Republika Turska

Post Reply
sunceKOtepsija

#17776 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

Image
Burđu Ozkan (HDP)-parlamentarka iz Muša privedena od strane snaga sigurnosti Republike Turske na rutinsko ispitivanje
Sara03

#17777 Re: Republika Turska

Post by Sara03 »

sunceKOtepsija wrote:
ElRe wrote:Tu ne zivi Erdoan, vec turski predsjednici. Erdoan tu privremeno boravi.
aBd bice napravljena jos bolja, ljepsa i veca.
pa kad je napravljena, cuj zive turski Predsjednici :lol:
Image
sunceKOtepsija

#17778 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

Image
antiteroristicke snage Turske su po dojavi gradana izasle na teren te u jednom internet kafeu na podrucju Kajzerija uhapsili bracni par Y.M. i M.M. koji su u navedenom internet kafeu gledali videe Fethulaha Gulena. Daljim ispitivanjem je utvrdeno da je osoba M.M. otpustena iz obrazovnog sistema Turske zbog pripadnosti gulenovskoj orga izaciji a kod Y.M. su nadena cak tri telefona sa "Bylock" sistemom za slanje poruka koji je posebno omiljen bio kod clanova gulenovske teroristicke organizacije.
sunceKOtepsija

#17779 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

Sara03 wrote: Image
:thumbup: jedan narod, jedna zastava, jedna domovina jedna drzava
Image
Image
Haris.ba

#17780 Re: Republika Turska

Post by Haris.ba »

Kikibombona wrote:
Proguglaj -treaty of Sevres-

Turski nacionalisti, mladoturci, su odbili potpisan dokument i od tada pocinje agonija kurdskog naroda. Prevareni su i izdani.

Dakle, ugovor je potpisan 1920. 1922 se Kurdistanu trebao prikljuciti i -Juzni Kurdistan- (Bashur), danasnji Irak.

I to nije prvi i posljednji put da su prevareni. Desavalo se prije i poslije toga, u Iranu i Iraku.
Da neko ne pomisli, nisu ih Turci prevarili. Prevarili su ih Francuzi, Englezi...

Turci su se borili - i uspjeli borbom anulirati taj dogovor. Isto ko što Kurdi danas borbom (stanjem na terenu) biće sutra faktor u pregovorima.

A što je zanimljivo, i mi smo kroz Kraljevinu SHS bili potpisnici Ugovora iz Lozane. Jerbo, i mi smo prevarili Kurde. :D
Kikibombona

#17781 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Haris.ba wrote:
Kikibombona wrote:

Turski nacionalisti, mladoturci, su odbili potpisan dokument i od tada pocinje agonija kurdskog naroda. Prevareni su i izdani.

Dakle, ugovor je potpisan 1920. 1922 se Kurdistanu trebao prikljuciti i -Juzni Kurdistan- (Bashur), danasnji Irak.

I to nije prvi i posljednji put da su prevareni. Desavalo se prije i poslije toga, u Iranu i Iraku.
Da neko ne pomisli, nisu ih Turci prevarili. Prevarili su ih Francuzi, Englezi...

Turci su se borili - i uspjeli borbom anulirati taj dogovor. Isto ko što Kurdi danas borbom (stanjem na terenu) biće sutra faktor u pregovorima.

A što je zanimljivo, i mi smo kroz Kraljevinu SHS bili potpisnici Ugovora iz Lozane. Jerbo, i mi smo prevarili Kurde. :D
Nema ko ih nije zajebao. :D Sovjeti su ih brutalno naguzili u Iranu. Pomogli im da proglase Republiku Kurdistan i onda ih ostavili na cjedilu.

A ovako je zavrsio legendarni Kazi Muhamed, predsjednik Kurdistana, nakon sto je perzijska vojska slomila mladu kurdsku republiku...

Image

U Iraku su ih naguzili Britanci nakon sto su 1922., nakon sto su ispaljeni u Lozani, progasili Kraljevinu Kurdistan pod vodstvom Mahmuda Barzanjija. Protiv kurdske vojske zajedno su se borili Britanci i Iracani predvodjeni kraljem Fejsalom. Nakon sto je kurdska vojska porazena, Mahmud Barzanji se povukao na planine gdje je vodio gerilske borbe za okupatorima. 'Nemamo prijatelje osim planina'. Neprestana borba za slobodu i nezavisnost koju su skupo placali, u Turskoj, Siriji, Iraku i Iranu. Borbeni duh ih nikada nije izdao, iako su ih izdale i prevarile gotovo sve velike sile.

Sada je saveznik Amerika i ide im veoma dobro u Iraku i Siriji.

Zanimljivo je kako se ovdje Republika Turska predstavlja kao nekakva svetinja, sta li!?? Turska je mlada drzava, nastala na okupiranoj zemlji Kurda, Armena i drugih naroda. Nastala na genocidu, masovnim zlocinima i asimilaciji. Prije su bile poznate granice Kurdistana nego danasnje Turske. Otomani su te granice priznali u Servesu, da bi poslije mladoturci izigrali sporazum. I za Kurde je dobro sto je tako. Sada zive na znatno vecem teritoriju i u buducnosti ce od sadasnje Turske odvaliti puno veci komad zemlje. Sto Turci vise cekaju, to se Kurdi vise sire, prema Ankari. :D
sunceKOtepsija

#17782 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

krstasi i evropski fasisti kaznili Besiktas sa cak 100 000 eura zbog nereda u Lyonu
Lyon s druge strane kaznjen sa samo 100 000 eura
Image
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#17783 Re: Republika Turska

Post by Truba »

nas je takmicar drugi
a njihov predzadnji :mrgreen:
Sanjarko

#17784 Re: Republika Turska

Post by Sanjarko »

raskoljnikov06 wrote:
Vizionar 1985 wrote:]

Code: Select all

[quote="Kikibombona"]

Ovo su granice Kurdistana definisane nakon 1SR!

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4b/Kurdistan1920.png

I to nije prvi i posljednji put da su prevareni. Desavalo se prije i poslije toga, u Iranu i Iraku.[/quote]

Pa sta su Turci krivi. Zar nije onda Amerika, Rusija, Britanija, Francuska, Grcka, Armenija, Italija, Japan, Srbija, itd. krive sto se sporazum nije ispostovao. Sto Kurdi ne traze da se sporazum ispostuje, sto ne tuze za krsenje sporazuma, i nepostovanje sporazuma. Zar nisu i Kurdi ili barem njihove elite, mocnici za to krivi sto se sporazum ne postuje. Sto elite, mocnici Kurda ne tuze i ne traze da se sporazum ispostuje.

Nije Turska [da ne kazem Turci] ni prvi ni zadnji koji sporazum ne postuju. Da mi je znati koja to drzava neki sporazum nije nekada prekrsila, hajde da ne kazem neki narod ili vojska, ali eto drzava.

Evo meni Bosna stalno sporazum koji je sama donijela krsi i ne postuje. Nije mi dala socijalnu pomoc ni invalidninu nikad iako po sporazumu, zakonu na to imam pravo.

Mozda narodu, koji je vjecito u nekoj borbi, ne pada na pamet sudski proces. Ko zna. Imaju protiv sebe velike igrace. Jedina nada je da Konstantinopolj proglasi nezavisnost, sto u buducnosti i nije nezamislivo. Kako god okrenes, uvijek je rijec o sekelima.

Inace ti je komentar sasvim ok.
Ma nikad ja ne kazem da sam upravu. I uvijek sam spreman promjeniti misljenje ako se pojavi nesto bolje i ako se pokaze da je nesto drugo tacno i da sam ja ukrivu.

Ali me fajat zanima i danas sam raspolozen za filozofiranje.
Sto saveznici koji su obijedili u 1 svjetskom ratu i koji su okuirali Tursku nakon toga i Irak, Iran, Siriju itd. nisu dali Kurdima drzavu ako su im sorazumom obecali da ce im dati drzavu. I zasto su Turci i Turska u vezi toga krivi. Kada su im objednici u 1 svjetskom ratu po ovome sto je napisao obecali dati drzavu.

Znaci obecela im je Amerika, Britanija, Francuska, Italija, Srbija, Grcka, Rusija, Armenija, Japan itd. Ovo itd. stavljam ako sam nekoga iz Antante zaboravio.

I sto Tursku i Turke oni nisu na ovo prislilili, kao sto su Njemacku na placanje reparacije, odstete.

I opet pitam sta je Turska i Turci u vezi ovog krivi, i opet kazem nisu ni prvi ni posljednji da krse neki sporazum, zakon. To jbt svi rade. Ne znam nikoga da iz vlasti i ko je elita, mocnik da nije to radio. Krsio sporazum koji je i kao i zakon, slican pa cak ista mozda stvar. Povezane stvari uglavnom.

PS. Nekada su mi ludi komentari pravo. Pisao sam o tome i da mi ne zamjere forumasi. Jer nekada stvarno pretjeram. Ali nikada stvarno nisam tvrdio da sam upravu. Nikada to ni ne tvrdim.
Sara03

#17785 Re: Republika Turska

Post by Sara03 »

sunceKOtepsija wrote:krstasi i evropski fasisti kaznili Besiktas sa cak 100 000 eura zbog nereda u Lyonu
Image
Judeokršćanski fašisti i genocidaši još jednom pokazuju svu zlobu prema matici i muslimanima. Ne brinem se ja, to je sića za nas, ne gušimo se mi u dugovima kao pojedine države tog krstaškog saveza. Hoće li ikada dočekati da posuđuju pare MMF-u? Sve se bojim da hoće. :lol: Crknite dušmani, što su vam ovakve gazije na terenu i izvan njega trn u oku...
Sanjarko

#17786 Re: Republika Turska

Post by Sanjarko »

Haris.ba wrote: Da neko ne pomisli, nisu ih Turci prevarili. Prevarili su ih Francuzi, Englezi...

Pa to i pisem, govorim. Sta su Turci i Turska krivi. Pobjednici iz 1 svjetskog rata su krivi. A Turska i Turci ni prvi ni zadnji da krse neki sporazum, zakon. Cisto sumnjam da nema nekih Kurda koji ne krse sporazume, zakone.

I tako ce i bit. Ako se izbore. I tacno tako sa i napisao. I mi smo krivi. Barem Srbija. Ne znam ko je taj ugovor potpisao jel Srbija ili kraljevina.

Ne znam ko je taj ugovor sve potpisao. I kako vidim obecali su im i u Iraku, Iranu, Siriji itd. ne samo u Turskoj i mogli su im dati jer su i Tursku, Iran, Irak, Siriju itd. oni kontrolirali tada i drzali pod okupacijom.
sarajevoxxxx

#17787 Re: Republika Turska

Post by sarajevoxxxx »

Kikibombona wrote:
Haris.ba wrote:
Kikibombona wrote:

Nema ko ih nije zajebao. :D Sovjeti su ih brutalno naguzili u Iranu. Pomogli im da proglase Republiku Kurdistan i onda ih ostavili na cjedilu.

A ovako je zavrsio legendarni Kazi Muhamed, predsjednik Kurdistana, nakon sto je perzijska vojska slomila mladu kurdsku republiku...

Image

U Iraku su ih naguzili Britanci nakon sto su 1922., nakon sto su ispaljeni u Lozani, progasili Kraljevinu Kurdistan pod vodstvom Mahmuda Barzanjija. Protiv kurdske vojske zajedno su se borili Britanci i Iracani predvodjeni kraljem Fejsalom. Nakon sto je kurdska vojska porazena, Mahmud Barzanji se povukao na planine gdje je vodio gerilske borbe za okupatorima. 'Nemamo prijatelje osim planina'. Neprestana borba za slobodu i nezavisnost koju su skupo placali, u Turskoj, Siriji, Iraku i Iranu. Borbeni duh ih nikada nije izdao, iako su ih izdale i prevarile gotovo sve velike sile.

Sada je saveznik Amerika i ide im veoma dobro u Iraku i Siriji.

Zanimljivo je kako se ovdje Republika Turska predstavlja kao nekakva svetinja, sta li!?? Turska je mlada drzava, nastala na okupiranoj zemlji Kurda, Armena i drugih naroda. Nastala na genocidu, masovnim zlocinima i asimilaciji. Prije su bile poznate granice Kurdistana nego danasnje Turske. Otomani su te granice priznali u Servesu, da bi poslije mladoturci izigrali sporazum. I za Kurde je dobro sto je tako. Sada zive na znatno vecem teritoriju i u buducnosti ce od sadasnje Turske odvaliti puno veci komad zemlje. Sto Turci vise cekaju, to se Kurdi vise sire, prema Ankari. :D
Ne ide im dobro ni u Iraku ni u Siriji.Amerika im nije saveznik već ih samo iskorištava, topovsko meso, a kasnije će vjerovatno prihvatiti sve što im se ponudi a to će biti gdje si tu si, neposlušne će avionima bombardovati, gdje budu snažniji moguć je rat između Kurda i to je to.
Sanjarko

#17788 Re: Republika Turska

Post by Sanjarko »

Kikibombona wrote:Sada zive na znatno vecem teritoriju i u buducnosti ce od sadasnje Turske odvaliti puno veci komad zemlje. Sto Turci vise cekaju, to se Kurdi vise sire, prema Ankari. :D
I zbog toga je rat. A ne kako govoris. Zbog teritorija. Gladni teritorija. Hoce sto vise teritorija.
A Turci i Turska normalno ne daju da im se odvali komad drzave, i to je normalno sto Turci i Turska rade.
To su svi radili. Od Srbije, Bosne, Hrvatske, Crne gore, Rusije, Amerike, Britanije a nadalje. Nastavi niz.

Isto onda Tursku i Turke rozivas kada svi to rade. Kada se zna da je Ognjenu zemlju radila i Rusija itd. Rusila sve da okupiraju tudze i da ne dousti da im se odvoji ono sto su okupirali ili sto je bilo njihovo.

Vidis ti ovdje rat zagovaras, tako mi djeluje, a bolje je da mirnim putem, dogovorom ovo zavrse. Ali ako se ne mogu dgovorit neka ratuju ali neka ni jedni ni drugi ne otimaju tudze i ne rade genocid, istrebljenje jednih i drugih.

Nek se porokaju, pobiju pa kome opanci kome obojci.
Sanjarko

#17789 Re: Republika Turska

Post by Sanjarko »

sarajevoxxxx wrote: Ne ide im dobro ni u Iraku ni u Siriji.Amerika im nije saveznik već ih samo iskorištava, topovsko meso, a kasnije će vjerovatno prihvatiti sve što im se ponudi a to će biti gdje si tu si, neposlušne će avionima bombardovati, gdje budu snažniji moguć je rat između Kurda i to je to.
Ma puknut ce demografski zbog rata ko i mi ovdje mozda. I mi smo imali veliki natalite ovdje i sada smo pukli. Upravo zbog rata mozda. I prepolovit cemo se svi populacijski.

To ce se i njima desiti nakon rata mozda. I to sam i ja pisao da su topovsko meso protiv Turske i Turaka i da ih koriste kao one sve u Jemenu isto tako.

Nece direktno da ratuju navedene drzave pa ratuju preko proksija. Koriste druge da ratuju za njih i druge huskaju i koriste za njihove interese. Pisao sam o tome. Ko kada su stariji momci zavadzali djecu ko pljune u moj prst taj je jaci itd.
sarajevoxxxx

#17790 Re: Republika Turska

Post by sarajevoxxxx »

]
Vizionar 1985 wrote:
sarajevoxxxx wrote: Ne ide im dobro ni u Iraku ni u Siriji.Amerika im nije saveznik već ih samo iskorištava, topovsko meso, a kasnije će vjerovatno prihvatiti sve što im se ponudi a to će biti gdje si tu si, neposlušne će avionima bombardovati, gdje budu snažniji moguć je rat između Kurda i to je to.
Ma puknut ce demografski zbog rata ko i mi ovdje mozda. I mi smo imali veliki natalite ovdje i sada smo pukli. Upravo zbog rata mozda. I prepolovit cemo se svi populacijski.

To ce se i njima desiti nakon rata mozda. I to sam i ja pisao da su topovsko meso protiv Turske i Turaka i da ih koriste kao one sve u Jemenu isto tako.

Nece direktno da ratuju navedene drzave pa ratuju preko proksija. Koriste druge da ratuju za njih i druge huskaju i koriste za njihove interese. Pisao sam o tome. Ko kada su stariji momci zavadzali djecu ko pljune u moj prst taj je jaci itd.
Hehe dobar primjer.
cyprus

#17791 Re: Republika Turska

Post by cyprus »

ElRe wrote:Erdogan: Da li čovjek, koji može svakoga trenutka umrijeti, može pripremati ovakav sistem za sebe?

http://www.trt.net.tr/bosanski/turska-1 ... ebe-715972

Onaj ko nije musliman i ko mrzi islam, ne moze ni razumjeti ove rijeci!
Te riječi su vrhunac Erdoganovog cinizma...

PS A šta je sa onima koji nisu muslimani i ne mrze islam? U tvojoj glavi takvi vjerovatno ne postoje :)

Nadzornik wrote:Pogledajte gdje zivi Erdogan.

Predsjednicka palata Redzepa Tajipa Erdogana 30 puta je veca od Bijele kuce, a vjeruje se i da je najveca palata na svjetu izgradjena u zadnjih 100 godina.

Ma nije on to za sebe pravio... On može svakog momenta umrijeti...
cyprus

#17792 Re: Republika Turska

Post by cyprus »

ElRe wrote:Za izlazak GB iz tvorevine EU glasalo je 51.8% biraca, a za ostanak 48.2 i niko nije pravio problem oko toga. To isto znaci da je GB drustvo duboko podijeljeno.
Za austrijskog fasistu je glasalo 48% austrijanaca, sto znaci da je toliko i fasista u Austriji i opet niko ne pravi problem oko toga.
Jebote, Evropa se zbog ovih stvari naglavačke okrenula, a ovaj tvrdi: "niko ne pravi problem od toga" :lol: :lol: :lol: Frapantno kakva ignorancija...
Putnik ali stvarno

#17793 Re: Republika Turska

Post by Putnik ali stvarno »

Haris.ba wrote:
Kikibombona wrote:

Jos preciznije nije niko njih prevario - nisu se borili za svoje - borili su se za Turke, bas kao i Albanci recimo na Balkanu.

Kurdi su zapravo direktni izvodjaci na terenu, genocida nad Jermenima, sto i sami priznaju. To su uradili za Otomansko carstvo ne za "Kurdistan".

Zato su se i zvanicno izvinili Jermenima, sada, kada se bore protiv Turske. Naravno nisu pozvali Jermene nazad da se vrate u oblasti iz kojih su ih

iskorenili.

Da se vratimo na Engleze i Francuze, Sykes Picot dogovor je srusio Ataturk uz izdasnu pomoc SSSRa tada tek nastalog. Znaci nisu Kurde nista

prevarili ni Englezi ni Francuzi. Kurdi tada jednostavno jos nisu ni imali izrazenu nacionalnu svest, bili su integralni deo sistema Otomanske

imperije, kao i Albanci i svi drugi islamski stanovnici Otomanskog carstva.

A Francuzi i Englezi posle ww1 nisu imali snage da odrze taj sav prostor bivseg Otomanskog carstva sami - plaseci se revolucije u Turskoj i uticaja

SSSRa, dali su Ataturku sto je danasnja Turska pod uslovom da skrajne Islam i predje sa arapskog pisma na latinicu.

Slicno tome dali su da saveznicka Kraljevina Srbija preraste u Kraljevinu SHS, da skrajnu Nemce i potisnu ih sa Balkana.

Danas, od pada Berlinskog zida se ponovo mesaju karte i na terenu se usluge zapadu placaju glavama i zemljom komsijskih naroda, tako je

najjeftinije za izvodjace.

Bice tu jos mnogo toga, tek se kuva prica. Za nas je za sada dobro da je fokus na Bliskom istoku, tamo ima i nafte i vecih zemalja za komadanje

i moreuza, *uraca - palaca. Neka ih
madner

#17794 Re: Republika Turska

Post by madner »

Medju drugoligaskim narodima BI Kurdi su treca liga.

Turci su prva liga, tako da ce biti zanimljivo svakako.

Kurdi su sada dobri jer mogu preko njih ucjenjivati Tursku Iran i Irak.

Samo kada padne Tursko Iranski dil...
seln

#17795 Re: Republika Turska

Post by seln »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
seln wrote:
japin_mutapi wrote:volim tursku
Hocete li se uzeti na kraju?
A šta tebe toliko boli šta i kako Turska gradi? Fakat ne kontam tu zluradu frustriranost Turskom. :-?
A sta tebe boli za moju "zluradu frustriranost"? Pjevaj Tursku himnu, uci svako jutro po jedan dzuz za zadravlje sultana Erdogan-hana, a mene pusti da diktaturu zovem diktaturom.
Drvosjeca iz Dejcica

#17796 Re: Republika Turska

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

seln wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote: A šta tebe toliko boli šta i kako Turska gradi? Fakat ne kontam tu zluradu frustriranost Turskom. :-?
A sta tebe boli za moju "zluradu frustriranost"? Pjevaj Tursku himnu, uci svako jutro po jedan dzuz za zadravlje sultana Erdogan-hana, a mene pusti da diktaturu zovem diktaturom.
Nije dobro ni po tebe ni po tvoju okolinu. Turska nije ništa manja ili veća diktatura od recimo Rusije ili manjeg nam BH entiteta pa ne vidim da se buniš protiv njih već samo protiv Turske a to mnogo govori. Na kraju Tursku će kreirati narod Turske a ne neki nadrkani i zloradi anonimu na KLIX forumu. :wink:

P.S Ne pjevam ni ovu našu "njemu" himnu pa neći ni Tursku. Ako budem zapjevao ti ćeš prvi znati. :)
Haris.ba

#17797 Re: Republika Turska

Post by Haris.ba »

Vizionar 1985 wrote:
Ne znam ko je taj ugovor sve potpisao. I kako vidim obecali su im i u Iraku, Iranu, Siriji itd. ne samo u Turskoj i mogli su im dati jer su i Tursku, Iran, Irak, Siriju itd. oni kontrolirali tada i drzali pod okupacijom.
Ma teška tema. Isto ko da neko kaže što BiH nije bila samostalna poslije 1918. Turci uspjeli potpisani međunarodni ugovor zamijeniti drugim.
Ugovor iz Sevrea bi napravio nekakav protektorat nad Turskom. I ljudi fino rekli ne slažemo se što je sultan potpisao (njegov vezir). I krenuli su na sve ili ništa. Moglo se veoma lahko desiti da izgube i ono iz Ugovora iz Sevrea.

Isto ko kad bi sad neko rekao što nije ostao Sanstefanski sporazum, već je zamjenjen Berlinskim sporazumom.

U Evropi se evo ništa nije promjenilo 100 godina. I dalje su Turska, Njemačka, Francuska, Rusija i Velika Britanija te koje miješaju karte i igraju. Mi ostali smo tu da im donosimo šerbe, meze i igramo ko hastala.

Naravno, od svih pobrojanih Turska je najslabija. Ali, sasvim dovoljno jaka da bude za hastalom.
Putnik ali stvarno

#17798 Re: Republika Turska

Post by Putnik ali stvarno »

madner wrote:Medju drugoligaskim narodima BI Kurdi su treca liga.

Turci su prva liga, tako da ce biti zanimljivo svakako.

Kurdi su sada dobri jer mogu preko njih ucjenjivati Tursku Iran i Irak.

Samo kada padne Tursko Iranski dil...
Da su samo Kurdi problem pao bi taj dil. Da su Turski i Iranski interesi lako bi se to resilo, Kurdi su samo alat za resavanje

drugih pitanja.

USA je poslovna zemlja, stara saveznistva su stara, ko ne prati novi dil moz proci kao ovi istocno od Raja :-)
Krokodajl

#17799 Re: Republika Turska

Post by Krokodajl »

Ima li ko iz ovog terorističkog HDP da je na slobodi ?

Sramota za pravnu državu da joj teroristi i separatisti sjede u parlamentu.
Rampage

#17800 Re: Republika Turska

Post by Rampage »

sunceKOtepsija wrote:krstasi i evropski fasisti kaznili Besiktas sa cak 100 000 eura zbog nereda u Lyonu
Image
:lol: :thumbup:
Post Reply