Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
piplica
Grijem se na: Ćumur

#1776 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

stojanko wrote:Kolega na uputsvu od montaze klime pise da se odradi vakumiranje minimalno 15 minuta, dok za minimalnu instalaciju ne pise
Znam da je max dužina instalacije oko 30m, ako se ne varam, klime (VJ-UJ) mogu biti spojene zid-zid, znači samo ih debljina zida dijeli, i mislim da oko dužine instalacije tu nije problem.
Je li i dalje ide u defrost?
stojanko

#1777 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by stojanko »

Ne ide vise u defrost, to je bilo samo jednom sinoc. Bila je magla da se nije vidjelo na deset metara. Ljudi pa nisu svagdje iste vremenske prilike. Vidio sam da je kod panasonic stavljeno minimalna instalacija 3 metra. Kod mene iako je unutrasnja odmah iz vanjske, montazer je ukrug savio cijev od dva metra, na taj nacin se ublazuju i vibracije sa vanjske jedinice.
piplica

#1778 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

stojanko wrote:Ne ide vise u defrost, to je bilo samo jednom sinoc. Bila je magla da se nije vidjelo na deset metara. Ljudi pa nisu svagdje iste vremenske prilike. Vidio sam da je kod panasonic stavljeno minimalna instalacija 3 metra. Kod mene iako je unutrasnja odmah iz vanjske, montazer je ukrug savio cijevo od dva metra, na taj nacin se ublazuju i vibracije sa vanjske jedinice.
Evo ovdje uskoro će snijeg padati :)
To sa motanjem cijevi ne znam kakve veze ima sa vibracijama.
Ili su htjeli da naplate koliko su planirali da potroše :)
Možeš li postaviti fotografijr kako ti je to urađeno, postaviću i ja?
otorinolaringorolog

#1779 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by otorinolaringorolog »

Takodje meni receno kad budu nocriu postavljali da se stavi minimum 2 metra cijevi,stavili smo malo vise
otorinolaringorolog

#1780 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

piplica wrote:
stojanko wrote:Ne ide vise u defrost, to je bilo samo jednom sinoc. Bila je magla da se nije vidjelo na deset metara. Ljudi pa nisu svagdje iste vremenske prilike. Vidio sam da je kod panasonic stavljeno minimalna instalacija 3 metra. Kod mene iako je unutrasnja odmah iz vanjske, montazer je ukrug savio cijevo od dva metra, na taj nacin se ublazuju i vibracije sa vanjske jedinice.
Nije mu bilo potrebno motanje cijevi,nego potrebno min 2 metra,al posto su mu blizu vanjska i unutarnja morao je nekud s tom cijevi pa je smotao iza da ne smeta
piplica

#1781 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

otorinolaringorolog wrote:Takodje meni receno kad budu nocriu postavljali da se stavi minimum 2 metra cijevi,stavili smo malo vise
Sve razumijem, ali zašto?
stojanko

#1782 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by stojanko »

piplica wrote:
Kolega ista je cijena montaze do tri metra (isto ce naplatiti, bar je tako u BL). Sto se tice savijanje napravi se jedan krug, da bi se dobilo na duzini, kao crijevo za vodu da savijas u kolut
Hajlac

#1783 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

piplica wrote:
Hajlac wrote:
stojanko wrote:Vakumiranje su odradili 30 minuta sa vakum pumpom i svaka cijev je posebno izolovana. To sam izricito zahtjevao. Napravio sam kafu i rekao sad cemo je piti pola sata dok traje vakumiranje . Sam majstor mi je rekao da instalacija mora biti najkrace 1.5 metra, ali icemo na 2 metra, mada sam na negdje vidjao da ljudi kazu da je bolje da je i preko 3 metra. Sam proizvođač nigdje nije napisao o minimalnoj duzini instalacije. Jos jedan od zahtjeva je da je vanjska jedinica udaljena minimalno 10 cm, tako da sam stavio nosace od vecih klima pa imam 18 cm od zida
:lol: Što me nasmija :lol: Svaka ti čast.
Inače za ostale da ponovim, najbitnije je nakon isključenja vakum pumpe da se što duže prati stanje kazaljke(ne smije se vraćati iz minusa prema nuli). Jer, ako se instalacija loše uradi pa plin počne vremenom pomalo isticati, obično vlasnici to odmah ne primjete, već se samo žale na slabu snagu klime. I eto onda belaja "što ovo kupih, ne može ohladiti/ugrijati" itd.
Obaška što pri manjku plina, inverter klima to pokušava kompenzovati bržim radom kompresora, što dalje dovodi do pregrijavanja i uništavanja istog :!:

Natjeraj ti njih da ti fino provedu taj kabl tako da možeš priključiti i wattmetar i prenaponsku zaštitu.

http://www.belkin.com/de/F9M724-2M-Belk ... F9M724-2M/
http://www.apc.com/products/family/index.cfm?id=220
http://www.conrad.ba/artikel.php?ks=125330

Odlično da je toliko odaljena od zida - 10cm je minimum a "majstori" znaju koristiti nosače s kojima bude 7cm :evil:
Odmah slabiji protok zraka i manja efikasnost klime.

Obično je 2m minimum dužine instalacija.

P.S. To što se pri defrostu zaparila dobar je znak tj. znak da snažno(i brzo) odleđava pa ta vlaga postigne veću temperaturu(ne mislim u smislu da prokuha već pri minusima neke klime, koje jačom snagom rade defrost, istjeraju paru na kraju ciklusa).
Ovo vakumiranje od 30min je klasicna nebuloza, pogotovu ako se vakumiranje radi sa industrijskom pumpum, koja moze za pola sata izvuci nekoliko m3 vazduha.
Ali se zato slazem da treba pratiti stanje kada se pumpa isključi, jer ako ima negdje rupa, sugurno ce pokazati za par minuta.
Za taj min. od 2m instalacije nisam nigdje procitao, niti mi je neko mogao da kaze da je tako.
Možda neko može pojasniti?
Nisam ja rekao da treba 30min držati uključenu vakum pumpu već što duže čekati nakon isključenja i pratiti stanje na manometru ;-) Možda si greškom mene quotao umjesto @stojanko :)
Za većinu klima kod kojih piše da bez dodatnog dopunjavanja dužina cijevi može ići do 15m, minimum je oko 2 metra.
Upravo zbog tolike količine gasa koja je dovoljna i za 15m. Kod slabijih i starijih klima ta gornja granica zna biti oko 7m - eh kod njih je i taj minimum ili izbačen ili manji od 2 metra ;-)
Za Toshibe je naglašeno da je minimum 2m.

Ako se uradi prekratka instalacija, može doći čak i do trajnog oštećenja kompresora(tako mi je rečeno iz zagrebačkog ureda Toshibe kad sam im postavio pitanje), ukratko - abnormalan protok gasa(premala kubikaža unutar sistema za pravilne prelaske iz gasovitog u tečno stanje i obratno, nenormalni pritisci u sistemu itd.) kao i mogućnost da ulje koje se inače taloži u najnižoj tački kompresora izađe kroz sistem/cijevi zbog prevelikog pritiska gasa u tako malom prostoru...

Konkretno sam imao priliku vidjeti kako se abnormalno klima ponaša nakon što su dunđer "majstori" (York) umjesto 2m, napravili instalaciju od čitavih 0,8m :evil: U ovakvom prelaznom periodu klima je stalno išla na punu brzinu (2,3kW ulazne snage) iako joj je na daljinskom bilo zadano grijanje na svega 18C :-)
stojanko

#1784 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by stojanko »

Kolega Baggio sa drugog foruma je stavio sljedece:

Evo posle duzeg vremena i epiloga sa mojom Fujitsu (asya 12lgc) klimom.
Nasao sam servis koji "radi" Fujitsu uredjaje i koji je odradio montazu korektno, mogu slobodno i da ih preporucim (na pm ako nekoga zanima).
Jedina stvar oko koje sam promenio misljenje je bila pominjana minimalna duzina instalacije od 3m.

Na preporuku servisera da nece biti problema ni sa kracom duzinom cevi odlucio sam da prihvatim da se uradi tako (oko 1,2-1,5m).
Takodje na forumu sam procitao misljenja istaknutijih clanova da to nema neke veze, na nekom drugom forumu takodje su mi rekli da ce biti ok.

Ovo mi je prvenstveno odgovaralo zvog estetskih razloga (posto je ledja na ledja instalacija), znaci nije da sam se stiskao za 10-15e...
Ljudi rekose da ako se cevi povezu kako treba tu nece biti problema. Cevi nisu spajali holenderima nego varili, vakuumirali nakon toga itd...

Klima je montirana i pustena u rad. Medjutim... nije mi trebalo mnogo vremene da vidim da tu ipak ne radi sve kako treba...
Sam ventilator uredjaja je prilicno tih kada se stavi na 'quiet' i tu nije problem ali rad uredjaja su pratili neki cudni zvuci koji su bili isuvise bucni (zvuk prolaska freona kroz sistem).
Za one koji ne znaju kako se to cuje, otprilike kao vodokotlic kada se puni vodom.

Kako mi je ovo bilo isuvise bucno nekako sam sam zakljucio da to tako ne valja.
Resio sam da posaljem mejl direktno Fujitsu-u (tehnickoj podrsci) i pitam ljude o cemu se radi.
Covek iz podrske mi je potvrdio da postoji problem zvuka prolaska freona kroz sitem, ukoliko je duzina instalacije manja od 3m i da je to NAROCITO IZRAZENO PRI GREJANJU!

Pretpostavljam posto se u najvecem broju slucajeva klima koristi za hladjanje, cak i oni koji imaju ovaj problem nisu mogli da ga "iskuse".
Problem je u tome sto je kolicina freona "podesena" da bude za instalacije od 3m pa na vise i tako je uredjaj i testiran. Ukoliko je instalacija kraca, odredjena kolicina freona ne stigne da predje u gasovito stanje i proizvodi te zvuke pri prolasku.
Takodje sto je veoma bitno covek mi je naglasio da je u tom slucaju potrosnja uredjaja povecana, kao i da su zabrinuti za radni vek kompresora ;)

Nakon toga, zvao sam ljude iz servisa da dodju i produze instalaciju. Od kada je to uradjeno klima radi MNOGO tise, sam zvuk jos postoji u pozadini ali je mnogo tisi i maltene se ne cuje osim u potpunoj tisini.
Tako da ukoliko vam u uputstvu pise da postoji i minimalna duzina instalacije, verovatno ne pise to dzabe ;)

Osim ovoga, sam uredjaj za sada radi ok, zagreje otprilike kako sam i ocekivao.
Jedino cime sam malo razocaran je kvalitet plastike unutrasnje jedinice koji mislim da nije nista bolji od najjeftinijih uredjaja, ocekivao sam da to bude malo "utegnutije".

U svakom slucaju za pohvalu je i sto postoji podrska proizvodjaca koja ce vam pomoci ukoliko imate neki problem.
stojanko

#1785 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by stojanko »

Valjda kolega baggio sa drugog foruma nece zamjeriti sto sam prekopirao njegov post, ali bas je njegov problem bila duzina minimalne instalacije.
Hajlac

#1786 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

stojanko wrote:Ne ide vise u defrost, to je bilo samo jednom sinoc. Bila je magla da se nije vidjelo na deset metara. Ljudi pa nisu svagdje iste vremenske prilike. Vidio sam da je kod panasonic stavljeno minimalna instalacija 3 metra. Kod mene iako je unutrasnja odmah iz vanjske, montazer je ukrug savio cijev od dva metra, na taj nacin se ublazuju i vibracije sa vanjske jedinice.
To sam i ja htio reći ali ko će se s onim tvrdoglavim naglabati...

Ta nećemo sad likovati i nadmetati se čija klima se manje mrzne :run:
Hajlac

#1787 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

piplica wrote:
otorinolaringorolog wrote:Takodje meni receno kad budu nocriu postavljali da se stavi minimum 2 metra cijevi,stavili smo malo vise
Sve razumijem, ali zašto?
http://www.klix.ba/forum/grijanje-na-st ... 9#p9366790
;-)
piplica

#1788 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

stojanko wrote:Kolega Baggio sa drugog foruma je stavio sljedece:

Evo posle duzeg vremena i epiloga sa mojom Fujitsu (asya 12lgc) klimom.
Nasao sam servis koji "radi" Fujitsu uredjaje i koji je odradio montazu korektno, mogu slobodno i da ih preporucim (na pm ako nekoga zanima).
Jedina stvar oko koje sam promenio misljenje je bila pominjana minimalna duzina instalacije od 3m.

Na preporuku servisera da nece biti problema ni sa kracom duzinom cevi odlucio sam da prihvatim da se uradi tako (oko 1,2-1,5m).
Takodje na forumu sam procitao misljenja istaknutijih clanova da to nema neke veze, na nekom drugom forumu takodje su mi rekli da ce biti ok.

Ovo mi je prvenstveno odgovaralo zvog estetskih razloga (posto je ledja na ledja instalacija), znaci nije da sam se stiskao za 10-15e...
Ljudi rekose da ako se cevi povezu kako treba tu nece biti problema. Cevi nisu spajali holenderima nego varili, vakuumirali nakon toga itd...

Klima je montirana i pustena u rad. Medjutim... nije mi trebalo mnogo vremene da vidim da tu ipak ne radi sve kako treba...
Sam ventilator uredjaja je prilicno tih kada se stavi na 'quiet' i tu nije problem ali rad uredjaja su pratili neki cudni zvuci koji su bili isuvise bucni (zvuk prolaska freona kroz sistem).
Za one koji ne znaju kako se to cuje, otprilike kao vodokotlic kada se puni vodom.

Kako mi je ovo bilo isuvise bucno nekako sam sam zakljucio da to tako ne valja.
Resio sam da posaljem mejl direktno Fujitsu-u (tehnickoj podrsci) i pitam ljude o cemu se radi.
Covek iz podrske mi je potvrdio da postoji problem zvuka prolaska freona kroz sitem, ukoliko je duzina instalacije manja od 3m i da je to NAROCITO IZRAZENO PRI GREJANJU!

Pretpostavljam posto se u najvecem broju slucajeva klima koristi za hladjanje, cak i oni koji imaju ovaj problem nisu mogli da ga "iskuse".
Problem je u tome sto je kolicina freona "podesena" da bude za instalacije od 3m pa na vise i tako je uredjaj i testiran. Ukoliko je instalacija kraca, odredjena kolicina freona ne stigne da predje u gasovito stanje i proizvodi te zvuke pri prolasku.
Takodje sto je veoma bitno covek mi je naglasio da je u tom slucaju potrosnja uredjaja povecana, kao i da su zabrinuti za radni vek kompresora ;)

Nakon toga, zvao sam ljude iz servisa da dodju i produze instalaciju. Od kada je to uradjeno klima radi MNOGO tise, sam zvuk jos postoji u pozadini ali je mnogo tisi i maltene se ne cuje osim u potpunoj tisini.
Tako da ukoliko vam u uputstvu pise da postoji i minimalna duzina instalacije, verovatno ne pise to dzabe ;)

Osim ovoga, sam uredjaj za sada radi ok, zagreje otprilike kako sam i ocekivao.
Jedino cime sam malo razocaran je kvalitet plastike unutrasnje jedinice koji mislim da nije nista bolji od najjeftinijih uredjaja, ocekivao sam da to bude malo "utegnutije".
U svakom slucaju za pohvalu je i sto postoji podrska proizvodjaca koja ce vam pomoci ukoliko imate neki problem.
Mišljenja su oprečna, moja ima oko 130cm instalacija i nemam nikakvih šuštanja osim blago kada starta hladna.
Našao sam mnoštvo odgovora gdje ljudi koji moniraju klime tvrde da i instalacija od 40cm ne igra ulogu na rad i performanse.
stojanko

#1789 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by stojanko »

Kolega i kod mene šišti kad se upali. To sam vidio i kod drugih da je isto, nevezano za instalaciju. Ako postoji minimalna instalacija trebalo da je pise u MItsubishi uputstvu za instalaciji, ali fakat ne pise. Međutim, vidio sam da se na dosta mjesta spominje minimalna instalacija. Moj montazer je bio na nekom seminaru, gdje mu je receno da stavlja minimalno 1.5 metara i da se ne sikira. Mi smo se dogovorili da bude 2 metra. Najvjerovatnije cu kupovati jos jednu klimu i stavicu 3 metra instalacije.
Na forumima sam procitao da je valjda potrosnja veca i da klima cesce ide u defrost kad je kraca instalacija.

To je ono sto sam iskopao, ali to treba uzeti sa rezervom.
damper

#1790 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by damper »

pitam se samo kojim ucesnicima na ovoj temi je profesija usko povezana sa instalacijom i pustanjem u rad klima i slicnih uredjaja..............
vidi se da ima ljudi koji se razumiju u neke stvari ali isto tako i mnogo dundzer majstora ili pakosnih ljudi koji zele samo unijeti zabunu medju forumase koji se zele informisati o necemu u cemu su laici.......
pa ljudi zar mislite da ste samo vi napravili pravi izbor kupovinom nekog uredjaja odredjene marke..........otkud znate da neki drugi nije isto tako dobar .........
zbunjujete ljude prepucavanjima...........najlakse je KUPI ONO STO JE SKUPO......

ako imate sta PAMETNO podijeliti onda to i uradite ..........

a ako ne :izet:
piplica

#1791 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

stojanko wrote:Kolega i kod mene šišti kad se upali. To sam vidio i kod drugih da je isto, nevezano za instalaciju. Ako postoji minimalna instalacija trebalo da je pise u MItsubishi uputstvu za instalaciji, ali fakat ne pise. Međutim, vidio sam da se na dosta mjesta spominje minimalna instalacija. Moj montazer je bio na nekom seminaru, gdje mu je receno da stavlja minimalno 1.5 metara i da se ne sikira. Mi smo se dogovorili da bude 2 metra. Najvjerovatnije cu kupovati jos jednu klimu i stavicu 3 metra instalacije.
Na forumima sam procitao da je valjda potrosnja veca i da klima cesce ide u defrost kad je kraca instalacija.

To je ono sto sam iskopao, ali to treba uzeti sa rezervom.
Prije bih rekao da su kolegi nešto pogrešno uradili prilikom prve instalacije, pa kada su produzili cijevi to popravili.
E ovako, pravi odgovor koji sam ima najviše smisla je je SIGURNOST, koga?
Pa ljudi koji montiraju, jer kada imate 3m instalacije lakše je naći mjesto za montiranje i lakše je manevrisati sa njome.
Ovo itekako ima smisla.
http://forums.whirlpool.net.au/archive/2048547
piplica

#1792 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

damper wrote:pitam se samo kojim ucesnicima na ovoj temi je profesija usko povezana sa instalacijom i pustanjem u rad klima i slicnih uredjaja..............
vidi se da ima ljudi koji se razumiju u neke stvari ali isto tako i mnogo dundzer majstora ili pakosnih ljudi koji zele samo unijeti zabunu medju forumase koji se zele informisati o necemu u cemu su laici.......
pa ljudi zar mislite da ste samo vi napravili pravi izbor kupovinom nekog uredjaja odredjene marke..........otkud znate da neki drugi nije isto tako dobar .........
zbunjujete ljude prepucavanjima...........najlakse je KUPI ONO STO JE SKUPO......

ako imate sta PAMETNO podijeliti onda to i uradite ..........

a ako ne :izet:
Slažem se, a na koga si tačno mislio?
Nemam dodirnih tačaka sa montiranjem klima uređaja, ali imam određena teh. znanja i njih nastojim proširiti/podijeliti aa ostalim članovima.
otorinolaringorolog

#1793 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

-meni su serviseri htjeli postavit sto manje cijevi,ja nisam dao,stavili smo 3 metra,mozda je to i bezze ali sto bi ja razmisljao jesam li pogrijesio
-ali super je sto imamo ljude koji su stavili manje cijevi,da vidimo hocel se sta desavat
ketronsd1

#1794 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

a ovo je neki ivt nordic za koji iskreno nisam ni cuo
Iako su nam ovdje u Swe najveci konkurent moram da ih pohvalim.Oni su uradili isto sto mi sad radimo.nisam siguran da li je toshiba ili fujitsu u pitanju.Dakle kupuju njihove pumpe prazne i dodaju svoju mjesavinu gasa.Inace Bosh ih je kupio prije nekoliko godina.Zadnjih godina su puno vise ulagali za reklamu ZZ pumpi ,zanemarujuci ZeV,ZrV .......

Cini mi se da je ipak toshiba u pitanju.
ketronsd1

#1795 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

Sto se tice duzine cijevi.
Da napomenem da svi proizvodjaci pripreme pumpu za 3-5 m. duzine cijevi izmedju vanjske ili unutarnje jedinice.Stoga i jeste to pravilo da treba odredjena duzina cijeviDa duzina cijevi utice na sami rad pumpe ,prije svega efekat je zanemariva.U jednom metru cijevi se nalazi oko 20g. gasa tako da da se radi o 0,0..... uticaja.Jedino sto se javlja taj zvuk strujanja( sto je cini mi se kolegu stojanka interesovalo ranije) prilikom najcesce df ili starta poslije df.Mnogi to rjesavaju( mislim gdje je potreba za kracom cijevi) tako da se navari na tanju cijev koja dodje uz pumpu jedan deblji dio od 10-15 cm da bi se izbjeglo to strujanje.
Tako da decki no frks.Kome ne smeta strujanje u ono malo df a ipak trebaju krace cijevi ,nije problem. :) :) :)
otorinolaringorolog

#1796 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

ketronsd1 wrote:
Iako su nam ovdje u Swe najveci konkurent moram da ih pohvalim.Oni su uradili isto sto mi sad radimo.nisam siguran da li je toshiba ili fujitsu u pitanju.Dakle kupuju njihove pumpe prazne i dodaju svoju mjesavinu gasa.Inace Bosh ih je kupio prije nekoliko godina.Zadnjih godina su puno vise ulagali za reklamu ZZ pumpi ,zanemarujuci ZeV,ZrV .......

tamo izgleda impresivno,cak ispred vodeceg trojca
otorinolaringorolog

#1797 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

ketronsd1 wrote:

nije zar da samo drugacija mjesavina gasa moze postic bolje rezultate,zar ce napravit bolju mjesavinu nego tako ozbiljne firme kao toshiba fujitsu. .....
baggio-ns

#1798 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by baggio-ns »

Pozdrav svima!
Vidim da me citiraju ovde pa da se javim:-)
Trenutno dvojnu kucu od (40+40)+60m2 grejem sa 4 invertera + lozenje na cvrsto gorivo(1 pec trenutno). Peti inverter ce uskoro biti montiran. Plan je da se sve greje iskljucivo inverterima do nekih -5, a tek tada pomazem sa lozenjem.
Uredjaji koje imam su sledeci:
-Fujitsu asya12lgc, pomenuta nedavno od strane kolege u prici sa duzinom cevi
-Midea msr12hrdn1
-LG Hero CS12 AF
-Fujitsu General ashg07leca
-Fujitsu General ashg09leca(tek treba da se montira).

U par reci utisci..kasnije mogu i opsirnije. Fujitsu LECA serija za klasu kvalitetnija plastika od LGC. LGC greje odlicno ali je plastika losija. Klima definitivno radi lepse sa 6m instalacije nego 2-3;-) Midea odlicna za te pare (320eur). LG plastika ocajna, videcemo kako greje. Fujitsu07 prikljucen na wmetar, za mesec i po potrosila 80kwh struje za grejanje sobe od 16m3, 90% namestena 23C quiet, nocu uglavnom off. UVEK je bolje dva uredjaja nego samo jedan pa makar i duplo bolji, osim ako raspored prostorija nije idealan. Grejao sam prve sezone samo sa jednom klimom, vec sledece ubacio Mideu u kuhinju i mnogoo veci konfor dobio, ujednacenu temp u celom stanu.

Ukupna vrednost investicije oko 2500eur (sa montazom), sukcesivno u poslednje 4 god.
otorinolaringorolog

#1799 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

baggio-ns wrote:Pozdrav svima!
Vidim da me citiraju ovde pa da se javim:-)
Trenutno dvojnu kucu od (40+40)+60m2 grejem sa 4 invertera + lozenje na cvrsto gorivo(1 pec trenutno). Peti inverter ce uskoro biti montiran. Plan je da se sve greje iskljucivo inverterima do nekih -5, a tek tada pomazem sa lozenjem.
Uredjaji koje imam su sledeci:
-Fujitsu asya12lgc, pomenuta nedavno od strane kolege u prici sa duzinom cevi
-Midea msr12hrdn1
-LG Hero CS12 AF
-Fujitsu General ashg07leca
-Fujitsu General ashg09leca(tek treba da se montira).

U par reci utisci..kasnije mogu i opsirnije. Fujitsu LECA serija za klasu kvalitetnija plastika od LGC. LGC greje odlicno ali je plastika losija. Klima definitivno radi lepse sa 6m instalacije nego 2-3;-) Midea odlicna za te pare (320eur). LG plastika ocajna, videcemo kako greje. Fujitsu07 prikljucen na wmetar, za mesec i po potrosila 80kwh struje za grejanje sobe od 16m3, 90% namestena 23C quiet, nocu uglavnom off. UVEK je bolje dva uredjaja nego samo jedan pa makar i duplo bolji, osim ako raspored prostorija nije idealan. Grejao sam prve sezone samo sa jednom klimom, vec sledece ubacio Mideu u kuhinju i mnogoo veci konfor dobio, ujednacenu temp u celom stanu.
Pozz dobro dosao na forum :-D
-vidim imas leca seriju fujitsu a-komsija mi ima ponudu za uredjaj 12leca sa montazom i pdv om po cijeni 1300KM
-kakva su iskustva sa leca,vjerujem da ovdje ima jos ljudi koje to zanima,jer cijena je predobra
-od fujitsu samo imam iskustvo sa nocriom,sta bi recimo toj 12 leca falilo sve u odnosu na nocriu osim snage.Filteri,jonizatori me ne zanimaju svakako
-kako ide potrosnja,minimalno maximalno,kolko kvadrata do kolko minusa itd...
ketronsd1

#1800 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

otorinolaringorolog wrote:
ketronsd1 wrote:

nije zar da samo drugacija mjesavina gasa moze postic bolje rezultate,zar ce napravit bolju mjesavinu nego tako ozbiljne firme kao toshiba fujitsu. .....
P dobro nije sad samo mjesavina gasa :-D
Ima tu jos nekih stvarcica koje se koriguju.Negdje se i i ex. ventil mijenja.
Kod mene je zamijenjen gas i ova mjesavina koju smo napunili i nije bas nesto posebno.Losije nego sto smo mislili da ce biti.Vidjet ce mo iducu promjenu.
Post Reply