Ilegalni migranti u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
zigson

#17876 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by zigson »

MorningStar wrote: 09/09/2020 20:10
zigson wrote: 09/09/2020 15:04
sumirprimus wrote: 09/09/2020 14:22 nije stvar da li ih neko podrzava ili ne, zakonski najbo bi covjek dzaba. a migrantima nista.
Zakonski ti je procedura nakon upotrebe LEGALNOG v. oruzja: oduzima ti se oruzje, ide vjestacenje, ispitivanje tebe, svjedoka o upotrebi i da li je upotrebljeno srazmjerno napadu, tj. u nuznoj samoodbrani. Ukoliko jeste, a jeste ako vas je napao nozem ili nekim drugim hladnim ili vatrenim oruzjem, a vi ste se branili U TOM TRENUTKU, budete oslobodjeni krivice i vraca vam se vase zakonsko oruzje. Siris dezinformacije covjece, pa koji kurac bi bilo dopusteno drzanje i nosenje vatrenog oruzja, sto bi isli ljudi na obuku i ganjali dozvolu. Naravno da treba izbjeci tu situaciju uopste, ne samo sa migrantima. Ali zato ima naziv NUZNA i KRAJNJA samoodbrana. Neces ga pucati u glavu a krenuo na tebe sakama, to je ubistvo, neces dopustito sa te prebiju petorica i onda im doci iza ledja i upucati ih to ti je ubistvo sa predumisljajem. U tom trenutku napada, ako te nozem napadne ili necim, imas svako pravo da ga pucas. To ce ti svaki policajac i upucen covjek, sluzbenik reci i objasniti uz napomenu da treba izbjeci situaciju prije svega.
Naravno samo objasnjavam kakav je zakon i sta je dozvoljeno, nikako ne pozivam na upotrebu oruzja. Maksimalno izbjeci koliko je god moguce!!
Moras dokazati da nisi mogao pobjeci isto - cak i ako ima noz - znaci ima noz upucas ga sa 5 metara opet so donji (naravno vjestacenje ide pa ako je trcao na tebe , pa onda da li si metak upozorenja itd itd) zakon o upotrebi oruzja u bih je definisan prilicno - da si 100% mrtav ako ne upotrijebis oruzje - sve ostalo je u minimumu gubljenje dozvole ... zakon koji u sustini jednako - odbranit ces se al ces skoro sigurno izgubiti dozvolu...
Ja ti o tom trenutku napada pisem. Dopusteno ti je samo u tom trenutku, jako kratka prilika ali dopusteno je sa rezervom da se pokusa izbjeci, sto sam i napisao. Tj. Krajnja nuzna samoodbrana.
sumirprimus

#17877 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by sumirprimus »

MorningStar wrote: 10/09/2020 08:57

Ma kakva potkoljenica ako imas prostora da se povlacis - i je moze de jos uvijek ubosti - opet ako prilazi trci itd - cak i nakon pokazivanja da imas oruzje i eventualnog pucnja upozorenja e onda imas mnogo ciscu situaciju. Sve se odnosi na to da napadac ima hladno oruzje , jod vatrenong jel druga pravila... (sto se tice reakcije)

Pisem to da nebi bilo “trigger happy” momcina koji se nakon sto mozda ovaj na par metara od njega izvuci noz - povuci pistolj pa 2+1 strest onda na sudu kuku lele..
iako je tanka linija u dokazivanju potrebne sile za odbranu,mislim da se to ne tretira kao pokusaj ubistva.. nego nuzna odbrana..zbog toga, a i to treba dokazivat.a ope i to je zasebno od slucaja do slucaja.
ko onaj slucaj momka u tuzli (ovi stariji znaju vjerovatno o kome se radi) da je potegao, pa opucao u zrak da prestrasi napadace pa platio glavom. zato i kazem jamte zvizge ko nije od toga posla. ne bih vise :)
zigson

#17878 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by zigson »

sumirprimus wrote: 10/09/2020 08:40
zigson wrote: 09/09/2020 15:04

Zakonski ti je procedura nakon upotrebe LEGALNOG v. oruzja: oduzima ti se oruzje, ide vjestacenje, ispitivanje tebe, svjedoka o upotrebi i da li je upotrebljeno srazmjerno napadu, tj. u nuznoj samoodbrani. Ukoliko jeste, a jeste ako vas je napao nozem ili nekim drugim hladnim ili vatrenim oruzjem, a vi ste se branili U TOM TRENUTKU, budete oslobodjeni krivice i vraca vam se vase zakonsko oruzje. Siris dezinformacije covjece, pa koji kurac bi bilo dopusteno drzanje i nosenje vatrenog oruzja, sto bi isli ljudi na obuku i ganjali dozvolu. Naravno da treba izbjeci tu situaciju uopste, ne samo sa migrantima. Ali zato ima naziv NUZNA i KRAJNJA samoodbrana. Neces ga pucati u glavu a krenuo na tebe sakama, to je ubistvo, neces dopustito sa te prebiju petorica i onda im doci iza ledja i upucati ih to ti je ubistvo sa predumisljajem. U tom trenutku napada, ako te nozem napadne ili necim, imas svako pravo da ga pucas. To ce ti svaki policajac i upucen covjek, sluzbenik reci i objasniti uz napomenu da treba izbjeci situaciju prije svega.
Naravno samo objasnjavam kakav je zakon i sta je dozvoljeno, nikako ne pozivam na upotrebu oruzja. Maksimalno izbjeci koliko je god moguce!!
Moras dokazati da nisi mogao pobjeci isto - cak i ako ima noz - znaci ima noz upucas ga sa 5 metara opet so donji (naravno vjestacenje ide pa ako je trcao na tebe , pa onda da li si metak upozorenja itd itd) zakon o upotrebi oruzja u bih je definisan prilicno - da si 100% mrtav ako ne upotrijebis oruzje - sve ostalo je u minimumu gubljenje dozvole ... zakon koji u sustini jednako - odbranit ces se al ces skoro sigurno izgubiti dozvolu...
jos jednom se potvrdjuje zlatno pravilo ogromne razlike izmedju teorije/zakona i prakse/stvarnih zivotnih dogadjaja...
samo kazem, i nema potrebe dalje elaborira, ko nije od tog posla, bolje da i nema oruzje a kamol da ga poteze.
policija pa moraju dokazivat boga oca ,kamol civili, plus moras dokazat da je bila krajnja samoodbrana, sto je izuzetno tesko, a gdje je tek u praksi nazalost vise puta potvrdjeno kad vec izvadis ako mislis da si ugrozen pa opalis u zrak ili kako kaze kolega iznad u potkoljenicu, pa platis glavom...
znam ja o cemu on prica, ali nisam siguran da li razumije o cemu ja pricam.
Znam o cemu pricas, opet napominjem, dvaput sam u originalnom postu napisao. Izbjeci maksimalno moguce tu situaciju, ali jebi ga dodje nekome i taj zadnji trenutak samoodbrane. Htio sam samo malo pribliziti taj zakon ljudima ovdje.
MorningStar wrote: 10/09/2020 08:57
sumirprimus wrote: 10/09/2020 08:40

jos jednom se potvrdjuje zlatno pravilo ogromne razlike izmedju teorije/zakona i prakse/stvarnih zivotnih dogadjaja...
samo kazem, i nema potrebe dalje elaborira, ko nije od tog posla, bolje da i nema oruzje a kamol da ga poteze.
policija pa moraju dokazivat boga oca ,kamol civili, plus moras dokazat da je bila krajnja samoodbrana, sto je izuzetno tesko, a gdje je tek u praksi nazalost vise puta potvrdjeno kad vec izvadis ako mislis da si ugrozen pa opalis u zrak ili kako kaze kolega iznad u potkoljenicu, pa platis glavom...
znam ja o cemu on prica, ali nisam siguran da li razumije o cemu ja pricam.
Ma kakva potkoljenica ako imas prostora da se povlacis - i je moze de jos uvijek ubosti - opet ako prilazi trci itd - cak i nakon pokazivanja da imas oruzje i eventualnog pucnja upozorenja e onda imas mnogo ciscu situaciju. Sve se odnosi na to da napadac ima hladno oruzje , jod vatrenong jel druga pravila... (sto se tice reakcije)

Pisem to da nebi bilo “trigger happy” momcina koji se nakon sto mozda ovaj na par metara od njega izvuci noz - povuci pistolj pa 2+1 strest onda na sudu kuku lele..

I naravno da se ne poziva na nasilje - nadajmo se da ce policija da rijesi ovu najezdu problema-problematicnih lica da mozemo rahat kroz grad prosestat i pustiti djevojke,starije itd bez bojazni da ce biti napadnute (da odmah preduhitr nvo pametnologe - da mogucnost toga uvijek postoji ali sada je u procentima kad moras da dobro razmisljas o tome) ...
Da u pravu si, sav teret dokazivanja i odbrane je na tebi koji si se branio, ne na drzavi. I naravno da ni ja necu da bude trigger happy ljudi, zato sam pokusao fino prikazati sta je ubistvo i sta samoodbrana, tj. nuzna i krajnja linija pri kojoj ti je dozvoljeno upotrijebiti legalno v.o. i naravno uz napomenu da se izbjegne situacija koliko je god to moguce. Nadam se da sam fino prikazao zakon, ali u pravu si i ti i malo je sumir u pravu sto se tice dokazivanja i krivice, vucaranja po sudovima.
howdy

#17879 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by howdy »

Jel moze da se otvori tema o revolveranju a da ova ostane posvecena najezdi kozojeba?
biscanka2

#17880 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by biscanka2 »

howdy wrote: 10/09/2020 11:20 Jel moze da se otvori tema o revolveranju a da ova ostane posvecena najezdi kozojeba?
:lol: :thumbup:
howdy

#17881 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by howdy »

biscanka2 wrote: 10/09/2020 13:35
howdy wrote: 10/09/2020 11:20 Jel moze da se otvori tema o revolveranju a da ova ostane posvecena najezdi kozojeba?
:lol: :thumbup:
Oprase na ruke a dabogda da je ijedan metka opalio
sumirprimus

#17882 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by sumirprimus »

metke puca raja i sirotinja :)
sumirprimus

#17883 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by sumirprimus »

ja samo kazem opasan je narativ po kom se domicilno stanovnistvo mora samoorganizovati i naoruzati radi neefikasnosti drzavnih, federalnih i kantonalnih organa...
drzava je servis gradjanima i drzava je ta koja treba da ih stiti, pa i od naleta migranata. ne moze se samo ubirati porez i trositi kako kome cefne, a ove stvari ostaviti ljudima na samoorganizaciji...
MorningStar

#17884 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by MorningStar »

sumirprimus wrote: 10/09/2020 13:54 ja samo kazem opasan je narativ po kom se domicilno stanovnistvo mora samoorganizovati i naoruzati radi neefikasnosti drzavnih, federalnih i kantonalnih organa...
drzava je servis gradjanima i drzava je ta koja treba da ih stiti, pa i od naleta migranata. ne moze se samo ubirati porez i trositi kako kome cefne, a ove stvari ostaviti ljudima na samoorganizaciji...
Nije opasan narativ ako se ljudi kao u normalnom drustvu naoruzaju, jer dobiti dozvolu ne moze svatko. I u 99% slucajeva zloupotreba oruzja je od lica koja nemaju dozvolu za isto tj. imaju nelegalno oruzje- lica sa dozvolom cine minoran-beznacajan prakticno udio u cinjenju krivicnih djela sa upotrebom oruzja. Sad paradoks kod nas je sto zakon prisiljava ljude koji imaju dozvolu da prakticno moraju da rizikuju smrt tj. da dopuste napadacu da im ugrozi zivot pa da reaguju (znaci ostavljaju otvoreno prostor da moras da se "izlozis" smrtnoj opasnosti u potpunosti da bi dobio pravni osnov za odbranu).

Problem nije legalno nego nelegalno oruzje i ljudi koji posjeduju isto (nelegalno) i to su pretezno krimosi itd. A ti isti uhvate ga sa oruzjem, nabavi novo i eto ga opet....

A sve je ovo itekako povezano sa temom jer ja sam puno mirniji kad znam da djevojka mi posjeduje legalno oruzje i u slucaju "nedo bog" situacije moze da se odbrani...
sumirprimus

#17885 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by sumirprimus »

MorningStar wrote: 10/09/2020 14:00

Nije opasan narativ ako se ljudi kao u normalnom drustvu naoruzaju, jer dobiti dozvolu ne moze svatko. I u 99% slucajeva zloupotreba oruzja je od lica koja nemaju dozvolu za isto tj. imaju nelegalno oruzje- lica sa dozvolom cine minoran-beznacajan prakticno udio u cinjenju krivicnih djela sa upotrebom oruzja. Sad paradoks kod nas je sto zakon prisiljava ljude koji imaju dozvolu da prakticno moraju da rizikuju smrt tj. da dopuste napadacu da im ugrozi zivot pa da reaguju (znaci ostavljaju otvoreno prostor da moras da se "izlozis" smrtnoj opasnosti u potpunosti da bi dobio pravni osnov za odbranu).

Problem nije legalno nego nelegalno oruzje i ljudi koji posjeduju isto (nelegalno) i to su pretezno krimosi itd. A ti isti uhvate ga sa oruzjem, nabavi novo i eto ga opet....

A sve je ovo itekako povezano sa temom jer ja sam puno mirniji kad znam da djevojka mi posjeduje legalno oruzje i u slucaju "nedo bog" situacije moze da se odbrani...
kod nas gdje je svaki drugi pod ptsp.om sve je problem..mi smo sve osim normalno drustvo, kako god to ko shvatio.
sumirprimus

#17886 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by sumirprimus »

no da ne bi smetali sa revolveraskim pricama kako kazu, prepusticemo temu migrantima, eto hiiiiiin :lol: :P
Heller

#17887 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by Heller »

Pakistan, Afganistan i Alžir neće da otkrivaju podatke osim ako su migranti dobrovoljno pristali na povratak u matične zemlje. :lol:
sumirprimus

#17888 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by sumirprimus »

pakistan ima opasnih problema s mladjom populacijom...
oni ce bit problem veci od afganistana.
jos dodas na to banglades i njih ima preko 100 miliona :-)
tacno 1%da krene prema nama naebali smo da valja...
vjesticanametli

#17889 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by vjesticanametli »

Kreno kozojeb na semaforu u SA vrata zadnja of auta otvorit🙈 brat ga je olesio 😂😂 oscho je cotajuchi😂😂👌
Heller

#17890 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by Heller »

sumirprimus wrote: 10/09/2020 14:21 pakistan ima opasnih problema s mladjom populacijom...
Evropa mora ojačati granice, kako kopnene tako i morske. Obalna straža one čamce treba vraćati na Obale, tj. u teritorijalne vode zemalja odakle su se zaputili. Grčkoj treba dati što veću podršku iz drugih zemalja da ni pedalj granice sa Turskom nije bez nadzora.
howdy

#17891 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by howdy »

vjesticanametli wrote: 10/09/2020 14:26 Kreno kozojeb na semaforu u SA vrata zadnja of auta otvorit🙈 brat ga je olesio 😂😂 oscho je cotajuchi😂😂👌
:lol:
howdy

#17892 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by howdy »

Heller wrote: 10/09/2020 14:38
sumirprimus wrote: 10/09/2020 14:21 pakistan ima opasnih problema s mladjom populacijom...
Evropa mora ojačati granice, kako kopnene tako i morske. Obalna straža one čamce treba vraćati na Obale, tj. u teritorijalne vode zemalja odakle su se zaputili. Grčkoj treba dati što veću podršku iz drugih zemalja da ni pedalj granice sa Turskom nije bez nadzora.
Nisu ni te međunarodne konvencije nerazjebive. Tramp se povuko iz cega je htio.
sumirprimus

#17893 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by sumirprimus »

dzaba nama sve konvencije ako ovi nastave nesmetano dolazit a turci zarad nekih politickih razloga nastave pustat u i ka eu tj i prema nama...
howdy

#17894 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by howdy »

sumirprimus wrote: 10/09/2020 14:41 dzaba nama sve konvencije ako ovi nastave nesmetano dolazit a turci zarad nekih politickih razloga nastave pustat u i ka eu tj i prema nama...
Radi konvencija i dolaze. Sumnjam da ce iko na ziv metak na granici.
sumirprimus

#17895 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by sumirprimus »

oni dolaze zarad boljeg zivota, plata, vode, hrane, dzabahljebarostva spram onog odakle dolaze u raj na zemlji...
howdy

#17896 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by howdy »

sumirprimus wrote: 10/09/2020 14:43 oni dolaze zarad boljeg zivota, plata, vode, hrane, dzabahljebarostva spram onog odakle dolaze u raj na zemlji...
Rekoh da nije konvencije kurac bi dosli
sumirprimus

#17897 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by sumirprimus »

ko sto rece povlaci se trump iz raznoraznih ugovora, no to ne sprecava migrante da ulaze u ameriku...
ko sto onaj tekst gore rece, u tim zemljama sve je manje vode a kamol cega drugog, visak ce pokusavat da se prelije negdje drugdje. neminovno je.
ovi sad sto ofdlaze jos su s parama, sta kad nagrnu i oni bez love ocajnici u milionima?
howdy

#17898 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by howdy »

sumirprimus wrote: 10/09/2020 14:52 ko sto rece povlaci se trump iz raznoraznih ugovora, no to ne sprecava migrante da ulaze u ameriku...
ko sto onaj tekst gore rece, u tim zemljama sve je manje vode a kamol cega drugog, visak ce pokusavat da se prelije negdje drugdje. neminovno je.
ovi sad sto ofdlaze jos su s parama, sta kad nagrnu i oni bez love ocajnici u milionima?
Da se ponovim, ima ziv metak. Ni prvi a ni zadnji rat
doboj71

#17899 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by doboj71 »

sumirprimus wrote: 10/09/2020 14:52 ko sto rece povlaci se trump iz raznoraznih ugovora, no to ne sprecava migrante da ulaze u ameriku...
ogromna vecina ilegalnih migranata dolazi u Ameriku da radi .Rade one poslove koje "prosjecni " amerikanac nece .Farme goveda ,hrane ,restorani ,pranje i ciscenje .Ni blizu vecine ovh koji idu da bi se nakacili na socijalu ili azil po njemackoj ,francuskoj ,svedskoj.
Naslovnica

#17900 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by Naslovnica »

Počeli su roviti i po kontejnerima, postaju očajni, sve ih je više a sadaklije daju sve manje.
Locked