A i info
Novogradnja u Sarajevu?
- Qler
#1776 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Mom bratu za prosli mjesec dosao racun za grijanje 28KM, stan je 42m2
Tibra na stupu, one zgrade iza OMV pumpe, ali prve napravljene tu.
A i info
Tibra ce praviti zgrade na Malti/Socijalnom, na onom placu izmedju hitne i mercatora 
A i info
-
StupskaBitanga
#1777 Re: Novogradnja u Sarajevu?
gdje je bio Fiat salon?
- Qler
#1778 Re: Novogradnja u Sarajevu?
e tu, taj dio... 1000 stanova... to je sve sto znam....
- drndalo
#1779 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Mashala... Unipromet 2-3-4...
Koliko spratova, 34 ?
-
StupskaBitanga
#1780 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Sarajevo selo high nivo
- DaffyDuck
#1781 Re: Novogradnja u Sarajevu?
StupskaBitanga wrote:Sarajevo selo high nivo
-
dyanan
#1782 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Koja je zgrada u pitanju, bas me interesuje jer je kvadratura ista da nije i ista vertikala?kockica_kockica wrote:
Meni je doslo 38 KM na 27 m2
Meni uglavnom stoji na 20 stepeni, ali u decembru sam pojacavala grijanje na 27 stepeni s vremena na vrijeme.
Ne razumijem kako ti tako veliki racun. Mozda da odes do njih i vidis kako je dosao tako veliki racun.
-
dyanan
#1783 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Koja je pozicija stana kod tebe, je li mozda jedna strana do stepenista, da li su useljeni stanovi okolo je li prema sjeveru rijentisan? Interesuje me jer po odgovrima jedino kod mene i kod tebe iznos racuna nije normalan...amaretto wrote: Kod mene u C1 113KM na 39m2. Nisam gasio nikako čitav decembar, par puta sam i noću ostavio. Čini se malo puno za ovu kvadraturu al opet kontam lijekovi su skuplji a volim da je toplo u stanu. Imam kolege u A3 zgradi, na 49m2 platili za decembar 40KM. Kad dođem kod njih isključeno im grijanje a oni u kratkim majicama i fakat ugodno toplo. Da nisam bio i vidio ne bi im vjerovao.
- Qler
#1784 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Kod brata na 24*C stoji onaj sobni termostat, i nista mu nije doslo
mozda u ovim novijim zgradama jos se nije zgrada zagrijala dobro da drzi temp. Ono tamo je meni super. Jos stan samo jedna strana otvorena, sa dvije strane su stanovi, i jedan zid je prema hodniku. Milina..
-
dabarizmabra
#1785 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Dakle ovako...dyanan wrote:Koja je pozicija stana kod tebe, je li mozda jedna strana do stepenista, da li su useljeni stanovi okolo je li prema sjeveru rijentisan? Interesuje me jer po odgovrima jedino kod mene i kod tebe iznos racuna nije normalan...amaretto wrote: Kod mene u C1 113KM na 39m2. Nisam gasio nikako čitav decembar, par puta sam i noću ostavio. Čini se malo puno za ovu kvadraturu al opet kontam lijekovi su skuplji a volim da je toplo u stanu. Imam kolege u A3 zgradi, na 49m2 platili za decembar 40KM. Kad dođem kod njih isključeno im grijanje a oni u kratkim majicama i fakat ugodno toplo. Da nisam bio i vidio ne bi im vjerovao.
Na grijanje svakako utjece vise faktora, od velicine stana, izolacije, grijanja susjednih stanova, osvjetljenosti odnosno osuncanosti prostorije, postojanja vanjskih zidova, spratnosti itd.
Vidim da ovdje niko ne obraca paznju na kilovate, koji su glavni parametar cijene, uz naravno, fiksni dio racuna, koji ovisi o kvadraturi.
Dakle, za grijanje prosjecnog (50 m2), stana sa dobrom izolacijom, sa grijanjem koje je od 12-16 sati dnevno (ne grije se 0-24, narocito u nocnim satima), treba od 800 -1100 kW.
Potrosnja nije ista, ako se grije konstantno u komadu 10 sati, ili ako se cjepka (sat grije, pa 3 ne grije i sl).
Grijanje najmanje trosi kad je konstantna temperatura, koja se odrzava (slicno kao kod bojlera), kad se grijanje samo pali i gasi kad postigne trazenu temperaturu.
Odmah da vam kazem, "grijanja za cvaju" nema nigdje na svijetu, grijanje kosta, a racuni manji od 50 KM mogu biti, ako su ljudi vise dana odsutni iz stana, ili iz drugih razloga.
Nemojte se loziti na price, te ovaj platio ovoliko, ovaj onoliko, nas narod su foleri teski, ne budu citav decembar kuci, dodju pred novu godinu i onda loze raju da im je mali racun.
Postoji i "institut prve zime" u nekretnini, sto znaci da se po usljenju, prvu zimu stanari smrznu kakvo god da je grijanje, jer se zidovi i beton jos nisu osusili i ugrijali i opcenito, objekat je hladan (slicno kao kad ste odsutni od kuce 10 dana, pa se vratite a nikad se ugrijati).
Mislim da realne, prosjecne cijene grijanja u Tibra stanovima, nakon sto se prodje prva zima, mogu biti od 50-150 KM, ovisno o velicini stana.
I ove cijene su super, jer je grijanje na plin i toplane, prilicno skuplje.
Sreca u Tibrinim zgradama je sto je izolacija stvarno dobra, pa se stan ne ohladi ni 10 sati nakon sto se grijanje ugasi...
- nosara
#1786 Re: Novogradnja u Sarajevu?
U neposrednom susjedstvu, Paromlinska prema velepekari...drndalo wrote:Mashala... Unipromet 2-3-4...Koliko spratova, 34 ?

Ima da se pogusimo u vlastitom smecu i ostalim otpacima...
- johntra
#1787 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Pa ovo je u onom dijelu kod zgrade Razvojne banke FBiH, a pored Uniprometa su planirana još dva ili tri nebodera...
- sorcerer
#1788 Re: Novogradnja u Sarajevu?
ta zgrada je u planu prije rata bila da se produzi skroz na L do zute zgrade koja se trebala produziti za jos 2 ulaza do prvog nebodera od mercatora ...rat je sjebao traj urbanisticki plan tako da nisu srusili one stracare gdje zive oni sejdići ....johntra wrote:Pa ovo je u onom dijelu kod zgrade Razvojne banke FBiH, a pored Uniprometa su planirana još dva ili tri nebodera...
- bilic
#1789 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Cijene su bile kod mene 1480 po kvadratu , al sam kupio dva stana i odmah platio ... Inace je cijena oko 1530 do 40 SAD..balooon wrote:ako mi moze neko reci,kolike su u prosjeku cijene stanova koje ste placali,da li je ona 1500 na licu mjesta kako sam cuo ili cak i nize.. i da li je ova navedena cijena garaze fiksno 7000 km ili se i tu daje neki popust mozda...hvala
a GARAZNO MJESTO JE 700 KM PO METRU ZNACI 15 M2 JE 10,500 KM ,
a na minus -2 je 650 km 9750 KM 15 kvadrata ..
. nema ni sad nekih vecih izmjena...
- bilic
#1790 Re: Novogradnja u Sarajevu?
to su neke cijene i mozda ti spusti koju stoju do 500 KM.. Zavisi koliko ceha napravis ...
Meni je na ovo dao jos nekih popusta sa garazom .. mislim jos 2000 KM
Meni je na ovo dao jos nekih popusta sa garazom .. mislim jos 2000 KM
- Država
#1791 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Kome smeta visokogradnja, ima fino Rakovicu pa nek' napravi kuću sa bazenom...nosara wrote:U neposrednom susjedstvu, Paromlinska prema velepekari...drndalo wrote:Mashala... Unipromet 2-3-4...Koliko spratova, 34 ?
Meni je slika baš super...
-
dyanan
#1792 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Pa na neki nacin si potvrdio sve moje navode. Ako potrosnja u kw treba da bude 800-1100 za stan od 50m2 onda za moj od 26,6om2 treba da bude haman do 500kw, a ne 1036kw, koliko mi pise na racunu za decembar.dabarizmabra wrote:
Dakle, za grijanje prosjecnog (50 m2), stana sa dobrom izolacijom, sa grijanjem koje je od 12-16 sati dnevno (ne grije se 0-24, narocito u nocnim satima), treba od 800 -1100 kW.
Postoji i "institut prve zime" u nekretnini, sto znaci da se po usljenju, prvu zimu stanari smrznu kakvo god da je grijanje, jer se zidovi i beton jos nisu osusili i ugrijali i opcenito, objekat je hladan (slicno kao kad ste odsutni od kuce 10 dana, pa se vratite a nikad se ugrijati).
Mislim da realne, prosjecne cijene grijanja u Tibra stanovima, nakon sto se prodje prva zima, mogu biti od 50-150 KM, ovisno o velicini stana.
Sreca u Tibrinim zgradama je sto je izolacija stvarno dobra, pa se stan ne ohladi ni 10 sati nakon sto se grijanje ugasi...
Ako bi se cijene grijanja kako kazes trebale kretati od 50-150 KM, onda kod mene treba definitvno biti tih 50KM, jer manjeg stana od mog u tibrinim zgradama, koliko ja znam, nema.
u pitanju je zgrada A2 kao sto se vidi na racunu, znaci nema govora o tzv prvoj zimi.
Koliko ja vidim meni je ici u euroterm da se svađam dole...
- nosara
#1793 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Hrgalji od grada prave betonsku selendru, a gradjani od sela treba da prave grad...Država wrote:Kome smeta visokogradnja, ima fino Rakovicu pa nek' napravi kuću sa bazenom...nosara wrote:U neposrednom susjedstvu, Paromlinska prema velepekari...drndalo wrote:Mashala... Unipromet 2-3-4...Koliko spratova, 34 ?
Novi grad je stvoren da bi se Sarajevo izvlacilo iz kotline, sirilo na zapad... Ali papkar, kopitar... hoce stan u centru...
Naravno, prevoz, vik, energija... ostaje truba... Nema nikakvih znacajnijih poboljsanja infrastrukture, samo se sve veci broj ljudi nabija na sve manju povrsinu... Prava Visoko-gradnja...
- crno_sa_zlatnim
#1794 Re: Novogradnja u Sarajevu?
U neposrednom susjedstvu, Paromlinska prema velepekari...

[/quote]
Ovaj objekat je investicija Marina Ivaniševića, koja nije dobila potrebne dozvole a već je odmakao sa gradnjom. Bice interesantno ove godine u Novom Sarajevu.

Ovaj objekat je investicija Marina Ivaniševića, koja nije dobila potrebne dozvole a već je odmakao sa gradnjom. Bice interesantno ove godine u Novom Sarajevu.
- Qler
#1795 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Gdje je ovo odmaklo sa gradnjom?? Ako mislis na zgradu na ovoj slici, koliko ja znam, to jos uvijek samo na papiru postoji...
- nosara
#1796 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Investitor dogovorio sa vecinom ljudi koji zive u tim kucama, nesto ga peglaju neke zene, tako sam cuo...Qler wrote:Gdje je ovo odmaklo sa gradnjom?? Ako mislis na zgradu na ovoj slici, koliko ja znam, to jos uvijek samo na papiru postoji...
Ne kontam sta ce sa barakama...?
-
neki
#1797 Re: Novogradnja u Sarajevu?
s ovakvim sranjima od novogradnje Sarajevo je pocelo sve vise da lici na Tuzlunosara wrote:U neposrednom susjedstvu, Paromlinska prema velepekari...drndalo wrote:Mashala... Unipromet 2-3-4...Koliko spratova, 34 ?
- Pooll
#1798 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Pa i kuća u Rakovici sa bazenom je visokogradnjaDržava wrote:Kome smeta visokogradnja, ima fino Rakovicu pa nek' napravi kuću sa bazenom...nosara wrote:U neposrednom susjedstvu, Paromlinska prema velepekari...drndalo wrote:Mashala... Unipromet 2-3-4...Koliko spratova, 34 ?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1799 Re: Novogradnja u Sarajevu?
meni nije jasna slika... pa sve ovo nacrtano već postoji 
- johntra
#1800 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ne postoji ova višespratnica na L...