ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Locked
dezurni_ucenik

#1801 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by dezurni_ucenik »

Alfons Kauders wrote:
dezurni_ucenik wrote:Kako javlja reporter portala Klix.ba, specijalne jedinice MUP-a Kantona Sarajevo i Federalne uprave policije u ovom trenutku su izašle iz zgrade i čuvaju ulaz.

Izrevoltirani usvajanjem dnevnog reda na kojem se nalazi Prijedlog zakon o radu, radnici su krenuli prema ogradi i pokušali ući u zgradu.

U zgradi je prisutan veliki broj pripadnika Federalne uprave policije. Parlamentom odzvanjaju uzvici radnika koji ispred zgrade uzvikuju "Lopovi, lopovi".

Predstavnik Sindikata kazao je okupljenim demonstrantima da mirno protestuju te da se delegatima daje 10 minuta da donesu odluku o zakonu u protivnom demonstranti ce mirno ući u Parlament.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sad im daju 10 minuta, prije sat bilo 15 :lol: :lol:
Prosao obalom prije 20-30 minuta. Vise murije i novinara nego "radnika".

Jedino mediji tu vide nekakvu rulju koja jurisa na vrata. Par kombija specijalne kod iranske ambasade, nikakve frke.

Iako ce se sigurno pricati o hiljadama i hiljadama ljudi, ja sam primjetio svega par stotina oko grcke ambasade i prema Domu Mladih. Valjda im Grcka uzor ili sta vec. :D

Zar ne rekose 15 000 :lol: . Satro autobusi sa novim protestantima zaustavljeni. :lol:
Thorgerson

#1802 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Thorgerson »

Alfons Kauders wrote:
Opetja033 wrote:Saka jada, njih 200-300 na ulici. Sasvim dovoljan pokazatelj da je obican narod skontao da se ovi bore samo i iskljucivo za svoje guzice, te da je zakon o radu u korist obicnih radnika a protiv uhljebljenih sindikalista, budzetlija i neradnika.
Tochno tako.
Ne iznosite lazi. Avaz izvjestava ovako:
13:12 Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudara FBiH, obratio se Domu naroda Federalnog parlamenta.

-Napolju je blizu 15.000 radnika. Temperatura raste. Nemamo namjeru praviti problem, Stanje na terenu se sve teže kontrolira. Nismo imali namjeru da se dovodemo u ovu situaciju, jer smo sinoć bili blizu dogovra. Nećemo moći kontrolirati 15.000 ljudi koji se nalaze vani – kazao je on. - See more at: http://www.avaz.ba/clanak/188835/uzivo- ... pL9Gn.dpuf
Dakle, tamo je 15000.

Ja vjerujem Fahri. Sto bi lago covjek?
Drinski

#1803 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Drinski »

Meni je draga ova hampa iz dva razloga: ubrzace smjenu SDA vlasti (od strajkaca-glasaca) i drugo, kada se ovi iz privatnog sektora budu zalili na uslove rada mogu znati ko je kriv.
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#1804 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Slo Burner »

Jutros je direktor Fortune u Gracanici naredio svim radnicima da se spakuju u autobus i idu na proteste. Fortuna je firma u kojoj se vec 20 godina ne uplacuju doprinosi, tek kad dodje vrijeme za penziju onda to uplate. Ako das otkaz jer ti se ne ispalti da radis za 300-400 maraka, propada ti onih 10-20 godina koji si radio.
StupskaBitanga

#1805 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by StupskaBitanga »

don vito wrote:
StupskaBitanga wrote:Lijepo je citati da su i radnici iz RS krenuli ka Sarajevu
Letit ce ovi ko s grane Jos ce im se policija pridružiti
Medju ovima iz RS, koliko je onih koji su pucali sa brda na Sarajevo? 8-)
Isto onoliko koliko novokomponirane vas Bosnje im dadose pozicije u Sarajevu
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#1806 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by KatarinaKosaca »

Alfons Kauders wrote:
Opetja033 wrote:Saka jada, njih 200-300 na ulici. Sasvim dovoljan pokazatelj da je obican narod skontao da se ovi bore samo i iskljucivo za svoje guzice, te da je zakon o radu u korist obicnih radnika a protiv uhljebljenih sindikalista, budzetlija i neradnika.
Tochno tako.
Upravo tako. Pričam danas sa trojicom (tri) privatnika, svima nam svejedno, ne vidimo ništa loše. Nitko od nas nema uposlenih , dakle nije robovlasnik, samo jedna ima svog sina... A budžetlije u panici, ko se još usudi sebi dati za pravo da ima mogućnost da im smanji plaće, čuj to , u zemlji gdje 50% stanovništva je na berzi rada... Prepalis e uhljupi/uhljebi koji su se zaposlili po zakonu. :-) :-)
Opetja033

#1807 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Opetja033 »

dezurni_ucenik wrote:Nego, da vidimo malo ljepsu stranu protesta. Ima li kakvih dobrih picOka da se ode malo smeknut sta? :-)
Nije ti to losa ideja. Valjda ima onih koje makar mogu dobiti prolaznu ocjenu. Sutra kad im zavrnu pipu bice ih more spremnih da urade sve i svasta zbog "finansijske stimulacije". :mrgreen:
mirza_15

#1808 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by mirza_15 »

Koja komedija. Toliko slavlja od onih koji ce najvise nahebati. Kada pocnu da ih gu..e ovi iz udruzenja poslodavaca "po zakonu" jos uvijek ce misliti da ustvari nisu oni zgu..ni nego oni koji su uposleni tamo gdje bi i oni bili samo da su mogli. Nisu mogli pa sada mrze one koji jesu. Toliko ih mrze da ne vide da ce oni najvise nahebati.

dezurni_ucenik

#1809 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by dezurni_ucenik »

Opetja033 wrote:
dezurni_ucenik wrote:Nego, da vidimo malo ljepsu stranu protesta. Ima li kakvih dobrih picOka da se ode malo smeknut sta? :-)
Nije ti to losa ideja. Valjda ima onih koje makar mogu dobiti prolaznu ocjenu. Sutra kad im zavrnu pipu bice ih more spremnih da urade sve i svasta zbog "finansijske stimulacije". :mrgreen:

buraz zamisli ovakva jedna osvane na protestima i bude sutra spremna na sve i svasta zbog "finansijske situacije".

:mrgreen:

Image

Image
krater

#1810 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by krater »

Opetja033 wrote:
:lol:
madner

#1811 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by madner »

Nisu satro autobusi zaustavljeni, nego subjektivno stoji circa 50 autobusa kod Vogosce. :D
ExNihilo

#1812 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by ExNihilo »

Nadati se da je ovo tek prvi korak ka ukidanju povlaštene klase, bosanske buržoazije, budžetlija. :evil:
don vito

#1813 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by don vito »

Shalu na stranu na ovom lijepom i veselom danu kad se covjek moze dobro nasmijati uz racunar :-D
ali najvece razocarenje mi je Fahro. Sta god mislili o njegovom licemjerju i politickom "konvertirluku", ono po cemu sam ga razlikovao od ostatka politicke scene bila je cinjenica sto je za - razliku od zelenih, crvenih, narancastih i ostalih te njihove rodbine i simpatizera na budzetu - Fahro morao na trzistu zaraditi plate za nekoliko hiljada svojih radnika. Citavo vrijeme potencirao je razvoj realnog sektora, proslogodisnja ubjedljiva pobjeda SDA na izborima upravo je bila rezultat mobilizacije budzetlija protiv promjena koje je Fahro najglasnije zagovarao...
I sad frajer udje u kolo sa uhljupima!? Havaz je, cini mi se, jedini privatni medij koji je danas u taboru sa uhljupima iz javnog servisa, Kantonalnom televizijom i raznim opcinskim tv i radio-stanicama koji se finansiraju iz budzeta...
Fahro, Fahro, sto ti je ovo trebalo?
red evil

#1814 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by red evil »

Innovation wrote:
Mirvad Kurić među radnicima: Sindikalisti se zahvaljuju na podršci SBB-a - See more at: http://www.avaz.ba/clanak/188845/mirvad ... CSQ2z.dpuf
:lol: :run:
Nemoj ih Rile i oni imaju mater. :D
Innovation

#1815 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Innovation »

demonstranti ce mirno ući u Parlament.
Sto mi je ovako slicna izjava poznata, samo fali jos ono dostojanstveno. :lol:
Thorgerson

#1816 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Thorgerson »

mirza_15 wrote:Koja komedija. Toliko slavlja od onih koji ce najvise nahebati. Kada pocnu da ih gu..e ovi iz udruzenja poslodavaca "po zakonu" jos uvijek ce misliti da ustvari nisu oni zgu..ni nego oni koji su uposleni tamo gdje bi i oni bili samo da su mogli. Nisu mogli pa sada mrze one koji jesu. Toliko ih mrze da ne vide da ce oni najvise nahebati.
Usla vodu usi? :D

Dzaba ba pricate. Zna se ko ce najvise najebati.

MMF trazi da se smanji javna potrosnja.

I vi onda supljirate o tome da ce ovaj kod privatnika najebat? :lol:

E bas ce tako bit. Otpustanjem mene i moj kolega, smanjit ce se javna potrosnja budzetlija...haahha...ili mozda suprotno?! :? :-?

:D
KatarinaKosaca

#1817 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by KatarinaKosaca »

Slo Burner wrote:Jutros je direktor Fortune u Gracanici naredio svim radnicima da se spakuju u autobus i idu na proteste. Fortuna je firma u kojoj se vec 20 godina ne uplacuju doprinosi, tek kad dodje vrijeme za penziju onda to uplate. Ako das otkaz jer ti se ne ispalti da radis za 300-400 maraka, propada ti onih 10-20 godina koji si radio.
Ne može tako biti. Ne možeš biti odjevljan sve dok ti p+d nisu izmireni. Tako, i ako daš otkaz ti i dalje ostaješ prijavljen tamo (gdje god) sve dok ti se ne izmire p+d. Plaća ne mora, to je između tebe i poslodavca, tužiš ga, ali država ne da otići bez ovoga. Zakon je od 2008 ili 2007, čini mi se...
edo_79

#1818 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by edo_79 »

Novalić je rekao da je ovo najliberalniji zakon o radu u Evropi, te da nam je liberalizam ponuđen kao nagrada.
Reufe ja dobre emisije oca'm .... Znaš šta bi Dr. Arsla na ovo rek'o ..... ma prodaju im muda pod bubrege :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
VladaFBiH

#1819 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by VladaFBiH »

Slo Burner wrote:Jutros je direktor Fortune u Gracanici naredio svim radnicima da se spakuju u autobus i idu na proteste. Fortuna je firma u kojoj se vec 20 godina ne uplacuju doprinosi, tek kad dodje vrijeme za penziju onda to uplate. Ako das otkaz jer ti se ne ispalti da radis za 300-400 maraka, propada ti onih 10-20 godina koji si radio.
firma koja ima dugovanja prema državi veća od kapitala... zar nisu otišli u stečaj po sili zakona?
Drinski

#1820 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Drinski »

Thorgerson wrote:
mirza_15 wrote:Koja komedija. Toliko slavlja od onih koji ce najvise nahebati. Kada pocnu da ih gu..e ovi iz udruzenja poslodavaca "po zakonu" jos uvijek ce misliti da ustvari nisu oni zgu..ni nego oni koji su uposleni tamo gdje bi i oni bili samo da su mogli. Nisu mogli pa sada mrze one koji jesu. Toliko ih mrze da ne vide da ce oni najvise nahebati.
Usla vodu usi? :D

Dzaba ba pricate. Zna se ko ce najvise najebati.

MMF trazi da se smanji javna potrosnja.

I vi onda supljirate o tome da ce ovaj kod privatnika najebat? :lol:

E bas ce tako bit. Otpustanjem mene i moj kolega, smanjit ce se javna potrosnja budzetlija...haahha...ili mozda suprotno?! :? :-?

:D
ma fol je sto cete obojica najebati, jednom otkaz a drugom smanjenje plate.
KatarinaKosaca

#1821 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by KatarinaKosaca »

don vito wrote:Shalu na stranu na ovom lijepom i veselom danu kad se covjek moze dobro nasmijati uz racunar :-D
ali najvece razocarenje mi je Fahro. Sta god mislili o njegovom licemjerju i politickom "konvertirluku", ono po cemu sam ga razlikovao od ostatka politicke scene bila je cinjenica sto je za - razliku od zelenih, crvenih, narancastih i ostalih te njihove rodbine i simpatizera na budzetu - Fahro morao na trzistu zaraditi plate za nekoliko hiljada svojih radnika. Citavo vrijeme potencirao je razvoj realnog sektora, proslogodisnja ubjedljiva pobjeda SDA na izborima upravo je bila rezultat mobilizacije budzetlija protiv promjena koje je Fahro najglasnije zagovarao...
I sad frajer udje u kolo sa uhljupima!? Havaz je, cini mi se, jedini privatni medij koji je danas u taboru sa uhljupima iz javnog servisa, Kantonalnom televizijom i raznim opcinskim tv i radio-stanicama koji se finansiraju iz budzeta...
Fahro, Fahro, sto ti je ovo trebalo?
+1 Isto mislim

Valjda mu treba samo da bude "kontra Splita", pa da dođe na vlast kako god. I ja sam očekivala konstruktivnije ponašavnje posebice što je rekao da neće biti oporba u segmentu napretka prema EU.
moa

#1822 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by moa »

KatarinaKosaca wrote:
Alfons Kauders wrote:
Tochno tako.
Upravo tako. Pričam danas sa trojicom (tri) privatnika, svima nam svejedno, ne vidimo ništa loše. Nitko od nas nema uposlenih , dakle nije robovlasnik, samo jedna ima svog sina... A budžetlije u panici, ko se još usudi sebi dati za pravo da ima mogućnost da im smanji plaće, čuj to , u zemlji gdje 50% stanovništva je na berzi rada... Prepalis e uhljupi/uhljebi koji su se zaposlili po zakonu. :-) :-)
Ko hoce da radi radit ce, samo sto je problem sa ovim budzetlijama jer znaju kad dodje privatizaijca i kad Vlasnik kaze da si vishak iz raznih razloga da ti je noga. Oni mislili do kraja zivota sjedit u kancelariji JP i jesti sjeckani burek i piti kafu. Nema ili ces radit ili noga u tome je poenta i jos ako ti je noga nema otpremnine. Isto kao da su menadzerske ugovore svi potpisali. REZOVI se moraju provesti.
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#1823 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Slo Burner »

KatarinaKosaca wrote:
Ne može tako biti. Ne možeš biti odjevljan sve dok ti p+d nisu izmireni. Tako, i ako daš otkaz ti i dalje ostaješ prijavljen tamo (gdje god) sve dok ti se ne izmire p+d. Plaća ne mora, to je između tebe i poslodavca, tužiš ga, ali država ne da otići bez ovoga. Zakon je od 2008 ili 2007, čini mi se...

Znam znam o cemu pricas, ali to u ovom slucaju ne vazi :roll:
vryzas

#1824 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by vryzas »

edo_79 wrote:
Novalić je rekao da je ovo najliberalniji zakon o radu u Evropi, te da nam je liberalizam ponuđen kao nagrada.
Reufe ja dobre emisije oca'm .... Znaš šta bi Dr. Arsla na ovo rek'o ..... ma prodaju im muda pod bubrege :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Image
moa

#1825 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by moa »

KatarinaKosaca wrote:
Alfons Kauders wrote:
Tochno tako.
Ko hoce da radi radit ce, samo sto je problem sa ovim budzetlijama jer znaju kad dodje privatizaijca i kad Vlasnik kaze da si vishak iz raznih razloga da ti je noga. Oni mislili do kraja zivota sjedit u kancelariji JP i jesti sjeckani burek i piti kafu. Nema ili ces radit ili noga u tome je poenta i jos ako ti je noga nema otpremnine. Isto kao da su menadzerske ugovore svi potpisali. REZOVI se moraju provesti.
Locked