Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
kritichar

#1801 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by kritichar »

Diwan wrote:
arzuhal wrote:
Diwan wrote:
Šije i Ehli Bejt a.s. su dvije različite stvari. To moraš pitati njih
Ovo si dobro rek'o, aferim :thumbup:
Samo što šije za razliku od sunija koliko toliko baštine istinu o Ehli bejtu a.s. i njihovoj ulozi i pozadini svega oko toga. Ti si jedva dočekao da se kaže ovako nešto, a zaboravljaš da su maltene svi članovi Poslanikove a.s. porodice pobijeni – pobijeni od strane koga? Od strane onih koji drugi muslimani zovu muslimanima i smatraju muslimanima samo zato što nosi ime Zijo, Kenan, Izet itd., a gorite i hoće nešto da vam bude kad se pomenu šije, koje su gle čuda, isto muslimani, koji obavljaju takođe namaz, daju zekat, ali eto, nešto im fali, imaju falinku, imaju žig (pogledati ko vodi najveću hajku protiv njih, gle čuda, vehabije i njihovi simpatizeri), što čuvaju spomen na Ehli bejt a.s. ..... ali zato s druge strane, neka vehabija, nek oni pale, kolju, ubijaju, neka mjenjaju Božiju vjeru, neka lažu, čine nered po zemlji, i to uglavnom ubijajući druge muslimane, njihove domove, svetišta,džamije, pa gle čuda, ubijaju i njihove Bogom date vođe i Poslanikove a.s. najmilije.

Preće je balijama, bošnjama i tradicionalistima jedinstvo zasnovano na teroru i zlu u ime tkz. islama od istine i pravde. Pa vi ste gori od četnika.
baštinite svoju istinu o Ehli Bejtu

znači bošnje, tradicionalisti i tzv. vehabije su gori od četnika, e pa da ti kažem i ti si onda za nas gori od četnika
Towelie

#1802 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

Dobro rece zijancerka, puno teoreticara, a malo prakticara.
Diwan

#1803 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

Nauči ispravnu vjeru Arzo, vjerujem da nisi loš čovjek, samo si nakrivo nasađen, a vrijeme če pokazati tko je budaletina, let's wait and see :-D

sura bedemi:
28. A kada urade neko ružno djelo, govore: "Zatekli smo pretke naše da to rade, a i Allah nam je to zapovijedio." Reci: "Allah ne zapovijeda da se rade ružna djela! Zašto o Allahu govorite ono što ne znate?
29.
Reci: "Gospodar moj naređuje – pravednost......
Diwan

#1804 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

Kaže Allah u Kur'anu da je smutnja gora od ubistva ....
asurbanipal

#1805 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by asurbanipal »

kritichar wrote: baštinite svoju istinu o Ehli Bejtu

Znaš li nabrojati Imame Ehli bejta a.s. ?

Bez googlanja, molim...
Diwan

#1806 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

I nije 'Kur'an i sunet' Arzo, već Kur'an i Ehli Bejt a.s.

To je jedna od največih osnova smutnje 'Kur'an i sunet' kod muslimana, jer izmišljanjem lažnih hadisa o Poslainkovoj a.s. praksi, kao i izmišljanjem samog hadisa 'Kuran i sunet', otvorena su velika vrata za iskrivljenje vjere, manipulaciju i činjenja zla.

Nasljednici vjerskog znanja i tumačenja vjere, Kur'ana i prezentiranja Božije rijeći pripada Poslaniku a.s. i onima koji su to znanje nalsijedili tj. Njegovoj Porodici a.s.. To je Božiji emanet,volja i čin, što je odredio Njegovu a.s. porodicu kao Njegove a.s. naslljednike. Neko bi možda upitao zašto oni, zašto ne netko drugi. Odgovor bi mogao biti da Bog radi šta hoće i da on zna ono što mi ne znamo, kao što je rekao i melecima prilikom stvaranja Adema .a.s., pa se pokoriše, osim iblisa prokletnika, pa se nađi Arzo gdje pripadaš :-D
Zadnja oporuka Poslanika a.s. Milosti, voljenog Pejgambera a.s. je bila sljedeća:
"Ostavljam vas s dvije stvari, sve dok ih se budete čvrsto držali, nikada nećete zalutati. A to su Kur'an i moj Ehlul Bejt."
“Ja vam ostavljam ono čega ako se budete drzali nećete zalutati nikada, jedna od te dvije stvari je veća od druge: Allahovu knjigu, pruženo uže od nebesa do zemlje, i moje potomstvo moj Ehlul bejt, ove dvije stvari se neće razdvojiti jedna od druge sve dok mi se ne pridruže na mome izvoru na Sudnjem danu (Hawd), pa gledajte kako ċe te me zastupati među njima”.
(Tirmizi u zbirci 5/663 pod brojem 3788.)
Prije 1400 godina Poslanik a.s. nas je obavjestio:
„Poslanik a.s. nas je obavjestio da će pred kraj svijeta biti hardž.
Ja (Ebu Musa Ešari) sam upitao: 'Šta je to hardž.'
On (a.s.) rekao je: 'Laži (obmane) i ubijanja.'
Mi rekosmo: 'Više nego sada.'
On (a.s.) reče: ' To neće biti da će vas nevjernici (kafiri) ubijati, tačnije, vi ćete ubijati jedni druge,dok osobe ne počnu ubijati svoje susjede, svoje tetkove, svoje rođake i rodbinu.'
Mi rekosmo: 'I dok će knjiga Allahova (Kur'an) i dalje biti među nama?'
On (a.s.) reče: 'Dok će Knjiga Allahova (Kur'an) biti među vama.'
MI rekosmo: 'Subhan Allah. I hoće li naši umovi biti svjesni.'
On (a.s.) rekao je: 'Ne,ne, intelekt (umovi) općih masa će biti u to vrijeme prevareni (obmanjeni). Oni će slijediti maloumne koji sami neće imati intelekt. Većina njih bit će arogantni, uobraženi i biti uz predpostavku (slijediti predpostavke, hir) da imaju pravo, ali oni neće imati pravo.'
(Sahih hadis biljezi ga Ahmad 19492, Ibn Madže 3959, Ibn Hibban 1870)
Ebu Musa kaže:
'Poslanik s.a.w.s. je rekao: 'Prije kraja vremena, bit će dani, tokom kojih će se vjersko znanje oduzeti, i generalno neznanje će se širiti, i tada će biti 'al-hardž' u izobilju, i 'al-hardž' znači ubijanje.'

.
kritichar

#1807 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by kritichar »

asurbanipal wrote:

Bez googlanja, molim...
ono 11+1, onaj jedan što se krije negdje već stotinama godina, al će se pojaviti?
Towelie

#1808 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

Diwan wrote:Kaže Allah u Kur'anu da je smutnja gora od ubistva ....
A je li smutnja smatrati druge muslimane gorim od cetnika? Jesu li doista vernici braca ili to samo vazi kad ima neka akika? :D
asurbanipal

#1809 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by asurbanipal »

kritichar wrote:
asurbanipal wrote:

Bez googlanja, molim...
ono 11+1, onaj jedan što se krije negdje već stotinama godina, al će se pojaviti?

Hvala na iskrenosti. Barem nisi googlao... 8-)
kritichar

#1810 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by kritichar »

asurbanipal wrote: Hvala na iskrenosti. Barem nisi googlao... 8-)
šta si očekivao, da ti stvaro brojim

uglavnom ne znam ove bezgriješne pobrojat :mrgreen:
zagortenej

#1811 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

Towelie wrote:
A je li smutnja smatrati druge muslimane gorim od cetnika? Jesu li doista vernici braca ili to samo vazi kad ima neka akika? :D
vjernici jesu braća, a muslimani nisu, ogromna razlika
zar bi se braća pobila u bici na Siffinu, 60 000 mrtvih? zbog čega?
Towelie

#1812 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

zagortenej wrote:
Towelie wrote:
Dakle, muslimanu koga ne smatras mu'minom mozes svasta govoriti, pa cak i bljuvotine kao ove gore. :-) Zanimljivo.

U predaji koju prenosi Ebu-Hurejre, radijallahu anhu, stoji da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, rekao: ''Musliman je muslimanu brat, ne iznevjerava ga, ne laže ga niti ga na cjedilu ostavlja. Svaki musliman muslimanu je haram, haram mu je njegova čast, imetak i krv. Bogobojaznost je ovdje'', a u Muslimovoj predaji stoji: ''Pokazavši na prsa tri puta, dosta je čovjeku zla da ponižava brata muslimana.'' (Et-Tirmizi, Hasen Sahih)
zagortenej

#1813 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

Towelie wrote:
zagortenej wrote:
Towelie wrote: A je li smutnja smatrati druge muslimane gorim od cetnika? Jesu li doista vernici braca ili to samo vazi kad ima neka akika? :D
Dakle, muslimanu koga ne smatras mu'minom mozes svasta govoriti, pa cak i bljuvotine kao ove gore. :-) Zanimljivo.

U predaji koju prenosi Ebu-Hurejre, radijallahu anhu, stoji da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, rekao: ''Musliman je muslimanu brat, ne iznevjerava ga, ne laže ga niti ga na cjedilu ostavlja. Svaki musliman muslimanu je haram, haram mu je njegova čast, imetak i krv. Bogobojaznost je ovdje'', a u Muslimovoj predaji stoji: ''Pokazavši na prsa tri puta, dosta je čovjeku zla da ponižava brata muslimana.'' (Et-Tirmizi, Hasen Sahih)
imam ja jači argument, Kur'an :-D :
Doista su vjernici braća,zato izmirite braću svoju, i bojte se Allaha, da bi vam se smilovalo. (49:10)
Kažu beduini: “Vjerujemo!” Reci: “Ne vjerujete, ali recite: ’Pokoravamo se’, a još nije ušao iman u srca vaša.(49:14)

reci isilovcima muslimanima da su im muslimani haram. i muaviji i jezidu i hadždžadžu i onima sto pobise porodicu Poslanika a.s....
Towelie

#1814 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

Doista su vjernici braća,zato izmirite braću svoju, i bojte se Allaha, da bi vam se smilovalo. (49:10)
Kažu beduini: “Vjerujemo!” Reci: “Ne vjerujete, ali recite: ’Pokoravamo se’, a još nije ušao iman u srca vaša.(49:14)

reci isilovcima muslimanima da su im muslimani haram. i muaviji i jezidu i hadždžadžu i onima sto pobise porodicu Poslanika a.s...
Brini se ti za svoj odnos prema muslimanima. Tebe Allah swt nece na Sudnjem danu pitati za Muawiju ili za Isil i kako su oni postupali.
Diwan

#1815 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

Ne pravdam se, ali da pojasnim da moje adresiranje, mada zvuči generalizacija, je usmjereno na ona muslimane koje podržavaju iskrivljenu vjeru i koji brane iskrivljenu vjeru, koji podržavaju vehabije i njihove zločine koji nemaju veze sa vjerom i koji su najviše doprinjeli satanizaciji muslimana i problemima sa kojima se suočavaju u društvima širom svijeta baš zbog te nakaradne, lažne i iblisovske prezentacije vjere, Poslanika a.s. i Boga.

Tako da zasigurno ima bošnji, sadašnjih i prijašnjih, koji ne razumiju vjeru i koji podržavaju taj lažni,sektaški islam što zbog tradicije u kojoj je odgajan i nakalemljen, što zbog ideologije koju šire vehabije, što zbog nacionalizma i patriotizma, ali ništa od toga ne može biti preće vjerniku, muslimanu možda da, od istine i pravde,.

Vjernik nikada neće opravdati zločin, neistinu i nepravdu, dok neki tradicionalista i nacionalista hoće.

Nek se svako nađe gdje pripada.
zagortenej

#1816 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

Towelie wrote:

reci isilovcima muslimanima da su im muslimani haram. i muaviji i jezidu i hadždžadžu i onima sto pobise porodicu Poslanika a.s...
Brini se ti za svoj odnos prema muslimanima. Tebe Allah swt nece na Sudnjem danu pitati za Muawiju ili za Isil i kako su oni postupali.
nece ni tebe pitati za mene :wink:
Towelie

#1817 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

zagortenej wrote:
Towelie wrote:

nece ni tebe pitati za mene :wink:
To si u pravu. Ja sam ovo gore napisao iz prijateljske namere samo. Pa ti shvati kako ti drago.
zagortenej

#1818 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

Towelie wrote: To si u pravu. Ja sam ovo gore napisao iz prijateljske namere samo. Pa ti shvati kako ti drago.
vidi towelie, nismo ni ti ni ja bitni, bitno je sta je istina, a sta nije.
RNG_25

#1819 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by RNG_25 »

zagortenej wrote:vjernici jesu braća, a muslimani nisu, ogromna razlika
Super. Samo što niko ne zna ko je vjernik, a ko ne, osim, navodno, Allaha. Također, ispada da su muslimani, zapravo, nevjernici. Smiješno, ali ništa novo.

Edit:
Pročut ćeš samo onog ko vjeruje u ajete Naše, ta oni su muslimani.
Uistinu, muslimani i muslimanke, i vjernici i vjernice
Jest' ova vjera, Islam, komplikovana. Ili sam Allah ne zna šta hoće da kaže?
zijancer

#1820 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zijancer »

''Upućivati ljude ne znači pričati im o stvarima koje ne razumiju i nedostojnima govoriti o višim zbiljama ili pokušavati puku obznaniti zbilju stvari. Pravo upućivanje jeste nastojati ukloniti loše navike među ljudima, olakšati im život i zaradu opskrbe, učiti ih da vole i poštuju jedni druge, da govore istinu i ipravno postupaju.''
behar.hr
nasa

#1821 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by nasa »

Towelie wrote:Brini se ti za svoj odnos prema muslimanima. Tebe Allah swt nece na Sudnjem danu pitati za Muawiju ili za Isil i kako su oni postupali.
:thumbup:
Upravo, sta cemo s tim kako se mi jedni prema drugima odnosimo pa, i na forumu.
prenosnik

#1822 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by prenosnik »

zijancer wrote:''Upućivati ljude ne znači pričati im o stvarima koje ne razumiju i nedostojnima govoriti o višim zbiljama ili pokušavati puku obznaniti zbilju stvari. Pravo upućivanje jeste nastojati ukloniti loše navike među ljudima, olakšati im život i zaradu opskrbe, učiti ih da vole i poštuju jedni druge, da govore istinu i ipravno postupaju.''
behar.hr
behar.hr hoce reci da je muhamed pogrijesio sto je vrsio misionarenja medju kurejsijama (o visim, pecinskim zbiljama), umjesto da samo propovijeda ljubav, mir i slogu u svijetu, pa tako i u meki, bez ikakvih teolosko-ideoloskih privjesaka?
Diwan

#1823 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

nasa wrote:
Towelie wrote:Brini se ti za svoj odnos prema muslimanima. Tebe Allah swt nece na Sudnjem danu pitati za Muawiju ili za Isil i kako su oni postupali.
:thumbup:
Upravo, sta cemo s tim kako se mi jedni prema drugima odnosimo pa, i na forumu.
a otkud ti ili vi znate šta će Allah koga pitati na Sudnjem Danu?

to je jedno,

a drugo,

ako smo na fonu odnosa jedni spram drugih, kako to da nismo spram odnosa munafika spram Poslanika a.s. i kojih to jedni spram drugih?

Mi nismo u istom fonu, ne pričamo istu priču, ne slijedimo istog Poslanika. Izvinjavam se, ali moj Poslanik a.s. nije isti što i vaš, tako da ne znam o kojim jedni drugim govorite.

Moj Poslanik a.s. nije pedofil, niti je terorista, niti je vehabija, niti je sunija, niti je šija, niti je bošnjak, nacionalista, tradicionalista, a nije ni sufija niti bilo šta drugo. Milost svim svjetovima, a ne samo muslimanima fundamentalistima
nasa

#1824 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by nasa »

Ne znamo, upravo to i govorimo ali razumljivo je da shvatas koliko i kako mozes, znamo da ce nas pitati za ono sto mi pricamo pa....

npr. prica s kojom mene prozivas i sve sto ti pricas je miljama daleko od mene ali ti ipak pricas i boris se s zamisljenim neprijateljem dok je stvarni u tebi, taj koji ti govori da ti je neprijatelj @nasa, @towelie, @arzuhal...
zijancer

#1825 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zijancer »

behar.hr hoce reci kako se pravilno cita belzebubova knjiga od pijeska
Post Reply