Zivot u Austriji
- pirmin
#1801 Re: Zivot u Austriji
Austriji nedostaje 162.000 skolovanog osoblja
https://diepresse.com/home/wirtschaft/e ... 1535693821
-
svemirska_vjeverica
#1802 Re: Zivot u Austriji
Nedostaje jeftinog skolovanog osobljapirmin wrote:Austriji nedostaje 162.000 skolovanog osoblja
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#1803 Re: Zivot u Austriji
Namirit ce oni to ljudima u cije obrazovanje nisu ulozili ni europirmin wrote:Austriji nedostaje 162.000 skolovanog osoblja
- hadzinicasa
#1804 Re: Zivot u Austriji
pa de citajte. govori se i o doskolovavanju ljudi koji su tu, kao i o "uvozu" radne snage, dakle At je spremna ulagati u prekvalifikacije ili pojednostaviti postupak dobijanja RWR karte. sa stranackim miljeom kakav jeste, pojednostavljenje procesa dobijanja radne dozvole nije bas tako brzo i izgledno, iako znajuci Svabe ekonomija prije svega - nije iskljuceno da ce se pod ekonomskim pritiscima ova nacionalna struja omeksati.
Dakle imaju dvije opcije - ili izdvojiti novac za programe za doskolovavanje ili uvoziti skolu. U svakom slucaju bice zanimljivo posmatradi dovijanje.
A to da su obrazovani ljudi jeftina radna snaga - osoba koja je skolovana i strucnjak u svom poslu, a pri tome zna koliko vrijedi - nije jeftina. odnosno jeste - jer donosi kompaniji inovacije Koje osiguravaju konkurentnost. a to je upravo ono sto se na kraju clanka provlaci - manjak inovativnosti kao konkurentske prednosti usljed nedostatka skolovanih profesionalnih kadrova. Voistinu je uposlenik najvrijednija imovina.
mislim fino je davati pausalne vec prozvakane floskule kojim se "skidaju s dnevnog reda" eventualne dublje price, ali malo je ovo slojevitije.
Uostalom sto Svabo ne bi iskoristio glupost neke druge drzave koja ne cijeni svoje gradjane, ono sto je ulozila u njih, njihovo znanje i rad? A pored toga, niko ljudima koji su odskolovali u Austriji odnosno u cije je Austrija obrazovanje ulozila vrijeme i novac ne brani da svoje steceno znanje stave u upotrebu u Svedskoj recimo ili BiH ili Americi... Ako zele. Mobilnost je danas u doba globalizacije takodjer prednost.
Dakle imaju dvije opcije - ili izdvojiti novac za programe za doskolovavanje ili uvoziti skolu. U svakom slucaju bice zanimljivo posmatradi dovijanje.
A to da su obrazovani ljudi jeftina radna snaga - osoba koja je skolovana i strucnjak u svom poslu, a pri tome zna koliko vrijedi - nije jeftina. odnosno jeste - jer donosi kompaniji inovacije Koje osiguravaju konkurentnost. a to je upravo ono sto se na kraju clanka provlaci - manjak inovativnosti kao konkurentske prednosti usljed nedostatka skolovanih profesionalnih kadrova. Voistinu je uposlenik najvrijednija imovina.
mislim fino je davati pausalne vec prozvakane floskule kojim se "skidaju s dnevnog reda" eventualne dublje price, ali malo je ovo slojevitije.
Uostalom sto Svabo ne bi iskoristio glupost neke druge drzave koja ne cijeni svoje gradjane, ono sto je ulozila u njih, njihovo znanje i rad? A pored toga, niko ljudima koji su odskolovali u Austriji odnosno u cije je Austrija obrazovanje ulozila vrijeme i novac ne brani da svoje steceno znanje stave u upotrebu u Svedskoj recimo ili BiH ili Americi... Ako zele. Mobilnost je danas u doba globalizacije takodjer prednost.
- pirmin
#1805 Re: Zivot u Austriji
Previse nas je sa prosjecnom i ispodprosjecnom inteligencijom, svaki dan to gledam evo godinama u industriji, tako da me ne cudi grcevita borba firmi za mlade ljude koji makar u naznakama obecavaju da ce se prilagoditi industriji 4.0.
- animals
#1806 Re: Zivot u Austriji
Kvalifikvana i skolovana radna snaga I inteligencija su dva razlicita pojma..
-
Jadoxxx
#1807 Re: Zivot u Austriji
Pa znas sta me zanima, kad smo vec kod toga, da li bih ja mogao, kada bih gore upisao master ili recimo moja zena, koja je zavrsila Germanistiku, da onda ide jedno od nas na spajanje porodice?JanuaryJones wrote:Upiši master iz finansija i imaš pravo radit 20h sedmično.Jadoxxx wrote:Ma jock, nemam nikakav status, zivim u BiH i dalje, imam i brata u Becu, ali i on je tek otisao, dobio RWR jer je kod njega defecitarno zanimanje u pitanju, pa reko, da vidim opet vi koji ste vec gore, imate li kakvih prijedloga ili sugestija, sta bi moglo mozda pomoci ili olaksati odlazak gore.pirmin wrote:Ako ti je boravisni status rijesen sanse su sasvim dobre.
Nije moja bransa ali sam cuo dovoljno slucajeva ljudi koji kao racunovodje imaju posla na pretek.
Dakle jedno od nas bi gore bilo student (na Masteru) i moglo bi raditi 20h sedmicno, a drugo bi islo na spajanje porodice i time moglo naravno i traziti posao, i raditi full time?
- mirsek
#1808 Re: Zivot u Austriji
Mislim da spajanje ide kad dobijes duzu radnu dozvolu, 3 godine ili mozda trajnu, nisam sad siguran. Sumnjam da ces takvu dozvolu dobiti dok studiras.Jadoxxx wrote:
Pa znas sta me zanima, kad smo vec kod toga, da li bih ja mogao, kada bih gore upisao master ili recimo moja zena, koja je zavrsila Germanistiku, da onda ide jedno od nas na spajanje porodice?
Dakle jedno od nas bi gore bilo student (na Masteru) i moglo bi raditi 20h sedmicno, a drugo bi islo na spajanje porodice i time moglo naravno i traziti posao, i raditi full time?
-
BlackRiver
#1809 Re: Zivot u Austriji
Kod spajanja porodica, onaj koji je zaposlen mora biti u stanju dokazati da zaradjuje dovoljno za "izdrzavanje" ovoga drugog. Ne sjecam se koji je iznos u pitanju, ali mislim da je oko 1000 neto.Jadoxxx wrote: Pa znas sta me zanima, kad smo vec kod toga, da li bih ja mogao, kada bih gore upisao master ili recimo moja zena, koja je zavrsila Germanistiku, da onda ide jedno od nas na spajanje porodice?
Takodje, poslodavac mora izdati potvrdu kojom izjavljuje da je osoba A zaposlena kod njega na neodredjeno vrijeme, a onda AMS to mora potvrditi.
Uz to, stan u kojem boravite mora imati odredjenu kvadraturu. Mislim da je u pitanju 18m kvadratnih po osobi.
Ovo govorim iz lilcnog iskustva, tako da ne mogu biti siguran da su to pravila, ali je prilicno blizu toga.
-
casanova123
#1810 Re: Zivot u Austriji
Za spajanje porodica mora domacinstvo da ima neto prihode: cca. 1400 eur(malo je manje.. oko 1390 cini mi se) + stan(miete + porez) - 280(ako je miete veca od 280) i onda na to ide + krediti ili sta ja znam sta jos(to su ostali troskovi)..
U sustini to znaci da onaj ko je vec "gore" mora da zaradjuje toliko novca najmanje da bi se spojile dvije osobe.
Racunica sa primjerom: 1400 eur + 580(primjer za stan) - 280 = 1700.. znaci osoba koja je vec gore mora da ima 1700 neto najmanje, sto je otprilike 2500(malo manje).. 2500 eur brutto je oko 1750 netto.. minimalac za sonstige schlüsselkräfte(kljucna radna snaga) je 2565 brutto trenutno, i da bi se RWR dobio preko toga ne mora se imati zavrsen fax, vec neko "strucno" obrazovanje.
Znaci vi kao studenti ne mozete jedno drugo da izdrzavate 100%, jer sumnjam da uopste postoji posao koji placa 1700 netto na teilzeitu.
Btw, nisam 100% siguran da se moze samo 20h raditi na masteru.. Mozda je to cak podignuto na 40h kada su podigli u bachelorcima sa 10 na 20.. Stvarno nisam siguran, trebalo bi to da se provjeri.
Btw, nemojte da mislite da mozete da prezivite sa 500 eura u austriji mjesecno(po osobi 500).. To je nekad moglo, ali je sada vec nemoguce, iako znam jednog koji potrosi na hranu 100 eura mjesecno, na cigare 50, 250 placa stan, 60 osiguranje i ostali neki troskovi mali.. ja ne znam kako neko uspije da prezivi sa 100 eura hrane mjesecno, al et.. btw, to cak nije dovoljno ni da se jede cijeli mjesec 1 doner dnevno
Ako nekome treba pomoc oko RWR ili studiranja neka se javi
U sustini to znaci da onaj ko je vec "gore" mora da zaradjuje toliko novca najmanje da bi se spojile dvije osobe.
Racunica sa primjerom: 1400 eur + 580(primjer za stan) - 280 = 1700.. znaci osoba koja je vec gore mora da ima 1700 neto najmanje, sto je otprilike 2500(malo manje).. 2500 eur brutto je oko 1750 netto.. minimalac za sonstige schlüsselkräfte(kljucna radna snaga) je 2565 brutto trenutno, i da bi se RWR dobio preko toga ne mora se imati zavrsen fax, vec neko "strucno" obrazovanje.
Znaci vi kao studenti ne mozete jedno drugo da izdrzavate 100%, jer sumnjam da uopste postoji posao koji placa 1700 netto na teilzeitu.
Btw, nisam 100% siguran da se moze samo 20h raditi na masteru.. Mozda je to cak podignuto na 40h kada su podigli u bachelorcima sa 10 na 20.. Stvarno nisam siguran, trebalo bi to da se provjeri.
Btw, nemojte da mislite da mozete da prezivite sa 500 eura u austriji mjesecno(po osobi 500).. To je nekad moglo, ali je sada vec nemoguce, iako znam jednog koji potrosi na hranu 100 eura mjesecno, na cigare 50, 250 placa stan, 60 osiguranje i ostali neki troskovi mali.. ja ne znam kako neko uspije da prezivi sa 100 eura hrane mjesecno, al et.. btw, to cak nije dovoljno ni da se jede cijeli mjesec 1 doner dnevno
-
svemirska_vjeverica
#1811 Re: Zivot u Austriji
jeben je to zivot. ja sam znao lika koji je trosio na hranu 150 eura mjesecno.... kupovao hranu uvijek na snizenjima i sl. tesko ali moguce jecasanova123 wrote:Za spajanje porodica mora domacinstvo da ima neto prihode: cca. 1400 eur(malo je manje.. oko 1390 cini mi se) + stan(miete + porez) - 280(ako je miete veca od 280) i onda na to ide + krediti ili sta ja znam sta jos(to su ostali troskovi)..
- hellhammer
#1812 Re: Zivot u Austriji
Moze i ako je na godinu al mora biti radna viza a ne studentska, treba ti otprilike 1700 eura neto za jednu osobu za svaku narednu jos 150 euramirsek wrote:Mislim da spajanje ide kad dobijes duzu radnu dozvolu, 3 godine ili mozda trajnu, nisam sad siguran. Sumnjam da ces takvu dozvolu dobiti dok studiras.Jadoxxx wrote:
Pa znas sta me zanima, kad smo vec kod toga, da li bih ja mogao, kada bih gore upisao master ili recimo moja zena, koja je zavrsila Germanistiku, da onda ide jedno od nas na spajanje porodice?
- mirsek
#1813 Re: Zivot u Austriji
Cek jel to znaci da ako neko dobije prvi posao npr. za 2000 eura netto platu moze odmah traziti spajanje porodice bez da se ista ceka ?hellhammer wrote:Moze i ako je na godinu al mora biti radna viza a ne studentska, treba ti otprilike 1700 eura neto za jednu osobu za svaku narednu jos 150 euramirsek wrote:Mislim da spajanje ide kad dobijes duzu radnu dozvolu, 3 godine ili mozda trajnu, nisam sad siguran. Sumnjam da ces takvu dozvolu dobiti dok studiras.Jadoxxx wrote:
- hellhammer
#1814 Re: Zivot u Austriji
Da bas tako trebas samo tri mjeseca radit jer ti trebaju zadnje tri platne liste
- JanuaryJones
#1815 Re: Zivot u Austriji
Jel ovih 18m2 za odrasle osobe ili i za djecu?BlackRiver wrote:Kod spajanja porodica, onaj koji je zaposlen mora biti u stanju dokazati da zaradjuje dovoljno za "izdrzavanje" ovoga drugog. Ne sjecam se koji je iznos u pitanju, ali mislim da je oko 1000 neto.Jadoxxx wrote: Pa znas sta me zanima, kad smo vec kod toga, da li bih ja mogao, kada bih gore upisao master ili recimo moja zena, koja je zavrsila Germanistiku, da onda ide jedno od nas na spajanje porodice?
Takodje, poslodavac mora izdati potvrdu kojom izjavljuje da je osoba A zaposlena kod njega na neodredjeno vrijeme, a onda AMS to mora potvrditi.
Uz to, stan u kojem boravite mora imati odredjenu kvadraturu. Mislim da je u pitanju 18m kvadratnih po osobi.
Ovo govorim iz lilcnog iskustva, tako da ne mogu biti siguran da su to pravila, ali je prilicno blizu toga.
-
caseytron
#1816 Re: Zivot u Austriji
Kakvih 1700 neto ne budite ludi, dezinformacije. Racuna se ovako, godisnji prosjek neto plate mora biti 1380 eura, tako nesto. U Austriji postoje 13 i 14 plata. Recimo da osoba ima neto od 1300 eura mjesecno, zbroje se sve plate ujedno 13 i 14 i podijeli se sa brojem mjeseci u godini. Dakle 1300 * 14 = 18.200. 18.200/12= 1,1516EUR. Na osnovu ovoga se odobri viza za spajanje porodice, ovo su posljednje informacije stare 3 mjeseca, bar one koje sam ja dobio na jednom predavanju. 1700EUR neto je malo previse i nerealno
- Nothing
#1817 Re: Zivot u Austriji
Austrijanci kako do karte austria bih?
- mufa1
#1818 Re: Zivot u Austriji
Vrlo jednostavno, preko oeticket tacka at
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#1819 Re: Zivot u Austriji
Ne mogu pravedno uciniti jakim, pa cu jako uciniti pravednim....lijepo je osjecati zahvalnost prema novoj domovini, ali ne treba joj postati telal, gubi se tako dio sebe...hadzinicasa wrote:
- hadzinicasa
#1820 Re: Zivot u Austriji
joj Bato, pokusacu odgovoriti racionalno na ovu tvoju emotivnu primjedbu, (ne vjerujem da cu uspjeti jer je meni licno sve ovo paralelno i veoma emotivna tema) bez da se pravdam, jer nemam za sta._BataZiv_0809 wrote:Ne mogu pravedno uciniti jakim, pa cu jako uciniti pravednim....lijepo je osjecati zahvalnost prema novoj domovini, ali ne treba joj postati telal, gubi se tako dio sebe...hadzinicasa wrote:
sve sto sam ovim htjela reci jeste da ne mozemo primjenjivati dvostuke standarde. dakle ako vrijedi za jedne, vrijedi i za druge isto.
cinjenica da skolovani ljudi odlaze iz BiH je jedan indikator odredjenog stanja i trebalo bi da nesto govori. cinjenica da se to traje deceniju minimalno, a brojke se povecavaju, takodjer nesto govori o drugom stanju, ovoga puta svijesti i (ne)brige. jednako tako je indikativna cinjenica da ljudima konkreno u Austriji, a iz Austrije nije "potrebno" da se skoluju. pa tako imamo ovaj "gap" u Austriji i prostor za koristenje tendencija iz BiH.
I jedni i drugi, da udovoljim tvom stavu - biraju "laksi nacin" s tim da jedni imaju kakvu-takvu strategiju, ili ako hoces makar su svjesni da im je potrebna, a ovi drugi ne razmisljaju dalje od: ja, sada i ovdje.
sto se mene licno tice, razdvajam integraciju i asimilaciju i vrlo sam svjesna gdje ja zelim biti i u tom ali i u fizickom odnosno prostornom smislu. zaista ne vidim nemogucnost koegzistencije u jednoj osobi - potrebe za "zatiranjem" (sad karikiram) bilo kojeg svog dijela u sluzbi drugog. Znam ko sam i odakle sam ali jednako dobro gdje sam i kuda idem. isticanje kvaliteta ili pametnih poteza jednog drustva ne znaci nuzno pljuvanje na neko drugo.
primjer: kad vidim ovdje nesto pozitivno - nije mi prva misao: vidi a oni nasi idioti.... vec se rastuzim do kosti uz misao: moglo bi ovo i kod nas, tako je jednostavno i logicno.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#1821 Re: Zivot u Austriji
Sve okej, lijepo si ovo napisala, svaka ti cast iskreno i od srca. Malo mi je zasmetalo odredjeno imputiranje koje sam prepoznao u tvojoj rekaciji na moj post.hadzinicasa wrote:
joj Bato, pokusacu odgovoriti racionalno na ovu tvoju emotivnu primjedbu, (ne vjerujem da cu uspjeti jer je meni licno sve ovo paralelno i veoma emotivna tema) bez da se pravdam, jer nemam za sta.
sve sto sam ovim htjela reci jeste da ne mozemo primjenjivati dvostuke standarde. dakle ako vrijedi za jedne, vrijedi i za druge isto.
cinjenica da skolovani ljudi odlaze iz BiH je jedan indikator odredjenog stanja i trebalo bi da nesto govori. cinjenica da se to traje deceniju minimalno, a brojke se povecavaju, takodjer nesto govori o drugom stanju, ovoga puta svijesti i (ne)brige. jednako tako je indikativna cinjenica da ljudima konkreno u Austriji, a iz Austrije nije "potrebno" da se skoluju. pa tako imamo ovaj "gap" u Austriji i prostor za koristenje tendencija iz BiH.
I jedni i drugi, da udovoljim tvom stavu - biraju "laksi nacin" s tim da jedni imaju kakvu-takvu strategiju, ili ako hoces makar su svjesni da im je potrebna, a ovi drugi ne razmisljaju dalje od: ja, sada i ovdje.
sto se mene licno tice, razdvajam integraciju i asimilaciju i vrlo sam svjesna gdje ja zelim biti i u tom ali i u fizickom odnosno prostornom smislu. zaista ne vidim nemogucnost koegzistencije u jednoj osobi - potrebe za "zatiranjem" (sad karikiram) bilo kojeg svog dijela u sluzbi drugog. Znam ko sam i odakle sam ali jednako dobro gdje sam i kuda idem. isticanje kvaliteta ili pametnih poteza jednog drustva ne znaci nuzno pljuvanje na neko drugo.
primjer: kad vidim ovdje nesto pozitivno - nije mi prva misao: vidi a oni nasi idioti.... vec se rastuzim do kosti uz misao: moglo bi ovo i kod nas, tako je jednostavno i logicno.
Napisao sam situaciju onakvom kakva ona jeste bez da se bavim uzrocima i genezom.
Neka svako trazi svoje mjesto pod suncem, evo mene prvog koji se i dalje trazim. To opet ne znaci da neki procesi nisu slucajni. A nisu ni najmanje.
Do kraja 2010 godine, sto nije bilo isuvise davno, slozicemo se, dalje od Bregane nisi mogao bez vize. A vidi danas kazu 100 000 otislo da zivi i radi tamo gdje nije moglo bez sume papira otici turisticki. Slucajnost?
- animals
#1822 Re: Zivot u Austriji
Idu ljudi za boljim zivotom..
sta da rade dole, da im idioti kroje sudbinu..
ovdje ti barem nude pravo na rad i zivot..
pa ako si sposoban, opstajes, a ako nisi, jbg..
sta da rade dole, da im idioti kroje sudbinu..
ovdje ti barem nude pravo na rad i zivot..
pa ako si sposoban, opstajes, a ako nisi, jbg..
- hadzinicasa
#1823 Re: Zivot u Austriji
Ne mislim da si u krivu. Konkretno i maksimalno uprosteno: Austrija bi se trebala baviti procesima u svom drustvu koji su doveli do toga da se sve manje ljudi skoluje jer mogu zivjeti dobro (ne samo u finansijskom smislu) i bez toga. BiH bi se trebala baviti procesima u drustvu koji su doveli do toga (pored hiperprodukcije skolovanog kadra i generalno sunovrata obrazovnog sistema) da oni koji se jesu obrazovali ne mogu tu zivjeti dobro i kvalitetno i pored toga._BataZiv_0809 wrote:To opet ne znaci da neki procesi nisu slucajni. A nisu ni najmanje.
Do kraja 2010 godine, sto nije bilo isuvise davno, slozicemo se, dalje od Bregane nisi mogao bez vize. A vidi danas kazu 100 000 otislo da zivi i radi tamo gdje nije moglo bez sume papira otici turisticki. Slucajnost?
Austrija i Europa u globalu, umjesto tog, bira laksi put i uvozi skolovani kadar. BiH ga izvozi. Zauzvrat dobije manji deficit na konto priliva sredstava iz inostranstva koji se mjeri u milijardama. Kroz javnu potrosnju i poreze finansira drzavni aparat. Europa dobije gotov odskolovan kadar spreman za rad bez ulozenog pfeninga. Simbioza.
Posljedice povecanje udjela imigranata i promjena strukture stanovnistva u Europi (bez obzira na otpor - nominalni ili stvarni) i potpuni gubitak konkurentnosti i parazitstvo BiH.
-
casanova123
#1824 Re: Zivot u Austriji
1700 se odnosi za njega da dobije RWR.. 2565 brutto je minimum koji moras da imas da bi te uopste uzeli na razmatranje za RWR.. za spajanje porodica je dovoljno tih 1360tak ili koliko vec, ali prvo jedno od njih mora da ima RWR, a ako nisu u mangelberufu, onda kao schlüsselkraft moraju da predaju i tu je minimum 2565 brutto sto je oko 1750 netto cini mi se..caseytron wrote:Kakvih 1700 neto ne budite ludi, dezinformacije. Racuna se ovako, godisnji prosjek neto plate mora biti 1380 eura, tako nesto. U Austriji postoje 13 i 14 plata. Recimo da osoba ima neto od 1300 eura mjesecno, zbroje se sve plate ujedno 13 i 14 i podijeli se sa brojem mjeseci u godini. Dakle 1300 * 14 = 18.200. 18.200/12= 1,1516EUR. Na osnovu ovoga se odobri viza za spajanje porodice, ovo su posljednje informacije stare 3 mjeseca, bar one koje sam ja dobio na jednom predavanju. 1700EUR neto je malo previse i nerealno
-
caseytron
#1825 Re: Zivot u Austriji
To je to, samo da razgranicimo da ne bude zabune izmedju ljudi.casanova123 wrote:1700 se odnosi za njega da dobije RWR.. 2565 brutto je minimum koji moras da imas da bi te uopste uzeli na razmatranje za RWR.. za spajanje porodica je dovoljno tih 1360tak ili koliko vec, ali prvo jedno od njih mora da ima RWR, a ako nisu u mangelberufu, onda kao schlüsselkraft moraju da predaju i tu je minimum 2565 brutto sto je oko 1750 netto cini mi se..caseytron wrote:Kakvih 1700 neto ne budite ludi, dezinformacije. Racuna se ovako, godisnji prosjek neto plate mora biti 1380 eura, tako nesto. U Austriji postoje 13 i 14 plata. Recimo da osoba ima neto od 1300 eura mjesecno, zbroje se sve plate ujedno 13 i 14 i podijeli se sa brojem mjeseci u godini. Dakle 1300 * 14 = 18.200. 18.200/12= 1,1516EUR. Na osnovu ovoga se odobri viza za spajanje porodice, ovo su posljednje informacije stare 3 mjeseca, bar one koje sam ja dobio na jednom predavanju. 1700EUR neto je malo previse i nerealno