Cuj, kad ti dodjes trbuhom za kruhom iz nekog Malija, ono kraj s krajem, zivis u nekom pariskom getu gdje si okruzen svim i svacim. Recimo dosao iz neke ruralne zabiti gdje ne znaju ni citat kako treba. Kako ocekujes da taj neko automatski zna sta u zivotu vrijedi ganjat, sta ne? I tako nekoliko generacija moze proci.insomnia78 wrote:A jbm mater zar ne demantujete sami sebe? Eto jos niste rodjeni po tim Amerikama, Svedkama, Engleskama pa jel zivite u getu i kukate ili se borite, radite i zivite ko i oni? Mogo bih i ja sad “izgubiti” pos’o, prodati kucu i preseliti se u HLM, uzimati neku pomoc od drzave usput donositi i valjati pljuge. Onda sjediti i kukati kako su fr fasisti
Zato drzava koja zeli da te ljude integrise, treba sve raditi na tome da taj projekat uspije. Jedan od glavnih nacina je - nepostojanje geta in the first place.
Znam da ces ti sad napisati pa drzava radi ovo, radi ono, i znam da radi, ali ocigledno nije dovoljno. Ili je priliv imigranata preveliki u kratkom roku da bi se efektivna integracija postigla.
Ali da se ne lazemo, mnoga zapadna drustva sustinski ne zele integraciju takvih ljudi. Nunaju ih kroz socijalne projekte godinama umjesto da ih nabiju nogom ako ne rade, a mogu, ili posalju kuci.