Gledate seriju - preporučite je

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
normala brate

#17876 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by normala brate »

Sikterlija wrote:
normala brate wrote:
Sikterlija wrote:Je li neko gledao Taboo?
Tom Hardy, jako dobra prva sezona.
Gledaj peaky blinders
Odgledao u cugu, dobra. :thumbup:
Pošteno. :thumbup:

Jer kontam ako si tek sad pogledao Taboo onda postoji mogucnost da nisi Blinderse gledao..
Sikterlija

#17877 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by Sikterlija »

Odgledao u cugu, dobra. :thumbup:[/quote]

Pošteno. :thumbup:

Jer kontam ako si tek sad pogledao Taboo onda postoji mogucnost da nisi Blinderse gledao..[/quote]

Posto vidim da gledamo slične serije, ako imaš nešto za preporuku...

Sad ponovo gledam Counterpart sezonu 1. Godine valjda, pa sve zaboravio a treba poceti sezonu 2. :lol:

Ako nisi odgledao Informer, meni je legla, puno bolje od Bodybuard koji dobi BBC nagradu.
normala brate

#17878 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by normala brate »

A šta ja znam imaš ih bruku dobrih ne znam kakav si s njima mozda si jedan od onih sretnijih što nije gledao..

Black Mirror, house of Cards, breaking bad, sons of anarchy..
Jesi li gledao true detective prvu sezonu?
omar little

#17879 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by omar little »

pogledala srbijansku jutro ce promeniti sve. goli hipsteraj kruga dvojke (nije kvalitativna osuda, samo konstatacija). vizuelno lijepo i fino izvedeno, glumacki vrlo dobro odradjeno (sto, brat bratu, srbijancima vecinom nije problem, za razliku ostatka jezicki razumljivog prostora), dramaturski dosta nekoherentno, dijaloski cesto banalno. likovi su vise marionete scenaristickih zahtijeva i stranputica nego svoji i doslijedni. iznenadjujuce nezamijetna kolicna humora i pri tome ne mislim na ofucano stereotipno i postapacko psovanje koje se na prostoru cesto identificira sa humorom no zanimljive i saljive jezicke konstrukcije.

kad sam vec spomenuh vizualno, osim splavova nema tamo nista specificno beogradsko. dronski kadrovi, dugi kadrovi, vizualne arhitektonske vinjete (u odsustvu bolje formualcije ), sve je to senzibilno i lijepo, ali ni po cemu narocito beogradsko. ono moze predstavljati bilo koji europski grad. vise obzervacija nego zamjerka.

iako vjerujem da su je namijenili (nisam citala o seriji pa ne znam, pretpostavljam) kao pecat jedne generacije i jednog vremena (filip - bane bumbar i to) odsustvo slojevitosti i dubljeg konteksta im sabotira tu ambiciju prilicno rano u realizaciji. lijepo, simpaticno, no praznjikavo. mi imamo (valjda??) intelektualku, buduceg docenta fakulteta u begoradu, koja se nikada nije pozabavila niti apsolutno nicim ikada ukazala da je svjesna korumpiranog stanja akademskih institucija osim kada je pred sam kraj scenaristicki imperativ na to natjera. plicak, lego. odgledala sam cisto da zavrsim i vidim kako ce se iscupati iz predvidljivo slijepih narativnih ulica u koje su sami sebe satjerali.

konceputalnu sizofreniju ne berem nimalo, cemu 22 minute i cemu 39 epizoda? ovo je u najbolju ruku trebala biti sezona od 12 jednosatnih epizoda.

muzika. uvijek subjektivan dozivljaj. ne zivim dole pa ne znam koliko su rezultati popularizacije diskografskih iskopavanja od prije kojih desetak godina dosli do mejnstrima, ali super mi je bilo ubrati nadu knezevic, lea martina, biseru veletanic (a da nije jebeni zlatni dan), tako to. louis uvijek od mene ima plus i, iz cisto osobnih razloga, atmosferi daje autenticno beogradski smek. indie scene malo, okej. neki smor, neki okej. vjerujem da se time zele brandirati kontra folk mejnstrima. kao i svako srbijansko bilo sta umjetnicki nastrojeno zadnjih 30 godina nisu izbjegli ofucanu zamku novog vala osamdesetih. iscupajte se vise ukurac krasni. nije kul, nije progresivno, nije autenticno, nije vise nista. olinjalo samo. naslovnu numeru sam pet epizoda slusala bez preskakanja jer nisam sebe mogla ubijediti da ne cujem jebenog caneta negdje. nema caneta, ali veci hibrid orgazma i brejkersa nisam cula ne pamtim (iz mog limitiranog iskustva, mozda ima, ne znam). gurati mi bajaginu pozitivnu geografiju kao kulnes i progresivu je malo hm... deplasirano, hipsterska braco.

obzirom da se sve mora staviti u "domaci" kontekst - prilicno dobro. vjerojatno ne koliko su je nahajpali, ali dobro.
karanana

#17880 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by karanana »

da. fin osvrt na seriju gdje nemam sta oduzeti.
jedino mogu nadodati par finih sexi scena i malo golotinje veoma veoma sexi glumica.
andjela (jovana stojiljkovic koja je mislim jedna od up and cumming srpskih glumica) - beton. zaljubio sam se u nju jos od kad je glumila u senkama onu asistenticu onog forenzicara. konacno da smo joj i siskice vidili. i malo lezbo akcije nije bilo lose.
a isidora se vec etablirala kao glumica koja voli pokazat adute jos od klipa, ima par interesantnih scena sexa, doduse sad se ni ne sjecam jesmo li ista golo od nje vidjeli ili je bio samo sex. eh da, vidjeli smo skidanje gacica u jednoj sex sceni u wc-u, ne sjecam se sisoka.

ali ok serijica, lagana, nista posebno da se nesto nasekiras a ni da se ne nasekiras.
zomri

#17881 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by zomri »

Seriju nisam i ne planiram gledati. Samo bih se osvrnuo na Bajagu: zadnjih godina ima poluironijsko hipsta-kult sljedbeništvo u Begešu. Tematski partiji se organizuju and what not.
johnnykola

#17882 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by johnnykola »

omar little wrote: naslovnu numeru sam pet epizoda slusala bez preskakanja jer nisam sebe mogla ubijediti da ne cujem jebenog caneta negdje. nema caneta, ali veci hibrid orgazma i brejkersa nisam cula ne pamtim (iz mog limitiranog iskustva, mozda ima, ne znam). gurati mi bajaginu pozitivnu geografiju kao kulnes i progresivu je malo hm... deplasirano, hipsterska braco.
Nisam gledo, niti me zanima, ali ovo moramo prkomentirati. Samo zato što je tebi nešto olinjalo, a ne postoji ništa novo niti približno dobro starom (a sve i da potoji) ne moraš odmah hrakti staro, samo i jedino zato što je staro. Hrači onda i Betovena, Baha, Wagnera i svu tu prastaru ekipu. Za 99% muzičkih haklamaša na prostoru bivše države Bajaga, Brejkersi i možda Plavi orkestar (s izuzetkom posljednjih albuma Plavaca i Bajage) nemaju na albumima loše pjesme. A traju tri i više desetljeća. I šta bi sad trebali slušati karinaš Artance i Ničim? Nemoj me nasmijavati. Samo zato što je sad aktuelan onaj po fejsu istetovirani debos reper i samo zato što više kao nema albuma, samo singlovi to trebamo slušati i tome se prilagoditi, a baciti po tebi olinjalo. Ne prosipaj se, Artemide ti.

omar little

#17883 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by omar little »

apsolutno si nekompetentan osudjivati moj muzicki ukus. i u ovoj prici, prosipas se jedino ti.
johnnykola

#17884 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by johnnykola »

omar little wrote:apsolutno si nekompetentan osudjivati moj muzicki ukus. i u ovoj prici, prosipas se jedino ti.
Ne osuđujem tvoj ukus niti se tobom bavim, osuđujem tu priču glupu staro->olinjalo=više ne vrijedi. Možeš misliti!
omar little

#17885 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by omar little »

zomri wrote:Seriju nisam i ne planiram gledati. Samo bih se osvrnuo na Bajagu: zadnjih godina ima poluironijsko hipsta-kult sljedbeništvo u Begešu. Tematski partiji se organizuju and what not.
nemam ja nista protiv starog bajage , bajaga je boj bend moje mladosti, samo mi zaskripalo u kontekstu. doduse, mozda moje godine imaju puno s tim svim. :D kao sto rekoh, subjektivno.

geografija, jastuk i jahaci magle su sasvim pristojni albumi. dok hodas je i danas odlicnost od pjesme.
omar little

#17886 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by omar little »

veze ti, lice, nemas i lupetas gluposti.
johnnykola

#17887 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by johnnykola »

omar little wrote:veze ti, lice, nemas i lupetas gluposti.
Svaki Bajagin album, ali baš svaki je bombona. A ova priča veze ti nemaš in a tom stati i ja tebi fino napišem veze ti nemaš i ojha. Ide još jedan demokrat lafo mamone među foeve. Najs.
zdruzdjo

#17888 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by zdruzdjo »

pogledao prvu epizodu
Prilicno zabavno i malkice drukcije. Naravno vidimo sablone super-herojskih serija ali meni licno veoma zabavno.
Atmosfera prilicno zanimljiva.
omar little

#17889 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by omar little »

ubicu se, stavio me na foe, zivot mi vise nema smisla :(
normala brate

#17890 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by normala brate »

omar little wrote:ubicu se, stavio me na foe, zivot mi vise nema smisla :(
Hahahahaha najbolje da se odma ubiješ valja se probuditi sutra s ovim znanjem :-D
Point.

#17891 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by Point. »

Bajaga takari ljude jedne na druge. Treba ga heplecirati.
dale cooper

#17892 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by dale cooper »

Ko bi rekao da je Johnny toliki fan Bajage. :zoka: :D
kakavdanakneiskustvu

#17893 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by kakavdanakneiskustvu »

dale cooper wrote:Ko bi rekao da je Johnny toliki fan Bajage. :zoka: :D

da,i mene to malo zacudi
omar little

#17894 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by omar little »

a ja da smatram svu staru muziku kao olinjalu samo zato sto je stara i da mi je taj neki istetovirani reper s tevea muzicko mjerilo? :D
walk_M-A-N

#17896 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by walk_M-A-N »

Gledam rusku Crvenu kraljicu na BHT. Odlična serija. Ko voli normalnu životnu priču, dobro snimljenu.
Vidim reklamu za seriju Lucifer. Kakvih boleština nećemo vidjeti i još to kupiti. Nedavno vještice, sad đavoli. Odvratno.
karanana

#17897 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by karanana »

Joj o cemu se vi raspravljate i svadjate. Hajmo malo o seriji.
omar little

#17898 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by omar little »

gdje ja to nisam o seriji?
dale cooper

#17899 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by dale cooper »

omar little wrote:
a ja da smatram svu staru muziku kao olinjalu samo zato sto je stara i da mi je taj neki istetovirani reper s tevea muzicko mjerilo? :D
Ma znam, malo se Johnny zaletio. :D
zdruzdjo

#17900 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by zdruzdjo »

omar little wrote:..............

Pa slozicu se sa vecinom napisanog.
Mogu reci da mi se svidjela serija. ali nije mi bas "blow my mind". ima nekih rupa za koje u velikim gradovima znamo da bas I ne prolaze "just like that". Pogotovo u jednom beogradu.
Sta mi se najvise svidjelo u seriji:
U svim serijama(ili filmovima) koji govore o mladjoj populaciji u Beogradu, uvijek su to neki ultra urbani likovi koji su rodjeni tu na asfaltu I tu kao zive I furaju tu neku urbanu pricu....itd. Vrlo dobro znamo da je Beograd zaista grad koji je pun ruralne populacije. Sto onih doseljenih koji sada tu zive, sto padobranaca koji su tu na dnevnim osonovama.
E ovdje vidimo da je ljuba iz neke male srbijanske pripizdine. I svidja mi se to sto su se odmakli od tog urbano-beogradskog stereotipa.

Ali moram se ne-sloziti sa konstatacijom za trajanje epizoda.
Mislim da bi produzivanje na 50-60 minuta po epizodi bilo malo peglativno I pocelo bi sigurno da zalazi u neko blago mentalno jebavanje(da ne kazem silovanje). Serija je isla cini mi se 3-4 puta sedmicno I onih 20 I kusur minuta je taman. onako uz kafu da se pogleda. I bas seriju I treba gledati sa tim nekim ne-velikim ocekivanjima.

jos da dodam: Pravo mi je zao u seriji sto nisu malkice vise ukljucili Tihanu Lazovic koja glumi Ines.
Nekako mi je sva cool lik a zapostavljena je. do duse malo sam subjektivan jer sam khm khm "slab" na djevojke sa govornom manom.
Post Reply