GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dresdener78

#17951 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

MOLIM VAS!!!

Ona tragikomična priča o velelopovu i parodiji na stručnjaka, "profesoru" Jusufraniću:

Nisam mogao da vjerujem da bi se moglo raditi o nekoj stvarnoj istraživačkoj instituciji, jer sam imao mogućnost čitati neke Jusufranićeve tekstove i udžbenike pune gluposti i nevjerovatnih grešaka (između ostalog kilometraža željeznica na Islandu gdje nemaju ni METAR željezničkih pruga).

I dragi moji to je neka zezancija ili čak zahebancija:

Famozni International Achievements Research Center (IARC):
U zvaničnom nazvu ima Inc. što znači da se radi o poslovnom subjektu - privatnoj firmi i ne nekoj javnoj ili državnoj istraživačkoj / naučničkoj ustanovi.

Webstranica sadrži više lingvističkih grešaka, npr. "Reed more" umjesto "Read more". "Headquarter" dok moj jaran Amerikanac (kojeg sam učio piti Sarajevsko tamno i jesti ćevape u Tuzli) kaže da je ova forma izuzetno rijetka, ne koristi se i da je normalan standard "Headquarters".

Pokušavao sam istražiti više u osobama koje su tamo navedene i okićene akademskim titulama sa svih strana, činjenica da prevladaju osobe iz Malte, Slovačke, Rumunije, Indije, Ukrajine - ne da neko kaže da sam nešto ksenofoban, ali u spomenutim zemaljama je tipično da stvari funkcionišu nekako posebno i slično kao u BiH. Dakle i stilom "od diplome do docenture brzo, diskretno i jeftino".

Dalje: Ako pogledam adresu onoga šta zovu pompezno "headquarter":
830 S Buffalo Grove Rd, Suite
Buffalo Grove (Chicago), IL 60089,USA

Kada pogledam na Google maps i preključim na Streetview, na ovoj adresi se nalazi neki mali beznačajni dvospratni šoping centar, prodavnica igračaka, neki neki klub plesača, neka sportska prostorija za borilačke vještine, fastfood Subway, frizerska radnja.
Lokacija se nalazi u anonimnom, beskrajnom i sasvim dosadnom predgrađu Čikaga udaljenom oko 37 kilometara sjeverozapadno od centra Čikaga.

"Canada Branch" se njima nalazi na sljedećoj adresi:
3535 Saint-Charles Boulevard, Kirkland, Québec H9H 5B9, Kanada

Google maps pokazuje totalno nezanimljivu zgradu sa kancelarijskim prostorijama koja stoji pored velikog parkinga i nekoliko običnih prodavnica, dosadno predgrađe Montreala udaljeno oko 24 kilometara od centra istog.
Ona zgrada sa kancelarijama se zove Place Grilli i imaju tamo iznajmljenu neku (vjerovatno jeftinu) kancelariju, ako se ne radi samo o iznajmljenoj adresi i "virtualnoj kancelariji".

http://www.officespacemontreal.com/offi ... and-quebec

Dalja pretraga na internetu ne pokazuje skoro ništa o ovoj "uvaženoj instituciji".

U boljem slučaju se radi o nekoj neformalnoj grupaciji wannabe akademičara koji sebi uzajamno drkaju ego i dodijeluju jedni drugima diplome na koje stave pečat izrezanu od krompira,
ILI u gorem slučaju je to neki subjekt na ivici legalnosti koji prodaje neke izmišljene akademske certifikate i diplome i tvrdi da su od "ozbiljne i priznate institucije".

SVAKAKO:
Značaj ovog AJ EJ AR SI je otprilike isti kao "Međunarodni naučni i istraživački centar za šah uz pratnju pasa lutalica" koji bi osnivali penzioneri na Trgu Oslobođenja u centru Sarajeva. I dijelili priznanja, diplome.

Možete osnivati šta god hoćete i vaditi iz tuđih džepova pare ako pronađete legalan način za to, ali opet u Jusufranićevom stilu radi se o tome da umjesto skupog srebra blista aluminijska folija od pečene piletine.

Bimo se opet potrudio da sebi "kupi" malo magične aure "akademičara i međunarodno priznatog stručnjaka".

Fascinantno je svakako da Bimo nema najmanje trunke srama i stida, dok ja bi već hodao odavno samo kanalizacijom, on ne sumnja, ne stidi se... svaka čast.
Edin H.

#17952 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Edin H. »

Cestitke Ibrahimu na vrhunskom akademskom dostignucu :oops:
problemnatravunu

#17953 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by problemnatravunu »

Edin H. wrote:Cestitke Ibrahimu na vrhunskom akademskom dostignucu :oops:
Dakle uspjesan roditelj, privrednik, pregalac, akademik, naučni djelatnik, savršen suprug itd itd
Odlična priča za publiku koju uglavnom sačinjavaju ovce i koze :oops:
orinoco

#17954 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by orinoco »

orinoco wrote:Jedino rješenje je djelomična privatizacija GRAS-a, i to opreme (vozni park) i objekata. Njihovom prodajom, uz koncesiju na šinsku i elektro infrastrukturu i prava na saobraćaj drugim "javnosaobraćajnim" firmama, reorganizacijom djelatnosti i otpustom viška radnika (oni bi se zaposlili kod novih poslodavaca, oni koji vrijede i znaju), dobavljačima bi bilo izmireno dugovanje, prestalo bi doniranje Vlade KS, koje danas liči na sipanje novca u rupu bez dna, a građani bi dobili kvalitetnu i odgovornu javnu uslugu.
mahalas505 wrote:Privatizacija javnog prevoza nije rjesenje i to je vec nebrojno puta prezvakano na ovoj temi sa primjerima iz citavog svjeta.
orinoco wrote:Ne treba ići dalje od Sarajeva, imaš Centrotrans koji je u privatnom vlasništvu, koji svojim vozilima obavlja javni gradski prevoz. I posluje rentabilno, iako ne održava sve linije. Ne tvrdim da bi sa svim gradskim GRAS-ovim linijama bio rentabilniji, ali sa boljom organizacijom i promijenjenim pravilima vožnje, i putnika i prevoznika, i usluga bi bila bolja, a kantonalni budžet se be bi praznio u rupu bez dna. Tako je i sa trolejbusnim i tramvajskim linijama.

Naravno, protivnici su GRAS-ovci i svi budžetski paraziti koji besplatno ili s beneficijama dobijaju tramvajske karte. U privatnom gradskom prevozu ne bi bilo besplatnih mjesečnih ili godišnjih karata, i sigurno ne bi bilo besplatnog prevoza.
Thorgerson wrote:Provaljujes se.
Iz posta u post.
Zaobidji ovu temu ili barem se upoznaj sa materijom, pa onda dodji i komentarisi. :roll:
Kopliki je dug KJKP "GRAS" prema dobavljačima, s krajem 2016. godine?
Kolika je zarada "GRAS"-ova godišnje, ukupno, i od usluga u javnom saobraćaju i marketing usluga, i sl., prije isplate plaća, doprinosa, poreza i sl. plaćanja državi?
Koliki je broj zaposlenih u "GRAS"-u, odnosno - koliko je to novca za plaće, mjesečno?
Kolike su dotacije države, Kantona Sarajevo i ev. drugih nivoa vlasti, godišnje?

Kolika je ukupna vrijednost nepokretnosti koja je u vlasništvu i kojom raspolaže "GRAS"? (predmet prodaje)
Kolika je vrijednost opreme "GRASA"-a, uključujući vozila, repromaterijal, servisni alat i alatne strojeve, druge opreme, i sl.? (predmet prodaje)
Kolika je vrijednost infrastrukture kojom upravlja "GRAS", šinska i elektromreža? (predmet koncesije)

Upoznaj nas ti sa materijom, odgovori na gornja pitanja.

Kao što mi napisa kolega iz Češke, najglasniji protivnik privatizacije GRAS-a da nisam otišla dalje od Doboja, evo nisam, priznajem, ali sam čula za gradski saobraćaj u Banja Luci, gdje je javni saobraćaj u potpunosti u funkciji i zadovoljava sve potrebe građana.
U Banjaluci trenutno postoje registrovane 22 gradske i 30 prigradskih linija. Prevoz vrši 9 preduzeća, na četiri grupe linija, koje su prevoznicima date na korišćenje putem javnog nadmetanja. Prevoznička preduzeća su: “Autoprevoz” a.d, “Bočac–turs” d.o.o, “Central–kompani” d.o.o, “Pavlović-turs” d.o.o, “Rale-turs” d.o.o, “Žak-turs” d.o.o, “Ostić–prevoz” d.o.o, PP “Central”, “Rojal–turs” d.o.o. i “Aldemo–turs” d.o.o. Sa svim prevoznicima je potpisan ugovor na period od pet godina

Sarajevski javni saobraćaj treba u potpunosti prestruktuirati, osloboditi se vječitog gubitaša, vječite budžetske pijavice, potrošača budžetskog novca bez dna i izvjesnosti kraja, od čega jedinu korist imaju radnici GRAS-a koji uredno, svaki mjesec redovno, primaju plaću, njih skoro 2.000. Svi oni i drugi koji bi privatizacijom izgubili ove i mnoge druge privilegije i beneficije, i najveći su protivnici djelomične privatizacije GRAS-a.
mahalas505

#17955 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by mahalas505 »

@orinoko
Pa nije javni prevoz samo autobusi ccc..., fino ti je receno da se ne provaljujes, jedino ako nisi studirala u Travniku onda je razumljivo.
vješalica

#17956 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

mahalas505 wrote:@orinoko
Pa nije javni prevoz samo autobusi ccc..., fino ti je receno da se ne provaljujes, jedino ako nisi studirala u Travniku onda je razumljivo.
Orinoco ima problem rodnog identiteta
Cas je zensko cas je musko sto mozes i sam provjeriti u postovima
A pravnicke teorije au doista na zauvidnom nivou
A o strucnoj kolegijalnosti sa Cehom (koji je doista pravi izvor relevantnih informacija) da.ne govorimo....ahahah
Ukucas nesto na temu savrsenstva tog banjaluckog prevoza javnog i naletis na iste probleme,od poskupljenja karata iz januara 2017 do neisplacenih subvebcija i slicnih problema
A o sitnicama poput toga da je neupucen u brojke i statistike je ocito dokaz velike strucnoati podcrtan sa vjerojatno kupljenom diplomom i radnim mjestom npr na carini i slicno
orinoco

#17957 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by orinoco »

vješalica wrote: Orinoco ima problem rodnog identiteta
Nemam nikakav problem, pišemo i ja i brat. I kakve veze ima moj rodni identitet sa ovom temom :?
orinoco

#17958 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by orinoco »

mahalas505 wrote:@orinoko
Nisam ni napisala da je javni prevoz isključivo autobuski saobraćaj, gdje si to pročitao? Dala sam ti primjer javnog gradskog saobraćaja iz okruženja, iz iste države, u kojem je on prenesen u cijelosti na privatni sektor, i funkcionira.

Osim te mantre koja se ovdje ponavlja o državnom javnom prevozu putnika, a u kontekstu GRAS-ove pozicije, ima li iko ikakve relevantne podatke o opravdanosti državnog vlasništva nad GRAS-om, vječitim gubitašem i rupom bez dna za milione budžetskog novca, godinama? Je li iko uradio istraživanja kolika je vrijednost nepokretne imovine GRAS-a, opreme (ne uključujući one tramvaje koje je UINO zaplijenila i stavila na licitaciju), postoji li interesovanje privatnog sektora za javni gradski saobraćaj u Sarajevu, itd.

Centrotrans je privatna firma koja održava desetine linija, i to postiže sasvim funkcionalno i uredno. Vjerujem da bi prihvatili sve linije, da im se ne protive budžetski paraziti iz GRAS-a. Vjerujem da postoji interes i drugih privatnih preduzeća za javni saobraćaj u Sarajevu.

Prije ekonomskog istraživanja opravdanosti privatizacije GRAS-a, djelomične ili potpune, bilo kakvo zagovaranje ili protivljenje je besmisleno, navijačko, i predstavlja odbranu vlastitih interesa.
vješalica

#17959 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

orinoco wrote:
vješalica wrote: Orinoco ima problem rodnog identiteta
Nemam nikakav problem, pišemo i ja i brat. I kakve veze ima moj rodni identitet sa ovom temom :?
:lol:
Poyy
NEOPLAN

#17960 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by NEOPLAN »

orinoco wrote:
Thorgerson wrote:Provaljujes se.
Iz posta u post.
Zaobidji ovu temu ili barem se upoznaj sa materijom, pa onda dodji i komentarisi. :roll:

Sarajevski javni saobraćaj treba u potpunosti prestruktuirati, osloboditi se vječitog gubitaša, vječite budžetske pijavice, potrošača budžetskog novca bez dna i izvjesnosti kraja, od čega jedinu korist imaju radnici GRAS-a koji uredno, svaki mjesec redovno, primaju plaću, njih skoro 2.000. Svi oni i drugi koji bi privatizacijom izgubili ove i mnoge druge privilegije i beneficije, i najveći su protivnici djelomične privatizacije GRAS-a.
Dobro su ti rekli, provaljujes se.
Prelistaj samo ovu temu od pocetka do kraja i sve ce ti biti jasno.
I ne plasiraj vise gluposti, 2000 radnika je bilo u GRAS-u al prije 5 godina, sad je taj broj smanjen na oko 1500, i dalje se smanjuje. Plate nisu redovne, kasne 4 mjeseca. Privilegija nema, nikakvih. Nema cak ni osnovnog - mogucnosti lijecenja, jer nije moguce ovjeriti knjizicu.
Staz nije uplacen od 11. mjeseca 2008 godine.

A komentar da se gradski prijevoz treba privatizovati necu ni komentarisati. Sve je vec receno i objasnjeno najmanje 50 puta na ovoj temi. Bujrum procitaj, pa se javi sa nekom realnijom i smislenijom pricom.
dresdener78

#17961 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

Eeeeh Teeško meni jadnooom u Saraj'vu samooom.... :serbo:
orinoco wrote:
Nisam ni napisala da je javni prevoz isključivo autobuski saobraćaj, gdje si to pročitao? Dala sam ti primjer javnog gradskog saobraćaja iz okruženja, iz iste države, u kojem je on prenesen u cijelosti na privatni sektor, i funkcionira.
Poređuješ javni prevoz u Banja Luci sa sarajevskim pri čemu je činjenica da je JP u Banja Luci na rudimentarnom, najnižem nivou, i to SAMO autobuski. Bilo je nekad i planova da se uvedu trolejbusi. Bio sam u Banja Luci i malo gledao taj javni prevoz. Činjenica jeste da je grad dosta mali, bez problema se može kroz većinu Banjaluke pjehe, i javni prevoz nema ko zna kakvu frekvenciju putnika osim kratkog perioda ujutro i poslije podneva kada su studenti i učenici išli u školu /iz škole. Gledao sam to pažljivo. Banjalučani hodaju pjehe ili koriste sveprisutne automobile. Intervali na većini linija su bili par puta dnevno, stvarno tamo nema nešto kao u Sarajevu da stiže tramvaj (okeeeej danas teoretski) svake dvije tri minute.

O "funkcionisanju" banjalučkog JP možemo dugo diskutovati, jer sporedno pratim i tamošnja dešavanja, i evo malo naslova:
http://www.banjaluka.com/tag/gradski-prevoz/

Jedinstvenu dnevnu kartu u Banjaluci skoro niko ne kupuje
Gomile smeća iza neodgovornih putnika u gradskim autobusima
Civilni invalidi ostali bez popusta u banjalučkom javnom prevozu
Mještani pojedinih prigradskih naselja autobus čekaju i po nekoliko sati
Građani ogorčeni: Skuplje karte udar na tanak kućni budžet
I penzionerima skuplja karta za gradski prevoz
Gorivo jeftinije, a karte skuplje: Banjalučanima nije jasno zašto će plaćati skuplje karte prevoza
Banjaluka: U autobusima hladno i pored ispravnog grijanja

Toliko o funkcioniranju JP u Banja Luci.

orinoco wrote: Osim te mantre koja se ovdje ponavlja o državnom javnom prevozu putnika, a u kontekstu GRAS-ove pozicije, ima li iko ikakve relevantne podatke o opravdanosti državnog vlasništva nad GRAS-om, vječitim gubitašem i rupom bez dna za milione budžetskog novca, godinama? Je li iko uradio istraživanja kolika je vrijednost nepokretne imovine GRAS-a, opreme (ne uključujući one tramvaje koje je UINO zaplijenila i stavila na licitaciju), postoji li interesovanje privatnog sektora za javni gradski saobraćaj u Sarajevu, itd.
Dobar dio nekretnina koje GRAS KORISTI je ustvari u vlasništvu Kantona Sarajevo, naprimjer čitava tramvajska pruga sa odgovarajućim zemljištem ispod nje.
Ponovno, jer očigledno nisi pročitala moj prethodni post:
JAVNI prevoz je OBAVEZA I ODGOVORNOST DRŽAVE! Isto kao zdravstveni i obrazovni sistem. Osim toga, opet ponavljam, javni prevoz JESTE GUBITAŠ u svim velikim gradovima, jer mada mogu zaraditi za tekuće troškove, pruge, stanice i vozila UVIJEK plaća VLAST.
Opet ponavljam, 1. ILI imaš grad preplavljen automobilima, pod pokrivom vječnog smoga, totalan saobraćajni haos, izbacuješ milijarde za još više, više i više asfaltnih komunikacija i parkinga, rušiš cijele kvartove da se te komunikacije prošire,
ILI 2. umjesto u podršku automobilizma odlučiš u podršku javnog prevoza, zbog kojeg prostor u gradu može služiti za druge stvari nego za automobile.

Problem GRAS-a je nefunkcionalna VLAST što traje već decenijama. Nekad mislim da se to radi namjerno da u politiku ulaze ekstremni idioti i kriminalci koji uništavaju javna preduzeća pa se pojavi ovaj argument "gubitaši - neefikasno - ukinuti / prodati!"
orinoco wrote: Centrotrans je privatna firma koja održava desetine linija, i to postiže sasvim funkcionalno i uredno. Vjerujem da bi prihvatili sve linije, da im se ne protive budžetski paraziti iz GRAS-a. Vjerujem da postoji interes i drugih privatnih preduzeća za javni saobraćaj u Sarajevu.
Usluge Centrotransa jesu mizerne i sve je prilagođeno samo profitu firme, dok putnika hebu sa svih strana. Karte skupe, često je čovjek primoran kupiti dvije klix umjesto jedne povratne jer povratna važi samo za identičnu rutu ali ne ako se vraća kroz drugačije gradove. Veliki broj autobusa u međugradskom prevozu je opet već svoje najbolje godine doživio na Zapadu.
orinoco wrote: Prije ekonomskog istraživanja opravdanosti privatizacije GRAS-a, djelomične ili potpune, bilo kakvo zagovaranje ili protivljenje je besmisleno, navijačko, i predstavlja odbranu vlastitih interesa.
Eh, ova mantra o "privatizaciji privatizaciji privatizaciji":
Hoš li da privatiziramo i obrazovni i zdravstveni sistem da bude ustvari kao u 19. vijeku kada su ljudi često crkli pošto nije bilo para za hećima da dođe?
Da bude djeca plaćala svaki dan keš na vratima škole ili mrš bando?
Da privatiziramo ustvari cijelu državu, dakle šta se tiče invalida, penzionera, siročadi, JAOOOO šta ćemo mi sa ovim neefikasnim osobama, ko ne radi neka ne jede, trebali su štedjeti i misliti na budućnost. Ili neka čiste trotoare i poliraju cipele prolaznicima. I ko više nije u fizičkom stanju: Aj popijte ove tablete i nećete se više probuditi. Jel tako?

Ti to očigledno stalno ne kontaš, ali JAVNI GRADSKI PREVOZ u velikim gradovima je jednostavno NEIZBJEŽAN i NIGDJE NE FUNKCIONIŠE KAO PRIVATNA FIRMA osim gradova Afrike i Azije - tamo ima samo privatan gradski saobraćaj - kombiji, dolmuši, tuk-tuk, rikše.
Pri čemu je zanimljivo da i ovi siromašni gradovi uz sve napore pokušavaju izgraditi JAVNE SISTEME VISOKOG KAPACITETA! U Bangkoku, u nigerijskom Lagosu, u onim haotičnim gradovima Indije rastu kao gljive nakon kiše šinski sistemi od tipa tramvaj do klasičnog metroa! I koje iznenađenje, NIJEDAN privatnik nije bio speman da to napravi na svoj račun!

Zamisli bona, čak i u kolijevci kapitalizma, SAD-u, jeste gradski prevoz u najvažnijim gradovima JAVNI! Dakle i onim ultrakapitalistima na Wall Streetu prolaze ispod guza u podzemlju vozovi PLAĆENI SUBVENCIJAMA! Inače su u Njujorku odavno pocrkali od saobraćajnog kolapsa.

Poredila si mali provincijski grad (Banjalučani će izviniti ali razmjerima JESTE tako) sa najvećim gradom BiH koji je brojem stanovnika i prostornim razmjerima jednostavno OVISAN o sredstvima javnog prevoza koji što manje smrde, zahtijevaju što manje prostora, jesu što brži, i pokupe što više putnika!

Tvoje insistiranje na nekom preispitanju "opravdanosti privatizacije" je bazirano na odsutstvu osnovnih informacija o tome kako javni prevoz funkcioniše svugdje na svijetu, pokušavaš kao malo dijete sa metalnim iglama za štrikanje tvrditi, da u onoj električnoj utičnici nema struje i čak ako je ima uopće nije opasna... ili ne znam kako to opisati, to je mješavina strašne naivnosti, nepoznavanja osnovnih stvari i tvrdoglavosti.

LAGOS, NIGERIJA
Image

HANOI, VIETNAM
Image

BANGKOK, THAJLAND
Image
Haris.ba

#17962 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Haris.ba »

Ima li iko informacija misle li šta dirati Gras u pogledu odluke ustavnog suda da treba na općine spustiti funkcije sa kantona koje pripadaju općinama?

U tom kontekstu, moraće i općine da se pitaju oko Grasa (ustvari oko javnoga prevoza, ali Gras je pitanje svih pitanja). I pitanje je da li će htjeti preduzeće sa toliko dugova i problema. Jer preduzeće je samo remize i vozila. Nije pruga. I vjerovatno će pruga ostati na nivou kantona. I trolejbuske linije, i međuopćinske linije. Moguće je da grad dobije upravljanje autobuskim linijama u okviru grada.

Ja već znam kako razmišlja jedan načelnik. Da da privatniku određene linije na području općine.

Vjerovatno se radi o obliku stare ideje da se Grasu ostavi samo tramvajski i trolejbuski saobraćaj, a da autobuski saobraćaj skroz privatizira. Ustvari da općine upravljaju općinskim linijama (koje ne prelaze granice općina).
trambusek88

#17963 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Najvjerovatnije da će se to odnositi na lokalne linije u općinama Hadžići, Trnovo i Ilijaš (u Ilijašu lokalne drži Centrotrans)
Gradske će vjerovatno preći u nadležnost grada, s tim da će kako stvari stoje gradu biti vraćene općine Ilidža i Vogošća, pa će i te linije biti gradske, dok će u nadležnosti kantona vjerovatno ostati linije prema Hadžićima, Tarčinu, Ilijašu, Kamenici...
----
Što se tiče spominjanja BL kao nekog primjera, i tu je puno problema... Prijetnje vozača štrajkom zbog malih plata, ucjene i natezanja oko cijena karata, a gradske vlasti su spominjale mogućnost osnivanja javnog gradskog saobraćajnog preduzeća.
Sodom1

#17964 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Sodom1 »

I kad to novo preduzece pocne da strajka,ucjenjuje , otvoricemo opet novo javno preduzece :lol:
Thorgerson

#17965 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Thorgerson »

orinoco wrote: Centrotrans je privatna firma koja održava desetine linija, i to postiže sasvim funkcionalno i uredno. Vjerujem da bi prihvatili sve linije, da im se ne protive budžetski paraziti iz GRAS-a. Vjerujem da postoji interes i drugih privatnih preduzeća za javni saobraćaj u Sarajevu.
Evo da ti ja odmah kazem - ne bi.

Hoce da kazes da im se GRAS protivi da uzmu liniju npr. Hadzici - Kasatici.

:lol:

Htio je Centrotrans uzeti te linije, ali im GRAS nije dao, pa sta ce jadnici uzeli nekakve totalno neisplative linije poput Dobrinja - Vijecnica. Ali ajd, valjda nesto i zarade.

:-)
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#17966 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by JoseMujica »

Na suđenju Jusufraniću i Petroviću predočen nalaz finansijskog vještačenja
ja bih molio nadležne organe da uzmu u razmatranje i vještačenje diplomu našeg nauĆnika godine u svijetu
Fudo Bosna

#17967 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Fudo Bosna »

Sta ovo zadnjh dana tramvaji van spice , doslovno svakih 15 tak min voze, cekao jednog kolegu, od 10.15h do evo, 10.40h, doslovno 3, ( tri tramvaja prosla, grebote, 6 ih vozi na liniji), bolji je prevoz u Keniji?

Da nisu mjere "stednje", dodatno poostrene?
man_464

#17968 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by man_464 »

Naravno da nije 6 tramvaja vec 30.

U spici je 45 tramvaja a u periodu od 9 do 13 sati radi 30 tramvaja.

Plinski autobusi vrlo vrlo brzo na cesti.

Inace famozno uvedena nocna linija od strane konkurencije postala je mit nakon ljeta 2016. Nije vise bila rentabilna. To je ono o cemu prica dresdener. Privatnik cim nema zarade nema voznje.

To sto je zastoj ili kvar to je vis maior.
Sociolog

#17969 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Sociolog »

Po zadnjim informacijama javnosti iz novem 2016 Gras je imao 1541 zaposlenog radnika, hoce li se svake godine smanjivati njihov broj na 80;100? Kazu da je procjena da ih bude optimalno 750..
trambusek88

#17970 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Ove godine ide 77 radnika, iduće 180. Krajem prošle godine isto je otišao jedan broj radnika u penziju.
Sad ima ispod 1500 radnika.

To da je optimalno 750 radnika je izvala Jusufa Bubice, jer toliko bi trebalo biti samo vozača da se pokrije registrovani red vožnje.
Dr. Kuca

#17971 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Dr. Kuca »

Podrzavate li kiflu u prici oko stecaja? iako je kifla govorio nekad da to nije potrebno da ce on riesti gras za 90 dana.
_Reds_

#17972 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by _Reds_ »

trambusek88 wrote:Ove godine ide 77 radnika, iduće 180. Krajem prošle godine isto je otišao jedan broj radnika u penziju.
Sad ima ispod 1500 radnika.

To da je optimalno 750 radnika je izvala Jusufa Bubice, jer toliko bi trebalo biti samo vozača da se pokrije registrovani red vožnje.
Grasu su problem ljudi koji ništa ne rade, a zauzimaju radna mjesta i sa kojim ne znaju šta će, a imaju rješenja da su bolesni, invalidi ili nešto treće.
Haris.ba

#17973 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Haris.ba »

Uvijek mi je bilo fascinantno što ih ne pošalju da pregledaju karte. Koliko ih ima, mogu vratiti ko prije rata da imaju kučicu i tramvaju i prodaju karte.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#17974 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

vjerojatno se žale prema internom pravilniku :D
moja tetka

#17975 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by moja tetka »

negdje pročitala da ima viška cca 300 radnika. Danas sam se vozila tramvajem i nešto gledam u kakvom su stanju stajališta. sve nešto razvaljeno, haj razvaljeno ali prljavo brate dragi od onih stakala do milion čikova i smeća. sve te viškove radnika zaposliti da operu i pozlate stajališta, na svaka vrata postaviti po jednog viška radnika neka kontroliše karte. jednu smjenu pa haj kući zaradio platu ovako n i š t a. ko pere i čisti te tramvaje dajte tim viškovima krpu deterdžent i ima da operu sav peksinluk za svaki tramvaj po deset viškova ..........
Post Reply