Xiaomi mobiteli

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
zippoo87

#17901 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

Hakiz wrote: 07/12/2021 21:51
zippoo87 wrote: 07/12/2021 21:30 Pa Hakiz,ti si kupio kinesku verziju odredjenog modela i imas ono sto je dozvoljeno u Kini a zabranjeno u EU.

Ja do sada nikada nisam htio kinesku verziju,uvijek sam kupovao global .
A recimo da mi treba nesto a da to nema "iz kutije", nasao bih nacin da to sebi napravim i koristim to sto mi treba.

Zbog zabrane snimanja razgovora i jos neke navodne narusenosti privatnosti u global modelima nije xiaomi dealer nego google dealer .

I razlog zasto ja ne kupujem kineske verzije u BiH je taj sto piljari kinesku verziju koja ne jeftinija prodaju po cijeni global verzije,dakle ostvaruju ekstra profit na prevari kupaca a ja najvise mrzim prrvarante i muljatore
Znači ovako: Hardverski isti telefon. Kineska verzija ima više opcija u softveru. Neko ga prodaje po istoj cijeni po kojoj se prodaje evropska verzija koja ima manje softverskih opcija. I taj je prevarant?

Prije će biti da je prevarant onaj koji prodaje evropsku verziju jer verziju sa manje opcija prodaje po istoj cijeni po kojoj se prodaje verzija sa više opcija. A isti hardver u obje verzije.

:mrgreen:
Nije bas skroz hardverski isti,jer nema sve 4G bendove koji se koriste kod nas :D
Odes van grada i onda krenes kukati kako na xiaomiju nemas 4g a ti na kineskoj verziji :D
I prevaranti su ne zato sto prodaju kinesku verziju,nego sto i ne pisu koja je verzija,nego samo tuse ljudima koji nemaju pojma sta kupuju,jer nije bas da vecina ljudi prati sve iz svijeta tehnike...posebno u BiH,gdje je haman pa 50% stanovnistva i bukvalno nepismeno a tehnicki da ne pricam.
Laplace

#17902 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Laplace »

Jednom prilikom sam kod kolegice pokušavao osposobiti neki iPad, koji je toliko bagovao da je bio praktično neupotrebljiv. Znači, proizvodiš i uređaj i softver kog koristiš samo na tom uređaju i opet izbaciš proizvod koji je neupotrebljiv. Btw, kolegica je nešto kao base korisnik, ne instalira ništa osim jedne ili dvije igrice.

Xiaomi ima problema sa bagovitim skinom za Android, ali i to je kako se kome zalomi. Meni realno najviše ne ide u glavu taj virtual proximity, teško da se ikakvim softverom može natjerati da radi kao stvarni, možda približno i to ako vodiš računa u kom položaju telefoniraš. Ostalo se može riješiti softverski, u krajnjoj liniji neki stabilniji ROM (ko se ne plaši brikovanja).
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#17903 Re: Xiaomi mobiteli

Post by un1ted »

Laplace wrote: 08/12/2021 09:59 osposobiti neki iPad, koji je toliko bagovao da je bio praktično neupotrebljiv.
Ili je uređaj neispravan, ili je prestar. Lično koristim apple za posao i npr Mac Pro iz 2013 radi i dan danas kao kad je otvoren (nova baterija). Daj da uporedimo neki laptop iz 2013 godine s njihovim?

Inače nisam fan jabuke, poskupi su, ali nisu za svakoga.
sabanss

#17904 Re: Xiaomi mobiteli

Post by sabanss »

un1ted wrote: 08/12/2021 10:02
Laplace wrote: 08/12/2021 09:59 osposobiti neki iPad, koji je toliko bagovao da je bio praktično neupotrebljiv.
Ili je uređaj neispravan, ili je prestar. Lično koristim apple za posao i npr Mac Pro iz 2013 radi i dan danas kao kad je otvoren (nova baterija). Daj da uporedimo neki laptop iz 2013 godine s njihovim?

Inače nisam fan jabuke, poskupi su, ali nisu za svakoga.
Hardver je kvalitetan ali nećemo pretjerivati. Konkretno CPU iz 13-te ne podržava dosta stvari pa ti recimo na Teamsu izađe upozorenje da ne podržava dinamičke pozadine na sastancima i slično. Također grafika iz tog doba se teško bori sa novijim stvarima...

Da se razumijemo iskustva su mi dobro pozitivna sa Appleom. Telefoni i tableti su mi smeće koje ne bih koristio ako baš ne moram ali su laptopi perfektni.
mmk67

#17905 Re: Xiaomi mobiteli

Post by mmk67 »

Hakiz wrote: 07/12/2021 16:32
zippoo87 wrote: 07/12/2021 16:22 Svako ima svoje neko iskustvo ali Hakiz,MIUI se mijenja i na tom starom telefonu je neki drugi MIUI a na novim noviji gdje su stvari izmjenjene.
Pisem uopsteno,evo svako malo se neko zali na reklame a nogu se za 2 minute rijesiti ali nekome je lakse pisati mjesecima i kukati,nego rijesiti nesto za 2 minute.

Ne branim ni xiaomi ni nista,sve sto pisem,pisem iz licnog iskustva i neke stvari se mogu rijesiti lagano a neke ne mogu i naravno da to nervira korisnike,jos ako papreno plate telefon,onda jos vise,kao kolegu skafiskafnjaka 🤣

Ja licno jedini bug koji sam imao od 2018. Na xiaomi mobitelima a koji mi je smetao je taj da je wifi samo znao da ne vuce internet,bude konektovano ali ne prolazi promet i to na redmi note 8 pro i reset je pomagao jedino,a obzirom da je bio brz,resetovao se za 30ak sekundi pa me nije toliko nerviralo.
Ja sam već napisao da smo, koristeći ranije xiaomi telefone, i kako smo bili zadovoljni sa njima, odlučili kupiti ovaj. Onda se desilo
da je novi telefon u velikoj mjeri drugačije iskustvo od predhodnih. Hardverski je dobar. Ali, u softveru nema opcije za namjestiti proximity senzor, snimati telefonske razgovore i neke druge stvari, šta smo prije na xiaomi telefonoma imali i šta je bio razlog da poželimo na xiaomi ostati. Ali, xiaomi na ovom modelu nema ono šta smo imali na predhodnim. I to je razočarenje. A i stari i novi telefoni su iste klase, redmi note, čak je novi malo više nivo te klase, pro verzija. Nismo išli sa telefona od 1.000 na 300 pa se razočarali. Nego sa telefona od 300 na telefon od 600, pa je ispao razočarenje. Ne potpuno, ali jedste. Ne kontam te, šta je u tome pogrešno?

Da dodam, ja sam na note 7, miui 12.5.1.0 i imam sve šta mi je xiaomi učinilo privlačnim. Ali otkako je ona kupila note 9 pro, razmislio bih da li bih opet kupio xiaomi. Hardverski je puno bolji od mog, ali softverski je puno lošiji.

Ima rješenje, ROM sa xiaomi.eu, ali to na prethodnim telefonima nismo morali raditi, "iz kutije" je imao sve.
Vi vjerovatno imate Indonesia rom,zato je zelena slušalica,posjedujem redmi note 9 pro iz bh telekoma...otkljućao bootloader instalirao Indoneziju i nemam nikakvih problema .
Hakiz

#17906 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Hakiz »

mmk67 wrote: 08/12/2021 21:38
Hakiz wrote: 07/12/2021 16:32

Ja sam već napisao da smo, koristeći ranije xiaomi telefone, i kako smo bili zadovoljni sa njima, odlučili kupiti ovaj. Onda se desilo
da je novi telefon u velikoj mjeri drugačije iskustvo od predhodnih. Hardverski je dobar. Ali, u softveru nema opcije za namjestiti proximity senzor, snimati telefonske razgovore i neke druge stvari, šta smo prije na xiaomi telefonoma imali i šta je bio razlog da poželimo na xiaomi ostati. Ali, xiaomi na ovom modelu nema ono šta smo imali na predhodnim. I to je razočarenje. A i stari i novi telefoni su iste klase, redmi note, čak je novi malo više nivo te klase, pro verzija. Nismo išli sa telefona od 1.000 na 300 pa se razočarali. Nego sa telefona od 300 na telefon od 600, pa je ispao razočarenje. Ne potpuno, ali jedste. Ne kontam te, šta je u tome pogrešno?

Da dodam, ja sam na note 7, miui 12.5.1.0 i imam sve šta mi je xiaomi učinilo privlačnim. Ali otkako je ona kupila note 9 pro, razmislio bih da li bih opet kupio xiaomi. Hardverski je puno bolji od mog, ali softverski je puno lošiji.

Ima rješenje, ROM sa xiaomi.eu, ali to na prethodnim telefonima nismo morali raditi, "iz kutije" je imao sve.
Vi vjerovatno imate Indonesia rom,zato je zelena slušalica,posjedujem redmi note 9 pro iz bh telekoma...otkljućao bootloader instalirao Indoneziju i nemam nikakvih problema .
Da.
Filadendron96

#17907 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Filadendron96 »

Šta mislite, za koliko bih realno mogao prodati Redmi S2 4/64, očuvan, sa orig kutijom, bez orig punjača + dodatna maska i fast charge punjač na poklon?
Koja bi cijena bila realna sada ako bih ga stavio na olx?
preselio na ahiret

#17908 Re: Xiaomi mobiteli

Post by preselio na ahiret »

140
soha96

#17909 Re: Xiaomi mobiteli

Post by soha96 »

Poklon mozda i to je to
fortaleza

#17910 Re: Xiaomi mobiteli

Post by fortaleza »

Filadendron96 wrote: 09/12/2021 11:32 Šta mislite, za koliko bih realno mogao prodati Redmi S2 4/64, očuvan, sa orig kutijom, bez orig punjača + dodatna maska i fast charge punjač na poklon?
Koja bi cijena bila realna sada ako bih ga stavio na olx?
Ja ga prije dvije i pol godine prodao za stoju, s malo napuklim ekranom 3/32, bez originalnog punjača, ali sa garancijom od još godinu dana u IQ Mobile. Pa ti vidi.

Telefon preko 3 godine star, a i onda je bio low budget, realno max oko 120, realnije oko 100.
zdruzdjo

#17911 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zdruzdjo »

Danas mi dodje update na poco x3 pro.
Ja se obradovah.
Kad ono 600 i kusur mb.
Nesto 12.5.7.0 ne znam sto se i jexx da izbacuju ove neke medju-update.
Nikakve razlike ne primjecujem.
Image
Revolucionar ★

#17912 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Revolucionar ★ »

Najgluplja rasprava na svijetu je poredit Xiaomije s drugim markama, koncepti kompanija si dijametralno suprotni. Xiaomi ima dvije krajnosti, uvijek je bio telefon sa entuzijaste sa svojim podbrandovima i mogucnoscu i potrebom za customizacijom svega, dok je druga krajnost da su ga koristili najmanje zahtjevni korisnici iskljucivo zbog svoje cijene. Zbog cinjenice da je u 70 posto svojih modela 20-30 % jeftiniji od konkurentskih modela, time pravda svoj bloatwer koji svaki srednje napredan korisnik zna iskljuciti. Na kraju krajeva, na forumu ces procitati vecinu onih kojima nesto ne stima, dok je vecina zadovoljnih zauzeta urednim koristenjem uredjaja. To vazi za svaki brand.
tpg

#17913 Re: Xiaomi mobiteli

Post by tpg »

zdruzdjo wrote: 11/12/2021 20:28 Danas mi dodje update na poco x3 pro.
Ja se obradovah.
Kad ono 600 i kusur mb.
Nesto 12.5.7.0 ne znam sto se i jexx da izbacuju ove neke medju-update.
Nikakve razlike ne primjecujem.
Image
I meni sad došao na Poco F3 (305 MB). Da hoće ovaj problem sa messengerom napraviti, valjalo bih.
zdruzdjo

#17914 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zdruzdjo »

tpg wrote: 12/12/2021 11:44

I meni sad došao na Poco F3 (305 MB). Da hoće ovaj problem sa messengerom napraviti, valjalo bih.
Kakav je problem. Ja nisam primjetio pa pitam.
tpg

#17915 Re: Xiaomi mobiteli

Post by tpg »

zdruzdjo wrote: 12/12/2021 12:06
tpg wrote: 12/12/2021 11:44

Cura i ja imamo problem sa messengerom, to sam bas pisao prije nekoliko. Ona ima redmi note 9s, ja poco f3 i problem je što su oni balončići kockasti umjesto okrugli, što ne mozemo otvoriti više razgovora, što kasne poruke i jos poneki problem. To se na dosta xiaomi telefona dešavava, a nikako da riješe to. Počelo se dešavati od predzadnjeg update.a
Broly_the_Legend

#17916 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Broly_the_Legend »

Vec par dana na android 12 EvolutionX romu za mi note 10 lite, prilicno sam zadovoljan, ima i gcam odgovarajuci. Jedino sto nema face unlock, ali nadam se da ce to developeri ubaci u narednom periodu.
THEC

#17917 Re: Xiaomi mobiteli

Post by THEC »

Broly_the_Legend wrote: 12/12/2021 16:43 Vec par dana na android 12 EvolutionX romu za mi note 10 lite, prilicno sam zadovoljan, ima i gcam odgovarajuci. Jedino sto nema face unlock, ali nadam se da ce to developeri ubaci u narednom periodu.
ja evo bas mjerkam odavno tih par romova koji su presli na android 12, al nikako da se usudim da predjem, i kod mene je bas taj telefon, trenutno sam na Havoc OS-u i radi telefon odlicno (istina proximity senzor bas i ne radi najbolje ali ok, ne smeta mi toliko to paljenje ekrana dok god nista ne remeti razgovor), nego jedno pitanje, jesi li morao preko Orange Fox recoverya flashovati taj rom, ili moze i preko TWRP jer sam vidio da ima nekih komentara da to jos uvijek nije idealno jer nijedan recovery nije namijenjen za 12ku jos uvijek
preselio na ahiret

#17918 Re: Xiaomi mobiteli

THEC wrote: 12/12/2021 17:46
Broly_the_Legend wrote: 12/12/2021 16:43 Vec par dana na android 12 EvolutionX romu za mi note 10 lite, prilicno sam zadovoljan, ima i gcam odgovarajuci. Jedino sto nema face unlock, ali nadam se da ce to developeri ubaci u narednom periodu.
ja evo bas mjerkam odavno tih par romova koji su presli na android 12, al nikako da se usudim da predjem, i kod mene je bas taj telefon, trenutno sam na Havoc OS-u i radi telefon odlicno (istina proximity senzor bas i ne radi najbolje ali ok, ne smeta mi toliko to paljenje ekrana dok god nista ne remeti razgovor), nego jedno pitanje, jesi li morao preko Orange Fox recoverya flashovati taj rom, ili moze i preko TWRP jer sam vidio da ima nekih komentara da to jos uvijek nije idealno jer nijedan recovery nije namijenjen za 12ku jos uvijek
Neces ga moci bez flesha vratit na drugi rom ako stavis na 12-ku,nema jos recovery za dvanesku da radi na tom telefonu
Broly_the_Legend

#17919 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Broly_the_Legend »

Ja sam prije nekog vremena instalirao 12ku, nije mi se nesto dopalo i uspio sam vratiti nazad crdroid 11 sa istim orangefox recovery koji i sad koristim. Sad sam ponovo flashao 12ku i vidim da je enkriptovan rom il sta vec. Sad zasad ja svakako ne planiram mijenjat nista, zadovoljan sam s ovim romom. Medjutim kad izadje decembarski update moram vidjet sta cu obzirom da ne mogu uradit dirty flash jer nemam pristupa fajlovima iz recoverya. Pitacu tamo na forumu pa cu vidjet sta kazu.
preselio na ahiret

#17920 Re: Xiaomi mobiteli

Broly_the_Legend wrote: 12/12/2021 19:59 Ja sam prije nekog vremena instalirao 12ku, nije mi se nesto dopalo i uspio sam vratiti nazad crdroid 11 sa istim orangefox recovery koji i sad koristim. Sad sam ponovo flashao 12ku i vidim da je enkriptovan rom il sta vec. Sad zasad ja svakako ne planiram mijenjat nista, zadovoljan sam s ovim romom. Medjutim kad izadje decembarski update moram vidjet sta cu obzirom da ne mogu uradit dirty flash jer nemam pristupa fajlovima iz recoverya. Pitacu tamo na forumu pa cu vidjet sta kazu.
Nemaju ti sta drugo reci nego da vratis na orginalni rom flesom pa onda sve iz pocetka.
zippoo87

#17921 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

tpg wrote: 12/12/2021 14:30
zdruzdjo wrote: 12/12/2021 12:06

Cura i ja imamo problem sa messengerom, to sam bas pisao prije nekoliko. Ona ima redmi note 9s, ja poco f3 i problem je što su oni balončići kockasti umjesto okrugli, što ne mozemo otvoriti više razgovora, što kasne poruke i jos poneki problem. To se na dosta xiaomi telefona dešavava, a nikako da riješe to. Počelo se dešavati od predzadnjeg update.a
Ja te baloncice prvo ugasim...meni ono djetinjasto nekako :D
Btw ja nikakvih problema sa messengerom nemam ,nisam nikada do sada imao niti na jednom xiaomiju.

btw. evo jedna smijesna situacija sa xiaomi/poco telefonom...naime model je poco x3,bratov i ima nastiman face unlock i kako nas dvojica pomalo licimo,ja bez problema otkljucam njegov telefon kada ga podignem prema licu :D
Eto cisto da znate da vam je face unlock nesto najnepouzdanije na telefonima...jedino appleov i jos pokoji model koji koriste skeniranje roznice su sigurni,ovo ostalo sto preko selfie kamere otkljucava je smece.
Quaresma

#17922 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Quaresma »

Interesantno je kako je taj face unlock postojao jos prije 10 godina, razina mu sigurnosti danas kao i prije 10 godina. A ljudi odjednom poceli koristiti face unlock otkako je iphone poceo furati svoj.

Da ne ispadne da prozivam sad nekog pojedinacno, ali vidim na yt pa i na xda bas puno indijaca traze taj face unlock iz nekih razloga.

Nazalost, niko na androidu se nije potrudio i napravio kako treba. Samsung poceo sa iris skenerom i odustao, jer je lakse ipak odbaciti tehnologiju nego je unaprijedjivati, xiaomi imao samo na jednom modelu mi 8 pro ili ultra, i google sa pixel 4 telefonom.

Jedino apple ima konstantu u nekim stvarima.
thekupus

#17923 Re: Xiaomi mobiteli

Post by thekupus »

samo što nije isti face unlock na iphoneu i na androidima :wink:
Quaresma

#17924 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Quaresma »

Pa nisam ni rekao da je isti, nego da ljudi uopste nisu ni koristili face unlock na adroidu dok iphone nije izasao sa svojim rijesenjem.
Hakiz

#17925 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Hakiz »

zippoo87 wrote: 12/12/2021 21:10
tpg wrote: 12/12/2021 14:30

Ja te baloncice prvo ugasim...meni ono djetinjasto nekako :D
Btw ja nikakvih problema sa messengerom nemam ,nisam nikada do sada imao niti na jednom xiaomiju.

btw. evo jedna smijesna situacija sa xiaomi/poco telefonom...naime model je poco x3,bratov i ima nastiman face unlock i kako nas dvojica pomalo licimo,ja bez problema otkljucam njegov telefon kada ga podignem prema licu :D
Eto cisto da znate da vam je face unlock nesto najnepouzdanije na telefonima...jedino appleov i jos pokoji model koji koriste skeniranje roznice su sigurni,ovo ostalo sto preko selfie kamere otkljucava je smece.
Ja ne bih koristio face unlock, niti fingerprint unlock. Davati nepotrebno biometrijske podatke Kinezima mi je...

Meni su selfie kamera i fingerprint senzor pokriveni :lol:
Post Reply