Nista, ali nije po Nato standardima ja mislim. Stari dobri kalashCyrax wrote:Ne znam sto majmunisemo sa tim puskama. Izmijenjat cemo mi puski i kalibara metar jos. Ima se moze se.TheMule wrote: Jesu li polovne skuplje od nove/remontovane losije kvalite m4a1 koju ce mo morati ionako kupiti/kupujemo za OS?![]()
Sta je starom, dobrom M70AB2 falilo? Nista
BH vojna industrija i naoruzanje
-
TheMule
#1776 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
-
Hrmpallier
#1777 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
" Koliko je haubica i topova nasarafano od 92 do 95 u fabrikama blokova motora i poluosovina ? "
Stvarno, da li je tokom rata išta proizvedeno u " Bratstvu " ? Nikad o tome slowce pročitao nisam. Pa nije valjda da je ( još uvijek ) poslovna-vojna-... tajna ?
Inače, kad je riječ o proizvodnji oružja, pada mi na pamet jedan detalj, za koji nisam siguran ni da li stoji. Ako neko zna, neka mi kaže jesam li u prawu.
Dakle, nakon propasti " R. Čajavca " u Lubanja Uki, u BiH se ( ponavljam ) - koliko je meni poznato, ne proizvode čak ni na zanatskom nivou, makar i jednoslojni PCB = Printed Copper Board. Dakle, osnovna, elementarna pretpostawka bilo kakve elektroničke djelatnosti. Ne industrije, nego djelatnosti. Naravno, pod " djelatnost " podrazumijevam sve preko popravki već postojećih aparata, uređaja, instrumenata ..... .
U Beogradu postoji nekih 7 ili 8 radnji ( male, privatne s par zaposlenih ) koji to rade. Dakle, da se vratim na polaznu misao. Kako govoriti o nekoj proizvodnji oružja ako se ne prave ( valjda nikom ne treba - šta li ), elementarne jednoslojne pločice, koje će maturanti srednjih elektrotehničkih - elektroničko usmjerenje, škola koristiti za praktični maturski rad, uz hobiste, maloserijsku proizvodnju &.t.d.
MIslim da proizvodnja naoružanja ne mora nužno da znači 1 000 ili 5 000 zaposlenih. Sjajan primjer je norveški helikopterčić, skoro pa igračka, težak ( malo mi je teško vjerovati ) 15 g, a koji košta par stotina hiljada nečega. I što je najzanimljivije, oni stu to već nekome i utrapili.
" Ne znam sto majmunisemo sa tim puskama. Izmijenjat cemo mi puski i kalibara metar jos. Ima se moze se.
Sta je starom, dobrom M70AB2 falilo? Nista "
Super ! I eto nas kod vječite žvake " M-16 " VS " AK-47 "
Stvarno, da li je tokom rata išta proizvedeno u " Bratstvu " ? Nikad o tome slowce pročitao nisam. Pa nije valjda da je ( još uvijek ) poslovna-vojna-... tajna ?
Inače, kad je riječ o proizvodnji oružja, pada mi na pamet jedan detalj, za koji nisam siguran ni da li stoji. Ako neko zna, neka mi kaže jesam li u prawu.
Dakle, nakon propasti " R. Čajavca " u Lubanja Uki, u BiH se ( ponavljam ) - koliko je meni poznato, ne proizvode čak ni na zanatskom nivou, makar i jednoslojni PCB = Printed Copper Board. Dakle, osnovna, elementarna pretpostawka bilo kakve elektroničke djelatnosti. Ne industrije, nego djelatnosti. Naravno, pod " djelatnost " podrazumijevam sve preko popravki već postojećih aparata, uređaja, instrumenata ..... .
U Beogradu postoji nekih 7 ili 8 radnji ( male, privatne s par zaposlenih ) koji to rade. Dakle, da se vratim na polaznu misao. Kako govoriti o nekoj proizvodnji oružja ako se ne prave ( valjda nikom ne treba - šta li ), elementarne jednoslojne pločice, koje će maturanti srednjih elektrotehničkih - elektroničko usmjerenje, škola koristiti za praktični maturski rad, uz hobiste, maloserijsku proizvodnju &.t.d.
MIslim da proizvodnja naoružanja ne mora nužno da znači 1 000 ili 5 000 zaposlenih. Sjajan primjer je norveški helikopterčić, skoro pa igračka, težak ( malo mi je teško vjerovati ) 15 g, a koji košta par stotina hiljada nečega. I što je najzanimljivije, oni stu to već nekome i utrapili.
" Ne znam sto majmunisemo sa tim puskama. Izmijenjat cemo mi puski i kalibara metar jos. Ima se moze se.
Sta je starom, dobrom M70AB2 falilo? Nista "
Super ! I eto nas kod vječite žvake " M-16 " VS " AK-47 "
- madner
#1778 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Falilo je sto je fabrika u Srbiji.
- Cyrax
#1779 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
A znam da nije ali je zalosno sto skupljamo stari otpad. Jos ga placamo da bude stvar gora.TheMule wrote: Nista, ali nije po Nato standardima ja mislim. Stari dobri kalash
Sreca pa sve ono sto smo skupili u ratu nismo "donirali" od Iraka do Afganistana.
-
Great Cornholio
#1780 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ne znam, ali municija se pravila, meci kalibra 7,62 bili sa zelenom čahurom.madner wrote:
Koliko je haubica i topova nasarafano od 92 do 95 u fabrikama blokova motora i poluosovina?
Znači, ti si da BiH pravi oružje, da ga prodaje i da na tuđoj muci zarađuje. Ja sam PROTIV! Ako nema namjeru da napada ikoga, onda je dovoljno da razvije strategiju za odbranu od eventualnih napada, i da napravi samo ono što bi joj za tu odbranu bilo potrebno.
'ajd zdravo, odoh ja s ove teme
- sinuhe
#1781 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Valjda skole i fakulteti imaju to. LPKF proizvodi masine za izradu PCB u Sloveniji, to moze kostati oko 10 000 eura.Hrmpallier wrote:"
- madner
#1782 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Gdje su se oni meci pravili i sta su te fabrike radile prije?Great Cornholio wrote:Ne znam, ali municija se pravila, meci kalibra 7,62 bili sa zelenom čahurom.madner wrote:
Koliko je haubica i topova nasarafano od 92 do 95 u fabrikama blokova motora i poluosovina?
Znači, ti si da BiH pravi oružje, da ga prodaje i da na tuđoj muci zarađuje. Ja sam PROTIV! Ako nema namjeru da napada ikoga, onda je dovoljno da razvije strategiju za odbranu od eventualnih napada, i da napravi samo ono što bi joj za tu odbranu bilo potrebno.
Dobro ti si protiv ja sam za. No moram reci da prosjecna oklopna jedinica ima 100x vise vozila od topova, tako da te poluosovine i blokovi motora predstavljaju jednaku opasnost
-
kokise
#1783 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
A sta bi onda po tebi BiH trebala da radi konkretno da nebi doslo do rata u buducnosti? Kakvu strategiju? Srbija konkretno trenutno radi na programu bezpilotnih mini letijelica. Imaju vojnu industriju koja je za faktor 2 veca od BH vojne industrije.Great Cornholio wrote:Ne znam, ali municija se pravila, meci kalibra 7,62 bili sa zelenom čahurom.madner wrote:
Vama u BiH kao da fali malo inteligencije u vasim glavama. A sve ekspert do eksperta.
-
Great Cornholio
#1784 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Da ti nisi neki špijunmadner wrote:Gdje su se oni meci pravili i sta su te fabrike radile prije?Great Cornholio wrote:Ne znam, ali municija se pravila, meci kalibra 7,62 bili sa zelenom čahurom.madner wrote:
'ajd zdravo, odoh ja s ove teme![]()
Dobro ti si protiv ja sam za. No moram reci da prosjecna oklopna jedinica ima 100x vise vozila od topova, tako da te poluosovine i blokovi motora predstavljaju jednaku opasnost
Znači, industrija može biti višenamjenska, eto rješenja, samo nemoj brate oružje Čečenima prodavat', manje će ih izginut' ako ne budu imali oružja.
Nego, ja sam čuo da može i metla, iza vrata, puć' ko top
-
Great Cornholio
#1785 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
BiH treba pravit' bezletjelične maksi pilotekokise wrote:A sta bi onda po tebi BiH trebala da radi konkretno da nebi doslo do rata u buducnosti? Kakvu strategiju? Srbija konkretno trenutno radi na programu bezpilotnih mini letijelica. Imaju vojnu industriju koja je za faktor 2 veca od BH vojne industrije.Great Cornholio wrote:Ne znam, ali municija se pravila, meci kalibra 7,62 bili sa zelenom čahurom.madner wrote:
Vama u BiH kao da fali malo inteligencije u vasim glavama. A sve ekspert do eksperta.
-
kokise
#1786 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Pa vecina vas ste na ovoj temi eksperti. Cudim se da ti nisi ekspert. Mozda nam mozes kao takav reci malo o "nemogucnosti Turskog exporta u EU".Great Cornholio wrote:
BiH treba pravit' bezletjelične maksi pilote![]()
Ne znam, nisam ja ekpert, i fakat ne znam šta ću ja na ovoj temi
![]()
-
Great Cornholio
#1787 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
To je nešto između Amerike i EU, garant.kokise wrote:Pa vecina vas ste na ovoj temi eksperti. Cudim se da ti nisi ekspert. Mozda nam mozes kao takav reci malo o "nemogucnosti Turskog exporta u EU".Great Cornholio wrote:
BiH treba pravit' bezletjelične maksi pilote![]()
Ne znam, nisam ja ekpert, i fakat ne znam šta ću ja na ovoj temi
![]()
-
kokise
#1788 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ma sta je izmedju Amerike i EU garant?Great Cornholio wrote: To je nešto između Amerike i EU, garant.
Strucnjace?
Mislis ono sto su cionisti postavili sihre pa ne daju Turcima da prismrde EU trzistu?
-
Great Cornholio
#1789 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Pa valjda je poznato da je Turska američki "igrač".kokise wrote:Ma sta je izmedju Amerike i EU garant?Great Cornholio wrote: To je nešto između Amerike i EU, garant.
Strucnjace?
Mislis ono sto su cionisti postavili sihre pa ne daju Turcima da prismrde EU trzistu?
-
kokise
#1790 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Pa dobro je to. A znaci nije cionisticki?Great Cornholio wrote:Pa valjda je poznato da je Turska američki "igrač".kokise wrote:Ma sta je izmedju Amerike i EU garant?Great Cornholio wrote: To je nešto između Amerike i EU, garant.
Strucnjace?
Salu na stranu; strucnjaci su ovdje tvrdili kako Republika Turska nemoze prismrditi evropskom trazistu sto se tice izvoza vojne tehnologije.
Meni jucer drug Turcin pokazao tacno u koje zemlje iz regiona BiH Turska izvozi. Dakle Otokar je izvozio u Sloveniju od 2007. do danas. Bilo bi red da neko od strucnjaka kaze da je se kretenski provaljivao.
Sto se tice Americkog igraca i Turske; upravo je Amerika, kada je se Izreal zavadio sa Turskom, stopirala prodaju bezpilotnih letijecila Turskoj. To mozete vrlo lako potraziti na netu i o tome su pisale Turske novine. Republika Turska je od tada pokrenula svoju vlastitu produkciju bezpilotnih letijelica. To mi ne slici bas na "igraca necijeg".
Ja sam pitao ove strucnjake ovdje; zasto nije moguce (ukoliko bi mentalitet Bosnjaka bio u redu) da Otokar pokrene fabriku u Sarajevu istu onakvu kakvu je pokrenuo u Azerbejdzanu i kakvu danas gradi u Uzbekistanu? Dakle zasto je to tacno nemoguce? Ja sam rekao da je to validna strategija takvih firmi koji takvim potzima mogu dostici "economies of scale". No nisam dobio validan odgovor. Samo je bilo rijec o sihrama, zavjerama i drugim tajanstvenim stvarima. Pa cak je se i genocid po obicaju poceo spominjati.
Dakle to je interesantna tema. Po meni je to jako moguce. Imam prijatelje medju Turcima koji nisu nimalo glupi. To su ljudi inzinjeri ili PHD studenti ili zavrsavaju fakultete na najrenomiranijim faxovima svijeta ovdje na zapadu i oni pricaju nesto totalno drugacije nego sto mogu ovdje na forumu procitati.
Znaci zasto bi; ukoliko bi Bosnjaci Bosne bili poznati kao bistri ljudi, veliki radnici koji niposto nece ukrasti i koji su posteni... zasto bi u tom slucaju bilo nemoguce da jedna firma poput Otokara (koja izvozi u skoro sve zemlje BH regiona od autobusal kobra oklopnjaka i drugih oklopnjaka) da takva firma otvori fabriku u Sarajevu?
Znaci kao sto je Finska otvorila pogon PATRIA oklopnjaka u Slavonskom brodu?
Republika Turska ima jednu od najboljih industrija na svijetu sto se tice oklopnih vozila. Producirati arsenal od nekih 20 oklopnih vozila i izvoziti ih u 20 NATO zemalja je velika stvar. Mislim da mora postojati mogucnost da BiH postane odskocna daske Otokara za evropu.
-
155_mm
#1791 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
http://www.rtvbn.com/news/sarovic-uskor ... uae-video/Šarović: Uskoro investicije iz UAE (VIDEO)
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Mirko Šarović razgovarao je danas sa ministrom finansija Ujedinjenih Arapskih Emirata o završetku pregovora o Sporazumu za zaštitu investicija. Potpisivanje sporazuma očekuje se u julu ove godine,a nakon toga očekuju se i investitori iz te zemlje, koji su zainteresovani za ulaganja u infrastrukturu i turizam dok bi namjenska industrija BiH pokušala naći tržište u Arapskim Emiratima.
znaci ipak ne radi se o nekim investicijama iz UAE u namjensku industriju nego o pokusaju izlazka namjenske industrije na trziste UAE. znaci jos jedna dezinformacija izazvana nestrucnoscu novinara. nije prvi put.
-
kokise
#1792 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Nista UAE; to su arapi. Oni nemaju nikakvo znanje. Puni su ko brod para a njima recimo Nizozemski inzinjeri projektuju svako ono ostrvo u moru; zgrade im rade zapadni inzinjeri vecinom.
Ako ikada bude nekih invesicija u vojnu industriju BiH onda to samo mogu biti Turske investicije. Jedino Turska je na globalnom nivou igrac koji se takmici pri vrhu sto se tice vojne industrije NATO standarda. Tako da samo mozemo ocekivati od njih i nadati se da ce prepoznati geografske prednosti koje nudi BiH; kao odskocna daska za EU trziste.
Jeftina radna snaga; blizina Evropke Unije i perspektiva za ulazak u evropsku uniju u buducnosti su razlozi upravo ti zbog kojih bi jedna firma poput Otokara mogla odluciti da otvori svoj pogon u Sarajevu.
Politicka situacija se treba jos dosta poboljsati; infrastruktura ce biti uredjena za nekih 7-8 godina izgradnjom koridora Vc; reforme ce jacati pravni istem BiH svakako jer u BiH se stranci najvise pitaju i to sve skupa ce kad tad (po meni) privuci neke vece Turske kompanije.
Ako moze jedan jebeni Uzbekistan koji je tamo u nekoj periferiji svijeta privuci giganta sto se tice vojne industrije (Otokar-a) moze i Sarajevo sigurno. Nikakva to nije naucna fantastika; treba vjerovati u to i raditi na tome da se takve firme u buducnosti privuku.

Ako ikada bude nekih invesicija u vojnu industriju BiH onda to samo mogu biti Turske investicije. Jedino Turska je na globalnom nivou igrac koji se takmici pri vrhu sto se tice vojne industrije NATO standarda. Tako da samo mozemo ocekivati od njih i nadati se da ce prepoznati geografske prednosti koje nudi BiH; kao odskocna daska za EU trziste.
Jeftina radna snaga; blizina Evropke Unije i perspektiva za ulazak u evropsku uniju u buducnosti su razlozi upravo ti zbog kojih bi jedna firma poput Otokara mogla odluciti da otvori svoj pogon u Sarajevu.
Politicka situacija se treba jos dosta poboljsati; infrastruktura ce biti uredjena za nekih 7-8 godina izgradnjom koridora Vc; reforme ce jacati pravni istem BiH svakako jer u BiH se stranci najvise pitaju i to sve skupa ce kad tad (po meni) privuci neke vece Turske kompanije.
Ako moze jedan jebeni Uzbekistan koji je tamo u nekoj periferiji svijeta privuci giganta sto se tice vojne industrije (Otokar-a) moze i Sarajevo sigurno. Nikakva to nije naucna fantastika; treba vjerovati u to i raditi na tome da se takve firme u buducnosti privuku.

- sinuhe
#1793 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Nije Patria otvorila tvornicu vec su Hrvati kupili oklopnjake pa su im dali da ih montiraju u SB.Znaci kao sto je Finska otvorila pogon PATRIA oklopnjaka u Slavonskom brodu?
Vjerovatno isti slucaj sa Azerbejdzanom i Uzbekistanom.
Last edited by sinuhe on 23/05/2013 19:13, edited 1 time in total.
-
Great Cornholio
#1794 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Utokar - predlažem naziv za BH firmu za proizvodnju ličnog naoružanja 
-
155_mm
#1795 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
eh kad bi dobili pravo na NATO tendere mislim da bi nesto usicarili bar za municiju masovne potrosnje od 5.56 do 12.7 i da u buducnosti barem ponovo pokrenemo vlastitu proizvodnju baruta i rijesimo se ovisnosti od uvoza. to bi nam strateski mnogo znacilo.Održan sastanak predstavnika institucija i firmi iz oblasti namjenske industrije
U Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine danas je održan radni sastanak predstavnika Ministarstva vanjske trgovine Bosne i Hercegovine, Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine – Sektor za zaštitu tajnih podataka (DSO) i Vanjskotrgovinske komore BiH sa predstavnicima bh. kompanija koje djeluju u oblasti namjenske industrije.
Sastanak je organiziran s ciljem detaljnijeg upoznavanje kompanija o industrijskoj sigurnosti sa aspekta Zakona o zaštiti tajnih podataka („Službeni glasnik BiH“ , br. 54/05 i 12/09) i pripreme za sastanak sa predstavnicima Sekcije za sigurnosnu politiku NATO-a, koji su izrazili zainteresovanost za upoznavanjem namjenske industrije Bosne i Hercegovine u pogledu ispunjavanja NATO standarda i učešća naših proizvođača na tenderima u okviru NATO-a.
mozda bi imali sanse na tenderima i za minobacacke granate jer i one maltene spadaju u masovnu potrosnju kod NATO armija. uz prihvatljiv odnos cijene i kvaliteta sigurno bi kupili i nesto od nas. za neke vece kalibre (haubicke 155 mm) bi bilo tesko, tu bi odnos cijene i kvaliteta stvarno morao biti odlican da to kupe od nas. ali ako ova isporuka haubickih granata sto PRETIS trenutno isporucuje bude zadovoljila narucioca mozda nekad budemo i njih masovno izvozili.
-
155_mm
#1796 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
http://www.businessnavigator.ba/ekonomi ... odnje.htmlBUGOJNO - Odlukom Vlade Federacije BiH preduzeću „Binas" iz Bugojna odobren je kredit u iznosu od 1.300.000 KM, s rokom otplate od 60 mjeseci. Sredstva će biti odobrena putem Razvojne banke, s kojom bi „Binas" ovih dana trebao potpisati kreditni ugovor.
Vršilac dužnosti direktora "Binasa" Adem Huskić kazao je da će sredstva biti utrošena u finansiranje budućih ugovora s inozemnim kupcima.
- Ogroman je značaj odobrenog kredita za oživljavanja proizvodnje u nekadašnjem gigantu namjenske industrije u Bugojnu. Trenutno, aktivan je ugovor koji je potpisan s Egiptom, a u pripremi je još jedan izvozni ugovor. U fazi su i dogovori o saradnji s firmom „Pretis". Sve ovo bi se trebalo pozitivno odraziti na budući rad preduzeća, naglasio je. Na realizaciji postojećih ugovora angažirano je oko četrdeset uposlenih.
zalosno je sto je samo 40 uposlenih ali barem firma nije zatvorena i prezivjela je a bila je pred zatvaranjem. jer bez vlastite proizvodnje upaljaca (ali ovi sto pravilno funkcionisu) nam ne koristi mnogo ni tvornica granata. ovo sto pominju PRETIS u tekstu su vjerovatno upaljaci za one haubicke granate sto je PRETIS ugovorio prije nekoliko mjeseci a za egipat su vjerovatno 40 mm granate.
-
kokise
#1797 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ne to je slucaj sa Kazachtsanom:sinuhe wrote:Nije Patria otvorila tvornicu vec su Hrvati kupili oklopnjake pa su im dali da ih montiraju u SB.Znaci kao sto je Finska otvorila pogon PATRIA oklopnjaka u Slavonskom brodu?
http://www.hurriyetdailynews.com/otokar ... &nid=33034
Sto se tice Azerbejdzana; tamo jednostavno imas tvornicu koja exportira u Pakistan i druge zemlje. Ja ne vidim druge mogucnosti da se dodje do "Know how-a" nego na taj nacin.
-
155_mm
#1798 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
namjenska industrija u BiH ima za cilj da omoguci odbranu naroda i zemlje. a radna mjesta i ekonomski znacaj su drugorazredni. nama bi sigurno pomoglo u odbrani da imamo nekoliko ovih Cobri u OS BiH. ali sklapanje ovakvih strojeva nam nebi mnogo pomoglo pogotovo zbog ovoga (citat sa linka):kokise wrote:Ne to je slucaj sa Kazachtsanom:sinuhe wrote:Nije Patria otvorila tvornicu vec su Hrvati kupili oklopnjake pa su im dali da ih montiraju u SB.Znaci kao sto je Finska otvorila pogon PATRIA oklopnjaka u Slavonskom brodu?
http://www.hurriyetdailynews.com/otokar ... &nid=33034
Sto se tice Azerbejdzana; tamo jednostavno imas tvornicu koja exportira u Pakistan i druge zemlje. Ja ne vidim druge mogucnosti da se dodje do "Know how-a" nego na taj nacin.
mozemo svi predpostaviti da se pod ovim "components " ne misli na presvlake za sjedeze. meni se ipak cini da gazda jos uvijek sjedi u vasingronu a ne u ankari.The Cobra is a wheeled armored vehicle developed by Otokar, using some components from the American High Mobility Multipurpose Wheeled Drive, produced by AM General.
ali nema smisla raspravljati o dolasku OTOKAR-au sarajevo iz vise razloga a jedan si i sam naveo (citiram tebe)
ocigledno je da su nas azerbajdzanci, uzbekistanci i kazahstanci pretekli po pitanju bistrosti, postenja i marljivosti. znaci zaboravimo OTOKAR u sarajevu.Znaci zasto bi; ukoliko bi Bosnjaci Bosne bili poznati kao bistri ljudi, veliki radnici koji niposto nece ukrasti i koji su posteni... zasto bi u tom slucaju bilo nemoguce da jedna firma poput Otokara (koja izvozi u skoro sve zemlje BH regiona od autobusal kobra oklopnjaka i drugih oklopnjaka) da takva firma otvori fabriku u Sarajevu?
-
kokise
#1799 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Cobra je samo jedan od mnogih oklopnih vozila koje se prave u Turskoj. To je sasvim normalno da sa partnerima koji imaju vise iskustva od tebe izgradjujes neki kvalitetan produkt. Na toj kobri su Turci stekli know how koje mogu investirati u buduce projekte.155_mm wrote:mozemo svi predpostaviti da se pod ovim "components " ne misli na presvlake za sjedeze. meni se ipak cini da gazda jos uvijek sjedi u vasingronu a ne u ankari.The Cobra is a wheeled armored vehicle developed by Otokar, using some components from the American High Mobility Multipurpose Wheeled Drive, produced by AM General.
Recimo buduci JSF ili F35 se izgradjuje u korperaciji od 7 zemalja. Turska je jedna od tih zemalja. Tako da ces u buducnosti jednostavno imati fabriku u Ankari koja sastavlja jedan dio motora (koji su Turski univerziteti modelirali i testirali) a fabriku u Nizozemskoj koja sastavlja odredjene cipove.
Turski Altay tenk je super primjer pametne strategije. Turci su kupili znanje iz Juzne Koreje da bi izgradili tenk koji zaista nesto valja. I mozda za 20 godina oni ce na expertizi kojoj su izgradili biti u stanju da izgrade sa vlastitim znanjem neki tenk koji spada u top tenkove svijeta.
Takvo nesto moze samo uraditi ogromna zemlja kao sto je Turska. Mi netrebamo razmisljati o tome da mozemo samostalno izgradjivati neke odbrambene sisteme poput tenkova, helikoptera ili oklopnjaka ali mozemo probati da nas Turska integrise u svoju vojnu industriju. Zasto da ne?
-
155_mm
#1800 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
pa niko nije i razmisljao o nekoj samostalnoj proizvodnji kompleksnih sistema u bosni dok se nisi ti pojavio sa svojim turcima sa kojima ispijas kafe.kokise wrote: Takvo nesto moze samo uraditi ogromna zemlja kao sto je Turska. Mi netrebamo razmisljati o tome da mozemo samostalno izgradjivati neke odbrambene sisteme poput tenkova, helikoptera ili oklopnjaka ali mozemo probati da nas Turska integrise u svoju vojnu industriju. Zasto da ne?
i od saradnje nema nista jer si i sam rekao da nismo dovoljno bistri, marljivi i posteni za turke.
ali gledano sa nase tacke gledista takva vrsta saradnje nama mnogo i ne znaci. jer ako na primjer ZRAK proizvodi periskope i druge opticke stvari za te turske transportere to nama nece mnogo pomoci u slucaju novog rata. mnogo vise bi nam znacila ponovna vlastita proizvodnja baruta i vojnog eksploziva za municiju koju imamo u ponudi. i to su nasi prioriteti. nadamo se da ce mo valjati ovima iz NATOa da kupuju od nas i pjesadijsku municiju posto su uniforme vec poceli (mozda ce nekad poceti i granate da kupuju). ih kad bi uspijeli u suradnji sa NATO uspijeli povecati iskoristenost kapaciteta na nekih 90% bolje nam nebi ni trebalo jer je danasnja iskoristenost kapaciteta navodno nekih 10-15 %.