merlin246 wrote:Hakiz wrote:merlin246 wrote:Ako pise da je Bog stvarao svijet 6 dana i 7. dan se odmarao, to ne znaci da je on DOSLOVNO stvarao svijet 6 dana.
Ali je 8. dan stvorio rock. Ako ne vjeruješ, dokaz:
https://www.youtube.com/watch?v=5X-2C7VzrlA
merlin246 wrote:Isto kao sto pise da je Bog stvorio na pocetku dvoje ljudi, Adama i Evu..To ne znaci da je bas bilo samo njih dvoje

Ali opisan je postanak samo tih prvih ljudi,nece na 50 stranica pisati o tome hahah
Nigdje se ne spominju drugi ljudi, dok se spominju i Adam i Eva i njihova djeca. A, inače, interesantna je ta moralna vertikala potomaka Adama i Eve. Hajde, Kain je bio malo incestuozan pa oženio jednu sestru. Ali drugoj sestri, Azuri, nije bio dovoljan jedan brat, Abel, nego je, nakon što ga je Kain ubio, udala se opet za brata, Seta. Ako ćemo uzeti Bibliju kao uzor, bratoubistvo i incest su ne samo dozvoljeni, nego i poželjni. Ako je to dozvoljeno prvim ljudima, šta smo to mi bolji od njih?
I tako. Nema ni u jednoj vjerskoj knjizi ni spomena o bilo kojim drugim ljudima na početku osim Adama i Eve (Lilit je posebna priča). Ali se zato spominju djeca Adama i Eve i njihovi međusobni brakovi.
Što logički dovodi do zaključka da su ljudi nastali incestom Adamovih i Evinih potomaka.
Imaš ti jedan problem sa tim pristupom da su Adam i Eva bili prvi ljudi, ali ne i jedini prvi ljudi. A to je da time uvodiš mehanizam po kojem je onda tačno i da je Isus imao braću i sestre.
merlin246 wrote:Te knjige su slikovito napisane, genije.

Pa, kada se sjetimo da su hrišćani spaljivali vještice ili da se muslimani raznose bombama među ljudima, možemo zaključiti da je moguća i opcija da su te knjige pisane doslovno, ne slikovito.
Da zaključim, imamo izbor: Nastali smo od majmuna (evolutivni put) ili smo nastali incestom (religijski put).
Svako neka izabere šta mu/joj se više sviđa

Samo mogu da ti kažem sram te bilo.
Tebi ocito nista nije sveto u zivotu cim tako mozes da vrijeđaš neciju vjeru i tako tu pricas o incestu i bibliji.
Ja vidim da ti, kao prvo ne postujes ni sam sebe, a kamooli da postujes tuđu vjeru.
Ja ne kažem ništa loše za ateiste, dapače nemam ništa protiv njih,ni protiv bilo koje religije.
Cijenim svaku osobu koja je kao prvo covjek,a ti to nisi jer da jesi ne bi ovako pljuvao po necijoj vjeri. Ti ne iznosis svoje misljenje,da se razumjemo.
Dosao si ovdje kao jedna anonimna pi*da da vrijeđaš druge ljude, tj. vjernike, koji su za tebe svi ludi i bolesni.
Ti nisi dostojan ni da te pljune netko.
I nemoj vise da me quotas, ovo je moja zadnja.
Ali, da prostitte, ne kažem ja ništa. Samo prenosim:
https://en.wikipedia.org/wiki/Adam_and_Eve ima slijedeći pasus:
"Offspring
Genesis 4 tells of the birth of Cain and Abel, Adam and Eve's first children, while Genesis 5 gives Adam's genealogy past that. Adam and Eve are listed as having three children, Cain, Abel and Seth, then "other sons and daughters", Genesis 5:4. According to the Book of Jubilees (which is usually not considered canonical), Cain married his sister Awan, a daughter of Adam and Eve.[29]"
A, onda, o Awan kaže:
https://en.wikipedia.org/wiki/Awan_(religious_figure)
Sa slijedećim pasusom:
"According to the Book of Jubilees, Awan (also Avan or Aven, from Heb. אָוֶן aven - "vice", "iniquity", "potency") was the wife and sister of Cain and the daughter of Adam and Eve.[1] Similarly, her sister Azura (עֲצֻרָה atzurah - "restraint") was the wife of Cain's two brothers - Abel and after Abel's murder, Seth."
Dakle, nemoj se ljutiti na mene. Ljuti se na one koji su to uradili, na djecu Adama i Eve. Ustvari, nemoj se ljutiti ni na njih. Da oni nisu uradili to šta su uradili, ni nas ne bi bilo.
Kao što rekoh, svako ima pravo da izabere priču u postanku koja mu/joj se više sviđa.