Egipat (pročitati prvi post)

Post Reply
Opetja033

#1801 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Opetja033 »

Alfons Kauders wrote:
iceman2010 wrote:
Alfons Kauders wrote:
Znam vrlo dobro sta sam rekao - a nigdje nisam rekao da su komunisti napravili 1000 dzamija, vec da je 1000 dzamija napravljeno za njihovog vakta.

Ako ne znas bosanski to nije moj problem.
Hajde dokazi i tu tvrdnju. Kakvih 1000 dzamija? Jesi ti ono neke droge spominjao? Sex droga rock and roll? Jesu ono jednu napravili na Skenderiji? A ne, tu su srusili. Nisu ni pokrali vakufsku imovinu isto tako? Ako nisu odmogli nisu pomogli sigurno.
Cekaj, ti stvarno hoces da ti nabrojim sve dzamije u BiH sagradjene izmedju 1945 i 1990?

Ti ih ne vidis ili nesto?
Ne pravi se lud. Tvrdis da je za vrijeme komunizma u BiH izgradjeno 1000 dzamija a i ja smatram da je ta cifra suluda. Kada te covjek pita za izvor, pocnes spamovati sa pitanjem "da li treba da ih nabrojim".

Ne, ne treba da ih nabrojis. Samo da navedes izvor za ovu nebulozu.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1802 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by japin_mutapi »

505sCrtom wrote:cujem da su ovi mb-ovci zabranjena organizacija u svim zemljama, osim jedne. zaboravih koje. jemen, cini mi se.
da ... u vehabijskim kraljevinama i emiratima i nacionalsocijalistickim diktaturama
5 0 5

#1803 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by 5 0 5 »

japin_mutapi wrote:
505sCrtom wrote:cujem da su ovi mb-ovci zabranjena organizacija u svim zemljama, osim jedne. zaboravih koje. jemen, cini mi se.
da ... u vehabijskim kraljevinama i emiratima i nacionalsocijalistickim diktaturama
a gdje nije zabranjena?
iceman2010

#1804 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by iceman2010 »

Opetja033 wrote:
Ne pravi se lud. Tvrdis da je za vrijeme komunizma u BiH izgradjeno 1000 dzamija a i ja smatram da je ta cifra suluda. Kada te covjek pita za izvor, pocnes spamovati sa pitanjem "da li treba da ih nabrojim".

:thumbup:

Daj mi par u Sarajevu samo. Eto ne moras ici dalje. Samo nekoliko u Sarajevu napravljenih, ne obnovljenih od 45 do 90.
Opetja033

#1805 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Opetja033 »

505sCrtom wrote:
japin_mutapi wrote:
a gdje nije zabranjena?
U Zapadnoj Europi, zemljama EU. SAD, Kanadi. Uglavnom u svim demokratskim zemljama ove planete.
Dakle slagao te, od koga god si ti ovo "cuo".
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1806 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by japin_mutapi »

sekularusti ateisti liberali demokrate i postovaci ljudskih prava uz nur partiju na istoj strani sa vojnom huntom i uzurpatorima
i na kraju svi oni zajedno na istoj strani sa ibn saudima i vehabijskom ulemom se bore protiv terorista

pored ovoliko smrti i stradanja ovo je jedna velika tragikomedija
nama muslimanima ne treba ni amerika ni izrael ni zavjere MMFa kad imamo ibn saude i egipatsku kukavicku vojsku
iceman2010

#1807 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by iceman2010 »

505sCrtom wrote:
iceman2010 wrote: Samo imas potrebu da se slozis sa nekim ko prizeljkuje nestanak Bosnjaka i krvoprolice u BiH? Ni jedne negativne replike na njegov komentar, ali zato imas hiljadu i jednu na dress code u islamu? Preispitaj se malo jarane. Nisu od 92 do 95 ovakvi kao ja klali po Bosni nego onakvi kao on. Tvoja zasljepljenost mrznjom prema svemu sto je islamsko te tjera u pakt sa takvima. Jadno je to majstore. Jadno. Ne bi takav ni tebe postedio i nije stedio takve kao ti od 92 do 95. Njemu je svejedno da li pijes pivu ili klanjas 5 namaza. Njemu si dobar jedino mrtav. A ti se slazes sa njim.
pa nije to tema ovdje. mislim da je i neozbiljno uopste raspravljati o "nestanku bosnjaka". smijesno.

a nije ni ovo tema ali me vuces za jezik. u periodu '92-'95, ja sam proveo u arbih. i dok sam ja gazio snijeg i blato po prvim linijama, u mom stabu, bradonje, takve kao sto si i ti, usta puna kurana i islama, su sjedili po cijelu noc gledajuci filmove sa kaseta koje su opljackali u obljiznoj videoteci. moram li spominjati da je za taj luksuz radio agregat po cijelu noc, dok smo mi morali loziti knjige u furuni, da se govno u nama ne bi smrznulo. aktivnost kod 'hadzija' si jedino mogao vidjeti kada su iznosili kopir aparate i kompjutere, i petkom, malo prije 12, kada je tradicionalno kretao konvoj ukradenih golfova prema dzamiji.

bio, vidio, prezivio.
Prvo ja nisam bradonja majstore. Ako te bas zanima citav rat sam proveo u Sarajevu, a '78-osmo sam godiste. Redovno sam se javljao na sve pozive za registraciju i bio na medicinskom pregledu tada u Vrazovoj. Nisam ni jednog trenutka sumnjao sta zelim i koji je moj put. Rat je stao, a ja jos nisam stasao da stanem rame uz rame tebi i svome ocu. Za to vrijeme je moj otac bio na prvoj liniji na Dobrinji i kasnije na Stupu, a cesto je bio na Igmanu, Treskavici, Nisicima. Kada smo vec kod recimo 7-me muslimanske, dok su ovi "obicni" glavom bez obzira bjezali sa Igmana oni su isli naprijed da zaustave neprijatelja.

Ali to je sve nebitno za ovu raspravu. Bitno je da si zbog mrznje prema islamu stao rame uz rame sa onima koji su pozivaju na nestanak Bosnjaka. Sramotno.
Alfons Kauders

#1808 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Alfons Kauders »

Opetja033 wrote:

Ima li iko od vas vozacku? Vozi li po Bosni? Jeste li slijepi il se samo pravite ludi?

Svako iole vece muslimansko selo ima dzamiju, a velika vecina je sagradjena izmedju dva rata. U gradovima nisu pravljene, cak su rusene, ali na selima ih je izgradjeno metar. Uostalom sta kaze statistika IZ o broju srusenih i ostecenih dzamija za vrijeme rata? Da nisu mozda sve napravljene prije 100-200 godina? Jesu, jesu garant... Kad su Austrougari dosli Bosna je ukupno imala oko milion stanovnika, kad su dosli komunisti imala je dva i kusur... Bice da smo tad imali vise dzamija nego sa 4.5 miliona stanovnika. :-) Mnoga sela i gradici od par hiljada ljudi prije 100 godina nisu ni bila na mapi, al haman su vec bile dzamije u njima. :lol:

Hajd sto bosanski ne razumijete, vidim da ni matematika ne ide od ruke. A gdje mi ode onaj od juce, sto ne vjeruje u evoluciju? :lol:

Ostajem pri svome, za vlasti mrskih komunjara u BiH je sagradjeno vise dzamija nego za vrijeme Austrijanaca, Turaka i ovih fol demokrata.
5 0 5

#1809 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by 5 0 5 »

Opetja033 wrote: U Zapadnoj Europi, zemljama EU. SAD, Kanadi. Uglavnom u svim demokratskim zemljama ove planete.
Dakle slagao te, od koga god si ti ovo "cuo".
cuo sam maloprije na bbcnews. od neke egipcanke, politicka analiticarka. nisam joj upratio ime.
Dr_dre

#1810 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Dr_dre »

sekularusti ateisti liberali demokrate i postovaci ljudskih prava uz nur partiju na istoj strani sa vojnom huntom i uzurpatorima
i na kraju svi oni zajedno na istoj strani sa ibn saudima i vehabijskom ulemom se bore protiv terorista

nama muslimanima ne treba ni amerika ni izrael ni zavjere MMFa kad imamo ibn saude i egipatsku kukavicku vojsku
Jos mi u glavi odzvanja komentar sarajevoxxx u raspravi sa chelijem,kad je rekao da bi saudi podrzali i asada da nije alavit i da nema podrsku rafidija.Znaci jedini razlog zbog kojeg ga ne podrzavaju su rafidijske zelje za osvajanje meke.
Djaba sve chelijeve zavjere i teorije,sarajevoxxx je bio u pravu.
Opetja033

#1811 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Opetja033 »

Alfons Kauders wrote:
Opetja033 wrote:

Ima li iko od vas vozacku? Vozi li po Bosni? Jeste li slijepi il se samo pravite ludi?

Svako iole vece muslimansko selo ima dzamiju, a velika vecina je sagradjena izmedju dva rata. U gradovima nisu pravljene, cak su rusene, ali na selima ih je izgradjeno metar. Uostalom sta kaze statistika IZ o broju srusenih i ostecenih dzamija za vrijeme rata? Da nisu mozda sve napravljene prije 100-200 godina? Jesu, jesu garant... Kad su Austrougari dosli Bosna je ukupno imala oko milion stanovnika, kad su dosli komunisti imala je dva i kusur... Bice da smo tad imali vise dzamija nego sa 4.5 miliona stanovnika. :-) Mnoga sela i gradici od par hiljada ljudi prije 100 godina nisu ni bila na mapi, al haman su vec bile dzamije u njima. :lol:

Hajd sto bosanski ne razumijete, vidim da ni matematika ne ide od ruke. A gdje mi ode onaj od juce, sto ne vjeruje u evoluciju? :lol:

Ostajem pri svome, za vlasti mrskih komunjara u BiH je sagradjeno vise dzamija nego za vrijeme Austrijanaca, Turaka i ovih fol demokrata.
Dakle supljiras bez ijednog argumenta.
Navedi mi jednu jedinu dzamiju sagradjenu u Sarajevo za vrijeme bivseg rezima?
Apsolutna vecina dzamija je izgradjena za vrijeme Osmanlija ili nakon agresije. Ti ocito pojma nemas sta je mahala. Pa u mojoj mahali imas 4-5 dzamija, po 50-60 metara udaljene jedna od druge. A u pitanju je prosjecna sarajevska mahala. I svaka od njih je izgradjena naravno za vrijeme Osmanlija.
Daj mi navedi primjer jedne dzamije u Tuzli i Sarajevu koja je izgradjena za vrijeme SFRJ?
Pa samo su u Sarajevu Osmanlije napravile vise dzamija nego komunisti u citavoj bivsoj Jugoslaviji za vrijeme svoje vladavine.

Ne mogu da vjerujem kakve gluposti lupetas i jos se, da blamaza bude veca, drzis toga. :lol:
5 0 5

#1812 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by 5 0 5 »

iceman2010 wrote:Kada smo vec kod recimo 7-me muslimanske, dok su ovi "obicni" glavom bez obzira bjezali sa Igmana oni su isli naprijed da zaustave neprijatelja.

Ali to je sve nebitno za ovu raspravu. Bitno je da si zbog mrznje prema islamu stao rame uz rame sa onima koji su pozivaju na nestanak Bosnjaka. Sramotno.
kao prvo, nigdje nisam pisao o nestanku bosnjaka. tacka.

sto se tice 7. muslmanske. ne znam tacno sta je tamo bilo. ali vidio jesam arape u arbih. dva puta. jednom kada su sumanuto isli na cijevi, ali ne zbog toga sto su bili hrabri, nego zato sto su bili fanatici. nisu dosli u bosnu da pomognu muslimanima nego da umru. isto kao sto danas idu u siriju, juce u libiju, prekljuce u irak. neko ko ne vrednuje svoj zivot, ne vrednuje niciji.
drugi put kada sam ih vidio, to je bilo u mom stabu. sve sto sam od njih cuo je, "niste vi pravi muslimani. gorjecete u paklu. ovako se klanja, ovako se moli, ovako se misli, sve vi to pogresno."

nisu me impresionirali ni u jednom primjeru.
mujke82

#1813 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by mujke82 »

U ime Allaha Svemilosnog, Milostivog

Da nas Allah uputi i sve one koji su za upute amin

Muslimani se mogu ujediniti samo na jedan način
Autor: Šejh Sâlih bin Fauzân el-Fauzân
Izvor: Dnevni časopis ”al-Madînah”, dio ”ar-Risâlah”, str. 3

Često čujemo i čitamo kako se poziva ka jedinstvu zajednice, što je samo po sebi lijepo djelo. Allâh (dželle we ´alâ) poziva ka jedinstvu. To je radio i Poslanik (sallallahu ‘alejhi ve sellem). Isto tako, učenjaci su ujedinjeni oko toga. Oni su spomenuli ovo pitanje u vjerskim kao i u drugim knjigama. Ovo je dobro djelo pod uvjetom da se ostane na njemu.
Problem je, i ovo je ono čudno u cijelom pitanju, da često čujemo kako se govori o razumjevanju i slobodi govora prema različitim vjerama i sektama. Ovo je čista suprotnost. Ovo u stvari vodi ka cijepanju, podjeli i padanju u konflikt zajednice. Allâh (te´âlâ) je rekao:
فَتَقَطَّعُوا أَمْرَهُم بَيْنَهُمْ زُبُرًا كُلُّ حِزْبٍ بِمَا لَدَيْهِمْ فَرِحُونَ
”A oni su se u pitanjima vjere svoje podijelili na skupine, svaka stranka radosna onim što ispovijeda.” [1]
Prema tome vidimo kako neprijatelji Islâma među nevjernicima i licemjerima pozivaju ka ovom načinu razmišljanja. Oni podržavaju zabludjele sekte i ohrabruju njihove članove da ubiju istinu. Allâh (te´âlâ) je rekao:
وَمَا نُرْسِلُ الْمُرْسَلِينَ إِلَّا مُبَشِّرِينَ وَمُنذِرِينَ وَيُجَادِلُ الَّذِينَ كَفَرُوا بِالْبَاطِلِ لِيُدْحِضُوا بِهِ الْحَقَّ وَاتَّخَذُوا آيَاتِي وَمَا أُنذِرُوا هُزُوًا
”Mi šaljemo poslanike samo zato da donose radosne vijesti i da opominju. A nevjernici se raspravljaju, služeći se neistinama, da bi time opovrgli Istinu, i rugaju se dokazima Mojim i Mojim opomenama.” [2]
Moramo se čuvati onoga što je usmjereno prema nama. Ne smijemo dopustiti da ove ideje cirkulišu među nama. Također moramo znati da jedino što može ujediniti zjednicu, je to da vlada Šerijat koji je objavljen Vjerovjesniku (sallallahu ‘alejhi ve sellem):
وَاعْتَصِمُواْ بِحَبْلِ اللّهِ جَمِيعًا وَلاَ تَفَرَّقُواْ وَاذْكُرُواْ نِعْمَةَ اللّهِ عَلَيْكُمْ إِذْ كُنتُمْ أَعْدَاء فَأَلَّفَ بَيْنَ قُلُوبِكُمْ فَأَصْبَحْتُم بِنِعْمَتِهِ إِخْوَانًا وَكُنتُمْ عَلَىَ شَفَا حُفْرَةٍ مِّنَ النَّارِ فَأَنقَذَكُم مِّنْهَا كَذَلِكَ يُبَيِّنُ اللّهُ لَكُمْ آيَاتِهِ لَعَلَّكُمْ تَهْتَدُونَ
“Svi se čvrsto držite za Allahovo uže i ne razjedinjujte se! I sjetite se blagodati Allahove prema vama, kada ste bili neprijatelji, pa je On sakupio srca vaša i postali ste, Njegovom milošću, braća! I bili ste na ivici vatrene jame, pa vas je On od nje spasio! Tako vam Allah objašnjava znamenja Svoja da biste na Pravome putu bili!” [3]
إِنَّ اللّهَ يَأْمُرُكُمْ أَن تُؤدُّواْ الأَمَانَاتِ إِلَى أَهْلِهَا وَإِذَا حَكَمْتُم بَيْنَ النَّاسِ أَن تَحْكُمُواْ بِالْعَدْلِ إِنَّ اللّهَ نِعِمَّا يَعِظُكُم بِهِ إِنَّ اللّهَ كَانَ سَمِيعًا بَصِيرًا
“Allah vam doista naređuje da emanete date onima kojima pripadaju, a kada među ljudima sudite – da pravedno sudite. Savjet Allahov je uistinu divan i Allah doista sve čuje i vidi!” [4]
Znači, zajednica se može ujediniti samo ukoliko se čvrsto drži Istine i laž bude protjerana te da Šerijat upravlja umjesto prohtjeva, razuma, osjećaja i entuzijazma. Imâm Mâlik (rahimehullâh) je rekao:
”Kasnije generacije ove zajednice je moguće ispraviti samo sa onim s čime su ispravljene ranije generacije.”
Neka je Allâhov blagoslov i milost na našeg Vjerovjesnika Muhammeda, njegovu porodicu i sljedbenike.

[1] 23:53
[2] 18:56
[3] 3:103
[4] 4:58

Arapsko proljeće” je proljeće nevjernika

Govornik: Uvaženi Šejh Salih bin Fauzân el-Fauzân
Izvor:http://www.youtube.com/watch?v=SNUL7KU7BAs

Pitanje:
Šta vi mislite o onome što danas nazivaju ”arapsko proljeće”?
Odgovor:
Nismo vidjeli nikakvo proljeće. Samo vidimo ubijanja i iskušenja.
Nije to nikakvo proljeće, to je razdoblje. Tako ga nevjernici nazivaju. Muslimani ga ne nazivaju ”proljeće”, već ga zovu ”iskušenje” i ”zlo”.
Istina je da je to nevjerničko proljeće jer to nanosi veliku štetu muslimanima. Njih raduje to što škodi muslimanima. To ih raduje, to je njihovo proljeće!

Da Allah olaksa muaslimanima Egipta, Sirije i drugih zemalja, a da kazni zulumcare amin
Alfons Kauders

#1814 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Alfons Kauders »

Opetja033 wrote:
Alfons Kauders wrote:
Opetja033 wrote:

Dakle supljiras bez ijednog argumenta.
Navedi mi jednu jedinu dzamiju sagradjenu u Sarajevo za vrijeme bivseg rezima?
Apsolutna vecina dzamija je izgradjena za vrijeme Osmanlija ili nakon agresije. Ti ocito pojma nemas sta je mahala. Pa u mojoj mahali imas 4-5 dzamija, po 50-60 metara udaljene jedna od druge. A u pitanju je prosjecna sarajevska mahala. I svaka od njih je izgradjena naravno za vrijeme Osmanlija.
Daj mi navedi primjer jedne dzamije u Tuzli i Sarajevu koja je izgradjena za vrijeme SFRJ?
Pa samo su u Sarajevu Osmanlije napravile vise dzamija nego komunisti u citavoj bivsoj Jugoslaviji za vrijeme svoje vladavine.

Ne mogu da vjerujem kakve gluposti lupetas i jos se, da blamaza bude veca, drzis toga. :lol:
Zasto bi ti navodio dzamije izgradjene u Sarajevu i Tuzli u tom periodu kada sam jasno rekao da nisu gradjene u gradovima, naprotiv, rekao sam da su rusene? Bosanski, bosanski jezik, moj maternji, nadam se i tvoj. Nauci ga molim te, za tvoje dobro.

Dakle, po tebi je vecina dzamija izgradjena za vrijeme Osmanlija... IZ tvrdi da je u ratu sruseno ili osteceno preko 1000 dzamija. Za vrijeme Osmanlija u Bosni je bilo oko 500,000 muslimana. Haman smo bili pravo bogati, pa ispada da je na 500 muslimana dolazila barem po jedna dzamija. :lol:

I da, Bosna nije Sarajevo, ni sarajevske mahale. To sto je tebi Bosna od Kozje do Slatkog Coseta nije moj problem.
sinuhe

#1815 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by sinuhe »

Za vrijeme Osmanlija svaka mahala i jeste imala dzamiju.
Opetja033

#1816 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Opetja033 »

Alfons Kauders wrote:
Dakle, po tebi je vecina dzamija izgradjena za vrijeme Osmanlija... IZ tvrdi da je u ratu sruseno ili osteceno preko 1000 dzamija. Za vrijeme Osmanlija u Bosni je bilo oko 500,000 muslimana. Haman smo bili pravo bogati, pa ispada da je na 500 muslimana dolazila barem po jedna dzamija. :lol:

I da, Bosna nije Sarajevo, ni sarajevske mahale. To sto je tebi Bosna od Kozje do Slatkog Coseta nije moj problem.
Ne na 500 muslimana, nego na 130. Po primjeru Sarajeva. Sarajevo je 1863. godine imalo 12963 stanovnika. A isto tako imalo je oko 100 dzamija. Dakle prosjek dodje jedna dzamija na 130 stanovnika. Od kojih naravno svi nisu bili muslimani, sto takodje treba uzeti u obzir.

Opet - provaljujes se.

Pojma nemas o Islamu i principu stvaranja gradova, sela, mahala. Pravilo je da svako selo ili mahala imaju (dakle moraju imati) barem po jednu dzamiju koja je bila centar tadasnjeg zivota. A naveo sam ti primjer mahala u Sarajevu koje imaju po 6-7 dzamija.
mujke82

#1817 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by mujke82 »

japin_mutapi wrote:sekularusti ateisti liberali demokrate i postovaci ljudskih prava uz nur partiju na istoj strani sa vojnom huntom i uzurpatorima

Revolucije nisu od Islama

Izvor: http://www.ibnbaz.se/Artiklarna/601-700/013.html
Pitanje:
Da li je riječ ”revolucija” u skladu sa Šerijatom?
Odgovor:
Revolucije? Prvi muslimani nisu poznavali revolucije. Jedino su munafici i ljudi slabe pameti te oni slabog imana koji su prevareni s tim. A što se tiče čvrstih muslimana na njih ne utiču revolucije niti ih oni dozvoljavaju. Naprotiv, upozoravaju protiv njih i zabranjuju ih. Obaveza je slušati i pokoravati se muslimanskim vladarima, kao i biti ujedinjeni pogotovo u teškom vremenu iskušenja i u suprotstavljanju neprijatelju.
Potrebno je biti čvrst, ujedinjen. Potrebna je saradnja protiv smicalica neprijatelja. Potrebno je pojasniti strategiju i plan neprijatelja. To se mora činiti!

Vako se kaze onima koji imaju nesto protiv Saudijske Arabije

Ni jedna zemlja nije kao Saudijska Arabija
Govornik: Imâm Muhammed bin Sâlih bin ´Usejmîn
Izvor: Kaseta: “Kashf-ul-Lithâm”

Pitanje:
Govori se da najveće zlo u ovoj zemlji potječe od vlade i da njezini vladari nisu Selefije.

Odgovor:
Tim ljudima mi kažemo da su kao oni koji su govorili da je Vjerovjesnik (sallallâhu ´alejhi ve sellem) luđak i pjesnik. Mi također kažemo:
“Oblacima ne šteti lavež pasa.”
Ne postoji zemlja danas, slavljen i hvaljen neka je Allâh, koja posjeduje takav Tevhîd i šerijatski zakon kao naša zemlja. Svakako ovdje postoji zla kao i u svim drugim zemljama. Činjenica je da je postojalo zlo u Medini čak i za vrijeme Vjerovjesnika (salla Allâhu ´alejhi ve sellem).

Pokoravanje vladarima bez obzira da li su pravedni ili nepravedni‏
Autor: (Ahmad bin Tejmijjah)
Izvor: Menhadž-us-Sunnah an-Nabavijjah 1/561
Poslanik صلى الله عليه وسلم je rekao da će postojati vladari koji neće ni vladati njegovom uputom niti slijediti njegov Sunnet i da će postojati ljudi sa šejtanskim srcima u ljudskim tijelima. Uprkos tome nam je naredio da slušamo i da se pokoravamo vladaru čak i ako bi ti on bičevao leđa i uzeo imovinu. Ovo dokazuje da je vladar kojem se mora pokoravati vladar koji ima vlast bez obzira da li je on pravedan ili nepravedan.
5 0 5

#1818 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by 5 0 5 »

Image
5 0 5

#1819 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by 5 0 5 »

Brother of al-Qaida chief Ayman al-Zawahri arrested in Egypt, security official says - @AP

skuplja se mosadov sljam.
tesanj

#1820 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by tesanj »

mujke82 wrote:
japin_mutapi wrote:sekularusti ateisti liberali demokrate i postovaci ljudskih prava uz nur partiju na istoj strani sa vojnom huntom i uzurpatorima

Pitanje:
Odgovor:
Revolucije? Prvi muslimani nisu poznavali revolucije. Jedino su munafici i ljudi slabe pameti te oni slabog imana koji su prevareni s tim. A što se tiče čvrstih muslimana na njih ne utiču revolucije niti ih oni dozvoljavaju. Naprotiv, upozoravaju protiv njih i zabranjuju ih. Obaveza je slušati i pokoravati se muslimanskim vladarima, kao i biti ujedinjeni pogotovo u teškom vremenu iskušenja i u suprotstavljanju neprijatelju.
Potrebno je biti čvrst, ujedinjen. Potrebna je saradnja protiv smicalica neprijatelja. Potrebno je pojasniti strategiju i plan neprijatelja. To se mora činiti!

Pitanje:
Govori se da najveće zlo u ovoj zemlji potječe od vlade i da njezini vladari nisu Selefije.

Odgovor:
Tim ljudima mi kažemo da su kao oni koji su govorili da je Vjerovjesnik (sallallâhu ´alejhi ve sellem) luđak i pjesnik. Mi također kažemo:
Ne postoji zemlja danas, slavljen i hvaljen neka je Allâh, koja posjeduje takav Tevhîd i šerijatski zakon kao naša zemlja. Svakako ovdje postoji zla kao i u svim drugim zemljama. Činjenica je da je postojalo zlo u Medini čak i za vrijeme Vjerovjesnika (salla Allâhu ´alejhi ve sellem).

Poslanik صلى الله عليه وسلم je rekao da će postojati vladari koji neće ni vladati njegovom uputom niti slijediti njegov Sunnet i da će postojati ljudi sa šejtanskim srcima u ljudskim tijelima. Uprkos tome nam je naredio da slušamo i da se pokoravamo vladaru čak i ako bi ti on bičevao leđa i uzeo imovinu. Ovo dokazuje da je vladar kojem se mora pokoravati vladar koji ima vlast bez obzira da li je on pravedan ili nepravedan.
Ako sam razumio treba slijedit vladara koji je nepravedan? MOze pojasnjenje.
Akibh

#1821 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Akibh »

Alfons Kauders wrote:
Zasto bi ti navodio dzamije izgradjene u Sarajevu i Tuzli u tom periodu kada sam jasno rekao da nisu gradjene u gradovima, naprotiv, rekao sam da su rusene? Bosanski, bosanski jezik, moj maternji, nadam se i tvoj. Nauci ga molim te, za tvoje dobro.

Fakat, ono od juce ti nije bilo dosta, ti nastavljas :)
Kakvo srozavanje u dva dana, hajde sto ne znas, nego si uporan u tome...
mujke82

#1822 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by mujke82 »

tesanj wrote:
mujke82 wrote:

Pitanje:
Odgovor:

Pitanje:

Odgovor:

Ako sam razumio treba slijedit vladara koji je nepravedan? MOze pojasnjenje.

Ja molim Allah da i mene i tebe uputi na pravi put amin

Poslušnost Ehl-us-Sunneta prema vladarima
Autor: Šejh-ul-Islâm Ahmed bin Tejmijja (d. 728)
Izvor: Minhâdj-us-Sunnah an-Nabawiyya (2/106)

Ehl-us-Sunna ne smatra da se vladarima treba potpuno pokoravati. Oni im se pokoravaju samo u onome što je pokornost Poslaniku (sallallâhu ‘alejhi ve sellem). Allâh (te´âlâ) kaže:
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ أَطِيعُواْ اللّهَ وَأَطِيعُواْ الرَّسُولَ وَأُوْلِي الأَمْرِ مِنكُمْ فَإِن تَنَازَعْتُمْ فِي شَيْءٍ فَرُدُّوهُ إِلَى اللّهِ وَالرَّسُولِ إِن كُنتُمْ تُؤْمِنُونَ بِاللّهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ ذَلِكَ خَيْرٌ وَأَحْسَنُ تَأْوِيلاً
“O vjernici, pokoravajte se Allahu i pokoravajte se Poslaniku i nadležnim između vas! A ako se u nečemu ne slažete, obratite se Allahu i Poslaniku, ako vjerujete u Allaha i drugi svijet! To je bolje i posljedice su ljepše!” [1]
On (´azze we džell) je naredio da se Njemu potpuno pokorava. Također, On je naredio da se pokorava Poslaniku jer on naređuje samo poslušnost Allâhu. Na taj način, čovjek se pokorava Allâhu ako se pokorava Poslaniku.
Pokornost vladaru spada u ovu pokornost bez odvajanja kao treće pokornosti. Jer se vladaru ne pokorava u potpunosti. Njemu se pokorava samo u onome što je dozvoljeno. Vjerovjesnik (sallallâhu ‘alejhi ve sellem) je rekao:
”Pokornost je samo u onome što je dozvoljeno.”
”Nema poslušnosti stvorenju u neposlušnosti Stvoritelju.”
”Ne pokoravajte se onome ko vam naređuje grijeh.”
Ove Rafidije koji tvrde da slijede ´Alîa (radijallâhu ´anh) kažu da je obavezno pokoravati se drugima u potpunosti, mimo Allâhovog Poslanika (sallallahu alejhi ve sellem). Ova izjava je gora od izjave koja potječe od onih koji se pripisuju Osmânu (radijallâhu ´anh) u Šamu i koji kažu da je obavezno pokoravati se vladaru u potpunosti. Zadnje spomenuti makar zadužuju pokornost nekome ko je živ za razliku od prvo spomenutih koji zadužuju pokornost nekome koga nema.

Havaridži današnjice

Autor: Šejh Muhammed bin ´Abdillâh el-Imâm
Izvor: http://www.olamayemen.net/Default_ar.aspx?ID=6785

Pitanje:
Možemo li reći da su pripadnici al-Kâ’ide Havâridži?
Odgovor:
Da to su Havâridži. El Ihvân el-Muslimûn su Havâridži.
Hizb-ut-Tahrîr su Havâridži. Surûrije su Havâridži.
Surûrije su napravili pobunu u Alžiru i drugim zemljama.

Tekfirenje vladara, najveća oznaka haridžija
Govornik: Šejh Sâlih bin Fauzân el-Fauzân
Izvor: Šerh Nawâqid-il-Islâm, str. 173-174
Maktaba ar-Rushd, 1426/2005
Piatnje:
Da li su Haridžije muslimani? Može li se klanjati iza njih?
Odgovor:
Učenjaci nisu složni da li su Haridžije nevjernici ili zabludjeli grješnici. Postoje dva mišljenja. Oni koji kažu da su nevjernici su bliže istini. Dokazi ukazuju na njihovo nevjerstvo.
Što se molitve iza njih tiče, to nije dozvoljeno temeljeći na tome da su oni nevjernici. Jedini izuzetak je ukoliko oni imaju vlast u jednoj zemlji. U ovom slučaju učenjaci (Fuqahâ’) kažu da je dozvoljeno klanjati iza njih. [1]

Pitanje:
Da li osoba pripada Haridžijama ako tekfiri vladare i huška muslimane da im budu neposlušni?
Odgovor:
To je metodika Haridžija. To je od haridžijske metodike da pozivaju ka pobuni prema vladarima muslimana i šta je još gore, činjenje tekfira na njih (vladare).

Pitanje:
Koji je naš stav prema onima koji potpuno tekfire vladare muslimana? Jesu li on Haridžije?
Odgovor:
Onaj ko tekfiri vladare muslimana je Haridžija.

[1] Hâfiz Ibn Hadžer je spomenuo u ”Fath-ul-Bârî” neke učenjake koji tekfire Haridžije. Neki od njih su El-Buhârî, Ebû Bekr bin el-´Arebî, Es-Subkî i El-Kurtubî. On je također to prenio od El-Kâhî ´Ijâda i En-Nevevîa. (12/300)

Ko su haridžije?
Govornik: Sâlih bin Fauzân el-Fauzân
Predavanje: Ta’sîl-ul-Intimâ’ vel-Muvâtanah eš-Šer´ijja
Izvor: http://alfawzan.ws/allmohadrat?page=1

Pitanje:
Jedan brat pita o učenju haridžija. Ko je njihov vođa? Kad su se proširili? Da li se iko od halifa borio protiv njih?
Odgovor:
Haridžije su oni koji ostavljaju poslušnost muslimanskom vladaru. Oni postupaju neposlušno i ratuju protiv muslimana. Oni tekfire muslimane zbog velikih grijeha koji ne dostižu stepen mnogoboštva. Oni ih tekfire zbog njih.
Oni znači spajaju dva zločina; tekfîr zbog velikih grijeha koji ne dostižu stepen mnogoboštva i neposlušnost i razjedinjavanje.
Uz to oni rade i treći zločin; oni ubijaju muslimane. Vjerovjesnik, sallâllâhu ´alejhi ve sellem, je rekao:
“Oni ubijaju vjernike a ostavljaju mnogobošce.”
Oni uvijek rade istu stvar. Vidiš ih kako napadaju muslimane i muslimanske zajednice.
Prvi koji se borio protiv njih je bio vođa pravovjernih ´Alî bin Ebî Tâlib, radijallâhu ´anhu. Njega su nasljedile druge halife i vladari koji su se borili protiv njih. Vjerovjesnik, sallâllâhu ´alejhi ve sellem, je o njima rekao:
“Svaki put kada se jedna od njihovih generacija pojavi, biva odsječena.”
Slava i hvala pripadaju Allâhu. Allâh je olakšao nekima da ugase njihovo iskušenje.
Last edited by mujke82 on 17/08/2013 15:55, edited 1 time in total.
udrch

#1823 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by udrch »

Alfons Kauders wrote:
Opetja033 wrote:

na prostoru Bosne i Hercegovine prije rata 1991. je bilo 1144 džamija..
tokom agresije na BiH srušeno je 614 džamija, 218 mesdžida, 69 mekteba, četiri tekije, 37 turbeta i 405 drugih vakufskih objekata..VRS je srušila 534 džamije, a HVO još njih 80.
u decembru 2012. broj džamija je sljedeći: potpuno funkcionalnih 1697, 46 čija obnova je u toku i 13 čija izgradnja je u toku..
1144 (ukupno) - 1000 (koje su napravljene u vrijeme komunizma, prema dr. Kaudersu) = 144 (napravljenih prije komunizma) - volio bih da pročitam studiju od dr. Kaudersa gdje se navode podaci da je prije komunjara bilo samo 144 džamije..
1144 (ukupno) - 614 (srušenih) = 530 nesrušenih nakon rata (kraj 1996.)
1697 (kraj 2012.) - 530 (nesrušenih) = 1167 džamija koje su obnovljene ili napravljene u vrijeme ovih ko fol demokrata..

matematika je precizna nauka Alfonse..tvoji podaci su namjerno netačni..
ostani ti pri svome, ionako je nebitno za istinu..
Alfons Kauders

#1824 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Alfons Kauders »

Opetja033 wrote:
Alfons Kauders wrote:

Ne na 500 muslimana, nego na 130. Po primjeru Sarajeva. Sarajevo je 1863. godine imalo 12963 stanovnika. A isto tako imalo je oko 100 dzamija. Dakle prosjek dodje jedna dzamija na 130 stanovnika. Od kojih naravno svi nisu bili muslimani, sto takodje treba uzeti u obzir.

Opet - provaljujes se.

Pojma nemas o Islamu i principu stvaranja gradova, sela, mahala. Pravilo je da svako selo ili mahala imaju (dakle moraju imati) barem po jednu dzamiju koja je bila centar tadasnjeg zivota. A naveo sam ti primjer mahala u Sarajevu koje imaju po 6-7 dzamija.
Opet ti o Sarajevu? :-) Znas li da ima ove zemlje i mimo Sarajeva? Ili ti je tvoja mahala jedino mjerilo? Znas li koliko sela i zaseoka ima u Bosni? Sela koja su prije 150-200 godina imala nekoliko kuca, a sad imaju dzamije, skole i desetine ako ne i stotine domacinstava. Sarajevo jednostavno nije reprezentativni primjer, kao ni ostali gradovi koji su u to vrijeme bili znacajni, tipa Travnika, Mostara...

Uglavnom trebam li jos koji put pomenuti da se komentar nije odnosio na gradove, vec na sela? Jer sam to vec rekao triput...
Dr_dre

#1825 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Dr_dre »

na prostoru Bosne i Hercegovine prije rata 1991. je bilo 1144 džamija..
tokom agresije na BiH srušeno je 614 džamija, 218 mesdžida, 69 mekteba, četiri tekije, 37 turbeta i 405 drugih vakufskih objekata..VRS je srušila 534 džamije, a HVO još njih 80.
u decembru 2012. broj džamija je sljedeći: potpuno funkcionalnih 1697, 46 čija obnova je u toku i 13 čija izgradnja je u toku..
1144 (ukupno) - 1000 (koje su napravljene u vrijeme komunizma, prema dr. Kaudersu) = 144 (napravljenih prije komunizma) - volio bih da pročitam studiju od dr. Kaudersa gdje se navode podaci da je prije komunjara bilo samo 144 džamije..
1144 (ukupno) - 614 (srušenih) = 530 nesrušenih nakon rata (kraj 1996.)
1697 (kraj 2012.) - 530 (nesrušenih) = 1167 džamija koje su obnovljene ili napravljene u vrijeme ovih ko fol demokrata..

matematika je precizna nauka Alfonse..tvoji podaci su namjerno netačni..
ostani ti pri svome, ionako je nebitno za istinu..
Ma pusti ba trolcinu vise,sta mu pridajes paznju.Sta imas raspravljati sa likom kojem je mjerilo insanstva obrijana ili rokerska brada.
Post Reply