Ateista wrote:Nije bas tako, ne moze svako ko ima 18 godina recimo polagati vozacki, od invalida (zavisno od stepena invaliditeta) do psihicki nestabilnih osoba, slijepih osoba i slicno. Teoretski, isto tako neko ko nije ni slijep ni invalid bi mogao pasti naljekarskom ako nije sposoban za voznju, kazem teoretski jer ne znam ima li takvih slucajeva u praksi, ali ljekarski pregled upravo tome sluzi, ili bi bar trebao, da onemoguci da voze onima koji nisu sposobni, tako da ne stoji bas ta prica kako svi moraju imati ista prava, neka prava se ipak ticu i sposobnosti. Isto tako sam navodio primjere naljepnica za ekoloski razred auta, pa cini mi se u Berlinu imas zone u koje ne mozes uci sa Golfom2 (osim ako nekim cudom ne zasluzi tu naljepnicu), samo odredjena auta kod kojih je zagadjenje do odredjenog minimuma smiju tuda voziti, opet nemaju svi ista prava. Slicnih primjera se moze jos naci gdje nemaju svi koji su napunili 18 godina ista prava, vec neko zavisno od sposobnosti ili kvalifikacija ima veca a neko manja.eluna wrote:Naravno, ali taj zajednicki okvir ne moze biti univerzalan jer je previse razlicitih faktora koji se mijenjaju, vozac, auto, razliciti uslovi na cesti i slicno, pa zato ne mislim da je problem malo i prekoraciti kada uslovi dozvoljavaju.
zaboga ateista, osnovno ljudsko pravo je da su svi pred zakonom jednaki, iz ovoga upravo i proističe da je zakon isti, dakle, univerzalan, za sve ................. nemoguće je da svi ljudi pred zakonom budu isti ako postoje različiti zakoni za određene grupe ljudi, a to što zakoni stavljaju ograničenja kao npr. da možeš vozački ispit polagati sa 16 godina, ali dobiti vozačku tek sa 18 godina, to je drugi par cipela .......... to proističe iz univerzalne odrednice o pravnoj i poslovnoj sposobnosti, koja je vezana za univerzalnu odrednicu fizičke i psihičke spremnosti svakog pojedinca .... naime, zakon smatra da su sve osobe koje napune 18 godina fizički i psihički sposobne da imaju i pravnu i poslovnu sposobnost u formalno-pravnom smislu, zakon tu činjenicu ne provjerava kod svakog pojedinca, pa tako dobiješ mamlaza od 24 godine koji ne zna ni nosa obrisat, a kamoli da zna gdje mu je dupe a gdje glava i koliko mu je jato ptica u glavi..........tako dobiješ i iste takve osobe od npr. 45 godina .......... ali jebat ga - zakon mora odrediti kad neko stiče poslovnu sposobnost (ona se stiče punoljetstvom, pravna sposobnost se stiče rođenjem, a u nekim državama već začetkom, dakle dok smo još embrion)
daj se malac malo obrazuj, ne samo u pravnom smislu, nego i u smislu čovjeka sao svjesnog i savjesnog bića ...
ALOOOOOOOOOOOOOOOOO PRIKAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!! ........ primjeri su navedeni da prikažu UNIVERZALNOST ZAKONA I ZAKONSKIH PROPISA ............................. majke ti tvoje, znaš li ti UOPŠTE razlučiti suštinu priče u onome što čitaš???? .................. ili ti glava služi samo za češljanje i samoprocjenjivanje svojih nadnaravnih sposobnosti????
dakle - u tom postu je objašnjena UNIVEZALNOST ZAKONA - ima li još neko da nije skontao šta je poenta napisanog???