Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post Reply
PM72

#1776 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by PM72 »

Swanfilter,
Sto se tice toga da bi nas vi oslobodili ... Nemoj brate ici tim putem... Spomenuo sam helikoptere, sarajevsku nafaku i odnos do nas ... Da nije bilo Fanaticnih Buzimljanja i Krupljana koji su svoj grad gledali sa druge obale rijeke i samo cekali narednu da se krene preko ... Danas bi mi bili u azilantskim centrima sirom Europe ...
Pogrešno si me shvatio.Da smo imali oružja prvo bi razbili obruč oko Sarajeva pa rastjerali stoku a onda bi DOBROVOLJNO išli u svaki ćošak naše zemlje.Od Bihaća pa do Trebinja.
Dozer

#1777 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Dozer »

Swan+filter... haveru, ti si nesto ocito pobrkao...
O kojoj sarajevskoj logistici pricas...kakvom Alijinom pitanju...? Cega? Koga? Cime?
Kazes "pa nije valjda sve u sverc otislo?". Ja ti kazem - 80%. Danas to, uostalom, svi mozemo vidjeti. Sad se to sve vraca u zemlju kroz Bakira&Co., tj. SDA, i kojekakva "strana ulaganja" u Bristole, Alte, BBI-je, Importane-e, kojekakve Al-Shidije i slicne pizde materine. E, tu ti je zavrsila sva ta silna logistika o kojoj si ti vjerovatno slusao tokom rata.

Ako ti kazem da je specijalna, Vikiceva, na proljece '93 metke brojala na prste, da li ti je to dovoljno da skontas kako je bilo s ostalim MTS-om? Mozes zamisliti kako je tek bilo u armijskim jedinicama?
E, tako kako je specijalna brojala tada, vecina armijskih jedinica su brojale cijelu '92, a i kasnije.
Mislim, letis pred rudo i pricas o necemu o cemu, realno, nemas blage veze i vodis se principom rekla-kazala.

Nista nije uradjeno? Paaa... ja se s tobom mogu i sloziti. Cinjenica je da se moglo uraditi vise, medjutim - nije bilo politicke volje. A zasto je nije bilo, valjda je jasno iz prethodnog pasusa o "stranim ulaganjima". Da ne ulazimo u politicke price, ali svako ko je zelio odraditi neki ozbiljni posao po tom pitanju, bio je na neki nacin maknut. Najflagrantniji primjer ti je Sefer. Covjek htjeo da ratuje, htjeo da zaista nesto napravi, da pomakne s mrtve tacke, da organizuje, a zavrsio je kako je zavrsio - razrijesen, bez zene, a umalo i bez vlastite glave.
Gojeni H

#1778 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Gojeni H »

@swanfilter

Ko je bilo sta pitao obicnog vojnika? Sta je mogao puskomitraljezac ili dozer? Goloruk prema Grbavici, pa ko kome uchera?

Sve ovo sto si rekao za sarajevske jedinice moze se reci i za 2 korpus tokom pada Srebrenice.
Par jedinica je i trazilo da ide da barem probije koridor za izvlacenje naroda.
Uvijek neka supertajna strategija nerazumljiva nama obicnim smrtnicima. I, tresla se gora rodio se mis.

Fakat offtopicimo muski. Nekoliko casnih ljudi lijepo pise o stvarima za koje sam znao samo povrsno s TV-a i od rodice koja je bila na Dobrinji u vrijeme rata. Nek' ba nastave, sta velis?
Ramzess Veliki

#1779 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Ramzess Veliki »

swanfilter wrote: Nit ti ne kontas ili ne zelis kontati ... Ako Alija vas u glavnom gradu nije pitao logistikom, koga je onda?? Nisu valjda 99 % svega dali u sverc? Kazem samo, niste skoro pa nista uradili ... To je sve. Da ste bili hrabri i izdrzali, to niko ne spori, posebno ja ne ...
Da te ja nešto iskreno pitam ... jesi li ti svrn'o pa ti logika nije jača strana? Kontaš li ti da je Sarajevo bilo u okruženju i da ništa nije moglo ući u grad? Kakva Alijina logistika? Kad je Hotonj padao i tenkovi od Stupa prodirali naše linije i nismo imali čime da ih gađamo, specijalci su prenosili jednu po jednu zolju preko piste bježeći od francuza, i svaka je odmah išla u borbu.
Alijina logistika je bila stacionirana u Visokom, i držao je Čengić pod svojom šapom. Tom logistikom naoružavale su se jedinice van Sarajeva, nama je vrlo malo toga došlo. Da je nama ušlo dovoljno oružja, misliš da bi dana bili u okruženju?
smurf

#1780 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by smurf »

Joooooj zemljo otvori se :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Izvinite ljudi na ovakvoj reakciji ali vratih film... Uzimamo vodovod na Mojmilu i imamo bruku protuoklopa, zolja jedno 15-ak od toga jedna ili dvije pune one ostale nosimo radi petokolonasa, kontejnera kamaru a nijedne "bebe" u njima, imam jedno sto pedeset metaka za pistolj, a na pusci dva okvira i jedan u dzepu, dolaze njih dvojica sa papovkom i dva metka te im ja proslijedim municiju iz jednog okvira, naravno moja zolja na ledjima davno ispucana... lik ide na silu oklopa sa dva pistolja... I uzmemo mi jebeni vodovod. Dogadjaj sa dvojicom budala koji su sa cetiri kasikare i tri pistolja zauzeli mitraljesko gnijezdo u Nedzaricima sam vec opisao, ali sve to je na Dobrinji odradilo nekoliko ljudi i nakon izvjesnog vremena vecine tih momaka nema u stroju.
Moj tadasnji najbolji drug je letao sa mnom samo da ne bi ispao picka, te se nije ni trudio da nadje i nabavi ratne opreme, ali zato alkohol nije mogao fuliti da je zazidan :D
Ja do '95. od komande osim tri obroka i kutije cigara dnevno nisam dobio nista, a bio sam opremljen da je Dozer sa svojom ekipom balio. Kako? Pa nesto se nadje, nesto se kupi, nesto se napravi... Nasao komad cohe i sam sebi sio jurisni prsluk, dzepovi bili kao da sam lim rezao ali je bio cvrst i funkcionalan. Prvu futrolu za pistolj sam napravio od platna, kartona i sve to heftao, ali nije mogao ispasti... Kada sam se docepao piste i Butmira kao da sam dosao u raj, sve sam mogao nabaviti.
Ramzes opisa kako su njih dvojica jedne prilike uprtili mts-a za cijelo odjeljenje a to je bio mts od pola bataljona. Bas smo bili strasno opremljeni :-)
Gojeni H

#1781 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Gojeni H »

smurf wrote: Ja do '95. od komande osim tri obroka i kutije cigara dnevno nisam dobio nista, a bio sam opremljen da je Dozer sa svojom ekipom balio.
Frajeru, imao si 3 obroka? I jos pusio pravi duhan? E, fakat ste bili dobro snabdjeveni.
Kad sam vidio lika da pusi neki caj, mislio sam da se dotaklo dno... a onda smo poceli pit' korijen od maslacka. :lol:
swanfilter

#1782 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by swanfilter »

Ramzess Veliki wrote:
swanfilter wrote: Nit ti ne kontas ili ne zelis kontati ... Ako Alija vas u glavnom gradu nije pitao logistikom, koga je onda?? Nisu valjda 99 % svega dali u sverc? Kazem samo, niste skoro pa nista uradili ... To je sve. Da ste bili hrabri i izdrzali, to niko ne spori, posebno ja ne ...
Da te ja nešto iskreno pitam ... jesi li ti svrn'o pa ti logika nije jača strana? Kontaš li ti da je Sarajevo bilo u okruženju i da ništa nije moglo ući u grad? Kakva Alijina logistika? Kad je Hotonj padao i tenkovi od Stupa prodirali naše linije i nismo imali čime da ih gađamo, specijalci su prenosili jednu po jednu zolju preko piste bježeći od francuza, i svaka je odmah išla u borbu.
Alijina logistika je bila stacionirana u Visokom, i držao je Čengić pod svojom šapom. Tom logistikom naoružavale su se jedinice van Sarajeva, nama je vrlo malo toga došlo. Da je nama ušlo dovoljno oružja, misliš da bi dana bili u okruženju?

Bilo je i kod nas raznih igara. Posebno kada je u pitanju hrana ... No, odgovorno tvrdim da El Dorado, kakav ste vi sebi dozvolili i provodili ... To je smijesno ... Koliko je pripadnika Armije BiH u Sa izgubilo zivot u okrsajima sa Jukom, Musanom, ... ?? Sta vam to govori? Vi ste se u Sa igrali rata. Znam, zvuci ruzno ali to je cinjenica. Sarajevo je u ratu bilo ono sto je Arizona postala poslije ... Procitao sam skoro pa sve licne ratne price. Po vasim opisima, licnih prica, vi ste bili i vise nego solidno opremljeni, ponekad se i visak spominje .. O teskom naoruzanju necu jer je SF za sve nas bio ali ste barem imali priliku doci do njega. To sto niste su opet druge price, potencijala je bilo ogromno ... Kraj 94., dolazi ti nama kao helikopter, isporuka dobra i nova. Dobili one plasticne kalasnjikove, novi al sumnjivog porijekla. U 24h pet boraca van stroja zbog raspadanja puske ili eksplozije municije. Sreca pa samo ranjavanje ..

Uglavnom, vi ste znali da srbadija nikada nece pokusati uci u grad jer bi ih i previse kostalo. Kao i vas moguci pokusaj deblokade. Ali, zaboravljate jednu bitnu stvar, branio se je glavni grad drzave. Znaci, drzava ... Alija da se je nalazio u Bihacu, a ponasao se kao Vrhovna Pi ...ina, poslali bi ga Srbima golog. Sjecam se kraja rata, posjeta Silajdzica. Cijela ona zbrka u centru Bihaca, prvi put nakon 92. Zbog onog guranja sam bio primoran nasloniti se na Mercedes sluzbeni. Rece mi cuvar Silajdzica: Umakni se od auta, ogrebaces ... Do cega je vama bilo, moj stari ... Zavrsicu i necu vise. Nisam navikao ovako redovno da se dopisujem ljudima :) . Nego, i u pravu ste sa onim pricama o obicnim vojnicima, pijunima, al dosta toga vam ne pije vode. Iz vasih prica, samo brdo Zuc i ... Da li je Golo Brdo u pitanju? Mi mirise na pravi okrsaj. Sve ostalo je samo svrec i kriminal. Sorry, al na osnovu forumskih prica i debata sam to zakljucio. Lijep pozdrav ...
felsh

#1783 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by felsh »

krajisnik
zajebajes ti malo izgleda :-D
felsh

#1784 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by felsh »

ramzese
kralju kako od cohe jurisni i od kartona holster zivota ti,pa ti napisa ko da si u djecijoj policiji bio u ratu :D
smurf

#1785 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by smurf »

Nije Ramzes pisao vec ja za jurisni i futrolu. Pa ona kozna za TT odvratna, ne'dje visoko stoji pistolj, ne daj Boze da zatreba. Ih kako sam je skockao. Karton je bio kalup i ista je bila oblozena zelenim platnom iznutra i iz vana. A cohani prsluk, ma to je bilo cudo, sad kontam da li je u zivotu, ako nadjem uslikam ga. Svaka dzidza je imala svoje mjesto i bila tamo 'dje meni odgovara. Ali kada se natrpa ne pada ti napamet da jos pancir navuces :-)
Jooooj ta tri obroka, ne daj Boze nikome... Samo grah je valjao. A vala dolaskom u Krajinu svracali smo do kuhinje samo da uzmemo hljeb, meso mi na nos izlazilo. Znam ja da je malo prije nego cemo doci vreca brasna bila 1500 DM, kao sto je u Gorazdu jedno vrijeme kila duhana bila 3000 DM... Ovo me podsjeti na zimu 92/93, slusamo pokidane veze na radiju kad se zena javi iz Splita, place, tesko joj, govori: "Eto sada bih se ja vratila u Sarajevo makar svaki dan samo krompir jela..." jaran izvadi pistolj i izbusi radio :-) Jebo te led, mi zaboravili kako krompir izgleda a ne kakvog je ukusa.
Svakom je njegova bol najveca i tu nema dileme, ali pricati kako je bilo u Sarajevu "dobro" za vrijeme rata moze samo onaj koga apsolutno nije bila briga za desavanja van svoje avlije. Do duse i mi smo dobrim dijelom krivi jer i u najvecim crnjacima smo zbijali sale i zafrkavali se na racun svojih belaja.
Ne znam da li sam spomenuo nekada prije, jeste svercovalo se i u ljeto '92. sa agresorom, prvi sijac na Dobrinji 5 je kupljen od cetnika.
The Patriot

#1786 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by The Patriot »

Ova njegova prica, od ovog Krajisnika, ako je iz tih krajeva, nije nista drugo nego cisti animozitet prema Sarajevu i svemu sto je Sarajevsko. Boli njega kur.c za mrtve i izginule i cinjenice da smo imali oruzja k'o banana na sjevernom polu i cak i cinjenice da smo bili na istoj strani i da smo se borili za istu stvar. Bitne su samo njegove i njemu slicnih price koje su sto oni, sto drugi iskrojili u svojim glavama, pa im Sarajlije krive za sve. Rekoh, necu, ali me nervira. A samo sam se prijavio da ponekad kazem i ja nesto na temu.
Dozer

#1787 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Dozer »

Krajisnik ba...da ti nisi onaj...kako ono bjese///cazinski Rambo ili kako vec :D

Drug, ti si puk'o ko livada, TIta mi :). U Sarajevu se igrali rata? Fakat se nadam da nisi ozbiljan s ovakvim izjavama...
taxidriver

#1788 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by taxidriver »

Ne znam da li je covjek otisao ali znam da ce svratiti ipak da procita sta su mu se sve nagovorili...

Dobro je to da smo svi na ovom svijetu razliciti!
Svakom je njegova muka najteza i svako svoju muku muci.
Medjutim,grozno je i mucno procitati onakve stvari koje je doticni napisao, svakome od nas koji je prezivio sta je prezivio. Nasa generacija je ZBRISANA , potrosena i jos malo pa zaboravljena.
Ne dam ni na jednog poginulog saborca, druga i sugradjanina nikom.
Zato srami se i stidi svega sto si napisao.

Ugodan dan Vam zelim!
Ramzess Veliki

#1789 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Ramzess Veliki »

felsh wrote:ramzese
kralju kako od cohe jurisni i od kartona holster zivota ti,pa ti napisa ko da si u djecijoj policiji bio u ratu :D
E, nisam ja to pisao, ali me podsjeti kad je Muha sebi pravio pancir - izvezao prednju i zadnju stranu prsluka i ušio kožne trake, da stavi poklopce od šahtova, one gusane, a nađe samo jedan, i levat to nosa i trči, a ona ga ploča vuče zemlji, nema na leđima da ga poravna! :lol:
Na kraju nam je dopizdilo pa smo pucali u ploču i pokazali mu da od nje nema fajde.

I da, za oružije ... kad smo - opisivao sam u borbama za Igman, odbili dati Karaveliću oružje, tačno sam rekao - nije nam ga on dao. Naše oružje smo pronašli u napuštenim stanovima iza srba koji su otišli na drugu stranu, ili zarobili u borbama. Jedino smo municiju dobijali. Kita nam je od Alijine logistike ikada došla.
trocadero

#1790 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by trocadero »

Јах, безбели што смо се наиграли рата у Сарајеву ма чудо једно :-)
Мени овај крајишник мирише на "бабиног" 8)
Repetitor

#1791 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Repetitor »

veljaca wrote:
Repetitor wrote:
karanana wrote:malo na ovu temu a malo i generalno....
dezerterstva srba i hrvata 92. a posebno 93....vilsonovo, golo brdo itd.......sta mislite koji je glavni razlog njima bio da prebjegnu?
je li im bilo dosta muke i rata pa su ocekivali laksu situaciju na drugoj strani? jesu li izgubili vjeru u nesto za sta su mislili da se bore kad su se poceli boriti? jesu li se osjecali diskriminirano? jesu li cijelo vrijeme navijali za drugu stranu i cak i pomagali drugoj strani dok nisu docekali zgodnu priliku da predju? jesu li se osjecali diskriminovano (islamizacija).....?
ima li neko zajednicko objasnjenje zasto je 93 sa 70-80% armija bih otisla na 95% muslimansku/bosnjacku?
Evo ja ti mogu odgovoriti konkretno za jedan primjer,iz moje blize okoline,i slučaj koji je 100% istinit.
Momak srbin,jedinac.Pokojni otac mu bio ljudina samo takva.Mlad umro,brigu o njemu preuzima majka.I ako mogu reci da mu je bila vise od majke.
Pocetak rata,ostao momak u Dobrinji sa svojom rajom.Jedno veče,pozovu ga ''prijatelji'' i ''odvedu'' na neki dernek.
Na tom derneku bio jedan kreten, kojem je brat poginuo koji mjesec ranije(brat mu Allah murahmetile bio prva liga momak).Uhvati ga i slomi u njemu sve sto se moglo slomiti.Batinanju se pridruze i ostali.

Momak jedva prezivi.

Poslije ''oporavka'' prijavi se na radnu obavezu,ali posto je bukvalno morao da se krije da ne sretne bilo koga iz te ekipe koja ga je marisala,skonta da mu je sigurnije da ode u Armiju.I bio u vojsci sve do 95-te godine,kada mu neki šupci,kojima je smetao zbog imena i prezimena,naštele da ga iz Dobrinje šuknu na Treskavicu u Bošnjačku brigadu.
Čovjek fino sjeo i skontao da ne bi bilo pametno da ga prekomanduju gore,zbog imena i prezimena,i odluči da plati par hiljada maraka,jednom šupku iz VP Dobrinja,koji njega i njegovu majku propusti na Dobrinji 4,da predje na srpsku stranu.

I kada se rat zavrsio poslije par dana odmah je došao do mene i ispričao mi gdje je poslije toga bio,kako je teklo njegovo prebacivanje na drugu stranu,ko je uzeo pare,kada itd itd...To sad nije za foruma.
Sve drugo jeste, ali ovo nije. Zasto ?
Zato što bi se otvorila jedna druga priča i polemika,gdje bih ja naveo imena i prezimena nekih ljudih iz VP Dobrinja koji su itekako bliski Ismetu bili,koji su uzimali lovu za prebjeg srba,da bi možda neko drugi dosao i osporavao sve ono što sam ja napisao.I tu bi vjerovatno počela rasprava tipa jes tako,nije tako...
Lacrosse

#1792 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Lacrosse »

trocadero wrote:Јах, безбели што смо се наиграли рата у Сарајеву ма чудо једно :-)
Мени овај крајишник мирише на "бабиног" 8)
Ma budala neka.
Ja sam Krajsnik.
Mi smo ratovali sa Srbima, ali nije to bilo ovako prisno kao u Sarajevu.
Krajina je ociscena od neSrba tamo gdje su bili u vecini Srbi.
Na drugom dijelu Krajine bilo je 300 hiljada muslimana i opstine s 99% muslimana.
To su Srbi pokusali destabilizirati Fikretom koji je doveo Crvene Beretke i pokusao napraviti vojsku ali propao.
Smijesno je da neko govori o svercu iz Krajine kad je ova Bosnjacka Krajina hranila Srpsku Krajinu tj. cijelu Srpsku drzavu u Hrvatskoj smo sponzorirali mi, a to na ovaj nacin. Posalje neko iz Njemacke 2000 maraka. To dodje do Fikreta, i Fikret uzme dio, a onda uzme banka u Alijinom djelu dio novca. Od 2000 ostane 1500. I onda kupis vrecu brasna za 1000 maraka od 50kg. A ona kosta ni 100 maraka kod Srba u Hrvatskoj. Sverci podjele 900 maraka i sve u redu. Kila soli, litar ulja, kila secera po 50-100 maraka. Cigareta bila haman marka.
Rat u Sarajevu je bio mnogo prisniji ali su se i igrale politicke igre svih profila i denominacija. Na kraju je "Sarajevska raja" slomljena, a dosle neke nove i druge Sarajlije. Ispalo je da je Alija imao baske svoje Srbe i Hrvate, i da vecina pravih Srba i Hrvata ako nebi ratovali a ono bi barem zaokruzili DA za RS, ili HZ HB. To je ono sto Bosnjaci nisu nikad mogli shvatiti a nisu mogli shvatiti jer su im mediji trubili kako je Sarajevo multi kulti i parlament multi kulti a ovamo za odbranu Sarajeva federalnog poginulo circa 95% muslimana i 2-3 Hrvata, 2-3% Srba. Gdje je tu multi-kulti? I ne samo to, nego poginulo 6500 vojnika od kojih je 105 imalo fakultetsku strucnu spremu. Dakle, izvukli se ovi skolovani i naguzili ove radnike da ginu.
A Krajsnicima nece nikad biti jasno kako se nije moglo osloboditi obruca kad moze se tunel iskopati i kako grad na koji je sletao ogroman avion hrane ili nekoliko njih iz Avijana u Italiji moze imati medijsku paznju a mjesta gdje nije nikako dolazila humanitarna godinama - kao Krajina nakon sto je Fikret blokirao, nemaju nikakvu paznju medija. Ali, to su male, sitne stvari. Ko je god prosao ulicama Grbavice, Dobrinje, Aerodromskog, Stupa, Zuci - od tih mjesta nigdje nije bilo gore. A da se razumijemo nikom nije bilo dobro u ratu, osim onom ko nije imao casti i nije imao svijesti i nije imao obraza. Ali docekasmo da nas takvi predstavljaju i da neki Veliki Srbi tjeraju male Srbe da budu veci Srbi i da neki mujahidi tjeraju male muslimane da budu veliki i da neke ustase iz Hercegovine kazu Hrvatima iz Bosne kako biti pravi Hrvat, e tu ga mi popusismo i od tad do danas vako je kako je.
veljaca

#1793 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by veljaca »

Repetitor wrote:
veljaca wrote:
Repetitor wrote:
Evo ja ti mogu odgovoriti konkretno za jedan primjer,iz moje blize okoline,i slučaj koji je 100% istinit.
Momak srbin,jedinac.Pokojni otac mu bio ljudina samo takva.Mlad umro,brigu o njemu preuzima majka.I ako mogu reci da mu je bila vise od majke.
Pocetak rata,ostao momak u Dobrinji sa svojom rajom.Jedno veče,pozovu ga ''prijatelji'' i ''odvedu'' na neki dernek.
Na tom derneku bio jedan kreten, kojem je brat poginuo koji mjesec ranije(brat mu Allah murahmetile bio prva liga momak).Uhvati ga i slomi u njemu sve sto se moglo slomiti.Batinanju se pridruze i ostali.

Momak jedva prezivi.

Poslije ''oporavka'' prijavi se na radnu obavezu,ali posto je bukvalno morao da se krije da ne sretne bilo koga iz te ekipe koja ga je marisala,skonta da mu je sigurnije da ode u Armiju.I bio u vojsci sve do 95-te godine,kada mu neki šupci,kojima je smetao zbog imena i prezimena,naštele da ga iz Dobrinje šuknu na Treskavicu u Bošnjačku brigadu.
Čovjek fino sjeo i skontao da ne bi bilo pametno da ga prekomanduju gore,zbog imena i prezimena,i odluči da plati par hiljada maraka,jednom šupku iz VP Dobrinja,koji njega i njegovu majku propusti na Dobrinji 4,da predje na srpsku stranu.

I kada se rat zavrsio poslije par dana odmah je došao do mene i ispričao mi gdje je poslije toga bio,kako je teklo njegovo prebacivanje na drugu stranu,ko je uzeo pare,kada itd itd...To sad nije za foruma.
Sve drugo jeste, ali ovo nije. Zasto ?
Zato što bi se otvorila jedna druga priča i polemika,gdje bih ja naveo imena i prezimena nekih ljudih iz VP Dobrinja koji su itekako bliski Ismetu bili,koji su uzimali lovu za prebjeg srba,da bi možda neko drugi dosao i osporavao sve ono što sam ja napisao.I tu bi vjerovatno počela rasprava tipa jes tako,nije tako...
Meni je malo cudno, da si naveo primjer koji nije bas pozitivan po pojedince u Armiji Republike Bosne i Hercegovine ( da se razumijemo - ja to osudjujem sto se desilo tome momku ) ali kazem da je konkretno sa mnom bilo Srba i Hrvata koji su prosli kao i ja - bez razlike sto su to . I onda ne navodis primjer koji i ja osudjujem - navodis ga samo povrsno - ostavljajuci mogucnost manipulisanja i da budu "okrivljeni" i neduzni.
Po meni nisi to trebao ni spominjati - ako neces reci konkrento.

Ko nije bio na Dobrinji - tesko moze shvatiti sta se tamo desavalo ....
Ramzess Veliki

#1794 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Ramzess Veliki »

Moja jedinica na Dobrinji je bila 40% nemuslimana, prvi naš poginuli borac bio je Vinko, poginula Renata ... bili smo svi Bosanci dok to Alija nije zasr'o. Pita mene Miroslav a šta je on sada kad mu Alija ne da da bude Bosanac? A Miro je uradio posla kojeg nisu mnogi bataljoni. Zaslužio je Ljiljana, ali nama se te značke nisu davale.

Bila je i jedna cura koju smo zarobili slučajno u jednoj akciji, otac joj oficir u VRS, mi je sačuvali nepotrebnog ispitivanja i ostala sa nama, dali joj pušku i vojnu knjižicu i pucala poslije na svoju bivšu stranu. :thumbup:
Nekako s proljeća

#1795 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Nekako s proljeća »

Miro K.?
Last edited by Nekako s proljeća on 07/06/2013 07:28, edited 1 time in total.
hamza_sa

#1796 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by hamza_sa »

Hajmo prijatelji malo spustiti loptu na zemlju. Pa, nije nam vise 19 godina da se palimo na svacije misljenje i ulazimo u raspravu sa njim tipa jeste bilo ili nije.

Forum je takva stvar da se na njega moze svako prijaviti i pisati sta hoce. To pisanje niti moze umanjiti niti uvecati ono sto se je dozivilo na Dobrinji. Istina je jedna.

O, toj istini ovdje treba da se pise. Da se ne zaboravi, ali i radi nas samih.

Vjerujem da vecina vas koji ste se borili na Dobrinji nece sebi dozvoliti da pisanje ma koga iskrivi sliku o desavanjima u nasem herojskom naselju.

Mozemo se mi danima raspravljati sa nekim jesmo li imali naoruzanja ili ne, jesmo li imali uniforme ili ne, jesmo li imali svu potrebnu logistiku ili ne. Ja znam kakav sam bio u tim danima. Kako sam bio naoruzan i kako sam bio obucen.

Kada sam 28.05.1992. godine ranjen u nogu, na sebi sam imao crnu rolku, ispod nje jos nekakvu majicu, potom nekakve crne pantalone, ispod njih trenerku, a ispod nje one stare vojnicke duge gace. Znalo navece biti dobro hladno (hahaha). I naravno adidaske.

Ako, to neko smatra NATO opremljenoscu, kako ga ja mogu ubjediti u drugacije?!?!

Ili za primjer, izjava onog krajisnika da nismo nista uradili. Kako mi mozemo nekoga ubijediti u suprotno, a posebno nekoga ko nije nikada ni bio na Dobrinji.

Kako mu objasniti da je na lini razgranicenja izmedju D2 i D4 u sustini bila granica izmedju BiH i Srbije. Da je tu bilo nemoguce bilo sta napraviti u napadackom smislu. A, to sto ne vidi uspjeh u zaustavljanju daljeg naprdovanja neprijatelja u herojskoj borbi, sa svom nabrojanom od njegove strane NATO opremom, kako da mu ja to objasnim?!

Kako da mu objasnim da se ne sjecam jesam li uopce spavao do gore pomenutog ranjavanja?! Ili, kako mu objasniti da smo ignorisuci silnu logistiku, ipak mi tih dana iz samo sebi znanog ceifa jeli iz dana u dan nake peksimete i naku corbu od trava koje je pokojna Stela ubrala ispred zgrade. I to jos bez ulja i zacina.

Zbog svega nabrojanog, ja vas molim da se ne "palite" vise na raznorazna pisanja i da nastavimo tamo gdje smo stali.

Istine radi.
hamza_sa

#1797 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by hamza_sa »

Nekako s proljeća wrote:
Sarajmen wrote: Uploaded with ImageShack.us
Image

Uploaded with ImageShack.us
Bila je moja velika prijateljica. Pocetak agresije proveli smo zajedno do njenog odlaska u Specijalnu.
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#1798 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Woody »

Evo, @hamza_sa, ti pokušavaš pomiriti nekoga ko se i ne svađa :-)

Ali, s druge strane moraš shvatiti i psihologiju nas aktivnih učesnika ovog baksuznog rata.

Svi ovdje napadaju Krajišnika (mislim na @swanfilter, nije Momčilo neuzubillah, njega i treba napadati :wink: ), a čovjek je samo iznio neke stvari koje njemu (logično) nisu jasne. Prvo, on ne može pojmiti termin urbanog ratovanja. U Krajini (znam poslalo me tamo 1995), se vodio jedan rat, onako, iz udžbenika. Jedna vojska u napadanju - druga vojska u povlačenju, linije se pomjeraju po nekoliko desetina kilometara dnevno, padaju gradovi, osvajaju se kote, taktika, štapske karte, oklop, podrška artiljerije i avijacije. Sve ono što su nas učili u JNA. I sad, on pokušava da povuče paralelu i izjednači sklop okolnosti, što je nemoguće. Na Dobrinji je, vojnički rečeno, situacija je do proljeća 1993-e (zapravo od 14 juna 1992, kada UNPROFOR zauzima aerodrom), manje-više bila status quo. Sve što se radilo je više bilo psihološke prirode, odnosno: 24/7 snajperisanje, taktičko granatiranje nakon dužih pauza da se protivnik opusti, blokada svega i svačega, nego što bi vojnički rečeno bila namjera ovladavanja teritorijom. Naravno, niko ponuđenu mogućnost ovladavanja ne bi propustio, ali to je već bila stvar makro-političkih špekulacija u smislu podizanja embarga na naoružanje, odnosno NATO intervencije, što je bilo nerealno.

S druge strane, ono što mene brine, a to je naveo i @Lacrosse, moj stari znanac, je njihovo neshvatanje vojnog angažmana ne-Bošnjaka u Sarajevu. To njima, jednostavno, ne ide u glavu. Oni (a kao i većina stanovništva u BiH) imaju percepciju rata sasvim različitu od Sarajlija (nekih). Znam kada sam bio u Krajini, oni su rat definisali kao isključivo sukob Srba i Bošnjaka. Nije kod njih bilo neke razlike između Jove Divjaka (ako su ikada i čuli za njega) i Manojla Milovanovića, a Bogić Bogićević s ni po čemu nije razlikovao od Radovana. Ali, to je tako-kak je, jebaji ga sada.

A ja, dobri moj @hamza_sa, da ti ne zaboravim reć': svi smo mi ovdje uvjereni da govorimo istinu. Samo zavisi šta je ko vidio za vrijeme rata, odnosno šta ko pamti. A to kod insana nemožeš promijeniti, živ ti meni bio :thumbup:

Vidi što sam nešto fin danas, a inače nemam običaj :?
Dozer

#1799 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Dozer »

Fakat...na cemu si...? Daj malo i raji ba :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1800 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Chmoljo »

na forumu je :stidljiv:
Post Reply