CARINA U BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
dinooh

#1776 Re: CARINA U BiH

Post by dinooh »

un1ted wrote:
Kofer wrote:
un1ted wrote:Je li imate TN !? Ako imate lahko je provjeriti neke podatke.

Ako nemate TN sami ste sebi krivi sto narucujete bez njega :)
Od 2$ ja da uzimam tn?Pa nisam lud jer tn košta oko 3$.Jbg-a nemoze tn uz male stvari jer ga se ne isplati plaćat.
Onda se ni ne cudi sto ti dolazi za toliko dana :)

Ja neki dan narucih lancic za rodjendanski poklon, nista posebno, ali vezano za tu osobu. Lancic placen 2$ a TN 3$, doslo za 8 dana, poklon na vrijeme urucen :)
Ja neki dan narucio oklop za kljuc od auta, vrijednost 3,5 $ sa dostavom i bio TN, a kupim duksericu od 22$ nema ga. Sada se pitam kako im se isplati slati ovaj oklop ako je TN 3$, sigurno i postarina kosta. Od cega zive oni :D :D
lucatoni05

#1777 Re: CARINA U BiH

Post by lucatoni05 »

Pozdrav svima
Nasao sam u ovoj kineskoj prodavnici ovaj kaput http://www.banggood.com/Mens-Stylish-Si ... 77868.html za 36,59$, sto je otprilike 52,9KM. Ali problem je sto za ove 3KM riskiram da platim PDV, carinu i carinske troskove. Kad se stavi u kosaricu pise da je tezina paketa 952g.
Mozete li mi napisati kolika je carina na odjecu? Kolike su sanse da paket prodje bez carinjena?
Ima li neka prodavnica pouzdana iz koje vi kupujete koja je takodjer jeftina i sa besplatnom dostavom(znam za amazon, ebay, bangood)?
Balaševićka

#1778 Re: CARINA U BiH

Post by Balaševićka »

Pa mislim da ovakvih kaputa imaš vazda i po eBayu, svi imaju ove iste slike :). Svejedno ako već naručuješ sporom dostavom, ne bi ti trebali cariniti radi te 3 KM, meni obično ne carine do 70ak, a otvaraju. Ne znam kako funkcioniše ova stranica, ali vidi možeš li se dogovoriti s prodavcem da piše manju vrijednost na paket, a kinez ima ovo da ti stavi u kovertu, vjeruj :lol:, pa neće biti sumnjivo :)
Kofer

#1779 Re: CARINA U BiH

Post by Kofer »

un1ted wrote:
Kofer wrote:
un1ted wrote:Je li imate TN !? Ako imate lahko je provjeriti neke podatke.

Ako nemate TN sami ste sebi krivi sto narucujete bez njega :)
Od 2$ ja da uzimam tn?Pa nisam lud jer tn košta oko 3$.Jbg-a nemoze tn uz male stvari jer ga se ne isplati plaćat.
Onda se ni ne cudi sto ti dolazi za toliko dana :)

Ja neki dan narucih lancic za rodjendanski poklon, nista posebno, ali vezano za tu osobu. Lancic placen 2$ a TN 3$, doslo za 8 dana, poklon na vrijeme urucen :)
Pa dobro prije mjesec dana,je sve dolazilo cca 15 dana,a sada ništa ispod mjesec.
Kofer

#1780 Re: CARINA U BiH

Post by Kofer »

.
Kofer

#1781 Re: CARINA U BiH

Post by Kofer »

lucatoni05 wrote:Pozdrav svima
Nasao sam u ovoj kineskoj prodavnici ovaj kaput http://www.banggood.com/Mens-Stylish-Si ... 77868.html za 36,59$, sto je otprilike 52,9KM. Ali problem je sto za ove 3KM riskiram da platim PDV, carinu i carinske troskove. Kad se stavi u kosaricu pise da je tezina paketa 952g.
Mozete li mi napisati kolika je carina na odjecu? Kolike su sanse da paket prodje bez carinjena?
Ima li neka prodavnica pouzdana iz koje vi kupujete koja je takodjer jeftina i sa besplatnom dostavom(znam za amazon, ebay, bangood)?
Evo ti stranica:

http://www.ahappydeal.com/
http://www.china365mall.com/
http://www.everbuying.com/
denis007

#1782 Re: CARINA U BiH

Post by denis007 »

Kofer wrote:
long.road wrote:Šta se dešava ovo jbt, sad će mjesec i po od kako sam naručio i još mi nema paketa -.- zna li iko šta je u pitanju ?
I ja čekam po mjesec ili to carina jamlja sebi ili su ovi prespori u dostavi. :-?

Prespora je ta posta iz Azije. Kod nas prolazi veoma brzo. 2-3dana max. Ako mozes, trazi SG postu. Na vrata stize za 7dana i to uvijek.
MalaMO_

#1783 Re: CARINA U BiH

Post by MalaMO_ »

Dobila sam obavještenje od carine da dostavim paypal fakturu na neki fax. Koji je sljedeći korak? Gdje i kako plaćam carinu i PDV i kada ću konačno doći do svog paketa? :?
Mehemed
Vozim: automobil

#1784 Re: CARINA U BiH

Post by Mehemed »

MalaMO_ wrote:Dobila sam obavještenje od carine da dostavim paypal fakturu na neki fax. Koji je sljedeći korak? Gdje i kako plaćam carinu i PDV i kada ću konačno doći do svog paketa? :?
Carinu i PDV ces platiti u posti (ili kada ti postar donese paket), i kada platis mozes preuzeti paket
tomasmg88

#1785 Re: CARINA U BiH

Post by tomasmg88 »

Pozdrav svima.
Interesuje me sledeće... :cry:
Kupio sam nov telefon iz Kine i platio ga okruglo 200km, pa me zanima
koliko ce me izaci carina i svi ostali troskovi sto idu iz to. P.S. Postarinu nisam trebao ni placati
posto je bila besplatna - (free shiping). Samo su mi javili da dodjem u susjedni grad gdje me ceka paket i da ponesem racun. :?
Svaka informacija bi mi dobro dosla i unaprjed hvala. :D
dinooh

#1786 Re: CARINA U BiH

Post by dinooh »

tomasmg88 wrote:Pozdrav svima.
Interesuje me sledeće... :cry:
Kupio sam nov telefon iz Kine i platio ga okruglo 200km, pa me zanima
koliko ce me izaci carina i svi ostali troskovi sto idu iz to. P.S. Postarinu nisam trebao ni placati
posto je bila besplatna - (free shiping). Samo su mi javili da dodjem u susjedni grad gdje me ceka paket i da ponesem racun. :?
Svaka informacija bi mi dobro dosla i unaprjed hvala. :D
Ponesi racun. Ako je 200KM
273KM priblizno. 10% carine, na to onda dodas 17% PDV i 15KM nekih usluga
tomasmg88

#1787 Re: CARINA U BiH

Post by tomasmg88 »

Wow... cool, jako brz odgovor. :shock: Hvala @dinooh :thumbup:
Carina not cool, kao zakidaju :sad: , kao da uvozim drogu :-)
dinooh

#1788 Re: CARINA U BiH

Post by dinooh »

tomasmg88 wrote:Wow... cool, jako brz odgovor. :shock: Hvala @dinooh :thumbup:
Carina not cool, kao zakidaju :sad: , kao da uvozim drogu :-)
Na drogu nema carine :D. Koji je mobitel ako se smije znati i sa koje stranice (ako moze link) da vidim da li se isplati uzeti to, iako mislim da isplati i to kako
Kofer

#1789 Re: CARINA U BiH

Post by Kofer »

Evo mog iskustva s carinom.Naime naručio sam prije 2 tjedna kopiju.Ovi je poslo i došlo na carinu.I kasnije kada je došlo došo oni papirić i oni kažu pošalji pp račun,ja poslo.Nako 1. dana zovu kažu daj bankovni račun i opis proizvoda,jer misle da je original,a onda seru ako je kopija da se nemože uvozit.Koje sranja nemožeš vjerovat.I mislim da je naša najstrožija carina od svih.Pa vi naručujte samo,peglat će vas eto ko što je imene.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#1790 Re: CARINA U BiH

Post by un1ted »

Istina je da se kopije ne mogu uvoziti, tj u EU. Kod nas nisam siguran sta zakon kaze na ovo, no svjedoci smo da za velike ribe uzimaju robu koja je kopija. Zato ja NIKADA prvo radi KVALITETA PROIZVODA ne narucujem kopije,a onda jer postoji sansa da ce zezati.

U HR jos moras platiti za unistenje kopije :mrgreen:
Mehemed
Vozim: automobil

#1791 Re: CARINA U BiH

Post by Mehemed »

un1ted wrote:Istina je da se kopije ne mogu uvoziti, tj u EU. Kod nas nisam siguran sta zakon kaze na ovo, no svjedoci smo da za velike ribe uzimaju robu koja je kopija. Zato ja NIKADA prvo radi KVALITETA PROIZVODA ne narucujem kopije,a onda jer postoji sansa da ce zezati.

Pun pik ovih Kineskih kopija, ima ih daleko vise nego orginala...
Kofer

#1792 Re: CARINA U BiH

Post by Kofer »

Mehemed wrote:
un1ted wrote:Istina je da se kopije ne mogu uvoziti, tj u EU. Kod nas nisam siguran sta zakon kaze na ovo, no svjedoci smo da za velike ribe uzimaju robu koja je kopija. Zato ja NIKADA prvo radi KVALITETA PROIZVODA ne narucujem kopije,a onda jer postoji sansa da ce zezati.

Meni nije jasno kako ih oni uvoze ako se ne smije?
akcid

#1793 Re: CARINA U BiH

Post by akcid »

Kofer wrote:
Mehemed wrote:

Meni nije jasno gdje piše da ne smije :?
blue033

#1794 Re: CARINA U BiH

Post by blue033 »

Kofer wrote:
Mehemed wrote:

Pa jesi čitao neki dan vijest o hapšenjima službenika carine:
Prema prikupljenim dokazima, u ovoj opsežnoj istrazi u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, čiji su počinioci i službene osobe koje su zloupotrijebile položaj, zvaničnici UIO, sudjelovali su u organiziranom kriminalu tako što su za novac ili druge oblike koristi dopuštali prolazak kamiona i šlepera određenih preduzeća, bez ikakve carinske kontrole robe, kao i druge zloupotrebe položaja vezane za carinsku proceduru
Negdje sam pročitao da je cijena bila 300 KM za tonu robe bez ikakve provjere, zamisli koliko je u 1000 kg mobitela, laptopa i sl?
Dok hvataju sitnu buraniju zbog 50$ čitavi šleperi robe su prolazili bez carine i poreza, zato ih treba varati kad god može, a srećom ima raznih načina:)
torla

#1795 Re: CARINA U BiH

Post by torla »

zapakovati bombu i poslati na carinjenje... :evil:
torla

#1796 Re: CARINA U BiH

Post by torla »

zapakovati bombu i poslati na carinjenje... :evil:
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#1797 Re: CARINA U BiH

Post by un1ted »

torla wrote:zapakovati bombu i poslati na carinjenje... :evil:
Ovo ti ne treba jer s prijavom nadleznoj instituciji mozes i trebas biti krivicno gonjen, bila sala ili ne.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2
daramo

#1798 Re: CARINA U BiH

Post by daramo »

Kofer wrote:Evo mog iskustva s carinom.Naime naručio sam prije 2 tjedna kopiju.Ovi je poslo i došlo na carinu.I kasnije kada je došlo došo oni papirić i oni kažu pošalji pp račun,ja poslo.Nako 1. dana zovu kažu daj bankovni račun i opis proizvoda,jer misle da je original,a onda seru ako je kopija da se nemože uvozit.Koje sranja nemožeš vjerovat.I mislim da je naša najstrožija carina od svih.Pa vi naručujte samo,peglat će vas eto ko što je imene.
Pa koji si mobitel uzimao?
Ako je replika na njemu ne smije pisati samsung, nokia, iphone itd. normalno da ti onda neće vjerovati da nije original.
Imaju odlični kineski brand smartphonovi tako da se ne isplati uzimati ove replike i za njih plaćati po 200 KM.
Evo nekoliko stranica s kineskim brand mobitelima nisu u pitanju nikakve kopije:
http://www.pandawill.com/
http://www.banggood.com/
http://www.geekbuying.com/
http://www.hotinbuy.com/
Kofer

#1799 Re: CARINA U BiH

Post by Kofer »

daramo wrote:
Kofer wrote:Evo mog iskustva s carinom.Naime naručio sam prije 2 tjedna kopiju.Ovi je poslo i došlo na carinu.I kasnije kada je došlo došo oni papirić i oni kažu pošalji pp račun,ja poslo.Nako 1. dana zovu kažu daj bankovni račun i opis proizvoda,jer misle da je original,a onda seru ako je kopija da se nemože uvozit.Koje sranja nemožeš vjerovat.I mislim da je naša najstrožija carina od svih.Pa vi naručujte samo,peglat će vas eto ko što je imene.
Pa koji si mobitel uzimao?
Ako je replika na njemu ne smije pisati samsung, nokia, iphone itd. normalno da ti onda neće vjerovati da nije original.
Imaju odlični kineski brand smartphonovi tako da se ne isplati uzimati ove replike i za njih plaćati po 200 KM.
Evo nekoliko stranica s kineskim brand mobitelima nisu u pitanju nikakve kopije:
http://www.pandawill.com/
http://www.banggood.com/
http://www.geekbuying.com/
http://www.hotinbuy.com/
Biži bogati izmuči se s carinom,kasnije kažu kako se zove mob.,opis..Došlo mi je da popizdim.
KiSSgirl

#1800 Re: CARINA U BiH

Post by KiSSgirl »

Nisam upućena, pa me zanima da li se plaća carina na ˝poklon˝ iz USA od prijateljice? Da ne bude na kraju kad dođem po paket :shock:
Post Reply