Sam svoj majstor

Post Reply
zposao

#1776 Re: Sam svoj majstor

Post by zposao »

kuli1961 wrote: 07/01/2024 21:36
Koji je prihvat, nisam siguran no i meni se po glavi vrti 1/2-20- vjerovatno ima ukucano na glavi,a to je stvar provjere.
Medjutim, nisam siguran da je nepreciznost/vidljiv luft glave baš do glave, moguće je da je i do seta kvačila, jer se luft vidi bas kod spoja lamelica (opcija rada- vijak, burgija, čekić i jacina udara) sa glavom. A to cu saznati tek kada skinem glavu, što za sada vrlo vrlo teško ide. Moraće se duze natapati sa WD 40, možda i malo pomoći čekićem- znas onu "old school" vadjenja zapeklog vijka...
Iako sam vrlo zadovoljan ovim Einhell-om, ipak je to samo malo napredniji DIY alat, kome je radni vijek ipak dosta kraći nego kod kvalitetnijeg, profesionalnijeg -Bosch, Makita, Metabo (ma iskreno, "vodu navlačim" na Metabo.. :-D )
Šalu na stranu, kad je otvorim, znacu gdje nastaje luft, pa ću onda odlučiti šta mi je raditi.
To sada svakako nije i ne može biti nikakav prioritet, jer sam si uveo diktaturu finansijske samo/discipline :-D - ugovorio sam kupovinu novog auta, pa je vraćanje "minusa" apsolutni prioritet.
Čini mi se da i ja imam sličan ako ne isti problem. Ista je mašina u pitanju i isto tako pri vrtnji se vidi otklon. Ali zanimljivo je da je burgija centrirana a glava bušilice vrluda. Zbog toga nisam dosad ništa htio rastavljati dok god buši precizno.
Padalo mi je na pamet isto kao i tebi da je problem možda u kvačilu.

P.S. kad si već spomenuo WS-40 , nemoj zaboraviti da je šaraf koji drži glavu obrnutog navoja.
kuli1961

#1777 Re: Sam svoj majstor

Post by kuli1961 »

Da, znam da je lijevi navoj centralnog vijka.
Ali, nije loše podsjetiti- hvala :thumbup:
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#1778 Re: Sam svoj majstor

Post by JoseMujica »

ima li ko da zna kako se rješava ili ko rješava ova problem:

curi mi voda niz dimnjak koji se ne koristi i stalno izbacuje vlagu na zidu
Hakiz

#1779 Re: Sam svoj majstor

Post by Hakiz »

JoseMujica wrote: 08/01/2024 11:36 ima li ko da zna kako se rješava ili ko rješava ova problem:

Prvo bi trebalo, naravno, provjeriti u kakvom su stanju vrh dimnjaka i krov. Bilo je kiša, evo i snijeg, da li je ušlo kroz poklopac dimnjaka, oštećenje u vrhu (izloženom dijelu) dimnjaka ili je krov oštećen.

Ako je stan treba da predstavnik ulaza pozove upravitelja, ako je kuća, dimnjačare zvati ili da sam pregledaš. Ne mora biti uopšte dimnjak, dimnjak može biti samo najlakši put koji je pronašla voda, a koja je "izvire" negdje drugo. Uz to, ako je stan, voda ne mora biti iz vodovodnih instalacija, može biti i od instalacija grijanja.

Tako bih ja, možda i griješim.
Hakiz

#1780 Re: Sam svoj majstor

Post by Hakiz »

zposao wrote: 08/01/2024 11:14
kuli1961 wrote: 07/01/2024 21:36
Koji je prihvat, nisam siguran no i meni se po glavi vrti 1/2-20- vjerovatno ima ukucano na glavi,a to je stvar provjere.
Medjutim, nisam siguran da je nepreciznost/vidljiv luft glave baš do glave, moguće je da je i do seta kvačila, jer se luft vidi bas kod spoja lamelica (opcija rada- vijak, burgija, čekić i jacina udara) sa glavom. A to cu saznati tek kada skinem glavu, što za sada vrlo vrlo teško ide. Moraće se duze natapati sa WD 40, možda i malo pomoći čekićem- znas onu "old school" vadjenja zapeklog vijka...
Iako sam vrlo zadovoljan ovim Einhell-om, ipak je to samo malo napredniji DIY alat, kome je radni vijek ipak dosta kraći nego kod kvalitetnijeg, profesionalnijeg -Bosch, Makita, Metabo (ma iskreno, "vodu navlačim" na Metabo.. :-D )
Šalu na stranu, kad je otvorim, znacu gdje nastaje luft, pa ću onda odlučiti šta mi je raditi.
To sada svakako nije i ne može biti nikakav prioritet, jer sam si uveo diktaturu finansijske samo/discipline :-D - ugovorio sam kupovinu novog auta, pa je vraćanje "minusa" apsolutni prioritet.
Čini mi se da i ja imam sličan ako ne isti problem. Ista je mašina u pitanju i isto tako pri vrtnji se vidi otklon. Ali zanimljivo je da je burgija centrirana a glava bušilice vrluda. Zbog toga nisam dosad ništa htio rastavljati dok god buši precizno.
Padalo mi je na pamet isto kao i tebi da je problem možda u kvačilu.

P.S. kad si već spomenuo WS-40 , nemoj zaboraviti da je šaraf koji drži glavu obrnutog navoja.
Možete li staviti slike, interesuje me o čemu se radi. Kod mene nema otklona, jedino što ima prazan prostor koji mora biti da bi se glava pri korištenju udarne opcije mogla pomjerati naprijed-nazad (u tijelo i iz tijela bušilice). Ako je kod vas dvojice ista stvar, možda nije uopšte "kvar", nego, kako je u pitanju ipak jeftin alat, glava pri montaži u proizvodnji nije baš poravnata "u milimetar".

Sada sam provjerio, kod mene je glava u nivou prstena za biranje opcija, možda 1-2 mm unutra i kada se stavi u udarnu opciju i pritisne (udarna opcija neće raditi ako mašina ne osjeti da je glava pritisnuta), uđe malo unutar prstena i onda dok radi izlazi do tog nivoa i vraća se unutra.

Pa možda je kod vas glava montirana tako da nije tih 1-2 mm unutar prstena i onda ima taj luft. Ako radi kako treba to je onda OK, samo što "ružno" izgleda.

Kao što rekoh, jeftin alat. A i kod skupih se dršavaju problemi, po youtubeu i ostatku interneta sve više ljudi govori da je i kod skupih alata i "poštovanih" brendova vidljiv pad kontrole kvaliteta. Smanjuju troškove.
holowey

#1781 Re: Sam svoj majstor

Post by holowey »

JoseMujica wrote: 08/01/2024 11:36 ima li ko da zna kako se rješava ili ko rješava ova problem:

mogao bi biti opsav oko dimnjaka ili nedostaje "kapa" na dimnjaku...limar krovopokrivac ili limar + dimnjacar
Filter

#1782 Re: Sam svoj majstor

Post by Filter »

opsav oko dimnjaka, kapa na dimnjaku ili je nesto zapelo u dimnjaku pa se voda kanalise.
da li je mokro dole kod vratanca za ciscenje dimnjaka?
kad je zadnji put ciscen dimnjak?
zovni cadju da prodzara kuglom koji put. mozda je nesto zapelo, pa se na tom mjestu voda skuplja.
i na kraju limar da pogleda opsav i eventualno napravi siru kapu.
JoseMujica

#1783 Re: Sam svoj majstor

Post by JoseMujica »

Hakiz wrote: 08/01/2024 12:06

Prvo bi trebalo, naravno, provjeriti u kakvom su stanju vrh dimnjaka i krov. Bilo je kiša, evo i snijeg, da li je ušlo kroz poklopac dimnjaka, oštećenje u vrhu (izloženom dijelu) dimnjaka ili je krov oštećen.

Ako je stan treba da predstavnik ulaza pozove upravitelja, ako je kuća, dimnjačare zvati ili da sam pregledaš. Ne mora biti uopšte dimnjak, dimnjak može biti samo najlakši put koji je pronašla voda, a koja je "izvire" negdje drugo. Uz to, ako je stan, voda ne mora biti iz vodovodnih instalacija, može biti i od instalacija grijanja.

Tako bih ja, možda i griješim.
krov je ok sigurno, nema ni vodovodnih instalacija na tom dijelu... najprije da ulazi na otvor dimnjaka kako kiša pada i onda jednostavno curi niz dimnjak, skupi se na rupi od otvora i izbaci vlagu na zid.

Dimnjak je bio začepljen prije, pa sam ga ja čistio, a ne koristi se nikako.

Šta mi je rješenje?
JoseMujica

#1784 Re: Sam svoj majstor

Post by JoseMujica »

Filter wrote: 08/01/2024 13:44

opsav oko dimnjaka, kapa na dimnjaku ili je nesto zapelo u dimnjaku pa se voda kanalise.
da li je mokro dole kod vratanca za ciscenje dimnjaka?
kad je zadnji put ciscen dimnjak?
zovni cadju da prodzara kuglom koji put. mozda je nesto zapelo, pa se na tom mjestu voda skuplja.
i na kraju limar da pogleda opsav i eventualno napravi siru kapu.
krov je ok sigurno, nema ni vodovodnih instalacija na tom dijelu... najprije da ulazi na otvor dimnjaka kako kiša pada i onda jednostavno curi niz dimnjak, skupi se na rupi od otvora i izbaci vlagu na zid.

Šta mi je rješenje?
JoseMujica

#1785 Re: Sam svoj majstor

Post by JoseMujica »

holowey wrote: 08/01/2024 13:18

mogao bi biti opsav oko dimnjaka ili nedostaje "kapa" na dimnjaku...limar krovopokrivac ili limar + dimnjacar
e nema te kape...vjerovatno mi to treba...ko to radi?

krov je sigurno OK
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#1786 Re: Sam svoj majstor

Post by Bobi »

Stavi kakav šešir na dimnjak :D, ne znam kako se to stručno zove ona kapica sto ih vidjaš :D.
Bobi
Forum administrator

#1787 Re: Sam svoj majstor

Post by Bobi »

A nek napravi okapnicu na otvorima, stavi lim sa smanjenim obimom otvora dimnjaka, tako sta god ima vode kapat ce pravo do dna nece se slijevat uz stijenke dimnjaka.
sumirprimus

#1788 Re: Sam svoj majstor

Post by sumirprimus »

kapa za dimnjak(limena) :)

Image
Filter

#1789 Re: Sam svoj majstor

Post by Filter »

JoseMujica wrote: 08/01/2024 14:10

Šta mi je rješenje?
zovi limara da napravi kapu. ili ti uzmi mjere, otidji limaru da napravi i postavi na dimnjak.
malo mi je neobicno da non stop kvasi. vecina dimnjaka nema kape a nema ni problema sa vlagom.
mali je otvor da toliko nalije svaka kisa. ali kreni od necega. kapa na dimnjaku je super stvar.
Bobi
Forum administrator

#1790 Re: Sam svoj majstor

Post by Bobi »

sumirprimus wrote: 08/01/2024 14:17 kapa za dimnjak(limena) :)

Image
Eto prodaj mu,mozes i montirat jaranu svom :D.
JoseMujica

#1791 Re: Sam svoj majstor

Post by JoseMujica »

Image
evo rješeno....zvao dimnjačara i kaže mi čovjek treba ti limar...pa sam našao jednoga

hvala vam svima koji ste odgovorili :thumbup:
Filter

#1792 Re: Sam svoj majstor

Post by Filter »

Bobi wrote: 08/01/2024 14:12 Stavi kakav šešir na dimnjak :D, ne znam kako se to stručno zove ona kapica sto ih vidjaš :D.
"sesir" u dimnjaku :mrgreen:
https://vukajlija.com/sesir-u-dimnjaku/546188
sumirprimus

#1793 Re: Sam svoj majstor

Post by sumirprimus »

Bobi wrote: 08/01/2024 14:20

Image
Eto prodaj mu,mozes i montirat jaranu svom :D.
ja ti ne radim ni za mnogo vece pare kamol ovo, prije bi mu sredio majsotra da mu dzaba uradi, drugarski naravno :)
pemanapemani

#1794 Re: Sam svoj majstor

Post by pemanapemani »

Trebao bih savjet.
Ispred kuće imam 2 betonska platoa cca. 20 metara kvadratnih. Betonirano je 2019. godine, ali je beton na mjestim oštećen, jer smo prve zime na dijelove bacali sol.
Sad bih htio postaviti kamene ploče, odnosno, kamen nepravilnog oblika. Postavljao sam obične betonske ploče na pijesak ili rizlu, ali nikad nisam radio postavljanje kamena na beton.
Beton sam mislio dobro oprati i premazati nekim kvalitetnijim grundom.

Trebao bi mi savjet koji kamen koristiti za područje Sarajeva i sa kojim materijalom lijepiti kamen i popuniti fuge?
moimoi

#1795 Re: Sam svoj majstor

Post by moimoi »

Pasiflora wrote: 18/02/2011 12:19 Mrak tema :!:
Treba mi savjet - imam jedn stok u stanu koji je bivsi vlasnik premazao nekom masnom sivom bojom.
Taj stok nije bas na vidnom mjestu (spajz) ali mene glava zaboli cim samo pomislim na njega. Htjela bih ga prefarbati, ali mi je neko rekao da treba sadasnju farbu nesto paliti ili sl.
Mogu li to samo dobro izsmirglati ili sta da radim? Kako da ga dovedem u stanje za farbanje?
Je li imaju i vrata ili je samo stok? Koliko je debelo nanjeta boja?

Inace ako opet mislis bojiti dovoljno je ismirglati malo… najbolje i najlakse slajfericom. Moze i rucno al traje :D
Filter

#1796 Re: Sam svoj majstor

Post by Filter »

mislim da je kuli pisao o skidanju starih uljanih boja sa nekom tecnosti. treba pretamburati ovu temu ili onu njegovu o vikendici... ili google :D

mene zena munta godinama da prebrusimo stare stepenice, ja odolijevam. teska borba, rovovska :lol: :lol:
kad se sjetim bugije i prasine od stokova :cry: fala, jok ponovo u to sranjce.
moimoi

#1797 Re: Sam svoj majstor

Post by moimoi »

Filter wrote: 15/01/2024 13:14 mislim da je kuli pisao o skidanju starih uljanih boja sa nekom tecnosti. treba pretamburati ovu temu ili onu njegovu o vikendici... ili google :D

mene zena munta godinama da prebrusimo stare stepenice, ja odolijevam. teska borba, rovovska :lol: :lol:
To ako zelis da dodjes do drva.. al ako ce opet farbat ne vidim poentu
Filter

#1798 Re: Sam svoj majstor

Post by Filter »

moimoi wrote: 15/01/2024 13:18
Filter wrote: 15/01/2024 13:14 mislim da je kuli pisao o skidanju starih uljanih boja sa nekom tecnosti. treba pretamburati ovu temu ili onu njegovu o vikendici... ili google :D

pa onda ne treba ni masina. lagano rukom osmirglati, obrisati krpom i ofarbati
moimoi

#1799 Re: Sam svoj majstor

Post by moimoi »

Filter wrote: 15/01/2024 13:27
moimoi wrote: 15/01/2024 13:18

pa onda ne treba ni masina. lagano rukom osmirglati, obrisati krpom i ofarbati
Lakse je ako si zeMsko :D Polazim od sebe :lol:
Filter

#1800 Re: Sam svoj majstor

Post by Filter »

moimoi wrote: 15/01/2024 13:32
Lakse je ako si zeMsko :D Polazim od sebe :lol:
:lol: ima i ta mjesta
Post Reply