Po cemu je neko ko ima magistarski strucnjak a nije proveo ni dana u strucimirsek wrote:Ne supljiraj.
Ako je neko strucnjak u svom poslu ne znaci da je strucnjak u "snalazenju" za zaposljavanje u struci.
To su kompleksi onih koji nemaju fax pa se ovakvim komentarima pokusavaju rugati onima sto ga imaju.
Naravno da se uvijek moze naci posao.
Ali nekom magistru prigovarati sto se zali kako nema posla zbog korupcije i predlagati mu da uzme krampu i kopa kanale je blago receno niskogradjanski.
Jadi nas nezaposlenih
Moderator: anex
-
detroit-mercy
#1801 Re: Jadi nas nezaposlenih
-
detroit-mercy
#1802 Re: Jadi nas nezaposlenih
Nemoj tako, vela havilile, jaranica mi udata za njegaamko761 wrote:Ako dobro izgledaš, ja bih preporučio slanje molbe OMaru Mjesečaru. Ali moraš bit baš dobraLeptirich wrote:A užas kao i za sve prokleta štela. Teško je kad nemaš nikog da se zauzme za tebe. Još mi preostaje da i to pokušam pa da mogu reći da sam dala sve od sebe. Ionako je sve što sam dosad pokušala bilo uzalud. Nema me nigdje.Nisrin wrote:
Ne vjerujem, toliko je tih prijava da odmah velika vecina salje sve u junkbox...:S Nista bez dobre preporuke/stele itd...![]()
A to slanje otvorenih molbi su mi predlagali neki "prijatelji" koji se kunu da su posao dobili bez štele. Kao da im vjerujem.
Edit: sa fotografijom u prilogu molbe, naravno.
- mirsek
#1803 Re: Jadi nas nezaposlenih
Entry level OK.detroit-mercy wrote:Po cemu je neko ko ima magistarski strucnjak a nije proveo ni dana u strucimirsek wrote:Ne supljiraj.
Ako je neko strucnjak u svom poslu ne znaci da je strucnjak u "snalazenju" za zaposljavanje u struci.
To su kompleksi onih koji nemaju fax pa se ovakvim komentarima pokusavaju rugati onima sto ga imaju.
Ali nekom magistru prigovarati sto se zali kako nema posla zbog korupcije i predlagati mu da uzme krampu i kopa kanale je blago receno niskogradjanski.. Knjisko znanje
. Ja imao MBA (skoro zavrsen) a poceo raditi entry level posao. Samo kod nas si sa dobijenom diplomom namah strucnjak
Bar si u struci.
Ali lopata i biti fizikaner nema nikakve dodirne tacke sa strukom.
Neces preko lopate usavrsavati vjestine i znanje koje ces poslije kao neki buduci sef ureda primjenjivati.
- mirsek
#1804 Re: Odg: Jadi nas nezaposlenih
Nece gladovati, ali nece moci ni priblizno normalno zivjeti a sebe ce i mentalno i fizicki degradirati.Evo nadji nekome sa faxom i titulom magistra posao za SSS i platom od 1000 KM ili NKV posao za 1500 KM pa ces vidjeti da ce pola tih sa faxom pristati da kopa i da radi.supercali wrote:ako ce taj magistar gladovati i umrijeti od gladi zato sto nece da uzme krampu jer nema posla u svojoj struci sto zbog korupcije zbog ovoga onoga nevazno onda mu nije ni trebalo dati diplomumirsek wrote:Ne supljiraj.
Ali nekom magistru prigovarati sto se zali kako nema posla zbog korupcije i predlagati mu da uzme krampu i kopa kanale je blago receno niskogradjanski.
Kakve veze ima diploma i znanje sa opravdanom kritikom da se kod nas ne cijeni znanje nego veze i koverte.
Ja ti garantujem da se polovici od ovih dodiplomaca i mastera da ŠANSA da pokazu svoje znanje i koliko stvarno vrijede i da se po tome vrednuju niko se na forumu ne bi zalio na sistem.
Poslano sa mog Grand X Pro koristeći Tapatalk 4
- insomnia78
#1805 Re: Jadi nas nezaposlenih
Eki, sef uredamirsek wrote:Entry level OK.detroit-mercy wrote:Po cemu je neko ko ima magistarski strucnjak a nije proveo ni dana u strucimirsek wrote:Ne supljiraj.
Ali nekom magistru prigovarati sto se zali kako nema posla zbog korupcije i predlagati mu da uzme krampu i kopa kanale je blago receno niskogradjanski.. Knjisko znanje
. Ja imao MBA (skoro zavrsen) a poceo raditi entry level posao. Samo kod nas si sa dobijenom diplomom namah strucnjak
Bar si u struci.
Ali lopata i biti fizikaner nema nikakve dodirne tacke sa strukom.
Neces preko lopate usavrsavati vjestine i znanje koje ces poslije kao neki buduci sef ureda primjenjivati.
- mirsek
#1806 Re: Jadi nas nezaposlenih
Pa govorim perspektivno.
Ipak je MBA.
Ipak je MBA.
-
detroit-mercy
#1807 Re: Odg: Jadi nas nezaposlenih
Vidis, to je stvar tvoje perspektive. Ja naprimjer sam i sa diplomom faxa jos skoro dvije godine radio posao za koji ti nije trebala nikakva diploma, jer stanje na trzistu je bilo takvo da je bilo teze naci posao. A od necega se mora zivjetimirsek wrote:Nece gladovati, ali nece moci ni priblizno normalno zivjeti a sebe ce i mentalno i fizicki degradirati.Evo nadji nekome sa faxom i titulom magistra posao za SSS i platom od 1000 KM ili NKV posao za 1500 KM pa ces vidjeti da ce pola tih sa faxom pristati da kopa i da radi.supercali wrote:ako ce taj magistar gladovati i umrijeti od gladi zato sto nece da uzme krampu jer nema posla u svojoj struci sto zbog korupcije zbog ovoga onoga nevazno onda mu nije ni trebalo dati diplomumirsek wrote:Ne supljiraj.
Kakve veze ima diploma i znanje sa opravdanom kritikom da se kod nas ne cijeni znanje nego veze i koverte.
Ja ti garantujem da se polovici od ovih dodiplomaca i mastera da ŠANSA da pokazu svoje znanje i koliko stvarno vrijede i da se po tome vrednuju niko se na forumu ne bi zalio na sistem.
Druga stvar, kada sam dosao na razgovor, njima je jako bitno bilo da imam neki kontinuitet rada, odnosno da nisam dzaba mlatio mudima okolo skoro dvije godine.
Trece, ja danas kada intervjuisem interesante uvijek gledam kakav im je radni kontinuitet, da mi slucajno dodje osoba koja dvije/tri godine trazi posao samo u "struci" i ne radi nista, odmah bi je prekrizio
- mirsek
#1808 Re: Odg: Jadi nas nezaposlenih
Pa ja do sada nisam u CV stavljao rad preko studentskog servisa i preko javnih radova.detroit-mercy wrote:Vidis, to je stvar tvoje perspektive. Ja naprimjer sam i sa diplomom faxa jos skoro dvije godine radio posao za koji ti nije trebala nikakva diploma, jer stanje na trzistu je bilo takvo da je bilo teze naci posao. A od necega se mora zivjeti.
Druga stvar, kada sam dosao na razgovor, njima je jako bitno bilo da imam neki kontinuitet rada, odnosno da nisam dzaba mlatio mudima okolo skoro dvije godine.
Trece, ja danas kada intervjuisem interesante uvijek gledam kakav im je radni kontinuitet, da mi slucajno dodje osoba koja dvije/tri godine trazi posao samo u "struci" i ne radi nista, odmah bi je prekrizio. Nije bitno sta se radi nego da se radi, bare ovdje na Zapadu
, ostalo otprilike dodje na svoje mjesto.
Cak ni rad na popisu stanovnistva.
Dakle da sam na zapadu prepoznali bi me kao vrijednog radnika i ponudili neki normalan posao.
Ovdje to ne igra neku ulogu.
I vrlo vazno, ti si na zapadu mogao od tog posla da zivis jer je plata bila sasvim OK.
Sto potvrdjuje moju tezu da ako das magistru posao za 1000 KM a sa referatom SSS on ce ga raditi bez problema jer ce moci zivjeti od toga.
-
detroit-mercy
#1809 Re: Odg: Jadi nas nezaposlenih
Sta znaci moci zivjeti od plate, ja na Zapadu sam morao da radim jer nije bilo babe i majkemirsek wrote:Pa ja do sada nisam u CV stavljao rad preko studentskog servisa i preko javnih radova.detroit-mercy wrote:Vidis, to je stvar tvoje perspektive. Ja naprimjer sam i sa diplomom faxa jos skoro dvije godine radio posao za koji ti nije trebala nikakva diploma, jer stanje na trzistu je bilo takvo da je bilo teze naci posao. A od necega se mora zivjeti.
Trece, ja danas kada intervjuisem interesante uvijek gledam kakav im je radni kontinuitet, da mi slucajno dodje osoba koja dvije/tri godine trazi posao samo u "struci" i ne radi nista, odmah bi je prekrizio. Nije bitno sta se radi nego da se radi, bare ovdje na Zapadu
, ostalo otprilike dodje na svoje mjesto.
Cak ni rad na popisu stanovnistva.
Dakle da sam na zapadu prepoznali bi me kao vrijednog radnika i ponudili neki normalan posao.
Ovdje to ne igra neku ulogu.
I vrlo vazno, ti si na zapadu mogao od tog posla da zivis jer je plata bila sasvim OK.
Sto potvrdjuje moju tezu da ako das magistru posao za 1000 KM a sa referatom SSS on ce ga raditi bez problema jer ce moci zivjeti od toga.
Moja licna filozofija je daj sta das ali radi na tome da dodjes do boljeg
Ja sam kao srednjoskoloac preko servisa kopao kanale, istovarao krec, ugalj i ciment (ovo je bilo zajebano) i nista od toga mi nije odmgolo da danas radim ono sto radim. Nego stavise, pomogne covjeku da se profilira, da stekne neke vrijednosti. I jos jedna, niti jedan job koji si radio nije irelevantatan, svaki se pika. Budi siguran da i kod nas neko gleda na to.
- mirsek
#1810 Re: Jadi nas nezaposlenih
Jbg. prvo kazes da si morao da radis da bi prezivio a onda da je bit interpersonalna komunikacija.
Kako ces ti razviti interpersonalnu komunikaciju kopajuci kanal ili gurajuci civare sa betonom i to sa platom od 600 KM sa kojom u BIH ne mozes samostalno da ziviš ?
Druga je stvar raditi u entry levelu svoje struke za 600 KM pa nadogradjujes CV i interpersonalne vjestine i tako se mozes necemu nadati za 2-3 godine.
Kako ces ti razviti interpersonalnu komunikaciju kopajuci kanal ili gurajuci civare sa betonom i to sa platom od 600 KM sa kojom u BIH ne mozes samostalno da ziviš ?
Druga je stvar raditi u entry levelu svoje struke za 600 KM pa nadogradjujes CV i interpersonalne vjestine i tako se mozes necemu nadati za 2-3 godine.
-
detroit-mercy
#1811 Re: Jadi nas nezaposlenih
Htio sam ti plasticno prikazati kako jedan na oko irelevantan posao moze biti itekako relevantan a ti ako smatras da ces bolje proci sjedeci i cekajuci posao u struci je tvoj problem. Ja govorim sa pozicije iskustva i nekog ko je dosta toga vec prosao a na tebi je da prihvatis savjet ili ne.mirsek wrote:Jbg. prvo kazes da si morao da radis da bi prezivio a onda da je bit interpersonalna komunikacija.
Mozda je tebi irelevantno ali kada zivis sa roditeljima i usput guras civare za 600km na mjesec i onda na razgovoru za posao kazes da si iako si zivio sa roditeljima (imao stan i hranu) ipak radio i od tog rada npr. platio sebi neki kurs/usavrsavanje, putovao po Evropi i sl. puno bolje izgleda nego mlatio sam mudima po Strosi po vascijeli dan ili gledao sam utakmice po cio dan
Je li mislis da ces sjedeci 2-3 godine dalje dobaciti.
- mirsek
#1812 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ne smatram.detroit-mercy wrote:Htio sam ti plasticno prikazati kako jedan na oko irelevantan posao moze biti itekako relevantan a ti ako smatras da ces bolje proci sjedeci i cekajuci posao u struci je tvoj problem. Ja govorim sa pozicije iskustva i nekog ko je dosta toga vec prosao a na tebi je da prihvatis savjet ili ne.mirsek wrote:Jbg. prvo kazes da si morao da radis da bi prezivio a onda da je bit interpersonalna komunikacija.
Mozda je tebi irelevantno ali kada zivis sa roditeljima i usput guras civare za 600km na mjesec i onda na razgovoru za posao kazes da si iako si zivio sa roditeljima (imao stan i hranu) ipak radio i od tog rada npr. platio sebi neki kurs/usavrsavanje, putovao po Evropi i sl. puno bolje izgleda nego mlatio sam mudima po Strosi po vascijeli dan ili gledao sam utakmice po cio dandok sam cekao posao u struci
.
Ja smatram da se covjek treba u tom slobodnom vremenu dalje usavrsavati, jezik, kursevi bilo sta.
Ja tebi tvrdim iz svog iskustva u BIH da me niko nije pitao na intervjuu za posao iz moje struke da li sam radio u studentskom servisu, kopao kanale, gurao civare ili radio na popisu stanovnistva niti je ko ostao impresioniran kad bi mu to sam naveo na razgovoru.
A ti ako hoces prihvati BH realnost ili nemoj.
Pa kud ces vise kad mi je na intervjuu u jednoj banci prvo pitanje koje su postavili bilo to da li sam dosao kod njih preko "preporuke" ili konkursa .
-
detroit-mercy
#1813 Re: Jadi nas nezaposlenih
Sve sto pricas stoji i nemoj da se ljutis bez razloga. Ali, danas sutra ces se prijaviti na konkurs u firmu koja stvarno trazi upslenike i koja gleda na takve stvari (mada to izgledalo kao SF), i ko ce biti u prednosti, ti koji imas kontinuitet rada jer si cekao ili neko drugi koji nije radio nista. Hebiga, toliko se raje zaposlilo bez stele, pa ne da ide bas sve na steulu. do sad bi se i te stele valjda popunile.joooj wrote:A najjaci su mi ovi zapadnjaci kad pocnu pricati ne mozes sjediti kuci i cekati posao u struci, cijeni se radi, bla, bla. Svako ljeto slusam istu pricu od strane rodbine. Znam ja to i prihvatam sve da radim i prijavljujem se i za posao prodavacice, ali moramo shvatiti i mi i vi da su to razliciti mentaliteti i potpuno razlicita uredjenja i zemlje i odnosa u drustvu.
Sta znaci meni i bilo kome drugom ko bi prihvatio da bude portir ili recepcionerka, iako smo magistri, kad nemamo koga da nas ubaci da radimo i to. Zato pustimo se stalnih prepucavanja, supljiranja, govora treba ovako, onako i presipanja iz supljeg u prazno.
Dokle god mama Zeljka zaposli svog sina Filipa iako je imao najmanji prosjek ocjena i najmanje cekao na birou, nema ovdje napretka, a zapadnjaci nek' zive svoj zivot i nek' se 'brinu' o svojim zemljama i tamosnjim zakonima, jer ako nastave sa svojom pricom mi cemo u Bosni svi kolektivno poludit'.
Sent from my GT-S5830
Druga stvar je isto i sta si zavrsio/zavrsila, ako su to politicke nauke/knjizevnost/socijalni rad, izvini ali na zalost si u pogresno profesiji i u mnogo ekonomski jacim drzavama ljudi sa takvim diplomama imau problem da nadju posao.
-
detroit-mercy
#1814 Re: Jadi nas nezaposlenih
O kakvo to usavrsavnju govoris kada 2-3 godine sjedis bez posla i ne radis nista, pa fakat za to vrijeme se moze jos jedan fakultet zavrsiti. Koliko traje jedna prosjecan kurs 4-5 sati sedmicno i sta je sa ostatkom vremenamirsek wrote:Ne smatram.detroit-mercy wrote:Htio sam ti plasticno prikazati kako jedan na oko irelevantan posao moze biti itekako relevantan a ti ako smatras da ces bolje proci sjedeci i cekajuci posao u struci je tvoj problem. Ja govorim sa pozicije iskustva i nekog ko je dosta toga vec prosao a na tebi je da prihvatis savjet ili ne.mirsek wrote:Jbg. prvo kazes da si morao da radis da bi prezivio a onda da je bit interpersonalna komunikacija.
Mozda je tebi irelevantno ali kada zivis sa roditeljima i usput guras civare za 600km na mjesec i onda na razgovoru za posao kazes da si iako si zivio sa roditeljima (imao stan i hranu) ipak radio i od tog rada npr. platio sebi neki kurs/usavrsavanje, putovao po Evropi i sl. puno bolje izgleda nego mlatio sam mudima po Strosi po vascijeli dan ili gledao sam utakmice po cio dandok sam cekao posao u struci
.
Ja smatram da se covjek treba u tom slobodnom vremenu dalje usavrsavati, jezik, kursevi bilo sta.
Ja tebi tvrdim iz svog iskustva u BIH da me niko nije pitao na intervjuu za posao iz moje struke da li sam radio u studentskom servisu, kopao kanale, gurao civare ili radio na popisu stanovnistva niti je ko ostao impresioniran kad bi mu to sam naveo na razgovoru.
A ti ako hoces prihvati BH realnost ili nemoj.
Pa kud ces vise kad mi je na intervjuu u jednoj banci prvo pitanje koje su postavili bilo to da li sam dosao kod njih preko "preporuke" ili konkursa .
- mirsek
#1815 Re: Jadi nas nezaposlenih
Evo ja sam zavrsio "pravu" profesiju, ekonomiju i posla nema.detroit-mercy wrote:Sve sto pricas stoji i nemoj da se ljutis bez razloga. Ali, danas sutra ces se prijaviti na konkurs u firmu koja stvarno trazi upslenike i koja gleda na takve stvari (mada to izgledalo kao SF), i ko ce biti u prednosti, ti koji imas kontinuitet rada jer si cekao ili neko drugi koji nije radio nista. Hebiga, toliko se raje zaposlilo bez stele, pa ne da ide bas sve na steulu. do sad bi se i te stele valjda popunile.joooj wrote:A najjaci su mi ovi zapadnjaci kad pocnu pricati ne mozes sjediti kuci i cekati posao u struci, cijeni se radi, bla, bla. Svako ljeto slusam istu pricu od strane rodbine. Znam ja to i prihvatam sve da radim i prijavljujem se i za posao prodavacice, ali moramo shvatiti i mi i vi da su to razliciti mentaliteti i potpuno razlicita uredjenja i zemlje i odnosa u drustvu.
Sta znaci meni i bilo kome drugom ko bi prihvatio da bude portir ili recepcionerka, iako smo magistri, kad nemamo koga da nas ubaci da radimo i to. Zato pustimo se stalnih prepucavanja, supljiranja, govora treba ovako, onako i presipanja iz supljeg u prazno.
Dokle god mama Zeljka zaposli svog sina Filipa iako je imao najmanji prosjek ocjena i najmanje cekao na birou, nema ovdje napretka, a zapadnjaci nek' zive svoj zivot i nek' se 'brinu' o svojim zemljama i tamosnjim zakonima, jer ako nastave sa svojom pricom mi cemo u Bosni svi kolektivno poludit'.
Sent from my GT-S5830
Druga stvar je isto i sta si zavrsio/zavrsila, ako su to politicke nauke/knjizevnost/socijalni rad, izvini ali na zalost si u pogresno profesiji i u mnogo ekonomski jacim drzavama ljudi sa takvim diplomama imau problem da nadju posao.
Kad izadje konkurs tu je vec neko predvidjen da uleti.
Mozda, u jacim stranim firmama ima manje stele gdje te zadnji krug intervjuise stranac, vlasnik firme i gdje su sanse za stelu mnogo manje.
Dok kod nasih privatnika traze multidisciplinarnog radnika sa visegodisnjim iskustvom u 2 ili vise profesija i da im radi za platu od 600-800 KM
-
detroit-mercy
#1816 Re: Jadi nas nezaposlenih
Sve znam i sve mi je jasno. ali sta da ti kazem, sjedi kod kuce i cekaj bolja vremena ili keep trying. Moj savjet ti je i ako izleti 600-800 stoja u struci, prihvati, shavti to kao odskocnu dasku. Pored toga nastavi, popisuj stanovnistvo, konobarisi, postavljaj plocice, sta god da radis, isplatiti ce ti se jednog dana.mirsek wrote:Evo ja sam zavrsio "pravu" profesiju, ekonomiju i posla nema.detroit-mercy wrote:Sve sto pricas stoji i nemoj da se ljutis bez razloga. Ali, danas sutra ces se prijaviti na konkurs u firmu koja stvarno trazi upslenike i koja gleda na takve stvari (mada to izgledalo kao SF), i ko ce biti u prednosti, ti koji imas kontinuitet rada jer si cekao ili neko drugi koji nije radio nista. Hebiga, toliko se raje zaposlilo bez stele, pa ne da ide bas sve na steulu. do sad bi se i te stele valjda popunile.joooj wrote:A najjaci su mi ovi zapadnjaci kad pocnu pricati ne mozes sjediti kuci i cekati posao u struci, cijeni se radi, bla, bla. Svako ljeto slusam istu pricu od strane rodbine. Znam ja to i prihvatam sve da radim i prijavljujem se i za posao prodavacice, ali moramo shvatiti i mi i vi da su to razliciti mentaliteti i potpuno razlicita uredjenja i zemlje i odnosa u drustvu.
Sent from my GT-S5830
Kad izadje konkurs tu je vec neko predvidjen da uleti.
Mozda, u jacim stranim firmama ima manje stele gdje te zadnji krug intervjuise stranac, vlasnik firme i gdje su sanse za stelu mnogo manje.
Dok kod nasih privatnika traze multidisciplinarnog radnika sa visegodisnjim iskustvom u 2 ili vise profesija i da im radi za platu od 600-800 KM
- mirsek
#1817 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ma naravno da cu prihvatiti ako izleti posao u struci za 600-800 KM.
To nije bilo sporno nikad.
To nije bilo sporno nikad.
- Sodom1
#1818 Re: Jadi nas nezaposlenih
joooj wrote:@detroit-mercy Izvini, vidim sada da je zvucalo ljutito, ali upravo sam shvatila da me svako ljeto uhvati "ljetno-dijasporska depresija", jer kako sam vec rekla dodje mi rodbina i svaki put je ista prica, a eto lakse napisati anonimno nego njima reci. I ja sam zavrsila ekonomiju, sad trazim temu za magistarski, ispite sam sve polozila i trazim posao, malo aktivnije nego dok sam bila "obicni student" i sada saljem prijave i za malo "bezveznije" poslove i nadam se da ce i corava koka nekad ubosti, jer svaki oglas koji pogledam traze iskustvo najmanje godinu na istim ili slicnim poslovima, a pitanje za veliku vecinu ovdje je odakle mi ta godina iskustva![]()
Bez obzira na taj kriterij, ja saljem prijave, ali niko ne zove. Zadnji put sam bila na razgovoru u martu i eto srecom dobila priliku da radim mjesec dana u administraciji, dobila 200KM i ja sva sretna jer je to bilo volontiranje, ali sam ipak dobila nesto para.
Pretpostavljam da vi nama zelite dobro, ali nemojte pricati/pisati. Ni ti ni ostali sa strane, jer samo mi znamo kakva je situacija, ako vec ne znamo izlazak i rjesenje. Nedavno citam clanak o momku iz Vakufa, Maglaja (ne mogu se sjetiti) 28 godina, nema posla, nema djevojke (iskreno razumijem, ne zato sto sam zensko i sto sam sponzorusa ili sto je muskarac "stub", nego jer zeli biti dzentlmen) i ubio se. Ja sam se tako isplakala, jer mi ga je bilo zao i jer ga u potpunosti razumijem. Momak u najboljim godinama, kad treba ili da hoda, casti se, pomaze roditeljima ili da zapocne zajednicki zivot sa drugom osobom, ne moze.
Mozda sam se udaljila od teme, i ne mislim zaista nista lose, ali tema je Jadi nas nezaposlenih, pa sam se eto pojadala i cak rekla da pisete vi van BiH, ali ako nista shvatite dokle ide nasa ogorcenost ovom zemljom i nasim zivotima.
-
detroit-mercy
#1819 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ja u potpunosti razumijem svaku osobu, onoliko koliko mogu jer ne kazu dzabe da tudja ruka svrab ne cese. Ja sa se samo osvrnuo na to da se ne podlijeze defetizmu ili apatiji tipa, necu raditi nista sto nije u mojoj struci. To ti je mnogo gore nego raditi bilo sta, nadam se da ce i nama jednom krenuti na bolje. Ono o cemu sam ja pisao je na sta moguci poslodavac moze da obrati paznju. Nikada se ne zna, dosta stranaca otvara firme i kod nas, mozda dodjes u priliku da se prijavis za takav jedan posao. Znaj da ti u tom slucaju svaki rad ma koliko irelevantno zvucao moze da ima veliku tezinu u odabiranu potencijalnog kandidata. Pored toga, vjeruj me da ne postoje bezvezni poslovi, svaki posao je sa vezom. Prijavljuj se na sto vise mjesta, uradi sto vise intervjua, jer i na intervjuima (ako dobijes sansu) se dosta uci. Da ti kazem na koliko sam sam se ja oglasa javio (na Zapadu) prije nego sto sam ubo prvi posao u struci, sjela bi na guzicujoooj wrote:@detroit-mercy Izvini, vidim sada da je zvucalo ljutito, ali upravo sam shvatila da me svako ljeto uhvati "ljetno-dijasporska depresija", jer kako sam vec rekla dodje mi rodbina i svaki put je ista prica, a eto lakse napisati anonimno nego njima reci. I ja sam zavrsila ekonomiju, sad trazim temu za magistarski, ispite sam sve polozila i trazim posao, malo aktivnije nego dok sam bila "obicni student" i sada saljem prijave i za malo "bezveznije" poslove i nadam se da ce i corava koka nekad ubosti, jer svaki oglas koji pogledam traze iskustvo najmanje godinu na istim ili slicnim poslovima, a pitanje za veliku vecinu ovdje je odakle mi ta godina iskustva![]()
Bez obzira na taj kriterij, ja saljem prijave, ali niko ne zove. Zadnji put sam bila na razgovoru u martu i eto srecom dobila priliku da radim mjesec dana u administraciji, dobila 200KM i ja sva sretna jer je to bilo volontiranje, ali sam ipak dobila nesto para.
Pretpostavljam da vi nama zelite dobro, ali nemojte pricati/pisati. Ni ti ni ostali sa strane, jer samo mi znamo kakva je situacija, ako vec ne znamo izlazak i rjesenje. Nedavno citam clanak o momku iz Vakufa, Maglaja (ne mogu se sjetiti) 28 godina, nema posla, nema djevojke (iskreno razumijem, ne zato sto sam zensko i sto sam sponzorusa ili sto je muskarac "stub", nego jer zeli biti dzentlmen) i ubio se. Ja sam se tako isplakala, jer mi ga je bilo zao i jer ga u potpunosti razumijem. Momak u najboljim godinama, kad treba ili da hoda, casti se, pomaze roditeljima ili da zapocne zajednicki zivot sa drugom osobom, ne moze.
Mozda sam se udaljila od teme, i ne mislim zaista nista lose, ali tema je Jadi nas nezaposlenih, pa sam se eto pojadala i cak rekla da pisete vi van BiH, ali ako nista shvatite dokle ide nasa ogorcenost ovom zemljom i nasim zivotima.
O tipu koji se je ubio, ne znam sta da kazem. Ljudi da bi dosli do boljeg zivota sjedu u camac njih 50tak i preko mora punog morskih pasa ili kroz pustinju preko grane, znaju da mogu umrijeti ali opet idu dalje i ne pokusavaju se ubiti. Ipak mi nismo tolio daleko stigli.
-
putokaz1
#1820 Re: Jadi nas nezaposlenih
BRAVO!!!tagomago wrote:statistika. očito ne bombarduje dovoljno jako relevantne institucije a i narod sa činjenicom da se npr. ne može upisati 40 studenata književnosti godišnje - kome, čemu.putokaz1 wrote:Na jedno radno mjesto gdje se traži pravnik prijavi se 100 kandidata
U jednom gradu postoje 3 pravna fakulteta
Za radno mjesto gdje se traži srednja škola prijavljuju se i osobe s VSS
Uvjek bude izabran neko po političkoj/rodbinskoj ili etničkoj liniji
Ko je kriv?
Djeca što upisuju fakultete?Roditelji što im to dozvoljavaju?Država koja otvara fakultete za kojima nema potrebe?
treba izvršiti reviziju školstva, pa reviziju privrede i analizu njenih potreba. a onda po godišnjim potrebama praviti planove i programe, kao i upisne kvote. šta državi i tržištu treba, to i proizvoditi. ko ne voli, neka čeka to što voli kad postane potrebno. no to je već drugi par cipela - gdje bi se onda skrasila sva administracija, nastavno osoblje, šta bi radili i gdje bi normu nabacivali akademici & akademsko osoblje itd. itd.
- supercali
#1821 Re: Odg: Jadi nas nezaposlenih
a to kao nenormalno zive ovi koji nisu magistri i ostalomirsek wrote: Nece gladovati, ali nece moci ni priblizno normalno zivjeti a sebe ce i mentalno i fizicki degradirati.Evo nadji nekome sa faxom i titulom magistra posao za SSS i platom od 1000 KM ili NKV posao za 1500 KM pa ces vidjeti da ce pola tih sa faxom pristati da kopa i da radi.
daj ba
kao sto detroit rece ovdje kad magistriras namah si strucnjak
-
Leptirich
#1822 Re: Jadi nas nezaposlenih
amko761 wrote:Ako dobro izgledaš, ja bih preporučio slanje molbe OMaru Mjesečaru. Ali moraš bit baš dobra
Edit: sa fotografijom u prilogu molbe, naravno.
Haha pa eto nisam za odbaciti.
-
amko761
#1823 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ah šta znači to? Moraš biti baš dobra kao što rekoh.
Najbolje koke s faksa su kod njega bile pripravnice, onda ih dovede u vatru pa ih gladi po ruci, po nozi itd...
A u konkursu za pripravnika mu je bio uslov ''poželjno ženska osoba ženskog spola''

Najbolje koke s faksa su kod njega bile pripravnice, onda ih dovede u vatru pa ih gladi po ruci, po nozi itd...
A u konkursu za pripravnika mu je bio uslov ''poželjno ženska osoba ženskog spola''
-
Leptirich
#1824 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ma nisam ti ja dobra. Prosječna sam.amko761 wrote:Ah šta znači to? Moraš biti baš dobra kao što rekoh.
A u konkursu za pripravnika mu je bio uslov ''poželjno ženska osoba ženskog spola''![]()
![]()
-
amko761
#1825 Re: Jadi nas nezaposlenih
E onda jebi ga, biro