Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#17901 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by sabina1 »

VjecitiStudent wrote:
Pedja Kojovic wrote:Premijer KS Suad Zeljković je podnio ostavku na 8. hitnoj sjednici SKS, održanoj 12.02.2014.
Zakon o Vladi određuje rok od 60 dana za izbor novog mandatara. (Mišljenje Ustavnog suda FBiH na upit Vlade KS).
SDA, SBB i SDA su se javno izjasnili da neće predlagati novog mandatara.
Šta da se radi?

p.k.
Optimalno, tehnokratska vlada, koju bi zajedno napravile sve stranke koje trenutno učestvuju u skupštini, i koju čeka niz nužnih, ali i vrlo nepopularnih i bolnih odluka.
Alternativa je da ponor ka kojem idemo bude još dublji.

No, najvjerovatnije ćemo na kraju dobiti još jednu kombinaciju SDA i Radeljaša, sa obaveznim Kozadrom.
Vječiti ,

zašto bi bilo ko iole normalan u bilo kom periodu uplesao u vrzino kolo sa :
- Kiflom i njegovom patriotskom strankom
- Musićem i njegovom patriotskom strankom
- Radeljašem
- Pećancom
- Čardžićem - osrednjim muzičarem u sarajevskim "SUR"-ovima.
- Svilenim i ostalim krhotinama političkog interesa i koristoljublja.
- Utemeljiteljem koji je u međuvremenu postao pa prestao biti ministar ali je unakazio grad svojim "veličanstvenim stubovima" postratne tranzicije u Nedžarićima i Velešićima.

Dakle zašto u bilo kom obliku pružiti ruku ovim političkim kreaturama koji su Kanton survali na ivicu egzistencije u samo četiri godine (iako su doduše imali odličnu i nimalo zavidnu pozadinu koju su ostavili prethodnici) ?
Svaki ulazak u ovo je političko samoubistvo.
Naša Stranka apsolutno NEMA nikakvu odgovornost za situaciju u Kantonu jer je na posljednjim izborima dobila manje od 10 % podrške glasača a i to su dobili jer se ljudima svidio film "Ničija zemlja".
Dakle mi , građani Sarajeva, smo "iskali" i "eto nam ga"...uživajmo do kraja mandata i molimo Boga da ne bude kakvog kijameta.
Opet šta dobivamo tehnokratskom vladom ? Ništa. Vjerovatno postoji propis kojim se može isplaćivati plata budžetlijama na vrijeme.

NS tek od oktobra u potpuno drugoj situaciji sa mnogo većim brojem poslanika treba preuzeti pojedine resore i dokazati da je Ničija zemlja već odavno film za Kinoteku. (Peđa je to doduše odavno dokazao)
Pozdrav.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#17902 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by KatarinaKosaca »

@tv sabina, nisam baš sigurna da je motiv ljudi koji su glasali za NS bio film. NS je imao brilijantan potez iako preuranjen i pionirski, ali svakako vizionarski koalciju sa Zdravkom Krsmanovićem iz RS i tako kreiranje jedne državne stranačke koalicije za idejom anuliranja entiteta bez anuliranja ničijeg nacionalnog identiteta. Hebi ga, kao što je i Ajfelov toranj u početku svoje gradnje skoro pa srušen, tako je i ova ideja propala radi retrogradnih politika, mišljenja, mozgova, stavova. Da oni ipak nisu 100%-tni, dokazuje i pokazuje broj glasova za NS, a nikako film, koliko god dobar ili oskarovski bio taj film.
NS je, isto tako treba reći i to sam napisala pk prije 4 godine imao jako lošu infrastgrukturu i organizaiju van Sarajeva, loše kadrove itd, i to je i razlog što je broj glasova na tim mjestima bio manji. To im se moglo oprostiti jer su bili tek formirani, novi, zato i jesam sad napisala da je vrijeme da se počne sa promidžbom , jer se više početničke greške neće moći praštati. Iako je ciljana grupa , svakako urban elemenat, njega se može naći i van 3-4 najveća grada.
kluz franjo

#17903 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by kluz franjo »

Last edited by kluz franjo on 31/08/2016 22:36, edited 1 time in total.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#17904 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by JoseMujica »

weredsf wrote:
KatarinaKosaca wrote:
weredsf wrote:..Razlika je sto ti za KOnakovica i Spahica ne postojis, nebitan si dok ti o njima pricas sve najgore
NIđe veze. Onda se ovo može primjeniti za cijeli koncept forumanja, za Safeta Sušića ne postojimo i ne poznaje nas, pa stranice o njemu, Džeki, ostalim političarima itd. Ne znam odakle, na osnovu čega i po kojem osnovu toliko ideopoklonstvo nekom ko u naručenom cv-u napiše da je završio "najvažniji zanat sarajevskih ulica", jer ne samo da je esdeaovski tako tipično muško-šovinistički (zamislite da to piše za nekog ženskog spola) nego je i beskrajno glupo, valjda da fascinira neke došlje, šta li.. Da sam SDA pristalica ne bih toliko tipovala i igrala na Konakovića, prije bih, na primjer, preuzela ulogu branitelja "časnog i nečasno oblaćenog" Ahmetovića. Puno bi bilo inteligentnije.
Kato, jedno je tvoje pisanje a sasvim nesto drugo nazvati Spahica krmetom, kladim se da nema hrabrosti to covjeku reci u facu, isto vazi i za Konakovica, ne ulazi to u koncept foruma nego u licnu frustraciju, kladim se da je Dino zgodniji od njega, ima bolju zenu pored sebe, vise love...kompleksasima sasvim dovoljni razlozi da pisu na ovaj nacin
Najlakse je kmecati i parazitirati na racun drzave od koje redovno platu dobijas, dobija jer je sigurno ne zaradi od silnog kmecanja po forumu u toku radnog vremena.
:roll:
e da znaš šta mi je na pamet palo...
kluz franjo

#17905 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by kluz franjo »

Last edited by kluz franjo on 31/08/2016 22:35, edited 2 times in total.
Pedja Kojovic

#17906 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

kluz franjo

Postoji samo jedan nacin da saznamo da li je vas osjecaj tacan.

p.k.
Pedja Kojovic

#17907 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

challenger

Oni koji su bili zaposleni treba da imaju pravo na naknadu u periodu i iznosu koji je proporcionalan trajanju prethodnog zaposlenja.

p.k.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#17908 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by sabina1 »

KatarinaKosaca wrote:@tv sabina, nisam baš sigurna da je motiv ljudi koji su glasali za NS bio film. NS je imao brilijantan potez iako preuranjen i pionirski, ali svakako vizionarski koalciju sa Zdravkom Krsmanovićem iz RS i tako kreiranje jedne državne stranačke koalicije za idejom anuliranja entiteta bez anuliranja ničijeg nacionalnog identiteta. Hebi ga, kao što je i Ajfelov toranj u početku svoje gradnje skoro pa srušen, tako je i ova ideja propala radi retrogradnih politika, mišljenja, mozgova, stavova. Da oni ipak nisu 100%-tni, dokazuje i pokazuje broj glasova za NS, a nikako film, koliko god dobar ili oskarovski bio taj film.
NS je, isto tako treba reći i to sam napisala pk prije 4 godine imao jako lošu infrastgrukturu i organizaiju van Sarajeva, loše kadrove itd, i to je i razlog što je broj glasova na tim mjestima bio manji. To im se moglo oprostiti jer su bili tek formirani, novi, zato i jesam sad napisala da je vrijeme da se počne sa promidžbom , jer se više početničke greške neće moći praštati. Iako je ciljana grupa , svakako urban elemenat, njega se može naći i van 3-4 najveća grada.
Kate :thumbup:

Ponoviću da bi ulazak u propalu vladu , propalog kantona bi bio smrtonosan udarac jedinoj alternativi 2014 godine.
Stvarne poluge vlasti sa ovim omjerom u parlamentu naravno da ne bi imali plus što bi imali prekratak rok za bilo šta. Više bi bili na moru nego u poslu.
Iskreno se nadam da neće popustiti.
weredsf

#17909 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by weredsf »

kluz franjo wrote:
weredsf wrote:
Sta ti konkretno smeta u planu ZZO KS, koje su tvoje zamjerke i sta bi promjenio u njemu??
moj post od ranije
kluz franjo wrote:
Pedja Kojovic wrote: Međutim, ja smatram, da upravo glasanje protiv ovakvog budžeta, kakav je Vlada predložila, predstavlja odgovoran odnos prema javnom novcu i javnom interesu.
Pored navedenih skoro 800 miliona loše i nerealno planiranih troškova (finansiranih sa cca. 250 miliona novog duga) pred zastupnicima će se naći i finansijski plan Zavoda za zdravstveno osiguranje KS za 2014. težak dodatnih 350 miliona.
Samo neke od uvredljivo bezobraznih stavki u nastavku
25 miliona KM novog zaduženja
1 milion KM za liječenje u inostranstvu (za one koji ne umru dok razne komisije ne utvrde da je liječenje nemoguće obaviti u KS, FBiH i BiH)
700.000 KM za naknade NO i UO i rad u komisijama + 15% u odnosu na 2013.
360.000 KM za proteze za gornje i donje ekstremitete
93.000 KM za Invalidska kolica
32.000 KM za reprezentaciju (ne onu u sjedećoj odbojci, već Janjetinijada '14)
200 KM (dvije stotine) za pomagala za slijepa lica.
Plan potpisao Mr.sci. Esed Radeljaš dipl.oec., a podržali ministar zdravstva u ostavci dr. Eldan Lokmić i ministar finansija u ostavci i v.d. primijer KS Muhamed Kozadra dipl.ecc.
Maşallah!!!
Kao prvo - odmah - pravednija preraspodjela unutar postojećeg, finansijskog plana.
kao drugo - kratkoročno - reforma zakona o javnim ustanovama i preduzećima u smislu ukrupnjavanja istih (samim tim ukidanje jednog broja direktora, sekretarica, članova NO i UO). Izmjena odluke o naknadama za članstva u NO/UO i Komisije (član NO/UO/Komisije koji iz budžeta već prima platu, nema pravo na posebnu naknadu za članstvo u navedenim tijelima).
Kao treće srednjoročno - Reforma organizacijskog ustrojstva zdravstvenog osiguranja u smislu centralizacije i ukrupnjivanja, te samim tim i značajnog smanjenja broja zaposlenih u administraciji Zavoda za ZO.
Kao četvrto srednjoročno - ostvarene uštede po gore navedenim izmjenama usmjeriti u a) smanjenje stope doprinosa za ZO iz plata, poboljšanje uslova zdravstvene zaštite sa fokusom npr. na dječiju zdravstvenu zaštitu i jačanje kadrovskih, tehničkih i materijalnih uslova rada inspekcijskih službi u zdravstvu.

-Od tih 25 miliona 16 ide kao zakonska rezerva koju zavod mora imati za pokrivanje gubitaka javnih ustanova, ta rezerva se do sada drzala kao orocena sredstva i koristila se za pokrivanje gubitka i ona se ovaj put pokazala kao prihod i rashod pa zbog toga imas gubitak od nekih 14 miliona. Ostatak ce se koristiti za vracanje dijela Saudiskog kredita za 6 etazu Klinickog centra
-Ranije je bio 2.5 miliona za lijecenje u inostranstvu i uglavnom se ta sredstva potrose na osiguranike i to je premala stavka za takvo sto, medjutim ove godine je federacija uzela od zavoda 4 miliona upravo za te svrhe, odnosno za fond solidarnosti
-700.000 je planirano ali realno nema toga toliko i nece biti utrosena, svakako je previse
-360.000 je dio od 7 miliona koja se trose na osiguranje prava zdravstvenih korisnika kao sto su Inzulin, pelene, proteze itd..ima toga dosta i to se ne smije dirati jer ugrozavas prava osiguranika
-92.000 isti slucaj i sa kolicima

U odnosu na prosli plan ovaj je relativno stabilizirajuci, nisi spomenuo stavke sa lijekovima koja je najveca i iznosi oko 70 miliona, tamo se mogu praviti ustede, prije svega na listama lijekova koje su leglo kriminala
rahmanjin

#17910 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by rahmanjin »

Peđa, da li imate namjeru da pravite neke predizborne koalicije, saveze, zajednicke liste...
kluz franjo

#17911 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by kluz franjo »

Last edited by kluz franjo on 31/08/2016 22:26, edited 1 time in total.
weredsf

#17912 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by weredsf »

Nisam stručnjak za uređenje zdravstvenog sistema, ali nešto malo znam o principima budžetiranja. Rezerve se u pravilu planiraju i realizuju iz suficita. Ono što mi imamo kao višegodišnju praksu u skoro svim javnim budžetima je nerealno planiranje zakonskih obaveza (prava uposlenika, prava socijalnih kategorija i sl.) iz budžetskog balansa nakon rezervi, a zakonskih rezervi iz budž. suficita. Redovno je onda realizacija budžeta deficitarna i onda pokrivamo te manjkove (u kojima su nagomilane budžetske obaveze i zakonske rezerve) novim kreditima. To se kao što i sam kažeš desilo u ZZO 2013., a najvjerovatnije će isti slučaj biti i 2014. - pogledaj plan i strukturu prihoda ZZO za ovu godinu.
Zavod je specifican, on nije na trezorskom poslovanju pa ima niz specificnosti. Zakonska rezerva od 5% je obavezna i ona garantuje nesmetano funkcionisanje sistema u slucajevima kada se smanji uplata doprinosa kao i za pokrivanje gubitaka, ta sredstva su bila uvijek orocena i nisu prikazivana do sada u izvjestajima, ove godine je to prvi puta napravljeno i otuda da zavod posluje sa gubitkom, da su nekim slucajem aktivirali tu rezervu od koje je prosle godine uplaceno 7 miliona KC Sarajevo da moze prezivljeti godinu zavod je mogao poslovati pozitivno ponovo.
Prosle godine nisu dobro planirana sredstva za lijekove jer je bio plan da se nova lista napravi u prvih par mjeseci ali to se desilo u desetom mjesecu, otuda razlika izmedju planiranih 62 miliona i realizovanih 70.6 miliona i to je jedan od najvecih gubitaka plus sto su sredstva primnjena u 2013 knjizena u 2012 ( 12 miliona) i taj kriminal je uradio prof. Sabic kako bi zavod poslovao pozitivno.
Definitivno premala, mislim da kao društvo imamo obavezu da zahtjevamo od odgovornih da se boljom organizacijom i kvalitetnijom preraspodjelom od više stotina miliona KM prihoda po osnovu ZO godišnje, omogući liječenje našoj djeci u slučajevima najtežih bolesti
Premalo je jer imas stvarno puno slucajeva da ljudi do 10.000 maraka idu vani, djeca posebno i to je uhodan sistem, najvise toga ide na PETC za koji se ide u Zagreb, zavod je kupio taj aparat (6 miliona0 ali KC nema reagense za njega tj. nije rjeseno kako da se doprema aktivna glukoza koja je potrebna za taj aparat
pa se pacijenti salju u Zagreb na pregled i naravno firma koja je isporucila taj aparat ima najvise koristi od blokade distribucije aktivne glukoze.Dugo je taj aparat skupljao prasinu ali to je kriv managmet bolnice.
Opet, mislim da je jako dobro kada se diskusija primarno vodi o suštinskim stvarima. Tu se vrlo brzo možemo složiti. Mislim da je vrlo kontraproduktivna diskusija tipa "hafiz Gavrankapetanović je lopov, hadžija, patriota, kriminalac, izdajica, bošnjak, itd."
Mislim da je puno bolje postaviti pitanje: "kakav zdravstveni sistem želimo, i ko su ljudi koji taj sistem mogu početi da izgrađuju?" Oni, koji su do sada upravljali i gradili taj sistem za rezultat često imaju veliku disproporciju u učinku po pitanju upravljanja ličnim i upravljanja javnim finansijama.
Kod nas je zdravstveni sistem u haosu, imas slucaj da fali medicinskog kadra u Klinickom centru ali oni su prosle godine mimo plana primili 130 ljudi od cega je to mahom nemedicinski kadar,nekakvi savjetnici, referenti, vozaci itd. Zavod ni ove godine nije stavio u plan te ljude jer nema love ali ih oni nisu otpustili, naime oni ce plate dobijati iz materijalnih troskova za koje lovu dobijaju od zavoda u vidu mjesecnih transi i imas vec aktivan problem da zbog toga nema zavoja, antibiotika, stentova i slicnih stvari. Svi krive kanton a zapravo zavod izvrsava obaveze prema planu sa indeksom 100% ali los managment i politicko zaposljavanje donosi gubitke i za par godina dovodi do pada sistema.
VjecitiStudent

#17913 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

Još jednom 'čestitke' strankama u općini Centar, Našoj stranci, SDA i SDP-u, koji su zgrade obdaništa na Mejtašu, koje su neko vrijeme iznajmljivane njemačkoj ambasadi, za smiješne novce dali privatniku za još eksluzivno privatno obdanište.

Umjesto da vrate prostor njegovoj prvobitnoj namjeni, jer ...
http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/sara ... -200-djece
Veliko interesovanje roditelja za upis djece u vrtiće: Na listama čekanja od 150 do 200 djece

Za upis djece u vrtiće JU Djeca Sarajeva vlada veliko interesovanje roditelja, međutim zbog nedostatka infrastrukturnih i kadrovskih kapaciteta, mnogi budu stavljeni na listu čekanja dok se ne ukaže prazno mjesto.
Sramota.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#17914 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by -LIBERO- »

rahmanjin wrote:Peđa, da li imate namjeru da pravite neke predizborne koalicije, saveze, zajednicke liste...
Nisam Pedja, ocigledno :D , ali bilo je neke price oko zajednickog djelovanja sa SDU, sa pecancem je nesto (nemam pojma tacno sta) i potpisano. Bilo je i price oko ujedinjenja sa Liberalima, ako ovi jos uvijek i postoje...i jos je ponesto spominjano.

SDU se u medjuvremenu podijelio na dva dijela, i ne vjerujem da bi se bilo sta moglo zajednickoga uraditi sa ovom frakcijom Lazovic-Zlatar & CO. Pecancev dio SDU-a ne znam u kakvom je stanju, i da li bi to bio samo autogol za NS (?). A Liberali, oni su onako...od onog koaliranja sa SDA i SzaBIH, fakticki ispod svih izbornih pragova na svim nivoima. Ali eto, ima u toj politickoj opciji jos poneko kvalitetno ime, i ima ipak nesto (ne puno) galsackog tijela koji se raspe i na njih bez obzira sto ne prelaze izborne pragove, tako da bi se sa njima i trebalo zavrsiti u tom procesu UJEDINJENJA, ne koalicije, ako je to jos aktuelno.

Eto, izvini sto sam se javio, i onako vise na glas sam sa sobom prodiskutovao o ovom pitanju. :thumbup: :D
kluz franjo

#17915 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by kluz franjo »

Last edited by kluz franjo on 31/08/2016 22:24, edited 1 time in total.
weredsf

#17916 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by weredsf »

kluz franjo wrote:
weredsf wrote: Zavod je specifican, ...
... za par godina dovodi do pada sistema.
:thumbup: preporuka forumašima za pažljivo čitanje.
@weredsf
Stranče, ne znam ko si, ali napusti tastaturu našeg weredsf odmah!! ;-)
E kad smo već kod načelne saglasnosti oko nekih pitanja (bez obzira na stranačke preferencije), da te priupitam nešto. Em si očigledno u toj materiji, a sigurno i bolje pratiš šta se dešava u SDA bašći. Možeš li mi nešto reći o dr. Nermini Kapetanović? Znam da je iz SDA KO Zenica, ali evo (kao doprinos Peđinom pitanju) to bi po meni mogla biti osoba za recimo min. zdravlja KS u nekoj stručn(ij)oj vladi. Ova moja procjena je zasnovana na nekih par njenih javnih istupa (umjereno, argumentovano), a i nije mi poznato da se za nju vežu neki skandali.
Kakve su tvoje informacije?
Zivim u Sarajevu pa tu doktoricu ne poznajem, znam ovu trenutnu ministricu kojoj se sudi (Balorda) i zena je u prvom malo starija i nije se najbolje snasla u svom tom haosu, posebno jer taj Kanton nema toliko novca kao Sarajevo i znam da dosta problema ima u Bolnici, ljudi nemaju materijala ali imaju magnet koji je po svim standardima nepotreban jer je Sarajevo blizu
Zdravstvo je jako komplicirano i vjerovatno najteza oblast za urediti, imas Federaciju i njihov fond solidarnosti, te ministarstvo, pa imas to isto u kantonu Sarajevo, to je posebno problematicno kod formiranja esencijalnih lista lijekova i uvijek stvara probleme i prolongira usvajanje te neki lobiji sami sebi aneksiraju listu na kojoj su zastupljeni...Onaj ko bude zelio rjesiti probleme mora krenuti obrnutim redoslijedom, dobar managment javnih ustanova, kvalitetan ministar i onda ti fond dodje samo kao racunovodstveni sistem, posebice od kada ne provodi javne nabavke za te ustanove nego daje novac pa one same to rade.
Ove godine Hadzici te Ilijas i Vogosca skupa dobijaju punktove hitne pomoci i to je jako dobra i konkretna stvar, godinama to nije rjeseno bilo...ljudi su umirali u hitnoj
drug_profi

#17917 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug_profi »

kolega @weredsf
kako i @franjo kluz primjeti, kao da ti je neko hakovao acc. :D

Salim se. Drago mi je kad se i naizgled suprotstavljeni nadjemo lako o bitnih stvari. Vidim da nisi otudjen i da si u istom loncu kaoi ostali. Nazalost, ljudi koji su spremni da pokrecu stvari ne mogu doci u izvrsnu vlast. Ovdje vazi: ne talasaj!
Tako da... mjenjaj stranku kojoj dajes podrsku. 8-) Vidis da nema haira sa njima.
weredsf

#17918 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by weredsf »

drugi profil wrote:kolega @weredsf
kako i @franjo kluz primjeti, kao da ti je neko hakovao acc. :D

Salim se. Drago mi je kad se i naizgled suprotstavljeni nadjemo lako o bitnih stvari. Vidim da nisi otudjen i da si u istom loncu kaoi ostali. Nazalost, ljudi koji su spremni da pokrecu stvari ne mogu doci u izvrsnu vlast. Ovdje vazi: ne talasaj!
Tako da... mjenjaj stranku kojoj dajes podrsku. 8-) Vidis da nema haira sa njima.
Ma nisam ja nicemu supstinski suprostavljen, ja cesto imam problem sa nacinom na koji ljudi zele nesto postici a da pri tome ne znaju kako sistem funkcionise..
Pa fali nam generalno hrabrosti, malo bezinteresnog djelovanja, puno profesionalizma i protokola po kojim ce se ljudi ponasati i odgovarati za svoj posao
rahmanjin

#17919 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by rahmanjin »

-LIBERO- wrote:
rahmanjin wrote:Peđa, da li imate namjeru da pravite neke predizborne koalicije, saveze, zajednicke liste...
Nisam Pedja, ocigledno :D , ali bilo je neke price oko zajednickog djelovanja sa SDU, sa pecancem je nesto (nemam pojma tacno sta) i potpisano. Bilo je i price oko ujedinjenja sa Liberalima, ako ovi jos uvijek i postoje...i jos je ponesto spominjano.

SDU se u medjuvremenu podijelio na dva dijela, i ne vjerujem da bi se bilo sta moglo zajednickoga uraditi sa ovom frakcijom Lazovic-Zlatar & CO. Pecancev dio SDU-a ne znam u kakvom je stanju, i da li bi to bio samo autogol za NS (?). A Liberali, oni su onako...od onog koaliranja sa SDA i SzaBIH, fakticki ispod svih izbornih pragova na svim nivoima. Ali eto, ima u toj politickoj opciji jos poneko kvalitetno ime, i ima ipak nesto (ne puno) galsackog tijela koji se raspe i na njih bez obzira sto ne prelaze izborne pragove, tako da bi se sa njima i trebalo zavrsiti u tom procesu UJEDINJENJA, ne koalicije, ako je to jos aktuelno.

Eto, izvini sto sam se javio, i onako vise na glas sam sa sobom prodiskutovao o ovom pitanju. :thumbup: :D
Sto se tice Lazovica i comp. nikako, covjek se prodaje i samo gleda licni interes zato je i podijelio stranku. Sto se tice Pecanca i SDU ja nisam bio njihov simpatizer, ali poslije ove podijele su mi ok. Pecanac i Hosic su ljudi koji nemaju oraha u dzepu i vrijedni su paznje ( po mom misljenju ). To je jedina stranka koja je "otjerala" svoj dio koji se prodao za tal i komisije. LDS mi nikada nije bio drag sto zbog Bojana sto zbog njihovog ponasanja i stava da su oni najpametniji. Uostalom, Pedja zna kako je proslo sa pokusajem ujedinjenja NS i LDS.
Po meni jedina koalicija koja bi bila ok je NS,SDU ( Pecanac i Hosic ), penzioneri.
Evo i ja sam sam sa sobom prodiskutovao :)
VjecitiStudent

#17920 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

rahmanjin wrote:Sto se tice Lazovica i comp. nikako, covjek se prodaje i samo gleda licni interes zato je i podijelio stranku. Sto se tice Pecanca i SDU ja nisam bio njihov simpatizer, ali poslije ove podijele su mi ok. Pecanac i Hosic su ljudi koji nemaju oraha u dzepu i vrijedni su paznje ( po mom misljenju ). To je jedina stranka koja je "otjerala" svoj dio koji se prodao za tal i komisije. LDS mi nikada nije bio drag sto zbog Bojana sto zbog njihovog ponasanja i stava da su oni najpametniji. Uostalom, Pedja zna kako je proslo sa pokusajem ujedinjenja NS i LDS.
Po meni jedina koalicija koja bi bila ok je NS,SDU ( Pecanac i Hosic ), penzioneri.
Iz revizorskog izvještaja
Kao i prethodne godine ministru unutrašnjih poslova plaća se uvećava za 30% na ime posebnog dodatka za posebne uslove rada. Uredbom Vlade o posebnom dodatku definisano je da ovlaštenim službenicima u MUP-u pripada 30% po osnovu posebnih uslova rada i decidno su propisana radna mjesta za ostvarivanje prava na poseban dodatak. Obzirom da je ministar nosilac izvršne vlasti na koji se odnosi Zakon o radno-pravnom statusu članova Vlade odnosno Zakon o plaćama i naknadama u Kantonu i da Uredbom nije propisano da ima status ovlaštenog službenika u MUP-u, ne možemo potvrditi usaglašenost sa propisma isplate posebnog dodatka na plaću po osnovu posebnih uslova rada (mjesečno cca. 550 KM)
rahmanjin

#17921 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by rahmanjin »

VjecitiStudent wrote:
rahmanjin wrote:Sto se tice Lazovica i comp. nikako, covjek se prodaje i samo gleda licni interes zato je i podijelio stranku. Sto se tice Pecanca i SDU ja nisam bio njihov simpatizer, ali poslije ove podijele su mi ok. Pecanac i Hosic su ljudi koji nemaju oraha u dzepu i vrijedni su paznje ( po mom misljenju ). To je jedina stranka koja je "otjerala" svoj dio koji se prodao za tal i komisije. LDS mi nikada nije bio drag sto zbog Bojana sto zbog njihovog ponasanja i stava da su oni najpametniji. Uostalom, Pedja zna kako je proslo sa pokusajem ujedinjenja NS i LDS.
Iz revizorskog izvještaja
Kao i prethodne godine ministru unutrašnjih poslova plaća se uvećava za 30% na ime posebnog dodatka za posebne uslove rada. Uredbom Vlade o posebnom dodatku definisano je da ovlaštenim službenicima u MUP-u pripada 30% po osnovu posebnih uslova rada i decidno su propisana radna mjesta za ostvarivanje prava na poseban dodatak. Obzirom da je ministar nosilac izvršne vlasti na koji se odnosi Zakon o radno-pravnom statusu članova Vlade odnosno Zakon o plaćama i naknadama u Kantonu i da Uredbom nije propisano da ima status ovlaštenog službenika u MUP-u, ne možemo potvrditi usaglašenost sa propisma isplate posebnog dodatka na plaću po osnovu posebnih uslova rada (mjesečno cca. 550 KM)
za ovo nisam znao. Mislio sam kada sam pomenuo Pecanca, na 11 ili 12 ( ne znam tacno ) prijava koje je predao tuzilastvu za korupciju i kriminal ( naravno, nase tuzilastvo jos nista nije uradilo po tom pitanju ), da je prosle godine predlagao izmjenu zakona za nosenje oruzja i strozije kaznjavanje, pa promjenu zakona za divlje vozace koju je isto pokrenuo prije godinu ( ovih dana aktuelno ), i jos nekih stvari. Ako nista nesto je radio i pokusavao. Ali je po mom misljenju bio naivan sto je mislio da ce sa SDA bilo sta moci promjeniti.
Zbog tih stvari sam spomenuo njega i Hosica, odnosno da bi NS mozda mogla sa njima i penzionerima mogla da ide u koaliciju.
walk_M-A-N

#17922 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by walk_M-A-N »

kluz franjo wrote: Peđa,
u principu ste već i sami naveli korake tj. polazne osnove za podršku nekoj takvoj vladi.
1. postojanje stava/odluke neke skupštinske većine o neophodnosti hitnih, korjenitih i bolnih reformi uz prethodno usvajanje rebalansa postojećeg budžeta uz obavezno smanjenje predviđenog novog zaduženja,
2. otpočinjanje dijaloga sa sindikatima državnih službenika o smanjenju osnovice za platu (socijalno uravnoteženo 3-10%), zabrana novog upošljavanja u administracijama institucija, zavoda, javnih ustanova i preduzeća.
3. Konsolidacija poslovanja javnih preduzeća kroz djelimični otpis glavnice i kamate (kod banaka i povjerilaca) ili ako banke i ostali neće, onda uvođenje u stečaj (pa nek UIO vidi šta će sa tramvajima). Smanjenje osnovne plate rukovodioca javnih ustanova i preduzeća uz uvođenje bonusa za iste ukoliko ispune ili pozitivno nadmaše usvojeni finansijski plan.
4. U zakonu o izvršenju budžeta navesti da se značajno umanjene isplate političkim strankama, zastupnicima i klubovima ne mogu vršiti iz budžetskog deficita.
Ako nađete skupštinsku većinu za ovakve odluke, onda nađite 10-ak dobrih menadžera iz odgovarajućih oblasti da takvu vladu sa smanjenim brojem ministarstava dovedu do oktobra.
Nažalost, mislim da je skoro nemoguće u postojećoj skupštini naći takvu većinu.
Ovo je kad neko sa dobrom namjerom a malim znanjem o punjenju i trošenju budžeta, te broju zaposlenika i radu uprave, JP, JU misli da u par tačaka može sve riješiti. Jao nam se od takvih samozvanih stručnjaka.
walk_M-A-N

#17923 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by walk_M-A-N »

Pratim rad Skupštine, koliko prenos dozvoljava, i potaknut današnjom diskusijom zast. Kojovića želim mu čestitati na glasu razuma koji već dugo i ustrajno ispoljava.
Samo jedan od primjera je današnji cirkus sa pričom o jednoj saobraćajnoj nesreći aka ubistvu, kada je Kojović lijepo naveo stvarne probleme sa povratnicima u kriminal i načinu postupanja Tužilaštva.
walk_M-A-N

#17924 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by walk_M-A-N »

Pedja Kojovic wrote:Premijer KS Suad Zeljković je podnio ostavku na 8. hitnoj sjednici SKS, održanoj 12.02.2014.
Zakon o Vladi određuje rok od 60 dana za izbor novog mandatara. (Mišljenje Ustavnog suda FBiH na upit Vlade KS).
SDA, SBB i SDP? su se javno izjasnili da neće predlagati novog mandatara.
Šta da se radi?

p.k.
U najmanji ruku je to trebala biti tema danas na skupštini. Dobrom dijelu zastupnika nije jasno je li ovo vlada u ostavci, teh. mandatu, ima li v.d. premijera ili nema, u kojem svojstvu Kozadra potpisuje dokumente.
Bez obzira na to da li je neko podržavao Zeljkovića, sadašnja realnost je da je Kozadra i ministar finansija i premijer i čovjek koji je sam napravio budžet, dok su zastupnici mogli samo pričati uprazno i podići ruke.
Ovo je najgora opcija, i moralo se o tome danas pričati, pa ako treba sutra-prekosutra imati sjednicu ponovo, jer Vlade neće biti.
kluz franjo

#17925 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by kluz franjo »

Last edited by kluz franjo on 31/08/2016 22:23, edited 1 time in total.
Locked