Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
NediM17

#17926 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

tempuser wrote:Jaranu na usponu bez ikakve najave i kupanja ugasila Insignia 2,0 CDTI 2011 god, na satu nekih 250k km. On pokusao da upali, ni da se javi... Elem odvezao na servis, rastavili i dijaznoza otisla radilia. Uglavnom, zamjena motora sa atestom bla, bla cca 4k KM, auto prodat kakav jeest za nekih 7k KM. Cisto iz znatizelje pitanje za opelase jel to neka poznata boljka i sta se zapravo tu moglo desiti???
Da ti nije jaran @Madner? :lol:

Poznata boljka itekako, smece od motora.
tempuser

#17927 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by tempuser »

NediM17 wrote:
tempuser wrote:Jaranu na usponu bez ikakve najave i kupanja ugasila Insignia 2,0 CDTI 2011 god, na satu nekih 250k km. On pokusao da upali, ni da se javi... Elem odvezao na servis, rastavili i dijaznoza otisla radilia. Uglavnom, zamjena motora sa atestom bla, bla cca 4k KM, auto prodat kakav jeest za nekih 7k KM. Cisto iz znatizelje pitanje za opelase jel to neka poznata boljka i sta se zapravo tu moglo desiti???
Da ti nije jaran @Madner? :lol:

Poznata boljka itekako, smece od motora.
Ispade da je radilica boljka
NediM17

#17928 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

Radilica je posljedica, uzrok je lose podmazivanje iz nekog razloga.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#17929 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

radilica je komad gvozdja ,nije pukla da bude boljka,zaribaju lezajevi,a to se desi usljed loseg podmazivanja..
NediM17

#17930 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

Da je moj auto ja bih popravio. Obrada radilice, specijala lezajeva, uljna pumpa, karike, eventualno turbo, ruke mehanicara i vozi dalje.
tempuser

#17931 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by tempuser »

Jebat je tamo... Znaci pumpa smece.
beni-bu-man

#17932 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by beni-bu-man »

Opel Astra 2005 1.6 benzinara, kaze mi drug da su ti motori nesto osjetljivi :?
tempuser

#17933 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by tempuser »

NediM17 wrote:Da je moj auto ja bih popravio. Obrada radilice, specijala lezajeva, uljna pumpa, karike, eventualno turbo, ruke mehanicara i vozi dalje.
Ovome su rekli da je isplativije naci drugi motor, ali njemu se zgadio auto, nema vise povjerenja pa ga je prodao s kvarom
NediM17

#17934 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

tempuser wrote:
NediM17 wrote:Da je moj auto ja bih popravio. Obrada radilice, specijala lezajeva, uljna pumpa, karike, eventualno turbo, ruke mehanicara i vozi dalje.
Ovome su rekli da je isplativije naci drugi motor, ali njemu se zgadio auto, nema vise povjerenja pa ga je prodao s kvarom
I stavis smece o kojem ne znas nista, i opet ti zariba za 10 hiljada. Ovako bar znas da je motor popravljen i obradjen, i da ce trajati.
Uglavnom, nije vise ni bitno.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#17935 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

NediM17 wrote: Ovako bar znas da je motor popravljen i obradjen, i da ce trajati.
Uglavnom, nije vise ni bitno.
ne znas nikad ni to koliko ce trajati i da li je obrada uradjena kako treba...imali su ljudi problema i poslije obrade ,de se opet desi isto jer ne bude ok s tolerancijama...
tempuser

#17936 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by tempuser »

Upravo zbog toga mu se nije dalo zahebavat, sad ganja broj manji auto i atmo benz
UmaX

#17937 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by UmaX »

Vec dobro poznat "problem".

To ode na neodrzavanim autima, kad kazem neodrzavanim ne mislim na redovno mijenjanje ulja i filtera ulja, to nije dovoljno kod tog motora. Mora se redovno mijenjat i brtva uljne pumpe, jednostavno je tako. Uglavnom su otisle radilice onima koji nisu vozili auto u ovlasteni servis.

Facelift Insignije A nema taj problem jer je promijenjen dizajn.

Najgore je sto ce onda ljudi rec, ne valja Insignia. Nisi je druze odrzavo. :lol:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#17938 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

Ma insignia je dobar auto samo kad je nova, :mrgreen: k'o polovna je na totalno lošem glasu u kombinaciji sa pojedinim 2.0 cdti verzijama motora.
UmaX

#17939 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by UmaX »

Ima ona jos problema, bas i nije pouzdan auto cak i ako se izuzme ovo sa uljnom pumpom.
konektovan

#17940 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

UmaX wrote:Ima ona jos problema, bas i nije pouzdan auto cak i ako se izuzme ovo sa uljnom pumpom.
To je jedini veci i poznati problem. Ostalo su sitnice.
UmaX

#17941 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by UmaX »

Ja ne mislim da je i to problem, uopce. Ne ode radilica sama od sebe, nego zbog neodrzavanja.
tempuser

#17942 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by tempuser »

UmaX wrote: Vec dobro poznat "problem".

To ode na neodrzavanim autima, kad kazem neodrzavanim ne mislim na redovno mijenjanje ulja i filtera ulja, to nije dovoljno kod tog motora. Mora se redovno mijenjat i brtva uljne pumpe, jednostavno je tako. Uglavnom su otisle radilice onima koji nisu vozili auto u ovlasteni servis.

Najgore je sto ce onda ljudi rec, ne valja Insignia. Nisi je druze odrzavo. :lol:
Ovo je jedan od "onih" auta, kupljen nabrzinu kod Smajica u Kiseljaku (koji je priznao stari auto), bila stara mozda 3-4 god, na satu 210k km. Elem, koliko znam prvo su je odrzavali u Safety caru, vallda je tamo znao nekog, gdje su mu BTW cijev servo pumpe volana "okrpili" komadom gumenog crijeva i selnom, onda je auto izbacio gresku, izmjenilo se tu 2-3 majstora, da bi mu u Berlijeti nasli da je bilo u pitanju neko crijevo i od tad odrzava u Berlijeti, a tome ima bar 2-3 god.
konektovan

#17943 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

UmaX wrote:Ja ne mislim da je i to problem, uopce. Ne ode radilica sama od sebe, nego zbog neodrzavanja.
Vec gore napisase, radilica je posljedica a uljna pumpa pravi njesra.
UmaX

#17944 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by UmaX »

konektovan wrote:
UmaX wrote:Ja ne mislim da je i to problem, uopce. Ne ode radilica sama od sebe, nego zbog neodrzavanja.
Vec gore napisase, radilica je posljedica a uljna pumpa pravi njesra.
Ma jasno mi je, ne ode ni uljna pumpa sama od sebe. Nisam se dobro izrazio.
UmaX

#17945 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by UmaX »

tempuser wrote:
UmaX wrote: Vec dobro poznat "problem".

Ovo je jedan od "onih" auta, kupljen nabrzinu kod Smajica u Kiseljaku (koji je priznao stari auto), bila stara mozda 3-4 god, na satu 210k km. Elem, koliko znam prvo su je odrzavali u Safety caru, vallda je tamo znao nekog, gdje su mu BTW cijev servo pumpe volana "okrpili" komadom gumenog crijeva i selnom, onda je auto izbacio gresku, izmjenilo se tu 2-3 majstora, da bi mu u Berlijeti nasli da je bilo u pitanju neko crijevo i od tad odrzava u Berlijeti, a tome ima bar 2-3 god.
E vidis upravo to sa servo pumpom, odnosno tecnosti od servo pumpe je pravi problem. Zna procurit a kad procuri ode po DPF-u, i bilo je Insignia koje su zbog toga izgorile.
tempuser

#17946 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by tempuser »

Jbga, ako u instrukciji za odrzavanje ne pise redovna zamjena brtve uljne pumpe, kao sto pise namjena ulja, filtera itd, onda to nije neodrzavanje nego problem.
Vidi ovaj scenario... Prema antimonopolistickim zakonima EU ti auto mozes odrzavati u bilo kom registrovanom servisu prema predvidjenom planu odrzavanja i kvalitetnim dijelovima, a da se pri tome ne gubi garancija. Ako u planu odrzavanja nigdje nije navedeno to za brtvu uljne pumpe onda i ako taj fol znaju samo ovlasteni onda drugi serviser uz svu volju da auto odrzava po PS-u ne moze za to znati.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#17947 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mali_milojica »

UmaX wrote:
Vec dobro poznat "problem".

:thumbup:
Kod velikog servisa zamjenis brtvu na uljnoj pumpi. Kosta 34 ili 36 KM i miran si. Jbg dosta ljudi to tek sazna kad ode sve u 3pm.
UmaX

#17948 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by UmaX »

tempuser wrote:
Jbga, ako u instrukciji za odrzavanje ne pise redovna zamjena brtve uljne pumpe, kao sto pise namjena ulja, filtera itd, onda to nije neodrzavanje nego problem.
Vidi ovaj scenario... Prema antimonopolistickim zakonima EU ti auto mozes odrzavati u bilo kom registrovanom servisu prema predvidjenom planu odrzavanja i kvalitetnim dijelovima, a da se pri tome ne gubi garancija. Ako u planu odrzavanja nigdje nije navedeno to za brtvu uljne pumpe onda i ako taj fol znaju samo ovlasteni onda drugi serviser uz svu volju da auto odrzava po PS-u ne moze za to znati.
Sasvim sigurno da pise. Problem je sto third-party majstori to ne znaju (odnosno nisu znali, mada ih sigurno i sad ima koji ne znaju). Ovlasteni sasvim sigurno znaju.

@milojica, ne znam bas da ide na velikom servisu, mislim da je na svakih 60k.
amar1994

#17949 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

ista prica je i sa isuzu 1.7 dizelima i matica uljne pumpe,ovlasteni znaju da se mora zamijenit ta glupa matica koja ide u kontra navoj,a vecina majstora to ne zna dok se ne izvrne i napravi havariju :)

samo ne kontam i njih,ako je problem onda pravis TSB i mijenjas ljudima poboljsanu verziju tog dihtunga o svom trosku,al jbga .

rejting joj je 3,znaci Umax u pravu 100%
https://www.honestjohn.co.uk/carbycar/v ... 2008/good/

@tempuser

taj auto ocigledno nije vidio ovlastenog servisa odavno,jer da jeste zamijenjena bi bila hidraulicna cijev u sklopu opoziva.
Last edited by amar1994 on 01/11/2018 12:36, edited 2 times in total.
UmaX

#17950 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by UmaX »

amar1994 wrote:ista prica je i sa isuzu 1.7 dizelima i sarafu uljne pumpe,ovlasteni znaju da se mora zamijenit taj glupi saraf koji ide u kontra navoj,a vecina majstora to ne zna dok se ne izvrne i napravi havariju :)
Kakav saraf uljne pumpe?
Post Reply