Avionske nesrece

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
insomnia78

#1801 Re: Avionske nesrece

Post by insomnia78 »

Ima vec Turaka, Holandjana, Meksikanaca, Belgijanaca...
Francuzi stvarno daju sve od sebe
Jucer je ucestvovalo preko 700 ljudi, 15 helikoptera i dva aviona
Pretrazuju 4 hektara izuzetno teskog terena
insomnia78

#1802 Re: Avionske nesrece

Post by insomnia78 »

Jucer mi je bilo cudno kako su francuzi onako brzo objavili da nema prezivjelih, obicno ide ono "potraga traje, bla,bla"
Medjutim kad vidis mjesto nestece sve ti bude jasno
Prema novim info avion je poceo gubiti visinu u 10:30, posto se nije javljao na pozive pet minuta kasnije kontrola je objavila uzbunu
Iz baze je poslan Mirage da ga pokusa naci
18 minuta kasnije avion nestaje sa radara i salju se helikopteri zandarmerije prema mjestu gdje je vidjen zadnji put
Malo iza 11h prvi helikopter stize na mjesto nesrece
uglavnomja

#1803 Re: Avionske nesrece

Post by uglavnomja »

u 4 h rezultati crne kutije, koja je ostecena, ali ce valjda nesto izvuci
apsidejzi

#1804 Re: Avionske nesrece

Post by apsidejzi »

kucniljubimac wrote:
Ridjobrki wrote:
uglavnomja wrote: otvori link i pogledaj kolike su "krivulje".
Pratim ja flightradar - jedini program koji sam kupio u svom životu. :-D

Uživam kad je lijep dan gledati kako avioni paraju plavo nebo nad Krajinom i pratiti otkud i kamo lete, kojim kompanijama pripadaju, kojeg su tipa... :)

Ima li na flajtradaru podatak koliko je aviona u zraku(u datom trenutku) ?
Ima li ikakav podatak koliko aviona leti evriminut?
Koliko sam ja mogao upratiti, dnevno bude cca 50.000 letova a obicno na nebu bude izmedju 4.000 i 5.000 aviona non stop. Pojedini lete kratke letove do sat vremena a imaju i oni za japan koji traju po 12 sata.
Frutek

#1805 Re: Avionske nesrece

Post by Frutek »

uglavnomja wrote:u 4 h rezultati crne kutije, koja je ostecena, ali ce valjda nesto izvuci
Rekli su da se može iskoristit. Drugu sa podatcima o letu još traže (nije mi jasno kako ne mogu da je nađu. U oceanu bude, pa je nadju). Valjda danas se baci malo svjetla na ovo što se desilo. Strašne tragedije potresaju avio industriju posljednje 2 god. Neshvatljivo da se sve ovo dešava u 2014/2015 god. Avionom samo kad apsolutno nema drugog načina prevoza :(
helpdesk1

#1806 Re: Avionske nesrece

Post by helpdesk1 »

Mirage je poslan nakon sto je odraz aviona nestao sa radara. Dosao je do posljednje poznate lokacije i nije uspio cak ni pronaci mjesto pada. Tek su helikopteri kasnije pronasli.
insomnia78

#1807 Re: Avionske nesrece

Post by insomnia78 »

helpdesk1 wrote:Mirage je poslan nakon sto je odraz aviona nestao sa radara. Dosao je do posljednje poznate lokacije i nije uspio cak ni pronaci mjesto pada. Tek su helikopteri kasnije pronasli.
Dobro, to sam i napis'o, u prethodnom postu doduse :D
Da Mirage je poslan nakon nestanka aviona sa radara
Slusam Segolene i pisem istovremeno pa mi se omaklo
helpdesk1

#1808 Re: Avionske nesrece

Post by helpdesk1 »

insomnia78 wrote:
helpdesk1 wrote:Mirage je poslan nakon sto je odraz aviona nestao sa radara. Dosao je do posljednje poznate lokacije i nije uspio cak ni pronaci mjesto pada. Tek su helikopteri kasnije pronasli.
Da, ispravljam te :) jer je ocigledno, ako sto sam napisao, da su kontrolori prekasno shvatili da im avion nedostaje. Mada cisto sumnjam da bi nesto mogli i uciniti, ali eto njihovo je bilo da ih upozoravaju i vode.
radostan dan

#1809 Re: Avionske nesrece

Post by radostan dan »

bračni par porijeklom iz bih - krajina, poginuo u padu aviona...
insomnia78

#1810 Re: Avionske nesrece

Post by insomnia78 »

helpdesk1 wrote:
insomnia78 wrote:
Da, ispravljam te :) jer je ocigledno, ako sto sam napisao, da su kontrolori prekasno shvatili da im avion nedostaje. Mada cisto sumnjam da bi nesto mogli i uciniti, ali eto njihovo je bilo da ih upozoravaju i vode.
Pa prema njoj, avion je neautorizovano poceo mjenjati visinu u 10:31, nakon neuspjesnih pokusaja kontakta cetiri minute kasnije u 10;35 oglasena je uzbuna
Ne vidim sta su vise mogli poduzeti
jefferson

#1811 Re: Avionske nesrece

Post by jefferson »

helpdesk1 wrote:
vade_mecum wrote: kontrolori iz marseja su primjetili da avion gubi visinu i zatim su digli uzbunu na najveci nivo ali nije bilo komunikacije.
Ovo nije zvanicna informacija i skeptik sam po pitanju vremena deklariranja distress faze. Prije te faze postoje jos dvije faze koje su preskocene. Zadnja se deklarira kada si siguran da se zagovnalo do bola-izvuci zakljucak kada su onda reagovali kontrolori unutar 8 minuta.
"There are three aircraft emergency phases which are based upon the level of perceived or real uncertainty about the safety of an aircraft. They are as follows:
Uncertainty Phase: A situation wherein uncertainty exists as to the safety of an aircraft and its occupants.
Alert Phase: A situation wherein apprehension exists as to the safety of an aircraft and its occupants.
Distress Phase: A situation wherein there is reasonable certainty that an aircraft and its occupants are threatened by grave and imminent danger or require immediate assistance. "
ATC je odradio svoj posao. ATC je odmah primjetio da je avion poceo gubiti visinu tj. smanjivati visinu bez odobrenja. Pilotski poziv i sami piloti su vrlo disciplinovani ljudi, i kada dodje do ovakvog odstupanja od protokola, ATC odmah zove avion jer prva pomisao je da nesto nije uredu, inace pilot bi trazio odobrenje. Cim piloti nisu odgovoili na nekoliko poziva, ATC je digao uzbunu.
Zracni prostor EU je vrlo sofisticiran, i ako uporedis nestanak MH370 i nedavnu nesrecu Air Asia, sa ovom nesrecom, vidi se iz vedra neba razlika kako se stvari obavljaju itd.
jefferson

#1812 Re: Avionske nesrece

Post by jefferson »

Lovacki avion je zadnji avion koji bi poslao da trazi avion. Mirage je bio blizu na redovnim manevrima i ATC je zatrazio pomoc.
Medjutim, minimalna brzina Miragea ne dozvoljava piotu bas najbolji uvid, pogotovo u takvim usjecima i slicno.
insomnia78

#1813 Re: Avionske nesrece

Post by insomnia78 »

jefferson wrote:
Lovacki avion je zadnji avion koji bi poslao da trazi avion. Mirage je bio blizu na redovnim manevrima i ATC je zatrazio pomoc.
Medjutim, minimalna brzina Miragea ne dozvoljava piotu bas najbolji uvid, pogotovo u takvim usjecima i slicno.
Mislim da su prvo pomislili na otmicu
Kasnije kad je bili jasnije da se ipak radi o padu salju helikoptere
Jebes ga nasli su ga ekspresno brzo
Prvi helikopter je bio tu par minuta poslije 11h
insomnia78

#1814 Re: Avionske nesrece

Post by insomnia78 »

S obzirom da se u blizini nalaze cetiri nuklearke nije ni cudo da su prvo poslali vojni avion
NeenaSa

#1815 Re: Avionske nesrece

Post by NeenaSa »

:( :( :( :( :(
Tolike zrtve i medju njima djeca. :( :( :(
Muka mi je od svekolikih analiticara, na svim postajama.
Sacekajmo izvjestaj.
jefferson

#1816 Re: Avionske nesrece

Post by jefferson »

insomnia78 wrote:
jefferson wrote:
Mislim da su prvo pomislili na otmicu
Kasnije kad je bili jasnije da se ipak radi o padu salju helikoptere
Jebes ga nasli su ga ekspresno brzo
Prvi helikopter je bio tu par minuta poslije 11h
To hocu reci, avion je poslan da se vidi jel u zraku i sto se ne javlja. Madjari su imali prosle godine incident kada ej A380 in Emirata usao uz racni prostor i nije se javio. Dva Grippena su ga stigla za 5 minuta i ispostavilo se da su se komunikacije u avionu pokvarile.
Zato sluzi avijacija. Cinjenica da je avion odmah poslan, da su ga nasli vrlo brzo govori o sistemu. Kada su Malezijci izgubili MH370, i pored lovacke avijacije koja je sposobna da presretne bilo sta na nebu (imaju i SU-30MKM, F-18 i MIG-29) nisu uopste poslali avijaciju da prsretne MH370.
Ovdje ce se relativno brzo doci do odgovora.
insomnia78

#1817 Re: Avionske nesrece

Post by insomnia78 »

Jos vidi ovo
Image
insomnia78

#1818 Re: Avionske nesrece

Post by insomnia78 »

Porodice zrtava pristizu u mjestasce koje se nalazi u blizini mjesta nesrece gdje je Francuska organizovala kamp za njih
Trenutno su ovdje kancelarka Njemacke i spanski premijer
Konferecija za stampu pocinje u 16:00 kako je jos sinoc najavljeno
insomnia78

#1819 Re: Avionske nesrece

Post by insomnia78 »

Image
Image
Image
Image
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#1820 Re: Avionske nesrece

Post by KatarinaKosaca »

Insomnia.. jesu li ovo vojnici -padobranci na licu mjesta ili ko su? Jel francuski ili i njemački i španjolski?
insomnia78

#1821 Re: Avionske nesrece

Post by insomnia78 »

Francuska zandarmerija, alpinisticke jedinice
Ucestvuju vatrogasci, zandarmerija, CRS (specijalna policija), obicna policija, vojska i civilne sluzbe
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#1822 Re: Avionske nesrece

Post by KatarinaKosaca »

insomnia78 wrote:Francuska zandarmerija, alpinisticke jedinice
Ucestvuju vatrogasci, zandarmerija, CRS (specijalna policija), obicna policija, vojska i civilne sluzbe
Hvala.
Samo Francuzi?
insomnia78

#1823 Re: Avionske nesrece

Post by insomnia78 »

KatarinaKosaca wrote:
insomnia78 wrote:Francuska zandarmerija, alpinisticke jedinice
Hvala.
Samo Francuzi?
Samo Fr
Preko 700 ljudi
15 helikoptera
2 aviona
insomnia78

#1824 Re: Avionske nesrece

Post by insomnia78 »

Odgadja se konferencija za 16:15
Cekaju se predsjednik, kancelarka i premijer da se vrate sa mjesta nesrece
insomnia78