Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
avenija

#17976 Re: Zeničani

Post by avenija »

nacho_ wrote:
Uostalom, a pitanje je za sve, šta je fino u Zenici?
Zenica ima najveci gradski park pa i naljepsi u BiH i naljepse setaliste na svijetu do Usca. Na tom istom Kamberovicu mogu odigrat za 8KM nocnu partiju tenisa dok je to misaona imenica u Njemackoj.
Imas najbolje pozoriste u BIH bez premca , najbolju dvoranu ARENU koju mozes koristiti kao rekreativac sto stoni tenis sto nogomet.
Najbolje sportske objekte , reprezentacija tvoje drzave igra u tvom gradu na mjestu gdje je napisan najstariji pronadjeni dokument o postojnosti BiH prije 10 vijekova.
Imas Multiplex Ekran respektabilan i sve premijerne filmove iz svijeta.
Polozaj Zenice je najbolji u BiH , povezanost glavnim gradom isto pa mozes za 45 minuta sjediti na Vlasicu ili u Sarajevu a za 3 sata kupati u Makarskoj.
Ako te zanima planinarenje imas mnostvo drustava koje organizuju ture u okolini Zenice,posjeti Tajan neces se pokajat.
Ukoliko te zanima ribarstvo javi se u pp pa mozemo i zajedno :D
Imas najbolje cevape na svijetu kod Seje kojima Sarajevski i Travnicki ili Banja Lucki nisu do koljena ali jbg nemamo propagandu. :D :D
Mogu do sutra nabrajati , utakmice Celika , klanjanje sa porodicom Bajram namaza u Sultan Ahmedovoj dzamiji i ostalo sto covjeka cini sretnim u svom gradu. Nemamo redukcija vode :D
Evo za 6 dana imamo i Cimburijadu :) Ima svega ako imas novac.
Freamon Lester

#17977 Re: Zeničani

Post by Freamon Lester »

avenija wrote:
nacho_ wrote:
Zenica ima najveci gradski park pa i naljepsi u BiH i naljepse setaliste na svijetu do Usca.
:lol: :lol: :lol: :lol:
avenija

#17978 Re: Zeničani

Post by avenija »

Moras malo jbg :D

Image

Image
Freamon Lester

#17979 Re: Zeničani

Post by Freamon Lester »

Odvadi malo. Nije sramota. :) Imamo super setnicu to je istina.
kamen spoticanja

#17980 Re: Zeničani

Post by kamen spoticanja »

Dobra je Zenica samo je hebe onkologija
i sda :mrgreen:
nacho_

#17981 Re: Zeničani

Post by nacho_ »

Sad je meni jasno zašto hiljade i hiljade Njemaca dolaze u Zenicu da rade. :mrgreen:
kamen spoticanja

#17982 Re: Zeničani

nacho_ wrote:Sad je meni jasno zašto hiljade i hiljade Njemaca dolaze u Zenicu da rade. :mrgreen:
Zbog setnice :mrgreen:
Casual's

#17983 Re: Zeničani

Post by Casual's »

nacho_ wrote:@Casual's Bio si i vidio si sam. Ne kažem da je savršeno, ali je puno bolje nego ovdje. :) Meni to nije stvar emocija, nego zdravog razuma. :)
Meni nije baš zdrav razum živjeti u gradu iz kojeg želiš ići, a imaš priliku svakih 6 sati, nije rat. :zoka:
nacho_

#17984 Re: Zeničani

Post by nacho_ »

Casual's wrote:
nacho_ wrote:@Casual's Bio si i vidio si sam. Ne kažem da je savršeno, ali je puno bolje nego ovdje. :) Meni to nije stvar emocija, nego zdravog razuma. :)
Meni nije baš zdrav razum živjeti u gradu iz kojeg želiš ići, a imaš priliku svakih 6 sati, nije rat. :zoka:
Nadoćeš. :mrgreen:
Casual's

#17985 Re: Zeničani

Post by Casual's »

nacho_ wrote: Nadoćeš. :mrgreen:
:thumbup: :thumbup:
Not My Idea

#17986 Re: Zeničani

Post by Not My Idea »

jbg, zapad je obecana zemlja, iz perspektive nekog ko zavrsi fakultet, kao jako dobar student i pritom ne mislim samo na ocjene, nego na steceno obrazovanje i kulturu, sa stotinama procitanih knjiga koje si morao procitat, sa hiljadama procitanih knjiga iz hobija jer ih gutas i uzivas u svakoj stranici. a nemas posla i znas da ga vjerovatno nikad nac u struci, nego ces sljakat kod nekog privatnika. mozda ako imas 5-10-15k maraka, dobijes posao za koji si se skolovao.
nemas stan i znas da ga vjerovatno nikad neces ni imat, osim ako ti ne umre nena il tetka pa nekim cudom tebi ostavi stan. neces nikad moc ic na zimovanja il ljetovanja na majorku, maldive, aspen..., neces nikad obic svjetske metropole, osim ako ne dobijes na bingu. dobacit ces do makarske, mozda do albanije il crne gore. ako imas kakve dijaspore familije, mozda i vidis malo svijeta. u suprotnom ti je odlazak u provod u sarajevu-vrhunac zabave, mozda par puta godisnje. ako si pak malo imucniji, odnosno ako su ti roditelji, mozda dobacis do exita, zrceta il ultre u splitu.
u suprotnom imas lunar il gotivu na smetovima. i to mozda ako imas kakvog jarana s autom.
ako si za imalo extremnije sportove, gledaj gdje se vedri. nedobog da si za operu il balet. ...
zivimo u gradu gdje je vredniji zivot jebenog sceneta na ulici nego djeteta. u drzavi gdje se broje krvna zrnca, stupit u brak s drugom vjerom se smatra izdajom svojih i svoga. kumstvo s drugom vjerom se osudjuje. djeca nam idu u politicki napravljene skole. u skolama se djeci brane pjesmice i ono kako smo svi ucili engleski peter i marry u tim skolama su to hasan i rabija :mrgreen: u skolama djeca govore da muslimane raspoznaju po boji kože... u drzavi gdje ljudi jedu hranu iz kontejnera, gdje postoje ljudi koji nikad nisu vidjeli more uzivo, itd itd

moze se ovako do sutra nabrajat i onda plakat za zapadom. a onda vidimo ove nase sto su otisli gore. i jest, vjerovatno ce njihova djeca imat super buducnost, ali da je njima sve kako mi mislimo, ne bih rekla. mislim da im zavidimo na nasoj iluziji o zapadu. a oni...svaki slobodan vikend il praznik, eto ih vamo, preko tuzlanskog aerodroma, karta 16 eura. zive oni dobro, imaju lidl, kaufland, muller :mrgreen: ali opet gledaju kako ce ustedit i doc u bosnu. zive da bi se nalazili po nekim dijasporkim sijelima, il preputuju pola njemacke jer je tamo neki lik iz zenice, pa da popiju kafu, a nisu je pili ni u zenici :) broje svaki euro. flase se ne bacaju nego se vracaju. rentaju auta pa u bosni govore da su njihova. zive za onaj godisnji da dodju u bosnu pa jos sedmicu u makarsku, eventualno tucepe. a ima i onih koji nama govore da rade neke fine poslove, a ustvari ciste i peru ulaze, kancelarije, hale ...

ne moze covjek bit pametan. niko nije do kraja u pravu
phillie

#17987 Re: Zeničani

Post by phillie »

Norm

#17988 Re: Zeničani

Post by Norm »

avenija wrote:
nacho_ wrote:
Zenica ima najveci gradski park pa i naljepsi u BiH i naljepse setaliste na svijetu do Usca. Na tom istom Kamberovicu mogu odigrat za 8KM nocnu partiju tenisa dok je to misaona imenica u Njemackoj.
Imas najbolje pozoriste u BIH bez premca , najbolju dvoranu ARENU koju mozes koristiti kao rekreativac sto stoni tenis sto nogomet.
Najbolje sportske objekte , reprezentacija tvoje drzave igra u tvom gradu na mjestu gdje je napisan najstariji pronadjeni dokument o postojnosti BiH prije 10 vijekova.
Imas Multiplex Ekran respektabilan i sve premijerne filmove iz svijeta.
Polozaj Zenice je najbolji u BiH , povezanost glavnim gradom isto pa mozes za 45 minuta sjediti na Vlasicu ili u Sarajevu a za 3 sata kupati u Makarskoj.
Ako te zanima planinarenje imas mnostvo drustava koje organizuju ture u okolini Zenice,posjeti Tajan neces se pokajat.
Ukoliko te zanima ribarstvo javi se u pp pa mozemo i zajedno :D
Imas najbolje cevape na svijetu kod Seje kojima Sarajevski i Travnicki ili Banja Lucki nisu do koljena ali jbg nemamo propagandu. :D :D
Mogu do sutra nabrajati , utakmice Celika , klanjanje sa porodicom Bajram namaza u Sultan Ahmedovoj dzamiji i ostalo sto covjeka cini sretnim u svom gradu. Nemamo redukcija vode :D
Evo za 6 dana imamo i Cimburijadu :) Ima svega ako imas novac.
...park u kojem ne smijes pustiti dijete samo na biciklu jer nema ograde uz rijeku a i kerovi napadaju...u travu, nema sanse da ne ugazis u GOVNO...
...nema izletista do Smetova, a gore osim cistog zraka nemas NISTA...
...najbolja dvorana vecinu dana u godini prazna a kada nije onda dodje Marija Serifovic...
...imas jedno pozoriste, respektabilno, no ko je bio barem jednom bilo gdje vani zna da i njima 'gore' ne fali kulturnih desavanja, naprotiv...
...jedan ME, doduse u pravu si za hitove...
...o polozaju Zenice bi se moglo jos pricati no, ja sa svojom porodicom mogu otici samo na jedan dan na Vlasic, u Sarajevo, jednom godisnje do Makarske, dok recimo turisti iz Hrvatske, ili Slovenije, mogu cak iznajmiti i apartman od 50EUR za noc i uzivati par dana...ja u svojoj zemlji ne mogu jer valja prezivjeti i ostatak mjeseca...
...nema jezera, nema kupalista...
...ostaje hodanje sa slicnima meni a koji se zadovolje terminom planinarenje, koje BTW ne nedostaje ni na zapadu, cak vise, organizuju ture po drugim zemljama i planinama jer mogu...
...a ako imas novac, onda si u Austriji, Sloveniji, Njemackoj, malo u shopingu, malo kod famElije...

Ako se zivot i sreca svodi na provodjenje istog samo u jednom gradu i jedenje cevapa, onog momenta kada se ukaze izgledna prilika ja odoh...sa svojom djecom...
Nakon nekog vremena provedenog u 'cumezu' i prilike da vidis i drugo i drugacije, skontas da je patriotizam ideja vodilja za budale i one koji nemaju izbora...

...ali, to je samo moje misljenje...
kamen spoticanja

#17989 Re: Zeničani

Pa odvedes dijete na vakcinu a ono nema 7 mjeseci iste
pa ti dodje dijete iz skole i kaze "babo damirov otac opalio nastavnici samar jer mu je dala dvicu iz muzickog" pa mu nastavnica poslije dala peticu a ti neas pojma kako da vise motivises vlastito deriste da radi bilo sta kako treba
pa izadjes na cestu a kabadije parkiraju na sred ceste u oba smjera i pola grada ceka da mamlazi izonanisu a niko ne smije zucnut niti svirnut jer dobijes metak automatski
pa ti ker koji je navodno u azilu pojede gume i guzove
pa....
Norm

#17990 Re: Zeničani

Post by Norm »

...zivot cine male stvari... :lol: :lol: :lol:
Throttle

#17991 Re: Zeničani

Post by Throttle »

kamen spoticanja wrote: pa ti ker koji je navodno u azilu pojede gume i guzove
:lol: :lol: :lol:
Casual's

#17992 Re: Zeničani

Post by Casual's »

kamen spoticanja wrote:Pa odvedes dijete na vakcinu a ono nema 7 mjeseci iste
pa ti dodje dijete iz skole i kaze "babo damirov otac opalio nastavnici samar jer mu je dala dvicu iz muzickog" pa mu nastavnica poslije dala peticu a ti neas pojma kako da vise motivises vlastito deriste da radi bilo sta kako treba
pa izadjes na cestu a kabadije parkiraju na sred ceste u oba smjera i pola grada ceka da mamlazi izonanisu a niko ne smije zucnut niti svirnut jer dobijes metak automatski
pa....
SDA nastavnica, SDA mangup (a iza SDA pickasti glasaci), SDA kerovi iz 5 godina SDA gradjenog azila.
Pa..
avenija

#17993 Re: Zeničani

Post by avenija »

Ja cu Stocholmu naci 10 mana na prvu ovako..
Prije 20 godina smo izasli iz dugog rata , ocekivati Cirih i Bern za 20 godina nije realno. Kakva je Njemacka bila 20 godina nakon rata ?
A i ovih 20 godina sa SDA je kao rat :D :D
Nisam znao jedino da ova nasa dijaspora ide po Aspenu, Majorci i Maldivima da obilaze Dubaji i metropole da nocavaju po Garmispartikirhenu na skijanju i slicno. Ja znam da izginuse da zarade da mogu doci do Bosne da pokazu kako nisu djabe otisli da imaju sve a kada odemo zajedno do Jadrana , de to kaze vidi za 10 eura ima li gdje da se prespava. Tako da te iluzije da ce te se vozit paraglajderom iznad Paragvaja mozete u snovima dozivjeti ako odete na baustelu ili njegovat koga u Njemacku . Veca je vjerovatnoca da ce portir iz Kantolnalne bolnice posjetitit Dubai nego nas njegovatelj ili baustelac iz Njemacke.
U ovo sve jedino ne ubrajam ove izuzetno skolovane kadrove IT i slicno koji se gore mogu obogatiti brzo ali njih je 1%.
kamen spoticanja

#17994 Re: Zeničani

Casual's wrote:
pa....
SDA nastavnica, SDA mangup (a iza SDA pickasti glasaci), SDA kerovi iz 5 godina SDA gradjenog azila.
Pa..
Ma slazem se apsolutno(iz nekog razloga sad vec forsiras politicku propagandu na svakoj zapocetoj temi ovde)
Al isti je qrac i u Tuzli kojom vladaju komunisti od 1943.
isto je i u Osijeku koje je EU
isto i u Zemunu
Satori

#17995 Re: Zeničani

Post by Satori »

Ma od dijasporaca su i nekako "uspjeli" oni koji su otišli početkom rata dok su još bili djeca/tinejdžeri/adolescenti, posebno ako su pozavršavali neke škole, pokrenuli možda neke svoje biznise, našli se nekako.

Neko ko je otišao od 2010. pa naovamo u raznoraznim programima radne migracije je u startu ograničen poslom, nije baš u prilici da se seljaka iz Hamburga u Munchen, a u startu porodica od njih očekuje i da se snađu, i da često dođu, i da za sobom povedu još rođaka...
Norm

#17996 Re: Zeničani

Post by Norm »

avenija wrote:Ja cu Stocholmu naci 10 mana na prvu ovako..
Prije 20 godina smo izasli iz dugog rata , ocekivati Cirih i Bern za 20 godina nije realno. Kakva je Njemacka bila 20 godina nakon rata ?
A i ovih 20 godina sa SDA je kao rat :D :D
Nisam znao jedino da ova nasa dijaspora ide po Aspenu, Majorci i Maldivima da obilaze Dubaji i metropole da nocavaju po Garmispartikirhenu na skijanju i slicno. Ja znam da izginuse da zarade da mogu doci do Bosne da pokazu kako nisu djabe otisli da imaju sve a kada odemo zajedno do Jadrana , de to kaze vidi za 10 eura ima li gdje da se prespava. Tako da te iluzije da ce te se vozit paraglajderom iznad Paragvaja mozete u snovima dozivjeti ako odete na baustelu ili njegovat koga u Njemacku . Veca je vjerovatnoca da ce portir iz Kantolnalne bolnice posjetitit Dubai nego nas njegovatelj ili baustelac iz Njemacke.
U ovo sve jedino ne ubrajam ove izuzetno skolovane kadrove IT i slicno koji se gore mogu obogatiti brzo ali njih je 1%.
... ne znam za tebe i ko ti daje informacije, ali moj najbolji drug je otisao kao radnik u fabrici, na proizvodnji, nije IT inzinjer hurac palac, kupio stan ovdje, svaki vikend je negdje u Njemackoj ili u Belgiji ili na nekom jezeru za koje ja nikad nisam cuo a kamo li vidio, ako nije tamo onda je sa porodicom na biciklima po biciklistickim stazama bez ganjanja kerova... i da bicikla su nova, auto je novo i gle sad najvece ublehe i dokaza kako im je tesko i kako se pate, covjek nema kredita :? :? :? kako jbt??? patnja, a toliko smo dobri da mi sigurno ne laze...i da, dva puta godisnje najmanje je ovdje...
Ma patnja brate...
...ali nisam ni ljubomoran niti zavidan, drago mi je, jer znam sta je i za koga i za koliko ovdje radio i neka je uspio i neka mu lijepe nafake, ali nemoj mi brate prosipat kako je ovdje najljepse...
...unas je raj...za onog iz pizdica koji saJde u carsiju...pa jbt ni meni cuke ne bi smetale da me po' zivota vukovi ganjaju...
Last edited by Norm on 16/03/2017 11:24, edited 1 time in total.
nacho_

#17997 Re: Zeničani

Post by nacho_ »

Ne ubjeđuje @avenija nas, nego sebe.
Norm

#17998 Re: Zeničani

Post by Norm »

nacho_ wrote:Ne ubjeđuje @avenija nas, nego sebe.
..aaaa e onda, mea culpa... ;-)
Norm

#17999 Re: Zeničani

Post by Norm »

Casual's wrote:
pa....
Pa..
...nema to veze sa SDA kao takvom nego sa nasim mentalitetom, nedostatkom empatije i suosjecanja, manjkom inteligencije i postenja, ucenjem od malih nogu kako samo sebe ugraditi pa makar i u 5KM, nedostatkom osjecaja za zajednistvom, za benefitima obrazovanja i skolovanja, rada i usavrsavanja...unas je parola - znas li ko sam ja, umene je rodzak mi radi tamo i dZe sam ja tu...
a SDA, SDA je samo posljedica neceg mnogo kompleksnijeg...
Casual's

#18000 Re: Zeničani

Post by Casual's »

kamen spoticanja wrote:
Casual's wrote:
pa....
Pa..
Ma slazem se apsolutno(iz nekog razloga sad vec forsiras politicku propagandu na svakoj zapocetoj temi ovde)
Al isti je qrac i u Tuzli kojom vladaju komunisti od 1943.
isto je i u Osijeku koje je EU
isto i u Zemunu
Tema je Zenicani, a SDA jebe sve Zenicane osim uhljeba. Tako da ovo nije propaganda ovo pisem kao gradjanin Zenice kao i sve ostalo na ovoj temi. Nema potrebe da spinujes.
Post Reply