Mozda cbd trava. Nikli su cbd shopovi kao gljive poslije kise. Haman ih ko kebaba.konjislav wrote:U Berlinu haman gdje god da se nađeš možeš osjetiti miris trave kako neko puši.mali_balon wrote:Pitanje za austrijsku dijasporu, posto sam u austriji, jel se ovo fakat trava prodaje na pumpi, bp pumpa, ja na kasi vidim kutijica sa listom trave, kontam neki ukus ulje ili nesta, kaze lik kanabis....jel to prava trava, imal kakvih pravila tipa ne smije se pusit vani itd itd
Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- pustopoljina
#17926 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- 512MB
#17927 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa nemoš to pušit ba 
- HAVANA
#17928 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Eki cbd,vise te lexaurin spuca.Mozes onda i majcinu dusicu pusit.
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#17929 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Dolaze švabe redovno i kupe sve iz željezničke struke
Ljudi masovno napuštaju kako željeznice tako i privatne firme koje imaju prugu.
Nude školovanje tj praktičnu obuku u Sloveniji koja traje godinu dana. Imaš platu 1000 eura, plaćen smještaj i hranu, tih godinu dana imaš praktičnu obuku i učiš jezik, onda te šalju u Njemačku gdje početna plata 2000 eura. Oni sređuju vizu i sve ostalo.
Dosad znam trojicu momaka koji su napustili poslove i čekaju da idu.
Ljudi masovno napuštaju kako željeznice tako i privatne firme koje imaju prugu.
Nude školovanje tj praktičnu obuku u Sloveniji koja traje godinu dana. Imaš platu 1000 eura, plaćen smještaj i hranu, tih godinu dana imaš praktičnu obuku i učiš jezik, onda te šalju u Njemačku gdje početna plata 2000 eura. Oni sređuju vizu i sve ostalo.
Dosad znam trojicu momaka koji su napustili poslove i čekaju da idu.
-
espn
#17930 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Krajem juna u BiH na evidencijama više od 400.000 nezaposlenih osoba
https://www.klix.ba/biznis/posao/krajem ... /190729091
Posao u FBiH traži više od 20.000 fakultetski obrazovanih osoba
https://www.klix.ba/biznis/posao/posao- ... /190729094
https://www.klix.ba/biznis/posao/krajem ... /190729091
Posao u FBiH traži više od 20.000 fakultetski obrazovanih osoba
https://www.klix.ba/biznis/posao/posao- ... /190729094
-
Cookie85
#17931 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Imas i na mariahilferstr. Shop , ali nije normalna trava, preradjena, ima dosta manje thc i jos nekih klinacamali_balon wrote:Pitanje za austrijsku dijasporu, posto sam u austriji, jel se ovo fakat trava prodaje na pumpi, bp pumpa, ja na kasi vidim kutijica sa listom trave, kontam neki ukus ulje ili nesta, kaze lik kanabis....jel to prava trava, imal kakvih pravila tipa ne smije se pusit vani itd itd
-
espn
#17932 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Alarmantni podaci: Vlasti u Mostaru skrivaju više od hiljadu tona kancerogenog mulja
https://www.klix.ba/vijesti/bih/alarman ... /190730058
Nisu u Vodovodu u stanju realizovati najobičniji kredit koji su dobili od Evropske banke za razvoj.
https://www.klix.ba/biznis/stigla-prva- ... /190731052
U BiH je sve manje malinjaka, berače je teško naći i za dnevnicu od 50 KM
https://www.klix.ba/biznis/privreda/u-b ... /190730068
https://www.klix.ba/vijesti/bih/alarman ... /190730058
Nisu u Vodovodu u stanju realizovati najobičniji kredit koji su dobili od Evropske banke za razvoj.
https://www.klix.ba/biznis/stigla-prva- ... /190731052
U BiH je sve manje malinjaka, berače je teško naći i za dnevnicu od 50 KM
https://www.klix.ba/biznis/privreda/u-b ... /190730068
- konjislav
#17933 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Prije par dana(u ponedjeljak) imao 2. performance review na poslu poslije 5 mjeseci. Odlicno prosao, moj menadzer mi dao savjeta da se unaprijedim, te dogovorili jos jedan performance review opet za 3 mjeseca. Dobio feedback na mail zajedno sa tackama koje bi trebao popraviti i unaprijediti koje bi vodile ka prelasku na visu ulogu u firmi.
Sve dok covjek radi savjesno i odgovorno, nema sta da se brine. Ja radim i dajem i vise od toga ocito, ali to nije preduslov za neku stabilnost i napredak, ja to radim jer zelim brzi napredak.
Toliko o neizvjesnosti u Njemackoj.
Neizvjesnije ti je u Bosni sa bosanskim zakonima i bosanskim firmama i gazdama.
Sve dok covjek radi savjesno i odgovorno, nema sta da se brine. Ja radim i dajem i vise od toga ocito, ali to nije preduslov za neku stabilnost i napredak, ja to radim jer zelim brzi napredak.
- vjesticanametli
#17934 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- mirsek
#17935 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
konjislav wrote:Prije par dana(u ponedjeljak) imao 2. performance review na poslu poslije 5 mjeseci. Odlicno prosao, moj menadzer mi dao savjeta da se unaprijedim, te dogovorili jos jedan performance review opet za 3 mjeseca. Dobio feedback na mail zajedno sa tackama koje bi trebao popraviti i unaprijediti koje bi vodile ka prelasku na visu ulogu u firmi.
Ko ne zna bolje, pljuje i omalovazava da se bolje osjeca.
Mada i u ovim nasim firmama, bar IT-a sto se tice, stvarno imas vise nego odlicne uslove za BIH. Mediorima nude pregovore za 4000 KM kad hitno treba ljudi.
- 512MB
#17936 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Sta su mediori?
- konjislav
#17937 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Imao sam ja i vise od toga na ruke, i otisao. Vec sam pricao o tome. Nestabilnost generalno govoreci, a ne samo sa tim poslodavcima i firmama mi je bila presudjujuci faktor.mirsek wrote:konjislav wrote:Prije par dana(u ponedjeljak) imao 2. performance review na poslu poslije 5 mjeseci. Odlicno prosao, moj menadzer mi dao savjeta da se unaprijedim, te dogovorili jos jedan performance review opet za 3 mjeseca. Dobio feedback na mail zajedno sa tackama koje bi trebao popraviti i unaprijediti koje bi vodile ka prelasku na visu ulogu u firmi.
Neizvjesnije ti je u Bosni sa bosanskim zakonima i bosanskim firmama i gazdama.![]()
Mada i u ovim nasim firmama, bar IT-a sto se tice, stvarno imas vise nego odlicne uslove za BIH. Mediorima nude pregovore za 4000 KM kad hitno treba ljudi.
Odnosno, ja sam otisao iz Bosne u Njemacku upravo jer mi je bilo neizvjesno u Bosni za razliku od onoga sto mu je u Njemackoj neizvjesno.
- mirsek
#17938 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Zargonski mid level developeri sa 3-5 godina iskustva.512MB wrote:Sta su mediori?
- mirsek
#17939 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Znam ja koliko si imao na ruke u bivsoj firmi, nego govorim za ove sto te pokusavaju spustiti ili suknuti.konjislav wrote:Imao sam ja i vise od toga na ruke, i otisao. Vec sam pricao o tome. Nestabilnost generalno govoreci, a ne samo sa tim poslodavcima i firmama mi je bila presudjujuci faktor.mirsek wrote:konjislav wrote:Prije par dana(u ponedjeljak) imao 2. performance review na poslu poslije 5 mjeseci. Odlicno prosao, moj menadzer mi dao savjeta da se unaprijedim, te dogovorili jos jedan performance review opet za 3 mjeseca. Dobio feedback na mail zajedno sa tackama koje bi trebao popraviti i unaprijediti koje bi vodile ka prelasku na visu ulogu u firmi.
Neizvjesnije ti je u Bosni sa bosanskim zakonima i bosanskim firmama i gazdama.![]()
Odnosno, ja sam otisao iz Bosne u Njemacku upravo jer mi je bilo neizvjesno u Bosni za razliku od onoga sto mu je u Njemackoj neizvjesno.
Sto se tice neizvjesnosti sto se tice sistema, uredjenja i politickih desavanja tu si svakako u pravu, tu je skoro svaka zemlja na zapadu bolja od BIH.
Ja sam htio napomenuti da u IT sektoru cak ni u BIH nemas puno neizvjesnost, bar sto se posla tice, i to sa odlicnim platama.
- konjislav
#17940 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Sve zavisi od pojedinacnih standarda i zelja i prohtjeva.mirsek wrote:Znam ja koliko si imao na ruke u bivsoj firmi, nego govorim za ove sto te pokusavaju spustiti ili suknuti.konjislav wrote:Imao sam ja i vise od toga na ruke, i otisao. Vec sam pricao o tome. Nestabilnost generalno govoreci, a ne samo sa tim poslodavcima i firmama mi je bila presudjujuci faktor.mirsek wrote:![]()
Sto se tice neizvjesnosti tu si svakako u pravu, tu je skoro svaka zemlja na zapadu bolja od BIH.
Ja sam htio napomenuti da u IT sektoru cak ni u BIH nemas puno neizvjesnost za posao.
- 512MB
#17941 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ako misliš na senior developere onda to i nije plata neka (a 5 godina iskustva nije baš malo).mirsek wrote:Zargonski mid level developeri sa 3-5 godina iskustva.512MB wrote:Sta su mediori?
- mirsek
#17942 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ne na seniore sa 5+ godina iskustva( mada se senioritet vise odredjuje po mindsetu nego po godinama staza ali eto ovo je neka generalna granica), mislio sam na midlevel sa 3-5 godina radnog iskustva.512MB wrote:Ako misliš na senior developere onda to i nije plata neka (a 5 godina iskustva nije baš malo).mirsek wrote:Zargonski mid level developeri sa 3-5 godina iskustva.512MB wrote:Sta su mediori?
Seniori standardno traze i dobijaju minimum 4000 KM kad prelaze u drugu firmu, to je vec postalo uobicajeno ali je kuriozitet da i neko sa 3 godine iskustva moze dobiti tu platu.
- 512MB
#17943 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Zašto ne, sve zavisi od toga šta nudi. Iskustvo iznad 5-6 godina je svakako irelevantno...
- mirsek
#17944 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
A gledaj, to u BIH do sada nije bilo moguce tako lako dobiti sa ti senioritetom osim ako si bas extra talent sa kvalitetnim iskustvom u nekoj vrlo trazenoj i skupoj nisi.512MB wrote:Zašto ne, sve zavisi od toga šta nudi. Iskustvo iznad 5-6 godina je svakako irelevantno...
- konjislav
#17945 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
To ti je ekonomija, zakon ponude i potražnje.mirsek wrote:A gledaj, to u BIH do sada nije bilo moguce tako lako dobiti sa ti senioritetom osim ako si bas extra talent sa kvalitetnim iskustvom u nekoj vrlo trazenoj i skupoj nisi.512MB wrote:Zašto ne, sve zavisi od toga šta nudi. Iskustvo iznad 5-6 godina je svakako irelevantno...
Što je najbolje, biti će još veća i veća potražnja.
- 512MB
#17946 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Tako je, sa mnom radi freelancer tip 69 mu godina. Radi dva dana sedmično i piše .py skripte, zaradi mjesečno netto svoje dvije milje eura, izađe malo među narod i tak, libo ga 
- vjesticanametli
#17947 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Imam i ja takvog u firmi
kaze zezam se dosadno kuci u peMziji
pa postao freelancer i externi nam sUradnik
- 512MB
#17948 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Da ne radimo u istoj firmi 
- vjesticanametli
#17949 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ja sam u hamburgu.....ne radimo nazalost 
- Bullet Tooth Tony
#17950 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Gore puse vjetar 24/7vjesticanametli wrote:Ja sam u hamburgu.....ne radimo nazalost
Ko na pumpi na bentbasi.. Vazda bakijas puse.. U sred ljeta radnici na pumpi u jaknama