Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
vješalica

#17876 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by vješalica »

Dope_Man wrote:
Throttle wrote:Sinoc je svakodnevna situacija sa izgorenim kratkim svjetlom i voznjom pod dugim presla na novi nivo. Liku na BMW e90 izgorile obe zadnje pozicije i vozi sa upaljenim zadnjim maglenkama :shock: Dvije sijalice 2KM
Odavno su maglence zamjenile obicne sijalice. Iskreno nez tacno kako je to definisano zakonom i da li mogu kazniti zbog toga, ali ne mislim da su ikad ikoga kaznili i zato 90% auta vozi sa maglenkama konstantno, bez obzira da li regularna svjetla rade il ne.
Kaže čl 95 st1
PO MAGLI VOZAČ MOTORNOG VOZILA NA VOZILU TREBA IMATI UPALJENA KRATKA SVJETLA ZA OSVJETLJAVANJE CESTE ILI SVJETLA ZA MAGLU ILI OBA SVJETLA ISTOVREMENO

PA ONDA KAŽE ČLAN 237 ST 1 TAČKA 12
Novačnom kaznom od 50,00KM kaznit će se za prekršaj:

VOZAČ MOTORNOG VOZILA KOJI PO MAGLI NE UPOTREBLJAVA PROPISANA SVJETLA ILI AKO TA SVEJTLA UPOTREBLJAVA NA NAČIN SUPROTAN ODREDBAMA ČLANA 95

Dakle furdi debilskoj zašarafit 50,00KM umjesto sijalica.
commendatore

#17877 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by commendatore »

mk ultra wrote:
esso_sa wrote:
Ovo nije nista. Prije par godina meni na motoru oduzme prvenstvo policajac sa patrolnim autom. Stignem ga i pridjem prozoru da ga nalijepim, lik me jos par puta trznu volanom, ono ko da me opali autom... Zapisem mu tablice i odem u stanicu gdje je saobracajna policija preko puta Marsalke, nece sef smjene da zaprimi prijavu, stiti smetljar kolegu...
ovo mogu potvrditi za PU novo sarajevo

Image

:lol: :lol: :lol: :mrgreen:
Dope_Man

#17878 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Dope_Man »

Dobro, tu bas i ne govori o svakodnevnoj situaciji. Odnosno tu je to, samo ti je los citat. Sad se potrudih izguglati - clan 95, tacka 2 je kljucna za ovo pitanj:
(2) Svjetla za maglu mogu da se upotrebljavaju samo po magli ili u slučaju smanjene
vidljivosti
i ne mogu istovremeno da se koriste s dugim svjetlima.
Dakle mogu.. e sad sto prolaze likovi osvjetljeni k'o jelka dok policija gleda koga ce okinuti za rucak iskljucivno na brzinu, to je druga stvar.
sale07

#17879 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by sale07 »

Nigdje u BiH nema krkanluka u voznji kao u Sarajevu. Valjda velike guzve, ogroman broj vozaca itd itd.
Najvise me nervira kada se trebam ukljuciti u kontra traku(izlaz s parkinga), a levati nece da me pusti a u njihovoj traci guzva a i oni stoji.
Ili kada je guzva i zatvore traku a ono raskrsnica i ljudi iz suprotne trake ne mogu skrenuti pa onda i oni moraju zaustaviti sobracaj, jer kreten ne razmislja da ce neko mozda skrenuti.
Ili kad cekas da se ukljucis na kruzni tok i velika je guzva, a prodje 10-15 auta i niko nece da te pusti.
Isto me nervira kada na raskrsnici traka za lijevo ide sporo i napravi se velika guzva, a neki kreten ode i ubaci se na pocetak trake.
Cak u zadnje vrijeme primjecujem da su taksisti dosta kulturniji u saobracaju od velike vecine vozaca.
Travnički Noćni Šetač

#17880 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Travnički Noćni Šetač »

Dope_Man wrote:Dobro, tu bas i ne govori o svakodnevnoj situaciji. Odnosno tu je to, samo ti je los citat. Sad se potrudih izguglati - clan 95, tacka 2 je kljucna za ovo pitanj:
(2) Svjetla za maglu mogu da se upotrebljavaju samo po magli ili u slučaju smanjene
vidljivosti
Dakle mogu.. e sad sto prolaze likovi osvjetljeni k'o jelka dok policija gleda koga ce okinuti za rucak iskljucivno na brzinu, to je druga stvar.
Novim izmjenama ZOBS-a taj stav je brisan , čim je NAŽALOST prestala biti kažnjiva upotreba maglenki bez magle ... Sada stav 2 tog člana isključivo navodi dozvoljene boje maglenki i ništa više...
Inače kolega gore je spominjao zadnje maglenke koje kad se koriste bez magle ometaju mnogo više nego prednje...
Dope_Man

#17881 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Dope_Man »

A gledao sam i nove izmjene i dopune ZOBSa (jer taj citat je iz starog) al tu mi nista nije nalazilo za ''magl'' pa sam mislio da se samo nista nije mijenjalo.. hebem ih ja onda ako su ukinuli, mada i sa i bez propisa svejedno je ako te ne zaustave i nepisu kaznu.
Travnički Noćni Šetač

#17882 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Travnički Noćni Šetač »

Ometaju maglenke naročito zadnje... po meni je greška bila brisanje toga...
nepass1

#17883 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by nepass1 »

Koji qrac uopste pale, da mocnije auto izgleda?
beni-bu-man

#17884 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by beni-bu-man »

nepass1 wrote:Koji qrac uopste pale, da mocnije auto izgleda?
to sam pitao kolegu sto on to radi, i bas taj sam odgovor dobio :bih:
lavic

#17885 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by lavic »

Ja upalim zadnje maglenke kad seljak vozi sa dugim ili ima rastimana svjetva...sad sreca ima automatsko zatamnenje retrovizora, ali bas ubi u oci.
Throttle

#17886 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Throttle »

Ma na ovom bmwu kolju u oci jos pogotovo po gradu gdje se vise covjek oslanja na rasvjetu i mora pazit na trotoare zbog pjesaka pa stalno gleda kraj njega. Da smo na magistrali il bih prikocio il pretekao a ovako vozis 10m iza njega i psujes mu sve. Stop svjetla mu rade uredno a zadnja pozicija nijedna. Valjda ima i sistem da prijavljuje crknute sijalice, kako mu to ne smeta u autu kad ga vec za ostalo boli patka
530i

#17887 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by 530i »

Zadnje maglenke smetaju jer su istog inteziteta kao i stop svjetla, pa ne znaš da li budala koči ili je samo budala. A osnovni cilj maglenki je da budeš viđen na cesti, ja ih palim po jačoj magli i jakom pljusku. Naravno kad je kolona ili je neko odmah iza tebe logično je ugasiti zadnju maglenku/e.
esso_sa

#17888 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by esso_sa »

Throttle wrote:Sinoc je svakodnevna situacija sa izgorenim kratkim svjetlom i voznjom pod dugim presla na novi nivo. Liku na BMW e90 izgorile obe zadnje pozicije i vozi sa upaljenim zadnjim maglenkama :shock: Dvije sijalice 2KM
Novija auta sa CAN-BUS sistemom imaju automatsko prebacivanje na zamjensku sijalicu dok ne osposobis onu koja je crkla. Npr crkne pozicija, elektronika prebaci na maglenku. Mozda je isti slucaj i kod tog lika sa BMW-om, ali ni to naravno nije opravdanje jer uglavnom bude upozorenje na instrument tabli da je crkla sijalica
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#17889 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by konektovan »

Dope_Man wrote:Dobro, tu bas i ne govori o svakodnevnoj situaciji. Odnosno tu je to, samo ti je los citat. Sad se potrudih izguglati - clan 95, tacka 2 je kljucna za ovo pitanj:
vidljivosti
Kad je mrkli mrak, to su uslovi smanjene vidljivosti :mrgreen: znaci da moze.. :mrgreen:
Throttle

#17890 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Throttle »

esso_sa wrote:
Novija auta sa CAN-BUS sistemom imaju automatsko prebacivanje na zamjensku sijalicu dok ne osposobis onu koja je crkla. Npr crkne pozicija, elektronika prebaci na maglenku. Mozda je isti slucaj i kod tog lika sa BMW-om, ali ni to naravno nije opravdanje jer uglavnom bude upozorenje na instrument tabli da je crkla sijalica
Nisam znao to za prebacivanje :thumbup: u svakom slucaju mora imat na tabli upozorenje, mene bi to iritiralo jos pogotovo sto je obicna sijalica nazad, sto nije problem zamijenit i sto kosta sicu
amar1994

#17891 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by amar1994 »

eh pa nemam upozorenje :(

al nisam ni corav , jos uvijek :D
Throttle

#17892 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Throttle »

Ne prijavljuje ti mazda crknutu sijalicu? Mozda se moze ukljucit
amar1994

#17893 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by amar1994 »

Throttle wrote:Ne prijavljuje ti mazda crknutu sijalicu? Mozda se moze ukljucit
nema , zato ima za tekucinu za pranje stakla :lol: :skoljka:
Throttle

#17894 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Throttle »

Moja trulja ima te pizdarije i za sijalice i za tekucinu, ulje, plocice izd. a i dosta Evropljana poslije 2000-te koji imaju BC, ne znam sto Japanci ne meću :mrgreen: Jel nijedna mazda tih godina nema, mozda je uz neku doplatu i to islo
konektovan

#17895 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by konektovan »

E cuj upozorenje kad ti crkne sijalica, pih, totalno beskorisna stvar. :mrgreen:
amar1994

#17896 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by amar1994 »

Throttle wrote:Moja trulja ima te pizdarije i za sijalice i za tekucinu, ulje, plocice izd. a i dosta Evropljana poslije 2000-te koji imaju BC, ne znam sto Japanci ne meću :mrgreen: Jel nijedna mazda tih godina nema, mozda je uz neku doplatu i to islo
ma nema , a nemaju ni najnovije :lol: , i bolje da me manje nervira :lol:

smece :mrgreen:
sale07

#17897 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by sale07 »

konektovan wrote:E cuj upozorenje kad ti crkne sijalica, pih, totalno beskorisna stvar. :mrgreen:
Po meni jako korisna stvar, kako cu ja znat kad mi nazad crkne pozicija
amar1994

#17898 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by amar1994 »

:lol:

tako sto ces pregledat auto ponekad , znaci vama bi trebala i lampica za otpadanje tocka jer drugacije ne bi shvatili :thumbup:
NediM17

#17899 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

Throttle wrote:Moja trulja ima te pizdarije i za sijalice i za tekucinu, ulje, plocice izd. a i dosta Evropljana poslije 2000-te koji imaju BC, ne znam sto Japanci ne meću :mrgreen: Jel nijedna mazda tih godina nema, mozda je uz neku doplatu i to islo
Na SX4 nemam to nista, jedino ima lampica za pritisak ulja ali to ima i na dvicini. :-D

@Konektovani, mladu u auto a ti gledas sta radi a sta ne radi.

@Amare, jednom prilikom dam lijevi zmigavac, namotam na parking od granapa (ostavim namotano, zmigavac se nije vratio) i ostavim pozicije posto cu samo kratko. Kad vidim radi samo vozaceva pozicija, vidi reko isti fol ko na VW. Na kraju skontam da nema nikakvog fola nego da je suvozaceva pozicija bila crknuta. :lol:
konektovan

#17900 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by konektovan »

sale07 wrote:
konektovan wrote:E cuj upozorenje kad ti crkne sijalica, pih, totalno beskorisna stvar. :mrgreen:
Po meni jako korisna stvar, kako cu ja znat kad mi nazad crkne pozicija
Haj ne zahebaji,... :wink:
Post Reply