Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
avantgarde

#1776 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by avantgarde »

lavic wrote:
avantgarde wrote:a sad jedno specijalno pitanje za sve-da kazem,poznavaoce..
da li je losa ideja zaputiti se u Bosnu sa ljetnim gumama,recimo iz Njemacke preko Austrije itd...npr.?
Po meni nije uopste losa ideja, ako ni zbog cega drugog onda iz razloga sto do 15/11/2013 ti ne trebaju zakonski zimske gume ni u jednoj zemlji kuda ces proci.
Postao/la skafiskafsnjak dana 08 okt 2013, 13:32
Ne vjerujem da je losa ideja sad... nije toliko hladno ... A za 15-20 dana ce biti :D
Bar ja mislim ...
da ok,to mi je jesno otprilike,ali su ovdje u Nj. najavili u Petak vecu promjenu vremena,cak ce da bude i snijega od nekih 700 m pa navise..hmm
xamp

#1777 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by xamp »

Neces preko alpi :D
bingov buraz

#1778 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by bingov buraz »

Sve NOVE osim kineskih plastikanerki ce sasvim ok zavrsiti posao kod nas,razlike su minorne i uglavnom neproporcionalne razlici u cijeni.Za sistem stavi,vozi 2 zime eventualno trecu i mijenjaj ce posluziti i Hankook i Sava i Debica i Kleber itd.
avantgarde

#1779 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by avantgarde »

xamp wrote:Neces preko alpi :D

ma jasta cu,kuda bih drugo?!.. :lol:
bingov buraz

#1780 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by bingov buraz »

Stavi zimske neces ni ti u papucama doci :mrgreen:
avantgarde

#1781 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by avantgarde »

bingov buraz wrote:Stavi zimske neces ni ti u papucama doci :mrgreen:

hmm,ne znam,mrzi me da id vec sad stavljam,procedura je to ipak,a i kontam da ce mozda nakon zahladnjenja ipak opet otoplit,jer kalendarski gledano ne bi trebala jos prava zima da bude?!..ko ce ga znat.. :?
jefferson

#1782 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

avantgarde wrote:

hmm,ne znam,mrzi me da id vec sad stavljam,procedura je to ipak,a i kontam da ce mozda nakon zahladnjenja ipak opet otoplit,jer kalendarski gledano ne bi trebala jos prava zima da bude?!..ko ce ga znat.. :?
Joj kod tebe dilema.
Na alpama se moze desiti sta hoces sad u oktobru, i ne samo na alpama. Moze i u BiH sada pasti snjeg kad god hoces.
_Fantom

#1783 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by _Fantom »

Potrebna pomoc :D

Vozim na ljetnim 215/45 R17 .... nemam zimskih nikakvih, moram kupovati!

Preporuka Vasa ? Savjetuju mi da ne uzimam uopste zimske gume R17 (ja kontao prednje dvije da stavim) ...

jbg gledam kako najoptimalnije proci pa sam zato kontao staviti dvije zimke R17 naprijed

Vjerujem da bi najidealnije bilo sve 4 ali... :-D
jefferson

#1784 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

_Fantom wrote:Potrebna pomoc :D

Preporuka Vasa ? Savjetuju mi da ne uzimam uopste zimske gume R17 (ja kontao prednje dvije da stavim) ...

jbg gledam kako najoptimalnije proci pa sam zato kontao staviti dvije zimke R17 naprijed

Koje auto?
Gledaj da stavis najmanju mogucu dimenziju i celicne flege.
Pretpostavljam da je u pitanju neka tkz. jurilica s obzirom na gume.
Ako stavis prednje zimske imat ce problem sa "guzicom" auta. Ja sam imao takav problem jer su na prednjoj osovini bile vrlo dobre zimske gume, a nazad onako srednja zalost zimske gume.
Nemoj se ljutiti, ali ne razumijem koncept kupovine takvog auta ako nemas za 4 zimske gume.
_Fantom

#1785 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by _Fantom »

jefferson wrote:
_Fantom wrote:Potrebna pomoc :D

Koje auto?
Gledaj da stavis najmanju mogucu dimenziju i celicne flege.
Pretpostavljam da je u pitanju neka tkz. jurilica s obzirom na gume.
Ako stavis prednje zimske imat ce problem sa "guzicom" auta. Ja sam imao takav problem jer su na prednjoj osovini bile vrlo dobre zimske gume, a nazad onako srednja zalost zimske gume.
Nemoj se ljutiti, ali ne razumijem koncept kupovine takvog auta ako nemas za 4 zimske gume.
Kupio ga na proljece...takav je koncept bio :D

Mah znam da cu uzeti sta mi bude najbolje, druge nema. U pitanje je gtc astra.
Iz tog razloga je i pitanje postavljeno...ili dvije zimske naprijed ili sve 4 celicne felge sa 15 ili 16 gumama
BarbaDue

#1786 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by BarbaDue »

bingov buraz wrote:Sve NOVE osim kineskih plastikanerki ce sasvim ok zavrsiti posao kod nas,razlike su minorne i uglavnom neproporcionalne razlici u cijeni.Za sistem stavi,vozi 2 zime eventualno trecu i mijenjaj ce posluziti i Hankook i Sava i Debica i Kleber itd.
Pričao sam sa jednim vlasnikom vulkanizera, nudi mi neke Starmaxx...hvali ih, kao nisu ništa lošije od Save, možda čak i bolje . A cijena je 85,00 sa ugradnjom. Jeste vi čuli za tu marku?
bingov buraz

#1787 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by bingov buraz »

BarbaDue wrote:
bingov buraz wrote:Sve NOVE osim kineskih plastikanerki ce sasvim ok zavrsiti posao kod nas,razlike su minorne i uglavnom neproporcionalne razlici u cijeni.Za sistem stavi,vozi 2 zime eventualno trecu i mijenjaj ce posluziti i Hankook i Sava i Debica i Kleber itd.
Pričao sam sa jednim vlasnikom vulkanizera, nudi mi neke Starmaxx...hvali ih, kao nisu ništa lošije od Save, možda čak i bolje . A cijena je 85,00 sa ugradnjom. Jeste vi čuli za tu marku?
Google kaze Turska firma,prave gume za traktore avione vozila itd.Tesko da je kod nas neko vozio,ako imas kakve rodbine u Turskoj pitaj :mrgreen:
bigboy79

#1788 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by bigboy79 »

Zna li netko gdje u Sarajevu ima kupiti Nokian gume da se moze uzeti na rate na unicredit karticu?
Teufik

#1789 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Teufik »

_Fantom wrote:
Iz tog razloga je i pitanje postavljeno...ili dvije zimske naprijed ili sve 4 celicne felge sa 15 ili 16 gumama
Manju dimenziju al sve cetri, i mirna Bosna.Pogledaj u knjizici koje ti dimenzije pasu.
Ako uzmes samo naprijed moze ti se desiti da ti u krivinama zadnji kraj izlijece.
Opste je pravilo da bolje gume,bilo zimske ili ljetne idu nazad, radi izlijetanja zadnjeg kraja i lakseg manevrisanja.
Ni ja nisam u to vjerovao do prije par godina al sam se uvjerio.
avantgarde

#1790 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by avantgarde »

jefferson wrote:
avantgarde wrote:

Joj kod tebe dilema.
Na alpama se moze desiti sta hoces sad u oktobru, i ne samo na alpama. Moze i u BiH sada pasti snjeg kad god hoces.
znam,to je jasno,ali po nekom pravilu zimske gume se stavljaju tek od 7C pa nadole a trenutno imamo cak i do 20C,bas ovakve situacije rushe zimske gume,pogotovu ako se vozi malo brze..

naravno da je tesko pogoditi "cud" prirode i sutra moze da se desi da padne snijeg i na to se mora uvijek racunat..svejedno,jedno se mora izabrat..
Dady

#1791 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Dady »

Teufik wrote:
_Fantom wrote:
Manju dimenziju al sve cetri, i mirna Bosna.Pogledaj u knjizici koje ti dimenzije pasu.
Ako uzmes samo naprijed moze ti se desiti da ti u krivinama zadnji kraj izlijece.
Opste je pravilo da bolje gume,bilo zimske ili ljetne idu nazad, radi izlijetanja zadnjeg kraja i lakseg manevrisanja.
Svaka čast. Ja sam prestao više ljudima i spominjati da su za stabilnost auta najbitniji zadnji pneumatici, jer to obično dovede do rasprave u kojoj ja ispadam lud. Ali ko je doživio pucanje zadnje gume u brzini zna o čemu pričam.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
kloniran

#1792 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by kloniran »

Dady wrote:
Teufik wrote:
_Fantom wrote:
Svaka čast. Ja sam prestao više ljudima i spominjati da su za stabilnost auta najbitniji zadnji pneumatici, jer to obično dovede do rasprave u kojoj ja ispadam lud. Ali ko je doživio pucanje zadnje gume u brzini zna o čemu pričam.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
Meni je pucala zadnja u voznji doduse nisam isao vise od 100 km/h i nije bilo nikakvih problema, a za stabilnost jes bitna zadnja al ne i presudna, po meni je mnogo bitnije imati dobre gume na pogonskim tockovima. Sad ne mislim da treba imati lose na zadnje, moje je misljenje ko moze da kad mijenja mijenja sve 4 odjednom. Desavalo mi se da proklizam kad su lose zadnje gume al sam se svaki put uspio izvuci zbog dobrih prednjih pogonskih, a tri puta mi je proklizalo auto zbog losih prednjih guma i sva tri puta sam mogao samo sjesti i cekati kad ce stati, jedan od ta tri puta je bio u metalni stub, sreca ne na glavnoj cesti.
Sto se mene tice zadnje samo nek su preko 4 mm ionako zimi ne vozim brzo, a prednje po mogucnosti nove.
jefferson

#1793 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

Kupovinom guma manjih dimenzija ne stedis samo pare.
Dvije stavke su vrlo bitne.
1. Manja dimenzija gume(uza) mora da ispred sebe "razgrce" manje snijega istom snagom, stoga je mogucnost proklizavanja manja. Ovo se odnosi i n akvaplaning po mokrom.
2. Jos bitnije, ista tezina auta se rasporedjuje na manjoj povrsini gume cime se priticak po kvadratnom centimetru povecava a time i mogucnost gume da se "iskopa" ili zarije u nepravilnosti koje postoje na ledenoj povrsini!
Bez obzira na novac, manja dimenzija zimi je uvijek bolje rjesenje!
kloniran

#1794 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by kloniran »

jefferson wrote:
1. Manja dimenzija gume(uza) mora da ispred sebe "razgrce" manje snijega istom snagom, stoga je mogucnost proklizavanja manja. Ovo se odnosi i n akvaplaning po mokrom.
2. Jos bitnije, ista tezina auta se rasporedjuje na manjoj povrsini gume cime se priticak po kvadratnom centimetru povecava a time i mogucnost gume da se "iskopa" ili zarije u nepravilnosti koje postoje na ledenoj povrsini!
Druze zamjenio si manje i uze, manji precnik mora nadoknaditi visinom gume ako hoce da mu kilometar sat radi kako treba, uostalom ima u knjizici koje odgovaraju njegovom automobilu.
direstraits0078

#1795 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by direstraits0078 »

Evo ih za Astru H GTC u dimenzijama koje su homologirane:

Image
jefferson

#1796 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

kloniran wrote:
jefferson wrote:
Druze zamjenio si manje i uze, manji precnik mora nadoknaditi visinom gume ako hoce da mu kilometar sat radi kako treba, uostalom ima u knjizici koje odgovaraju njegovom automobilu.
Drzue nisam ja nista zamjenio, nego sam se samo pogresno izrazio. Naravno da obim mora biti isti ili +-2mm.
kloniran

#1797 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by kloniran »

jefferson wrote: Drzue nisam ja nista zamjenio, nego sam se samo pogresno izrazio. Naravno da obim mora biti isti ili +-2mm.
:thumbup:
citro

#1798 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by citro »

jefferson wrote:
@kloniran,

Ne mogu a da ne izrazim svoje slaganje sa tvojim stavom u vezi pitanja postavljanja boljih guma na prednju ili zadnju osovinu.
Vec mi je postala pomalo iritantna ova shatro teorija o postavljanju boljih guma na zadnju osovinu a koja se pojavila prije otprilike 4 ili 5 godina. Kao do tada se auta nisu vozila.
Ovdje bih se iz opreza ipak ogranicio na automobile sa prednjom vucom kakvih je barem 80% na nasim cestama.
Nagradno pitanje: koja osovina daje vise udjela u kocenju ? Prednja, naravno. I sada tu treba staviti slabije gume ?
Takodjer, ako ona pocne klizati u krivini pri kocenju ili bez kocenja sanse za ispravljanje vozila su minimalne. Jedino ako prednje gume opet uhvate podlogu. Inace odosmo u plakanje.
Ako zadnja osovina klize uvijek imamo dobre sanse popraviti se "kontrom" i blagim dodavanjem gasa.
Ovo nije puka teorija, desavalo mi se stotine puta u voznji.
Dalje, pitanje penjanja na brdo po snijegu ili drugoj klizavoj povrsini ? Hajde, molim vas, ko je ovdje blesav.

Pozdrav
jefferson

#1799 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

citro wrote:
jefferson wrote:
@kloniran,

Ne mogu a da ne izrazim svoje slaganje sa tvojim stavom u vezi pitanja postavljanja boljih guma na prednju ili zadnju osovinu.
Vec mi je postala pomalo iritantna ova shatro teorija o postavljanju boljih guma na zadnju osovinu a koja se pojavila prije otprilike 4 ili 5 godina. Kao do tada se auta nisu vozila.
Ovdje bih se iz opreza ipak ogranicio na automobile sa prednjom vucom kakvih je barem 80% na nasim cestama.
Nagradno pitanje: koja osovina daje vise udjela u kocenju ? Prednja, naravno. I sada tu treba staviti slabije gume ?
Takodjer, ako ona pocne klizati u krivini pri kocenju ili bez kocenja sanse za ispravljanje vozila su minimalne. Jedino ako prednje gume opet uhvate podlogu. Inace odosmo u plakanje.
Ako zadnja osovina klize uvijek imamo dobre sanse popraviti se "kontrom" i blagim dodavanjem gasa.
Ovo nije puka teorija, desavalo mi se stotine puta u voznji.
Dalje, pitanje penjanja na brdo po snijegu ili drugoj klizavoj povrsini ? Hajde, molim vas, ko je ovdje blesav.

Pozdrav
Ma ta ce oni inzinjeri iz Continentala, Michelina i slicnih kompanija. Valjda mi bosanci, sa svojom ogromnom gumarskom industrijom, i ogromnim finansiranjem u istrazivanja bolje znamo nego oni, zar ne?
Evo vidi sta ove budale iz Michelina pisu, ko da oni nesto znaju:
http://www.michelinman.com/mediabin/App ... 042009.pdf

Ta teorija o kojoj kloniran govori podrazumjeva da imas kakve takve zimske gume naprijed. Ta teorija govori da stavis nove zimske nazad, a koristene zimske naprijed, a ne da vozis na zimskim nazad a naprijed sa Continental ContiSport koje imaju index brzine 300km/h i vise lice na slick gume!
direstraits0078

#1800 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by direstraits0078 »

Tak'e gumarske i gumene industrije k'o u Bosni, tak'ih naucnJAka, tak'e pameti... To nidje nema, da se razumijemo. :mrgreen:
Post Reply