Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#1776 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

prva voznja je bila pljusak i potoci po cesti+ ja vozio na slikovima.....nisam se bas htio razbit....na drugoj se vec malo prosusilo pa je moglo brze, mada su rezultati na trci losiji nego na treningu kad je bilo suho...
Averus

#1777 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Averus »

A kakva je trka u pitanju? :roll:
Nisam upućen :skoljka:
johntra

#1778 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by johntra »

Nefs-i Mulhima wrote:
johntra wrote:Pogledaj ovaj reostat, može biti do njega, a može biti i do samih komandi...probaj kupiti polovne kontrole na otpadu, nije skupo...30, 40 maraka...
Danas se pofino iznervirah, ala sto ga italijani vole zakomplikovat gluho bilo... Gimnasticar trebas biti da dodes do reostata :lol:

Provjerio reostat - ok je, nema znakova gorenja, topljanja zica itd...

Dok sam skinuo komande saznojio se, malo fali da nesta pukne, ali i to je ok...

Meni ne preostaje vise ideja, osim da je mozda crknuo ventilator od klime pa se ne ukljucuje (ne puse ni toplo ni hladno - nezz jesam li navodio prije).... Iako sam lik koji voli sam odraditi, da se ne bi nervirao kod nekog cu majstora pa sta bude, u svakom slucaju hvala svima na pomoci :sax:
Ja sam to skidao kod sebe i mijenjao sam, nije neka sad velika gimnastika...jeste malo teže doći do gornja dva šarafa i pritom mi je pukao dio plastike, koji nije predstavljao problem kasnije... :D
meni je bio crkao prekidač za klimu, pa sam samo kupio drugi set i zamijenio...jesi pregledao osigurače? mislim da ima poseban za ventilaciju, odnosno ventilator...ipak mislim da ti je problem u komandama, ali bez drugog seta to nećeš moći sam skontati...najbolje ti je da odeš do električara, pa nek ti izmjeri da li ima napona na prekidaču, odnosno da li ga pali uopšte...
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#1779 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

Averus wrote:A kakva je trka u pitanju? :roll:
brdska trka,prvi put se vozi ,nova cesta iz lukavice prema jahorini

imas slika ovdje...

http://www.autosport.ba/fotovideo/fotogalerije/
muha_sa

#1780 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by muha_sa »

bitanga_sa_otesa wrote:
Averus wrote:A kakva je trka u pitanju? :roll:
brdska trka,prvi put se vozi ,nova cesta iz lukavice prema jahorini

imas slika ovdje...

http://www.autosport.ba/fotovideo/fotogalerije/
imal ovdje ulicnih trkaca--onih lola što se po gradu kurce :?

što se tice ove utrke--ovaj sU brojem 11 pojma o vožnji neJma--vidi mu starog aVta--naka zastava :D
Qler

#1781 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Qler »

Al' imas najjace tablice :)

Usput, jel normalno kad ujutro palim cadju da mi izbaci kao mali "oblacic" dima, bjelkastog. To se desava samo kad ga palim hladnog ujutro....

I izgleda da bi trebao dizne (injektore) nositi na reparaciju.... ima li neki savjet, da nije Uzice ili Zvornik (negdje blize da ne moram ici na put :) )
Ned071

#1782 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ned071 »

Qler wrote:Al' imas najjace tablice :)

Usput, jel normalno kad ujutro palim cadju da mi izbaci kao mali "oblacic" dima, bjelkastog. To se desava samo kad ga palim hladnog ujutro....

I izgleda da bi trebao dizne (injektore) nositi na reparaciju.... ima li neki savjet, da nije Uzice ili Zvornik (negdje blize da ne moram ici na put :) )
Negdje vuce zrak???
Qler

#1783 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Qler »

Ne bi trebao, nisam primjetio neke probleme u voznji, i to je samo kad ga upalim. Mijenjao sam ono crijevo od intercooler-a, ono je bilo puklo, kupio original u Fordu... jedino sto mi se desava, od kako ga imam, kad sam na niskim obrtajima, i dam mu gasa zadimi, do nekih cca 2000rpm (malo manje) i dalje normala, znaci ono kad mu dam gas sa niskih obrtaja, zapusi onaj dizelski crni dim, i to je to. Samo ostane oblacic iza mene :)
GileŠampion

#1784 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by GileŠampion »

Pozdrav.

Juce je mati od trotoar malo zagreljila felgu parkirajuci se, dakle isla je jako sporo. E, tek onda je nastao problem, zamalo se do krvi ne posvadjah sa starim jer tvrdi da bi taj tocak trebalo ponovo izbalansirati u vulkanizera a ja vala ne vidim ni jedan razlog za to.

Nije bilo brzo da se sta moglo poremetiti na trapu, a ne vidim razlog zasto bi se felga koja je malo ogrebana ponovo balansirala a opet dajem bogdu sanse da je mozda i u pravu.

Sta vi kazete?
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#1785 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

Qler wrote:Al' imas najjace tablice :)

Ja imam slicne simptome vec 6 godina,a jos nije stao. Nekako,za dizelasa mi se to cini donekle normalnim. :mrgreen:
Qler

#1786 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Qler »

Ma meni prvi dizel, pa i nakon 30k km predjenih, jos mu ne vjerujem :)
Ned071

#1787 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ned071 »

Qler wrote:Ne bi trebao, nisam primjetio neke probleme u voznji, i to je samo kad ga upalim. Mijenjao sam ono crijevo od intercooler-a, ono je bilo puklo, kupio original u Fordu... jedino sto mi se desava, od kako ga imam, kad sam na niskim obrtajima, i dam mu gasa zadimi, do nekih cca 2000rpm (malo manje) i dalje normala, znaci ono kad mu dam gas sa niskih obrtaja, zapusi onaj dizelski crni dim, i to je to. Samo ostane oblacic iza mene :)

ne moras zrak osjetit u voznji. ali bi mogao ako ga ostavis dva tri dana parkiranog uzbrdo, s haubom naprijed... ako se desava samo u hladnim danima, onda bi mogao biti kondenz. ako je stalno, onda negdje vuce zrak. barem je meni tako pojasnjeno...
NediM17

#1788 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

AKo ti ne gubi vodu, kreni od grijaca. Zbog grijaca se mogu pojaviti razne boje dimova na prvom paljenju, obicno kazu bijeli dim- trosi vodu, plavi dim- trosi ulje.

Medjutim znam da velika vecina dizela sa neispravnih grijacima na prvom paljenju zadimi bijelo i neravnomjerno odradi prvih par sekundi, dok recimo vjerovali ili ne KIA/Hyundai CRDi motori sa neispravnim grijacima na prvom paljenju zadime plavo i isto tako nemirno odrade prvih par sekundi.
konektovan

#1789 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

Ja sam imao na citroenu te simptome,plavo/ bijeli dim na prvom paljenju. Bilo je do grijaca. Medjutim,opet nakon par mjeseci,poceo da dimi i trese,i jos uvijek ga tako vozim.
NediM17

#1790 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

konektovan wrote:Ja sam imao na citroenu te simptome,plavo/ bijeli dim na prvom paljenju. Bilo je do grijaca. Medjutim,opet nakon par mjeseci,poceo da dimi i trese,i jos uvijek ga tako vozim.
Svi aftermarket grijaci su qrac, crknu vrlo brzo i opet imas iste simptome. Uglavnom, ako je motor dobar, pali on i sa poluispravnim/neispravnim grijacima, prema tome ako ti ne smeta i pali ne diraj.
Ned071

#1791 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ned071 »

da je grijac, palila bi se lampica....
konektovan

#1792 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

Ned071 wrote:da je grijac, palila bi se lampica....
Nekim cudom,citroen C 4 mk1 nema tu opciju,il' mi je lampica krepala?! :mrgreen:
Ned071

#1793 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ned071 »

aaaa hale od auta :mrgreen: pa to čak i dvičina ima
Qler

#1794 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Qler »

Imam lampicu od grijaca, ali se uredno ugasi, a auto pali bez problema. Kad je hladan fakat nemirno ono par sekundi, treska nekako i onda se smiri...
direstraits0078

#1795 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by direstraits0078 »

NediM17 wrote:
konektovan wrote:Ja sam imao na citroenu te simptome,plavo/ bijeli dim na prvom paljenju. Bilo je do grijaca. Medjutim,opet nakon par mjeseci,poceo da dimi i trese,i jos uvijek ga tako vozim.
Svi aftermarket grijaci su qrac, crknu vrlo brzo i opet imas iste simptome. Uglavnom, ako je motor dobar, pali on i sa poluispravnim/neispravnim grijacima, prema tome ako ti ne smeta i pali ne diraj.
Na koje aftermarket marke mislis? Bosch? Beru? Denso? Champion? :oops: Ko proizvodi grijace za prvu ugradnju? :roll:
Ned071

#1796 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ned071 »

Qler wrote:Imam lampicu od grijaca, ali se uredno ugasi, a auto pali bez problema. Kad je hladan fakat nemirno ono par sekundi, treska nekako i onda se smiri...
ne znam sta na sve ovo kaze bitanga, jer ima iskustva, al po meni, po tim simptomima negdje ti vuce zrak. lampica grijaca, ako je jedan ili vise njih otisao, gori otprilike pola minute nakon paljenja i ugasi se. grijac kad upalis zavrsi svoj posao...
NediM17

#1797 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

direstraits0078 wrote:
NediM17 wrote:
Na koje aftermarket marke mislis? Bosch? Beru? Denso? Champion? :oops: Ko proizvodi grijace za prvu ugradnju? :roll:
Na KIA/Hyundai vozilima je prva ugradnja Hyundai Mobis. Duraju oko 2 godine i vozdra. A svi ti aftermarket pa i BOSCH, Beru, tesko izdrze vise od godinu dana.

@Qler

Grijac moze biti i ispravan, ali da ne grije fino citavom duzinom, to je sasvim dovoljno da auto zadimi na paljenju a da ne dobijes nikakvu gresku na instrument tabli. Uglavnom, ako ti ne gubi vodu, prst u uho, ako te bas nervira promijeni grijace, 99% sam siguran da je do njih. :wink:

A sto hoces da repariras dizne?
Ned071

#1798 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ned071 »

sad kad vam jaha tz izbaci test grijaca :mrgreen: i topran ispadne najbolji :lol:
Qler

#1799 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Qler »

Kad idem npr 60km/h u 4. stepenu prenosa i drzim konstantan gas osjetim kako auto zatrza, i tako dok god vozim on ono,zatrza malo.. Jedan majstor koji radi fordove u glavnom mi je rekao bi ih trebao pregledati je bar jedan ne radi kako treba. E ja bi trebao u septembru na dalji put i ne bih isao sa autom koje nije 100% zdravo

A vodu i ulje ne gubi ni ml, provjeravao sam vise puta...
NediM17

#1800 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

Qler wrote:Kad idem npr 60km/h u 4. stepenu prenosa i drzim konstantan gas osjetim kako auto zatrza, i tako dok god vozim on ono,zatrza malo.. Jedan majstor koji radi fordove u glavnom mi je rekao bi ih trebao pregledati je bar jedan ne radi kako treba. E ja bi trebao u septembru na dalji put i ne bih isao sa autom koje nije 100% zdravo

A vodu i ulje ne gubi ni ml, provjeravao sam vise puta...
Ma grijaci onda 99%, a sto se tice trzanja ja ne bih odmah prvu sumnju stavljao na dizne.
Post Reply