Hm hm, Damme, mescini da su neke stvari bile malo drukcije. Prvo, u plejof je te godine (kao i mescini sljedece) trebalo ici 5 timova iz PL BiH i 3 iz HB, dakle ne ko prethodne 4+2. Uz ove nabrojane tu je bila i petoplasirana Sloboda. Drugo, kao i sljedece godine, a ne kao prethodne, nisu trebale postojati grupe, vec je trebao ici ja mislim dvokruzni sistem kuci i na strani, po grupama. Ili to ili je bio jednokruzni sistem gdje su neke ekipe bile domacini nekima a gosti drugima...sad mi nesto cak ko da je bas takav bio sistem. Trece, Sarajevo je bilo 12 bodova ispred drugoplasirane Bosne, ne 9 (ja neki dan rekoh 15 ali evo sad provjerih)
Helem, Velez je za svoj domaci stadion odmah prijavio Bijeli Brijeg i svi ovamo su ocekivali da ce se tako i desiti. Mislim da je i UEFA taj stadion prijavila (jer su oni organizirali taj cijeli cirkus, kao i prethodne godine). Medjutim, oni anamo nisu htjeli ni da cuju za to, pod opaskom da je to suvise opasno i sl. Velez je trebao biti domacin ekipi Posusja koja je tada bila prvak HB. Istovremeno, trebali su igrati i sa Zrinjskim, mescini kao gosti (sad sam nesto uvjeren da je bio jednokruzni sistem). Uglavnom, nakon sto su se ovi pobunili, rekli da Velez treba docekati Posusje u Vrapcicima, UEFA i OHR su promjenili pricu i zabranili Velezu da bude domacin pod BB jer je jebiga opasno. (dok utakmicu izmedju Zrinjskog i Veleza pod BB nisu zabranili).
Na to su se ovi iz naseg saveza pobunili, svi klubovi se slozili (naravno, ovaj dio mozda jest politicki i pitanje je ko je koliko imao izbora jer se znalo da su male sanse da se ode u Evropu bez plejofa). No Sarajevo je tu prvo stalo u odbranu Veleza, a najvise su imali da izgube. Nakon toga NSBiH dodjelio titulu prvaka Sarajevu, no tada je malo to kome znacilo jer smo svi htjeli izaci u Evropu i prvi igrati Ligu prvaka. Nismo tad znali da ce nam titula petnaest godina poslije postati misaona imenica.
I tako, ispusili svi.
Interesantno, Jedinstvo, kao sestoplasirano iz nase lige, je ipak otislo u Evropu, i to Intertoto kup, jer je on pocinjao ranije i nije se mogao cekati plejof sa Hrvatima.
Dvije ili koliko vec godina poslije, kad je pocela zajednicka liga sa Hrvatima, Velez i Zrinjski izvuceni odmah mescini u prvom kolu. I opet je nastala frka oko toga gdje ce Velez biti domacin. U zadnji cas se dogovorili da izmjene domacinstva za polusezone i onda se ipak igralo pod BB, ali pod laznim domacinstvom.
I kad spomenu gol razliku. Sljedece sezone, u plejofu, Sarajevo je ispusilo plasman u finale zbog medjusobnog omjera u trokruznom sistemu, iako je imalo bolji medjusobni omjer sa Brotnjom koje je na kraju proslo i osvojilo finale. I to zbog radi slabijeg skora protiv Jedinstva. Sjecam se tada konfuzije oko toga sta se racuna, i kako, i nabijanja Rudara u zadnjem kolu ne bi li popravili gol razliku uzalud (ko mescini Spanija na nekom prvenstvu prije jedno 15ak godina, ne sjecam se..) Istovremeno, Zeljenicar je u drugoj grupi pustio Buducnosti bodove, da bi ovi zavrsili ispred Sirokog Brijega i usli u finale i poslije igrali Evropu. (I ovdje mi je pala na pamet jedna doskocica, kad je Buducnost mozda ovako godinu dvije prije ulazila u Prvu ligu BiH, ja se ko da je danas sjecam priloga njihovog slavlja i neki njihov trener ili igrac, mozda Munever Rizvic

, kaze za TV ono sav u zanosu nesto tipa "danas smo usli u Prvu ligu, a za par godina cemo u Evropu". Meni se to zarezalo u sjecanju kao epitom dna i seljakluka u kojem se nasa liga nasla, ono kad mali provincajalac konta da je sila. I onda fakat par godina poslije oni u Evropu.

)