Popularne stvari koje ne kontam
- Njanjavi
#17901 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Halali ne javise mi ta nepisana pravila, ispod par dunuma samo barakice a preko vile, kucerde, dvorce i tako to.
Ne kontam ovu osobinu kod insana da svoje shvatanje neke furke nabija ostatku dunjaluka kao pravilo, kao eto kad vec tako, onda treba vako.
Ne kontam ovu osobinu kod insana da svoje shvatanje neke furke nabija ostatku dunjaluka kao pravilo, kao eto kad vec tako, onda treba vako.
-
julisiz es grant
#17902 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Smiješno pitanje.Zejnep wrote:Da li se samo kod nas, u Bosni, ide "na žalost"?
Nije mi jasno ovo isjeđavanje po žalostima, ovo po kile kafe, kocka i štaznamštajoš.
Svugdje postoje različiti obredi u kući mrtvaca...recimo "bdijenje", gdje sjede cijelu noć uz mrtvaca, ili obilazak leša u otvorenom kovčegu u kući žalosti, i slično.
Kod Srba se na žalosti prave prave gozbe, uz ispijanje alkohola, to je toliki dio folklora kod njih da je opštepoznato.
Last edited by julisiz es grant on 18/05/2018 15:52, edited 1 time in total.
- Njanjavi
#17903 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Jako lijep obicaj realno pricajuci.vjesticanametli wrote:nije ni meni bilo jasno dok mama nije umrla....doduse sve sto su donijeli potros3no je na druge goste koji su dolazili a iskreno da ti kazem zahvalna sam kako su i komsije i prijatelji priletili i pomogli i doxekivanja ljudi i ukopa a firma mi je stavila sva auta na raspolaganje da svi od kuce zalosti mogu do vlakova....meni nije bilo ni do cega a kamoli kuhanja kafa...obicaj jebi ga a da ne doDZu rekli bi vidi ih nisu se sjetiliZejnep wrote:Da li se samo kod nas, u Bosni, ide "na žalost"?
Nije mi jasno ovo isjeđavanje po žalostima, ovo po kile kafe, kocka i štaznamštajoš.
Ni ja ne volim sjela al to mi je bas ok obicaj.
Obicaj koji zna masu ljudi odvratit od suicida i nekih sranja kad vidi i osjeti podrsku okoline, familije, prijatelja u tako zajebanom trenutku.
I dodje neka zbljaha i iscudjava se tome kao da je neki teferic u pitanju.
Kao ona moderna, ne konta jedan od rjetkih bas insanskih obicaja kod nas na koji treba da se ponosimo kao bosanci.
- pizarro
#17904 Re: Popularne stvari koje ne kontam
u mene rodjak ovako doveo jednu koja mu je uspostavila "nova pravila" po pitanju obicaja.
uglavnom, svi govore bolje da se nije ni zenio
uglavnom, svi govore bolje da se nije ni zenio
-
moonca
#17905 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Stekla ime po """"
Nisam pametna, ne znam ništa, izgledam prosječno, pa idem nać neki način kako se nametnut... pisanom vulgarnoscu
"""""NAJBRUTALNIJA VEDRANA RUDAN
Nisam pametna, ne znam ništa, izgledam prosječno, pa idem nać neki način kako se nametnut... pisanom vulgarnoscu
- Njanjavi
#17906 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ma to su satro emancipirane sto se krste na zenu u dimijama ono, popljuj sta god ma kolko bilo pozitivno samo nek nije tradicionalno.
Sve hatezejkama u glavu ocam!
- cendlerbing
#17907 Re: Popularne stvari koje ne kontam
ja mislila ti govoriš o karlinkimoonca wrote:Stekla ime po """""""""NAJBRUTALNIJA VEDRANA RUDAN
- Njanjavi
#17908 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Jes meni karlinka cool insan ocami.
Jel kad ko nju vidio da sta opsuje titavam?
A sjecam se na pocetku kad je bila ljubav aha, kako smo je svi zezali zbog pisanja, a ona nas mnozi sa nulom.
I tacno je insan tjeo ne tjeo mora zavolit
Jel kad ko nju vidio da sta opsuje titavam?
A sjecam se na pocetku kad je bila ljubav aha, kako smo je svi zezali zbog pisanja, a ona nas mnozi sa nulom.
I tacno je insan tjeo ne tjeo mora zavolit
- Zejnep
#17909 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Nemoj majke ti da počnem pričati kolko je taj odlazak na žalost lijep, insanski obicaj nes dobrih bosanaca. Kad dođu sa žalosti one ženturače iz firne pa počnu pričati kakav je kome namještaj u kući, je li čisto, kakve su zavjese.
Znam zašto sam postavila ono pitanje i znam zašto se iščuđavam i negodujem.
- Zejnep
#17910 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Jao jesi zajebanNjanjavi wrote:Ma to su satro emancipirane sto se krste na zenu u dimijama ono, popljuj sta god ma kolko bilo pozitivno samo nek nije tradicionalno.
- pizarro
#17911 Re: Popularne stvari koje ne kontam
pa do ljudi je, nije do obicaja.
ja razumio da ne kontas sta se ima kome ici na zalost
ja razumio da ne kontas sta se ima kome ici na zalost
- triconja
#17912 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Zejnep wrote:Da li se samo kod nas, u Bosni, ide "na žalost"?
Zar nije 20 deka kafe na zalost i kila kocke, jedino ako je umrla covjeku zena ili zeni covjek (muz bezbeli) onda se nosi po kile.
- triconja
#17913 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Meni su glupi svi obicaji, cak i rodjendan mi je vrhunac gluposti ali eto, moram priznati da imaju nesto dublje nego kako ih ja vidim, znaci to nije za jednog pojedinca jel njemu naleglo ili nije nego empatija i tako ti fazoni. Nekad ti nekom "pomognes" (pod navodnicima, jelte) i cekas svoju redu kad ce i tebi pripomoc. Sto bi se u narodu reklo ljudskost, pa haj.
-
belfy
#17914 Re: Popularne stvari koje ne kontam
ne postoje glupi obicaji. postoje samo oni koje prihvatas i oni koje ne.triconja wrote:Meni su glupi svi obicaji, cak i rodjendan mi je vrhunac gluposti ali eto, moram priznati da imaju nesto dublje nego kako ih ja vidim, znaci to nije za jednog pojedinca jel njemu naleglo ili nije nego empatija i tako ti fazoni. Nekad ti nekom "pomognes" (pod navodnicima, jelte) i cekas svoju redu kad ce i tebi pripomoc. Sto bi se u narodu reklo ljudskost, pa haj.
- Toffee karamela
#17915 Re: Popularne stvari koje ne kontam
sve može mutirati i deformisati se pogotovo običaj ali ta funkcija odlaska na žalost ima itekako svoju logikuZejnep wrote:Nemoj majke ti da počnem pričati kolko je taj odlazak na žalost lijep, insanski obicaj nes dobrih bosanaca. Kad dođu sa žalosti one ženturače iz firne pa počnu pričati kakav je kome namještaj u kući, je li čisto, kakve su zavjese.
dolazi se da se podijeli žalost s onima koji su u šoku a kafa i te tričarije se nose jer se zbog mnogo gostiju moraju spravljati pića, kafa, čaj i sl pa neka bar ima tog praha i šećera jer se nakuhaju litri i litri dok sve ne prođe...i jelo se nosi, bar u SA, da bar u tim prvim danima domaćica ne mora voditi brigu i o tome...i ono žderanje nakon sahrana, te tzv. daće meni nisu bile jasne sve dok se nisam nekoliko puta vratila u šoku sa kojekkvih sahrana i zarovila se odmah u frižider
- triconja
#17916 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ovi tradicionalni obicaji kad covjek ih dublje analizira nemaju nikako logike sve dok ti ne najebes pa vidis da su nekad ljudi dobro skontali, tj. zivjelo se i prije tebe pa postoji neki sistem. Zato se to vecinom postuje bez pogovora jer niko ne zna kad je on na redu.Toffee karamela wrote:sve može mutirati i deformisati se pogotovo običaj ali ta funkcija odlaska na žalost ima itekako svoju logikuZejnep wrote:Nemoj majke ti da počnem pričati kolko je taj odlazak na žalost lijep, insanski obicaj nes dobrih bosanaca. Kad dođu sa žalosti one ženturače iz firne pa počnu pričati kakav je kome namještaj u kući, je li čisto, kakve su zavjese.
dolazi se da se podijeli žalost s onima koji su u šoku a kafa i te tričarije se nose jer se zbog mnogo gostiju moraju spravljati pića, kafa, čaj i sl pa neka bar ima tog praha i šećera jer se nakuhaju litri i litri dok sve ne prođe...i jelo se nosi, bar u SA, da bar u tim prvim danima domaćica ne mora voditi brigu i o tome...i ono žderanje nakon sahrana, te tzv. daće meni nisu bile jasne sve dok se nisam nekoliko puta vratila u šoku sa kojekkvih sahrana i zarovila se odmah u frižider
Vidis, ja nikad ne jedem kad odem na zalost nekom, nekako mi draze da "dam" ono sto bi pojeo nekom drugom, mozda ce neko doc na zalost pa nece mu imat sta da iznesu (ko dolazi iz daleka i ko ce bit mozda i dan dva).
- Toffee karamela
#17917 Re: Popularne stvari koje ne kontam
možda nisi skontao, zarovila sam se u svoj frižider ali bogami bi u njihov da sam sa sahrana išla k njima...znam da je morbidija ali smrt izvlači nagon za slavljenjem što si ostao živ, plus šok ovima koji su emotivno pogođeni i stvarno ti treba dobra okrepa nakon togatriconja wrote:
Vidis, ja nikad ne jedem kad odem na zalost nekom, nekako mi draze da "dam" ono sto bi pojeo nekom drugom, mozda ce neko doc na zalost pa nece mu imat sta da iznesu (ko dolazi iz daleka i ko ce bit mozda i dan dva).
-
Heller
#17918 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Srpske sahrane 
- Toffee karamela
#17919 Re: Popularne stvari koje ne kontam
i sandžačke bošnjačke ako nisi znaoHeller wrote:Srpske sahrane
- triconja
#17920 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ja gledam smrt na drugi nacin, pogotovo kad neko sto je bio bolestan umre. Uopste me ne pogadja smrt tako da ne mogu nesto raditi, ili da mi daje nagon za necim. Meni vise bude zao kad odem na neku sahranu ili dzenazu kad vidim kako je rodbini zao umrle osobe nego sto zalim za umrlom osobom. Malo je tesko objasniti kad imas drugaciji pogled na neku "najbitniju" stvar, ali eto, devera se.Toffee karamela wrote:možda nisi skontao, zarovila sam se u svoj frižider ali bogami bi u njihov da sam sa sahrana išla k njima...znam da je morbidija ali smrt izvlači nagon za slavljenjem što si ostao živ, plus šok ovima koji su emotivno pogođeni i stvarno ti treba dobra okrepa nakon togatriconja wrote:
-
Heller
#17921 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Nisam nikad bio, sa srpske su me nosili kućiToffee karamela wrote:i sandžačke bošnjačke ako nisi znaoHeller wrote:Srpske sahrane
- Jack Be Nimble
#17922 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ja sam raji rekao što se tiče žalosti, dođite ako vam to nešto znaci. Što se mene tice, ja bi više volio da izađemo u neki kafic, bila zima pa sam predložio i skijanje. Samo da nisam u kuci.
Znam da mi je dojadilo buljiti u ista četiri zida i prepričavati zadnja tri mjeseca. Ono što sam naučio iz svoje žalosti nemoj pitati kako je umro i ponudi da izađete vani negdje.
Znam da mi je dojadilo buljiti u ista četiri zida i prepričavati zadnja tri mjeseca. Ono što sam naučio iz svoje žalosti nemoj pitati kako je umro i ponudi da izađete vani negdje.
- lmo
- Location: volim sto sam ero s kamena i drace....ko poskok sto skace
#17923 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Jack Be Nimble wrote:Ja sam raji rekao što se tiče žalosti, dođite ako vam to nešto znaci. Što se mene tice, ja bi više volio da izađemo u neki kafic, bila zima pa sam predložio i skijanje. Samo da nisam u kuci.
- Njanjavi
#17924 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Jel kad koga od vas spopo smjeh na djenazi il sam jedini debil kojem se to desilo.
-
Heller
#17925 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Umrla meni majka, i poredali se mi u onaj red, mama, dajdža, dajnica, rođak, ja itd.. i sad dajnica gleda tamo u neku tačku a saučešće izjavljuje neki patuljak (kako već, čovjek visok metar) a dajnica ga ne vidi on drži ruku i čeka, mene rođak udara po nozi i ja se okrećem i vidim situaciju , jedva sam se suzdržo. Kad ide od majke buraz obuko neke bijele tole na tregere i kačket, govori rođak, glaj Hajre isto molerNjanjavi wrote:Jel kad koga od vas spopo smjeh na djenazi il sam jedini debil kojem se to desilo.