Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
shiljak

#1776 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shiljak »

ako ne bi imao izbora i zakrčio sav saobraćaj, onda bi rekao ovim što su planirali put 10 godina da na kraju nisu napravili kako treba.. ali ne vidim razloga zašto bi bili toliko glupi, jer se radi o ozbiljnom projektu, a i planira se već dugo vremena.. sad neki laik dođe na forum i pita nešto što mu nije jasno, kao da ljudi do sad nisu napravili stotine puteva koje perfektno rade.. a eto ovo što se nije napravilo bi ko pogrešno napravili :-) :-) :-) :-)
iceman2010

#1777 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by iceman2010 »

Kakvo je sada stanje? Imas cestu sa dvije trake i dva prikljucka. Sta se desava sada kada se auto pokvari? Sta se desava sada kada se auto pokvari na Komaru, na putu prema Mostaru, na putu Donji Vakuf Jajce..... Pa valjda ce biti malo prostora ako ga pomaknes skroz u desno da se zaobidje, pa ima druga traka i sl. A ima valjda i BiHAMK. To je isto kao da sada kazes sta da se sudare dva autobusa, bude 10 mrtvih, uvidjaj potraje 15 sati...... Nidje veze. Meni sama cinjenica da nema semafora, da nema lijevog skretanja preko trake iz suprotnog pravca znaci puno. Sa ovim rjesenjem na Stupskoj petlji i prikljuckom na Autoput ce se sigurno znacajno rasteretiti taj pravac. A vanredne situacije su vanredne situacije.
iceman2010

#1778 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by iceman2010 »

Nego kada ce brza cesta Lasvanska petlja - Donji Vakuf? Ima li ikakvih najava o pocetku radova?
radiostar

#1779 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by radiostar »

iceman2010 wrote:Nego kada ce brza cesta Lasvanska petlja - Donji Vakuf? Ima li ikakvih najava o pocetku radova?

ja koliko znam tek se projektuje...
iceman2010

#1780 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by iceman2010 »

radiostar wrote:
iceman2010 wrote:Nego kada ce brza cesta Lasvanska petlja - Donji Vakuf? Ima li ikakvih najava o pocetku radova?

Ma cesto sam na relaciji Sarajevo - Jajce pa me zanima :D Ok. Hvala za info.
radiostar

#1781 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by radiostar »

iceman2010 wrote:
radiostar wrote:

Ma cesto sam na relaciji Sarajevo - Jajce pa me zanima :D Ok. Hvala za info.
i ja sam, doduse, kod mene je 'malo' duza relacija :-D pa i mene zanima, a info je iz prve ruke, znaci prije 20-tak dana, sretnem kolegu i pitam ga sta se radi, veli on meni: projekat brza cesta lasva (ne sjecam se bas dobro druge tacke, ali cini mi se da je rekao travnik)...
respo

#1782 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by respo »

shiljak wrote:ako ne bi imao izbora i zakrčio sav saobraćaj, onda bi rekao ovim što su planirali put 10 godina da na kraju nisu napravili kako treba.. ali ne vidim razloga zašto bi bili toliko glupi, jer se radi o ozbiljnom projektu, a i planira se već dugo vremena.. sad neki laik dođe na forum i pita nešto što mu nije jasno, kao da ljudi do sad nisu napravili stotine puteva koje perfektno rade.. a eto ovo što se nije napravilo bi ko pogrešno napravili :-) :-) :-) :-)
pa i ovo rjesenje neki strucnjaci ne predlazu na stupu
nije to neki laik
ova raskrsnica je mala za takozvanu duplu osmicu ili djetelinu cetri lista u tome je fazon
da se gradi nova raskrsnica pa ajde al ovako na stupu ne ide
kurty

#1783 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kurty »

respo wrote:
shiljak wrote:ako ne bi imao izbora i zakrčio sav saobraćaj, onda bi rekao ovim što su planirali put 10 godina da na kraju nisu napravili kako treba.. ali ne vidim razloga zašto bi bili toliko glupi, jer se radi o ozbiljnom projektu, a i planira se već dugo vremena.. sad neki laik dođe na forum i pita nešto što mu nije jasno, kao da ljudi do sad nisu napravili stotine puteva koje perfektno rade.. a eto ovo što se nije napravilo bi ko pogrešno napravili :-) :-) :-) :-)
pa i ovo rjesenje neki strucnjaci ne predlazu na stupu
nije to neki laik
ova raskrsnica je mala za takozvanu duplu osmicu ili djetelinu cetri lista u tome je fazon
da se gradi nova raskrsnica pa ajde al ovako na stupu ne ide
a sta ti strucnjaci predlazu???
respo

#1784 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by respo »

kruzni kod energoinvesta i tamo negdje kod aerodroma
da li iza aerodroma ili prije ne znam
kurty

#1785 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kurty »

respo wrote:kruzni kod energoinvesta i tamo negdje kod aerodroma
da li iza aerodroma ili prije ne znam
a da sve ostalo ostane isto??
respo

#1786 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by respo »

da se dodaju dvije trake da bude po dvije trake u jednom smjeru i iskljucenja iz rajlovca ka ilidzi i iz aerodroma prema gradu

od ilidze prema rajlovcu moze koristiti i sadasnja raskrsnica kod penzionerskih domova ako hoce tamo produzis gore i vratis se gdje je i sadasnje skretanje za rajlovac
kurty

#1787 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kurty »

respo wrote:da se dodaju dvije trake da bude po dvije trake u jednom smjeru i iskljucenja iz rajlovca ka ilidzi i iz aerodroma prema gradu

od ilidze prema rajlovcu moze koristiti i sadasnja raskrsnica kod penzionerskih domova ako hoce tamo produzis gore i vratis se gdje je i sadasnje skretanje za rajlovac
nisam bas siguran da je to bolje rjesenje od ovdje "postavljenog", ali nekim bude...
znas i sam kakvaje guzva dolje oko 4-5 popodne... i onda skontaj da u tom periodu ides sa ilidze prema rajlovcu... imas opciju da skrenes desno, pacekas u kolonio nekoliko intervala semafora (koji prekida dvije trake) ili da ides do penzionerskih domova... gdje te opet ceka belaj sa ukljucenjem na ovu cestu "aerodrom - rajlovac"...

ili ako ides iz grada prema aerodromu... moras onda do energoinvesta, polukruzno, pa nazad, pa desno....

i jos dodatno na to, frkaoko kruznog dolje kod energoinvesta... kako ga uklopiti u postojece stanje... tri trake dolaze, znas kakav tu kruzni ide... pa onda opet naopak kruzni sa sinama kojeprolaze kroz njega, pa svasta nesta
tec

#1788 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Religious Fantastic wrote: Gluposti...
Projekt brze ceste Lasva-D.Vakuf je zapocet otprilike 1988 godine :lol: do danas nije napravljeno AMA BAS NISTA konkretno na tome!
A Bihac?! Pa ima brzi voz Sarajevo - BIhac?! (13 sati) :skoljka: :lol: :lol:
Možda se priča od 1988 i to na čaršiji.
Projekt za prvu dionicu Lašva – Nević Polje je napravljen prošle godine i JP Autoceste priprema plan eksproprijacije i način za financiranje. Nije teško naći informacije ako si stvarno zainteresiran.
Alfons Kauders

#1789 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

tec wrote:
Projekt brze ceste Lasva-D.Vakuf je zapocet otprilike 1988 godine :lol: do danas nije napravljeno AMA BAS NISTA konkretno na tome!
Projekt za prvu dionicu Lašva – Nević Polje je napravljen prošle godine i JP Autoceste priprema plan eksproprijacije i način za financiranje. Nije teško naći informacije ako si stvarno zainteresiran.
Zar je to vec tako odmaklo? Mislio sam da je to papirni projekat, ko Tuzla-Zepce... Super :thumbup:
respo

#1790 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by respo »

kurty wrote:
respo wrote:da se dodaju dvije trake da bude po dvije trake u jednom smjeru i iskljucenja iz rajlovca ka ilidzi i iz aerodroma prema gradu

nisam bas siguran da je to bolje rjesenje od ovdje "postavljenog", ali nekim bude...
znas i sam kakvaje guzva dolje oko 4-5 popodne... i onda skontaj da u tom periodu ides sa ilidze prema rajlovcu... imas opciju da skrenes desno, pacekas u kolonio nekoliko intervala semafora (koji prekida dvije trake) ili da ides do penzionerskih domova... gdje te opet ceka belaj sa ukljucenjem na ovu cestu "aerodrom - rajlovac"...

ili ako ides iz grada prema aerodromu... moras onda do energoinvesta, polukruzno, pa nazad, pa desno....

i jos dodatno na to, frkaoko kruznog dolje kod energoinvesta... kako ga uklopiti u postojece stanje... tri trake dolaze, znas kakav tu kruzni ide... pa onda opet naopak kruzni sa sinama kojeprolaze kroz njega, pa svasta nesta
zasto ne iskoriste raskrsnicu kod oslobodjenja onda pa je spajaj sa onom cestom iza sto ide prema kasarni da bi se iz grada ukljucio prema aerodromu
eto ne mora kruzni dole kod energoinvesta ima raskrsnica prije pa ne mora se vracati odozdo i nikako na petlju da ide
drugi_profil

#1791 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drugi_profil »

Ne vidim razloga za raspravu respo.
Prihvaceni projekt rjesava ukrstanje dva najfrekventnija pravca bez koristenja semafora i lijevog skretanja. Sve sto ti navodis samo bi zakomplikovalo jer ni kruzni tok ne rjesava problem kada su ucesnici u saobracaju teska vozila u vecem procentu, da ne govorim o 2-3 trake koje ulaze u taj tok iz svakog pravca plus tramvaj... haos.
iceman2010

#1792 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by iceman2010 »

Alfons Kauders wrote:
tec wrote:
Zar je to vec tako odmaklo? Mislio sam da je to papirni projekat, ko Tuzla-Zepce... Super :thumbup:
Haj super. Bas bih volio da hoce i to poceti.
respo

#1793 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by respo »

drugi_profil wrote:Ne vidim razloga za raspravu respo.
Prihvaceni projekt rjesava ukrstanje dva najfrekventnija pravca bez koristenja semafora i lijevog skretanja. Sve sto ti navodis samo bi zakomplikovalo jer ni kruzni tok ne rjesava problem kada su ucesnici u saobracaju teska vozila u vecem procentu, da ne govorim o 2-3 trake koje ulaze u taj tok iz svakog pravca plus tramvaj... haos.
zivi bili pa vidjeli
ionako ovdje ne mozemo promijeniti bilo sta da predlozi bilo ko
Comrad

#1794 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Comrad »

@respo, upravo takvo razmisljanje nas je dovodi do ovoga, kontamo ma sta ce nam to toliko, dovoljno nam je jedna traka. I onda za 10 godina, belaj. Rusi prugu, rusi kuce, placaj ljudima i pravi nove puteve.

Treba nekad misliti barem malo unaprijed. Ja ne kontam samo po cemu ovo rjesenje koje su predstavili nije ok, jer mi vec imamo gotovo pola te petlje? Ne razumijem.

Nesto sam ofrlje nacrto, ali ja ovdje ne vidim da je petlja nesto velika.
Image
respo

#1795 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by respo »

Comrad wrote:@respo, upravo takvo razmisljanje nas je dovodi do ovoga, kontamo ma sta ce nam to toliko, dovoljno nam je jedna traka. I onda za 10 godina, belaj. Rusi prugu, rusi kuce, placaj ljudima i pravi nove puteve.

Treba nekad misliti barem malo unaprijed. Ja ne kontam samo po cemu ovo rjesenje koje su predstavili nije ok, jer mi vec imamo gotovo pola te petlje? Ne razumijem.

Nesto sam ofrlje nacrto, ali ja ovdje ne vidim da je petlja nesto velika.
Image
nije stvar u tome treba nam jedna traka
jesi citao sta sam ja pisao?
treba izgraditi jos dvije trake rajlovac lukavica
rijesenje se moze jeftinije uraditi i efikasnije nego na ovoj slici u tome je sva bit
ps. malo si to ovo optimisticno nacrtao
ovdje treba izbaciti bus stanicu treba izbaciti ovu cestu pored dalasa sto ide dalas izbaciti i jos mnogo stvari
shin

#1796 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shin »

http://www.klix.ba/biznis/privreda/potp ... /130507099

Nagradna igra, ko skonta o čemu se ovdje radi. Da li je nova dionica, ili je ovo posao na dionici koja je već u izradi/plaćena.

Dionica koja se radi došla je do Zenice (ona pumpa Maypet sa osušenim palmama), i tu se nalaze naplatne kućice, ne znam šta je sada ovo, i gdje vodi.
Alfons Kauders

#1797 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

shin wrote:http://www.klix.ba/biznis/privreda/potp ... /130507099

Nagradna igra, ko skonta o čemu se ovdje radi. Da li je nova dionica, ili je ovo posao na dionici koja je već u izradi/plaćena.

Dionica koja se radi došla je do Zenice (ona pumpa Maypet sa osušenim palmama), i tu se nalaze naplatne kućice, ne znam šta je sada ovo, i gdje vodi.
Druga faza tunela Vijenac, tj. 1. Mart
melac

#1798 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by melac »

shin wrote:http://www.klix.ba/biznis/privreda/potp ... /130507099

Ma jasno je ko dan, tunel Vijenac se radi iz dvije faze I faza je probijanje tunela, i osiguranje, a II Faza uređenje i opremanje. Za svaku fazu postoji projekat i za svaku ide tender, prijave na tender, izbor najpovoljnije ponuđača te potpis ugovora. Možda za neke manje tunele to ide sve pod jedan ugovor i jednog izvođača, ali za ovako velike projekte to se rasparča na dvije ili više faza. Ništa neobično.
Znači to je jedan te isti tunel, ali se radi iz dvije faze, sada je potpisan ugovor za II fazu iliti zavšnu.
shiljak

#1799 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shiljak »

Ni meni nije jasno.. kao da nema nikako puta od sarajeva prema zenici.. a ne da radi nego se radi o vrlo kratkom putu koji će se napraviti.. hajde dobro, probijali su dugo onaj tunel, ali ne kontam šta sad dogovaraju, pravili su ga bili za baš taj put..nisu valjda ranije platili samo za tunel bez autoputa, pa sad tek autoput kroz tunel plaćaju? :D :D
shiljak

#1800 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shiljak »

Na google mapsu, ako uzmemo samo ovaj nastavak puta do zenice, bude oko 16.6 km, i google izračuna da je to 16 minuta vožnje.. Znači do kraja godine umjesto da se voziš 1:30 minuta od sarajeva do zenice, ti ćeš se voziti 1:20? :D
Post Reply