Bosić: Trebamo svi uložiti minimum napora i ispoštovati zahtjeve EU
Objavljeno: 24. decembar 2014. godine

- Savjet ministara BiH mogao bi biti formiran, recimo, za 10 dana. Nije tajna da se čeka dogovor oko formiranja vlasti na nivou kantona i Federacije BiH, istakao je u intervju za TV1 Mladen Bosić, predsjednik SDS i kopredsjedavajući Predstavničkog doma PS BiH.
Momčilo Krajišnik je u petak kazao da bi SDS i SNSD trebalo da imaju zajednički nastup najmanje u institucijama BiH. Moglo bi se reći da je ovo svojevrsni poziv na saradnju. Kako gledate na ovu izjavu?
Mogu da razumijem te koji pozivaju na saradnju, međutim, mi smo imali takvo iskustvo u proteklom mandatu. SDS i SNSD su imali sporazum o zajedničkom djelovanju u institucijama BiH, na neki način napravljena je velika koalicija u Parlamentu BiH. To se na kraju završilo tako što je Milorad Dodik odlučio da eliminiše SDS iz parlamentarne većine sa svojim tadašnjim partnerima SDP BiH i HDZ BiH. Tada je tvrdio da će bolje braniti interese RS sa HDZ BiH i SDP BiH, nego što je to bio u stanju sa SDS. Tako smo došli u situaciju da je Milorad Dodik odlučio da ne bude te saradnje. Poslije takvog iskustva i izigranog dogovora koji smo imali, iluzorno je sada očekivati da mi ponovo uđemo u takvu varijantu, očekujući opeta da će Milorad Dodik, kada to sam procijeni, povući potez prema SDS kakav je povukao.
Nemamo namjeru da više eksperimentišemo sa takvim odnosom sa SNSD. Oni su dobili vlast na nivou RS. Milorad Dodik je, kroz iglene uši, ponovo postao predsjednik RS, formirana je tijesna većina u NSRS. S druge strane, Savez za promjene uspio je postaviti Mladena Ivanića za člana Predsjedništva BiH. U razgovoru sa većinskim strankama iz FBiH došli do dogovora oko formiranja skupštinske većine i mislim da je to završena stvar.
Zašto to sada radi Momčilo Krajišnik? Da vas napomenem, ne radi to samo on, već je i 150 značajnijih i poznatijih ljudi iz Srbije uputilo apel slične sadržine. Mene čudi to što se niko do tih ljudi nije oglasio kada je Milorad Dodik raskidao sa SDS. Zašto onda nisu rekli da treba jedinstvo stranaka iz RS?
Zašto to sada rade?
Evidentno da je to interes SNSD i pokušaj Milorada Dodika da se pritiskom ponovo ubaci u kombinaciju u institucijama BiH. Pretpostavljam da je to, jer je SNSD u situaciji da je morao mnogo koncesija napraviti u RS sa svojim koalicionim partnerima. Mislim da je sada pola Vlade otišlo na koalicione partnere, bez obizra što oni imaju mnogo manju težinu i mnogo manji broj ruku. To je tijesna većina, gdje rastu apetiti onih od kojih zavisi ta većina.
S druge strane, gubitak vlasti na nivou BiH ih dovodi u situaciju da nemaju gdje sa svojim kadrovima koji su mnogo godina bili u institucijama BiH. Pretpostavljam da je unutrašnji pritisak sve veći i da je to problem koji ih tjera da pokušaju nekako da se domognu barem dijela fotelja koje su na nivou BiH.
Kakva je situacija sa Vijećem ministara BiH? Kada se može očekivati uspostavljanje vlasti?
Savjet ministara BiH moglo bi biti formirano, recimo, za 10 dana, to je moje ubjeđenje. No, očigledno je ponovo politika vezivanja različitih nivoa vlati i pravljenje paketa. Paketi i sve kako se radilo u prethodnom periodu, insistiranje da moraju biti zajedno formirani i kantonalni i državni nivo vlasti, to je sve dovelo BiH u svezani čvor. Sva razna uslovljavanja na kraju su dovela do blokade funkcionisanja institucija. Nadao sam se da to neće biti slučaj nakon ovih izbora, ali nažalost mogu primjetiti da je takva politika nastavljena. Pretpostavljam da je to posljedica političkog nepovjerenja i ranijih iskustava. Bilo je mnogo prevara na političkoj sceni, ljudi politiku shvataju kao neku igru ko će koga nadmudriti i prevariti, a ne dogovor oko toga kako nešto uraditi. Zbog tog iskustva pretpostavljam da je sada situacija u kojoj svako pokušava da se obezbijedi na svaki način da ne bi bio izigran i prevaren. To je loša situacija, očigledno ne postoji povjerenje i međusobna riječ ništa ne predstavlja, jer da je tako, onda ne bismo vezivali ili čekali da bude proglašen neki funkcioner na nivou kantona i entiteta, da bismo formirali državni nivo vlasti.
- Kočnica je dakle na nivou Federacije BiH i kantona?
Nije tajna da se čeka dogovor oko formiranja vlasti na nivou kantona i Federacije BiH. Niko nije sporio da SDA kao najveća bošnjačka stranka predloži predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, što su oni i uradili. Ostaje da Predsjedništvo BiH nominalno izgovori to ime, jasno je da postoji skupštinska većina oko tog imena. Nakon toga bi bila sazvana sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH, gdje bi bilo potvrđeno to ime skupštinskom većinom koja je već obezbijeđena. Poslije toga, novi mandatar ima na raspolaganju 40 dana da sklopi imena novog Savjeta ministara BiH. Pretpostavljam da je to lakši dio posla, jer mislim da ne postoji nikakava prepreka da se relativno lako dogovorimo oko toga koji resor gdje ide. Što se nas tiče, mislim da taj posao možemo završiti u roku od deset dana. Prepreke su kočnice u stilu vezivanja i u stilu dogovora na nivou Federacije BiH oko toga kako će vlast biti formirana u kantonima i Federaciji BiH.
- Na koliko pozicija u novom Vijeću ministara računa Savez za promjene i koje pozicije će pripasti SDS?
Savez za promjene računa na Ustavom određeni broj pozicija za RS, a to su četiri pozicije, s tim da u ovom mandatu osim Saveza za promjene i SDA ima jednog poslanika u Parlamentu BiH iz RS. Stvar je dogovora kako to rasporediti i koliko će kome pripasti. Poznato je da su različita ministarstva u Vijeću ministara različitih težina. Pretpostavljam i da će tu biti različitih vaganja, ali sam apsolutno ubijeđen da se oko toga možemo dogovoriti u roku od dan ili dva, kada sjednemo razgovarati. Vjerovatno se čeka da Predsjedništvo BiH proglasi ime mandatara, da on dobije legitimitet da bi se konkretno pričalo. Mi uopšte nismo pričali o podjeli ministarstava, kome će šta pripasti. Javnost je veoma zainteresovana za to i da se pojavljuju razne priče, ali još uvijek nije bilo nikakvih razgovora i dogovora o tome.
Ima li SDS imena svojih kandidata?
Mi nemamo odluku o tome ko će biti naši kandidati, čekamo odluku o tome šta će biti pozicije koje treba da popuni SDS. Kada vidimo koje su te pozicije, razmotrićemo koji ljudi najbolje mogu te pozicije popuniti, odnosno dati najbolji rezultat. Očekujem da će stručnost biti jedan od glavnih kriterijuma. Nisu svi stručni za sve, kao što je vrlo često bio slučaj. Mislim da bismo trebali nominovati ljude koji mogu da pokrenu nešto i ubijeđen sam da će stranka tako i postupiti.
Potpredsjednik SDS Mirko Šarović, gostujući u Dnevniku plus, izrazio je želju da ponovo bude ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. U tom sazivu bio je jedan od najboljih ministara. Kakve su njegove šanse?
Mislim da on nije bio jedan od najboljih, već najbolji ministar. Eliminisan je kao ministar raskidom koalicije sa SNSD, zbog pokušaja SNSD da mu natovari na vrat ono što nije njegov teret. On je optužen da želi da prenese nadležnosti sa RS na nivo BiH zato što je držao u proceduri zakon koji je predložio ministar SNSD, a koji je bio u mandatu prije njega. Čista izmišljotina. Ukoliko dobijemo ministarstvo za koje je Mirko Šarović adekvatan i stručan, on će sigurno biti kandidat.
Kako gledate na novi ili obnovljeni pristup EU prema BiH?
Gledam kao nešto što je dobronamjerno. Ovaj put nema direktnih ucjenjivanja koja bi dovela do blokade, kao što je to bilo ranije. Postoji šargarepa u vidu obećanih pomoći, odnosno pristup raznim fondovima. Štap koji stoji iza šargarepe nije toliko vidljiv. Mislim da bi ovaj put svi trebali da uložimo minimum napora da ispoštujemo ono što oni traže. Oni u suštini traže da se otkoče procesi dogovora i da počenemo pričati o ekonomiji, socijalnom stanju, reformama u domenu privrede, standardu života. Mislim da bi svako ko je dobronamjeran trebao da prihvati njihove zahtjeve, jer pretpostavljam da je to nešto što bi moglo da vrati jedan vid optimizma i prekine apatiju u kojoj se nalazi stanovništvo.
Hoće li na tom polju situacija biti bolja u odnosu na provođenje presude "Sejdić - Finci" i svega što se vrtjelo oko tog pitanja u prethodnom periodu, gdje nije bilo nikakvog napretka?
Evropska komisija nije to pitanje postavila kao prioritet, nego traži da se izrazi spremnost da se to pitanje čim sazriju uslovi ponovo stavi na dnevni red i riješi. Nije to ono što se mora riješiti da bismo krenuli naprijed. Oni traže izjavu koju bi potpisali svi relevantni faktori. Tu izjavu ubjeđen sam da ovih dana treba da da na potpis Predsjedništvo BiH kao nacrt dokumenta. Onda bi parlamentarne stranke trebale to da prihvate, kao i Parlament BiH. Vjerujem da će to biti dogovoreno, jer to nije nešto na osnovu čega bismo trebali zakočiti ovo o čemu smo pričali. Poslije toga idu konkretne mjere i konkretizacija šta zaista treba uraditi, ali ono što je istaknuto jeste da te mjere prije svega treba da budu socijalne i ekonomske reforme, što vjerujem da je u interesu svih.
Gorući problem u BiH je loše socio-ekonomsko stanje građana, veliki broj nezaposlenih. Može li nova vlast zaista naći neku formuli da se ovo stanje počne mijenjati?
Treba pokazati bolju političku volju i promjeniti međusobne odnose. Prioritet mora biti ekonosmko stanje i standard življenja, obrazovanje, zdravstvena zaštita... Ako pričamo o zajedničkom interesima, moj interes, kao nekoga iz RS, nije da bude loše u Federaciji. Ne vidim zašto bi nekome iz Federacije interes bio da bude loše u RS. Imamo zajednički interes da pokušamo oživjeti ekonomiju koja je povezana. Prema tome, ovdje se ne radi o tome hoćemo li početi pričati o stvarnim stvarima, o životu ljudi, o budućnosti novih generacija... Ako budemo o tome počeli pričati, vjerujem da možemo promjeniti opšti ambijent i da bi mogli imati malo svjetliju budućnost nego do sada.
Ukoliko se budemo bavili stvarima oko kojih se sigurno ne možemo dogovoriti, kao što su promjene koje neće biti stvar konsenzusa, ukoliko se budemo bavili prošlošću na način da dominira nad sadašnjošću, onda ne vidim da će biti moguće očekivati promjenu. Optimista sam ovaj put da se može doći do nečega kvalitetnog. Ostaje da se vidi hoće li to biti moguće. Vjerujem da je šest mjeseci dovoljno da se vidi da li postoji neki zamajac. Prije svega treba promjeiti sistem u glavama. Treba otkočiti borbu protiv korupcije. Ovdje je na neki način endemska, jer se i u Srbiji i u Hrvatskoj nešto radilo na tom planu, a ovdje se ništa ne dešava, bar ne protiv krupne korupcije, to jest protiv državne korupcije. Treba stvoriti atmosferu, što Srbija dobro radi, da se ulazi u neku novu fazu. Mora se stvoriti sređena država. Institucije moraju raditi svoj dio posla. Ako u nekom domenu to uspijemo ostvariti, vjerujem da bi mogli pokrenuti stvari. Što se tiče SDS-a, ubjeđen sam da ćemo dati doprinos u tom pokušaju. Da li će biti u međusobnim odnosima spremnosti sa svih strana, ostaje da se vidi.
Kada ste preuzimali pozikciju kopredsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH, izjavili ste da je prošlo vrijeme konflikata. Bilo je to dosta optimistično. Na šta ste konkretno mislili?
Mislim na međusobno optuživanje, na verbalne etničke sukobe na nivou političkog života, jer to služi da se zamagle stvarni problemi i da se ne priča o visini penzija koje su u RS najmanje u Evropi. To služi za to da se ne priča kako niko ništa ne radi na rješavanju pitanja nezaposlenosti. Počnimo pričati o interesima. Zajednički interes nam je da pričamo o ekonomiji, o razvoju, o zaštiti domaće proizvodnje, o pokretanju institucija,a možda i o ukidanju raznih agencija koje ničemu ne služe, a preusmjeravanju novca na neke druge stvari koje će imati efekat na živote građana.
Vlada RS utvrdila je prijedlog budžeta za 2015. godinu u iznosu od dvije milijarde i 33 miliona maraka. Kako gledate na ovaj budžet?
Budžet će biti teško ostvariti. Zaduženja RS su sve veća i novim se odavno krpe rupe u budžetu. Zdravstveni fond je u ogromnim dugovima, a penzioni svakog mjeseca traži nove zajmove da bi isplatio penzije. Ne vidim da je pred RS svjetla ekonomska budućnost, jer je na čelu ponovo vlast koja je odgovorna za stanje u kojem se nalazi ekonomija RS. Ne može se od nekoga ko je stvorio ovakvo stanje očekivati da ga promjeni na bolje, jer da su mislili da treba drugačije, vjerovatno bi to uradili ranije jer vladaju proteklih devet godina. Nisam optimističan, ne vidim da su ikada razmišljali o pokretanju proizvodnje, a afere su ogromne.
Milionske krađe i prevare su na sceni, a niko ne odgovara za to stanje i nevjerovatno je da niko u vlasti ne odgovara za Zvornički birač iz koga je isisano 800 miliona maraka, a prošlo je već godinu i po dana od otkrivanja te afere. Niko ne odgovara ni za propast Bobar banke sa 200 miliona depozita i niko ne odgovara što nije upozorio javnost na to i da niko ne zna šta se dešava sa parama koje su bile u depozitima i sefovima. Znači, imate jedno stanje anarhije i neodgovornosti koje RS vuče u sve dublju rupu. Ova vlast će vjerovatno imati zadatak da i dalje obezbjedi sistem neodgovornosti u RS i da oni koji bi trebali da polože račune to ne urade. Ubijeđen sam da je upravo za vrh te vlasti vezan sistem korupcije koja se održava već godinama. Bili smo spremni da se uhvatimo s tim u koštac. Dali smo glasačima ponudu na izborima, ali nismo dobili dovoljnu podršku kao neko ko je zagovarao temeljnu promjenu u svim tim sferama. Praktično je rezultat izbora neka dva bloka, tako da nisam pretjerani optimista što se tiče ekonomske budućnosti RS. Nije nikakva tajna da smo mi i dalje nacionalna stranka, ali smatramo da je nacionalni interes sređivanje stanja i obezbjeđivanje budućnosti narodu na ovim prostorima. Ukoliko smo sve siromašniji, znači da niste ništa uradili. Ova vlast i ova Vlada Milorada Dodika je, imam osjećaj, neodgovorna u tom segmentu.
http://www.sdsrs.com/index.php?option=c ... 5&Itemid=9