stochar wrote:Politička stranka je skupina ljudi koji se udružuju radi cjelovitog nastupa u društvu. Političke stranke obično se svrstavaju u smjerove koje zauzimaju glede socijalnih i ekonomskih pogleda, na sljedeće smjerove: lijevo, centar, desno. Postoje i također i stranke koje se opisivaju kao ultra lijeve, lijevo-centar, desno-centar, ultra desne. Mnoge stranke nastale su kad odgovor na duštvena zbivanja kroz povijesni razvoj neke zemlje. U mnogim zemljama u kojima je demokracija ima duge i duboke korijene, unutar države postoje većinom dvije glavne stranke, i možda jedna ili dvije manjinske.
tenk ju. daljnom površnom analizom utvrdili bismo da te demokratije imaju ukrupnjenu političku scenu jer imaju druge načine zauzdavanja stranaka - institucije i javnost. jer, logično, ako im je demokratija dugog vijeka, onda je i institucionaliziranost tj. poštivanje institucije, a ne pojedinca koji je vodi.
a to sve čemu služi? pa naravno, zauzdavanju stranaka tj. njihove prirode da se u sve i svašta petljaju.
što mlade demokratije imaju više stranaka? pa zato što je jedino kratkoročno efikasno, bez jakih institucija, druga stranka. treća, četvrta, peta...
a sve to opet govori, kakve su stranke.
i sad citiram sebe
tako i stranke isto žele - velike ovlasti, malu odgovornost. pa mislim, ti si opisao svaku partiju na dunjaluku. 
kažeš oni žele. pa drug, ko ih *ebe (pardon maj frenč), i neka žele šta žele. kako su se stvari odvijale, ocijeniće glasači. i kakva njihova ocjena bude tako će se i SDP morati ponašati. ko će ih pitati za njihove želje?

dakle, to je bila jedna namjera gornjeg citiranog dijela, da se kaže da je SDP stranka kao i svaka druga, i da ima te "slabosti" da atakuje na resore i institucije jer u mladim demokratijama njihovo funkcionisanje ovisi od pojedinaca koji ih vodi. a taj pojedinac dolazi iz stranaka, uglavnom. ili je bar podržan od stranaka. pa su takve akcije logične, a ti ih opisuješ kao nešto čega se treba stidjeti
btw. totalno si fulio ono sa Kim... jer ti upoređuješ individuu sa političkom strankom. a analogija je išla skroz u drugom smjeru, tj. priroda čovjeka, sa prirodom stranke. kako se ne bi čudio mojoj toj želji da povali dotičnu, onda mi nije jasno ni zašto se čudiš prirodi stranke, a to je bio i moj prvi post ovdje večeras (i debelo sam zažalio zbog njega već...)
a u vezi sa predizbornim obećanjima, stvarno ne kontam šta sam ja to "otvoreno" rekao?
kao, sad su njihove lazo u redu,m jer su lagali da nas pridobiju, pa da nas mogu jebati do 2014., kada ce nam pred izbore obecati nove lazi kako bi nas, kao i ovi od 1995. mogli jebati jos cetiri godine? super, drago mi je da je to neko napokon otvoreno rekao!
a to na valjda moje:
da će se SDP-ovci, ako izgube izbore morati povinovati ocjeni njihovog rada? bez obzira na njihove lične želje?
kako si ti upleo ovdje predizborna obećanja, stvarno mi nije jasno... i otkud ti SDA i SBiH...
kako god, nastavi svoju tradiciju od 2003. gud najt.