da nisi pogrijesio rupuradostan dan wrote:nema razloga za ironiju...ja mu jednom sipO sintetičko...zamaL mi nije izdahnuo, na moje oči.
Škoda all about
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- _mufljuz_
#1776 Re: Škoda all about
-
radostan dan
#1777 Re: Škoda all about
pričO mi čoEk, isto tako probO, rekli mu - čuli smo mi za matu, aplicirO nam skoro za penziju, kaže - priznajte mi bar status spoljnjeg saradnika._mufljuz_ wrote:sta ti je svabo vec je osamdesšeste unosio podatke o servisu na servere u wolfzburguradostan dan wrote:ma jok, neću da se namećem, šestica sa lagera biće ok.bitanga_sa_otesa wrote:@ radosni u volsburgu bi ti dali novu sedmicu za njega![]()
edit - zaboravih napomenuti, ima i urednu servisnu knjižicu, mate iz gruda je uredno popunio do devedesetosme, kad sam ga kupio.
pali na svakih 100 kilometara, stanem i drmnem jednu s nogu jbg i nastavim, i tako opet nakon sto kilometara.de mi reci pali li ti se lampica "plese stop servis now"?
ako pijem pivu, onda na svakih 50, jbg, moram pišati.
-
radostan dan
#1779 Re: Škoda all about
očiju mi... 
- pajero
#1780 Re: Škoda all about
Ma pusti ba drvosjecu samo zakuhava. Sve lafo hvali Skodu a mene nagovorio da kupim onu francusku kantu C4 hahahahaaaa Ali se zajeb'o auto ko lutka...hahahahaaaasema911s wrote:Drvosjeca. Nemoj Citroen psa u losem kontekstu razapece Te ljupkoljupci.,.,. Moras to hvalit da je najboljee
-
citroen xm
#1781 Re: Škoda all about
Kaži ti nama na čemu si da i nama bude dobro. Napade me čovjek iz čista mira zato što predložih dva auta.zmajadaH wrote:Čuj "odvadište" kao da je vo rudonja pa ga odvadišmo od djeteline :scitroen xm wrote:Čovjeka odvadiste od oktavije 1.4, a preporučujete mu Citroen 1.2.
E ovo je iskrivljena slika Bosne.
Evo, ovo možda nije loš izbor.
http://www.olx.ba/artikal/16036812/toyo ... -6-benzin/
A i ovo
http://www.olx.ba/artikal/15471001/reno-laguna/
A tvoja je slika ispravna u tolikoj mjeri da mu predlazes auta stara 7 godina na pragu ovoga i onoga.
Pogotovo ove tojote koju je vozila dama sa kosevskog brda.
Onako receno hercegovci na pojavu kesa citraca bi dali za samo 4 milje vise od cijene tojote.
Bas ti je slika ispravna i rezonska.... Da mi je znati koje eminetno vozilo ti vozis.
@radosni nisam znao za limit od 13 milja...oprosti sto se petljam....
Odvaditi je narodni izraz i ja smatram da i narodne izraze treba nekada upotrijebiti jer jelde nismo svi kao ti odrasli u kraljičinoj plati.
Takođe vidim da nemaš apsolutno nikakvog smisla za humor. Ovde kada spomeneš neko auto, obično ljudi predlažu VW. Onda si došao sa Citroenom slabijeg motora od škode pa sam zato naravno kroz šalu rekao da je to iskrivljena slika BiH. Čak je bio i smajli.
Na kraju predložih čovjeku auta sa malom kilometražom i 7 godina starosti. Izgleda da smo postali Švajcarska pa su nam auta od 7 godina dinosaurusi.
To šta ja vozim je rečeno već 10 puta. Samo za tebe ću ponoviti. Audi star 25 godina i vrlo sam zadovoljan, izgleda zadovoljniji od pola vas sa daleko skupljim autima. Dobro je novo auto, ali kao što reče čovjek, nije sve u autu, postoje i druge stvari koje život znače.
radostan dan wrote: tu smo gdje smo...
ili ćemo bembaru buraz, onu džipčinu od 40 milja, zavaliti se u kredit, a u džepu pedeset maraka, i bog te veselio...![]()
znate šta sam primjetio, hodeći ovim prostorima...što veća bijeda, to veća želja da se pokaže/dokaže/prezentuje neki veći/bolji status, imovno stanje...bilo kroz kvadraturu, bilo kroz automobile, bilo kroz zlato.
što niži nivo, to veći nesklad između primanja-realnog statusa i broja kvadrata, kubika, prstenja i lanaca .
a to opet nije ništa, kako je kod onih veselih crnogoraca....ono je skoro sve za psihijatrije.
al to sad nije tema...
-
kolektor
#1782 Re: Škoda all about
Imam problem sa desnim ogledalom, u pitanju je oktavija 2. Jednostvano otpalo je staklo, ali nije se razbilo. Vjerovatno je usljed koristenja grijanja vremenom unutar spigle oslabilo neko ljepilo koje je drzalo staklo zaljepljeno. Ima li ko kakav prijedlog da se to rjesi? Mozda neka kvalitetna dvostrana ljepljiva traka?
-
ado-šampion
#1783 Re: Škoda all about
http://www.klix.ba/auto/skoda-ponovo-ob ... /150413119
Skoda grabi naprijed. Iako sad imaju manje-vise konkurentne cijene (Fabija bez manje-vise). Dokaz da se prodaje konkurentan a ne jeftin auto.
Skoda grabi naprijed. Iako sad imaju manje-vise konkurentne cijene (Fabija bez manje-vise). Dokaz da se prodaje konkurentan a ne jeftin auto.
-
citroen xm
#1784 Re: Škoda all about
A šta onda Dačija dokazuje? I ona obara sopstvene rekorde i odlično se prodaje.ado-šampion wrote:http://www.klix.ba/auto/skoda-ponovo-ob ... /150413119
-
tempuser
#1785 Re: Škoda all about
Osim sto ne vidim svrhu komentara jer tema nije Dacia, niko ne spori njen uspjeh, za respekt je, ali treba uzeti u obzir ukupan broj prodatih i ucesce na trzistu. Ucesce Skode na trzistu Europe u 2014 je 4,42%, ucesce Dacie 2,8%, razlika je preko 210 000 prodatih jedinica, Octavia 8 najprodavaniji auto u EU u 2014. sto vise-manje odgovara na tvoje pitanje. Dacia dokazuje da se odlicno prodaje, da obara rekorde ali da jos uvijek znacajno zaostaje za Skodom po broju prodatih i ucesca u trzistu.
- golfiista
#1786 Re: Škoda all about
Platiti gradski automobil skoro 30k KM nije normalno ponašanje. Tačnije, za psihijatra definitivno, pa makar to bila i mrtva Škoda.
Octavija je druga priča i trpati je u isti koš sa Fabijom je neozbiljno.
-
ado-šampion
#1787 Re: Škoda all about
dupli
Last edited by ado-šampion on 14/04/2015 13:05, edited 1 time in total.
-
ado-šampion
#1788 Re: Škoda all about
Ne znam sta Dacija dokazuje, ali ovim se pokazuje da Skoda kako ima konkurentne cijene prodaje se bolje neko ikad, odnosno bolje nego sto se prodavala kad je bila jeftina. Pisao sam vec na ovoj temi, Octavija prvi put usla u evropski top 10 sad kad ima konkurentnu cijenucitroen xm wrote:A šta onda Dačija dokazuje? I ona obara sopstvene rekorde i odlično se prodaje.ado-šampion wrote:http://www.klix.ba/auto/skoda-ponovo-ob ... /150413119
[/quote]golfiista wrote:Platiti gradski automobil skoro 30k KM nije normalno ponašanje. Tačnije, za psihijatra definitivno, pa makar to bila i mrtva Škoda.
Mislim da zestoko pretjerujes. Po cemu je Fabija gradsko auto? Osim po klasi kojoj pripada. Ima mjere ko Golf 3. Unutrasnji prostor objektivno (mjerljivo) nesto veci nego kod Golfa 3. Motorizacija i oprema se ne moze porediti izmedju dva auta. Prije nekih 18 godina Golf 3 je dobar bio 30 hiljada.
Sva auta u toj klasi ako hoces bolji motor i dobru opremu idu na 30 k KM ili 15 k eura, osim oni koji su na akcijama. Eno reklamiraju novi Hyundai i20 od 22000 KM, Pezo 207 od 22000 KM, sto znaci osnovni motori i goli modeli. Ni ja realno ne bi toliko dao za takvo auto, radije polovan kompakt s dobrom opremom po zelji, ali ne osudjujem izbor onih koji misle drugacije. Jedino ako smatras da su svih onih 2,5 miliona ljudi u EU koji su se u 2014. odlucili za auto ove klase svi redom prihijatarski slucajevi.
- golfiista
#1789 Re: Škoda all about
Došlo je do provale.Mislim da zestoko pretjerujes. Po cemu je Fabija gradsko auto? Osim po klasi kojoj pripada. Ima mjere ko Golf 3. Unutrasnji prostor objektivno (mjerljivo) nesto veci nego kod Golfa 3. Motorizacija i oprema se ne moze porediti izmedju dva auta. Prije nekih 18 godina Golf 3 je dobar bio 30 hiljada.
Izvini ali se nisam moga suzdržati. Golf 3 već dvije decenije nije mjera bilo čemu. To što neko živi u 90-im nije problem poimanja automobilskih klasa.
Za Fabiju sa najbolijim motorom i najboljom opremom sšto postoji ne vrijedi dati više od 20 ak hiljada, ali to shvatiš tek nakon godinu dvije posjedovanja iste, FUJ. Da se razumijemo, isto vrijedi za bilo koji gradski automobil koji se nudi po cijeni od skoro 30k KM. Smetljari jedni lopovski.
- madner
#1790 Re: Škoda all about
Dobar ovaj fol sa Golfom 3 
-
ado-šampion
#1791 Re: Škoda all about
Fulio si poentu. Poenta je da je prije skoro 20 godina Golf koji mjerama sto vanjskim sto unutrasnjim odgovara Fabiji kostao isto, jos u onim parama. Dakle s tog aspekta Fabija nije skupa. Nije skupa ni s aspekta cijena u toj klasi generalno. To su cinjenice.golfiista wrote:Došlo je do provale.Mislim da zestoko pretjerujes. Po cemu je Fabija gradsko auto? Osim po klasi kojoj pripada. Ima mjere ko Golf 3. Unutrasnji prostor objektivno (mjerljivo) nesto veci nego kod Golfa 3. Motorizacija i oprema se ne moze porediti izmedju dva auta. Prije nekih 18 godina Golf 3 je dobar bio 30 hiljada.![]()
![]()
Izvini ali se nisam moga suzdržati. Golf 3 već dvije decenije nije mjera bilo čemu. To što neko živi u 90-im nije problem poimanja automobilskih klasa.
Za Fabiju sa najbolijim motorom i najboljom opremom sšto postoji ne vrijedi dati više od 20 ak hiljada, ali to shvatiš tek nakon godinu dvije posjedovanja iste, FUJ. Da se razumijemo, isto vrijedi za bilo koji gradski automobil koji se nudi po cijeni od skoro 30k KM. Smetljari jedni lopovski.
Jedno je sto ti kontas sta polovno mozes uzeti za te pare. Novo je novo, polovno je polovno, to dvoje ne treba mijesati. Ti gledas da je Fabija od 30 k skupa jer si za te pare uzeo polovnu BMW peticu. Da si kojim slucajem mogao priustiti tu peticu kad je bila nova, i kao je bila 100 hiljada, onda ti Fabija od 30 hiljada ne bi bila skupa, zar ne? 30 hiljada je za nas lova, i 20 hiljada je za nas lova, i naravno uzeti malo auto za taj iznos nije svakome po volji. Nije ni meni iskreno. Ali to je moja i tvoja subjektivnost. I ako hoces moj i tvoj balkanski mentalitet.
Iako se slazem s tobom, vise-manje, moja reakcija je bila cisto za psihijatarski slucaj. Opet, 2,5 miliona ljudi u EU koji su se za samo 12 mjeseci odlucili da kupe auta u toj klasi mozda jesu pogrijesili, a iz perspektive prkna u kojem mi zivimo zvati to prihijataskim slucajem, meni se od toga dize kosa na glavi. Sutra kad budes malo manje nadrkan, skontaces i ti da si pretjerao. A i ja sto sam se javio da uopste repliciram na to.
-
tempuser
#1792 Re: Škoda all about
Rast auta po pitanju dimenzija i standarne opreme (airbagovi, ABS, ASR, servo, cent. brave, daljinska otkljucavanja itd itd itd) prati i rast cijene, tako da ne mozes porediti cijene auta prije 20 god i danas, a pogotovo ne auta razlicitih klasa.
- golfiista
#1793 Re: Škoda all about
Poenta je da je Fabija prkno i da ta klasa automobila ne vrijedi tih novaca, baš kao što i ova petica ne vrijedi 130k KM koliko je koštala nova. Generalno autoindustrija precenjuje svoej proizvode, na tome je naglasak. Po meni je Octavija, i dalje, bez premca u donosu uloženo i dobiveno.
Vidi, prohtjevi prosjecnog kupca rastu, pa tako i klase automobila prelaze zadane okvire, ali Fabija je i dalje mali gradski auto sa svim nedostacima koje pruža ta klasa automobila ( malo međuosovinsko rastojanje, tvrda klupa, tvrda plastika, slaba zvučna izolacija, u pravilu slaba motorizacija, siromašna osnovna oprema i sl. ). Tako da je ludost izvaliti toliku sumu novca za takav automobil i sa moje ili tvoje tačke gledišta jeste za psihijatra, dok tih 2,5 miliona kupaca, odlazak psihijatru sprečava samo jedna činjenica - mnogo bolji prosjek novčanih primanja u odnosu na naših prosječnih, ali isto tako i napuhanih 800 i kusur KM.
Vidi, prohtjevi prosjecnog kupca rastu, pa tako i klase automobila prelaze zadane okvire, ali Fabija je i dalje mali gradski auto sa svim nedostacima koje pruža ta klasa automobila ( malo međuosovinsko rastojanje, tvrda klupa, tvrda plastika, slaba zvučna izolacija, u pravilu slaba motorizacija, siromašna osnovna oprema i sl. ). Tako da je ludost izvaliti toliku sumu novca za takav automobil i sa moje ili tvoje tačke gledišta jeste za psihijatra, dok tih 2,5 miliona kupaca, odlazak psihijatru sprečava samo jedna činjenica - mnogo bolji prosjek novčanih primanja u odnosu na naših prosječnih, ali isto tako i napuhanih 800 i kusur KM.
-
ado-šampion
#1794 Re: Škoda all about
Pa to je poenta, prije 20 godina C segment je bio velicinom kao sto je danas B segment, otprilike. Kad se to uzme u obzir i cijena tadasnjeg C segmenta, dolazi se na to da unatoc boljoj opremi, boljoj motorizaciji, svemu boljem, auta nisu znacajno poskupila, cak ni kad iz racunice izbacis inflaciju. Nasao sam podatak, Golf 3 1.8 benzin je 1991. kostao 27 000 maraka, go ko pistolj. Danas Fabia 1.2 TSI Ambition, s turbo-benzinskim motorm i neusporedivo boljom opremom (da ne idemo dalje) kosta oko 23 hiljade, gledajuci zvanicni cjenovnik kod nas. Nesto ispod 30 hiljada dodje 1.2 TSI 110 KS, sa srednjim paketom i 7-brzinskim DSG mjenjacem.tempuser wrote:Rast auta po pitanju dimenzija i standarne opreme (airbagovi, ABS, ASR, servo, cent. brave, daljinska otkljucavanja itd itd itd) prati i rast cijene, tako da ne mozes porediti cijene auta prije 20 god i danas, a pogotovo ne auta razlicitih klasa.
Opet, vrijedi li to ne vrijedi, pokazace trziste, doduse vec pokazuje, ali ne ovo nase nego trziste EU. Kod nas realno sigurno 90% ljudi koji imaju za novo barata s autima do 30 hiljada i naravno da onda Fabia izgleda preskupa. Od tih 90%, sigurno se 50% odlucuje za veca polovna auta. Kao sto rekoh, to mogu shvatiti.
-
citroen xm
#1795 Re: Škoda all about
Sve to što nalaziš u Fabiji je već dugo prisutno u autima višeg razreda. Omasovljenje proizvodnje tih komponenti je učinilo iste jeftinijim i lako dostupnim proizvođačima. Razlika je 23 godine između prvog G3 i ove nove Fabije. I tada je postojala klasa Fabije(gradsko auto) koja je bila jeftinija od G3. Fabiju možeš porediti sa G7 jer su iz istog vremena. I ja smatram da je za Fabiju i za bilo koji gradski automobil puno dati 30000. Naravno, ima ih i daleko skupljih. Možda da sam milioner ne bih tako razmišljao, možda bih kupio nekog Minija ili DS3 za 40-50 000 KM čisto iz zajebancije jer se rasipam, ali iz ugla običnog čovjeka kome je ta Fabija jedino ili drugo auto ne baš tako lako priuštivo, 30000 mi je puno jer već žestoko ulazi u kompakt klasu u kojoj se za isti novac može izabrati fin broj novih auta sa solidnom opremom.
Nisam poredio Dačiju sa škodom niti mi je bila želja da se razvije takva diskusija. Samo sam reagovao na konstataciju da se ne kupuje jeftino. Kupuje itekako što Dačija potvrđuje. To je bila poenta. A ne da poredim Logana sa Oktavijom. Normalno da je Oktavija bolja u svim segmentima.tempuser wrote:Osim sto ne vidim svrhu komentara jer tema nije Dacia, niko ne spori njen uspjeh, za respekt je, ali treba uzeti u obzir ukupan broj prodatih i ucesce na trzistu. Ucesce Skode na trzistu Europe u 2014 je 4,42%, ucesce Dacie 2,8%, razlika je preko 210 000 prodatih jedinica, Octavia 8 najprodavaniji auto u EU u 2014. sto vise-manje odgovara na tvoje pitanje. Dacia dokazuje da se odlicno prodaje, da obara rekorde ali da jos uvijek znacajno zaostaje za Skodom po broju prodatih i ucesca u trzistu.
-
530i
#1796 Re: Škoda all about
30 hiljada jeste puno kada se kešira ili kada se uzme na klasičan kredit...preko leasing aranžmana različitih tipova kakvi su popularni na Zapadu, to je sasvim ok. Ali, daleko od toga da je pametno i povoljno davati 28+ hiljada za osnovnu fabiju dizel. I ovi PR podaci su vrlo onako lijepo predstavljeni, na način na koji njima odgovara...
-
tempuser
#1797 Re: Škoda all about
Razumijem i slazem se, ali mislim da je poenta komentara @ado-sampion bila drugacija, da se Skoda ne prodaje dobro iskljucivo zato sto je povoljna cijenom, kako se nekad brzopleto zakljucivalo, nego da se prodaje dobro jer je dobar auto, a dokaz je rast prodaje sad kad i nije vise tako jeftina.citroen xm wrote: Nisam poredio Dačiju sa škodom niti mi je bila želja da se razvije takva diskusija. Samo sam reagovao na konstataciju da se ne kupuje jeftino. Kupuje itekako što Dačija potvrđuje. To je bila poenta. A ne da poredim Logana sa Oktavijom. Normalno da je Oktavija bolja u svim segmentima.
-
ado-šampion
#1798 Re: Škoda all about
Ne govorim ja da je Fabija donijela ista aman zaman, jer realno nije. Ovo sto sam boldovao, upravo tako, to je bila i moja poenta, i kad je bio Golf 3 postojala je klasa Fabije, ali sad je ta klasa Fabije dosegla velicinu klase Golfa od prije 23 godine, a da je cijenom i dalje ispod njega. I to kad se poredi cijena tad i sad, bez inflacije. Nije mi cilj bio porediti kompakt danas i B segment danas, naravno da je razlika. Govorim cisto zbog onog "malo gradsko auto" pa je preskupa. Naveo sam koliko je ista tako malo auto bilo prije 23 godine - jednako skupo ili skuplje.citroen xm wrote:Sve to što nalaziš u Fabiji je već dugo prisutno u autima višeg razreda. Omasovljenje proizvodnje tih komponenti je učinilo iste jeftinijim i lako dostupnim proizvođačima. Razlika je 23 godine između prvog G3 i ove nove Fabije. I tada je postojala klasa Fabije(gradsko auto) koja je bila jeftinija od G3. Fabiju možeš porediti sa G7 jer su iz istog vremena.
Golf 7 dizel osnovni je oko 38 hiljada, isto tako dodje i P 308 usporedivi dizel npr. Dakle 10 hiljada vise od Fabije dizel. To sto se moze naci dizel u kompakt klasi za 30 k su modeli koji su stalno na akcijama. I cijena Fabije ce sigurno ici dole cim prodje neko vrijeme od predstavljanja.
-
direstraits0078
#1799 Re: Škoda all about
Kompletan je prilicito paket koji skoda nudi. Dobije se skoro sve sto i u vauvau ili aVdije, ali uz nizu cijenu. To privlaci kupce, posebno flotne kupce.
- relax11
#1800 Re: Škoda all about
E sa cim ono poredi Fabiju ne mogu da vjerujem