Stani.. Ti braniš tezu da su ljudi jednaki životinjama? Jel tako? Pa ako je tako, u čemu je loše rokanje naokolo?68847 wrote:Ja ne govorim o pojedinačnim slučajevima.efektstudio wrote:*In God we trust. Ja govorim o zakonima i moralu u cjelini, a ne o pojedinačnim slučajevima.
Samo u propalom komunizmu - socijalizmu se zaklinjalo u čast (šta li?).
Svi ostali drže ruku na nekoj svetoj knjizi ("tako mi Bog pomogao") i rokaju naokolo.
Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
-
efektstudio
#1801 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
- 68847
#1802 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Ni blizu.efektstudio wrote:Stani.. Ti braniš tezu da su ljudi jednaki životinjama? Jel tako? Pa ako je tako, u čemu je loše rokanje naokolo?68847 wrote:Ja ne govorim o pojedinačnim slučajevima.efektstudio wrote:*In God we trust. Ja govorim o zakonima i moralu u cjelini, a ne o pojedinačnim slučajevima.
Samo u propalom komunizmu - socijalizmu se zaklinjalo u čast (šta li?).
Svi ostali drže ruku na nekoj svetoj knjizi ("tako mi Bog pomogao") i rokaju naokolo.
Tvrdi se da su bolji.
Bliži bogu.
O tome svakodnevno svjedoče zaklinjanjem u njega.
Zašto onda ubijaju (i još ga prizivaju da im pomogne)?
- 68847
#1803 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
In Good we trust
Gott mit uns.
Allahu ekber.
Bog i Hrvati.
S verom u Boga za kralja i otadžbinu.
To nisu koristile humanitarne nevladine organizacije.
Gott mit uns.
Allahu ekber.
Bog i Hrvati.
S verom u Boga za kralja i otadžbinu.
To nisu koristile humanitarne nevladine organizacije.
-
efektstudio
#1804 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Ti meni odgovaraš sa nekim ne logičnim kontra pitanjima. Moje pitanje je veoma jednostavno. Ako su ljudi jednaki životinjama u tom evolucijskom smislu, zašto je loše da se ljudi međusobno ubijaju (iz bilo kojeg razloga)?68847 wrote:
Ni blizu.
Tvrdi se da su bolji.
Bliži bogu.
O tome svakodnevno svjedoče zaklinjanjem u njega.
Zašto onda ubijaju (i još ga prizivaju da im pomogne)?
- odr0n
#1805 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Nejasno može biti samo onome ko negira toliko jasnu činjenica da smo samo još jedna u nizu životinja, tako da je besmislena stavka odvajanje čovjeka od životinja, povlaštenost pored naše tiranije u lancu ishrane i prirodi općenito. Zatim sada slijedi niz grešaka, prva da je superiornost ljudi prirodna dobrota, što je naravno besmislica kao i pominjanje sposobnosti biranja između dobra i zla, ponovo je sve stvar potrebe i očuvanja vrste koja nije svojstvena samo našoj vrsti. Metafizika je ništa drugo nego naša želja za nečim više u preispitivanju egzistencije i svega.Maxxtro wrote:
Ja bih prije rekao da tebi nije jasno o cemu pricas. U jednoj religijskoj paradigmi, covjek je po definiciji blizi Bogu i ima povlasten polozaj. Pa sta ti tacno njima osporavas, to sto kazu da je po njihovom sistemu vrijednosti covjek ispred zivotinje? To je neupitno. Uostalom, vjernici ne tvrde da su ljudi superiorniji zato sto su po prirodi dobri, nego zato sto imaju sposobnost birati izmedju dobra i zla, sto su u stanju pojmiti slozene metafizicke koncepte.
Kada pominjem moral ja samo navodim ono za šta se on smatra da jeste, za mene definicija morala ni moral ne postoje jer je sve bazirano na prirodnim potrebama, moral je proizišao iz potrebe očuvanja čovjeka unutar svoje vrste, te se razlikuje od naroda do naroda i ono što je jednim moralno drugim nije i obratno, isto kao što kod neke druge životinjske vrste unutar svog čopora potreba navodi da se međusobno ne poubijaju nego sarađuju. Poenta u ovome je da neko za koga se smatra pravednikom kao bog, nije mogao napraviti takav nemoralni sistem prirode, odnosno ovo je dokaz da on ne može postojati zbog toga što na taj okrutan način funkcioniše sve, a mi kao dio tog sistema i to vrhom lanca ishrane, smiješno je smatrati se moralnim, sve je u potrebi.Maxxtro wrote: Opet spominjes moral. Al ok, ti imas vlastitu definiciju morala, razlicitu od one uvjetovane religijom, al nije to problem. Nego, moral je, koliko je meni poznato, konstrukcija ljudskog uma. Naravno da "priroda" nije moralna jer priroda nema svijest. Pa kako to da u kategoriji morala nismo ispred zivotinja kad smo izmislili tu kategoriju? Da bi uopste vrsili ikakvo poredjenja i zakljucivali ko je superiorniji, valjda se mora prvo uspostavit neki nepristrasan i univerzalan sistem vrijednovanja.
E ovdje se vidi baš poteža šupljina u shvatanju i primjerima koji ako se bolje analiziraju idu u moju korist, odnosno da smo mi daleko od superiornosti, koja se podrazumjeva kao pozitivna. Zanimljivo da si citirajući dio mog posta, izbrisao podvučeni dio koji je baš detaljno pogodio srž koji kaže - "možemo biti u jednom trenutku superiorno pozitivniji u odnosu na sve ostale vrste, ali u drugom superiorno negativniji. Tako bi se superiornost trebala ogledati u što manjoj nestabilnosti i prijetnji po čitavu prirodu, dok mi sa našim mogućnostima koje posjeudjemo ne možemo nikako predstavljati, tačnije najveća smo prijetnja." Sve primjere koje si naveo, narušavanje ekosistema, ugrožavanje vrsta, industrija u kojima živa bića postaju samo produkti hrane, odjeće itd., teritorijalna dominacija koja se širi našom ekspanzijom itd. Sve nagovještava da ćemo mi jednog dana biti jedina vrsta u prirodi, potpuni vladari planete (sve potrebe koje idu uz to će riješiti nauka i tehnologija), te ćemo sve kreirati shodno našim potrebama. Zadnja rečenica također je očaj, pored tih stvari mi ne možemo biti ništa više od životinje.Maxxtro wrote: Zanimljivo, s obzirom da cesto spocitavas vjernicima da imaju selektivnu percepciju, te da nisu u stanju vidjeti "veliku sliku". Opet nije jasno sta su pozitivne a sta negativne stvari i na koji nacin ih vrednujes? Ako govoris o narusavanju nekog balansa prirodnih ekosistema, naravno da imamo najveci negativni uticaj, kada imamo opcenito najveci uticaj. Deset ljudi sa puskama moze uciniti vecu stetu od jednog covjeka sa puskom - je li to znaci da je ovaj jedan moralniji od ovih deset?
Ali zaboravljas ovdje jednu vrlo bitnu stvar, da smo isto tako u stanju organizovati kojekakve komisije, institucije i medjunarodna tijela koje se zalazu za rjesavanje ovih problema. Pa uvodimo zakone kojima se ogranicavaju emisije stetnih gasova, promovise obnovljiva energija, stite ugrozene vrste. Koliko je sve to efikasno je drugo pitanje, ali cinjenica je da postoji. Neke vrste su bolje zbrinute od vecine ljudi na planeti. A sad, sta mislis recimo, hipoteticki, da dodje do populacijske eksplozije lavova u Africi (a izbacimo ljude ovdje iz jednacine). Mislis li da bi lavovi organizovali kakav savjet kako bi se adresiralo pitanje ugrozene populacije antilopa, ili bi svaki gladni lav zaskocio prvu antilopu koju vidi? Da, mi cinimo stetu, ali smo jedina vrsta u stanju preuzeti odgovornost za to i djelovati da je popravimo. To nas cini superiornim. Uprkos svim zlocinima, ubijanjima, zvjerstvima koja covjek dan-danas pocinjava, covjecanstvo konstantno napreduje i usavrsava se, kako u naucnom, tako i duhovnom pogledu.
Zato što ne može dalje, tako sve funkcioniše, sistem je takav, iza svih segmenata za koje mislimo da smo specijalni krije se jedan te isti temelj, biologija.Maxxtro wrote: Ok, ali kako su to bioloske potrebe? Inace, tvoj odgovor se da sazeti u recenicu - covjek cini ono sto je u njegovoj prirodi, sto je ocigledno, ali kako dokazuje da ta priroda ne ide dalje od zadovoljavanja osnovnih bioloskih potreba?
- 68847
#1806 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Nelogičnim?efektstudio wrote:Ti meni odgovaraš sa nekim ne logičnim kontra pitanjima. Moje pitanje je veoma jednostavno. Ako su ljudi jednaki životinjama u tom evolucijskom smislu, zašto je loše da se ljudi međusobno ubijaju (iz bilo kojeg razloga)?
Možda su i nelogična ali su istina.
Nigdje nisam rekao da su isti.
Pitanje je samo "nivoa".
Ko smo mi da nekoga (bilo pleme, bilo životinjsku vrstu) smatramo za nižu i da imamo pravo na oduzimanje života.
Rekoh jednom: Ko atakira na drugo živo biće atakira na božiju kreaciju a time i na njega samog.
Zašto je loše da se ubijaju?
Zato što nemam želju da me neko ubije niti želju da nekoga ubijem
Nema potrebe.
Do hrane ili ženke mogu doći na beozpasniji način.
Za divojarce il tigrove ne vidim bezopasniji način.
-
efektstudio
#1807 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Eee, odlično! Konačno si napisao upravo ono o čemu pričam. Ti nisi isti kao životinja, niti ćeš biti. Ti ćeš do hrane i ženke doći, a nikoga nećeš ubiti, za razliku od životinje.68847 wrote:Nelogičnim?efektstudio wrote:Ti meni odgovaraš sa nekim ne logičnim kontra pitanjima. Moje pitanje je veoma jednostavno. Ako su ljudi jednaki životinjama u tom evolucijskom smislu, zašto je loše da se ljudi međusobno ubijaju (iz bilo kojeg razloga)?
Pitanje je samo "nivoa".
Ko smo mi da nekoga (bilo pleme, bilo životinjsku vrstu) smatramo za nižu i da imamo pravo na oduzimanje života.
Rekoh jednom: Ko atakira na drugo živo biće atakira na božiju kreaciju a time i na njega samog.
Nema potrebe.
- MyTao
#1808 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Ja mislim da mnogi ovdje pogresno svataju evoluciju... Evolucija je mehanizam koji ljudima i zivotinjama omogocuva opstanak i zivot. U nasem slucaju, mozak se razvio, i tako se branimo i opstajemo u svim uvjetima koji postoje na zemlji. Kod drugih zivotinja to nije slucaj, al ne znaci da na njih evolucija ne utice.
Kod polarnog medvjeda se nije mozak razvio dovoljno da sam sebi napravi odjecu koja ce ga stititi od zime, ali zato jeste njegovo krzno i imunitet sto nije slucaj sa nama... Pogresno je reci da je evolucija uticala vise na nas nego na njih... jer u oba slucaja je uradila ono sto joj i jest posao, a to je da pomogne zivotu na zemlju da se sto lakse prilagode prirodi i opstanu u njoj...
Nema potrebe da se u majmuna u prasumi evolvira mozak kao kod nas, jer su oni vec evolucijom stekli sve sto trebaju da opstanu u svojoj sredini i zive u njoj... Onda kad dodje do opasnosti po zivot, dolazi do evolviranja... 99% vrsta izumre, dok neke uspiju na vrijeme da se prilagode novoj sredini...
Kod polarnog medvjeda se nije mozak razvio dovoljno da sam sebi napravi odjecu koja ce ga stititi od zime, ali zato jeste njegovo krzno i imunitet sto nije slucaj sa nama... Pogresno je reci da je evolucija uticala vise na nas nego na njih... jer u oba slucaja je uradila ono sto joj i jest posao, a to je da pomogne zivotu na zemlju da se sto lakse prilagode prirodi i opstanu u njoj...
Nema potrebe da se u majmuna u prasumi evolvira mozak kao kod nas, jer su oni vec evolucijom stekli sve sto trebaju da opstanu u svojoj sredini i zive u njoj... Onda kad dodje do opasnosti po zivot, dolazi do evolviranja... 99% vrsta izumre, dok neke uspiju na vrijeme da se prilagode novoj sredini...
- odr0n
#1809 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Haha a što se nasmija.efektstudio wrote:Eee, odlično! Konačno si napisao upravo ono o čemu pričam. Ti nisi isti kao životinja, niti ćeš biti. Ti ćeš do hrane i ženke doći, a nikoga nećeš ubiti, za razliku od životinje.68847 wrote:Nelogičnim?efektstudio wrote:Ti meni odgovaraš sa nekim ne logičnim kontra pitanjima. Moje pitanje je veoma jednostavno. Ako su ljudi jednaki životinjama u tom evolucijskom smislu, zašto je loše da se ljudi međusobno ubijaju (iz bilo kojeg razloga)?
Pitanje je samo "nivoa".
Nema potrebe.
-
efektstudio
#1810 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
S tobom ne nastavljam razgovor dok mi ne odgovoriš na pitanje sa prethodne strane, hvala.odr0n wrote:
Haha a što se nasmija.Ti kažeš da nije isti životinja, a govoriš o čisto životinjskim stvarima kao što je dolaženje do hrane i ženke, hahah
Također dobri odnosi unutar naše vrste garantuju našoj vrsti veću mogućnost za opstanak, brojnost itd., dok dolaženje do hrane i ženke predstavlja biološki temelj bez obzira na način jer je u prirodi sve opravdano, bilo to na nenasilan (dobro za očuvanje vrste) ili nasilan (zakon jačeg).
- 68847
#1811 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Jel?efektstudio wrote:Eee, odlično! Konačno si napisao upravo ono o čemu pričam. Ti nisi isti kao životinja, niti ćeš biti. Ti ćeš do hrane i ženke doći, a nikoga nećeš ubiti, za razliku od životinje.
Ja sam napisao ono o čemu ja pričam.
Životinja - zvijer - mesožder (sa svojim mogućnostima) nema drugog izbora (koliko znamo).
Slabija životinjka će se povući iz sukoba da sačuva sebe.
Neće srljati u beskraj s vjerom u srcu e ne bi li zadobila carstvo nebesko.
Ljudi pak ubijaju iz zabave, sijeku šumu i kopaju zlazo iz pohlepe, vade naftu ne da bi svijet mogao da se grije ili vozi neg da bi imali palače od 500.000 kvadrata i 750 RR-ova.
Ljudski napredak se rijetko zasniva na želji da se pomogne drugima.
Većinom na želji da se pokaže (mrzim taj moderni termin) ko je alfa mužijak.
Sličnosti su isuviše velike između životinja i ljudi (haj da odvojim da se zna o čemu govorim).
I ne želim da tvrdim da je delfin obična riba (što i nije) dok god postoji mogućnost da je viseg (da ne kažem - visokog) intelektualnog nivoa koji mi ne kužimo jer nismo dovoljno "bistri" za tako nešto.
Tvrdim da tehnički nivo ne znači i intelektualni nivo.
Postoji francuski film, u prevodu "Lijepa zelena".
Ljudi u dronjcima, razmjenjuju paprike za krompir al' um im na nevjerojatno visokom nivou.
Nema potrebe za mobilnim telefonom i automobilima.
Komuniciraju mislima. Kreću se, ako treba, strahovito brzo i daleko na neshvatljiv način.
Da li spomenuti delfini komuniciraju i ako da, o čemu "raspravljaju"?
O tome gdje ima ribe ili o zakrivljenosti prostora?
Nepoznato.
Kako? Na koji to način?
Nepoznato i neshvatljivo.
Viši nivo od nas ili obrnuto?
-
efektstudio
#1812 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Bez ljutnje, ali previše si mi neozbiljan za ozbiljniju komunikaciju68847 wrote:Jel?efektstudio wrote:Eee, odlično! Konačno si napisao upravo ono o čemu pričam. Ti nisi isti kao životinja, niti ćeš biti. Ti ćeš do hrane i ženke doći, a nikoga nećeš ubiti, za razliku od životinje.
Ja sam napisao ono o čemu ja pričam.
Životinja - zvijer - mesožder (sa svojim mogućnostima) nema drugog izbora (koliko znamo).
Slabija životinjka će se povući iz sukoba da sačuva sebe.
Neće srljati u beskraj s vjerom u srcu e ne bi li zadobila carstvo nebesko.
Ljudi pak ubijaju iz zabave, sijeku šumu i kopaju zlazo iz pohlepe, vade naftu ne da bi svijet mogao da se grije ili vozi neg da bi imali palače od 500.000 kvadrata i 750 RR-ova.
Ljudski napredak se rijetko zasniva na želji da se pomogne drugima.
Većinom na želji da se pokaže (mrzim taj moderni termin) ko je alfa mužijak.
Sličnosti su isuviše velike između životinja i ljudi (haj da odvojim da se zna o čemu govorim).
I ne želim da tvrdim da je delfin obična riba (što i nije) dok god postoji mogućnost da je viseg (da ne kažem - visokog) intelektualnog nivoa koji mi ne kužimo jer nismo dovoljno "bistri" za tako nešto.
Tvrdim da tehnički nivo ne znači i intelektualni nivo.
Postoji francuski film, u prevodu "Lijepa zelena".
Ljudi u dronjcima, razmjenjuju paprike za krompir al' um im na nevjerojatno visokom nivou.
Nema potrebe za mobilnim telefonom i automobilima.
Komuniciraju mislima. Kreću se, ako treba, strahovito brzo i daleko na neshvatljiv način.
Da li spomenuti delfini komuniciraju i ako da, o čemu "raspravljaju"?
O tome gdje ima ribe ili o zakrivljenosti prostora?
Nepoznato.
Kako? Na koji to način?
Nepoznato i neshvatljivo.
Viši nivo od nas ili obrnuto?
- odr0n
#1813 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Ovo "Jeli moralno ubiti čovjeka?", nisam primjetio, pa već sam odgovorio u velikom postu, moral ne postoji, ako ga ubiješ po prirodnom zakonu jačeg je opravdano, ako ne opet je opravdano jer si očuvao vlastitu vrstu.efektstudio wrote:S tobom ne nastavljam razgovor dok mi ne odgovoriš na pitanje sa prethodne strane, hvala.odr0n wrote:
Haha a što se nasmija.Ti kažeš da nije isti životinja, a govoriš o čisto životinjskim stvarima kao što je dolaženje do hrane i ženke, hahah
Također dobri odnosi unutar naše vrste garantuju našoj vrsti veću mogućnost za opstanak, brojnost itd., dok dolaženje do hrane i ženke predstavlja biološki temelj bez obzira na način jer je u prirodi sve opravdano, bilo to na nenasilan (dobro za očuvanje vrste) ili nasilan (zakon jačeg).
- 68847
#1814 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Ne znam šta je neozbiljno u načinu pisanja koji je razumljiv svakom čitatelju a ne samo apsolventima "moralne filozofije".efektstudio wrote:Bez ljutnje, ali previše si mi neozbiljan za ozbiljniju komunikacijuNo offense
Gledam da tekst bude shvatljiv i prihvatljiv što većem broju forumaša - čitatelja.
Ako sporadični humorističan stil znači da neozbiljno pristupam poslu to je onda problem pogrešnog shvatanja.
Teško je (nemoguće) svakom ugoditi i svima se prilagoditi koliko god ja to pokušavao.
PS. Nije loše biti neozbiljan sa šezdesetak godina. To mi dođe kao kompliment.
A ni tebi nije loše. Izvukao si se.
Last edited by 68847 on 19/02/2013 02:44, edited 1 time in total.
- 68847
#1815 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Ako ga ubiješ jer ti je to trenutno posao, također.odr0n wrote:Ovo "Jeli moralno ubiti čovjeka?", nisam primjetio, pa već sam odgovorio u velikom postu, moral ne postoji, ako ga ubiješ po prirodnom zakonu jačeg je opravdano, ako ne opet je opravdano jer si očuvao vlastitu vrstu.
Ko u Vijetnamu: "Ubijamo male žute" (Jer bi, kad bi mogli, od USA napravili komunističku državu a time napadaju naše vrijednosti: vjeru u boga, porodicu i privatnu svojinu)
-
efektstudio
#1816 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Dobro, izvinjavam se, malo sam pretjerao, ipak se moraju poštovati stariji68847 wrote:Ne znam šta je neozbiljno u načinu pisanja koji je razumljiv svakom čitatelju a ne samo apsolventima "moralne filozofije".efektstudio wrote:Bez ljutnje, ali previše si mi neozbiljan za ozbiljniju komunikacijuNo offense
Gledam da tekst bude shvatljiv i prihvatljiv što većem broju forumaša - čitatelja.
Ako sporadični humorističan stil znači da neozbiljno pristupam poslu to je onda problem pogrešnog shvatanja.
Teško je (nemoguće) svakom ugoditi i svima se prilagoditi koliko god ja to pokušavao.
PS. Nije loše biti neozbiljan sa šezdesetak godina. To mi dođe kao kompliment.
A ni tebi nije loše. Izvukao si se.
-
efektstudio
#1817 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Okej, da sumiramo. Hipotetički, da ne postoji zakon koji štiti svaku individuu (u smislu zaštite prava na život), mi bi mogli ići naokolo i onako "randomly" pucat po ljudima, zato što smo taj dan bili u takvom raspoloženju. Zamišljam scenu iz quentin tarantinovskih filmova.odr0n wrote:Ovo "Jeli moralno ubiti čovjeka?", nisam primjetio, pa već sam odgovorio u velikom postu, moral ne postoji, ako ga ubiješ po prirodnom zakonu jačeg je opravdano, ako ne opet je opravdano jer si očuvao vlastitu vrstu.efektstudio wrote:S tobom ne nastavljam razgovor dok mi ne odgovoriš na pitanje sa prethodne strane, hvala.odr0n wrote:
- odr0n
#1818 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Zakoni postoje širom svijeta i koliko se tačno ubistava desilo i pored toga? Ko ćete zaustaviti ili bilo koga da sada ubiješ nekoga, zakon? Ne. Da ne pominjemo ratove u kojem su ubistva sastavni dio.efektstudio wrote:Okej, da sumiramo. Hipotetički, da ne postoji zakon koji štiti svaku individuu (u smislu zaštite prava na život), mi bi mogli ići naokolo i onako "randomly" pucat po ljudima, zato što smo taj dan bili u takvom raspoloženju. Zamišljam scenu iz quentin tarantinovskih filmova.odr0n wrote:Ovo "Jeli moralno ubiti čovjeka?", nisam primjetio, pa već sam odgovorio u velikom postu, moral ne postoji, ako ga ubiješ po prirodnom zakonu jačeg je opravdano, ako ne opet je opravdano jer si očuvao vlastitu vrstu.efektstudio wrote:
S tobom ne nastavljam razgovor dok mi ne odgovoriš na pitanje sa prethodne strane, hvala.
-
Great Cornholio
#1819 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Neko pametan reče "Iskaz "Ljudska priroda je zla" je isto tako pogrešan kao i iskaz "Ljudska priroda je dobra".odr0n wrote: Zakoni postoje širom svijeta i koliko se tačno ubistava desilo i pored toga? Ko ćete zaustaviti ili bilo koga da sada ubiješ nekoga, zakon? Ne. Da ne pominjemo ratove u kojem su ubistva sastavni dio.
Odgoj je jedini efikasan "lijek" protiv ubistava, niko se ne rađa kao ubica.
- nasa
#1820 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Ma splet stvari , ne mozes reci da je samo odgoj ,masa djece napustena od roditelja,u losim porodicama i sl.ispadnu sasvim OK bez da se neko posebno trudio oko njihovog odgoja..Great Cornholio wrote:Neko pametan reče "Iskaz "Ljudska priroda je zla" je isto tako pogrešan kao i iskaz "Ljudska priroda je dobra".odr0n wrote: Zakoni postoje širom svijeta i koliko se tačno ubistava desilo i pored toga? Ko ćete zaustaviti ili bilo koga da sada ubiješ nekoga, zakon? Ne. Da ne pominjemo ratove u kojem su ubistva sastavni dio.
Odgoj je jedini efikasan "lijek" protiv ubistava, niko se ne rađa kao ubica.
Izbor izmedju dobra i zla je opredjeljenje ali istovremeno i svakodnevni izbor svakog od nas.Izbor moze olaksati u korist dobra odgoj,drustvo,znanje.iskustvo itd.ali nista nije pravilo...Zlo je gotovo uvijek naposlijetku licni izbor,naravno izuzetak su izmanipulisane osobe od strane nekog koji je svjesno odabrao zlo....
Covjeka od zivotinje razlikuje mnogo toga kada je insan-sto bi se reklo iako vidim da bas mnogi i ne misle tako,ali ima i svakakvih ljudi pa se cine blize hajvanima....
Covjek ima savjest ,ima teznju ka duhovnosti (tu mislim na sve oblike umjetnosti,razlicite ideale itd.)zbog kojih je vrlo cesto spreman potisnuti ili zanemariti nagon za opstanak,to je najveca razlika....
- odr0n
#1821 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Ne čine se ti ljudi bliže hajvanima, oni su upravo dokaz da jesmo, svi ratovi, sukobi kao dio prirodne zakonitosti borbe za teritoriju i opstanak su dokaz da mi jesmo vrsta životinje. Umjetnost rekoh je projekcija naše prirode, žrtvovanje za drugog nije strano u prirodi te je pokušaj očuvanja vrste, razlike u razvoju ne čine nas posebnim jer smisao naših postupaka ništa se ne razlikuju od bilo koje druge životinje i svode se na isto.nasa wrote: Covjeka od zivotinje razlikuje mnogo toga kada je insan-sto bi se reklo iako vidim da bas mnogi i ne misle tako,ali ima i svakakvih ljudi pa se cine blize hajvanima....
Covjek ima savjest ,ima teznju ka duhovnosti (tu mislim na sve oblike umjetnosti,razlicite ideale itd.)zbog kojih je vrlo cesto spreman potisnuti ili zanemariti nagon za opstanak,to je najveca razlika....
-
efektstudio
#1822 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
odr0n wrote:Ne čine se ti ljudi bliže hajvanima, oni su upravo dokaz da jesmo, svi ratovi, sukobi kao dio prirodne zakonitosti borbe za teritoriju i opstanak su dokaz da mi jesmo vrsta životinje. Umjetnost rekoh je projekcija naše prirode, žrtvovanje za drugog nije strano u prirodi te je pokušaj očuvanja vrste, razlike u razvoju ne čine nas posebnim jer smisao naših postupaka ništa se ne razlikuju od bilo koje druge životinje i svode se na isto.nasa wrote: Covjeka od zivotinje razlikuje mnogo toga kada je insan-sto bi se reklo iako vidim da bas mnogi i ne misle tako,ali ima i svakakvih ljudi pa se cine blize hajvanima....
Možda smisao tvojih postupaka i možda smisao tvog života se ne razlikuje od životinje. Moj se Bogami razlikuje
- odr0n
#1823 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Pa nema potreba za pokušajima uvrede, mi na sve načine pokušavamo da se odupremo i upakujemo stvari da ne izgledaju u skladu naše prirode, teško se nosimo sa realnošću, ali je nemoguće pobjeći. Ti misliš da si sa vjerom postao poseban (insan u odnosu na hajvana), ali nisi nego si samo pobjegao od realnosti, a vjera je šta drugo nego strah od smrti i osiguravanje egzistencije "imaginarnog budućeg života", to su sve stvari koje su dio prirode.efektstudio wrote:odr0n wrote:Ne čine se ti ljudi bliže hajvanima, oni su upravo dokaz da jesmo, svi ratovi, sukobi kao dio prirodne zakonitosti borbe za teritoriju i opstanak su dokaz da mi jesmo vrsta životinje. Umjetnost rekoh je projekcija naše prirode, žrtvovanje za drugog nije strano u prirodi te je pokušaj očuvanja vrste, razlike u razvoju ne čine nas posebnim jer smisao naših postupaka ništa se ne razlikuju od bilo koje druge životinje i svode se na isto.nasa wrote: Covjeka od zivotinje razlikuje mnogo toga kada je insan-sto bi se reklo iako vidim da bas mnogi i ne misle tako,ali ima i svakakvih ljudi pa se cine blize hajvanima....
Možda smisao tvojih postupaka i možda smisao tvog života se ne razlikuje od životinje. Moj se Bogami razlikuje
-
efektstudio
#1824 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Pretpostavio sam da ćeš moju rečenicu shvatiti kao uvredu, jer konstrukcija jeste na prvi pogled izgledala tako. Uvjeravam te da mi nije bila namjera da te uvrijedim. S druge strane, imaš totalno pogrešnu percepciju da sam ja sa vjerom postao poseban. Misliti da si poseban, je skriveni širk i jedno od glavnih učenja u islamu jeste koriti svoj nefs. Mene nije strah umrijeti, mene je strah šta će biti poslije moje smrti, ali time već ulazimo u ono u čemu se ne slažemoodr0n wrote: Pa nema potreba za pokušajima uvrede, mi na sve načine pokušavamo da se odupremo i upakujemo stvari da ne izgledaju u skladu naše prirode, teško se nosimo sa realnošću, ali je nemoguće pobjeći. Ti misliš da si sa vjerom postao poseban (insan u odnosu na hajvana), ali nisi nego si samo pobjegao od realnosti, a vjera je šta drugo nego strah od smrti i osiguravanje egzistencije "imaginarnog budućeg života", to su sve stvari koje su dio prirode.
- odr0n
#1825 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Sa moje strane u vezi toga nema uvrede jer to smatram predrasudom zasnovanoj na greški, jer da se uvrijedim to bi bilo kao negiranje onoga što svako jeste od nas. Ne možeš reći da je pogrešna percepija jer same vjerske tvrdnje prave čovjeka posebnim u tolikoj mjeri da ga odvajaju od onoga što jeste, od životinja. Strah od smrti je normalna prirodna stvar, ne postoji živo biće koje se ne boji smrti jer se održava u životu i živi, također nisam ulazio u vezi "smisla koncepata", nego više da objasnim da su nastali bazirani na ovom životu i održanju egzistencije, pa tako se nadaš da ćeš i tamo egzistirat kao i ovdje.efektstudio wrote:Pretpostavio sam da ćeš moju rečenicu shvatiti kao uvredu, jer konstrukcija jeste na prvi pogled izgledala tako. Uvjeravam te da mi nije bila namjera da te uvrijedim. S druge strane, imaš totalno pogrešnu percepciju da sam ja sa vjerom postao poseban. Misliti da si poseban, je skriveni širk i jedno od glavnih učenja u islamu jeste koriti svoj nefs. Mene nije strah umrijeti, mene je strah šta će biti poslije moje smrti, ali time već ulazimo u ono u čemu se ne slažemoodr0n wrote: Pa nema potreba za pokušajima uvrede, mi na sve načine pokušavamo da se odupremo i upakujemo stvari da ne izgledaju u skladu naše prirode, teško se nosimo sa realnošću, ali je nemoguće pobjeći. Ti misliš da si sa vjerom postao poseban (insan u odnosu na hajvana), ali nisi nego si samo pobjegao od realnosti, a vjera je šta drugo nego strah od smrti i osiguravanje egzistencije "imaginarnog budućeg života", to su sve stvari koje su dio prirode.