Zeničani
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
ovo_mi_je_nick
#17926 Re: Zeničani
Hvala ljudovi. Ako šta zapne pišem.
- Freamon Lester
#17927 Re: Zeničani
belfy wrote: ako si dobrovoljni davaoc (10 i vise puta dati krv), ili ides da dajes krv onda je u potpunosti besplatno. u slucaju davanja krvi samo na izlazu pokazes potvrdu sa transfuziologije (a ujedno spojis ugodno sa korisnim i nekome mozda spasis zivot).
- kamen spoticanja
#17928 Re: Zeničani
Inace moje iskustvo s davanjem krvi je sjajno
i mislim da svi koji zdravstveno mogu bi trebali biti davaoci
zbog drugih i zbog sebe
zbog drugih i zbog sebe
- Amagon
#17929 Re: Zeničani
belfy wrote: ako si dobrovoljni davaoc (10 i vise puta dati krv), ili ides da dajes krv onda je u potpunosti besplatno. u slucaju davanja krvi samo na izlazu pokazes potvrdu sa transfuziologije (a ujedno spojis ugodno sa korisnim i nekome mozda spasis zivot).
[/quote]kamen spoticanja wrote:Inace moje iskustvo s davanjem krvi je sjajno
zbog drugih i zbog sebe
Apsolutno se slažem. Ja imam i knjižicu dobrovoljnog davaoca krvi, donirao sam ukupno 14 puta (nedavno opet). I provjeriš si zdravlje i krvnu sliku, a još pomogneš nekome, gdje ćeš bolje
-
wasabi
#17930 Re: Zeničani
zna li neko kada je naredna sjednica gradskog vijeca
-
kakavdanakneiskustvu
#17931 Re: Zeničani
Apsolutno se slažem. Ja imam i knjižicu dobrovoljnog davaoca krvi, donirao sam ukupno 14 puta (nedavno opet). I provjeriš si zdravlje i krvnu sliku, a još pomogneš nekome, gdje ćeš boljeAmagon wrote:belfy wrote: ako si dobrovoljni davaoc (10 i vise puta dati krv), ili ides da dajes krv onda je u potpunosti besplatno. u slucaju davanja krvi samo na izlazu pokazes potvrdu sa transfuziologije (a ujedno spojis ugodno sa korisnim i nekome mozda spasis zivot).![]()
![]()
kamen spoticanja wrote:Inace moje iskustvo s davanjem krvi je sjajno
zbog drugih i zbog sebe
ja 6 puta,obicno kad nekome treba moja krvna grupa,jedva mi venu nadju
- kamen spoticanja
#17932 Re: Zeničani
Jos nije zakazanawasabi wrote:zna li neko kada je naredna sjednica gradskog vijeca
najvjerovatnije 23.marta
-
kakavdanakneiskustvu
- kamberovica polje
#17934 Re: Zeničani
Iako se iseljavaju svi, na broju Hrvata se to najbolje vidi. Strašno mi je žao zbog toga jer sam i sam otišao ali jebiga, život je jedan.kakavdanakneiskustvu wrote:http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska ... e/5756327/
- N.N.
#17935 Re: Zeničani
Idu zato sto im se ide, vrlo jednostavno
80 % ucenika iz KŠC nakon zavrsetka srednje skole ide u Hrvatsku da studira...i dosta ih gore i ostane. Tako hoce, jbga.
Gore veci prosperitet, jace skolovanje i td, tako kazu...slazem se.
90% ih na konkurse u drzavnu slubu i prolazi. Sjecam se vremena kada sam ja ganjao KPD ili sudsku policiju. Djaba spremnost, testovi ovo ono, kaze nacionalna zastupljenost i hopala. Svi Hrvati prodju.
Licno znam dvije porodice koje su otisle zadnje godine, a vise nego odlicno su zivjele.
Jedan par, oboje u Min. odbrane u Sarajevu radili...ali sve napustili, stan zakljucali i pravac SveCka sa djecom.
Drugi par, inspektor MUP i zena bolnica, opet sve napustili i pravac Njemacka.
Kao razloge naveli, ne vidje neku buducnost za djecu ovdje.
I slazem se sa njima...raja pobjeze iz ove kaljuze...i to svi bjeze, samo sto se na "manjini" vise primjeti, jel
80 % ucenika iz KŠC nakon zavrsetka srednje skole ide u Hrvatsku da studira...i dosta ih gore i ostane. Tako hoce, jbga.
90% ih na konkurse u drzavnu slubu i prolazi. Sjecam se vremena kada sam ja ganjao KPD ili sudsku policiju. Djaba spremnost, testovi ovo ono, kaze nacionalna zastupljenost i hopala. Svi Hrvati prodju.
Licno znam dvije porodice koje su otisle zadnje godine, a vise nego odlicno su zivjele.
Jedan par, oboje u Min. odbrane u Sarajevu radili...ali sve napustili, stan zakljucali i pravac SveCka sa djecom.
I slazem se sa njima...raja pobjeze iz ove kaljuze...i to svi bjeze, samo sto se na "manjini" vise primjeti, jel
- jasko_ba
#17936 Re: Zeničani
Ovo me najvise jebe, ja izadjem na 30 konkursa, 100 posto rezultati, uvijek u top 5 i nema sanse da prodjem. Znam za njih jedno desetak najmanje sto su izlazili po prvi put na konkurs, ostvarili jedva onu normu od 70 posto sto je potrebna da prodju, po rezultatima ispod 15-og mjesta i svi su primljeni odmah.N.N. wrote:90% ih na konkurse u drzavnu slubu i prolazi. Sjecam se vremena kada sam ja ganjao KPD ili sudsku policiju. Djaba spremnost, testovi ovo ono, kaze nacionalna zastupljenost i hopala. Svi Hrvati prodju.
-
wasabi
#17937 Re: Zeničani
Hvalakamen spoticanja wrote:Jos nije zakazanawasabi wrote:zna li neko kada je naredna sjednica gradskog vijeca
najvjerovatnije 23.marta
- Warashii
#17938 Re: Zeničani
Vidjeli bi svi sta je egzodus da ostali stanovnici Zenice imaju mogucnosti koje imaju oni, kada je "domovnica" u pitanju.N.N. wrote:Idu zato sto im se ide, vrlo jednostavno![]()
- kamen spoticanja
#17939 Re: Zeničani
NaravnoWarashii wrote:Vidjeli bi svi sta je egzodus da ostali stanovnici Zenice imaju mogucnosti koje imaju oni, kada je "domovnica" u pitanju.N.N. wrote:Idu zato sto im se ide, vrlo jednostavno![]()
I ovako ko god zna reci " ich habe " danas,za dvije godine ce postavljati fasadu u nekom dorfu u blizini Stutgarta
-
clio_dci120
#17940 Re: Zeničani
Ma i bez putovnice ide ko zeli zaista da ode...
Za vikend nesto majstor mi radi kod kuce, kaze ode regularno preko ugovora u Njemacku - nema putovnicu. Postar mu to jutro donese ugovor, jos on mene casti doruckom.
Iseli se raja iz Zenice haos. I pamenti su. Sto covjek vise ostaje ovdje vise se veze samo...
Za vikend nesto majstor mi radi kod kuce, kaze ode regularno preko ugovora u Njemacku - nema putovnicu. Postar mu to jutro donese ugovor, jos on mene casti doruckom.
- commendatore
#17941 Re: Zeničani
Apsolutno se slažem. Ja imam i knjižicu dobrovoljnog davaoca krvi, donirao sam ukupno 14 puta (nedavno opet). I provjeriš si zdravlje i krvnu sliku, a još pomogneš nekome, gdje ćeš boljeAmagon wrote:belfy wrote: ako si dobrovoljni davaoc (10 i vise puta dati krv), ili ides da dajes krv onda je u potpunosti besplatno. u slucaju davanja krvi samo na izlazu pokazes potvrdu sa transfuziologije (a ujedno spojis ugodno sa korisnim i nekome mozda spasis zivot).![]()
![]()
kamen spoticanja wrote:Inace moje iskustvo s davanjem krvi je sjajno
zbog drugih i zbog sebe
a doza krvi se placa 100 maraka kad ti zatreba.... gdje ces bolje....
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#17942 Re: Zeničani
Ja nikad nisam dao krv. Ne da mi stari.
On je penziju zaradio u KBZ i kaže nemoj da ti padne na pamet da budeš dobrovoljna budala.
Ne želim sad uvrijedit nekog, samo prenosim svoje iskustvo.
-
Ci-Nick
#17943 Re: Zeničani
Teška tema,..N.N. wrote:Idu zato sto im se ide, vrlo jednostavno![]()
ne zna se ko je veći gubitnik onaj ko ostane ili onaj ko ode.
Ti ljudi koji nemaju egzistencijalne probleme i odlaze zbog djece, da li imaju roditelje ?
izreka kaže: " Bolje je upaliti jednu svijeću nego proklinjati tamu" !
Da nas bar pola u BiH upali po jednu svijeću nestalo bi tame.
Vrlo malo činimo a mnogo očekujemo.
Naravno,.. sreća neka prati i one koji odlaze i one koji ostaju.
- avenija
#17944 Re: Zeničani
Ni 10 % nije iseljavanje iz Zenice kao npr iz Slavonije i Hercegovine . Konkretno Osijek,Livno itd itd .
Tako da bolje da se malo pobrinu o sebi jer vise naroda iseli iz Hrvatske nego iz BiH trenutno, a i u BiH su to uglavnom podrucja sa Hrvatima i Hrvati.
Neko je dobro napisao kad je konkurs u neku drzavnu sluzbu u ZE i budzet odjednom se pojave i nas sjebu nacionalnom zastupljenoscu
Neki dan clanak na klix i nesto mi nije jasno ako je Drvar napustila 1120 porodica pa ko je ostao ?
"Čapljinu je napustila 191 porodica, Gradačac 134 porodice, Kakanj 106 porodica, Modriču 163 porodice, Ilijaš 75 porodica, Cazin 521 porodica, a Zvornik 2.160 porodica uglavnom Bošnjaka i Srba", rekla je Zukić.
Trend odlaska porodica nastavljen je i u drugim dijelovima BiH pa je tako Brčko u prošloj godini napustilo 1.358 porodica, Bihać 128 porodica i Bijeljinu 2.650 porodica. Zukić ističe da je specifičan Odžak s obzirom na to da iz ove općine odlaze ljudi koji imaju radna mjesta.
"Mi smo tu nemoćni da bilo šta uradimo. Livno je napustilo 560 porodica, a 1.120 porodica Drvar", kazala je Zukić.
Ps. Evo nam fontana za rodjendan Zenice u funkciji
Tako da bolje da se malo pobrinu o sebi jer vise naroda iseli iz Hrvatske nego iz BiH trenutno, a i u BiH su to uglavnom podrucja sa Hrvatima i Hrvati.
Neko je dobro napisao kad je konkurs u neku drzavnu sluzbu u ZE i budzet odjednom se pojave i nas sjebu nacionalnom zastupljenoscu
Neki dan clanak na klix i nesto mi nije jasno ako je Drvar napustila 1120 porodica pa ko je ostao ?
"Čapljinu je napustila 191 porodica, Gradačac 134 porodice, Kakanj 106 porodica, Modriču 163 porodice, Ilijaš 75 porodica, Cazin 521 porodica, a Zvornik 2.160 porodica uglavnom Bošnjaka i Srba", rekla je Zukić.
Trend odlaska porodica nastavljen je i u drugim dijelovima BiH pa je tako Brčko u prošloj godini napustilo 1.358 porodica, Bihać 128 porodica i Bijeljinu 2.650 porodica. Zukić ističe da je specifičan Odžak s obzirom na to da iz ove općine odlaze ljudi koji imaju radna mjesta.
"Mi smo tu nemoćni da bilo šta uradimo. Livno je napustilo 560 porodica, a 1.120 porodica Drvar", kazala je Zukić.
Ps. Evo nam fontana za rodjendan Zenice u funkciji
-
Throttle
#17945 Re: Zeničani
Ja jos uvijek nisam sazvakao temu odlaska, znam njemacki, zena je medicinski kadar tako da imamo neke sanse al jos uvijek nemamo ambicije.. oboje radimo, kredit do grla al smo u svom stanu, beba 8 mjeseci... zivomo nekim normalnim zivotom, nismo nijedno sa pretjeranim zeljama za ludom lovom i boljim zivotom.. odgovara nam tu, pored svega.. al najgore je zbog djeteta.. sta ce bit za 20 godina kad se bude trebalo osamostalit? to me jedino i kopka da razmisljam o odlasku.. ja cu isto zivjet i ovdje i gore, sto vise zaradis veci su prohtjevi tako da se svede na isto..al ovdje i nema bas sigurnosti i nade za boljim sutra
- Zaitsev
#17946 Re: Zeničani
Stoji donekle. Neko tu krv proda i zaradi, ali svejedno je tvoja krv nekome možda spasila život. I ja sam dobrovoljni davalac i mogu reći da se nakon davanja krvi i fizički osjećam nekako bolje...Jimmy McNulty wrote:Ja nikad nisam dao krv. Ne da mi stari.On je penziju zaradio u KBZ i kaže nemoj da ti padne na pamet da budeš dobrovoljna budala.
- kamen spoticanja
#17947 Re: Zeničani
Sta vam znaci to neko proda krv?
- Zaitsev
#17948 Re: Zeničani
Nerijetke su situacije u KBZ da kada nekom treba krv, da ovi istu i naplate, kao što naplate lijek nekome...kamen spoticanja wrote:Sta vam znaci to neko proda krv?
- kamen spoticanja
#17949 Re: Zeničani
Prodaja krvi i krvnih pripravaka je krivicno djeloZaitsev wrote:Nerijetke su situacije u KBZ da kada nekom treba krv, da ovi istu i naplate, kao što naplate lijek nekome...kamen spoticanja wrote:Sta vam znaci to neko proda krv?
more bit da naplacuju bolnicke usluge jal nesto drugo
- Zaitsev
#17950 Re: Zeničani
Vjerovatno to administrativno tako i upakuju...kamen spoticanja wrote:Prodaja krvi i krvnih pripravaka je krivicno djeloZaitsev wrote:Nerijetke su situacije u KBZ da kada nekom treba krv, da ovi istu i naplate, kao što naplate lijek nekome...kamen spoticanja wrote:Sta vam znaci to neko proda krv?
more bit da naplacuju bolnicke usluge jal nesto drugo