Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
ko je uradio, ko je aminovao vjerovatno nije tesko iskopati.
ali nema volje za kopanjem, jos manje za nekom akcijom protiv istih.
u principu... ako klepis hljeb i pastetu da nahranis dijete, ti si lopov.
ali, ako klepis milione ti si uspjesan clan zajednice i zasticen si ko mrki medvjed...
Filter wrote:ko je uradio, ko je aminovao vjerovatno nije tesko iskopati.
ali nema volje za kopanjem, jos manje za nekom akcijom protiv istih.
u principu... ako klepis hljeb i pastetu da nahranis dijete, ti si lopov. ali, ako klepis milione ti si uspjesan clan zajednice i zasticen si ko mrki medvjed...
U ovom slucaju cak otvoris "Internacionalni univerzitet Travnik" , a narocitu paznju posvetis osposobljavanju saobracajnih inzinjera.
and wrote:gras je jedan mali primjer kako sve u našoj državi funkcioniše i koliki smo mi debili.
niko nema nikakve odgovornosti i naravno da se svako prihvati posla iako nema nikakvih kvalifikacija,samo stranačka podobnost je bitna.ministar saobraćaja nam je bio ortoped,pa je možda jasnije zašto su neke stvari u saobraćaju kakve jesu.tako je i sa ostalim funkcijama.gras je javno preduzeće i na mjesto direktora dolazi onaj kojeg politika postavi na tu funkciju.oni koji su postavljali direktora u grasu,sada kao obilaze gras i traže rješenja.pa za te probleme su oni odgovorni i treba da im se odbija od plate sve dok ne namire dug grasa.ovi problemi nisu od juče.ako neko dobije ogromne donacije u vozilima,ima prihode i kao direktor javnog preduzeća nekome podnese izvještaj,kako se može desiti ako posluje sa gubitkom da ne bude smijenjen,odmah.
to je očit primjer kako domaćinski posluju oni kojima dajemo glasove i koliki su glasači debili.minus grasa je rezultat rada političara koji od naroda dobijaju povjerenje 20 godina.za sve propuste nemaju nikakve odgovornosti,a ljudi imaju povjerenje građana da raskuće što se može raskućiti ,jer to ovakvi građani zaslužuju.
pa njima je uspjelo da raskuće energopetrol.da bi to uspio baš se ono moraš potruditi da propadneš.
da li će nekad neko odgovarati za ovaj minus 126 mil.?naravno da neće.znaju to i ovi na vlasti,pa pošto znaju koliko smo maloumni poslali su direktora koji treba građanima objasniti kako da namire dug.to i zaslužuju.
Pa dobro i na Zapadu, recimo u Engleskoj ne mora neophodno za Ministra saobracaja doci covjek iz te struke.
Ali zato ima savjetnike koji jesu eksperti u odredjenoj oblasti.
Kako to da nikada Ministar zdravstva nije, recimo, dipl. arhitekta ili Ministar finansija, recimo dipl. agronom?
Ja li normalno da su 15 godina svi Ministri saobraćaja (na nivou države, entiteta i kantona) svih struka, osim dipl.ing. saobraćaja???
Ministar Lulić iznio je i veoma indikativan podatak da su od 2000. do 2005. godine potrošena 62 miliona KM za nabavku rezervnih dijelova, a za taj novac moglo se kupiti 320 autobusa što znači da dijelove nije trebalo ni kupovati nego su se građani mogli vozati u novim autobusima.
Tačno je i ovo ali...
Dio koji košta 50 km na fakturi je koštao i po 10 puta više, neko je jamio i to dobro.........
A do sada niko nije u zatvoru i dalje će biti samo gore i gore
and wrote:gras je jedan mali primjer kako sve u našoj državi funkcioniše i koliki smo mi debili.
niko nema nikakve odgovornosti i naravno da se svako prihvati posla iako nema nikakvih kvalifikacija,samo stranačka podobnost je bitna.ministar saobraćaja nam je bio ortoped,pa je možda jasnije zašto su neke stvari u saobraćaju kakve jesu.tako je i sa ostalim funkcijama.gras je javno preduzeće i na mjesto direktora dolazi onaj kojeg politika postavi na tu funkciju.oni koji su postavljali direktora u grasu,sada kao obilaze gras i traže rješenja.pa za te probleme su oni odgovorni i treba da im se odbija od plate sve dok ne namire dug grasa.ovi problemi nisu od juče.ako neko dobije ogromne donacije u vozilima,ima prihode i kao direktor javnog preduzeća nekome podnese izvještaj,kako se može desiti ako posluje sa gubitkom da ne bude smijenjen,odmah.
to je očit primjer kako domaćinski posluju oni kojima dajemo glasove i koliki su glasači debili.minus grasa je rezultat rada političara koji od naroda dobijaju povjerenje 20 godina.za sve propuste nemaju nikakve odgovornosti,a ljudi imaju povjerenje građana da raskuće što se može raskućiti ,jer to ovakvi građani zaslužuju.
pa njima je uspjelo da raskuće energopetrol.da bi to uspio baš se ono moraš potruditi da propadneš.
da li će nekad neko odgovarati za ovaj minus 126 mil.?naravno da neće.znaju to i ovi na vlasti,pa pošto znaju koliko smo maloumni poslali su direktora koji treba građanima objasniti kako da namire dug.to i zaslužuju.
Pa dobro i na Zapadu, recimo u Engleskoj ne mora neophodno za Ministra saobracaja doci covjek iz te struke.
Ali zato ima savjetnike koji jesu eksperti u odredjenoj oblasti.
Kako to da nikada Ministar zdravstva nije, recimo, dipl. arhitekta ili Ministar finansija, recimo dipl. agronom?
Ja li normalno da su 15 godina svi Ministri saobraćaja (na nivou države, entiteta i kantona) svih struka, osim dipl.ing. saobraćaja???
Pa ne znam šta vam nije ovdje jasno?
Kao što znate ovdje svi rade tuđi posao i sve dok je tako nema napretka.Sve su to političke igre i igreice"
takač wrote:Ministar Lulić iznio je i veoma indikativan podatak da su od 2000. do 2005. godine potrošena 62 miliona KM za nabavku rezervnih dijelova, a za taj novac moglo se kupiti 320 autobusa što znači da dijelove nije trebalo ni kupovati nego su se građani mogli vozati u novim autobusima.
Tačno je i ovo ali...
Dio koji košta 50 km na fakturi je koštao i po 10 puta više, neko je jamio i to dobro.........
A do sada niko nije u zatvoru i dalje će biti samo gore i gore
A tačno je da je neki dio kupljen, pa je iznešen od strane radnika pa opet kupljen:)
GRAS je meni zakon. Jeftiniji je od taxija. Ne smeta mi sto je ljeti prevruce, sto je zimi gadno. Ne smeta mi sto kasne. Ne smeta mi ni sto je sve u rasulu. Uglavnom je jeftiniji od taksija ili vlasnistva auta. Zivio GRAS
Hajmo ljudi malo pozitive; dok se GRAS ne raspadne do kraja.
Znači budžetski korisnici će umjesto naknade za prevoz u kešu, dobijati kupone (vjerovatno i tu ko mora ranije na posao će dobijati nešto keša). Zanima me da li će morati imati i kupone, iako većinu prevoza ne mogu obaviti GRAS-om?
Iskreno, nekada bi mi se ova odluka svidjela, ali sada baš i ne.
To će samo omogućiti da radnici GRAS-a zadrže enormno visoke plate, koje upoređujući ih sa drugim granama nikako ne zaslužuju (ako uzmemo da puno obrazovaniji ljudi ne mogu nekada ni pola te plate dobiti), a vjerovatno će im se oprostiti dugogodišnji kriminal koji su sprovodili (i nije tačno da nisu radnici krivi, imaju i oni itekako velikok udjela u svemu tome).
Činjenica da bi ovo trebalo dovesti do smanjenja gužvi u gradu, kao i do smanjenja zagađenja, te vjerujem da će biti i više vozila GRAS-a, pa se neće događati da imaš kartu, a ne možeš ući u prevozno sredstvo, a sljedeće dolazi za 40 minuta.
Međutim, radi ovoga će mnogi morati barem 2 puta presjesti, a nekada i više da bi došli do radnog mjesta, te će put na posao i nazad umjesto 15-20 minuta trajati 40minuta do sat vremena, što kada pomnožimo sa dva je ogroman gubitak vremena.
Iskreno, nadam se da će se sindikati pobuniti protiv ovoga.
ovi diletanti iz SDP i SDA ne zna se ko je gori nemaju pojma šta će sa Grasom i umjesto da krenu nešto raditi jok drži ovo neodrživo st(r)anje i dalje
Gospodo nismo vam dali glas da i dalje se Gras ponaša bahato i rasipički nastrojeno
Čuj ovog Musić Fikreta.
On je protiv privatizacije GRAS-a???????????
Pa ovo je sve banda.
I pitamo se gdje idu pare za ovu mutant firmu.
Svaki ministar i premijer koji dođe, ima tal u GRAS-u.
Banda samo takva.
Iako je Sarajevo za doček Nove 2012. godine posjetilo na tisuće turista, mnogim gostima glavnog grada BiH novogodišnja zabava prisjela je zbog revizora u gradskom prijevozu.
Brojni turisti koji su do Trga djece Sarajeva, gdje je održan doček na otvorenom, odlučili doći vozilima GRAS-a, bukvalno su opljačkani i bili su žrtve revizora koji su u prepunim tramvajima ciljano birali strane goste kako bi im naplatili kazne jer nemaju karte, piše Dnevni avaz.
Avazovi novinari Bili su svjedoci jedne takve situacije kada su posjetitelji iz Brčkog i Zagreba platili visoke kazne, iako su se vozili svega 50 metara.
- Mi smo opljačkani, jer ne znamo kako drugačije nazvati ovo što nam se dogodilo. Prvi put smo u Sarajevu i rečeno nam da je prijevoz večeras besplatan. No, kada su nam revizori rekli da nije, htjeli smo kupiti karte, ali su odgovorili da moramo platiti kazne. Uzeli su nam 150 KM, ostali smo s deset maraka i, umjesto da slavimo, nama se plače - rekli su u subotu navečer gosti iz Brčkog.
Gosti iz Hrvatske također su dolazak u Sarajevo dugo su planirali. No, umjesto dobrog provoda, dočekalo ih je proganjanje po tramvajima.
- Točno je da nismo imali karte, ali umjesto da nas upute na mjesto gdje da ih kupimo, kontrolori su nas natjerali da im platimo na licu mjesta i rekli su nam da smo grubo prekršili pravilnik poduzeća. Dali smo na kraju 90 KM. Uopće ovako nismo zamišljali Sarajevo - ispričao je Marko iz Zagreba.
Navode Zagrepčana i Brčaka jučer je potvrdila i slika sa Skenderije. Turisti su, vukući torbe, s Baščaršije pješačili ka Autobuskoj stanici.
- Ne želim više ući u tramvaj. Ovo mi je prvi put da sam u Sarajevu, ali ću razmisliti hoću li opet doći - kaže Sonja iz Zagreba.
Ponašanjem zaposlenika GRAS-a razočarana je i Zagrepčanka Marinela.
- Njih ne zanima nikakva priča, ne žele nas ni uputiti gdje da kupimo kartu, samo nas izvedu iz vozila i naplate visoku kaznu - kaže nam Marinela.
Midhat Kulo, direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo, kaže za "Avaz" da su itekako upoznati sa "situacijama" s revizorima.
- Ovo je veliki problem za Sarajevo, ne samo ove nego unazad nekoliko godina. Sve dosadašnje ankete pokazuju da je neljubaznost zaposlenika GRAS-a na prvom mjestu kada su u pitanju žalbe gostiju. Ovakvo ponašanje revizora tjera turiste, na što iz Turističke zajednice ukazuju godinama. Oni bacaju ljagu na Sarajevo i brukaju nas. Godinama to pokušavamo na sve načine riješiti, ali nema efekta - ističe Kulo.
Zna li neko nesto o ovome,ako je ovo istina neko treba podnijeti ostavku i debelo odgovarati. Izgleda da je taj GRAS sramota Sarajeva i kantonalne vlade,...Pored pasa lutalica i ova bruka sa mafijaskom upravom ove nicije bankrot mafijaske firme,.....
Džaba, kad svaka vlada pa i ova ima talove u GRAS-u.
Sjetimo se samo Damira Hadžića koji je svojevremeno prilikom jednog od štrajkova u GRAS-u, otišao tamo i davao podršku štrajkačima.
A vidimo i šta premijer kantona izjavljuje.
Stečaj je jedino rješenje za ovu firmu, samo niko neće da se odrekne kolača.
Iako je Sarajevo za doček Nove 2012. godine posjetilo na tisuće turista, mnogim gostima glavnog grada BiH novogodišnja zabava prisjela je zbog revizora u gradskom prijevozu.
Brojni turisti koji su do Trga djece Sarajeva, gdje je održan doček na otvorenom, odlučili doći vozilima GRAS-a, bukvalno su opljačkani i bili su žrtve revizora koji su u prepunim tramvajima ciljano birali strane goste kako bi im naplatili kazne jer nemaju karte, piše Dnevni avaz.
Avazovi novinari Bili su svjedoci jedne takve situacije kada su posjetitelji iz Brčkog i Zagreba platili visoke kazne, iako su se vozili svega 50 metara.
- Mi smo opljačkani, jer ne znamo kako drugačije nazvati ovo što nam se dogodilo. Prvi put smo u Sarajevu i rečeno nam da je prijevoz večeras besplatan. No, kada su nam revizori rekli da nije, htjeli smo kupiti karte, ali su odgovorili da moramo platiti kazne. Uzeli su nam 150 KM, ostali smo s deset maraka i, umjesto da slavimo, nama se plače - rekli su u subotu navečer gosti iz Brčkog.
Gosti iz Hrvatske također su dolazak u Sarajevo dugo su planirali. No, umjesto dobrog provoda, dočekalo ih je proganjanje po tramvajima.
- Točno je da nismo imali karte, ali umjesto da nas upute na mjesto gdje da ih kupimo, kontrolori su nas natjerali da im platimo na licu mjesta i rekli su nam da smo grubo prekršili pravilnik poduzeća. Dali smo na kraju 90 KM. Uopće ovako nismo zamišljali Sarajevo - ispričao je Marko iz Zagreba.
Navode Zagrepčana i Brčaka jučer je potvrdila i slika sa Skenderije. Turisti su, vukući torbe, s Baščaršije pješačili ka Autobuskoj stanici.
- Ne želim više ući u tramvaj. Ovo mi je prvi put da sam u Sarajevu, ali ću razmisliti hoću li opet doći - kaže Sonja iz Zagreba.
Ponašanjem zaposlenika GRAS-a razočarana je i Zagrepčanka Marinela.
- Njih ne zanima nikakva priča, ne žele nas ni uputiti gdje da kupimo kartu, samo nas izvedu iz vozila i naplate visoku kaznu - kaže nam Marinela.
Midhat Kulo, direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo, kaže za "Avaz" da su itekako upoznati sa "situacijama" s revizorima.
- Ovo je veliki problem za Sarajevo, ne samo ove nego unazad nekoliko godina. Sve dosadašnje ankete pokazuju da je neljubaznost zaposlenika GRAS-a na prvom mjestu kada su u pitanju žalbe gostiju. Ovakvo ponašanje revizora tjera turiste, na što iz Turističke zajednice ukazuju godinama. Oni bacaju ljagu na Sarajevo i brukaju nas. Godinama to pokušavamo na sve načine riješiti, ali nema efekta - ističe Kulo.
Zna li neko nesto o ovome,ako je ovo istina neko treba podnijeti ostavku i debelo odgovarati. Izgleda da je taj GRAS sramota Sarajeva i kantonalne vlade,...Pored pasa lutalica i ova bruka sa mafijaskom upravom ove nicije bankrot mafijaske firme,.....
Nevjerovatno, ovi iz GRAS-a tjeraju inat i pretvaraju Sarajevo u najobičniju provinciju, vraćaju nas u 19.vijek. Ministar saobraćaja u Vladi KS trebao bi zbog ovoga podnijeti ostavku. Srmota šta nam rade primitivci.
E moj ministre serem ti se na funkciju,mrdni malo dupe iz fotelje pa olaksaj ovom narodu,
kaze mi stari da svi penzioneri moraju promijeniti iskaznicu,cijena 5km
je li to nesto novo ili je bilo i ranije
Ministar Lulić prijeti "Centrotransu": Nema samoinicijativnih akcija
Ministarstvo saobraćaja KS neće podržati nijednu samoinicijativnu akciju, bilo da se radi o izlasku "Centrotransa" na linije, GRAS-ovim noćnim vožnjama ili o nelegalnim taksi prijevoznicima, kazao je jučer za "Dnevni avaz" resorni ministar Haris Lulić reagirajući na najave "Centrotransa" da će od 31. januara uvesti svoje minibuse i autobuse na gradske linije kao prije nešto više od godinu i po.
- Reagirat ćemo na sve što je nelegalno. Zna se kakva je procedura dodjeljivanja linija. Ako oni uđu u bilo kakvu vrstu samoinicijativne akcije da vozaju po gradu, to će za nas biti nelegalan prijevoz, što ćemo sankcionirati. To neće raditi Ministarstvo, nego kantonalna inspekcija - istakao je Lulić.
Što se tiče odluke o javnom gradskom prijevozu, Lulić ističe da je "Centrotransu" i GRAS-u odavno dostavljena odluka o javnom linijskom prijevozu da se oni očituju o njoj.
- To napismeno još nisam dobio ni od jednih. "Centrotrans" se ne slaže s nekim dijelovima, a s nekim GRAS, no mi nismo ovdje da udovoljavamo željama prijevoznika, nego da napravimo kvalitetan javni prijevoz u KS - tvrdi Lulić.
S druge strane, tehnički direktor "Centrotransa" Ibrahim Kerla istakao je da su iz te firme čekali Ministarstvo godinu da završi usklađivanje linija gradskog prijevoza.
- Od toga još nema ništa. Čekamo i odluku o javnom prijevozu, ali ništa nije urađeno. Čekat ćemo do 31. januara da Ministarstvo završi usklađivanje, ako to ne urade, mi izlazimo na ceste, pa neka nas love - naglasio je Kerla.