AMERIKA

Post Reply
MMM1977

#17976 Re: AMERIKA

Post by MMM1977 »

Dolar je u slobodnom padu, u godinu dana mandata 20% a samo u zadnjoj sjednici nekih 4-5%. Hvala Mr. Trump, samo za jednu sedmicu si mi uštedio (zaradio) godišnju platu nekih koji se njom hvale po ovom forumu :D

Ništa dobro to ne donosi USA, iako je generalno to dobro za izvoz ali će građani USA to debelo osjetiti za stvari iz uvoza. Uz USD tu su i famozne tarife.

Brace yourselves our Bosnian brothers & sisters in the USA :run:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#17977 Re: AMERIKA

Post by Truba »

Ja sam strucnjak za novcanice
Kupovao sam franke po najjacem kursu
A prodao na najnizem :mrgreen:
U dolare se nikad nisam petljao :sax:
Objasni tajnu i nama
srce_ruke_lopata

#17978 Re: AMERIKA

Post by srce_ruke_lopata »

Nit' imam dolara ni maraka, tako da se ne puno ne sJekiram oko kursa valuta.
alijagoro

#17979 Re: AMERIKA

Post by alijagoro »

srce_ruke_lopata wrote: 27/01/2026 22:37 Nit' imam dolara ni maraka, tako da se ne puno ne sJekiram oko kursa valuta.
Imas li franaka :D
MMM1977

#17980 Re: AMERIKA

Post by MMM1977 »

Truba wrote: 27/01/2026 22:31 Ja sam strucnjak za novcanice
Kupovao sam franke po najjacem kursu
A prodao na najnizem :mrgreen:
U dolare se nikad nisam petljao :sax:
Objasni tajnu i nama
Nema tajne, samo je tako kako jeste. Imam narudžbu robe od cca 1.6M USD koju ću platiti 60k eur manje zbog razlike u kursu USD u odnosu na 7 dana ranije. A ako se trend nastavi... :D A naravno, može otići i u drugom pravcu.

Ja sam samo kockar na veliko :run:
Billy The Pljuc

#17981 Re: AMERIKA

Post by Billy The Pljuc »

A nek' makar neko hajruje, meni isto ne odgovara strmopizd dolara al' ko me pita.

Nešto kontam a ispravite me ako griješim, zadnjih 30-ak godina pad dolara je isključivo vezan uz vladavinu republikanaca a kakva-takva stabilizacija i rast uz vladavinu demokrata. Sjećam se tamo za vrijeme Klintonovog prvog mandata da je dolar bio "u nebesima" a kod Buša mlađeg tamo nekad u drugom mandatu je toliko pao da sam za kanadski dolar više dobijao nego za američki, nije velika razlika bila ali je bila jedno vrijeme. Kod Obame se nešto i stabilizovalo i raslo i onda ovaj vrtoglav nastupa u Trump-Biden-Trump vremenu. Ne vjerujem baš da je to slučajnost a da pokušam proniknuti u razloge i ne da mi se trenutno.

Napisah negdje već da su zemlja sazdana na laži i pohlepi pa i ne treba da čudi da je dolar možda i najnestabilnija svjetska valuta ili barem ja za drugu ne znam. Jbt ih, kako god kontam da ga je najbolje izbjegavati ako već postoji mogućnost jer ko zna šta sutra nosi.
Truba

#17982 Re: AMERIKA

Post by Truba »

i u bibliji piše ko ima njemu će se nadodati a ko nema njemu će se i uzeti
tako nekako
nek ljudi imaju :sax: novac je kao energija koja teče
nek teče svačijim venama samo ne crnim rupama koje pare meću u čorape :mrgreen:
Billy The Pljuc

#17983 Re: AMERIKA

Post by Billy The Pljuc »

Nije u čOrapama druže trubadur vego na računu u banKi :P, čarape i dušeci su odavno izašli iz mode.
mishic

#17985 Re: AMERIKA

Post by mishic »

"Novinari primijetili novi bizaran detalj u Bijeloj kući: Fotografija s Putinom dobila posebno mjesto"

Činjenica da je žuta đukela opsjednuta Putlerom svakodnevno se manifestuje u njegovom nastojanju da i sam pribavi što više moći, teritorije i diktata nad što većim brojem naroda i zemalja u svijetu pa s te strane ovaj detalj i nije toliko "bizaran" koliko je samo potvrda ove težnje.

Sahrana američke demokratičnosti i uvođenja okrutne i rastuće diktature i to diktature od strane diktatora čije kognitivne sposobnosti su vrlo upitne, neće skupo koštati samo SAD nego, nažalost, i čitav svijet. Oko ove diktatorske težnje gomilaju se i okupljaju mnogi potencijalni diktatorčići koji svojim simpatijama prema takvoj politici i sami teže da pokažu "volju za moći".

Za sada američko društvo ne preza od toga a o cijeni toga govoriti će se kada bude prekasno. Nažalost!
Truba

#17986 Re: AMERIKA

Post by Truba »

https://www.nedjelja.ba/hr/vijesti/svij ... kola/38597

osim hrvatske gasi se jos 5 škola u ilinoisu
medju njima i poljska stara 150 godina

djelovanje demokrata ili naprosto realnost današnjeg vremena?
srce_ruke_lopata

#17987 Re: AMERIKA

Post by srce_ruke_lopata »

alijagoro wrote: 27/01/2026 22:39
srce_ruke_lopata wrote: 27/01/2026 22:37 Nit' imam dolara ni maraka, tako da se ne puno ne sJekiram oko kursa valuta.
Imas li franaka :D
Moja žena vjeruje da su pare samo da se troše, kaže svakako ih inflacija pojede :D
Truba

#17988 Re: AMERIKA

Post by Truba »

najbolji odnos prema novcu
statixx

#17989 Re: AMERIKA

Post by statixx »

vee-jay

#17990 Re: AMERIKA

Post by vee-jay »

covjek je ustvari bio heroj
drogon2

#17991 Re: AMERIKA

Post by drogon2 »

Sto Rand Paul preskace Rubia u Kongresu.Ja ne znam kako oko moze slusat ovo sto Rubio prica i to prihvatit ko ispravno.

MARCO RUBIO: We didn't remove an elected official. We removed an indicted Trump trafficker

RAND PAUL: Under our laws. Look, our president said Biden wasn't really the president

:lol:

Paul: What if a foreign country indicts our president for violating a foreign law? Should we extradite our president? Or should we be okay if they come in and get him by force?

PAUL: So I would ask you, if a foreign country bombed our air defense missiles, captured and removed our president, and blockaded our country, would that be considered an act of war?

RUBIO; We just don't believe that this operation comes anywhere close to the constitutional definition of war.

PAUL: Well, would it be an act of war if someone did it to us? Nobody dies, a few casualties, they're in and out, boom, it's a perfect military operation. Would that be an act of war? Of course it would be an act of war.
banjaluka078
Moderator

#17992 Re: AMERIKA

Post by banjaluka078 »

Dupli.
Last edited by banjaluka078 on 28/01/2026 22:47, edited 1 time in total.
banjaluka078
Moderator

#17993 Re: AMERIKA

Post by banjaluka078 »

https://www.yahoo.com/news/articles/ghi ... 38767.html

Longtime Jeffrey Epstein associate Ghislaine Maxwell has revealed that more than two dozen men received cushy plea deals with the government.

In a habeas petition filed Tuesday aimed at preemptively ending her prison sentence, Maxwell alleged that 29 friends of the notorious sex trafficker had been “protected” by the Justice Department by way of “secret settlements.”

Those settlements went to “25 men” and four potential “co-conspirators,” reported The Daily Beast. The petition has prompted questions regarding the identities of the cloaked individuals—and why the DOJ would offer them protection.
GandalfSivi

#17994 Re: AMERIKA

Post by GandalfSivi »

Samo bih iskoristio priliku da se sjetim familije majstoru za grtalicom uz poruku “Ceracemo se jos”. U totalno nepovezanim vijestima, kako onesposobiti veliko vozilo u pokretu a da nije bas sada zolja?
Point.

#17995 Re: AMERIKA

Post by Point. »

drogon2 wrote: 28/01/2026 21:51 Sto Rand Paul preskace Rubia u Kongresu.Ja ne znam kako oko moze slusat ovo sto Rubio prica i to prihvatit ko ispravno.

MARCO RUBIO: We didn't remove an elected official. We removed an indicted Trump trafficker

RAND PAUL: Under our laws. Look, our president said Biden wasn't really the president

:lol:

Paul: What if a foreign country indicts our president for violating a foreign law? Should we extradite our president? Or should we be okay if they come in and get him by force?

PAUL: So I would ask you, if a foreign country bombed our air defense missiles, captured and removed our president, and blockaded our country, would that be considered an act of war?

RUBIO; We just don't believe that this operation comes anywhere close to the constitutional definition of war.

PAUL: Well, would it be an act of war if someone did it to us? Nobody dies, a few casualties, they're in and out, boom, it's a perfect military operation. Would that be an act of war? Of course it would be an act of war.
Neki govore da je Rubio jedini koji je iole normalan u ovoj nesposobnoj administraciji, međutim i ovaj je beskičmeni govnar koji se okreće kako vjetar puše.

Možda i mora paziti šta govori, da i njemu ICE ubice ne pokucaju na vrata.
drogon2

#17996 Re: AMERIKA

Post by drogon2 »

Rubio je djelovao normalno do prije par godina pa je onda slago da su njegovi pobjegli sa Kube zbog Castra i revolucije.Pa se ispostavilo da su pobjegli jos '56. dok je jos Batista bio na vlasti.Pa kad su mu tu skrenuli paznju onda je isla prica da su se kao oni 60ih htjeli vratit,al nisu mogli zivit tamo zbog Castra :-D
Truba

#17997 Re: AMERIKA

Post by Truba »

sjetio sam se ovog starog bisera kako su somalijci postali top tema u minesoti

https://persecution.org/2025/08/26/arti ... i-muslims/

Article About ICC’s Work in Somalia Goes Viral, Angers Somali Muslims

u somaliji nisu baš prema manjinama tolerantni
Dead Man Walking

#17998 Re: AMERIKA

Post by Dead Man Walking »

Nisu nidgje moj labudane, samo ste ti i djecak majorizirani ko bubreg u loju.
Peacean

#17999 Re: AMERIKA

Post by Peacean »

Ima li šta na demokratskoj strani, jesu li se opravili šta od raspada?
svesuper25

#18000 Re: AMERIKA

Post by svesuper25 »

Demokrate su same krive sto se Trump vratio.Pa neshvatljivo je bilo da su onoliko drzali senilnog Bidena da bude predsjednik.
Onda prave jos vecu gresku ,sto su kandidovali onu tuku Camilu,koja se samo znala keslat.Tako da njih najvise krivim.Totalno su podcjenili Trumpa .
Post Reply