Ramazan, opet ;)

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Gojeni H

#17776 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Gojeni H »

mali jomu wrote:Tobdžija sa Žute tabije: Njegovom pucnju raduju se svi u Sarajevu

Image
Smail Krivić, poznatiji kao "ramazanski tobdžija" - Ramazanski top ima posebno mjesto kod stanovnika Sarajeva.

Pucanj iz topa sa bedema Žute tabije, u starom sarajevskom naselju Vratnik znak je da je nastupio je akšam-namaz i da su muslimani tog dana završili s postom te da počinje iftar. Na sarajevskim džamijama pale se kandilji, a mrak polako prekriva Sarajevo.

Oko pola sata prije iftara Krivić dolazi na Žutu tabiju i počinje s pripremama za topovski pucanj koji željno isčekuju svi sarajevski postači. Nakon što je top spreman, Krivić iščekuje iftar, prateći svoj ručni sat, dok posljednje zrake sunca izlaze iza Huma. Akšam nastupa, čuje se top, a potom i ezani.

Naglašava kako mu je zadovoljstvo što obavlja posao oglašavanja iftara......

:thumbup: :bih:
Gojeni H

#17777 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Gojeni H »

ExNihilo wrote:Javlja li se ko iz itikafa na temu :D
:lol: :thumbup:

Sjoj, ova ti je dobra. Al' slabo da ima vise takvih boraca na Allahovom putu. Toliko vremena bez da raja zna dje si. :D
Gojeni H

#17778 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Gojeni H »

SmokingMan wrote:Da vam Allah ukabuli post i dobra djela,i oprosti ona loša.Amin!
Amin, i tebi!
E vala kad si takav, molim Allaha da ti da ono sto je najbolje za tebe, amin.
arzuhal

#17779 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arzuhal »

Gojeni H wrote:

Sjoj, ova ti je dobra. Al' slabo da ima vise takvih boraca na Allahovom putu. Toliko vremena bez da raja zna dje si. :D
To kad si sam u itikafu. Ali ako vas ima 20, 30...50, onda bude skroz drukčije :-D
vazi

#17780 Re: Ramazan, opet ;)

Post by vazi »

SmokingMan wrote:Da vam Allah ukabuli post i dobra djela,i oprosti ona loša.Amin!

Hvala, amin JaRabbi i tebi i svima nam :thumbup:

Mene danas put nanio oko podne namaza u ovu preslatku i prelijepu dzamiju, hvala Uzvisenom dzs . Halalite ako je slika na kant :lol:

]Image
Gojeni H

#17781 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Gojeni H »

arzuhal wrote:
Gojeni H wrote:

To kad si sam u itikafu. Ali ako vas ima 20, 30...50, onda bude skroz drukčije :-D
To je socijalisticki itikaf. Ne priznaje se. :D
vatrogasac

#17782 Re: Ramazan, opet ;)

Post by vatrogasac »

vazi wrote: Mene danas put nanio oko podne namaza u ovu preslatku i prelijepu dzamiju, hvala Uzvisenom dzs . Halalite ako je slika na kant :lol:
Valjeda mi pao pritisak pa ne mogu gledati onako. :mrgreen:

Image
vatrogasac

#17783 Re: Ramazan, opet ;)

Post by vatrogasac »

Gojeni H wrote:
arzuhal wrote:
Gojeni H wrote: :lol: :thumbup:

Nema od tog itikafa ništa. Efendiji donesu za iftar i sehur kolača i sokova za 5-6 ljudi i znali mi tako ostati, ali svakih malo nekome se pije ili jede pa se zastane u priči. Samo danju dok se posti. :mrgreen:
vazi

#17784 Re: Ramazan, opet ;)

Post by vazi »

vatrogasac wrote:
vazi wrote: Mene danas put nanio oko podne namaza u ovu preslatku i prelijepu dzamiju, hvala Uzvisenom dzs . Halalite ako je slika na kant :lol:
Valjeda mi pao pritisak pa ne mogu gledati onako. :mrgreen:

Image

:kiss: :thumbup: :run:
arzuhal

#17785 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arzuhal »

vatrogasac wrote:
Gojeni H wrote:
Nema od tog itikafa ništa. Efendiji donesu za iftar i sehur kolača i sokova za 5-6 ljudi i znali mi tako ostati, ali svakih malo nekome se pije ili jede pa se zastane u priči. Samo danju dok se posti. :mrgreen:
Žao mi je, ali griješite, debelo :mrgreen:
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#17786 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Nurudin »

vazi wrote:
Nurudin wrote:Svim postacima koji su danas postili od bezobrazluka , ljutnje, gluposti , baliluka i hasiluka , zelim da izrazim svoje duboko postovanje. Najozbiljnije i iskreno.
Od bezobrazluka, ljutnje i gluposti tesko da postim 100%
Ne znam sta znaci baliluk a cini mi se da nemam hasiluka al hajd znaj...krhko je znanje.
Edit: Uzdam se u Allahovu dzs milost, oprost i zastitu vise nego u svoja djela.
ma to što sam ja napisao je u stvari sažeti tekst o postu hafiza Sulejmana Bugarija. evo :

https://vijesti.ba/clanak/312416/nije-p ... zobrazluka

"U drugoj predaji stoji: - Nije post da postite od jela i pića, post je da postite od besmislenosti, bezobrazluka, svega negativnog što uznemirava drugog.

Zbog toga dobra djela, ibadeti ne djeluju bez ovog posta. Jer ako se mrsimo ljudskom čašću, njihovim pravima, njihovom initimom, mi samo gladujemo i žednimo."
ExNihilo

#17787 Re: Ramazan, opet ;)

Post by ExNihilo »

Eto Nurke taman za bajram.
skafiskafsnjak

#17788 Re: Ramazan, opet ;)

Post by skafiskafsnjak »

Ljudi jeste li zivi? Kako se blizi kraj , oslabili ste sa javljanjem.

Jel zbog tuge sto prolazi ili vas je obuzeo umor ? :roll:

Ev 12.06. jedini moj post :lol:
ExNihilo

#17789 Re: Ramazan, opet ;)

Post by ExNihilo »

skafiskafsnjak wrote:Ljudi jeste li zivi? Kako se blizi kraj , oslabili ste sa javljanjem.

Jel zbog tuge sto prolazi ili vas je obuzeo umor ? :roll:

Ev 12.06. jedini moj post :lol:
Je l' ramazanski il' forumski? :lol:
Tigar1

#17790 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Tigar1 »

Braćo i sestre u Islamu, bliži nam se odlazak još jednog dragog gosta.

Da vam Allah dž.š. ukabuli ibadete, dobra djela, usliša dove i molbe te vas počasti naljepšom nagradom.

Amin!
skafiskafsnjak

#17791 Re: Ramazan, opet ;)

Post by skafiskafsnjak »

Amin !!
Idemedosumom

#17792 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Idemedosumom »

Tigar1 wrote:Braćo i sestre u Islamu, bliži nam se odlazak još jednog dragog gosta.

Da vam Allah dž.š. ukabuli ibadete, dobra djela, usliša dove i molbe te vas počasti naljepšom nagradom.

Amin!
Amin, i tebi da ukabuli, i da nas Gospodar počasti, pa da još jedan Ramazan živi dočekamo s našim najmilijim :kiss:
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#17793 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Nurudin »

Idemedosumom wrote:
Tigar1 wrote:Braćo i sestre u Islamu, bliži nam se odlazak još jednog dragog gosta.

Amin!
Amin, i tebi da ukabuli, i da nas Gospodar počasti, pa da još jedan Ramazan živi dočekamo s našim najmilijim :kiss:
što ljudi to stalno govore "da ih dočekamo još " , zar se ne vesele susretu sa Gospodarom ?
Idemedosumom

#17794 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Idemedosumom »

Nurudin wrote: što ljudi to stalno govore "da ih dočekamo još " , zar se ne vesele susretu sa Gospodarom ?
Vjerujemo da je Ramazan velika prigoda da se zaradi oprost za grijehe iz prethodnih 11 mjeseci.

Zato bi nam bilo žao preseliti pred Ramazan, najradije ili u Ramazanu ili neposredno poslije Bajrama.

A plus što veliki broj nas doista uživa u Ramazanu, nismo ters bošnje ili kako ono ti imaš običaj reći.
arzuhal

#17795 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arzuhal »

Idemedosumom wrote:

Amin!
Amin :kiss:
AmiĐa_Idriz

#17796 Re: Ramazan, opet ;)

Post by AmiĐa_Idriz »

Amin svima nama :thumbup: :bih:
zijancer

#17797 Re: Ramazan, opet ;)

Post by zijancer »

Amin :-D
skafiskafsnjak

#17798 Re: Ramazan, opet ;)

Post by skafiskafsnjak »

Nurudin wrote:
Idemedosumom wrote:

Amin!
što ljudi to stalno govore "da ih dočekamo još " , zar se ne vesele susretu sa Gospodarom ?
sto ih vise docekas, to je vise sevapa i ciscenja od grijeha :D :D :D
Nurudin

#17799 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Nurudin »

Idemedosumom wrote:
Nurudin wrote: što ljudi to stalno govore "da ih dočekamo još " , zar se ne vesele susretu sa Gospodarom ?
Vjerujemo da je Ramazan velika prigoda da se zaradi oprost za grijehe iz prethodnih 11 mjeseci.

Zato bi nam bilo žao preseliti pred Ramazan, najradije ili u Ramazanu ili neposredno poslije Bajrama.

A plus što veliki broj nas doista uživa u Ramazanu, nismo ters bošnje ili kako ono ti imaš običaj reći.
pa evo , sad će Bajram :D
Idemedosumom

#17800 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Idemedosumom »

Nurudin wrote: pa evo , sad će Bajram :D
Ako je On odredio da u ovoj godini selim, ja Ga molim da to bude što prije iza Bajrama. Amin.
Locked