Deklarisane vrijednosti su jedno, prakticno to je nesto sasvim drugo, svjedoci smo tome svakodnevno. Kako god, nemoguce je u Bosni ugrijati se u stanu od 85 m2 i na grijanje potrositi 300 KM, prosto.rovac13 wrote:Bosnjo ce radije pljuvat po nekom .........iako prvi put cuje za to,i ne zna nista o tome..........nego procitat deklaraciju o potrosnji u tabeli par postova iznad.
Gdje stoji da taj uredjaj na vanjskim temperaturama iznad 10*C ima cop oko 7 (sto znaci da 7 puta manje potrosi od konvektora)..............dok naravno sasvim mu je ok da konvektor potrosi 100 i kusur KM mjesecno.......u septembru oktobru cak do pola novembra nema hladnoca......u dobro izolovanom spratu ili stanu.
Sretna vam nova godina,zelim vam da se jos dugo grijete,cime god grijali
Pelet u BiH - cijene i gdje
Moderator: anex
- golfiista
#1801 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
- rovac13
#1802 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ja tebe puno pozdravljam,ali pored ove teme ima susjedna tema,gdje navraca jos puno ljudi koji se griju kao ja......moraces ih sve razuvjerit ...........meni je vec peta godina ovako............puno srece zelim 
Rado bih caskao s tobom..........ali ja radim veceras pa moram ici lagano
Rado bih caskao s tobom..........ali ja radim veceras pa moram ici lagano
- Streptokok
#1803 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Nema dileme da su toplotne pumpe najjeftiniji nacin grijanja. Ovo sto rovac prica vjerovatno nije daleko od istine. Mana im je sto ih treba vise kako bi pokrile sve prostorije. Izadje fina cifra koja se poslije otplati.
- golfiista
#1804 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Rovac prica pricu za malu djecu, a ovaj "prosperiram" je zapravo Rovac. Vazda je bilo i bice "koliko para toliko muzike". Nema grijanja za 15 KM mjesecno i to je istina, kakvi prospekti i racuni.
Moje auto prema deklaraciji ima 180 KS, 1650 kg i prosjecnu potrosnju od 4,3 litra. Prema bordu to je zapravo 7,4 l , a na sve to l, pumpadzija kaze 8,5 l/100 km.
Moje auto prema deklaraciji ima 180 KS, 1650 kg i prosjecnu potrosnju od 4,3 litra. Prema bordu to je zapravo 7,4 l , a na sve to l, pumpadzija kaze 8,5 l/100 km.
- Streptokok
#1805 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ne razumijes koncept toplotne pumpe. Da ti pojednostavim. Od jedne litre goriva tp napravi četiri. Razliku energije uzme iz zraka, vode ili zemlje, zavisi od vrste toplotne pumpe. Pema tome, ako kaze da se grije sa 15km to znaci ustvari da je to 60km kada bi grijao obicnom grijalicom. Uz 10cm stiropola, kada su vanjske temperature oko 5c, jos ako mu je u kuci oko 21c, zasto da ne?
drugi su ovdje problemi. Koliko treba klima da pokrije sve sobe, onda bi u kupatilo trebala maksuz klima, onda topli zrak dolazi odozgo, umjesto odozdo... ako pak hoces toplotnu pumpu koja zagrijava preko radijatora svaku prostoriju, sto je najbolje rjesenje, cijena je bezobrazno visoka.
drugi su ovdje problemi. Koliko treba klima da pokrije sve sobe, onda bi u kupatilo trebala maksuz klima, onda topli zrak dolazi odozgo, umjesto odozdo... ako pak hoces toplotnu pumpu koja zagrijava preko radijatora svaku prostoriju, sto je najbolje rjesenje, cijena je bezobrazno visoka.
- golfiista
#1806 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Mislim, sve jasno. Ta pumpa ko' golf dvojka u jarana u mene, do prosle godine je trosio 2.5 litra nafte na 100 km, od ove se kune da ce proizvoditi naftu sa svakim pređenim kilometromStreptokok wrote:Ne razumijes koncept toplotne pumpe. Da ti pojednostavim. Od jedne litre goriva tp napravi četiri. Razliku energije uzme iz zraka, vode ili zemlje, zavisi od vrste toplotne pumpe. Pema tome, ako kaze da se grije sa 15km to znaci ustvari da je to 60km kada bi grijao obicnom grijalicom. Uz 10cm stiropola, kada su vanjske temperature oko 5c, jos ako mu je u kuci oko 21c, zasto da ne?
Salu na stranu, kljucnu si stvar napisao, topli zrak dolazi odozgo kada se grijes na klimu, od koljena ka dole se neces nikada ugrijati, zbog toga je klima zapravo najlosije rjesenje za grijanje bez obzira na porosnju struje od 15 KM mjesecno
Last edited by golfiista on 01/01/2017 11:28, edited 1 time in total.
- Streptokok
#1807 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pokysao sam ti objasniti ali ne ide, propusteno gradivo iz fizike uzima danak.
- golfiista
#1808 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Razliku od 1:4 nadoknaditi ne moze nijedan lik iz crtanog, a ne toplotna pumpa, prosto.Streptokok wrote:Pokysao sam ti objasniti ali ne ide, propusteno gradivo iz fizike uzima danak.
- Streptokok
#1809 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
nije prosto no je ustvari vrlo slozeno i za razumjevanje trazi predznanje iz fizike. Guglaj malo, ima toga more na internetu. U razvijenim zemljama su dosta popularne kod nas nisu zbog cijene i neznanja.golfiista wrote:Razliku od 1:4 nadoknaditi ne moze nijedan lik iz crtanog, a ne toplotna pumpa, prosto.Streptokok wrote:Pokysao sam ti objasniti ali ne ide, propusteno gradivo iz fizike uzima danak.
-
adoadop
#1810 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Sretna Nova godina svima.
Oktobar 30
Novembar 44
U decembru svih 170 kvadrata 80 vreca peleta.
Slično kao i prošle godine.
Ima li ko jaci
Oktobar 30
Novembar 44
U decembru svih 170 kvadrata 80 vreca peleta.
Slično kao i prošle godine.
Ima li ko jaci
- rovac13
#1811 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Konacno neko pismenStreptokok wrote:Ne razumijes koncept toplotne pumpe. Da ti pojednostavim. Od jedne litre goriva tp napravi četiri. Razliku energije uzme iz zraka, vode ili zemlje, zavisi od vrste toplotne pumpe. Pema tome, ako kaze da se grije sa 15km to znaci ustvari da je to 60km kada bi grijao obicnom grijalicom. Uz 10cm stiropola, kada su vanjske temperature oko 5c, jos ako mu je u kuci oko 21c, zasto da ne?
Situacija je ovakva.Izolacija zidova 8cm,sa istoka kuce 5cm,pod i plafon su po 5cm,dobri pvc prozori i vrata.Moze se reci izolacija nije losa za bosanske standarde.Ima ih sa puno boljom izolacijom,ali sa daleko vecom potrosnjom jer se ne griju na ovaj nacin.Kuca je stalno na temperaturi 24-25*C i to 24 sata dnevno.
Potrosnja od 10-15 KM mjesecno se odnosi na period recimo od pola septembra do pola oktobra kad su vanjske temp 10 *C i vise...........tad je uz dobru izolaciju potrebno malo toplote.......a u takvim situacijama toplotne pumpe imaju visok cop za ne povjerovat.........Dok u najhladnijim mjesecima potrose 60-70 KM........ja sve imam spojeno na watmetre pa imam sve pod kontrolom..........a i racuni za struju mi dolaze oko 13.og u mjesecu........bez grijanja nikad ispod 40 KM racun.........u oktobru dodje racun 50-ak .......u novembru 60-65KM........u decembru januaru je to oko 100 KM ili koji KM preko .......i februar zna bit slican..........i na kraju mart april opet nesto sitno.
Kod tp cop osim sto ovisi o vanjskoj temp (sve sto je hladnije cop slabiji) zavisi i od opterecenja odnosno sa koliko gasa je tjerate..........sve sto radi polaganije cop raste.......sve sto morate jace grijat cop pada..........tako da je preduslov za potrosnju kakvu vam niko nece vjerovati je da uradite izolaciju da vam pumpa radi na maloj snazi jer tad najvise stedi..........cop u oktobru moze da dostigne i preko 7.........a onih par dana na -15*C 20*C koji se dese u par godina noc ili dvije.............cop moze da padne i na 2..........sreca nase zime su takve da od 200 dana grijanja , 150 dana imas odlican cop,30 dana dobar cop....a par dana u godini cop i nije nesto posebno.........prosjecan cop je odlican u ovim nasim krajevima.........a o hercegovini da ne pricamo,dole je ludilo,nema minusa
Evo malo sa lica mjesta,vremenska stanica stoji na visina mozda 40 cm u vrh glave.

Najcesce mi radi samo ova jedna,sve je otvoreno i sve je fino toplo,s tim sto je u nekim sporednim prostorijama temp jedna stepen niza,sto je cesto ok.A kad je malo hladnije i kad je vlaznost vani visoka pa cesto odmrzava vanjska,tad mi rade dvije,ova druga u spavacoj gleda pravo u kupatilo.Kad rade dvije onda je svuda ravnomjerno lijepo.Sad su najhladnije noci.I jos uvijek nisu dostugle konstantnu potrosnju od 1000w struje..........iza pola noci kad je najhladnije jedna trosi oko 500w a druga slicno s tim sto se gasi pravi pauze........dok preko dana samo jedna radi na oko 400-500 w potrosnje.
2012.g. na forumu nas bilo mozda trojica sa ovim cudima.........i komentari su bili kao danas kod golfiste
Nije savrseno ima i mane.Ali fer bi bilo da se na drugoj temi o tome detaljise.
Golfista je klasicni bosnjo..........." ja ne znam o tome nista,ni u skoli me nije zanimalo,niti sam kad to vidio,ali znam da to ne moze tako"
- Streptokok
#1812 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
U principu malo ljudi moze shvatiti princip rada tp. Ja sam se najcesce susretao sa onim sto vele tp uzima vodu iz zemlje od 12c i onda je dogrije strujom i biva to he to. Kad nu pokysam objasniti da ona nista ne dogrijava nego uzima energiju iz te vode i investira je u manju kolicinu vode, samo me blijedo pogledaju.
- golfiista
#1813 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Vidi, klasicni bosnjo je uvreda, al nejse, to je tvoj nivo komunikacije, a nedosttak postovanja prema drugima i drugacijima mnogo vise kazuje o tebi samom, nego o ovom drugom. Nemogucnost prepoznavanja ocitog sarkazma u komunikaciji bez ijednog valjanog argumenta je ipet pokazatelj tvog osnovnog obrazovanja, ne mog.
Na kraju krajeva ovo je tema o peletu i ne znam kakve veze ima klima uređaj i toplotna pumpa sa istim, a sto nas opet dovodi do zakljucka da ocito pokusavas nesto nametnuti na silu, nesto sto nema blage veze sa zivotom, ocito, jer se skoli uci da je 1=1, a da je 1<4. To sto vi pokusavate da kazete, pa i dokazete ne pije vode, upravo zahvaljujuci jednostavnoj matematickoj operaciji, odnosno pretpostavci koju na samom startu zanemarujete.
Mislim, necu reci da ste glupi, al ono stvarno...otvorite sebi posebnu temi dokazujete da je 1>= 4
Na kraju krajeva ovo je tema o peletu i ne znam kakve veze ima klima uređaj i toplotna pumpa sa istim, a sto nas opet dovodi do zakljucka da ocito pokusavas nesto nametnuti na silu, nesto sto nema blage veze sa zivotom, ocito, jer se skoli uci da je 1=1, a da je 1<4. To sto vi pokusavate da kazete, pa i dokazete ne pije vode, upravo zahvaljujuci jednostavnoj matematickoj operaciji, odnosno pretpostavci koju na samom startu zanemarujete.
Mislim, necu reci da ste glupi, al ono stvarno...otvorite sebi posebnu temi dokazujete da je 1>= 4
-
karabajaze
- Grijem se na: TP Termoflux 16kw
#1814 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Da rezimiramo potrošnju do 01.01.2017. godine.
Sa grijanjem započeto 25.09.2016., grijano 165 mkv.
Potrošeno 138 vreća peleta za 95 dana,
peć radila 933 sata ili 9.8 sati/dan
prosječna potrošnja po satu 2,2 kg ili 21.78 kg peleta
Samo u decembru potrošeno oko 1 tone.
Termoflux 25 kw ECO, 75*C zadata T kotla, u kuću slato od 36*C-42*C, zadata na sobnom termostatu 23*C
Sa grijanjem započeto 25.09.2016., grijano 165 mkv.
Potrošeno 138 vreća peleta za 95 dana,
peć radila 933 sata ili 9.8 sati/dan
prosječna potrošnja po satu 2,2 kg ili 21.78 kg peleta
Samo u decembru potrošeno oko 1 tone.
Termoflux 25 kw ECO, 75*C zadata T kotla, u kuću slato od 36*C-42*C, zadata na sobnom termostatu 23*C
- rovac13
#1815 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Meni bi bilo neugodno od sebe radit to sto ti radisgolfiista wrote:Vidi, klasicni bosnjo je uvreda, al nejse, to je tvoj nivo komunikacije, a nedosttak postovanja prema drugima i drugacijima mnogo vise kazuje o tebi samom, nego o ovom drugom. Nemogucnost prepoznavanja ocitog sarkazma u komunikaciji bez ijednog valjanog argumenta je ipet pokazatelj tvog osnovnog obrazovanja, ne mog.
Imas google,imas wikipedia,sve ti dostupno,sve ti besplatno.Prosiri vidike
Pazi ovo uvreda klasicni bosnjo.......a ovo sto on pise je kulturno i pismeno
-
adoadop
#1816 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
06.02.2015 у 11:42. Neko napisao na nekom forumu:
Toplotne pumpe stede odprilike 4 puta na racun za struju. Toplotna pupma tesko postize visoke temperature i na visokim temepraturama COP joj se smanjuje tako da za visoke temperature usteda je manje od 4 puta. Zbog toga sto ne moze da postigne visoke temperature nije pogodna za radijatorsko grejanje ili za kuce koje imaju losu izolaciju i stolariju.
Toplotna pumpa se ne isplati za manje objekte jer manji objekti imaju manji racun za grejanje a samim tim i manje ustede a investicija je skoro jednaka i za duplo vece objekte.
Ako je toplotna pumpa za 3500e skuplja od elektricnog kotla i za period koriscenja od 20 godina dolazimo to toga da sa grejnom sezonom od 6 meseci sa elekticnom kotlom ostane nam 180e godisnje ili 30e mesecno jer smo ga jeftinije platili el kotao od toplotne pumpe. To zapravo znaci da ako za grejanje na struju izdvajamo prosecno mesecno vise od 50e onda ce se toplotna pumpa isplatiti tek za 20 godina i posle 20 godina pocinje usteda a tada je ce trebati nova pumpa. Znaci da bi se ustedelo i isplatilo racun za grejanje sa el kotlom mora biti barem 100e. Dobro izolovana kuca od 50 kvm ne trosi prosecno vise od 50e za grejanje i u tako maloj kuci se ne isplati toplotna pumpa.
Cena struje ce rasti i toplotna pumpa ce se pre isplatiti nego elektricni kotao ali da li ce cena drveta i uglja i briketa rasti?
Postoji druga opcija sa velikim rezerovarom da se ugreje voda preko noci kada je jeftina struja. To toplotna pumpa ne moze jer ne postize visoku temperaturu. To je manja investicija od toplotne pumpe a nocu je struja jeftinija 3 puta pa po mom misljenju tu toplotna pumpa kroz 20 godina tesko postize da bude isplativa.
Moram da napomenem da toplotna pumpa stedi 4 puta struje a onaj ko se greje na drva svakako se u startu greje 3 puta jeftinije nego na struju tako da tolotna pumpa jeste jeftinije grejanje nego sa grejacima na struju ali nije nesto puno jeftinije nego na drva. Postoje automatske peci na brikete koje su 3 puta jeftinije od toplotnih pumpi. Nema puno posla oko njih a investicija je manja i tu se opet postavlja pitanje za koje vreme ce se isplatiti veca pocetna investicija toplotne pumpe.
Mislim da se toplotna pumpa isplati za kuce od 150m2 i za ljude koji vole komfor, da ne misle o nabavci briketa i to sto moraju jednom nedeljno da ciste pola kante pepela koji je u peci.
Ljudi kada gledaju toplotnu pumpu samo gledaju za koliko je racun za struju manji ali ne gledaju koliko je pocetna inveticija veca i da ta investicija mora da se vrati kroz neko razumo vreme. Ja sam racunao 20 godina ali to je previse jer tada treba uzeti novu toplotnu pumpu. Treba gledati barem 10 godina za povracaj investicije.
Grejanje na gas i stuju je najskuplje i cenu grejanja sa toplotnom pumpom ne treba uporedjivati samo sa najskupljim grejanjem vec i sa nekim jeftinijim grejanjem kao sto su drva.
Necu da kazem da grejanje sa toplotnom pumpom nije najisplativije ali nije tako jednostavno uzeti i reci da stedi 4 puta struje, uzeti koliko kw treba struje i podeliti sa 4 i dobiti mesecnu ustedu. Treba uzeti u obzir i druge jeftinije energente i povracaj pocetne investicije i treba uzeti u obzir da ce cena struje da raste. Sve u svemu sigurno ima neke ustede u dosta slucajeva ali ukupna usteda nije 4 puta vec mnogo manja.
Toplotne pumpe stede odprilike 4 puta na racun za struju. Toplotna pupma tesko postize visoke temperature i na visokim temepraturama COP joj se smanjuje tako da za visoke temperature usteda je manje od 4 puta. Zbog toga sto ne moze da postigne visoke temperature nije pogodna za radijatorsko grejanje ili za kuce koje imaju losu izolaciju i stolariju.
Toplotna pumpa se ne isplati za manje objekte jer manji objekti imaju manji racun za grejanje a samim tim i manje ustede a investicija je skoro jednaka i za duplo vece objekte.
Ako je toplotna pumpa za 3500e skuplja od elektricnog kotla i za period koriscenja od 20 godina dolazimo to toga da sa grejnom sezonom od 6 meseci sa elekticnom kotlom ostane nam 180e godisnje ili 30e mesecno jer smo ga jeftinije platili el kotao od toplotne pumpe. To zapravo znaci da ako za grejanje na struju izdvajamo prosecno mesecno vise od 50e onda ce se toplotna pumpa isplatiti tek za 20 godina i posle 20 godina pocinje usteda a tada je ce trebati nova pumpa. Znaci da bi se ustedelo i isplatilo racun za grejanje sa el kotlom mora biti barem 100e. Dobro izolovana kuca od 50 kvm ne trosi prosecno vise od 50e za grejanje i u tako maloj kuci se ne isplati toplotna pumpa.
Cena struje ce rasti i toplotna pumpa ce se pre isplatiti nego elektricni kotao ali da li ce cena drveta i uglja i briketa rasti?
Postoji druga opcija sa velikim rezerovarom da se ugreje voda preko noci kada je jeftina struja. To toplotna pumpa ne moze jer ne postize visoku temperaturu. To je manja investicija od toplotne pumpe a nocu je struja jeftinija 3 puta pa po mom misljenju tu toplotna pumpa kroz 20 godina tesko postize da bude isplativa.
Moram da napomenem da toplotna pumpa stedi 4 puta struje a onaj ko se greje na drva svakako se u startu greje 3 puta jeftinije nego na struju tako da tolotna pumpa jeste jeftinije grejanje nego sa grejacima na struju ali nije nesto puno jeftinije nego na drva. Postoje automatske peci na brikete koje su 3 puta jeftinije od toplotnih pumpi. Nema puno posla oko njih a investicija je manja i tu se opet postavlja pitanje za koje vreme ce se isplatiti veca pocetna investicija toplotne pumpe.
Mislim da se toplotna pumpa isplati za kuce od 150m2 i za ljude koji vole komfor, da ne misle o nabavci briketa i to sto moraju jednom nedeljno da ciste pola kante pepela koji je u peci.
Ljudi kada gledaju toplotnu pumpu samo gledaju za koliko je racun za struju manji ali ne gledaju koliko je pocetna inveticija veca i da ta investicija mora da se vrati kroz neko razumo vreme. Ja sam racunao 20 godina ali to je previse jer tada treba uzeti novu toplotnu pumpu. Treba gledati barem 10 godina za povracaj investicije.
Grejanje na gas i stuju je najskuplje i cenu grejanja sa toplotnom pumpom ne treba uporedjivati samo sa najskupljim grejanjem vec i sa nekim jeftinijim grejanjem kao sto su drva.
Necu da kazem da grejanje sa toplotnom pumpom nije najisplativije ali nije tako jednostavno uzeti i reci da stedi 4 puta struje, uzeti koliko kw treba struje i podeliti sa 4 i dobiti mesecnu ustedu. Treba uzeti u obzir i druge jeftinije energente i povracaj pocetne investicije i treba uzeti u obzir da ce cena struje da raste. Sve u svemu sigurno ima neke ustede u dosta slucajeva ali ukupna usteda nije 4 puta vec mnogo manja.
- rovac13
#1817 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
adoadop @
Sve to ima nekog smisla sto pises.Sve je to negdje blizu toga kako kazes,ne mora znacit da si u pravu ali nisi ni daleko od toga.
Kad pricamo o TP zrak-voda,one jesu po skupe........ali to je varijanta o kojoj treba razmisljat prije svega,a ne poslije kad si vec ugradio ugalj,pelet ili nesto trece,pa onda jos jedno ulaganje.........sto se tice TP zrak-voda nije sve tako jednostavno,postojei one koje mogu grijat vodu na visoku temp,samo su skuplje..........cop je slabiji sa visom temp vode.......sve sto nizu temp vode trebas to ti treba jeftinija pumpa i imace sve bolji cop bolju ustedu........sa podnim grijanjem je idealna........ali se odlican rezultat moze postici i sa predimenzionisanim radijatorima...........znam ljude koji su stavili malo vise radiajtora nego sto je uobicajeno i sa temp vode 45 *C odrzavaju temp kuce...........na temp 45 TP vec ima odlican cop i potrosnju.
Pored toga danas postoje mnogi proizvodjaci,pa nisi prisiljen uzimat one najbolje i najskuplje,postoje jeftinije varijante,gree je kineski proizvodjac koji radi ok.....nije neka strahota ali ljudi uzimaju i rade posao.
Za nas ostale koji bi da za malo para se grijemo a sto manje para da ulozimo u sistem.....TP zrak-zrak su idealne .....nisu puno skupe,to su klime invereri koji imaju porosnju jos bolju nego TP zrak-voda..........rasporedis vise komada po stanu ili kuci onda ne duvaju jako,nisu ni glasne,po malo duvkaju rade minimalno u odrzavanju..........nemas lozenja prasenja ciscenja nikakvog posla,a o racunima kad nekom spomenes gledaju te kao da si s marsa pao.............ali kao neko bas hoce da grije 300 m2 onda je malo diskutabilno.....nabrace se ulaganja
...........svaki slucaj se mora posebno poracunati......nema nista fixno.
Pogresno bi bilo razmisljat npr.............grijes se na drva i ugalj,sto je prilicno jeftino..........pa razmisljat o ugradnji TP koja je skupa......radi ustede na potrosnji.
Neces toliko puno stedit u odnosu na drva,a moras puno ulozit.Jedino sto neces imat posla oko TP uopce.A to cesto niko ne racuna.
Ja sam ovo podrucje poceo proucavat otprilike 2006. godine........dok sam zivio kod roditelja grijali smo se na struju,ta pec,konvektor,drva,ugalj,na kraju ugradili pelet........sve sam izvagao,uporedio,mjerio,testirao.............kad sam napravio kucu,pored kuce roditelja........pored svih opcija mogao sam sa njihovog kotla na pelet samo razvest sebi radijatore i to je sve grijat se kao i oni..........ali sam odlucio na klime.......sto se vrlo brzo isplatilo...........jer sam pravo isao na to..........nisam kupovao ni peci na drva ni kamine ni kotlove ni radijatore nista...........mene ugradnja klima kostala jeftinije od svakog centralnog grijanja..........o potrosnji je suvisno pricat.
Sve to ima nekog smisla sto pises.Sve je to negdje blizu toga kako kazes,ne mora znacit da si u pravu ali nisi ni daleko od toga.
Kad pricamo o TP zrak-voda,one jesu po skupe........ali to je varijanta o kojoj treba razmisljat prije svega,a ne poslije kad si vec ugradio ugalj,pelet ili nesto trece,pa onda jos jedno ulaganje.........sto se tice TP zrak-voda nije sve tako jednostavno,postojei one koje mogu grijat vodu na visoku temp,samo su skuplje..........cop je slabiji sa visom temp vode.......sve sto nizu temp vode trebas to ti treba jeftinija pumpa i imace sve bolji cop bolju ustedu........sa podnim grijanjem je idealna........ali se odlican rezultat moze postici i sa predimenzionisanim radijatorima...........znam ljude koji su stavili malo vise radiajtora nego sto je uobicajeno i sa temp vode 45 *C odrzavaju temp kuce...........na temp 45 TP vec ima odlican cop i potrosnju.
Pored toga danas postoje mnogi proizvodjaci,pa nisi prisiljen uzimat one najbolje i najskuplje,postoje jeftinije varijante,gree je kineski proizvodjac koji radi ok.....nije neka strahota ali ljudi uzimaju i rade posao.
Za nas ostale koji bi da za malo para se grijemo a sto manje para da ulozimo u sistem.....TP zrak-zrak su idealne .....nisu puno skupe,to su klime invereri koji imaju porosnju jos bolju nego TP zrak-voda..........rasporedis vise komada po stanu ili kuci onda ne duvaju jako,nisu ni glasne,po malo duvkaju rade minimalno u odrzavanju..........nemas lozenja prasenja ciscenja nikakvog posla,a o racunima kad nekom spomenes gledaju te kao da si s marsa pao.............ali kao neko bas hoce da grije 300 m2 onda je malo diskutabilno.....nabrace se ulaganja
Pogresno bi bilo razmisljat npr.............grijes se na drva i ugalj,sto je prilicno jeftino..........pa razmisljat o ugradnji TP koja je skupa......radi ustede na potrosnji.
Neces toliko puno stedit u odnosu na drva,a moras puno ulozit.Jedino sto neces imat posla oko TP uopce.A to cesto niko ne racuna.
Ja sam ovo podrucje poceo proucavat otprilike 2006. godine........dok sam zivio kod roditelja grijali smo se na struju,ta pec,konvektor,drva,ugalj,na kraju ugradili pelet........sve sam izvagao,uporedio,mjerio,testirao.............kad sam napravio kucu,pored kuce roditelja........pored svih opcija mogao sam sa njihovog kotla na pelet samo razvest sebi radijatore i to je sve grijat se kao i oni..........ali sam odlucio na klime.......sto se vrlo brzo isplatilo...........jer sam pravo isao na to..........nisam kupovao ni peci na drva ni kamine ni kotlove ni radijatore nista...........mene ugradnja klima kostala jeftinije od svakog centralnog grijanja..........o potrosnji je suvisno pricat.
- Filter
#1818 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
nisam mislio da cu i na ovoj temi morati trpati ljude u foe 
-
Lozac
#1819 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Potrošnja za mjesec decembar: 92 vreće (1380 kg), TF Pelling 25, 90 m2 slabo izolovanog prostora, grijanje 24/7, dnevna temperatura (06-23h) 22,5-23C, noćna (23-06) 21,5C.
Do sada potrošeno:
Septembar: cca 10 vreća
Oktobar:38 vr.
Novembar: 55 vr.
Decembar: 92 vr.
UKUPNO (do 01.01.2017.): 195 vreća ili 2925 kg.
Pošto mi je ovo prva sezona grijanja na pelet, volio bih da neko iskusniji kaže koliku mogu očekivati potrošnju do kraja sezone, ako uzmemo u obzir ovu moju (prilično jaku) dosadašnju dinamiku. Kupio sam 5 t, ali po svemu sudeći, neće mi moći biti do kraja sezone, jer zbog male djece sigurno ću grijati dokle god prirodnim putem ne budem mogao postići sobnu temperaturu od barem 22 st.C
Do sada potrošeno:
Pošto mi je ovo prva sezona grijanja na pelet, volio bih da neko iskusniji kaže koliku mogu očekivati potrošnju do kraja sezone, ako uzmemo u obzir ovu moju (prilično jaku) dosadašnju dinamiku. Kupio sam 5 t, ali po svemu sudeći, neće mi moći biti do kraja sezone, jer zbog male djece sigurno ću grijati dokle god prirodnim putem ne budem mogao postići sobnu temperaturu od barem 22 st.C
- Filter
#1820 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
25ca u P1 rezimu trosi 1.9kg na sat. obzirom da je mazija ne moze zbog manjka izolacije guslati u prvoj.
koliko ces potrositi bog sveti zna.
ova sezona grijanja je ostro pocela i temperature su konstatno u minusu, vjerovatno cu i ja ostati bez steka do kraja sezone.
tim tempom imas peleta otprilike do 15.02.
koliko ces potrositi bog sveti zna.
ova sezona grijanja je ostro pocela i temperature su konstatno u minusu, vjerovatno cu i ja ostati bez steka do kraja sezone.
tim tempom imas peleta otprilike do 15.02.
- Slo Burner
- Grijem se na: Pelet
- Vozim: Bembaru
#1821 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Lozac wrote:Potrošnja za mjesec decembar: 92 vreće (1380 kg), TF Pelling 25, 90 m2 slabo izolovanog prostora, grijanje 24/7, dnevna temperatura (06-23h) 22,5-23C, noćna (23-06) 21,5C.
Do sada potrošeno:
Moras hitno to malo izolovati, ja trosim 55-60 vreca za 200 kvadrata. Pec Termoflux 35 kw
-
sabanss
#1822 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Brate, to nije slabo izolovan prostor to je hladnije od satora. Moja ukupna potrosnja je trecina tvoje sa temperaturama od 19 za spavacu sobu, 23 za dnevnu i djeciju sobu i 26 za kupaonicu.
Tebi ce se svako ulaganje u izolaciju visestruko isplatiti. Nije da mahalam ali me muci nedoumica: to je kuca od blokova od sljake sa drvenim prozorima starim 35 godina u prizemlju?
Tebi ce se svako ulaganje u izolaciju visestruko isplatiti. Nije da mahalam ali me muci nedoumica: to je kuca od blokova od sljake sa drvenim prozorima starim 35 godina u prizemlju?
- rovac13
#1823 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Poslije vise od 7 godina crkao je grijac na termoflux pelling 25 kw.
Jel ko mijenjao,koliko kosta,gdje nabaviti,ima li razlike u cijenama,nisam jos pokusavao otvorit da vidim znam li sam zamijeniti ili mora doci serviser.
Da li postoje razliciti grijaci s obzirom da je kotao godinama se po malo mijenjao.Ovaj kotao je kod roditelja od 2009.g.
Jel ko mijenjao,koliko kosta,gdje nabaviti,ima li razlike u cijenama,nisam jos pokusavao otvorit da vidim znam li sam zamijeniti ili mora doci serviser.
Da li postoje razliciti grijaci s obzirom da je kotao godinama se po malo mijenjao.Ovaj kotao je kod roditelja od 2009.g.
-
Lozac
#1824 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Malo topliji šatorsabanss wrote:Brate, to nije slabo izolovan prostor to je hladnije od satora. Moja ukupna potrosnja je trecina tvoje sa temperaturama od 19 za spavacu sobu, 23 za dnevnu i djeciju sobu i 26 za kupaonicu.
U pitanju je srednji sprat kuće zidan ciglom bez demit fasade, ispod i iznad stanovi koji se ne griju, na podu stiropor 5cm, pod u stanu iznad bez podne izolacije. Stolarija je ok, prosječna, nije losa. Dakle značajni gubici na zidovima, a naročito na stropu.
Svakako da bi izolacija poprilicno umanjila potrošnju, ali to je za moj objekat ipak značajna investicija koja će se, po mojoj gruboj računici, otplatiti za 20+ god. Doći će vrijeme i za to, ali ne sada
Bio sam ja svjestan, prije nego sam uveo grijanje na pelet, da sigurno neću imati ekstremno nisku potrošnju, a kad uzmem u obzir ugođaj i komfor nemam bas razloga biti nezadovoljan
Uglavnom su ovdje na forumu korisnici koji imaju solidnu izolaciju, ili pak "vrhunsku", pa evo i moja iskustva da se vidi šta se dešava kad to bas i nije tako
-
sabanss
#1825 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ti si ekstreman primjer lose izolacije - ako te tjesi ni bilo kakav drugi tip grijanja te nece jeftino ugrijati
Znam da je izolacija investicija, ali je mozda ne treba gledati samo kroz ustedu u grijanju. Lose izolovan objekat cesto ima i problem sa vlagom. Zdravlje je takodjer bitna stavka. Sretno
Znam da je izolacija investicija, ali je mozda ne treba gledati samo kroz ustedu u grijanju. Lose izolovan objekat cesto ima i problem sa vlagom. Zdravlje je takodjer bitna stavka. Sretno