jefferson wrote:Mah znam da cu uzeti sta mi bude najbolje, druge nema. U pitanje je gtc astra.
Iz tog razloga je i pitanje postavljeno...ili dvije zimske naprijed ili sve 4 celicne felge sa 15 ili 16 gumama
Kupovinom guma manjih dimenzija ne stedis samo pare.
Dvije stavke su vrlo bitne.
1. Manja dimenzija gume(uza) mora da ispred sebe "razgrce" manje snijega istom snagom, stoga je mogucnost proklizavanja manja. Ovo se odnosi i n akvaplaning po mokrom.
2. Jos bitnije, ista tezina auta se rasporedjuje na manjoj povrsini gume cime se priticak po kvadratnom centimetru povecava a time i mogucnost gume da se "iskopa" ili zarije u nepravilnosti koje postoje na ledenoj povrsini!
Bez obzira na novac, manja dimenzija zimi je uvijek bolje rjesenje!
@kloniran,
Ne mogu a da ne izrazim svoje slaganje sa tvojim stavom u vezi pitanja postavljanja boljih guma na prednju ili zadnju osovinu.
Vec mi je postala pomalo iritantna ova shatro teorija o postavljanju boljih guma na zadnju osovinu a koja se pojavila prije otprilike 4 ili 5 godina. Kao do tada se auta nisu vozila.
Ovdje bih se iz opreza ipak ogranicio na automobile sa prednjom vucom kakvih je barem 80% na nasim cestama.
Nagradno pitanje: koja osovina daje vise udjela u kocenju ? Prednja, naravno. I sada tu treba staviti slabije gume ?
Takodjer, ako ona pocne klizati u krivini pri kocenju ili bez kocenja sanse za ispravljanje vozila su minimalne. Jedino ako prednje gume opet uhvate podlogu. Inace odosmo u plakanje.
Ako zadnja osovina klize uvijek imamo dobre sanse popraviti se "kontrom" i blagim dodavanjem gasa.
Ovo nije puka teorija, desavalo mi se stotine puta u voznji.
Dalje, pitanje penjanja na brdo po snijegu ili drugoj klizavoj povrsini ? Hajde, molim vas, ko je ovdje blesav.
Pozdrav