Citroen All About

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#1801 Re: Citroen All About

Post by bitanga_sa_otesa »

xamp wrote:Mali servis se radi na 30k... Veliki servis je na oko 120k km... Obzirom da se rijetko radi, nije skupo... ali bosnji sve sto ne mozes kupit u trafici predstavlja problem.
na 150.000 je za ovaj motor,davno rekoh nije auto za fukaru :-D
Dzontra_Volta

#1802 Re: Citroen All About

Post by Dzontra_Volta »

Znači po vama je logično da za sličan motor na francuskom autu u jednom oficijelnom servisu veliki servis košta 450 KM, a u drugom 777 KM (uključen popust na dva glavna dijela)?
I fukara je onaj koji želi da zna gdje ide razlika?
one hundred eyes

#1803 Re: Citroen All About

Post by one hundred eyes »

Ah da, mislio sam na veliki servis al nešto kliknu u glavi pa napisa i to za kilometražu :zid: . Ovaj što je platio 550KM je radio na 180k po tvorničkoj preporuci.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#1804 Re: Citroen All About

Post by bitanga_sa_otesa »

fukara je onaj koji hoce da vozi auto a sve mu skupo ....a ako te briga za razliku pisi mail u citroen ..pametnog covjeka to ne zamara ode gdje je jeftinije ako vjeruje tim jeftinijim i zavrsio je pricu....
Last edited by bitanga_sa_otesa on 28/09/2016 14:47, edited 1 time in total.
530i

#1805 Re: Citroen All About

Post by 530i »

Dzontra_Volta wrote:Znači po vama je logično da za sličan motor na francuskom autu u jednom oficijelnom servisu veliki servis košta 450 KM, a u drugom 777 KM (uključen popust na dva glavna dijela)?
To sa 450 KM u Gumi su SKF dijelovi, ne original Reno...original reno je najmanje 600 maraka, zavisno od motora.
sema911s

#1806 Re: Citroen All About

Post by sema911s »

530i wrote:
Dzontra_Volta wrote:Znači po vama je logično da za sličan motor na francuskom autu u jednom oficijelnom servisu veliki servis košta 450 KM, a u drugom 777 KM (uključen popust na dva glavna dijela)?
To sa 450 KM u Gumi su SKF dijelovi, ne original Reno...original reno je najmanje 600 maraka, zavisno od motora.
SKF je i renoo samo na kutiji pise reno a ne skf i metalika dobavljacc
530i

#1807 Re: Citroen All About

Post by 530i »

sema911s wrote:
530i wrote:
SKF je i renoo samo na kutiji pise reno a ne skf i metalika dobavljacc

Sema, kao i obično pojma nemaš. Ne čemu god da si - skidaj se i to pod hitno.

Remenje reno je gates, vodena pumpa je valeo, antifriz je elf, za španere ne znam napamet. Nema veze sa SKF-om.
sema911s

#1808 Re: Citroen All About

Post by sema911s »

To sa 450 KM u Gumi su SKF dijelovi, ne original Reno...original reno je najmanje 600 maraka, zavisno od motora.[/quote]

SKF je i renoo samo na kutiji pise reno a ne skf i metalika dobavljacc[/quote]

Sema, kao i obično pojma nemaš. Ne čemu god da si - skidaj se i to pod hitno.

Remenje reno je gates, vodena pumpa je valeo, antifriz je elf, za španere ne znam napamet. Nema veze sa SKF-om.[/quote]
Nek ti imas pojma.... a na tebi sam iskrenoo...
Dzontra_Volta

#1809 Re: Citroen All About

Post by Dzontra_Volta »

bitanga_sa_otesa wrote:fukara je onaj koji hoce da vozi auto a sve mu skupo ....a ako te briga za razliku pisi mail u citroen ..pametnog covjeka to ne zamara ode gdje je jeftinije ako vjeruje tim jeftinijim i zavrsio je pricu....
Kao što sam i uradio, odnosno upitao za cijenu kod "pouzdanih" servisa i dobio isto od forumaša @konektovan.
Dalje su drugi počeli zvati "bošnjama" i "fukarama" one koji pitaju za cijenu.
A i Renault servis je nekad bio skup, pa su ljudi "galamili", pa je sad pojeftinio. Nisu ljudi mazge (odnosno jesu oni koji klepnu ušima i puste da ga muzu).
one hundred eyes

#1810 Re: Citroen All About

Post by one hundred eyes »

Ovo bi trebali biti ovlašteni Citroen servisi u BiH http://citroen.ba/index.php/kontakt pa je možda najbolje rješenje da pošalješ svima mail i pitaš za cijenu. Ako budu iste cijene to je to onda, nemaš dilemu.
530i

#1811 Re: Citroen All About

Post by 530i »

sema911s wrote: Nek ti imas pojma.... a na tebi sam iskrenoo...
Nije se sramota liječiti, majke mi.

Izvinjavam se na offtopicu.
citroen xm

#1812 Re: RE: Re: Citroen All About

Post by citroen xm »

Haris.ba wrote:Kakav je ovaj citroen c4 kaktus? Ne mogu da nađem koliko je odmaknut od tla. Izgleda više nego klasični c4, ali opet me zanima tačno (ovin a citroen.ba imaju na slovenskom fajlove).

Kakvi su ovi 1.2 motori sa 82 konja? To su trocilindraši? Slabo za to auto? Vozim, između ostalog, benzinca sa 90 konja - i oko tone težine praznog auta. I to je neka granica mi udobnosti, jer ljeta su takva da klima stalno radi.
Na platformi od C3 iako nosi oznaku C4 i po filozofiji je maksimalno olakšan. Taj motor bi trebao solidno da ga nosi, ali ako možeš bolje je ići na jači. Meni se sviđaju i ideja i proizvod.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#1813 Re: RE: Re: RE: Re: Citroen All About

Post by konektovan »

citroen xm wrote:
Haris.ba wrote:Kakav je ovaj citroen c4 kaktus? Ne mogu da nađem koliko je odmaknut od tla. Izgleda više nego klasični c4, ali opet me zanima tačno (ovin a citroen.ba imaju na slovenskom fajlove).

Kakvi su ovi 1.2 motori sa 82 konja? To su trocilindraši? Slabo za to auto? Vozim, između ostalog, benzinca sa 90 konja - i oko tone težine praznog auta. I to je neka granica mi udobnosti, jer ljeta su takva da klima stalno radi.
Na platformi od C3 iako nosi oznaku C4 i po filozofiji je maksimalno olakšan. Taj motor bi trebao solidno da ga nosi, ali ako možeš bolje je ići na jači. Meni se sviđaju i ideja i proizvod.
I meni takodjer, i svaki dan sve vise i vise, i vidim ih podosta na domacim cestama.[emoji106]

poslano sa Sonija Ze
sema911s

#1814 Re: Citroen All About

Post by sema911s »

530i wrote:
sema911s wrote: Nek ti imas pojma.... a na tebi sam iskrenoo...
Nije se sramota liječiti, majke mi.

Izvinjavam se na offtopicu.

Nije ali trebmo obojica....

Malo precerujes

Sry off
Haris.ba

#1815 Re: RE: Re: Citroen All About

Post by Haris.ba »

citroen xm wrote:

Ne znam. Kada se krene sa jačim motorom - onda više to i nije mala cifra.

Onda je to isto ko peugeot 2008?
Lolobrigida

#1816 Re: Citroen All About

Post by Lolobrigida »

Da, P2008 i C-Cactus su tehnički blizanci. Ja sam vozio P208 sa tim 1.2 VTi 82 KS i na mene je ostavio ok utisak. Nema uopšte bučan rad, čak naprotiv, karakterističan zvuk 3-cilindraša je davao jedan fin šmek autu. Izolacija je također ok, tako da sa te strane nemam neki prigovor. Na otvorenoj cesti u 3-4 brzini može se držati visok tempo i preticati bez problema, jedino je hladan tuš uslijedio kada sam došao do uzbrdice. U situaciji sa upaljenom klimom i ako imaš nekog saputnika, motor jednostavno na uzbrdici gubi dah i počne da posustaje neovisno koliko ga u niže brzine ubacivao.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#1817 Re: RE: Re: Citroen All About

Post by mali_milojica »

citroen xm wrote:

Mislim da Cactus ima nekih 1000-1100 kg,znaci lagan autic. Taj motor je dovoljno da se vozis. Problem mogu predstavljati brdo i vece brzine zbog visine. Iskreno,isao bih na nesto jaci motor,ali ako se ne moze Boze moj i ovaj ce posluziti.
Me_again

#1818 Re: Citroen All About

Post by Me_again »

530i wrote:

Slab je taj motor, a cactus je na platformi C3 iako nosi ime C4.
Eh, u trenutcima dokolice pred spavanje da malo opletemo po ovim neosnovanim izjavama....

Slab motor ? Ja sam onako iz radoznalosti koristio C3 koji ima identičan motor putujući dva puta u Njemacku i jedno pet puta u okolne zemlje i mogu osnovano tvrditi da je motor sasvim dovoljno jak za bilo kakvo putovanje a naravno i za grada. Dakle, dovoljno dobar motor za sve namjene i primjene. Nije možda za momke željne Luna Parka i silnih ubrzanja, ali mene je to prošlo i sasvim se dobro, ako ne i odlično nosim sa ostalim učesnicima u saobračaju koristeči taj motor i to širom Europe. Po meni, jedan od Best Buy motora, dovoljno jak za manja auta i pri tome ekonomičan. Njegova naprednija inačica sa turbom več dvije godine dobija nagradu kao najbolji motor na svijetu u toj klasi.
Me_again

#1819 Re: RE: Re: RE: Re: Citroen All About

Post by Me_again »

konektovan wrote:
citroen xm wrote:

I meni takodjer, i svaki dan sve vise i vise, i vidim ih podosta na domacim cestama.[emoji106]

poslano sa Sonija Ze
Da, vozao sam i Cactus sa tim motorom, nemam primjedbe, jedino treba u širokom luku zaobići njihov automatski mjenjač koji je jednostavno rečeno zlo .
Me_again

#1820 Re: Citroen All About

Post by Me_again »

Nisu baš oba oficijelni servisi, razmisli malo.
Mislim da za par stoja ne treba cjepidlačiti na servisu koji se obavlja na više od 100 kkm . Pri tome od oficijelnog servisa dobijaš garanciju na materijal i rad, a šta dobijaš od Motorex-a (uz dužno poštovanje) ? Šta ako se motor raspe, tj pukne remen ? Ponekad moraš potrošiti da bi uštedio.
Me_again

#1821 Re: Citroen All About

Post by Me_again »

UterivacDugoga wrote:Nista,ako imas hemoroide kao ja,nemoj kupovati. Bila guzica navikla na francuza. Sad tvrdo pa ne odgovara.

Ostalo sve bolje. jbg
Srečom nemam hemoroide :) Ali ih se čuvam vozajuči se uglavnom u C5.
Nego prijatelju, brate, zemljače i rođače, daj nam odaj tajnu šta je to toliko loše u C5 da si sada bez njega sretan čovjek, please ! Pouči nas obične smrtnike.
Ja evo vozam drugi, ne tvrdim da je to najbolji auto na svijetu, dapače, ali koji je ? Ima svojih mana, to je evidentno, možemo ih nabrajati ovdje slobodno, ali koji nema ? Ok, vjerovatno više nego renomirani Njemački proizvođači premium klasa, ali koliko to sve košta ? S druge strane udobnost se ne može porediti, htjeli mi to priznati ili ne. Ja lično pristajem na male zajebancije ako me auto košta po cijeni od 60% od premium klase. Zašto da ne ? Ne berem lovu u šumi, a želim udobno i dobro auto jer isto enormno mnogo koristim. I, BTW, ne zadovoljavam se izd.kotinama sa 300.000 predjenih kilometara, po principu neka se ima premium klasa pa neka komšiluk zavidi.
Dzontra_Volta

#1822 Re: Citroen All About

Post by Dzontra_Volta »

Me_again wrote:
Nisu baš oba oficijelni servisi, razmisli malo.
Mislim da za par stoja ne treba cjepidlačiti na servisu koji se obavlja na više od 100 kkm . Pri tome od oficijelnog servisa dobijaš garanciju na materijal i rad, a šta dobijaš od Motorex-a (uz dužno poštovanje) ? Šta ako se motor raspe, tj pukne remen ? Ponekad moraš potrošiti da bi uštedio.
Ne znam o kojim servisima misliš da se pričalo, ali govorimo o Guma M servisu u Sarajevu (oficijelni Renault servis) i Hercegovina promet servisu u Mostaru (oficijelni Citroen servis).
I neko reče da u Guma M idu zamjenski dijelovi za 450 KM, no međutim, juče sam od prijatelja koji je nedavno servisirao auto kod njih dobio info da je toliko platio za veliki servis sa originalnim dijelovima.
Me_again

#1823 Re: Citroen All About

Post by Me_again »

Pa Renault i Citroen nisu isti auti.
Ali nebitno, ja se ne bih igrao sa tim. Jednom sam zamijenio zupcasti na Skodi u neovlastenom i vrlo brzo se spaner skoro raspao. Imao sam veliku srecu da mi motor nije "preskocio".
Ne kazem, ima dobrih zamjenskih dijelova i jos boljih mehankcara koji to znaju zamijeniti ali garancija je velika sigurnost i ne zelim da se igram sa tim.
xamp

#1824 Re: Citroen All About

Post by xamp »

Ma sama cinjenica da u ovlastenom dobijes fiskalni raacun, a kod ovih divljaka MOZDA nota racun ako su uzeli papira, mi je dovoljna da odlucim gdje ozbiljnije stvari raditi... Jedno vrijeme sam vozao Fiata, tada nije postojao oficijelni servis, i morao sad raditi kod raznih majstora.. Hota je tad bio najbolji, ali bih ga rado tada zamijenjao da sam imao negdje zvanicno otici (a da nije Banja Luka)
Sodom1

#1825 Re: Citroen All About

Post by Sodom1 »

Me_again wrote:Pa Renault i Citroen nisu isti auti.
Ali nebitno, ja se ne bih igrao sa tim. Jednom sam zamijenio zupcasti na Skodi u neovlastenom i vrlo brzo se spaner skoro raspao. Imao sam veliku srecu da mi motor nije "preskocio".
Ne kazem, ima dobrih zamjenskih dijelova i jos boljih mehankcara koji to znaju zamijeniti ali garancija je velika sigurnost i ne zelim da se igram sa tim.
Garancija u Bosni za nesto :lol:
Post Reply