Sirija vol. 2

Locked
Zgoljo

#17976 Re: Sirija vol. 2

Post by Zgoljo »

Ovdje je rijec o tome da se zapad prepao ruske prijetnje o trecem svjetskom ratu pa izgledaju kao da ne znaju ni jesu li posli ili su dosli.Nisu se oni uplasili Rusije kao nekoga ko bi ih mogao poraziti,daleko od toga,nego naprosto im se ne ulazi u neki veci sukob.
Turska se s druge strane trunke ne boji ni Rusije ni njenih prijetnji,sto je i dokazala,samo i oni oklijevaju cekajuci makar verbalnu podrsku.Mislim da bi Turskoj bilo dovoljno da zapadnjaci samo mantraju o podrsci Turskoj bez da se konkretno icim umijesaju.

Rijec je cisto o mudima,ko je veci hadzo i ko ce povuci odlucniji potez.
Putin je zatekao zapadnjake odlucnom akcijom i zaprijetio svima da se ne smiju mijesati i da ce djelovati,da ce S400 rusiti sve sto leti ali to je pucanj u prazno.Dokaz je djelovanje izraelskih i americkih aviona kad god im je ceif,na to S 400 ostaje gluh.
Isto bi ostali gluhi na Turski kopneni ulaz jer jedno je laprdati a drugo zarizikati veliki sukob.

Ukratko,mudatiji blefer stice znacajnu prednost na bojnom polju.
Challenger__

#17977 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

- Oops! SDF dosegao linije ISIL-a sjeverno od Alepa:
#SDF now control Kafr Nasih south of Tell Rifaat and have reached #IS frontlines in north #Aleppo
Hassan Ridha
Co0l

#17978 Re: Sirija vol. 2

Post by Co0l »

DaysleepeR wrote:
Co0l wrote:
Poentu smo dokucili nakon dva posta-da ne poznajes ono o cemu pises.
čak i da si u pravu, to mi je zaista strašan minus u životu. ali nisi u pravu. nego nemam potrebe da sad vadim kojekakve podatke, stvari su jasne kao dan.
Upravu si,nisam u pravu,u ekonomiji sam.
nixon69

#17979 Re: Sirija vol. 2

Post by nixon69 »

General War wrote:
lajkujMe wrote:
madner wrote:Vi stvarno mislite da jedna baterija moze zastiti cijelo nebo? :D

Ovo ko Hitler, da mu je bilo nekako doci do onog tenka od 1000 tona...

Baterija S400 se ne rasporedjuje sama nego uz nju ide i baterija ili vise najnovijeg KUB'a srednjeg dometa, i baterija ili vise Tor'a kratkog dometa. Plus Su-35 gdje su dva uvijek spremna za momentalno uzljetanje SU35 su naprednije od svega sto Turci imaju. I plus dodamo 2 ruske krstarice koje cruzaju pored obale Sirije one imaju navalne verzije S-400 :D

Nisu Rusi glupi i naravno da jedna baterija S-400 nije dovoljna ali kombinacija svega ovoga jeste jer i da ne zaustave sve sto posalje Turska opet bi oborili veliki broj aviona prije nego sto dodju do S-400 i cistog neba, sto bi Turcima bio poraz a Rusi bi zamjenili baterije u roku od nekoliko dana...
To se tako gleda kad se uporedjuje taktika iz partizanske eskadrile.
E moj generale. :D
At least three layers are apparent in the SAM-based air defenses of Khmeimim AB.
The first layer is provided by the S-400 and S-200VE long-range systems.The second one is handled by the S-300FM Fort-M and Buk-M2E medium-range systems.The third layer is furnished by the Osa-AKM and S-125 Pechora-2M SHORAD systems.
Finally, the Pantsir-S1 close-in systems should be considered to be a means of covering the air base and S-400.
http://www.liveleak.com/view?i=34f_1455398419

Plus sta jos sve ne pluta i ne roni blizu obale.
Last edited by nixon69 on 15/02/2016 23:57, edited 1 time in total.
sumirprimus

#17980 Re: Sirija vol. 2

Post by sumirprimus »

Challenger__ wrote:- Oops! SDF dosegao linije ISIL-a sjeverno od Alepa:
#SDF now control Kafr Nasih south of Tell Rifaat and have reached #IS frontlines in north #Aleppo
Hassan Ridha
Boj bije ljuto oruzje.a ne srce u junaka...modificirana verzija vol.21st.... :mrgreen:
Maystor

#17981 Re: Sirija vol. 2

Post by Maystor »

Kikibombona wrote:Veliki kurdski komadant, Polat Can, poznat po tome da je trazio tursku crvenu liniju po Eufratu! :lol:
Nemoj samo da bude ko iz onog vica, kad su Suljo i Mujo bili na pikniku u šumi, pa naiđe Tarzan, nacrta liniju na zemlji i reče: ja ću vam sad jebat žene, a ako neko od vas pređe ovu liniju, ubiću ga odmah. I zado se Tarzan, radi, a ona dvojica crkoše od smijeha. U neka doba Tarzan prekide posao i kaže "šta je vama, jeste li normalni?", a oni mu uglas rekoše: jesi glup, dok si ti guzio, mali Haso ti sve nogom liniju prelazio!
sumirprimus

#17982 Re: Sirija vol. 2

Post by sumirprimus »

nixon69 wrote: E moj generale. :D
At least three layers are apparent in the SAM-based air defenses of Khmeimim AB.
The first layer is provided by the S-400 and S-200VE long-range systems.The second one is handled by the S-300FM Fort-M and Buk-M2E medium-range systems.The third layer is furnished by the Osa-AKM and S-125 Pechora-2M SHORAD systems.
Finally, the Pantsir-S1 close-in systems should be considered to be a means of covering the air base and S-400.

Nema.Pada besiktas za 48h... :mrgreen:
muhafuca

#17983 Re: Sirija vol. 2

Post by muhafuca »

Co0l wrote:
muhafuca wrote:
Co0l wrote:
Ja ti argumenta,operisu po teritoriji FSA :-D onda su i rezimska vojska,Hezbolah,IRGC,Rusi,Iracani,Pakistanci,Afganistanci,Kinezi,Sjevernokoreanci i ostale kojekakve siitske i ine milicije jedna formacija jer operisu po istoj teritoriji.Mislim,stvarno...
Naravno da su se ogradili,negdje su i ratovali protiv njih.
pa to je tvoj argument , nisi izgleda sposoban pratiti ni vlastitu logiku.

Ako hoces po tvojoj logici onda je SAA najSirijskija (kako si ti rekao) jer je 100% sastavljena od Sirijaca , a ostale grupe (Hezbolahh , Kataib Hezbollah , Afghanistanske grupe , Iranska Revolucionarna garda ...) samo operisu po njenoj teritoriji ali to se ne pika - kao sto se i operisanje Nusre po FSA kontrolisanom teritoriju ne pika - jel tako

Il cemo po tvojoj logici - Nusra operise po teritoriju FSA ali to se ne pika

Al strane grupe koje operisu po teritoriju SAA se pikaju , jer Jebes logiku.

BTW Nusra je najbrojnija od svih grupa (ukljucujuci i one koji se strikno izjasnjavaju samo kao FSA , a ne neka grupa koja je pod FSA) koje operisu po FSA teritoriji
Moj argument nije vezan za teritoriju po kojoj neka formacija operise,ne znam odakle ti to.
Da,slazem se da je i tzv.SAA po broju Sirijaca u svojim redovima rame uz rame sa FSA.Ovo oko teritorije po kojoj ko operise je besmisleno i to si ti uveo u raspravu,ne ja.
I ne,Nusra nije brojnija od FSA,mada i da jeste ne znam kakve to veze ima jer ne govorimo o brojnosti.
Pa i tako ako racunas onda je IS isto rame uz rame sa SAA i FSA po "Sirijnosti" - Jer cecni koji se bore na njihovom teritoriju imaju svoje grupe u kojima operisu Britanci imaju svoje grupe itd i koliko sam nekad procitao stranci u IS cine po najkonzervantivnijim procjenama 20% IS snaga 80% su sirijci.

A da ne govorimo o Sirijskim Kurdima koji su Sirijci - Kod njih je skoro 100% Sirijstvo tako da su i oni rame uz rame sa FSA , IS i SAA po "Sirijnosti"

Da sumiramo od svih strana koje su u sukobu u Siriji IS FSA SAA i SDF/YPG su najsirijskiji.

Sta si rekao ? Nista
Challenger__

#17984 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Maystor wrote:
Kikibombona wrote:Veliki kurdski komadant, Polat Can, poznat po tome da je trazio tursku crvenu liniju po Eufratu! :lol:
Nemoj samo da bude ko iz onog vica, kad su Suljo i Mujo bili na pikniku u šumi, pa naiđe Tarzan, nacrta liniju na zemlji i reče: ja ću vam sad jebat žene, a ako neko od vas pređe ovu liniju, ubiću ga odmah. I zado se Tarzan, radi, a ona dvojica crkoše od smijeha. U neka doba Tarzan prekide posao i kaže "šta je vama, jeste li normalni?", a oni mu uglas rekoše: jesi glup, dok si ti guzio, mali Haso ti sve nogom liniju prelazio!
:lol:
zrakomlat

#17985 Re: Sirija vol. 2

Post by zrakomlat »

Kikibombona wrote:
Zgoljo wrote:Ja,na bosanskom forumu,svijetla obraza kazem da izmedju Amerike i Rusije biram Ameriku,prije svega zbog izrazito negativnog uticaja koji Rusija ima na moju domovinu Bosnu i Hercegovinu, a Tursku cak i volim i podrzavam njeno legitimno pravo da stiti svoje interese.

Da sam na strani Rusije a volim Bosnu i Hercegovinu znao bih da nesto ozbiljno nije uredu sa mnom.
Da li si za Ameriku u slucaju Izraela, Iraka i Afganistana?

Ako je neko za Rusiju u Siriji, ne mora znaciti da je za Rusiju u BiH.

Poznato je da je SRS i Vojislav Seselj na strani Palestine... Pa da li si ti po automatizmu odmah za Izrael?

Ljudi podrzavaju Asada, muslimana, koji nije protivnik BiH. Podrzavaju Iran, koji ce od pobjede Asada snazno profitirati i promovirati se kao lider islamskog svijeta. Sasvim legitimno.

Ne mozes cijeli svijet posmatrati kroz prizmu bosanske zabokrecine. U stvari, mozes, ali to ce znaciti da si skucen, ogranicen.

Svi imaju neke svoje razloge.
Pomalo Kiki :D
DaysleepeR

#17986 Re: Sirija vol. 2

Post by DaysleepeR »

Co0l wrote:
DaysleepeR wrote:
Co0l wrote:
Poentu smo dokucili nakon dva posta-da ne poznajes ono o cemu pises.
čak i da si u pravu, to mi je zaista strašan minus u životu. ali nisi u pravu. nego nemam potrebe da sad vadim kojekakve podatke, stvari su jasne kao dan.
s obzirom koliko vremena provodiš na forumu radno vrijeme, slabo bogme...
sumirprimus

#17987 Re: Sirija vol. 2

Post by sumirprimus »

Sad on tebi vrati sa gigante i mirna bosna.. :mrgreen:
Zgoljo

#17988 Re: Sirija vol. 2

Post by Zgoljo »

Kikibombona wrote:
Zgoljo wrote:Ja,na bosanskom forumu,svijetla obraza kazem da izmedju Amerike i Rusije biram Ameriku,prije svega zbog izrazito negativnog uticaja koji Rusija ima na moju domovinu Bosnu i Hercegovinu, a Tursku cak i volim i podrzavam njeno legitimno pravo da stiti svoje interese.

Da sam na strani Rusije a volim Bosnu i Hercegovinu znao bih da nesto ozbiljno nije uredu sa mnom.
Da li si za Ameriku u slucaju Izraela, Iraka i Afganistana?

Ako je neko za Rusiju u Siriji, ne mora znaciti da je za Rusiju u BiH.

Poznato je da je SRS i Vojislav Seselj na strani Palestine... Pa da li si ti po automatizmu odmah za Izrael?

Ljudi podrzavaju Asada, muslimana, koji nije protivnik BiH. Podrzavaju Iran, koji ce od pobjede Asada snazno profitirati i promovirati se kao lider islamskog svijeta. Sasvim legitimno.

Ne mozes cijeli svijet posmatrati kroz prizmu bosanske zabokrecine. U stvari, mozes, ali to ce znaciti da si skucen, ogranicen.

Svi imaju neke svoje razloge.
Nisam uvijek za Ameriku ali jesam uvijek protiv Rusije.Razlozi ne mogu biti jasniji,licne su prirode,najdirekntije vezani za mene licno,moju domovinu,zivotni prostor.Pa ima li veceg razloga?
Samo ti nastavi kako sam ja ogranicen,svoj ti posao.
handžar88

#17989 Re: Sirija vol. 2

Post by handžar88 »

Image
Rekoste danas da je rezim zauzeo Ihres?
sumirprimus

#17990 Re: Sirija vol. 2

Post by sumirprimus »

Joj ne razumijes ti to..ovo je vise od nas i nasih problema i nase zabokrecine...ovo su svjecke geostrategije.... :mrgreen:
handžar88

#17991 Re: Sirija vol. 2

Post by handžar88 »

Image
hillbill

#17992 Re: Sirija vol. 2

Post by hillbill »

SA 071 wrote:
Challenger__ wrote:Hajmo malo u širi kontekst ove apokaliptične priče...

- 9/11 u kome se Arapima, koji se ismijavaju kao najnesposobniji ljudi na planeti, vrlo sumnjivo prišiva visokosofisticirani zločinački akt. Pa je to iskorišteno kao predtekst za invaziju Afganistana i Iraka a sve na temelju lažnih optužbi. Pa onda ravnanje Libije, okultno ubistvo Gadafija i gigantska pljačka libijskih resursa. Pa farsa od "arapskog proljeća" i slanje desetine hiljada naoružanih razbojnika u Siriju. Sad odjednom histerija. Odjednom se ti isti zapadni licemjeri "zabrinuli za ljude". Ne, ne... Brine njih nešto drugo.

Brine ih to što im propadaju gigantski planovi vezani za Bliski istok.

To njih brine.
:thumbup: Ali neće ono da vidi dalje od nosa i reutersovih izvještaja :-)

Ono što se događa na Bliskom Istoku neko nazva "erozijom uticaja USA" u svijetu. Upravo im se to dešava. Jebi ga, kada izgubiš vjerodostojnost, džaba ti. Ne valja im Assad, a Sirija bila najmodernija, najtolerantnija i najdemokratskija arapska država. A valja im Saudija u kojoj osim kraljevske porodice više niko nema nikakva prava, jebo ih otac nomadski i englezi koji su ih tu instalirali da Arape decenijama drže u civilizacijskom mraku...
ma ja.......oni misle da je problem arapa u mosvi, londonu i vasingtonu.......saudija,saudija.saudija
firebird

#17993 Re: Sirija vol. 2

Post by firebird »

Zgoljo wrote:Ovdje je rijec o tome da se zapad prepao ruske prijetnje o trecem svjetskom ratu pa izgledaju kao da ne znaju ni jesu li posli ili su dosli.Nisu se oni uplasili Rusije kao nekoga ko bi ih mogao poraziti,daleko od toga,nego naprosto im se ne ulazi u neki veci sukob.
Turska se s druge strane trunke ne boji ni Rusije ni njenih prijetnji,sto je i dokazala,samo i oni oklijevaju cekajuci makar verbalnu podrsku.Mislim da bi Turskoj bilo dovoljno da zapadnjaci samo mantraju o podrsci Turskoj bez da se konkretno icim umijesaju.

Rijec je cisto o mudima,ko je veci hadzo i ko ce povuci odlucniji potez.
Putin je zatekao zapadnjake odlucnom akcijom i zaprijetio svima da se ne smiju mijesati i da ce djelovati,da ce S400 rusiti sve sto leti ali to je pucanj u prazno.Dokaz je djelovanje izraelskih i americkih aviona kad god im je ceif,na to S 400 ostaje gluh.
Isto bi ostali gluhi na Turski kopneni ulaz jer jedno je laprdati a drugo zarizikati veliki sukob.

Ukratko,mudatiji blefer stice znacajnu prednost na bojnom polju.
Pa kad se ne boje sto onda ne lete vise u Siriji turski avioni :D :D
Challenger__

#17994 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Image
Co0l

#17995 Re: Sirija vol. 2

Post by Co0l »

muhafuca wrote:
Co0l wrote:
Moj argument nije vezan za teritoriju po kojoj neka formacija operise,ne znam odakle ti to.
Da,slazem se da je i tzv.SAA po broju Sirijaca u svojim redovima rame uz rame sa FSA.Ovo oko teritorije po kojoj ko operise je besmisleno i to si ti uveo u raspravu,ne ja.
I ne,Nusra nije brojnija od FSA,mada i da jeste ne znam kakve to veze ima jer ne govorimo o brojnosti.
Pa i tako ako racunas onda je IS isto rame uz rame sa SAA i FSA po "Sirijnosti" - Jer cecni koji se bore na njihovom teritoriju imaju svoje grupe u kojima operisu Britanci imaju svoje grupe itd i koliko sam nekad procitao stranci u IS cine po najkonzervantivnijim procjenama 20% IS snaga 80% su sirijci.

A da ne govorimo o Sirijskim Kurdima koji su Sirijci - Kod njih je skoro 100% Sirijstvo tako da su i oni rame uz rame sa FSA , IS i SAA po "Sirijnosti"

Da sumiramo od svih strana koje su u sukobu u Siriji IS FSA SAA i SDF/YPG su najsirijskiji.

Sta si rekao ? Nista
To vec nije tacno.ISIL je kao formacija jedinstven u tom smislu,to sto se Ceceni drze skupa ne znace da nisu u ISIL-u skupa sa nekim drugim strancima koji se opet,drze zajedno sto zbog jezika sto zbog nekih drugih stvari.
Tacno je to sto kazes da je vecina cak i u ISIL-u domacih,koji je procentat u pitanju vjerovatno niko ne moze sa sigurnoscu reci.To su neki od nas svo vrijeme i govorili.Drugi zastupaju teze da se radi samo o strancima i slicno koje su nonsens.
Ali,opet imaju najveci procenat stranaca u svojim redovima.
Kurdi sigurno nemaju tako velik procenat stranaca kao ISIL ali nas Kiki svakodnevno bombarduje vijestima o strancima sa raznih krajeva svijeta koji dolaze da se pridruze Kurdima,imaju cak i svoje jedinice,naki Lavovi Rojave il tako nekako,koje su iskljucivo sastavljene od stranaca,tako da se i za Kurde moze reci da imaju procentualno vise stranaca u svojim redovima nego FSA.
Da sumiramo,FSA i rezimska vojska u svojim redovima procentualno imaju najvise domacih boraca.
SA 071

#17996 Re: Sirija vol. 2

Post by SA 071 »

I ja na bosanskom forumu svijetla obraza, kada je u pitanju situacija u Siriji i uloge 2 suprotstavljena bloka, između Amerikanaca, Turaka, Saudi-kozojeba, Izraela i plaćenika koje nazivaju "umjerna opozicija i pobunjenici" (a ustvari su teroristi) na jednoj strani, i Sirijaca-Rusa-Iranaca-Libanonaca s druge strane biram ove druge.

Kada je u pitanju situacija u BiH i uloga pojedinih država u dešavanjima ovdje, bez razmišljanja biram Amerikance. Ali, i ovdje su na našoj strani zbog svojih interesa i jer su protiv Srba na koje uticaj imaju Rusi.

Ali u svim nedaćama u arapskom i generalno islamskom svijetu od Palestine, Sirije, Libije, Iraka, Egipta, Afganistana... vrlo nečasnu ulogu imaju upravo ti Amerikanci, Saudijci, Katarani, Turci i pojedine evropske zemlje kao što su Francuzi i Englezi na prvom mjestu. Uz Izrael naravno.
Nema Rusa u tim prljavim igrama, osim što su u nekim slučajevima iz nekih svojih razloga ostali nijemi i nezainteresovani, pa im se obilo o glavu i skontali da su se zajebali zbog potpunog prepuštanja igre ovim prvonabrojanim. E u Siriji su odlučili da ne ponavljaju tu grešku, a rezultat vidimo na terenu. Kurdi koji su tradicionalno američki saveznici, skontali da ih ovi po potrebi žrtvuju, pa sada sarađuju pod pokroviteljstvom Rusije i Irana sa sirijskom regularnom vojskom. A ovi smetljari što su i doveli desetine hiljada plaćenika u Siriju da se "bune", "revolucionare" i bore za "demokratiju" doživljavaju poraz pred vlastitim očima, a ne mogu ništa bitno učiniti.
Co0l

#17997 Re: Sirija vol. 2

Post by Co0l »

DaysleepeR wrote:
Co0l wrote:
s obzirom koliko vremena provodiš na forumu radno vrijeme, slabo bogme...
Kazem ja tebi da se ne razumijes u ono o cemu pricas a ti upr'o ko sivonja...
Co0l

#17998 Re: Sirija vol. 2

Post by Co0l »

sumirprimus wrote:Joj ne razumijes ti to..ovo je vise od nas i nasih problema i nase zabokrecine...ovo su svjecke geostrategije.... :mrgreen:
Ne gleda covjek siru sliku :D
Kikibombona

#17999 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Zgoljo wrote: Nisam uvijek za Ameriku ali jesam uvijek protiv Rusije.Razlozi ne mogu biti jasniji,licne su prirode,najdirekntije vezani za mene licno,moju domovinu,zivotni prostor.Pa ima li veceg razloga?
Samo ti nastavi kako sam ja ogranicen,svoj ti posao.
Jesi bio protiv Rusije kada su podrzavali Palestince?
Jesi li bio protiv Rusije kada su podrzali Sadama Huseina protiv Amerike?
General War

#18000 Re: Sirija vol. 2

Post by General War »

nixon69 wrote:
General War wrote:
lajkujMe wrote:

Baterija S400 se ne rasporedjuje sama nego uz nju ide i baterija ili vise najnovijeg KUB'a srednjeg dometa, i baterija ili vise Tor'a kratkog dometa. Plus Su-35 gdje su dva uvijek spremna za momentalno uzljetanje SU35 su naprednije od svega sto Turci imaju. I plus dodamo 2 ruske krstarice koje cruzaju pored obale Sirije one imaju navalne verzije S-400 :D

Nisu Rusi glupi i naravno da jedna baterija S-400 nije dovoljna ali kombinacija svega ovoga jeste jer i da ne zaustave sve sto posalje Turska opet bi oborili veliki broj aviona prije nego sto dodju do S-400 i cistog neba, sto bi Turcima bio poraz a Rusi bi zamjenili baterije u roku od nekoliko dana...
To se tako gleda kad se uporedjuje taktika iz partizanske eskadrile.
E moj generale. :D

:-)
sve sto pluta i roni je proslo kroz bosfor, lijepo je nabrajati DEFANZIVNE sisteme strane koje preferirate...to ti je kao da stavis alarm na auto, a kljuceve ostavio u praonici :mrgreen:
Locked