Windows 10

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
krater

#1801 Re: Windows 10

Post by krater »

crnivrag wrote:
krater wrote:Sta bude ako se ne aktivira u mjesec dana ? :mrgreen:
Ništa, windows i dalje normalno radi, s tim da ne možeš mijenjati wallpaper na desktopu i postavke za boje start menija, taskbara i sl, te se u desnom donjem uglu nalazi watermark sa naznakom da windows nije aktiviran.
Uspio sam "rucno" da promijenim pozadinu tako sto sam otvorio sliku i onda desnim klikom Set as > Set as background / Set as > Lock Screen. Tema i boje su OK necu je mijenjati. A ovaj vodeni zig izbrisao sam sa alatom "My WCP Watermark Editor"

Ne bi valjalo da blokira login, kao sto je bio slucaj sa osmicom i onim mail racunom. :D
mondo bizarro

#1802 Re: Windows 10

Post by mondo bizarro »

može li meni kao laiku neko nešto objasniti :D
naime, imam win 10 i počeo je da traži da ga aktiviram, upisivanjem koda...
mene zanima, je li moguće upisati kod sa drugog računara koji ima originalni win, a da ne bude belaja :?
blagodarim :kravata:
base64

#1803 Re: Windows 10

Post by base64 »

mondo bizarro wrote:može li meni kao laiku neko nešto objasniti :D
naime, imam win 10 i počeo je da traži da ga aktiviram, upisivanjem koda...
mene zanima, je li moguće upisati kod sa drugog računara koji ima originalni win, a da ne bude belaja :?
blagodarim :kravata:
ako to uradiš zapalit će ti se kompjuter :lol:
kod mene je jedan ključ na 7-8 kompova, i za sad nema problema
mondo bizarro

#1804 Re: Windows 10

Post by mondo bizarro »

base64 wrote: ako to uradiš zapalit će ti se kompjuter :lol:
kod mene je jedan ključ na 7-8 kompova, i za sad nema problema
znala sam da mi ne ginu vatrogasci! :D
gracias.
ExNihilo

#1805 Re: Windows 10

Post by ExNihilo »

Ne mere to.
artime

#1806 Re: Windows 10

Post by artime »

Imam problem sa uspostavljanjem acc. na outlook-u ili na mailu (zvanicnoj aplikaciji na desetki). Radi se o gmailu, a hotmail mi savrseno radi. Do cega je ne znam.. izbacuje mi error 0x8007274d. Guglala sam i nista se nije popravilo. Da li neko od vas zna koji mu je vrag. :?
zippoo87

#1807 Re: Windows 10

Post by zippoo87 »

artime wrote:Imam problem sa uspostavljanjem acc. na outlook-u ili na mailu (zvanicnoj aplikaciji na desetki). Radi se o gmailu, a hotmail mi savrseno radi. Do cega je ne znam.. izbacuje mi error 0x8007274d. Guglala sam i nista se nije popravilo. Da li neko od vas zna koji mu je vrag. :?
ja isto imam problem na jednom racunaru i nisam uspio nikako popraviti,iako se po netu nude neka rjesenja ali kod mene nije upalilo nista
imam desktop i laptop i na desktopu mi je radilo sve ok i odnednom je prestalo,dok na laptopu,radi,iako je sve isto :D
artime

#1808 Re: Windows 10

Post by artime »

zippoo87 wrote:
artime wrote:Imam problem sa uspostavljanjem acc. na outlook-u ili na mailu (zvanicnoj aplikaciji na desetki). Radi se o gmailu, a hotmail mi savrseno radi. Do cega je ne znam.. izbacuje mi error 0x8007274d. Guglala sam i nista se nije popravilo. Da li neko od vas zna koji mu je vrag. :?
ja isto imam problem na jednom racunaru i nisam uspio nikako popraviti,iako se po netu nude neka rjesenja ali kod mene nije upalilo nista
imam desktop i laptop i na desktopu mi je radilo sve ok i odnednom je prestalo,dok na laptopu,radi,iako je sve isto :D
Koja zbunjola :-D Ne znam, kod mene je laptop u pitanjum, ali opet zar bi trebalo biti bitno :-) Ja sam slala neki bitan mail sa njega, da bi juce saznala da nije poslan. Nije mi bilo svjedeno.
Isto na internetu ima milion nekih rjesenja ali nista mi nije uspjelo.
samo pozitiva

#1809 Re: Windows 10

Post by samo pozitiva »

kod mene radi kako treba
The Realist

#1810 Re: Windows 10

Post by The Realist »

Da ne listam temu, imam Win 10 PC-u, sa Win 8 ga podigao, ali sada želim mijenjati računar i kako da na novi stavim Win 10, ako ne znam više ključ od stare osmice?
MeanMachine

#1811 Re: Windows 10

Post by MeanMachine »

The Realist wrote:Da ne listam temu, imam Win 10 PC-u, sa Win 8 ga podigao, ali sada želim mijenjati računar i kako da na novi stavim Win 10, ako ne znam više ključ od stare osmice?
To je već malo problematična situacija: obzirom da pominješ ključ od instalacije 8-ce pretpostavljam da se radi o retail verziju Win8 jer OEM nije prenosiva licenca. Ja sam na nekoliko mjesta čitao oko pravilne procedure transfera licence Win10 na novi računar i koliko se sjećam jedini način da sigurno sačuvaš tu licencu je sljedeći postupak:

- formatiraš prvi (stari) PC
- na novom PC-u instaliraš stariju verziju windowsa (u tvom slučaju Win8)
- zatim na novom PC uradiš upgrade na Win10 kao i prvi put što si uradio za stari računar.

Kao što vidiš tvoj problem je što si izgubio ključ za instalaciju 8-ce jer ti on treba za drugi korak. Važno je, ako se dobro sjećam, da ovo uradiš dok još traje promotivni period za free upgrade (ne znam tačno do kada traje), ali možda to i nije tako jer si ti free licencu već kod prvog upgrade-a "rezervisao" (ovaj detalj ipak još jednom provjeri).
The Realist

#1812 Re: Windows 10

Post by The Realist »

MeanMachine wrote: To je već malo problematična situacija: obzirom da pominješ ključ od instalacije 8-ce pretpostavljam da se radi o retail verziju Win8 jer OEM nije prenosiva licenca. Ja sam na nekoliko mjesta čitao oko pravilne procedure transfera licence Win10 na novi računar i koliko se sjećam jedini način da sigurno sačuvaš tu licencu je sljedeći postupak:

- formatiraš prvi (stari) PC
- na novom PC-u instaliraš stariju verziju windowsa (u tvom slučaju Win8)
- zatim na novom PC uradiš upgrade na Win10 kao i prvi put što si uradio za stari računar.

Kao što vidiš tvoj problem je što si izgubio ključ za instalaciju 8-ce jer ti on treba za drugi korak. Važno je, ako se dobro sjećam, da ovo uradiš dok još traje promotivni period za free upgrade (ne znam tačno do kada traje), ali možda to i nije tako jer si ti free licencu već kod prvog upgrade-a "rezervisao" (ovaj detalj ipak još jednom provjeri).
Iskreno, pojma nemam o kakvoj verziji se radi, jer mi je ključ dao prijatelj (iz Njemačke je, pa su oni dobijali na univerzitetu) i to sam iskoristio i da, mislim da sada nekada ističe taj promotivni period, gdje mi može nastati problem.

Ništa, hvala ti, a ja probam vidjeti imam li pravo prebaciti nekako Win 10 na novi PC (kad već oni dozvoljavaju da se naknadno instalira i bez ključa, jer je adresa PC-a već rezervisana kod njih, možda i dozvole transfer).
crnivrag

#1813 Re: Windows 10

Post by crnivrag »

The Realist wrote:
Iskreno, pojma nemam o kakvoj verziji se radi, jer mi je ključ dao prijatelj (iz Njemačke je, pa su oni dobijali na univerzitetu) i to sam iskoristio i da, mislim da sada nekada ističe taj promotivni period, gdje mi može nastati problem.

Ništa, hvala ti, a ja probam vidjeti imam li pravo prebaciti nekako Win 10 na novi PC (kad već oni dozvoljavaju da se naknadno instalira i bez ključa, jer je adresa PC-a već rezervisana kod njih, možda i dozvole transfer).
Licence koje se dobijaju na fakultetima su OEM i idu preko dreamspark licenciranja, te se mogu instalirati neograničen broj puta, ali na jedan računar, i nema prenosa licence na druge računare.

Znači da bi imao windows 10 na drugom PC-u treba ti nova OEM licenca za Win10 ili za Win8/Win7, pa da uradiš free upgrade na desetku.
klixo

#1814 Re: Windows 10

Post by klixo »

Danas uzeo laptop HP Probook 470 G3 i5 2.2 ghz - 2.8 ghz 6200u , 8 GB RAM , R7 M340.
Imao samo CD od 7ice kod sebe pa sam je instalirao , sve za 10 ferceralo.
Vidim na netu da se vrlo jednostavno moze upgradeovati na Windows 10 i sta cu uradim upgrade.
Odmah prilikom prvo dizanja Windows 10ke uocim da je laptop znazno sporiji.
Kontam da uradim clean install jer mi ovo instaliranje preko 7ice suhveli jos obje narodne verzije :mrgreen:
The Realist

#1815 Re: Windows 10

Post by The Realist »

crnivrag wrote:
Licence koje se dobijaju na fakultetima su OEM i idu preko dreamspark licenciranja, te se mogu instalirati neograničen broj puta, ali na jedan računar, i nema prenosa licence na druge računare.

Znači da bi imao windows 10 na drugom PC-u treba ti nova OEM licenca za Win10 ili za Win8/Win7, pa da uradiš free upgrade na desetku.
Znači ništa od toga :D. Sadašnji računari koje prodaju, da li na njih stavljaju aktivirane windowse, ili kao i ranije ti moraš aktivirati?
crnivrag

#1816 Re: Windows 10

Post by crnivrag »

The Realist wrote: Znači ništa od toga :D. Sadašnji računari koje prodaju, da li na njih stavljaju aktivirane windowse, ili kao i ranije ti moraš aktivirati?
Pošto na tim prodajnim računarima dolaze OEM licence, one se automatski aktiviraju prilikom prvog povezivanja na internet.
The Realist

#1817 Re: Windows 10

Post by The Realist »

crnivrag wrote: Pošto na tim prodajnim računarima dolaze OEM licence, one se automatski aktiviraju prilikom prvog povezivanja na internet.
Kada sam zadnji puta kupovao PC, u Imtecu to bilo, došla mi obavijest da moram aktivirati windows u određenom roku i naravno, nisam mogao, jer su kod tražili.
klixo

#1818 Re: Windows 10

Post by klixo »

klixo wrote:Danas uzeo laptop HP Probook 470 G3 i5 2.2 ghz - 2.8 ghz 6200u , 8 GB RAM , R7 M340.
Imao samo CD od 7ice kod sebe pa sam je instalirao , sve za 10 ferceralo.
Vidim na netu da se vrlo jednostavno moze upgradeovati na Windows 10 i sta cu uradim upgrade.
Odmah prilikom prvo dizanja Windows 10ke uocim da je laptop znazno sporiji.
Kontam da uradim clean install jer mi ovo instaliranje preko 7ice suhveli jos obje narodne verzije :mrgreen:
Solved... Battery saver bas maximalno stedio bateriju.
The Realist

#1819 Re: Windows 10

Post by The Realist »

Uspio sam naći ključ za Win 8 i ponovo aktivirati Win 10, hvala Bogu :D.
shmizlica

#1820 Re: Windows 10

Post by shmizlica »

menščini da ću se vratiti na 7 :-?

nešto mi trokira otkad sam na 10-ci mišonja, a i par dana mi ne ''diže'' start :? uopšte mi je nekako tromiji laptop.....il mi se čini :?
skupljac_zeljeza

#1821 Re: Windows 10

Post by skupljac_zeljeza »

shmizlica wrote:menščini da ću se vratiti na 7 :-?

nešto mi trokira otkad sam na 10-ci mišonja, a i par dana mi ne ''diže'' start :? uopšte mi je nekako tromiji laptop.....il mi se čini :?
Dosta nas je prošlo to pa sam i ja sigurno 3-4 puta obarao sistem i vraćao se osmici i radio čak i clean install sve se ponavljalo i uradim ipak još jedan upgrade i pustio update i ovo od februara do danas prezadovoljan. Bilo je do nedavno tako što mi iskoči prozor da nešto nije u redu sa driverom za intelovu grafičku, ali i to prestalo. Bio je nedavno kumulativni pa su možda i to riješili.

I ja to ne bih trpio pa traži načina, a kako znam većina je zadovoljnih. Što se tiča miša moguće je da ga windows ne prepoznaje, ali meni se jednom desilo da sam nosio laptop na popravak jer mi stalno pokazivalo da USB ulaz pravi problem kada ono sve to ok, ali miš nije bio ispravan. :evil:
shmizlica

#1822 Re: Windows 10

Post by shmizlica »

probaću štagod pročačkat popodne :-? čuće se :mrgreen:
commendatore

#1823 Re: Windows 10

Post by commendatore »

obori l se šta :mrgreen: :lol:
shmizlica

#1824 Re: Windows 10

Post by shmizlica »

commendatore wrote:obori l se šta :mrgreen: :lol:
Nista :lol: :P

Bolje savjetuj nego sto zezas :oops:
commendatore

#1825 Re: Windows 10

Post by commendatore »

shmizlica wrote:
commendatore wrote:obori l se šta :mrgreen: :lol:
Nista :lol: :P

Bolje savjetuj nego sto zezas :oops:
ma sta cu savjetovat - imam laptop 2g na njemu dosla 8ica i ne bi nista da apgrejdujem dogadjujem :mrgreen: samo apdejte skidam ignorisem KB'**53 maximalno :mrgreen: spuco sam mu advansd optimajzer i ganola ga pomalo cistim i to je to :mrgreen:

i ovako me majkrosoft koristi za prikupljanje podataka i jos da mu poboljsam opcije spijunaze - ma zrao :mrgreen:
Post Reply