Ramazan, opet ;)
- Idemedosumom
#17829 Re: Ramazan, opet ;)
Možda nije tema baš adekvatna, ali neka i Bloo ima šta raditi
Jedan imam kod kojeg rado odem na teravih-namaz ima običaj stalno praviti jednu malu grešku prilikom učenja kraja sure el-Feđr (a na svakoj teraviji te ajete uči).
Rado bih mu ukazao na grešku ali se bojim da bi to mogao pogrešno shvatiti, pa se naljutiti, jer ko sam ja da imama ispravljam
Kako biste vi postupili? Da li je bolje da zamolim nekog drugog imama da mu ukaže na grešku?
Jedan imam kod kojeg rado odem na teravih-namaz ima običaj stalno praviti jednu malu grešku prilikom učenja kraja sure el-Feđr (a na svakoj teraviji te ajete uči).
Rado bih mu ukazao na grešku ali se bojim da bi to mogao pogrešno shvatiti, pa se naljutiti, jer ko sam ja da imama ispravljam
Kako biste vi postupili? Da li je bolje da zamolim nekog drugog imama da mu ukaže na grešku?
-
El_comadante
#17830 Re: Ramazan, opet ;)
da, vrijeme leti....
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#17831 Re: Ramazan, opet ;)
Prodje ovaj ramazan, vec se radujem sljedecem ABD.
- vazi
#17832 Re: Ramazan, opet ;)
Nurudine, ja mislim da si u pravu i da je veoma vazno traziti halala i oprosta od ljudi.Nurudin wrote:ok, ako ja ne smijem ovdje pisati , nije belaj, neću ni pisatiChmoljo wrote:znaš ti vrlo dobro, samo glumiš francusku sobaricu i iz nekog samo tebi znanog razloga želiš ljudima pičiti po živcima.Nurudin wrote:ne znam na šta si ti mislio, ja govorim o tome da će na sudnejm danu, prema islamskom učenju, onaj kome si nanio neku nepravdu,
a nije ti halalio, imati pravo da se "naplati" tvojim dobrim djelima. zato se na dženazi i traži halal...samo što to nije sigurno,
jer ga tražiš preko posrednika, tj imama koji ti klanja dženazu, pa postoji velika mogućnost da ti ljudi samo formalno halale,
a to ne važi
od hiljadu drugih tema na ovom podforumu, ovdje dođeš da polemišeš o stvarima koje nemaju veze sa temom.
kako rekoh, pristojnost nije rezervisana samo za vjernike. to je pitanje odgoja i zrelosti.
samio mislim da se varaš, da ja nerviram ovdje ljude, vjerovatno nerviram samo tebe i arzuhala
Nije lako ni hadz obaviti i steci halal od sviju i Bog jedini ana kome je hadz primljen...
Isto tako, menu je tema ramazan super tema za razmisljanje o ovome o cemu ti pises
E sad, ja te ne citam na drugim temama i ne znam sta zastupas a i ne zanima me plaho jer ne zelim da imam svoj kao neki stav poz ili neg prema bilo kome, Ako ikako mogu zabranjujem si to.
Sada Malo pitanjce moderima: Zasto mislite da ova 3-4 @nurudinova posta nisu prikladna ?
Voljela bih da i ja skontam u cemu je kvaka ...
A do tada, glede teme, bila danas u Mo, 40 gradi u hladu, ne znam kako dole poste i skidam im kapu.
Neka Uzviseni Allah dzs primi i kabul ucini n'as post i nase ibadete i neka izvrise nasa ruzna djela, Amin.
Ugodan iftar, dragi postaci.
- vazi
#17833 Re: Ramazan, opet ;)
Nurudine, ja mislim da si u pravu i da je veoma vazno traziti halala i oprosta od ljudi.Nurudin wrote:ok, ako ja ne smijem ovdje pisati , nije belaj, neću ni pisatiChmoljo wrote:znaš ti vrlo dobro, samo glumiš francusku sobaricu i iz nekog samo tebi znanog razloga želiš ljudima pičiti po živcima.Nurudin wrote:ne znam na šta si ti mislio, ja govorim o tome da će na sudnejm danu, prema islamskom učenju, onaj kome si nanio neku nepravdu,
a nije ti halalio, imati pravo da se "naplati" tvojim dobrim djelima. zato se na dženazi i traži halal...samo što to nije sigurno,
jer ga tražiš preko posrednika, tj imama koji ti klanja dženazu, pa postoji velika mogućnost da ti ljudi samo formalno halale,
a to ne važi
od hiljadu drugih tema na ovom podforumu, ovdje dođeš da polemišeš o stvarima koje nemaju veze sa temom.
kako rekoh, pristojnost nije rezervisana samo za vjernike. to je pitanje odgoja i zrelosti.
samio mislim da se varaš, da ja nerviram ovdje ljude, vjerovatno nerviram samo tebe i arzuhala
Nije lako ni hadz obaviti i steci halal od sviju i Bog jedini ana kome je hadz primljen...
Isto tako, menu je tema ramazan super tema za razmisljanje o ovome o cemu ti pises
E sad, ja te ne citam na drugim temama i ne znam sta zastupas a i ne zanima me plaho jer ne zelim da imam svoj kao neki stav poz ili neg prema bilo kome, Ako ikako mogu zabranjujem si to.
Sada Malo pitanjce moderima: Zasto mislite da ova 3-4 @nurudinova posta nisu prikladna ?
Voljela bih da i ja skontam u cemu je kvaka ...
A do tada, glede teme, bila danas u Mo, 40 gradi u hladu, ne znam kako dole poste i skidam im kapu.
Neka Uzviseni Allah dzs primi i kabul ucini n'as post i nase ibadete i neka izbrise nasa ruzna djela, Amin.
Ugodan iftar, dragi postaci.
- vazi
#17834 Re: Ramazan, opet ;)
Selam hadzija, sve zdravo i veselo ?El_comadante wrote:da, vrijeme leti....
Leti, kao sto kazes...Jos 2 teravije.
-
El_comadante
#17835 Re: Ramazan, opet ;)
alejkumu sellam sve je uredu hvala Allahu, kod tebe?vazi wrote:Selam hadzija, sve zdravo i veselo ?El_comadante wrote:da, vrijeme leti....
- vatrogasac
#17836 Re: Ramazan, opet ;)
Ma treba mu reći i direktno ako nema drugog načina, u tome ne smije biti sujete. Sjećam se jedne situacije prije više godina kada smo klanjali akšam u džematu i imam je učio početak sure kojeg se sada ne mogu sjetiti i kada smo završili namaz i prišli imamu da se poselamimo jedan iz grupe reče imamu da isto i on uči tu suru, ali njen početak drugačije i da mu drago što je eto imam proučio pa da sebe koriguje. Prošetali na kafu pa došli smo i na jaciju i opet poslije namaza sada imam se obraća ovome i zahvaljuje što mu skrenuo pažnju na taj dio jer je on odmah provjerio da li uči ispravno i našao da ustvari on griješi.Idemedosumom wrote:
Rado bih mu ukazao na grešku ali se bojim da bi to mogao pogrešno shvatiti, pa se naljutiti, jer ko sam ja da imama ispravljam![]()
- Bloo
- Globalna šefica
#17837 Re: Ramazan, opet ;)
Jar Jar, I would never...Idemedosumom wrote:Možda nije tema baš adekvatna, ali neka i Bloo ima šta raditi![]()
Zašto da stojim na putu znanju...čak i dogmatskom.
- Tvrtko II Kotromanić
#17838 Re: Ramazan, opet ;)
jos samo 2 dana 
ne sjecam se kad mi je prije Ramazan ovako brzo prosao
- vazi
#17839 Re: Ramazan, opet ;)
Bas mi je drago, neka Bh.El_comadante wrote:alejkumu sellam sve je uredu hvala Allahu, kod tebe?vazi wrote:Selam hadzija, sve zdravo i veselo ?El_comadante wrote:da, vrijeme leti....
I kod mene ramazanski Bh, 3 sedmice odmora ko dlanom o dlan.
Ugodan kraj ramazana tebi i tvojima .
- arzuhal
#17840 Re: Ramazan, opet ;)
K'o da jučer zapjevaše iz HH hora:
Ramazan, Ramazan
vruć somun, namazan...

Ramazan, Ramazan
vruć somun, namazan...
- xoklix
#17841 Re: Ramazan, opet ;)
Veceras pravo blaga i mirna noc... Da nije kadrska...
- skafiskafsnjak
#17842 Re: Ramazan, opet ;)
Kod nas grmi, sijeva i pada kisaxoklix wrote:Veceras pravo blaga i mirna noc... Da nije kadrska...
-
mali jomu
#17843 Re: Ramazan, opet ;)
arzuhal wrote: K'o da jučer zapjevaše iz HH hora:
Ramazan, Ramazan
vruć somun, namazan...
![]()
- Gojeni H
#17844 Re: Ramazan, opet ;)
Bloo wrote:Jel ovo opet nešto o seksu, a da ja ne kontam?Nurudin wrote:Dakle, to je na tragu one jutrošnje priče o griješenju. Kaže se:
Allahov Poslanik, s.a.v.s., je rekao: Da vi ne griješite, Uzvišeni Allah bi stvorio narod koji bi griješio (i kajao se) i kojem bi On praštao. (Muslim)
Allahov poslanik, s.a.v.s., je rekao: Onaj ko se iskreno kaje zbog grijeha koji je počinio kao da ga nikad nije počinio. Kada Allah zavoli Svog roba, njegovi grijesi mu ne mogu naškoditi. Tada je Poslanik, s.a.v.s., proučio ajete: Allah zaista voli one koji se često kaju i voli one koji se mnogo čiste.
bliskost ili kurbijjet , sa svojom suštinom ili Ruhom, onim istim koji je Allah udahnuo u Adema ili onim što je udahnuo u Merjemu
(a kaže se da su ta dva slučaja kod Allaha ista) , se postiže griješenjem.
Kako ? Pa onaj koji griješi i onda se pokaje , tim pokajanjem razbija oklop ega ili kida jedan od 70.000 zastora između sebe i Allaha
ili kako to sufije metaforički kažu, skida veo sa lica mlade i onda dolazi do sjedinjenja ili kako je Rumi nazivao svoju smrt, "noć mladoženje".
Oni koji misle da nisu ni prema kome ništa zgriješili, oni ostaju u tminama zablude i oholosti .
Tako da je , pardoksalno ali sasvim utemeljeno , božiju bliskost moguće postići putem griješenja i pokajanja.
- vatrogasac
#17846 Re: Ramazan, opet ;)
I meni je tako i sada kada smo u finišu tamam mi nekako. Da je manje bilo bi krnjavo i da je više bilo bi krnjavo. Sve je sa razlogom propisano.Tvrtko II Kotromanić wrote:jos samo 2 dana
Može bit i što se priča o baklavama i tako to.
- arzuhal
#17847 Re: Ramazan, opet ;)
Danas prođoh pored nekog lokala i kako mi kahva zamirisa, i to zapahnu izdaleka, ljudi moji ja to ne znam opisat, da nisam već sjedio noge bi mi se odsjekle
Naumpade mi Ahmed ef. Burek, rahmetullahi alejhi, i ono njegovo u vezi izoštravanja čula, pogotovo mirisa, tokom posta:
- Da ramazan potraje 40 dana ljudi bi se pretvorili u kerove

- Da ramazan potraje 40 dana ljudi bi se pretvorili u kerove
- hadzinicasa
#17848 Re: Ramazan, opet ;)
kafa
cigara
sladoled
cigara
sladoled
- vazi
#17849 Re: Ramazan, opet ;)
I meni je taman mjera i radujem se bajramu aBd.vatrogasac wrote:I meni je tako i sada kada smo u finišu tamam mi nekako. Da je manje bilo bi krnjavo i da je više bilo bi krnjavo. Sve je sa razlogom propisano.Tvrtko II Kotromanić wrote:jos samo 2 dana
ne sjecam se kad mi je prije Ramazan ovako brzo prosao![]()
Može bit i što se priča o baklavama i tako to.
Nego, kaze jedna tunizanka cula ona od svog efendije i to na tv u da zena koja abortira treba isposti 60 dana uzastopno i tako ona ispostila tih 60 dana.
Jos malo ...ugodan i prijatan iftar postacicama i postacima .
-
handžar88
#17850 Re: Ramazan, opet ;)
Zena me je odusevila