kako ne mozes da skontas? -> $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$detroit-mercy wrote:Ponekad naletim ovdje i bacim po koji komentar cisto zajebancije radi. Ali jebote, tip razradjuje karte, prati pomjeranja na frontama, sate i sate provodi u skidanju kojekakvih klipova, ujeda na svaki post i na sve i svakoga i jos ne vidi da se vise od pola raje zajebava sa njime.Chmoljo wrote:
tebi se jezik razvezao u zadnje vrijeme. moliću te da smiriš svoj kompleksni doživljaj
Ovo je vec prestalo biti puko pracenje situacije, liku je ovo postala opsesija. Ja licno ne mogu da skontam da neko moze toliko vremena da provodi na gluposti za koje vecinu raje i onako zaboli k...c, get life man
. Ljeto je uziivaj
.
Ukrajina
- ILVIIR
#17976 Re: Ukrajina
-
Avetinho
#17977 Re: Ukrajina
Tako kazu? Tako kaze Pravdaja, valjda si procitao na dnu odakle je ova "vest" preuzeta.Klavikula wrote:Ukrajinska avijacija vise ne postoji, tako kazu.
http://www.vestinet.rs/svet/kraj-ukraji ... jeg-aviona
E moj Klavikulica, i ti mislis da su turisticki kapaciteti na Krimu popunjeni 146%.
-
Avetinho
#17978 Re: Ukrajina
Pogledaj, ovaj put su se ozbiljno umijesali. Putinko je odlucio zadati smrtni udarac neprijatelju.GAU8 wrote:Strane se "deru" uzajamno. I na kraju će opet za stol ko da gledam. Rusi su se umiješali direktno izgleda. U smislu kad smo već pod sankcijama, dajmo bar povoda za iste.dudlov wrote:Ima li kakvih vijesti sa fronta. ja nabasah na ovo, ako je istinito, onda musa dere jarca.
http://www.nezavisne.com/novosti/svijet ... 59135.html
http://www.reuters.com/article/2014/08/ ... 3X20140820Russia shuts four McDonald's restaurants amid Ukraine tensions
- dječak sa šibicama
#17979 Re: Ukrajina
Porosenkov portparol za Reuters izjavio da doticni raspusta Vrhovnu Radu nakon raspada vladajuce koalicije.
Ide se na nove izbore.
dugo su izdrzali.
Ide se na nove izbore.
dugo su izdrzali.
-
Captain Ahab
#17980 Re: Ukrajina
Prijevremeni izbori su planirani od samog pocetka nakon sto je formirana sadasnja vlada. Raspustanje privremene vlade je preduslov za to.dječak sa šibicama wrote:Porosenkov portparol za Reuters izjavio da doticni raspusta Vrhovnu Radu nakon raspada vladajuce koalicije.
Ide se na nove izbore.
dugo su izdrzali.
-
Captain Ahab
#17981 Re: Ukrajina
Oslobodjena Stanica Luhanska, predgradje Luhanska. Obruc se steze.

-
Captain Ahab
-
muzicar_iz_parka
#17983 Re: Ukrajina
Imaju oni puno aviona na papiru, pitanje je koliko je operativnih ostalo, sami su priznali gubitak određenog broja, a nenamjensko korištenje MIG-29 kao jurišnika pokazuje da više nemaju odgovorajućih aviona za te operacije, teško je znati da li se radi samo o tehničkoj neispravnosti ili o gubitku prilkom sukoba sa pobunjenicima.drndalo wrote:Jok ne postoje... Pa nisu BH avijacija da su u startu imali 7 aviona pretvorenih u nekretnine i sve skupa 12-14-15 helikoptera...
Nisu baš nešto pretjerano održavali avione zbog nedostatka sredstava i ogromnog broja, recimo od onih 40 MIG-29 na Krimu nijedan nije bio u letnom stanju, u međuvremenu su im vraćeni svi.
Navodno su imali budžet od 5 milijardi $ godišnje, neki kažu samo 3, ali i da uzmemo ovu prvu cifru, to je malo samo za tekuće troškove normalnog održavanja ogromne tehnike koju posjeduju, a da ne pričam o drugim troškovima koje vojska ima.
Sa druge strane, da su pare koje je Ukrajina zarađivala kroz prodaju svojih viškova oružja bar djelimično išle u vojni budžet, oni ne bi imali problema sa stanjem u vojsci. A prodalo se stvarno puno toga, čak su neke države takorekuć kompletne vojske opremile od kupovine u Ukrajini.
-
zilog
#17984 Re: Ukrajina
1. Potrazi BTH (Below the horizon) impulsni domet. 400 km je domet puls dopler radara.mirsek wrote:Pod 1.
Ja sam nasao par linkova koja pokazuju od 320-400 km domet radara.
http://www.northropgrumman.com/capabili ... /awacs.pdf
http://www.airforce-technology.com/projects/e3awacs/
http://www.af.mil/AboutUs/FactSheets/Di ... awacs.aspx
Odakle ti taj podatak o 600 km dometa ?
2. Zavisi od toga ko ima bolji radar i rakete .
3.Koliko je to prekasno? Evo neka je prepolovljen odraz zbog stealtha ( a manje je stealth od F-117 )to znaci da ce ga zaslon M uociti na 180 km koliko je otprilike max domet AIM-120D najnovije generacije. Znaci ovaj kad bude mogao da puca na mig 31 vec ce mu se prikazati na radaru i ovaj ce njega isto moci gadjati.
I ne zaboravi da pricamo o avionu iz 1982. koji je doduse imao modernizacije ali opet je to u biti preko 30 godina star avion.
Rusi tek trebaju avion pete generacije da uvedu u upotrebu.
5.Ameri su sami potvrdili da su povukli brod i da je kompletna posada dala ostavke.
Da su ih rusi nadletali 12 puta i da im je sistem zablokirao.
7. Pa testirali su protiv AEGISA i protiv ovog SENTINELA.
Pantzir je srusio turski F-4.
Zasto je netanjahu isao u moskvu da moli Putina da ne isporucuje S-300 ?
Zar ti to nije dovoljna reklama za S-300 ?
2. Iz bezbroj tehnickih razloga radar u MIG-u ne moze biti ni priblizno bolji od AWACS-a. Rakete su tu negdje.
Paljenje radara na lovcu, daje mogucnost neprijatelju da ga obori i bez svojih radara. To je poenta.
3. Stealth znaci zmanjenje reflektivnosti materijala vise od 1000 puta i nerefleksna geometrija, kakva polovina u odnosu na standard. Napisacu ti za F-117, koji ima slabiji stealth od F-22, za kojeg su podaci sakriveni. F-117 ima radarski odraz metalne golf loptice. Predpostavlja se da F-22 ima odraz metalnog klikera. Obicni, non-stealth, avioni imaju odraz preko 40 puta veci. Razlog za razliku izmedju 1000 i 40 su kompromisi u dizajnu. Jos uvijek dovoljno da F-22 pridje na recimo 30 km tvom MIG-u.
Ovo je cisto fizicki izvedeno, bez gledanja u prospekte. Fizika se ne moze prevariti.
5. Gdje su to amerikanci izjavili da im je AEGIS zablokirao? Zvanican dokument, ne forumska i ruska naprdjivanja!
7. Pokazi dokument. Iranska hvalisanja mi nisu bas nesto, plus sto se rusi ni ne spominju. Ovakve stvari bi bile predmet kongresne istrage. S-300 je sasvim dobar protiv F-15 i F-16 kojima raspolaze Izrael. Amerikanci ne daju F-22, za izvoz ide F-35. Ako bi Putin dao S-300, Izrael bi morao ici na F-35, ili ubjediti Amere za F-22.
-
jefferson
#17985 Re: Ukrajina
Ma Rusi su ne nadjebivimirsek wrote:Imas u mom odgovoru general war objasnjeno kako je mig 31 sa svojim svojstvima neka vrsta naoruzanog AWACSA.zilog wrote:Ko je bio u ratu, vrlo dobro zna sta minobacacka granata od 120 mm moze uraditi na 50-70 metara, u zoni gdje udaraju geleri. Kada bi oni geleri pogodili B777, sigurno bi doveli do deintegracije. Njena tezina je nesto preko deset kila.mirsek wrote:Evo i tebe otvoreno pozivam da mi nadjes iste izvore kao i jeff za bojevu glavu i da mi objasnis o kojoj americkoj vojno tehnoloskoj superiornosti pricamo kad su rusi imali data link na starom mig-31 a koji moze povezati sve avione u letackoj skupini dok kod amera TEK F-22 ima data link ALI samo sa istim F-22. Znaci ne mere F-22 sa F-15, F-16, F-18 da se data linkuje direktno kao sto mig 31 moze sa mig-29, su-27 itd.
Da ne govorim koliko im je puta PVO superiornija bilo kojoj americkoj.
Ti ces dobiti pocasnu titulu struĆnjak adjutant nasem pukovniku struĆnjaku jeffu ako mi objasnis sta nije tacno u mom postu.
![]()
Po specifikacijama, masa bojeve glave BUK-a je 70 kg. Specijalno napravljena za dejstvo po avionima.
Prica o radarima na lovackim avionima je praistorija. Danas se lovci trude da izbjegavaju bilo kakvu radio vezu, a taman da ukljucuju radar (prijete antiradijacijske rakete). To je posao za AWACS (E3 i slicni), koji leti koju stotinu kilometera iza i ima dovoljno vremena da iskljuci radar. Lovci sute i samo primaju info koje im posalju AWACS-i i sateliti.
Pricati o umrezavanju borbenih sistema i Ruse staviti ispred onih koji su sigurno 10-15 godina napredniji u takvim stvarima.![]()
![]()
![]()
Rusi jesu puno ulozili u aerodinamiku i manevarska svojstva, Amerikanci su kraljevi integrisanosti i elektronike.
A da ovdje dodam najnovija R37 AA raketa sa dometom 150–398 km ce omoguciti migu31 da prvi uoci i ispali raketu na taj E3 AWACS i da se povuce prije nego sto ovaj uspije da se okrene i pobjegne.
Inace ova raketa je namjenski razvijena za rusenje AWACSA a da avion koji ga gadja ostane izvan dometa lovaca koji stite AWACS.
Taman za mig 31.![]()
Da ne ulazim sad u detalje kako zbog brzine aviona od preko 2.6 maha sve protivnicke rakete imaju smanjen efikasan domet jer im treba vise vremena da sustignu superbrzi mig 31 koji se povlaci.
Isto tako imas podatak kako rusi elektronski blokiraju najmoderniji AEGIS sistem na americkom brodu.
Isto tako je pretpostavka vecine analiticara da je najmoderniji americki dron SENTINEL u Iranu prizemljen preuzimanjem kontrole pomocu ruskog ELINT sistema elektronskog ratovanja.
Ne potcjenjujte ruje bezveze.
http://tangosix.rs/2013/24/04/koliko-je ... sko-vipvo/
- mirsek
#17986 Re: Ukrajina
Koliko trenutno kosta jedan F-35 ?jefferson wrote:
200 ? 300 miliona ?
Da li ce taj avion uopste biti isplativ kad ga konacno naprave, kad mu cijena zbog odgadjanja i povecanih troskova bude pola milijarde po komadu ?
Kakve banalne probleme je imao F-22 , tipa kiseonik za pilota pored sveg americkog tehnickog dostignuca i superiornosti ?
Zelis li da ja sad postam desestine clanaka o problemima u razvoju i ogromnom povecanju troskova za F-35 ili
problemima sa kiseonikom u F-22 ?
Daj neki bolji primjer..
-
Bodkin
#17987 Re: Ukrajina
Tema na kojoj se ljudska glupost najvise pokazuje. Rusi=srbi=cetnici pa ajmo protiv njih
jako jako
Sent from my Lumia
Sent from my Lumia
-
Bodkin
#17988 Re: Ukrajina
Troskovi za f35 su otisli na skoro 400. Poenta jr sto je projekat jako bitan strateski jer samo 3 americke drzave ne ucestvuju u njemu sa radnim mjestima. Aljaska, havai i jos jedna
Sent from my Lumia
Sent from my Lumia
-
Kaligula I
#17989 Re: Ukrajina
http://www.jutarnji.hr/mracne-prognoze- ... -/1214480/
...u intervjuu za Globus Willian Engdhal kaže:
"Zašto mislite da je situacija u Ukrajini povezana s američkim oligarsima, kako ih nazivate?
- Zato što američki oligarsi, najmoćnije obitelji poput Rockefellerovih, nisu uspjeli vratiti Wall Street na stare staze slave. Wall Street je na koljenima i da bi pokrenuli industriju, moraju izazvati velike sukobe, započeti s ratom. Počelo je s Arapskim proljećem, nastavilo se u Siriji - ne zaboravite da su Sjedinjene Države željele u Siriji instalirati radikalne grupe koje su protivnici režima Bašara Al Asada, ali nisu uspjeli. Sve je to bilo sa samo jednim ciljem: žele vratiti svoju industriju i oslabiti moć i snagu koje danas imaju Rusija i Kina."
"Zašto mislite da je situacija u Ukrajini povezana s američkim oligarsima, kako ih nazivate?
- Zato što američki oligarsi, najmoćnije obitelji poput Rockefellerovih, nisu uspjeli vratiti Wall Street na stare staze slave. Wall Street je na koljenima i da bi pokrenuli industriju, moraju izazvati velike sukobe, započeti s ratom. Počelo je s Arapskim proljećem, nastavilo se u Siriji - ne zaboravite da su Sjedinjene Države željele u Siriji instalirati radikalne grupe koje su protivnici režima Bašara Al Asada, ali nisu uspjeli. Sve je to bilo sa samo jednim ciljem: žele vratiti svoju industriju i oslabiti moć i snagu koje danas imaju Rusija i Kina."
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#17990 Re: Ukrajina
Joj koja nebuloza od textajefferson wrote:Ma Rusi su ne nadjebivi
http://tangosix.rs/2013/24/04/koliko-je ... sko-vipvo/
Da se razumijemo ja sam prije za Mirage 2000 nego za MiG-29 zato što je daleko prilagodljiviji i štedljiviji avion od MiGonje, ali ova priča da je MiG loš je lupanje gluposti.....
-
Bodkin
#17991 Re: Ukrajina
smijesno je ovo povezivati sa wall street oporavkom. dow jones na vecem nivou nego prije krizeKaligula I wrote:http://www.jutarnji.hr/mracne-prognoze- ... -/1214480/
-
jefferson
#17992 Re: Ukrajina
Jbg, ne znam za bolji primjer. Vec sam ti rekao, ja sa srednjom skolom se ne mogu takmiciti s tobommirsek wrote:Koliko trenutno kosta jedan F-35 ?jefferson wrote:
200 ? 300 miliona ?
Da li ce taj avion uopste biti isplativ kad ga konacno naprave, kad mu cijena zbog odgadjanja i povecanih troskova bude pola milijarde po komadu ?
Kakve banalne probleme je imao F-22 , tipa kiseonik za pilota pored sveg americkog tehnickog dostignuca i superiornosti ?
Zelis li da ja sad postam desestine clanaka o problemima u razvoju i ogromnom povecanju troskova za F-35 ili
problemima sa kiseonikom u F-22 ?
Daj neki bolji primjer..
- Challenger__
#17993 Re: Ukrajina
- dejstvo Grada po Ukro-pozicijama:
- posljedice:
- posljedice:
-
sanjin_1
#17994 Re: Ukrajina
uĆinak :Challenger__ wrote:- dejstvo Grada po Ukro-pozicijama:
- posljedice:

- mirsek
#17995 Re: Ukrajina
Jbg. stari napisao sam kilometarsi tekst i slucajno obrisao pri editu.zilog wrote:1. Potrazi BTH (Below the horizon) impulsni domet. 400 km je domet puls dopler radara.mirsek wrote:Pod 1.
Ja sam nasao par linkova koja pokazuju od 320-400 km domet radara.
http://www.northropgrumman.com/capabili ... /awacs.pdf
http://www.airforce-technology.com/projects/e3awacs/
http://www.af.mil/AboutUs/FactSheets/Di ... awacs.aspx
Odakle ti taj podatak o 600 km dometa ?
2. Zavisi od toga ko ima bolji radar i rakete .
3.Koliko je to prekasno? Evo neka je prepolovljen odraz zbog stealtha ( a manje je stealth od F-117 )to znaci da ce ga zaslon M uociti na 180 km koliko je otprilike max domet AIM-120D najnovije generacije. Znaci ovaj kad bude mogao da puca na mig 31 vec ce mu se prikazati na radaru i ovaj ce njega isto moci gadjati.
I ne zaboravi da pricamo o avionu iz 1982. koji je doduse imao modernizacije ali opet je to u biti preko 30 godina star avion.
Rusi tek trebaju avion pete generacije da uvedu u upotrebu.
5.Ameri su sami potvrdili da su povukli brod i da je kompletna posada dala ostavke.
Da su ih rusi nadletali 12 puta i da im je sistem zablokirao.
7. Pa testirali su protiv AEGISA i protiv ovog SENTINELA.
Pantzir je srusio turski F-4.
Zasto je netanjahu isao u moskvu da moli Putina da ne isporucuje S-300 ?
Zar ti to nije dovoljna reklama za S-300 ?
2. Iz bezbroj tehnickih razloga radar u MIG-u ne moze biti ni priblizno bolji od AWACS-a. Rakete su tu negdje.
Paljenje radara na lovcu, daje mogucnost neprijatelju da ga obori i bez svojih radara. To je poenta.
3. Stealth znaci zmanjenje reflektivnosti materijala vise od 1000 puta i nerefleksna geometrija, kakva polovina u odnosu na standard. Napisacu ti za F-117, koji ima slabiji stealth od F-22, za kojeg su podaci sakriveni. F-117 ima radarski odraz metalne golf loptice. Predpostavlja se da F-22 ima odraz metalnog klikera. Obicni, non-stealth, avioni imaju odraz preko 40 puta veci. Razlog za razliku izmedju 1000 i 40 su kompromisi u dizajnu. Jos uvijek dovoljno da F-22 pridje na recimo 30 km tvom MIG-u.
Ovo je cisto fizicki izvedeno, bez gledanja u prospekte. Fizika se ne moze prevariti.
5. Gdje su to amerikanci izjavili da im je AEGIS zablokirao? Zvanican dokument, ne forumska i ruska naprdjivanja!
7. Pokazi dokument. Iranska hvalisanja mi nisu bas nesto, plus sto se rusi ni ne spominju. Ovakve stvari bi bile predmet kongresne istrage. S-300 je sasvim dobar protiv F-15 i F-16 kojima raspolaze Izrael. Amerikanci ne daju F-22, za izvoz ide F-35. Ako bi Putin dao S-300, Izrael bi morao ici na F-35, ili ubjediti Amere za F-22.
Ajd ukratko:
1. Nadji link za domet radara E3 od 600 km.
2. Kojom antiradijacijskom raketom mislis gadjati mig 31 ??
Objasni ko ce i kako bez paljenja radara da pogodi mig 31 ?
3.Špekulacija jer su to tajni podaci koje cemo otkriti za 15-20 godina.F-22 nije jos imao bojevo krstenje pa cemo cekati sudar F-22 protiv miga 31 ili S-400 i S-500.
5.isto kao pod 3.
7.SENTINEL ima backup sistem da se sam vrati u bazu ako izgubi konktakt sa bazom.
Logican zakljucak je da ga je neko preuzeo i spustio na zemlju.
Spominje se ruski sistem AVTOBAZA.
Stara tehnologija radara iz 2 sv. rata vrlo dobro otkriva stealth avione.
Last edited by mirsek on 21/08/2014 20:26, edited 3 times in total.
- mirsek
#17996 Re: Ukrajina
Napredujemo, znaci sad priznajes da siris pristrasnu neobjektivnu propagandu.jefferson wrote:Jbg, ne znam za bolji primjer. Vec sam ti rekao, ja sa srednjom skolom se ne mogu takmiciti s tobom
-
jefferson
#17997 Re: Ukrajina
Priznajem, uhvacen na djelu!mirsek wrote:Napredujemo, znaci sad priznajes da siris pristrasnu neobjektivnu propagandu.jefferson wrote:Jbg, ne znam za bolji primjer. Vec sam ti rekao, ja sa srednjom skolom se ne mogu takmiciti s tobom
- mirsek
#17998 Re: Ukrajina
Ako dodjes u Sarajevo poklonim ti kolekciju HV i izvedem te na piće zbog priznanja.jefferson wrote:Priznajem, uhvacen na djelu!
-
detroit-mercy
#17999 Re: Ukrajina
Kakve ti koristi imas od toga sto ce Srbija nabaviti stedljivije avioneLajavikrelac wrote:Joj koja nebuloza od textajefferson wrote:Ma Rusi su ne nadjebivi
http://tangosix.rs/2013/24/04/koliko-je ... sko-vipvo/koliko država ima u naoružanju F-35 a koliko MIG-29 svih varijanti? Znači i Indijci i Venecuelanci su glupi pa naručuju krš avione
Tekst je pristrasan samo tako, jer je trenutno na tenderu za nabavku aviona za V i PVO Srbije u opticaju Saab, Mirage i MiG. Saab je otpao, pa se sad lobira za polovne Mirage 2000-5....
![]()
Da se razumijemo ja sam prije za Mirage 2000 nego za MiG-29 zato što je daleko prilagodljiviji i štedljiviji avion od MiGonje, ali ova priča da je MiG loš je lupanje gluposti.....A taj F-35 nije još prošao ni dječije bolesti da bi se o njemu sudilo, jer je F-22 Raptor navrat nanos uguran u RV SAD pa se pokazalo mali milion gafova i grešaka koje su skupo koštale...
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#18000 Re: Ukrajina
Naveo sam primjer lupetanja autora texta, boli me patka za nabavku Srbije....ne budi bukvalan