Na tezi sam nacin i ja to saznaoUmaX wrote:Kakav saraf uljne pumpe?amar1994 wrote:ista prica je i sa isuzu 1.7 dizelima i sarafu uljne pumpe,ovlasteni znaju da se mora zamijenit taj glupi saraf koji ide u kontra navoj,a vecina majstora to ne zna dok se ne izvrne i napravi havariju
Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Sodom1
#17951 Re: Pitamo Mehanicare ?
-
NediM17
#17952 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pa kakav je to majstor koji ce pustiti motor u rad, a nece izmjeriti zracnost izmedju lezajeva i radilice i vidjeti je li sve u tolerancijama?bitanga_sa_otesa wrote:ne znas nikad ni to koliko ce trajati i da li je obrada uradjena kako treba...imali su ljudi problema i poslije obrade ,de se opet desi isto jer ne bude ok s tolerancijama...NediM17 wrote: Ovako bar znas da je motor popravljen i obradjen, i da ce trajati.
Uglavnom, nije vise ni bitno.
Nemoj mi reci da ti nakon obrade radilice i novih lezajeva ne provjeris zracnost izmedju?
I ako se negdje desila greska prilikom obrade, nema pritiska ulja, i eto opet zaribavanja vrlo brzo. Kolika je greska onog koji obradjuje, jos je veca greska majstora koji takav motor pusti u rad.
- amar1994
#17953 Re: Pitamo Mehanicare ?
pardon,matica.UmaX wrote: Kakav saraf uljne pumpe?

zbog tog govneta je starom puko nov zupcasti i savijeno 7 ventila od 16,slag na tortu je sto niko nece da proda samu uljnu pumpu
-
tempuser
#17954 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ovaj je auto u zadnjih 2-3 god odrzava u Berlijeti, zadnji put prije 2-3 mjeseca zamjena ulja i filtera (jaran isao u DE i FR s njom), tako da ili ne pise ili ako pise onda je Berlijeta fula od servisa.UmaX wrote:Sasvim sigurno da pise. Problem je sto third-party majstori to ne znaju (odnosno nisu znali, mada ih sigurno i sad ima koji ne znaju). Ovlasteni sasvim sigurno znaju.tempuser wrote:Jbga, ako u instrukciji za odrzavanje ne pise redovna zamjena brtve uljne pumpe, kao sto pise namjena ulja, filtera itd, onda to nije neodrzavanje nego problem.UmaX wrote:Ja ne mislim da je i to problem, uopce. Ne ode radilica sama od sebe, nego zbog neodrzavanja.
Vidi ovaj scenario... Prema antimonopolistickim zakonima EU ti auto mozes odrzavati u bilo kom registrovanom servisu prema predvidjenom planu odrzavanja i kvalitetnim dijelovima, a da se pri tome ne gubi garancija. Ako u planu odrzavanja nigdje nije navedeno to za brtvu uljne pumpe onda i ako taj fol znaju samo ovlasteni onda drugi serviser uz svu volju da auto odrzava po PS-u ne moze za to znati.
@milojica, ne znam bas da ide na velikom servisu, mislim da je na svakih 60k.
-
UmaX
#17955 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ne mijenja se bas cesto ta brtva. A mozda su ovi iz Berlijete gledali kilometrazu, ne znajuci da mozda prije nije zamijenjeno.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#17956 Re: Pitamo Mehanicare ?
nikakav sam ja majstor.NediM17 wrote:
Pa kakav je to majstor koji ce pustiti motor u rad, a nece izmjeriti zracnost izmedju lezajeva i radilice i vidjeti je li sve u tolerancijama?
Nemoj mi reci da ti nakon obrade radilice i novih lezajeva ne provjeris zracnost izmedju?
I ako se negdje desila greska prilikom obrade, nema pritiska ulja, i eto opet zaribavanja vrlo brzo. Kolika je greska onog koji obradjuje, jos je veca greska majstora koji takav motor pusti u rad.
ako odnesem radilicu na obradu i obradi je ovaj na drugu specijalu,sta ja da joj radim? da namotam malo kudelje?
valjda on stoji iza svog posla i mjerenja,a ne ja.
da ti prevedem ,boli mene q sto ona nije u mjeri.
-
NediM17
#17957 Re: Pitamo Mehanicare ?
kaze jednostavno musteriji, ovo ti ne valja kurcu i necu da stanem iza ovoga. popravni, na trecu specijalu, ne valja, trazi drugu radilicu, sve je rjesenje osim svjesno sklopiti motor koji ce biti govno.
- bitanga_sa_otesa
#17958 Re: Pitamo Mehanicare ?
mislim da treba ici odma na cetvrtu specijalu...
-
NediM17
#17959 Re: Pitamo Mehanicare ?
sustina je da ne mozes sklopiti motor za koji znas da kurcu ne valja i onda kad opet zariba reci ne valja kako je radilica obradjena, a znao si da ne valja kako je obradjena.
zamisli imas stampariju, odstampas covjeku neke vazne dokumente, pola slova ima, pola nema, i onda kazes boli me kurac, to je do ovih sto su mi punili toner?
zamisli imas stampariju, odstampas covjeku neke vazne dokumente, pola slova ima, pola nema, i onda kazes boli me kurac, to je do ovih sto su mi punili toner?
-
tempuser
#17960 Re: Pitamo Mehanicare ?
Najnormalnihja stvar je da onaj ko preuzme posao (i na kraju naplati za sve to) odgovoran za krajnji rezultat. Ako je mehanicar na sebe preuzeo da odnese radilicu na obradu njegova je odgovornost da bude kako treba, ako nije dobro uradjeno, nek se on hebe i nateze sa tokarom. Ako je musterija donijela obradjenu radilicu tad mehanicar nema nista s njima.
To je isto kao kad adaptiras stan, onaj sto montira sanitarije svaljuje na keramicara, keramicar na zidara, a zidar na vodoinstalatera. Ovako lijepo nadjes preduzetnika koji je odgovora za sve ili mali firmu, pa nek se medjusobno hebu ko je kriv.
To je isto kao kad adaptiras stan, onaj sto montira sanitarije svaljuje na keramicara, keramicar na zidara, a zidar na vodoinstalatera. Ovako lijepo nadjes preduzetnika koji je odgovora za sve ili mali firmu, pa nek se medjusobno hebu ko je kriv.
- bitanga_sa_otesa
#17961 Re: Pitamo Mehanicare ?
kako ja znam da kurcu ne valja kad ja nisam mjerio? nemam mikrometar i ne zelim se tim baviti.ima ko je strucan da brusi i mjeri.
da znas opet koliko ne znas ,znao bi da treba bar 15 mikrometara za razne aute ,jer opseg je po 10mm svaki je 150 maraka x 10= 1500maraka za nesto sto cu koristiti jednom ili nijednom u 3 god..bas si pametan...
da znas opet koliko ne znas ,znao bi da treba bar 15 mikrometara za razne aute ,jer opseg je po 10mm svaki je 150 maraka x 10= 1500maraka za nesto sto cu koristiti jednom ili nijednom u 3 god..bas si pametan...
-
NediM17
#17962 Re: Pitamo Mehanicare ?
ja da ne mogu stati iza uradjenog, ne bih ni radio.
uradis nesto, ne znas sta si uradio, i ne mozes stati iza toga. motor crkne, svi nezadovoljni. ti kazes do tokara, tokar do mehanicara, musterija jebe i mehanicara i tokara i auto i sebe.
uradis nesto, ne znas sta si uradio, i ne mozes stati iza toga. motor crkne, svi nezadovoljni. ti kazes do tokara, tokar do mehanicara, musterija jebe i mehanicara i tokara i auto i sebe.
- bitanga_sa_otesa
#17963 Re: Pitamo Mehanicare ?
ko je rekao da ja to radim?ja uopste ne uzimam takve poslove,ne pada mi na pamet da trosim vrijeme i da se jebem s vozanjem i nosanjem okolo da se to brusi ,pa sastavljanjem i rastavljanjem i da nisam siguran sta ce bit od toga.rekao sam da se desilo ljudima nekim koje znam....
p.s. s moje tacke gledista,mozda sam glup ali bolje je naci polovnu radilicu u standardu nego se handrit sa brusenjem
p.s. s moje tacke gledista,mozda sam glup ali bolje je naci polovnu radilicu u standardu nego se handrit sa brusenjem
Last edited by bitanga_sa_otesa on 01/11/2018 13:48, edited 1 time in total.
-
tempuser
#17965 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ne kaze se dzaba, bez alata nema ni zanata, ili sto bi se malo ljepse reklo, ne ide se bez qurca u svatove...
-
negredo
-
Throttle
#17967 Re: Pitamo Mehanicare ?
Hepek
Senzor pokreta za alarm
Senzor pokreta za alarm
-
negredo
#17968 Re: Pitamo Mehanicare ?
Meni jedan "haos majstor" reko da je to blokada motora, i da mi zbog tog auto slabije vuklo, a fakat leti u zadnje vrijeme
,inace rijec je o 307-ci
-
Throttle
#17969 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ako auto leti, nemoj ga vraćat nazad 
-
negredo
#17970 Re: Pitamo Mehanicare ?
Zaculo mi se miris paljevine iz remena, mora da sam precero
nije ba ozb jel senzor neki bezze, posto nemam alarma
-
Throttle
#17971 Re: Pitamo Mehanicare ?
https://www.ebay.co.uk/itm/SPY-Microwav ... 2640837956
Eto ti otprilike isti
Mozda je nekad bio neki alarm pokopcan pa ostalo, ne znam gdje si to nasao to al u principu detektuje kretanje tj. okida signal na alarm
Eto ti otprilike isti
Mozda je nekad bio neki alarm pokopcan pa ostalo, ne znam gdje si to nasao to al u principu detektuje kretanje tj. okida signal na alarm
- miralem_XJ
#17972 Re: Pitamo Mehanicare ?
amar1994 wrote:iako te nema nikad sa povratnom informacijom,jesi li ili nisi popravio znam sta je.miralem_XJ wrote:Mazda 6 , problem sa motorom. 2.0 DI 100kW evo video u prilogu.
Ide ko zvrka ali na leru se gasi i kad smotam.. nema razlike na servu da bi bilo da je zakovo ..
Trebam vaše mišljenje , šta je u pitanju ?
https://youtu.be/hjUS5Fdtg-Q
to su oni vakumi o kojima sam pricao, treba ti novi ne polovan!!! ,nego samo novi SVC(solenoid vakum ventil),de mi reci kad vozis imas li problema,ako ne 99% je ovaj ventil,ako da i u voznji,pregledaj i EGR ventil.
Jedan od ovih odgovara,ne znam koji tacno posto nemam br.sasije:
RF5C-18-740A / 250-300KM
RF5C-18-74Z / 250-300KM
KL01-18-741 / 350-400KM
nalaze se oko vakum pumpe,a povezani su preko crijeva(vakuma) i sa EGR ventilom.
takodje nadji majstora da ti provjeri sve oko vakum pumpe,crijeva i ventila,to je standardan problem,kad zamijenis ventil mozes preci 150 hiljada minimalno.
Evo mene ponovo,
Bio sam kod servisera prerovio je svu elektroniku, senzore, egr, dovod goriva, vakuum pumpu, injektore i sve radi po ps u. Međutim najveća je sumnja ostala na ventilima jer od kako imam ovaj problem imam i crn dim koji kolje za oči ..
Predložio mi je da premjerim kompresiju i provjerim ventile, misli da neki ventil ne zatvori kako treba ili je progorio ..
Šta vi kažete na sve ovo ?
pozz
-
negredo
#17973 Re: Pitamo Mehanicare ?
Aham hvala ti puno, jer se ne razumijem u te stvari, ma vjerovatno nadjen kad je vadjen radio, nisu mi radili svi zvucnici pa ja otjero nekom avlijaneru i on meni tako...a ja kontam sta ce blokada na autu od 90 konjevaThrottle wrote:https://www.ebay.co.uk/itm/SPY-Microwav ... 2640837956
Eto ti otprilike isti
Pitanje br. 2
- amar1994
#17974 Re: Pitamo Mehanicare ?
E to ti ne znam reci,nisam majstormiralem_XJ wrote:
Evo mene ponovo,
Bio sam kod servisera prerovio je svu elektroniku, senzore, egr, dovod goriva, vakuum pumpu, injektore i sve radi po ps u. Međutim najveća je sumnja ostala na ventilima jer od kako imam ovaj problem imam i crn dim koji kolje za oči ..
Predložio mi je da premjerim kompresiju i provjerim ventile, misli da neki ventil ne zatvori kako treba ili je progorio ..
Šta vi kažete na sve ovo ?![]()
pozz
Moras trazit strucnu pomoc,prvo izmjeri kompresiju ako sumnjas na motor.
-
MAN-lion's coach
#17975 Re: Pitamo Mehanicare ?
Opet ja...
Pisala sam o problemu kojeg sam imala i u nadi da ću ga riješiti, otišla sam da "popravim" karburator.
Eh sada, nakon nekorištenja auta par dana, jutros upalim, i krene se pušiti. Dignem haubu i vidim da je u prostoru gdje se nalazi karburator tj. ispod kućišta filtera vazduha na onim žljebovima gdje je konstrukcija motora kao neka voda. Pokupila sam papirom tu vodu koja se faktički isparavala kako se motor grijao i ustanovim da je to rashladna tekućina za motor. Na posudi ima skoro maksimum tekućine, i nakon brisanja toga svega više nije se isparavalo to. Inače kad mi je majstor skidao karburator dosta rashladne tekućine je isteklo vani pa sam dosula dva puta dok se nije to sredilo da bude skoro maksimum na posudi.
Eh sada ako bi neko znao tačno odakle meni zapravo ta voda u tom dijelu jer nije prvi put da se pojavila nakon te reparacije kaburatora, kad je ne gubim, odnosno vidim na nivou posude da nemam gubitka.
Pisala sam o problemu kojeg sam imala i u nadi da ću ga riješiti, otišla sam da "popravim" karburator.
Eh sada, nakon nekorištenja auta par dana, jutros upalim, i krene se pušiti. Dignem haubu i vidim da je u prostoru gdje se nalazi karburator tj. ispod kućišta filtera vazduha na onim žljebovima gdje je konstrukcija motora kao neka voda. Pokupila sam papirom tu vodu koja se faktički isparavala kako se motor grijao i ustanovim da je to rashladna tekućina za motor. Na posudi ima skoro maksimum tekućine, i nakon brisanja toga svega više nije se isparavalo to. Inače kad mi je majstor skidao karburator dosta rashladne tekućine je isteklo vani pa sam dosula dva puta dok se nije to sredilo da bude skoro maksimum na posudi.
Eh sada ako bi neko znao tačno odakle meni zapravo ta voda u tom dijelu jer nije prvi put da se pojavila nakon te reparacije kaburatora, kad je ne gubim, odnosno vidim na nivou posude da nemam gubitka.