Ukrajina

Post Reply
Captain Ahab

#17801 Re: Ukrajina

Post by Captain Ahab »

llull wrote:Ovdje se bas pretjeruje, od idolopoklonstva rusofila koji obozavaju sve sto je rusko do iskompleksiranosti fanova ukrajinske vlasti i naravno hejtera svega sto je rusko.
Zanima me kako se gleda na srbe i sa jedne i sa druge strane :D Hoce li i oni koji su placenici u UA stici do Moskve brzo kao i oni sto ce doci do Kijeva sa proruskim pobunjenicima :D

Ukrajinska vojska ima debele probleme sa organizacijom i komandom... ok vjerovatno ruje imaju dobar medijski rat, ali evidentno je da ih pobunjenici dobro prase ( iako i oni imaju masala broj poginulih ).

Gledam one brojne kolone nastradalih ukrajinaca, hmmm i gledam ovaj video i sve mi je jasno... kako neko ovo moze da izdrzi na otvorenom ...
https://www.youtube.com/watch?v=cji6jx0R_uA
Velika vecina ovih nastradalih kolona ukrajinske vojske nastradala je u pojasu uz granicu s Rusijom od direktne vatre iz Rusije, pri cemu Ukrajinci naravno ne uzvracaju vatru. Sad su vec nakon ovih gubitaka promijenili strategiju i uglavnom ne pokusavaju da direktno kontrolisu granicu vec da odsijeku glavne centre separatista.

A medijska propaganda je zestoka i puno ovih snimaka unistene tehnike je iz istog podrucja od borbi prije par sedmica kada se vecina ukrajinske vojske povukla s granice.
Captain Ahab

#17802 Re: Ukrajina

Post by Captain Ahab »

pici wrote:Image

ROOOKAAAJJ SAAAMOOOO ROOOKAAJJJ !!!

Image
Ove karte ukrajinske vlade jesu malo preoptimisticne. Luhansk ipak nije u potpunosti odsjecen i danas su navodno separatisti uspjeli dobiti pojacanja sporednim putevima, mada je glavni put prema Rusiji presjecen.

Ni Donetsk jos uvijek nije u potpunosti odsjecen od granice.
AleksoMKD

#17803 Re: Ukrajina

Post by AleksoMKD »

General War wrote: Ne kazem ja...ali ljudi koi su stavljeni u takvu poziciju naravno da su im svi krivi ili da ce biti upotrebljeni u medijskom ratu, mogu kaciti i primjere iz blize ili dalje proslosti ako treba...
Gadno u svakom slucaju.

Koliko sam skontao, problem je sto ne postoji jedinstvena komanda. To vazi za obje strane mada su pro-Ruske ekipe sada puno organizovanije odkako su blize Rusiji, jebiga sama preciznost artiljeriskih udara po Ukrajinskim jedinicama koje stanu je prilican pokazatelj.

A i to je prilicno vlika teritorija sa (relativno za toliku zemlju) malo trupa na obje strane. Navodno Ukrajinci imaju oko 45.000 sa sve dobrovoljcima i "nezavisnim bataljonima" (jedan oligarh ima svoj privatni bataljon :-) ) a pro-Rusi imaju (opet navodno) 10 - 15.000.
Posto Ukrajinci moraju izdvojiti ljude da cuvaju oslobodjenu/zauzetu teritoriju cesto se kolone koje nose snabdevanje nadju u zasedi male grupe koja posle pobegne u sumu.

A zbog blizine Rusiji cesto su im ometane komunikacije, svaka jedinica se bori sama za sebe jer ne moze uspostaviti vezu sa drugima.
5 0 5

#17804 Re: Ukrajina

Post by 5 0 5 »

Je li bio odgovor na pitanje, zašto Krim može a Čečenija ne može? Baš me zanima, a da ne kopam po temi, molim da me neko uputi. :)
General War

#17805 Re: Ukrajina

Post by General War »

AleksoMKD wrote:
General War wrote: Ne kazem ja...ali ljudi koi su stavljeni u takvu poziciju naravno da su im svi krivi ili da ce biti upotrebljeni u medijskom ratu, mogu kaciti i primjere iz blize ili dalje proslosti ako treba...
Gadno u svakom slucaju.

Koliko sam skontao, problem je sto ne postoji jedinstvena komanda. To vazi za obje strane mada su pro-Ruske ekipe sada puno organizovanije odkako su blize Rusiji, jebiga sama preciznost artiljeriskih udara po Ukrajinskim jedinicama koje stanu je prilican pokazatelj.

A i to je prilicno vlika teritorija sa (relativno za toliku zemlju) malo trupa na obje strane. Navodno Ukrajinci imaju oko 45.000 sa sve dobrovoljcima i "nezavisnim bataljonima" (jedan oligarh ima svoj privatni bataljon :-) ) a pro-Rusi imaju (opet navodno) 10 - 15.000.
Posto Ukrajinci moraju izdvojiti ljude da cuvaju oslobodjenu/zauzetu teritoriju cesto se kolone koje nose snabdevanje nadju u zasedi male grupe koja posle pobegne u sumu.

A zbog blizine Rusiji cesto su im ometane komunikacije, svaka jedinica se bori sama za sebe jer ne moze uspostaviti vezu sa drugima.

Ma nema te vojske koja nece iskusiti u nekom periodu razne vrste upada, zasjeda, opkoljavanja...recimo kad su mudjahedini upali u bazu Bagram ili helmandu kada su uspjeli nekoliko hariera unistiti i onesposobiti oblaceci se u uniforme koalicije...odsjecanje ruskih jedinica na kavkazu da ni ne pricamo...ali su to velikom vecinom takticki uspjesi koji nista nisu konkretno napravili na strateskom nivou a to jeste krajnji cilj. Ukrajinska vojska je vojska u pokretu odnosno u konstantnom napadu i linija se pomjera cas gore cas dole, sto izlaze jedinice koje se mjenjaju ili logisticu podrsku problematicnom jer se ne zna linija razgranicenja...uz to koliko vidim da je svima i jednoj i druigoj strani nesto mrsko napustutu vozilo i cestu za pokret citave kolone u zoni dejstava cini ih idealnim metama iole uvjezbanom osmatracu (ili cak IBL-u)i koji zna citati kartu.
Last edited by General War on 19/08/2014 19:11, edited 2 times in total.
Avetinho

#17806 Re: Ukrajina

Post by Avetinho »

5 0 5 wrote:Je li bio odgovor na pitanje, zašto Krim može a Čečenija ne može? Baš me zanima, a da ne kopam po temi, molim da me neko uputi. :)
Odgovor je jednostavan: za putinka, plavokosog kabadahiju s pilecom facom zakoni i pravila ne postoje.
General War

#17807 Re: Ukrajina

Post by General War »

Image

jebi ga, nikako mi ne izgleda kao Vukovar ili Mostar uprkos tri milijarde granata baceno od ukrajinskih fasista :D

plus ukrajinci osvojili kviska :lol:
Slovakia citizen of Serbian origin Miroslav Rohachu, who served as a mortarman for the Donetsk People's Republic, was detained in Ilovaysk, which ATO forces continue to liberate from militants. This was informed by Anton Gerashchenko, Advisor to the MIA Minister, with reference to Donbas battalion commander Semen Semenchenko.
Challenger__

#17808 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

5 0 5 wrote:Je li bio odgovor na pitanje, zašto Krim može a Čečenija ne može?
Krim može, jer mu je pravni status analogan Sloveniji, npr. A Čečenija ne može iz istih razloga zbog kojih RS ne može da se otcjepi od BiH.

Plus, tu egzistiraju dodatni, urološki razlozi: RF boli *urac za patetične rusofobe, od Brisela do Vašingtona.
5 0 5

#17809 Re: Ukrajina

Post by 5 0 5 »

Challenger__ wrote:
Krim može, jer mu je pravni status analogan Sloveniji, npr. A Čečenija ne može iz istih razloga zbog kojih RS ne može da se otcjepi od BiH.

Plus, tu egzistiraju dodatni, urološki razlozi: RF boli *urac za patetične rusofobe, od Brisela do Vašingtona.
Krim je imao status republike sa pravom odcjepljenja po ukrajinskom ustavu? To nisam znao. Kakav je status imala Čečenija prije ulaska u Sovjetski savez? Da li su Čečeni ikad bili u savezu sa Rusijom prije SSSR-a? Znam da su bili neovisna država početkom prošlog vijeka. Hoću reći, kada su puštali sovjetske republike u neovisnost, mogli su pustiti i njih.
Avetinho

#17810 Re: Ukrajina

Post by Avetinho »

Vidim poceo je putinko puziti na koljenima da se sastane s Porosenkom.

Sta ces, nije lako onakvu samarcinu popit od nesposobne Ukrajine.
Challenger__

#17811 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

505. Ako ti je, kao, stalo do principa, prava, međunarodnog prava i međunarodnog poretka, kreni od njegovih rušilaca, hronološki: puč u Kijevu, agresija na Libiju, agresija na Irak...

Sve će ti se samo kazati.
jastuk1

#17812 Re: Ukrajina

Post by jastuk1 »

Challenger__ wrote:

E vala čeli stvarno si ispo nerealan u svemu što si napiso gore. Čečenija je republika, a RS iako nosi zaziv republika u pravnom uređenju nije već je samo entitet. I za činje eventualno izdvajanje mora biti većina u oba entiteta i BD.

I nema veze što se čečenija nije sad odvojila. Odvojit će se kadli tadli.

Nemam ništa protiv Ramzanovog diktata. Čak šta više - jako mi je simpatičan, pronicljiv i dobar za svoj narod, al kad zapadni lihvaro cionosti odluče Ramzanovom diktatu će doći kraj.

A da RF boli kiki za patetične rusofobe, davno bi razriješila ili barem ubrzala uspostavu novorusije, zar ne!
5 0 5

#17813 Ukrajina

Post by 5 0 5 »

Challenger__ wrote:505. Ako ti je, kao, stalo do principa, prava, međunarodnog prava i međunarodnog poretka, kreni od njegovih rušilaca, hronološki: puč u Kijevu, agresija na Libiju, agresija na Irak...

Sve će ti se samo kazati.
Ja pitam o Čečeniji. I pitao sam tebe. Jer si se sam javio. Tvrdiš da Krim ima isti pravni status u Ukrajini kao što je imala Slovenija u SFRJ. Eto, vjerujem ti. O čečenskoj istoriji znam površno. Pitao sam te, jer sam na telefonu i na godišnjem odmoru i nemam živaca sad istraživati dublje o tome. Znam da je u jednom trenutku Čečenija bila neovisna država. I znam da su ih Rusi poravnali uz užasne zločine kada su se pokušali odvojiti. To znam. Ako mi želiš odgovoriti, drži se teme. Ove ostale države su posebne priče za sebe.
Znači, zašto Krim može a Čečenija ne može? Još uvijek stojiš kod svojeg maloprijašnjeg odgovora?
Challenger__

#17814 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

Kad se vratiš s godišnjeg, javi se. Sa mnom usput ne možeš pričati. Mahanje.
ILVIIR

#17815 Re: Ukrajina

Post by ILVIIR »

Challenger__ wrote:O gubicima ukrajinskih brigada, iz prve ruke: svjedočenje ukrajinskih vojnika (sa prevodom na engleski):

koliko ces puta postaviti jedan te isti video?
mislim da je ovo najmanje cetvrti put..
GAU8

#17816 Re: Ukrajina

Post by GAU8 »

Challenger__ wrote:Kad se vratiš s godišnjeg, javi se. Sa mnom usput ne možeš pričati. Mahanje.
Ovo se zove izbjegavanje. Nadam se da ce 505 ustrajati
drndalo

#17817 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Pa valjda misli da kada ga po 1000x stavi, da ce to biti dovoljno za pobjedu "Novo-rusa", i to ce kao nasekirati amere i preCjednika im u njihA... Kao da nece biti kako su se vec veliki dogovorili... Krim moRe, ostali mogu, ali izginuti...

Da ponovim nesto svoje od prije, a tice se Krima...
drndalo wrote: By the way, meni ovo sve nakon Krima lici na dogovor "tvog omiljenog nobelovca" i "sefa ruskih medjeda", gdje se radi jedan igrokaz kao JNA u Sloveniji:"Oni kao hoce da se odcijepe, a mi im kao ne damo...", gdje se Putin ne moze samo tako povuci i ostaviti "novoruse" na cjedilu, jer je Krim odradio, a opet mu je to cijena aminovanja Krima (ne zaboravimo da je Rusija bila garant teritorijalne cjelovitosti Ukrajine (Pravo) kada je trebalo izvlaciti nuklearne arsenale od tamo nakon raspada CCCP-a) od svijeta... Vidjeli smo kada je Krim u pitanju, da su bili spremni na skoro sve, i na otvoren ratni sukob vecih razmjera ako trebadne, da bi dobili ono sto zaista hoce, a ovo nakon toga najvise lici na pokusaje penetracije mlohave chune... Da su htjeli, mogli su cijele te oblasti zavrsiti za 30 dana, ukopati se, i zavrsiti prije nego Savjet bezbjednosti napravi i ljetnu sjednicu sa pokusajem osude tog cina, na koji bi svakako stavili veto... Ali nisu... I to mi u startu nije bilo jasno, a kako duze razmisljam o tome, sve mi je logicnija ova teorija o igrokazu...
Last edited by drndalo on 19/08/2014 20:39, edited 1 time in total.
Challenger__

#17818 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

GAU8 wrote:
Challenger__ wrote:Kad se vratiš s godišnjeg, javi se. Sa mnom usput ne možeš pričati. Mahanje.
Ovo je repriza. Već 100 puta sam napisao da ni malo nisam impresioniran secesijom Krima, kao što nisam impresioniran uzrokom - američkim pučem u Kijevu.
spreca

#17819 Re: Ukrajina

Post by spreca »

GAU8 wrote:
ja procitah ...utjerati :oops: :lol:
drndalo

#17820 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Dosadan si vise sa pucom u Kijevu...

Jel moguce u zemlji sa sretnim i bogatim narodom nafatati 50.000 "placenika" spremnih na proljevanje svoje krvi da bi nesto promijenili ? Time ne kazem da tu nije bilo strane i domace pomoci, ali je osnovni razlog bilo da je narodu bilo dosta dotadasnje vlasti...
5 0 5

#17821 Re: Ukrajina

Post by 5 0 5 »

drndalo wrote:Dosadan si vise sa pucom u Kijevu...

Jel moguce u zemlji sa sretnim i bogatim narodom nafatati 50.000 "placenika" spremnih na proljevanje svoje krvi da bi nesto promijenili ? Time ne kazem da tu nije bilo strane i domace pomoci, ali je osnovni razlog bilo da je narodu bilo dosta dotadasnje vlasti...
Otvorio sam ja jednu temu. Prije jedno 3 godine. O onom punk bendu, koji je svirao u crkvi, a Putin ih smjestio u zatvor zbog toga. I tad je tvrdio da je sve američka zavjera. Tako nešto. Čovjek poravna državu. Pobije stanovnistvo, opet Amerikanci krivi. Otkine dio nezavisne države, opet Amerikanci. Hahahahaha. Ma klaun. :lol:
spreca

#17822 Re: Ukrajina

Post by spreca »

5 0 5 wrote:
drndalo wrote:Dosadan si vise sa pucom u Kijevu...

Otvorio sam ja jednu temu. Prije jedno 3 godine. O onom punk bendu, koji je svirao u crkvi, a Putin ih smjestio u zatvor zbog toga. I tad je tvrdio da je sve američka zavjera. Tako nešto. Čovjek poravna državu. Pobije stanovnistvo, opet Amerikanci krivi. Otkine dio nezavisne države, opet Amerikanci. Hahahahaha. Ma klaun. :lol:
Nadoce u voznji
Kaligula I

#17823 Re: Ukrajina

Post by Kaligula I »

jastuk1 wrote:
General War wrote:
Klavikula wrote:silu prava zamijenilo pravo sile. SAD izvrsila drzavni udar, Rusija aneksirala Krim. Ukrajinci najebali.
Molit cu neki dokumenat gdje su to SAD imale aktivnu ulogu u drzavnom udaru osim u tvrdnjama poznatih i nama dragih sizofrenih osoba na ovom forumu.( ne mislim na tebe)...blagodarim unaprijed.
:lol: :lol: :roll: :-) :lol:

Ovo je ili cinizam ili neupućenost ili hrakanje po sebi zbog potpunog nedostatka digniteta. Četvrto nema.
...tri u jednom...nemoj mu zamjerit...to je njegov modus operandi... :D
Avetinho

#17824 Re: Ukrajina

Post by Avetinho »

Kaligula I wrote:
jastuk1 wrote:
General War wrote: Molit cu neki dokumenat gdje su to SAD imale aktivnu ulogu u drzavnom udaru osim u tvrdnjama poznatih i nama dragih sizofrenih osoba na ovom forumu.( ne mislim na tebe)...blagodarim unaprijed.
:lol: :lol: :roll: :-) :lol:

Ovo je ili cinizam ili neupućenost ili hrakanje po sebi zbog potpunog nedostatka digniteta. Četvrto nema.
...tri u jednom...nemoj mu zamjerit...to je njegov modus operandi... :D
Stvarno. A mogao je smo otvoriti Ruskaju Pravdaju, sve mu je tamo lijepo objasnjeno.
detroit-mercy

#17825 Re: Ukrajina

Post by detroit-mercy »

Challenger__ wrote:
GAU8 wrote:
Ovo je repriza. Već 100 puta sam napisao da ni malo nisam impresioniran secesijom Krima, kao što nisam impresioniran uzrokom - američkim pučem u Kijevu.
Cuj nisi impresioniran secesijom Krima :skoljka: pa do sada si jedno 100 puta izdrko na samu pomisao pripajanja Krima Rusiji :mrgreen:. Nisi imresioniran jer si najavljivao kako se plavooki jebac nece zaustaviti do Berlina :mrgreen: .
Post Reply