mali jomu wrote:Tobdžija sa Žute tabije: Njegovom pucnju raduju se svi u Sarajevu
Smail Krivić, poznatiji kao "ramazanski tobdžija" - Ramazanski top ima posebno mjesto kod stanovnika Sarajeva.
Pucanj iz topa sa bedema Žute tabije, u starom sarajevskom naselju Vratnik znak je da je nastupio je akšam-namaz i da su muslimani tog dana završili s postom te da počinje iftar. Na sarajevskim džamijama pale se kandilji, a mrak polako prekriva Sarajevo.
Oko pola sata prije iftara Krivić dolazi na Žutu tabiju i počinje s pripremama za topovski pucanj koji željno isčekuju svi sarajevski postači. Nakon što je top spreman, Krivić iščekuje iftar, prateći svoj ručni sat, dok posljednje zrake sunca izlaze iza Huma. Akšam nastupa, čuje se top, a potom i ezani.
Naglašava kako mu je zadovoljstvo što obavlja posao oglašavanja iftara......
Ramazan, opet ;)
- Gojeni H
#17776 Re: Ramazan, opet ;)
- Gojeni H
#17777 Re: Ramazan, opet ;)
ExNihilo wrote:Javlja li se ko iz itikafa na temu
Sjoj, ova ti je dobra. Al' slabo da ima vise takvih boraca na Allahovom putu. Toliko vremena bez da raja zna dje si.
- Gojeni H
#17778 Re: Ramazan, opet ;)
Amin, i tebi!SmokingMan wrote:Da vam Allah ukabuli post i dobra djela,i oprosti ona loša.Amin!
E vala kad si takav, molim Allaha da ti da ono sto je najbolje za tebe, amin.
- arzuhal
#17779 Re: Ramazan, opet ;)
To kad si sam u itikafu. Ali ako vas ima 20, 30...50, onda bude skroz drukčijeGojeni H wrote:ExNihilo wrote:Javlja li se ko iz itikafa na temu![]()
![]()
Sjoj, ova ti je dobra. Al' slabo da ima vise takvih boraca na Allahovom putu. Toliko vremena bez da raja zna dje si.
- vazi
#17780 Re: Ramazan, opet ;)
SmokingMan wrote:Da vam Allah ukabuli post i dobra djela,i oprosti ona loša.Amin!
Hvala, amin JaRabbi i tebi i svima nam
Mene danas put nanio oko podne namaza u ovu preslatku i prelijepu dzamiju, hvala Uzvisenom dzs . Halalite ako je slika na kant
]

- Gojeni H
#17781 Re: Ramazan, opet ;)
To je socijalisticki itikaf. Ne priznaje se.arzuhal wrote:To kad si sam u itikafu. Ali ako vas ima 20, 30...50, onda bude skroz drukčijeGojeni H wrote:ExNihilo wrote:Javlja li se ko iz itikafa na temu![]()
![]()
- vatrogasac
#17782 Re: Ramazan, opet ;)
Valjeda mi pao pritisak pa ne mogu gledati onako.vazi wrote: Mene danas put nanio oko podne namaza u ovu preslatku i prelijepu dzamiju, hvala Uzvisenom dzs . Halalite ako je slika na kant![]()

- vatrogasac
#17783 Re: Ramazan, opet ;)
Nema od tog itikafa ništa. Efendiji donesu za iftar i sehur kolača i sokova za 5-6 ljudi i znali mi tako ostati, ali svakih malo nekome se pije ili jede pa se zastane u priči. Samo danju dok se posti.Gojeni H wrote:To je socijalisticki itikaf. Ne priznaje se.arzuhal wrote:To kad si sam u itikafu. Ali ako vas ima 20, 30...50, onda bude skroz drukčijeGojeni H wrote:![]()
![]()
- vazi
#17784 Re: Ramazan, opet ;)
vatrogasac wrote:Valjeda mi pao pritisak pa ne mogu gledati onako.vazi wrote: Mene danas put nanio oko podne namaza u ovu preslatku i prelijepu dzamiju, hvala Uzvisenom dzs . Halalite ako je slika na kant![]()
![]()
- arzuhal
#17785 Re: Ramazan, opet ;)
Žao mi je, ali griješite, debelovatrogasac wrote:Nema od tog itikafa ništa. Efendiji donesu za iftar i sehur kolača i sokova za 5-6 ljudi i znali mi tako ostati, ali svakih malo nekome se pije ili jede pa se zastane u priči. Samo danju dok se posti.Gojeni H wrote:
To je socijalisticki itikaf. Ne priznaje se.
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#17786 Re: Ramazan, opet ;)
ma to što sam ja napisao je u stvari sažeti tekst o postu hafiza Sulejmana Bugarija. evo :vazi wrote:Od bezobrazluka, ljutnje i gluposti tesko da postim 100%Nurudin wrote:Svim postacima koji su danas postili od bezobrazluka , ljutnje, gluposti , baliluka i hasiluka , zelim da izrazim svoje duboko postovanje. Najozbiljnije i iskreno.
Ne znam sta znaci baliluk a cini mi se da nemam hasiluka al hajd znaj...krhko je znanje.
Edit: Uzdam se u Allahovu dzs milost, oprost i zastitu vise nego u svoja djela.
https://vijesti.ba/clanak/312416/nije-p ... zobrazluka
"U drugoj predaji stoji: - Nije post da postite od jela i pića, post je da postite od besmislenosti, bezobrazluka, svega negativnog što uznemirava drugog.
Zbog toga dobra djela, ibadeti ne djeluju bez ovog posta. Jer ako se mrsimo ljudskom čašću, njihovim pravima, njihovom initimom, mi samo gladujemo i žednimo."
- ExNihilo
#17787 Re: Ramazan, opet ;)
Eto Nurke taman za bajram.
- skafiskafsnjak
#17788 Re: Ramazan, opet ;)
Ljudi jeste li zivi? Kako se blizi kraj , oslabili ste sa javljanjem.
Jel zbog tuge sto prolazi ili vas je obuzeo umor ?
Ev 12.06. jedini moj post
- ExNihilo
#17789 Re: Ramazan, opet ;)
Je l' ramazanski il' forumski?skafiskafsnjak wrote:Ljudi jeste li zivi? Kako se blizi kraj , oslabili ste sa javljanjem.
- Tigar1
#17790 Re: Ramazan, opet ;)
Braćo i sestre u Islamu, bliži nam se odlazak još jednog dragog gosta.
Da vam Allah dž.š. ukabuli ibadete, dobra djela, usliša dove i molbe te vas počasti naljepšom nagradom.
Amin!
Da vam Allah dž.š. ukabuli ibadete, dobra djela, usliša dove i molbe te vas počasti naljepšom nagradom.
Amin!
- Idemedosumom
#17792 Re: Ramazan, opet ;)
Amin, i tebi da ukabuli, i da nas Gospodar počasti, pa da još jedan Ramazan živi dočekamo s našim najmilijimTigar1 wrote:Braćo i sestre u Islamu, bliži nam se odlazak još jednog dragog gosta.
Amin!
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#17793 Re: Ramazan, opet ;)
što ljudi to stalno govore "da ih dočekamo još " , zar se ne vesele susretu sa Gospodarom ?Idemedosumom wrote:Amin, i tebi da ukabuli, i da nas Gospodar počasti, pa da još jedan Ramazan živi dočekamo s našim najmilijimTigar1 wrote:Braćo i sestre u Islamu, bliži nam se odlazak još jednog dragog gosta.
Amin!
- Idemedosumom
#17794 Re: Ramazan, opet ;)
Vjerujemo da je Ramazan velika prigoda da se zaradi oprost za grijehe iz prethodnih 11 mjeseci.Nurudin wrote: što ljudi to stalno govore "da ih dočekamo još " , zar se ne vesele susretu sa Gospodarom ?
Zato bi nam bilo žao preseliti pred Ramazan, najradije ili u Ramazanu ili neposredno poslije Bajrama.
A plus što veliki broj nas doista uživa u Ramazanu, nismo ters bošnje ili kako ono ti imaš običaj reći.
- arzuhal
#17795 Re: Ramazan, opet ;)
AminIdemedosumom wrote:Amin, i tebi da ukabuli, i da nas Gospodar počasti, pa da još jedan Ramazan živi dočekamo s našim najmilijimTigar1 wrote:Braćo i sestre u Islamu, bliži nam se odlazak još jednog dragog gosta.
Amin!
- skafiskafsnjak
#17798 Re: Ramazan, opet ;)
sto ih vise docekas, to je vise sevapa i ciscenja od grijehaNurudin wrote:što ljudi to stalno govore "da ih dočekamo još " , zar se ne vesele susretu sa Gospodarom ?Idemedosumom wrote:Amin, i tebi da ukabuli, i da nas Gospodar počasti, pa da još jedan Ramazan živi dočekamo s našim najmilijimTigar1 wrote:Braćo i sestre u Islamu, bliži nam se odlazak još jednog dragog gosta.
Amin!
- Nurudin
#17799 Re: Ramazan, opet ;)
pa evo , sad će BajramIdemedosumom wrote:Vjerujemo da je Ramazan velika prigoda da se zaradi oprost za grijehe iz prethodnih 11 mjeseci.Nurudin wrote: što ljudi to stalno govore "da ih dočekamo još " , zar se ne vesele susretu sa Gospodarom ?
Zato bi nam bilo žao preseliti pred Ramazan, najradije ili u Ramazanu ili neposredno poslije Bajrama.
A plus što veliki broj nas doista uživa u Ramazanu, nismo ters bošnje ili kako ono ti imaš običaj reći.
- Idemedosumom
#17800 Re: Ramazan, opet ;)
Ako je On odredio da u ovoj godini selim, ja Ga molim da to bude što prije iza Bajrama. Amin.Nurudin wrote: pa evo , sad će Bajram