Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
kamen spoticanja

#17951 Re: Zeničani

Post by kamen spoticanja »

Pa dobro vjerovatno sprice igle kese doktori sestre i ostale djidje kostaju
krv ko tecnost mora biti besplatna
nacho_

#17952 Re: Zeničani

Post by nacho_ »

Throttle wrote:Ja jos uvijek nisam sazvakao temu odlaska, znam njemacki, zena je medicinski kadar tako da imamo neke sanse al jos uvijek nemamo ambicije.. oboje radimo, kredit do grla al smo u svom stanu, beba 8 mjeseci... zivimo nekim normalnim zivotom, nismo nijedno sa pretjeranim zeljama za ludom lovom i boljim zivotom.. odgovara nam tu, pored svega.. al najgore je zbog djeteta.. sta ce bit za 20 godina kad se bude trebalo osamostalit? to me jedino i kopka da razmisljam o odlasku.. ja cu isto zivjet i ovdje i gore, sto vise zaradis veci su prohtjevi tako da se svede na isto..al ovdje i nema bas sigurnosti i nade za boljim sutra
Ako ti je ovo normalno, onda ti ne znaš šta je normalno. :D
Ja_Ja

#17953 Re: Zeničani

Post by Ja_Ja »

Normalno ja sta. Ni na zapadu nije bolje po tom pitanju. I tamo ces biti u kreditu do grla i eto. Osim ljudi koji bukvalno nemaju hljeba zapad i nije toliko bolji. U sustini nista se ne mijenja osim prohtjeva. Prividno si u stanju da sebi priustis bolje stvari poput novog auta ali u sustini to auto ce da te odveze od tacke A do tacke B kao i ono sto je polovno. Tako i za sve ostalo.
Throttle

#17954 Re: Zeničani

Post by Throttle »

Zavisi šta ko neko smatra normalnim životom... Činjenica je da je teško doći do posla ali supruga i ja radimo i ono što nam ostane nakon dva kredita je dovoljno da živimo, djetetu i sebi priuštimo ono što trebamo, čak i malo više... Nekom su snovi lova do krova, nekom porodica... Zato neki ostaju, neki idu.. Kad posložim prioritete, ne bih otišao... Jedino što me može natjerat sutra ili za par godina je neizvjesna budućnost za dijete... Ne cvjetaju ruže ni onima što peru guzice po Njemačkoj... Živi se bolje, kvalitetnije, ali ne toliko da moje dijete odraste tamo gdje nikog ne zna, daleko od porodice... Kažem opet, za sad.. E pa, pametan il budala, vrijeme će pokazat.. Nema između :mrgreen:
A možda mi ovdje odgovara jer ne znam za bolje :lol: :lol:
Freamon Lester

#17955 Re: Zeničani

Post by Freamon Lester »

To vam je jako subjektivna prica. Svako u svom zivotu ima planove i zelje. Neko ce ovdje biti sretan i gladan.

Btw. Ovi sto su zivjeli pod parolom "mati Dalmacija" uglavnom imaju male kucerke, ove sto su ganjali solde po valovima imaju kucerine. :D Eto samo kazem...
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#17956 Re: Zeničani

Post by Jimmy McNulty »

Freamon Lester wrote:To vam je jako subjektivna prica. Svako u svom zivotu ima planove i zelje. Neko ce ovdje biti sretan i gladan.

Btw. Ovi sto su zivjeli pod parolom "mati Dalmacija" uglavnom imaju male kucerke, ove sto su ganjali solde po valovima imaju kucerine. :D Eto samo kazem...

:pijani:
kamberovica polje

#17957 Re: Zeničani

Post by kamberovica polje »

Jimmy McNulty wrote:

:pijani:
Nevezano za temu...Žalosno je na šta su spali kao navijačka grupa ali i kao grad. Ovo na klipu je vrhunac svega.
nacho_

#17958 Re: Zeničani

Post by nacho_ »

Ja_Ja wrote:Normalno ja sta. Ni na zapadu nije bolje po tom pitanju. I tamo ces biti u kreditu do grla i eto. Osim ljudi koji bukvalno nemaju hljeba zapad i nije toliko bolji. U sustini nista se ne mijenja osim prohtjeva. Prividno si u stanju da sebi priustis bolje stvari poput novog auta ali u sustini to auto ce da te odveze od tacke A do tacke B kao i ono sto je polovno. Tako i za sve ostalo.
Idi bolan umij se. :-)
Casual's

#17959 Re: Zeničani

Post by Casual's »

nacho_ wrote:
Ja_Ja wrote:Normalno ja sta. Ni na zapadu nije bolje po tom pitanju. I tamo ces biti u kreditu do grla i eto. Osim ljudi koji bukvalno nemaju hljeba zapad i nije toliko bolji. U sustini nista se ne mijenja osim prohtjeva. Prividno si u stanju da sebi priustis bolje stvari poput novog auta ali u sustini to auto ce da te odveze od tacke A do tacke B kao i ono sto je polovno. Tako i za sve ostalo.
U kojoj si ti zemlji ?
nacho_

#17960 Re: Zeničani

Post by nacho_ »

Casual's wrote:
nacho_ wrote:
U kojoj si ti zemlji ?
Nisam u zemlji, vidiš da sam živ. :mrgreen:

BiH, nažalost.
Casual's

#17961 Re: Zeničani

Post by Casual's »

nacho_ wrote:

BiH, nažalost.
Zna se na šta mislim. :D :D :D
Što ne ideš ?
Ja_Ja

#17962 Re: Zeničani

Post by Ja_Ja »

nacho_ wrote:
Nije problem...
nacho_

#17963 Re: Zeničani

Post by nacho_ »

Casual's wrote:
nacho_ wrote:

BiH, nažalost.
Što ne ideš ?
Radim na tome. :)
Casual's

#17964 Re: Zeničani

Post by Casual's »

nacho_ wrote:
Casual's wrote:
nacho_ wrote:

BiH, nažalost.
Što ne ideš ?
Radim na tome. :)
Kada odeš onda ćeš shvatiti post od @ja_ja, a ne da odgovaraš na taj način druže moj. Od 500 ljudi tamo, 5 ih se snađe, ostali čiste govna starih alkoholiziranih prdara, ili ipak miješaju maltu.
Elem, ovaj portal Kockica.ba često prosipa o majorizaciji Hrvata u Zenici (kao što je recimo ovaj članak: http://www.kockice.ba/politika/telemach ... ke-hrvate/ ), pa zato i ovaj post od istinitih navoda ima samo taj da je fin broj Hrvata otišao, ali ne i porodica.
nacho_

#17965 Re: Zeničani

Post by nacho_ »

@Casual's Post od @Ja_Ja je hrpa gluposti. Jeste li vas dvojica živjeli van BiH? :)

Ja jesam, na mrskom Zapadu.
Casual's

#17966 Re: Zeničani

Post by Casual's »

nacho_ wrote:@Casual's Post od @Ja_Ja je hrpa gluposti. Jeste li vas dvojica živjeli van BiH? :)

Ja ne, ali sam bio nešto duži period (1 i 2 mj) u Njemačkoj i Norveškoj. Fino je, ali ako nemaš neke jebene IT vještine i IQ iznad 180 ne ginu ti govna starih prdara.
nacho_

#17967 Re: Zeničani

Post by nacho_ »

Casual's wrote:
nacho_ wrote:@Casual's Post od @Ja_Ja je hrpa gluposti. Jeste li vas dvojica živjeli van BiH? :)

Ja ne, ali sam bio nešto duži period (1 i 2 mj) u Njemačkoj i Norveškoj. Fino je, ali ako nemaš neke jebene IT vještine i IQ iznad 180 ne ginu ti govna starih prdara.
Naravno da je fino. :) Ali, @Ja_Ja je napisao nešto sasvim suprotno.

Uostalom, a pitanje je za sve, šta je fino u Zenici?
Casual's

#17968 Re: Zeničani

Post by Casual's »

nacho_ wrote:
Casual's wrote:

Naravno da je fino. :) Ali, @Ja_Ja je napisao nešto sasvim suprotno.

Uostalom, a pitanje je za sve, šta je fino u Zenici?
Pričaju i oni na kruzerima da im je sve divno i bajno, a da li je? Kada pogledam opise poslova ne bi rekao. Isto važi i za ove što žive vani.

Zavisi kako je doživljavaš. Meni nema ljepšeg grada, niti će mi neki drugi znak probuditi emocije kao onaj na ulazu u Radakovo.
nacho_

#17969 Re: Zeničani

Post by nacho_ »

@Casual's Bio si i vidio si sam. Ne kažem da je savršeno, ali je puno bolje nego ovdje. :) Meni to nije stvar emocija, nego zdravog razuma. :)
asMir11
Grijem se na: Gree Hansol 12

#17970 Re: Zeničani

Post by asMir11 »

Casual's wrote:
Zavisi kako je doživljavaš. Meni nema ljepšeg grada, niti će mi neki drugi znak probuditi emocije kao onaj na ulazu u Radakovo.
:thumbup:
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#17971 Re: Zeničani

Post by Jimmy McNulty »

I meni je najljepši i najdraži grad ali da imam dobru priliku odyebat se za Austriju ili Švecku ne bih ni razmišlj'o.
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#17972 Re: Zeničani

Post by Jimmy McNulty »

@Freamon priznaj da je ovo tvoja stranica. :mrgreen:

https://www.facebook.com/Strana%C4%8Dki ... 533624592/
Norm

#17973 Re: Zeničani

Post by Norm »

Ubi bene, ibi patria...
kamen spoticanja

#17974 Re: Zeničani

Post by kamen spoticanja »

Jimmy McNulty wrote:@Freamon priznaj da je ovo tvoja stranica. :mrgreen:

https://www.facebook.com/Strana%C4%8Dki ... 533624592/
Ima dobre zahebanije :thumbup:
Ja_Ja

#17975 Re: Zeničani

Post by Ja_Ja »

Zivim vec 15tak godina na relaciji dijaspora BiH. Tvoj nacin komunikacije ne zasluzuje elaboriranje na ono sto sam rekao ali posto ulazite u dublje u diskusiju valja napomenuti da nisi razumio(la) sustinu onog sto sam napisao. Matematicki se moze dokazati da neko ko ode iz BiH i prihvati posao negovatalje u starackom domu u Njemackoj (sto vecina radi) a pri tome je imao prosjecnu platu u BiH ne prolazi nista bolje od onog ko je ostao (to je s finansijske strane) a da o kvalitetu zivota i ne pricam. Ljudi cesto vide bruto dohodak od nekih cirka 2000 eura ili 1500-1600 na ruke a ne vide izdatke. Kada sve poplacas, MOZDA i ostane vise novca nego sto bi ostalo s poslom u BiH, ali vrijednost tog novca tj. kupovna moc je dosta manja. Tako da ne mozes sebi priustiti neke bolje i vece stvari bez dodatnog opterecenja i stresa koji utice na kvalitet zivota.

Kvalitet zivota se ne mjeri samo sa stvarima koje novac kupuje, vec i mnogim drugim faktorima od kojih za onog koji odlazi iz svoje zemlje ima podjednak broj dobrih i losih. Zavisno od toga iz kakvih okolnosti neko dolazi.

Naravno, nisu u istom polozaju oni koji odlaze a imali su prosjecnu platu u BiH i oni koji odlaze a nisu imali nista. No u ovom slucaju ne pricamo o onim koji nisu imali nista vec o covjeku sa porodicom koji ima nesto u BiH. Isto tako nisu u istom polozaju ovi koji se doskolovavaju da bi radili u starackim domovima i jedan IT inzinjer.
Post Reply