Prije toga svega valjda ljudsko bice.Vizionar 1985 wrote: PS. Samo da se zna i Boshnjak sam ali vise sam Bosanac.
Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
- Sanjarko
#17801 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
- Sanjarko
#17802 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Ja se kandidujem kao ne Hrvat za Hr clana izberete me i bolje cu opet od ovog s-pka Covica posao za Hrvate radit, i sve po zakonu.Cavali wrote:Ma sve je to ok ali ja nesta imam zelju opet hrvatima birati presidentaa kako stvari stoje izborni zakon se nece mijenjati...idemo
kad vidis sta Covic radi prosto ga pozelis pristaviti i ne vaditi
- muha_sa
#17803 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/663 ... jmana.html
GENERAL HV-a PETAR STIPETIĆ U „FERAL TRIBUNEU“ 2006.: „Špegelj i ja smo željeli sačuvati cjelovitost Bosne, zato više nikad nismo pozvani na razgovor kod Tuđmana“
GENERAL HV-a PETAR STIPETIĆ U „FERAL TRIBUNEU“ 2006.: „Špegelj i ja smo željeli sačuvati cjelovitost Bosne, zato više nikad nismo pozvani na razgovor kod Tuđmana“
- duh_sa_sjekirom
#17804 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Dva, uz pravo veta trećeg, koje bi sigurno uslijedilo.radostan dan wrote:za pokretanje revizije bila su neophodna 3 glasa.duh_sa_sjekirom wrote:Za pokretanje revizije bila potrebna njegova podrška.radostan dan wrote: na koji način?
Nije je dao, bio suzdržan
No, svejedno, glasanjem "za" mogao je makar sačuvati obraz i pokazati mrvu poštovanja spram 250000 prognanih Hrvata iz RS-a.
Ovako, ni obraza ni poštovanja.
- mO k3
#17805 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
@duh to nisu legitmni hrvati , legitimni su samo oni iz hercegovine
-
radostan dan
#17806 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
nisi ti za politike...navedenog nema ni u engleskom parlamentu, a ne ovdje.duh_sa_sjekirom wrote:radostan dan wrote:Dva, uz pravo veta trećeg, koje bi sigurno uslijedilo.duh_sa_sjekirom wrote:
za pokretanje revizije bila su neophodna 3 glasa.
No, svejedno, glasanjem "za" mogao je makar sačuvati obraz i pokazati mrvu poštovanja spram 250000 prognanih Hrvata iz RS-a.
Ovako, ni obraza ni poštovanja.
kombinatorika je sasvim jasna, kao i motivi, zbog čega je bio suzdržan. osim toga, ni način na koji je bakir sve to izveo nije ostavljao previše mogućnosti da drugačije postupi, šta više, napravio mu je mogućnost da se elegantno izvuče.
besmisleno je prozivati ga južnim srbinom, jer on radi i gleda interese onih koje predstavlja, uz konsultacije sa bazom iz koje dolazi. kao što i bakir radi. kao što i ivanić radi. kao što će raditi i oni koji dođu poslije njih. to je sva filozofija.
mislim da toliki bijes spram čovića dolazi iz činjenice da posebno vrijeđa to što su se bivši koalicioni partneri pa i suborci od 94-te pretvorili u svoju suprotnost, a bošnjački korpus se ponaša u vezi toga kao uvrijeđena mlada ostavljena pred oltarom. iako je od starta bilo jasno, još devedesete, da će (kao i danas) hrvati tražiti i gledati svoj interes.
čak i nakon presude o uzp, i potvrđene agresije od strane hrvatske na bih, provejava mišljenje i stav (bar ovdje na forumu) da se opet treba sa njima, prije nego sa srbima...ako razumiješ šta hoću da ti kažem - eto, imamo ćage da ste nas jebali, al bi mi opet ispočetka sa vama, a vi tako prema nama...
i ja razumijem takav stav, jer nekad je teško presložiti karte...pa i priznati da si dosadašnju partiju karata loše odigrao. nemoj shvatiti da ja mislim da je neko dobro odigrao...ovdje se samo može vagati ko je najmanje loše odigrao. i u svakoj varijanti, najmanje loše su odigrali oni koje čović predstavlja.
- mO k3
- horkesh
#17808 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Pa valjda se javno i deklarativno iznose ciljevi. Dodik je otvoreno rekao cilj, kao i Čović. Ovaj hoće otcjepljenje, ovaj Herceg-Bosnu ucrtanu u izborni zakon. Zašto oni ne kriju svoje karte? Šta to bošnjački političari kriju? Koliko sam upoznat sa statutima stranaka i njihovim ciljevima, jedini strateški cilj je jačanje države BiH.Novak20 wrote: Bila su dva Bošnjačka sabora na kojima su donešene određene političke odluke. Da ne iščitavam i ne piskaram preopširno u ove kasne sate koje su to odluke. Prave karte u politici ne otkriva niko ali se vidi šta ko radi i čemu sve vodi. Jbg. kao partija šaha sa ljudima umjesto figura, a mi kibiceri.
Za svo to vrijeme koliko traju politička prepucavanja, običan čovjek nema posla, slabo je plaćen ako radi, nema pravnu sigurnost u ostvarivanju svojih prava, 1% stanovništva se bogati, drugi siromaše, srednja klasa gotovo pa uništena, masa se iseljava, infrastruktura i usluge nazaduju....
Koga briga.
Ne misliš valjda da su bošnjački političari toliko mudri da jedino oni, eto, javno ne govore o svojim tajnim namjerama i čuvaju prave karte uz grudi.
Tako su i devedesetih "svi znali" da Bošnjaci žele džamahiriju. Dominaciju nad Srbima i Hrvatima. Bošnjačku BiH. Bez obzira što nikad, niko, nigdje od Bošnjaka nije rekao da želi islamsku državu u BiH. Ali ne, oni samo kriju "prave karte". Ma hajte, molim vas.
A to drugo je tako, štaš, narod je stoka koja bolje i ne zaslužuje.
- agent_zero
#17809 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Hebote, k'o da je čović na forumu, a ne tamo neki novak...Novak20 wrote:Drvosjeca iz Dejcica wrote:Izborni zakon je samo sredstvo za postizanje cilja. Cilj je razmontiranje ove zemlje zato se i ponaša kako se ponaša.DonieBrasco wrote:Ja samo ne shvatam kako Covic ocekuje podrsku u vezi izbornog zakona ili bilo cega drugog kada daje drzavu na tacni Srbima sa ovje strane Drine ?
Da, ratni i maksimalistički ciljevi BHS politika su prvi na listi prioriteta. Sve ostalo je sporedno. Pošto su maksimalistički ciljevi nerealni, ide se korak po korak sa parcijalnim političkim ciljevima i bitkama.
Izborni zakon jeste sredstvo za postizanje cilja hrvatskoj i bošnjačkoj politici. RS je mirna što se toga tiče ali ima interes koji nije prioritet da u Domu naroda bude što više Srba koji će raditi po diktatu iz RS. Čisto "onako" radi zabijanja kajli u F BiH.
Trenutni cilj hrvatske politike je onemogućiti Bošnjacima da Izbornim zakonom postave svoje plaćenike i otvore put ustavnim promjenama koje će dekonstutirati Hrvate, a BiH pretvoriti u državu sa dva entiteta sa Hrvatima kao uvijek nadglasanom manjinom u F BiH.
S druge strane, trenutni cilj bošnjačke politike je nametanje političkih ikebana mimo izborne volje većine Hrvata po sadašnjem ili sličnom Izbornom zakonu radi izmjena Ustava na štetu Hrvata.
Jesam li šta slagao ?
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#17810 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Na štetu vam je i ovaj kojeg izaberete sami, ali hajde, vi ste ga izabrali.Novak20 wrote:
S druge strane, trenutni cilj bošnjačke politike je nametanje političkih ikebana mimo izborne volje većine Hrvata po sadašnjem ili sličnom Izbornom zakonu radi izmjena Ustava na štetu Hrvata.
- mO k3
#17811 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Tomahawk11 wrote:Na štetu vam je i ovaj kojeg izaberete sami, ali hajde, vi ste ga izabrali.Novak20 wrote:
oplakah
- Altsa
#17812 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Komsic barem nije napravio nikakvu stetu na racun rvata dok vas ovaj juzni srbin unisti. 
- mO k3
#17813 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Pa za vladavine HDZ i Srbina Dragana Covica najvise je hrvata izaslo iz zemlje , zapravo nije to tako ni lose da ponovo njega izaberemo ....Altsa wrote:Komsic barem nije napravio nikakvu stetu na racun rvata dok vas ovaj juzni srbin unisti.
- mO k3
#17814 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
http://sz-magazin.sueddeutsche.de/texte ... nicht-mehr
Više ne razumem svoju zemlju
IZ MARIJE LATKOVIĆ FOTO: AFP
Kao kći hrvatskih imigranata, naš autor se cijeli svoj život osjeća u dvije države. Onda je bivši general pio otrov u sudnici. A njeni hrvatski prijatelji drugačije reaguju na nju.
Čuo sam o Slobodanu Praljku po prvi put 1993. godine - imao sam trinaest godina i postepeno sam shvatio šta se dešava u regionu od koje su moji roditelji stigli u Nemačku pre više od 20 godina. Njegova slika je trepnula na TV-u u to doba. Stajala na tenku i sa Kalašnjikovima u ruci, zaklela je vojnike na bitku.
Novine i časopisi su ga kasnije pokazali u premijerama u hrvatskoj prestonici, u maskirnoj uniformi i oružjem u futroli. Prije nego što je Hrvat imenovan za generala, dugo je bio zadužen za pozorište i snimanja. Volio je produkcije. Činjenica da je izabrao sudnicu u Hagu kao binu za izlazak iz svijeta na 72 godine, izgledalo mi je gotovo konzistentno. 29. novembra je progutao cijanid nakon što je Tribunal UN za bivšu Jugoslaviju stavio veto na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina u Bosni.
Od tada ga ljudi stilizuju u mučeništvo u Hrvatskoj. Premijer je presudu nazvao "dubokom moralnom nepravdom hrvatskom narodu". I vodeći dnevni list u zemlji je zanimalo ono što je iza za logiku, čija je kuća bila napadnuta jedan, klasificirane kao agresor i da ga odveze na samoubistvo.
Sam Praljak je verovatno izgledao slično. Smatrao je sebe kao patriota koji je navodno radio ono što je verovao da radi za odbranu Hrvatske. Ali on je želeo da njegovi vojnici dobro tretiraju zatvorenike, izjavio je na sudu. Nikada nije naredio ciljane progone, naročito masakre poput one u selu Stupni Dol. Podređena jedinica je u oktobru 1993. godine okrutno ubila najmanje 37 muškaraca, žena i djece.
Tribunal UN-a Slobodan Praljak nije mogao da dokaže direktno naređenje, kao iu drugim slučajevima. Ali ko izdaje slogan da ne pokazuje milosti nikome '', uzima takve zločine u odjel tvrdi da je nekoliko dana ranije osuđen na doživotnu kaznu zatvora srpski general Ratko Mladić, iz sličnih razloga, isti sud - odluka da se u Hrvatskoj bio je pozdravljen.
Srpske trupe počinile su mnogo više i još gore zločina u Bosni i Hercegovini nego hrvatski, bio je u štampi. Čitao sam i čula ovaj argument bezbroj puta. Ja ne znam šta da promeni ovu prebijanje individualne odgovornosti i krivice Slobodana Praljka ili bilo koje druge hrvatskih ratnih zločinaca. Ono što znam protiv njega: Sada me opet vuče i tuguje.
To je isto vuče i vuče koje sam ranije osjetio kada sam sjedio na kraju velike praznike na zadnjem sjedištu Mercedes, ispred mojih roditelja sa suzama streaming lica, jer oni ne vide svoj dom za skoro godinu dana iza mene blijedi primorsko mjesto koje je više za mene kao odredište svakog leta: baba i deda, koji su čekali na šljunak ako samo luk automobilom do posljednje skretanje pred njom sudu; Ujaci i tetke, koji su nas pozdravili u pozdravu, kao da nikad nisu hteli da nas puste opet; prva velika ljubav; Prijatelji, sa kojima sam proveo svaki dan od trenutka kada smo stigli, sve dok se ne vrati u Njemačku, a imala sam i suze po mojim obrazima.
Pretpostavio sam da je kič projekcije bio deo mog odnosa s Hrvatskom prije prvih suđenja za ratne zločine. Uvijek je bilo nacionalista. Ali da li je ili političarima i bivšeg vojnog ljudima s kojima ste podelili pomfrit tokom dana na plaži, a noću na zid sjedi snove za budućnost, čini razliku. Malo je onih koji su mi bili važni i danas su se otvoreno obožavali kao heroji i nisu prihvatili nikakvo drugo mišljenje.
Kada sam se ljeto vratio u Hrvatsku iz Hrvatske, a grad i obala su se zbližili u pozadinu, po prvi put sam osećao nešto poput praznine. Nisu samo reakcije i diskusije o tome šta se desilo između 1991. i 1995. godine. Sloboda koja je željela u Hrvatskoj pre raspada Jugoslavije sada se smatra pretnjom.
S obzirom na siromaštvo i četvrta najveća nezaposlenost u EU vide mnogo stanovništva bez budućnosti, tako da su okrenuti prema prošlosti, koja je esto zanemaruje konzervativci i desno: Održavanje tradicije, svaki ima pravo, disidenata, homoseksualci i stranci drže na odstojanju, zatim Niko ne brine šta. U Nemačkoj, koja mi se sviđa i u kojoj volim da živim, rano sam se sreo sa strancem. Kako se Hrvatska širi, pitam se koliko me stvarno povezuje sa rodbinom mojih roditelja, koji je bio i moj je na čudan način.
Kao gost deteta, sedeći između dve stolice, uvek sam našao tu ideju čudno. Za mene postoji samo onaj koji sam ja sagradio od onoga što sam imao u sebi o hrvatskim i njemačkim uticajima - potresan konstrukt, ali onaj koji je trajao sve ove godine. Nakon čitanja mnogih članaka o Slobodana Praljka u hrvatskim novinama i vidio šta prijateljima i rođacima posteten između ostalog na Facebook-u, shvatio sam da to već nije naročito stabilnu strukturu oscilirao više nego što je uobičajeno.
I ako jeste, rekao sam sebi. Međutim, teško je i zbog toga što je mnogo godina i puno nastojala da se formira jedan od dva različita sveta, odnosno moj identitet. Iz posmrtnog broja bivšeg generala, saznao sam da je odgovoran i za kolaps mostarskog mosta. Kako je komandant Slobodan Praljak imao bombardiran grad, jer su ga koristile neprijateljske trupe.
Dana 9. novembra 1993. srušio se preko 400 godina stare zgrade. Za ljude Mostara i bivše Jugoslavije, most je bio više nego vezu između pretežno naseljena Hrvatima zapadni dio grada i istočnom dijelu, u uglavnom Bošnjaci živjeli. To je bio simbol pokušaja da se okuplja ono što se navodno ne može spojiti: hrišćanstvo i islam, zapad i orijent. Simbol pomirenja. Ponovo je izgrađen nakon rata. Ona više nije iste, ali ona stoji. Ta misao je nekako bila uteha.
-
Ci-Nick
#17815 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Mislim da Izetbegović treba pod hitno da se izvini Hrvatskoj i Hrvatima, Srbiji i Srbima što ispaštaju zbog presude.
Krivi smo što smo postojali, postojimo i što ćemo postojati, jer bez nas bi stvari bile mnogo jednostavnije.
A što se Čovića tiče,.. meni nije jasno da Hrvati ne vide da je on "čistokrvni" Srbin koji radi na nestanka Hrvata u BiH.
Krivi smo što smo postojali, postojimo i što ćemo postojati, jer bez nas bi stvari bile mnogo jednostavnije.
A što se Čovića tiče,.. meni nije jasno da Hrvati ne vide da je on "čistokrvni" Srbin koji radi na nestanka Hrvata u BiH.
- shake69
#17816 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
''I nemojte racunati da je svako toliko naivan i lud da vam vjeruje!'' (Grande Avdo, u emisiji HRT-a)
http://vijesti.hrt.hr/417932/otvoreno-76
http://vijesti.hrt.hr/417932/otvoreno-76
- duh_sa_sjekirom
#17817 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Pišeš bez ikakvog smisla i bez ikakve veze sa postom koji sam ja napisao.radostan dan wrote:
nisi ti za politike...navedenog nema ni u engleskom parlamentu, a ne ovdje.
kombinatorika je sasvim jasna, kao i motivi, zbog čega je bio suzdržan. osim toga, ni način na koji je bakir sve to izveo nije ostavljao previše mogućnosti da drugačije postupi, šta više, napravio mu je mogućnost da se elegantno izvuče.
besmisleno je prozivati ga južnim srbinom, jer on radi i gleda interese onih koje predstavlja, uz konsultacije sa bazom iz koje dolazi. kao što i bakir radi. kao što i ivanić radi. kao što će raditi i oni koji dođu poslije njih. to je sva filozofija.
mislim da toliki bijes spram čovića dolazi iz činjenice da posebno vrijeđa to što su se bivši koalicioni partneri pa i suborci od 94-te pretvorili u svoju suprotnost, a bošnjački korpus se ponaša u vezi toga kao uvrijeđena mlada ostavljena pred oltarom. iako je od starta bilo jasno, još devedesete, da će (kao i danas) hrvati tražiti i gledati svoj interes.
čak i nakon presude o uzp, i potvrđene agresije od strane hrvatske na bih, provejava mišljenje i stav (bar ovdje na forumu) da se opet treba sa njima, prije nego sa srbima...ako razumiješ šta hoću da ti kažem - eto, imamo ćage da ste nas jebali, al bi mi opet ispočetka sa vama, a vi tako prema nama...
i ja razumijem takav stav, jer nekad je teško presložiti karte...pa i priznati da si dosadašnju partiju karata loše odigrao. nemoj shvatiti da ja mislim da je neko dobro odigrao...ovdje se samo može vagati ko je najmanje loše odigrao. i u svakoj varijanti, najmanje loše su odigrali oni koje čović predstavlja.
Niti sam gdje spomenuo južne Srbe, niti koalicije, niti UZP, niti nekakav bijes... Mora ti se priznati pronicljivost i genijalnost i nadasve stručnost kada na osnovu samo jednog posta doneseš zaključak da li je neko za politiku ili nije. Tim prije što taj post jedva da ima tri rečenice. Čestitam!
U stvari, kad malo bolje pročitam, upravu si, biti suzdržan kod te odluke baš je onako moralno i časno i posebice u interesu hrvatskog naroda, čak na razini vitalnog nacionalnog interesa.
I evo, u znak zahvalnosti Draganu Čoviću i kao produkt njegove dobre kombinatorike, savez logoraša RS sprema tužbe protiv države Hrvatske.
Last edited by duh_sa_sjekirom on 07/12/2017 10:53, edited 1 time in total.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#17818 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
uzas pa vikinzi se nestHa bune... KITArevicko pod hitno sankcijePROBLEMATIČNI HRVATI
Švedski list "Aftonbladet": Hrvati nas vrijeđaju, ali uzimaju naš novac
Švedski list "Aftonbladet" optužuje Hrvatsku da slavi osobe osuđene za ratne zločine i vrijeđa zapadna društva i EU, od kojih, ipak, uzima novac.
Komandant Glavnog štaba HVO-a Slobodan Praljak popio je otrov nakon izricanja presude na Haškom tribunalu.
"To je bilo teatralno", navodi list.
Autor tvrdi da je "javno samoubistvo logičan nastavak gorkog nihilizma, samopouzdanja i destrukcije koji su karakterisali rat u BiH".
Tribunal je presudio da su Praljak i ostali osuđeni čelnici Herceg-Bosne bili krivi za brojne zločine, među kojima su - raseljavanje i zatvaranje civila u logore pod nehumanim uslovima, ubistva i uništavanje imovine, iskorištavanje zatvorenika za rad i u živim štitovima.
Nakon Praljkove smrti, hrvatski predsjednik Kolinda Grabar Kitarović prekinula je posjetu Islandu, a premijer Hrvatske Andrej Plenković izrazio je saučešće porodici, dok su ostali isticali portret Slobodana Praljka, okupljali se na trgovima i palili svijeće.
U Hrvatskom saboru održan je minut ćutanja - navodi "Aftonbladet" i ocjenjuje da se to ne bi smjelo događati u zemlji članici EU.
"To je sramota. Kult mrtvog ratnog zločinca potvrđuje zastrašujući nedostatak demokratskog instinkta", ističe švedski list.
U tekstu se upozorava da Hrvatska nije jedina zemlja Unije sa problematičnim ponašanjem.
"Poljski režim pljuje demokratiji u lice. Rumunija i Bugarska su poznate po korupciji i izvozu 'prosjaka'. Te zemlje su veoma različite, ali im je zajednička jedna stvar - vole naš novac", navodi švedski list.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#17819 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
TAKO JE GOVORIO FRANJO TUDJMAN
Jedini segment politickog i javnog djelovanja Franje Tudjmana koji u cetrdesetak godina nije dozivio gotovo nikakve revizije jest odnos prema Bosni i Hercegovini i, posljedicno tome, prema Bosnjacima. Donosimo izabrane citate iz Tudjmanovih knjiga, govora, referata, intervjua, clanaka i press konferencija koji, Tudjmanovim specificnim jezikom, svjedoce o politici kontinuiteta prema Bosni i Bosnjacima. - Komunisticki revolucionarni pokret ujedinjavao je najnaprednije politicke snage svih naroda (srpskog, hrvatskog, slovenskog, makedonskog i crnogorskog) u borbi za pravilno rjesenje nacionalnog pitanja.
F. Tudjman: "Velike ideje-mali narodi", Nakladni zavod Matice Hrvatske, Zagreb 1990., str. 13
- Pri objektivnom razmatranju brojnog sastava pucanstva BiH, ne moze se niposto zanemariti cinjenica da je muslimansko pucanstvo u svojoj golemoj vecini, po svom etnickom sastavu i govoru, neprijeporno hrvatskog podrijetla te da se, unatoc povijesno stvorenim vjersko-kulturnim posebnostima, uvijek kad god je za to imalo priliku, izjasnilo u golemoj vecini kao sastavni dio hrvatske nacije, od muslimanskih zastupnika u beogradskoj Ustavotvornoj skupstini 1920. Godine - kada se od 24 muslimanska zastupnika, njih 21 izjasnilo Hrvatom, dva za neopredijeljene, a jedan Srbinom; do drzanja muslimanske inteligencije i puka u Banovini Hrvatskoj i u NDH, koju je muslimansko i katolicko pucanstvo u BiH u pocetku listom prihvatilo kao svoju drzavu.
F. Tudjman: "Velike ideje-mali narodi", Nakladni zavod Matice Hrvatske, Zagreb 1990., str. 121-122
- Davanjem federalnog statusa Bosni i Hercegovini nastavljen je zapravo pokusaj - iz turskih i austro-ugarskih vremena stvaranja umjetne drzavnosti njihovim izdvajanjem iz prirodne sredine, a usprkos ustavnom proglasenjue jednakopravnosti srpskog, hrvatskog i muslimanskog pucanstva, u zbilji je u poratnom razdoblju vlast dugo vremena pretezito bila u srpskim rukama, zbog toga sto je hrvatsko (katolicko i muslimansko) pucanstvo bilo godinama kompromitirano s NDH do tog stupnja da je svako hrvatstvo (sve do pada Rankovica 1966.) poistovjecivano s ustastvom. Stoga je federalna BiH - u to doba - bila vise most novih razdora medju srpskim i hrvatskim pucanstvom negoli povezivanja.
F. Tudjman: "Velike ideje-mali narodi", Nakladni zavod Matice Hrvatske 1990., str. 129
- Buduci da su Bosna i Hercegovina u Hrvatskoj od davnina smatrane hrvatskim zemljama na osnovi povijesnoga i etnickoga prava, jer pretezito bijahu u sastavu stare hrvatske drzave, jer je muslimansko pucanstvo u golemoj vecini bilo hrvatskoga podrijetla, sto se potvrdjivalo i njegovim ikavskim narjecjem, to je bas na tom pitanju doslo do najostrijeg suceljavanja dvaju nacionalizama.
F.Tudjman: "Misao slobode"; izbor tekstova Ivan Bekavac, citirano prema Slobodnoj Dalmaciji 22.5.1997
- Odlaskom Kallaya, koji se u provedbi madjarske politike u Bosni i Herecgovini oslanjao na muslimane kao najjaci, posjednicki gospodarski sloj, podupiruci ideju stvaranja "bosanske nacije", nasuprot povezanosti srpske i hrvatske narodnosti s njihovim maticama, rasprsila se iluzija madjarskih hegemonista da bi pomocu bosanskog naroda mogli osigurati svoje imperijalisticke interese na Balkanu.
F. Tudjman: "Misao slobode"; izbor tekstova Ivan Bekavac, citirano prema Slobodnoj Dalmaciji 22.5.1997.
- Muslimani su zeljeli ovladati cijelim Mostarom, dalje prodrijeti do mora i onda osnovati islamsku drzavu. Tome su se oduprijeli nasi Hrvati. Samo zbog toga sto u Bosni imaju demografsku vecinu, Muslimani vjeruju da u gradjanskoj republici mogu nametnuti islamske zakone. Tako je doslo do sukoba.
Zasto ste se, onda, uopce upustili u muslimansko-hrvatsku konfederaciju?
Smisao ove konfederacije jest u tome da je Zapad htio sprijeciti islamsku drzavu u srcu Europe. Zasto nam je inace predlozen taj savez? Europa je htjela u Bosni sprijeciti vjerski rat izmedju islama i zapadnoga svijeta. Tu smo mi dobili strategijski zadatak. Mi ga mozemo ispuniti samo ako Zapad izvrsi pritisak na Sarajevo.
F. Tudjman u intervjuu Der Speigelu, citirano prema Slobodnoj Dalmaciji, 24.1.1995.
- Vidite, bosanska kriza jest proizasla iz zaista vrlo zamrsenih odnosa, jer su zaista tri nacionalna entiteta, odnosno tri civilizacije. Komunisti Titova doba su htjeli olaksati te okolnosti u Bosni pa su ih pogorsali proglasenjem Muslimana kao vjeroispovijesti posebnom nacijom. U rjesavanju te krize od 1990. pa do danas, osobito od pocetka srpske agresije 1991., u okviru razmatranja u Europskoj konferenciji o Jugoslaviji doslo se do takvog prijedloga, kao sto ste vi kazali, da se formiraju, da se kriza u Bosni rijesi na taj nacin da se stvori zapravo unija triju republika, muslimanska, hrvatska, srpska, pri cemu bi srpska imala pravo da se veze za Srbiju, hrvatska republika za Hrvatsku. Takvo rjesenje bilo bi prihvatljivo sa stanovista vecine hrvatskog pucanstva u Bosni i Hercegovini pa i Hrvatskoj, ali pokazalo se da takvo rjesenje nije prihvatljivo za Europu i za zapadni svijet. Zasto? Jer Zapadna Europa, zapadni svijet nije htio dopustiti da se na tlu Bosne stvori makar i mala muslimanska, islamska drzavica, da ne bi bila oslonac fundamentalistickog prodiranja i djelatnosti u Europi.
Prema tome, iz zapadnih redova, sto se onda ocitovalo Washingtonskim sporazumima predlozeno je stvaranje Federacije hrvatsko-muslimanske, sto je zbog tih razloga zapadne civilizacije i zbog geostrateskih razloga za hrvatsko stanovnistvo bilo za Hrvatsku prihvatljivo. Hrvatska je prihvatila, znaci, tu zadacu europeizacije bosanskih Muslimana, znaci da ona bude jamstvo, da oni postaju sve vise sastavni dio europske civilizacije, a ne sredstvo fundamentalizma u Europi. U tom pogledu se poklapaju strateski interesi Hrvatske s takvim jednim rjesenjem s obzirom na granice, a osim toga povijesna je istina da je vecina tih bosanskih Muslimana podrijetlom hrvatska i bila u sastavu hrvatskih drzava, cak govore, vecina njih govori jednim od najhrvatskijih dijalekata, ikavicom, itd. Prema tome, u svakom slucaju, to za Hrvatsku predstavlja izazov koji moze uspjesno rijesiti samo uz pomoc Europe i zapadnoga svijeta, jer, znaci, civilizacijski problemi ce i u Federaciji i u odnosu izmedju Federacije i Hrvatske ostati.
F. Tudjman u intervjuu Le Figarou, citirano prema Novom listu 26.9.1995
- Naposljetku, BiH nije ni bilo do komunizma; ona u bivsoj (staroj) Jugoslaviji nije postojala! (...) Hrvatsko je glediste opcenito bilo da citava Bosna treba biti u okviru hrvatske federalne jedinice: Onda je predlozeno da se BiH podijele, ali je Mosa Pijade nacrtao etnicku kartu koja je licila na isprepletena crijeva, pa se od ideje o podjeli Bosne odustalo, a na kraju je odbacen i hrvatski prijedlog da Bosna u Hrvatskoj ima otprilike onakav status kao i Vojvodina u Srbiji. Doslo se do kompromisnog zakljucka o obnavljanju onakve Bosne kakva je bila u turskim i austrijskim vremenima. Slican je kompromis donesen i 1968., kada su Muslimani proglaseni posebnom naciijom.
-To je predlozio Tito?
- Ne, nije to predlozio Tito, nego Kardelj! Slovenci! Tito je to prihvatio iz pragmaticnih razloga. Hrvati mu se nisu suprotstavili, nego su i oni to prihvatili. Jedino sam se ja 1968. javno usprotivio odluci CK KPJ o Muslimanima kao samostalnome narodu. Od hrvatske se inteligencije ocekivalo da to pozdravi, ali ja sam izjavio da to ona ne treba pozdraviti jer su interne prognoze govorile da bi se 80 do 85 posto dotad neopredijeljenih Muslimana izjasnilo za Hrvate, a samo 15 do 20 posto njih za Srbe. Prema tome, jasno je da bi granice Hrvatske, kakve su bile, ojacale da nije donesena ta, za Hrvatsku strateski nepovoljna, odluka. (...)
- Na temelju dokumenta iz 1964., ponajprije iz stenograma rasprave u CK SKH u ozujku iste godine, zakljucio sam da ste vec tada, uz raspad Jugoslavije, anticipirali i podjelu BiH. - Jasno, za Boga miloga!-
- Dotaknuli ste i pitanje preustrojstva Jugoslavije na posve drukcijim osnovama, i to u prvom redu kroz novi hrvatsko-srpski sporazum...
- Da, jer sam uvidio da je tu najvaznije pitanje hrvatsko-srpskog sporazuma ili, pak, hrvatsko-srpskog rata - ako ne dodje do sporazuma. Pazite, na koncepciji podjele Bosne bila je, uoci Drugog svjetskog rata, sva misleca i Hrvatska i Srbija. To je trebao biti izlaz, da ne dodje do onoga uzasa sto smo ga sada dozivjeli!
- Jesu li za vas Bosnjaci ili Muslimani Hrvati?
- Moje je glediste ostalo nepromijenjeno: Bosnjaci su najvecim dijelom, oko 80 posto, bili Hrvati, ali ih je religija naknadno izdvojila iz hrvatskog korpusa. Vecina njih govori kao hrvatski ikavski puk; to je, dakle, veza izmedju dalmatinske i slavonske Hrvatske. Nisam dakle, jednostrano shvacao starcevicansku ideju da su oni cvijet hrvatstva, ali smatram da zivota Hrvatske, u geopolitickom smislu, ne moze biti bez cvrste suradnje s prostorom na kojem se oni nalaze. Odluka KP o priznavanju Muslimana kao posebne nacije nije bila u hrvatskom interesu, a s tim se cak nisu slozili ni Homeini ni Gadafi. Da komunisti nisu ucinili tu gresku, danas vjerojatno ne bismo imali takvog rata u Bosni, a mozda bi u cjelini ova tragedija, koju smo posljednjih godina prozivjeli, bila znatno drukcija!
F. Tudjman u intervjuu Globusu, 20.11.1996
- Smatramo da hrvatska Hercegovina povijesno tvori dio hrvatskoga narodnog tijela. Hrvate su u Bosni vazda ugrozavali kao manjinu, i Srbi i Muslimani. Hrvatska ih je branila. Zbog povijesnih razloga, najprihvatljiviji prijedlog bila bi takozvana lagana unija triju odvojenih entiteta, po Vanceovu i Owenovu prijedlogu, neka vrsta Beneluxa. Ali ni Europa ni Sjedinjene drzave nisu prihvacale radjanje cisto muslimanskog entiteta koji bi favorizirao islamsku ekspanziju. Zato smo prihvatili hrvatsko-muslimansku Federaciju, ali uz uvjet da se odrze veze s Hrvatskom. U protivnome bi hrvatska manjina bila islamizirana. Danas se u bosni grade 174 dzamije, dok su katolicke crkve srusene i sam ose tri obnavljaju. Postoji ocita zelja da se ta zemlja islamizira.
F. Tudjman u intervjuu Corriere della sera, preneseno u Vjesniku, 17.12.1997
- Nazalost, imamo takvu situaciju u Bosni i Hercegovini da se tamosnje politicke prilike odredjuju na nacionalno-vjerskim, civilizacijskim osnovama. A to neki ne shvacaju, a ne shvacaju ono, pa i iz redova hrvatskog naroda, koji prihvacaju ideju unitarne Bosne. Ono sto je g. Izetbegovic u svom govoru nazvao - da treba teziti tome da se ne samo Bosnjaci, nego i Hrvati i Srbi proglase i smatraju Bosancima, a prije toga je rekao da bosanska drzava treba biti u skladu sa islamom, kao duhovnom komponentom, itd. Propovijedanje tog unitarnog bosanstva ili bosnjastva je jednako propovijedanju jugoslavenskog unitarizma, a to smo dozivjeli od 1918. pa naovamo, sa svim onim posljedicama koje smo imali od 1918., 1928. - ubojstva u Skupstini, ubojstva srpskog kralja, hrvatskog vodstva, jugodiktature, raspada Jugoslavije, u Drugom svjetskom ratu i svega onoga sto smo prozivjeli ovdje. Prema tome, neki ljudi zaboravljaju da ne bi trebalo praviti stare greske i obnavljati na primjeru Bosne takav nekakav unitarizam , koji zaista nema nikakve osnove za buducnost, ni tog naroda, tri naroda koji zive u Bosni i Hercegovini pa, prema tome, ni za mir site, ne samo na tom tlu, negoli i u jugoistocnoj Europi, pa i u Europi. (...) Znaci, s tom teznjom da ostane cjelovita Bosna dalo je osnove jednom dijelu muslimanskog vodstva, muslimanskih, a ko ne fundamentalista, i fundamentalista i integrista, koji zele zadrzati unitarnu Bosnu, koji su htjeli da Daytonski sporazum iskoriste za ozivotvorenje zaista unitarne Bosne, gdje bi Muslimani imali majoritet; prema tome, uredili tu bosansku drzavu u skladu s islamskim zakonom, zakonima, i duhovnim, kako je rekao...(...) Prema tome, moglo bi se zakljuciti da se na podrucju Bosne i Hercegovine prelama politika onih medjunarodnih krugova koji bi, s jedne strane, zeljeli unitarnu, multietnicku, multikulturalnu Bosnu, a s druge strane su oni koji shvacaju realnost - da se radi tamo, kao sto su to mnogi predstavnici americkog politickog i znanstvenog zivota, od Kissingera do Huntingtona, kazali - da je suvremeni svijet suocen s civilizacijskim suprotnostima i da s ete civilizacijske suprotnosti ocito danas izrazavaju na tlu Bosne i Hercegovine i da ih treba uzimati u obzir. Prema tome, kazao bih da upravo ovo sto se zbilo znaci da smo imali, s jedne strane, iz tih medjunarodnih redova podrsku takvim jednim unitarnim - to znaci antihrvatskim pogledima, a podrzavanja teznji Muslimana da oni stvore svoju, odnosno da stvore i pod firmom tzv. gradjanske Bosne, ostavre svoj majoritet. A s druge strane, ozbiljni ljudi, najodgovorniji, kao sto se to vidjelo i na primjeru g. Frowicka, Kleina i Westendorpa, uvidjaju da je realnost takva da treba postivati to stanje i da se ono ne moze nasilno, nikakvom silom prebroditi.
F. Tudjman u intervjuu drzavnim glasilima Republike Hrvatske, 22.9.1997.
- Ni tada dijelove Hrvatske nisu ugrozavali osmanlijski napadaci, nego islamizirani ljudi iz Bosne koji su janjicarskom politikom i nametanjem islama izdvojili znatan dio teritorija i naroda iz hrvatskog nacionalnog korpusa. I danas celnici BiH ne smiju dopustiti u svojim redovima mudzahedinskim i fundamentalistickim ekstremistima da provode takvu politiku koja se vec u povijesti pokazala kao pogubna i koja je i danas dovela do sukoba izmedju Hrvata i Muslimana
F. Tudjman na narodnom zboru u Sisku, povodom 400. godisnjice Sisacke bitke, 22.7.1993.
- Svijet se mora zapitati zasto je bosanska kriza poprimila takve razmjere da se nije mogla rijesiti niti u regionalnim niti samo u europskim okvirima, vec tek angaziranjem glavnih silnica svjetske politike. Razlozi tome su visestruki. Politicka i ratna kriza u Bosni i Hercegovini samo je zavrsetak i kulminacija drzavno-politicke krize koja je prouzrocila raspad bivse Jugoslavije. (...) Ona je naime, bila uspostavljena Versajskim poretkom od naroda koji su pripadali razlicitim kulturnim sferama, na tlu na kojem je, najprije doslo do podjele Rimskog imperija, a zatim i do raskola krscanstva na zapadno-rimski i istocno-bizantski dio, a u srednjem vijeku i do djelomicne islamizacije u sklopu osmanlijske invazije na Europu. (...) Tvorci jaltske Europe prihvatili su Titovu komunisticku Jugoslaviju jer se jedino na taj nacin mogao sacuvati Versajski poredak, ali je svo vrijeme zivjela u procijepu Churchill-Staljinova sporazuma o 50:50 podjeli interesnih sfera. Bosna i Herecgovina koja je, kao turska provincija, odlukom Berlinskog kongresa potpala pod protektorat Austro-ugarske, uspostavljena je kao republika u jugoslavenskoj federaciji. Komunisticko domisljanje da zaostravanju srpsko-hrvatskih nacionalnih suprotnosti doskoce proglasenjem vjerski posebnog muslimanskog pucanstva posebnom nacionalnoscu, nije urodilo zeljenim, vec suprotnim plodom.
F. Tudjman na 4. opcem saboru HDZ-a, Zagreb 21.2.1998.
Nasuprot izdvajanju Srpske Republike Bosne i Hercegovine, podrzali smo osnivanje Hrvatske Republike Herceg-Bosne. Bas zato da bismo zastitili hrvatstvo u toj i takvoj Bosni i Hercegovini u kojoj su se Srbi izdvajali, a u kojoj su muslimani zeljeli ostvaritti svoju muslimansku drzavu, u skladu s kuransko-muslimanskim zakonima. Onemogucili smo muslimansko-srpski sporazum istocno od Neretve. (...)Danas u redovima Hrvata u Bosni i Hercegovini ima bosanskih unitarista. A to je suprotno intreresima hrvatskog naroda , ali je suprotno i interesima medjunarodnih cimbenika. Jer vidite, ne samo Pariz, vec Washington, primaju u posjetu politicke predstavnike RS. Entiteti u Bosni i Hercegovini vec razvijaju odnose koji dobivaju konfederalne znacajke. Pitaju se neki zbog cega se autoprometnica Zagreb-Dubrovnik gradi kroz Bosnu i Hercegovinu. Pa za Boga miloga, vracamo se odakle nam je kralj Tomislav!
-
radostan dan
#17820 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
u pravu si, tako je...duh_sa_sjekirom wrote: Pišeš bez ikakvog smisla i bez ikakve veze sa postom koji sam ja napisao.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#17821 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Mazohizam je česta pojava na ovim prostorima.
Nek je moj, pa nek me i jebe.
Bolje nego njihov.
Nek je moj, pa nek me i jebe.
Bolje nego njihov.
- BHCluster
#17822 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Kako je najavljeno ja konto sad ce Chokolinda da natjera UN da se ispricha Hrvatskoj i naredi preispitivanje drugostepene presude sestorki avaj petorki kad ono IZDAJA!
- arzuhal
#17823 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Dobro al' kaćće zahtjev za revizijom presude i to?BHCluster wrote:Kako je najavljeno ja konto sad ce Chokolinda da natjera UN da se ispricha Hrvatskoj i naredi preispitivanje drugostepene presude sestorki avaj petorki kad ono IZDAJA!
I, štakae presuda, oba HDZ-a proglašena krivim, provodili zločinačku politiku u i prema BiH? Aaaaa
I, štake Branko Dukić bivši borac Armije BiH, Savez logoraša RS će tužiti Hrvatsku? Aaaaa
I, štakae Драганче, naša politika će biti usuglašavana s politikom i željama Beograda?
Kae Draganče da će zaustaviti put BiH ka EU, aaaa
Dobro je to, aaaa
-
milann1971
#17824 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
naslov teme nije ok...koliko se dobro sjecam, a sjecam se jer nisam izlapio ( bar mislim ), jos 1991. sam bio svjedok vezanih zastava HDZ SDA /// jesam li u pravu ? ima gomila fotografija...dakle, kerovi psssttt, u misju rupu udjite i stidite se...kad ste dobili po njokalici, zasluzeno, onda ajjjj ququ....

-
pemanapemani
#17825 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Draganu Čoviću treba pomoći da izađe iz ormara i napokon prizna prvo sebi, pa onda i cjelokupnom puku, da je Srbin.
Znači, ako imaš toliku želju da igraš kako Aca (o kako samo gordo zvuči) svira i ispunjavaš želje velikosrpskim ideolozima o kreiranju vanjske politike BiH u Beogradu, onda si ti čovječe čisti nepatvoreni Srbin.
Čović ne želi djeliti BiH, on želi da čitava BiH pripadne Srbiji. Ono, ako se baš ne može izvršiti secesija kako sveti Sava zapovjeda, onda barem da nam Beograd kreira vanjsku politiku.
Nemam ništa protiv Srba kao naroda, kao što nemam ništa protiv Norvežana, Portugalaca, Turaka i sl., ali protiv velikosrpske ideologije imam.
Znači, ako imaš toliku želju da igraš kako Aca (o kako samo gordo zvuči) svira i ispunjavaš želje velikosrpskim ideolozima o kreiranju vanjske politike BiH u Beogradu, onda si ti čovječe čisti nepatvoreni Srbin.
Čović ne želi djeliti BiH, on želi da čitava BiH pripadne Srbiji. Ono, ako se baš ne može izvršiti secesija kako sveti Sava zapovjeda, onda barem da nam Beograd kreira vanjsku politiku.
Nemam ništa protiv Srba kao naroda, kao što nemam ništa protiv Norvežana, Portugalaca, Turaka i sl., ali protiv velikosrpske ideologije imam.