Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
safran

#1776 Re: Bášča

Post by safran »

Aj vrtlaru - evo me po naređenju. Davno sam ja napisala da se u ljeto i jesen nema puno vremena za forumanje. Kod mene je Ridomil odradio posao pa paradajz fino napreduje. Na nekim stabljikama ima po 12-14 zametaka na nekim po par komada ali to je u redu jer imam 13 sorti u rasponu od vrlo rane (50-ak dana) do kasne. Eh, sad, već je prošlo 50-ak dana od transplantacije ali niti jedan plod nije ni blizu toga da se postidi. Ali i to je u redu ako uzmemo u obzir da ga je prvo tlačio snijeg i niske temperature 10-ak dana pa da ga je onda tlačila kiša sa niskim temperaturama 15-ak dana. Mislim da će Azoyka prva da dozrije - u narednih 15-ak dana tj. nadam se da ćemo po povratku sa GO ubrati prve plodove (ako se braća po zanatu Muminovih posjetilaca ne ukažu). Od boba nema ništa - narastao je i to je sve. Cvijeta nema dakle ni ploda. Rotkvice koje su napale vaške su ipak djelomično spašene i u slast smo ih smazali. Krompir su mi za 3 dana obrstile zlatice. Sakupljali smo ih i baš ih nije bilo puno a onda se izlegla ona narančasta gamad i tako ga odradila da je to strašno. Morali smo na kraju posuti nekakav prah da spasimo što se spasiti da. Patlidžan cvjeta i ima i zametaka. Paprike također. Butternut tikva se ukazala na 5 mjesta, jedna formirala vriježu i cvjeta. Nikle su mi i one tikvice legionele što idu uz pritku. Krastavci i kadifice lagano zajedno rastu ali cvijeta nema valjda će uskoro. Buranija visoka cvjeta. Grašak niski što je cvjetao cvjetao je - obrali smo što je bilo i mislim da od njega više ništa nema - nedostatak vode. Visoki se još drži i cvjeta. Buranija čuča - dva reda šarene savršeno nikla, dva reda dvije sorte žute savršeno nisu nikla. Luk je OK, mogao bi biti bolji ali ne treba biti nezahvalan - osim toga ima još vremena da raste. Isto vrijedi i za bijeli. Kikiriki nikao na 10-ak mjesta i čini mi se da još uvijek niče jer sam u nedjelju otkrila dvije novoiznikle biljke. Tikvice cvjetaju - ima nešto i ploda - ova kiša bi trebala da ih popravi.

Ona tri čilija kući i dalje cvjetaju ko blesava, formira se zametak i onda opadne. Biljke su ogromne i odlučila sam da ih ošišam. Ne znam šta više da im radim. Dvije pojim žarom, jednu kristalonom, isto se ponašaju. Skontala sam da im je predobro, da im rast ide tako dobro da nemaju interesa da se razmnožavaju. Čak se ni ne tićaju - samo formirale pupove koji stoje. E sad ću da ih osunetim i ima da rastu iz zaperaka. Ako tu ne budu plodonosile onda im nije ni suđeno. Identična je situacija i kod prijatelja kojem sam dala rasad. Eh, imam i dva u bašti ali nisam ih stigla pregledati pa ne znam kakvo je stanje sa njima.

E, a sad, inside information - flag ti je ljut ko puška. On i ja ti deveramo sa istim problemom - vodosnabdijevanje. Imamo problema sa seoskim vodovodom - prošle godine su postavljani neki kablovi i cjevovod je oštećen. Popravljalo se to i prošle godine ali je izgleda opet došlo do začepljenja pa je otjecanje vode sa rezervoara slabo. Ja sam na glavnoj cjevi pa kod mene vode ponekad i bude a flag je podalje i već 20-ak dana nema ni kapi. Bori se ko lav da spasi šta se spasiti da ali evo hvala bogu pade malo kiše jučer, malo više danas. Javiće se on sad kad mu je malo bašta pokisla.

A onom Muminu pipuni ništa ne valjaju - eto
flag

#1777 Re: Bášča

Post by flag »

vrtlar wrote:Mora da se Flag naljutio sto smo ga zezali.Vrati se Flag necemo te vise zezati :mrgreen: ;-) :razz: .
Haj' se zakuni da me nećeš više zezati :lol:
safran wrote: E, a sad, inside information - flag ti je ljut ko puška. On i ja ti deveramo sa istim problemom - vodosnabdijevanje. Imamo problema sa seoskim vodovodom - prošle godine su postavljani neki kablovi i cjevovod je oštećen. Popravljalo se to i prošle godine ali je izgleda opet došlo do začepljenja pa je otjecanje vode sa rezervoara slabo. Ja sam na glavnoj cjevi pa kod mene vode ponekad i bude a flag je podalje i već 20-ak dana nema ni kapi. Bori se ko lav da spasi šta se spasiti da ali evo hvala bogu pade malo kiše jučer, malo više danas. Javiće se on sad kad mu je malo bašta pokisla.
Evo sve ti je kona šafranica lijepo napisala, ja nemam ništa dodati ni oduzeti, paradajz i papriku nekako spašavamo. Vozim 40-tak litara vode u autu i to je namijenjeno za ( vrlo malo za ženino cvijeće), paprike i paradajz... Svom ostalom šta Bog da. Ovo malo kiše što je bilo čini se da je kap u pustinji. Nadam se da ćemo i ovaj vodovod osposobiti, mada mislim da je kasno za ostalo povrće. U voćnjaku se i te kako vide posljedice ova suše. Luk je skroz loš, krompir je bio tako dobar, sada već je loše izgleda. Interesantno je da nema zlatice na krompiru. Moj plac je od izlaska do zalaska izložen suncu - tako da je suša bila vrhunac belaja koji je ove godine pogodio moju baštu. Snijeg u maju, mrazevi, kiše i onda ekstremna suša!!! Šta je sa ovom godinom, i šta se ovo dešava sa klimom. Meščini da su Maje u pravu :D!
Eto vrlaru, situacija je takva - kakva je. Nadati se boljem. I u pravu je komšinica, nakon kiše već me bijes popušata. Još ako danas otćepimo rore od vode.... Ima teferič da organizujem.
Oticon

#1778 Re: Bášča

Post by Oticon »

Po naređenju Vrtlara i ja se javljam sa izvještajem. Safran je u pravu...ne stignem ni vidjeti računar u ovom periodu a kamoli mahalisati na forumu. Paprike su super, već smo ih probali ali je problem što ih je malo :lol: :lol: :lol: Paradajz ima zametaka...neki više, neki manje...ali daleko je do sazrevanja. I fafarone su počele davati plodove. Smiješno izgledaju u vrtu...nisu visoke ni 10 cm a iscvetale i zametnule.Tikvice, krastavac i mahune još nisu počele cvetati a kamo li davati plodova. Ima nešto malo blitve i paškanata.Sve što sam naknadno sijala nije niklo.
armin_jocker

#1779 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

Vidim svima je isti problem, vodosnadbijevanje, i ja imam isti problem u velikoj basti, nemam vode, nosim rucno onoliko koliko mogu, posadio nekog kasnog kupusa, prase, grasak se jadan predao, luk isto tako, zalosno izgleda, krompir je ok, bere se zlatica, grah onako, ma sve je onako :D, u plasteniku nije losa situacija, samo kontam da je pretoplo, paprike se lagano beru, poneki krastavac, jer je prvu sadnju ubio mraz kod onog snijega, paradajz fino ima plodova, za 10/ak dana moze i berba prva, jedino sto me brine jeste da na paprikama opada plod, odmah nakon cvijetanja, ad krene plod, pozuti
dedovic.almir

#1780 Re: Bášča

Post by dedovic.almir »

Super tema, svaka cast.
vrtlar

#1781 Re: Bášča

Post by vrtlar »

[quote="flag"]
Haj' se zakuni da me nećeš više zezati :lol:

Dabogda se onesvijestio ako te budem vise zezao :thumbup: :mrgreen: ;-) :razz: jel dobro ovako.
Imas li ti neku mogucnost kopanja bunara ili postavljanje one pumpe.
Last edited by vrtlar on 05/07/2012 14:01, edited 1 time in total.
vrtlar

#1782 Re: Bášča

Post by vrtlar »

safran wrote:Aj vrtlaru - evo me po naređenju. Davno sam ja napisala da se u ljeto i jesen nema puno vremena za forumanje. Kod mene je Ridomil odradio posao pa paradajz fino napreduje. Na nekim stabljikama ima po 12-14 zametaka na nekim po par komada ali to je u redu jer imam 13 sorti u rasponu od vrlo rane (50-ak dana) do kasne. Eh, sad, već je prošlo 50-ak dana od transplantacije ali niti jedan plod nije ni blizu toga da se postidi. Ali i to je u redu ako uzmemo u obzir da ga je prvo tlačio snijeg i niske temperature 10-ak dana pa da ga je onda tlačila kiša sa niskim temperaturama 15-ak dana. Mislim da će Azoyka prva da dozrije - u narednih 15-ak dana tj. nadam se da ćemo po povratku sa GO ubrati prve plodove (ako se braća po zanatu Muminovih posjetilaca ne ukažu). Od boba nema ništa - narastao je i to je sve. Cvijeta nema dakle ni ploda. Rotkvice koje su napale vaške su ipak djelomično spašene i u slast smo ih smazali. Krompir su mi za 3 dana obrstile zlatice. Sakupljali smo ih i baš ih nije bilo puno a onda se izlegla ona narančasta gamad i tako ga odradila da je to strašno. Morali smo na kraju posuti nekakav prah da spasimo što se spasiti da. Patlidžan cvjeta i ima i zametaka. Paprike također. Butternut tikva se ukazala na 5 mjesta, jedna formirala vriježu i cvjeta. Nikle su mi i one tikvice legionele što idu uz pritku. Krastavci i kadifice lagano zajedno rastu ali cvijeta nema valjda će uskoro. Buranija visoka cvjeta. Grašak niski što je cvjetao cvjetao je - obrali smo što je bilo i mislim da od njega više ništa nema - nedostatak vode. Visoki se još drži i cvjeta. Buranija čuča - dva reda šarene savršeno nikla, dva reda dvije sorte žute savršeno nisu nikla. Luk je OK, mogao bi biti bolji ali ne treba biti nezahvalan - osim toga ima još vremena da raste. Isto vrijedi i za bijeli. Kikiriki nikao na 10-ak mjesta i čini mi se da još uvijek niče jer sam u nedjelju otkrila dvije novoiznikle biljke. Tikvice cvjetaju - ima nešto i ploda - ova kiša bi trebala da ih popravi.

Ona tri čilija kući i dalje cvjetaju ko blesava, formira se zametak i onda opadne. Biljke su ogromne i odlučila sam da ih ošišam. Ne znam šta više da im radim. Dvije pojim žarom, jednu kristalonom, isto se ponašaju. Skontala sam da im je predobro, da im rast ide tako dobro da nemaju interesa da se razmnožavaju. Čak se ni ne tićaju - samo formirale pupove koji stoje. E sad ću da ih osunetim i ima da rastu iz zaperaka. Ako tu ne budu plodonosile onda im nije ni suđeno. Identična je situacija i kod prijatelja kojem sam dala rasad. Eh, imam i dva u bašti ali nisam ih stigla pregledati pa ne znam kakvo je stanje sa njima.

E, a sad, inside information - flag ti je ljut ko puška. On i ja ti deveramo sa istim problemom - vodosnabdijevanje. Imamo problema sa seoskim vodovodom - prošle godine su postavljani neki kablovi i cjevovod je oštećen. Popravljalo se to i prošle godine ali je izgleda opet došlo do začepljenja pa je otjecanje vode sa rezervoara slabo. Ja sam na glavnoj cjevi pa kod mene vode ponekad i bude a flag je podalje i već 20-ak dana nema ni kapi. Bori se ko lav da spasi šta se spasiti da ali evo hvala bogu pade malo kiše jučer, malo više danas. Javiće se on sad kad mu je malo bašta pokisla.

A onom Muminu pipuni ništa ne valjaju - eto

Zar ti nemas bunar mislim jesi li ga ocistila :?:
vrtlar

#1783 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Oticon wrote:Po naređenju Vrtlara i ja se javljam sa izvještajem. Safran je u pravu...ne stignem ni vidjeti računar u ovom periodu a kamoli mahalisati na forumu. Paprike su super, već smo ih probali ali je problem što ih je malo :lol: :lol: :lol: Paradajz ima zametaka...neki više, neki manje...ali daleko je do sazrevanja. I fafarone su počele davati plodove. Smiješno izgledaju u vrtu...nisu visoke ni 10 cm a iscvetale i zametnule.Tikvice, krastavac i mahune još nisu počele cvetati a kamo li davati plodova. Ima nešto malo blitve i paškanata.Sve što sam naknadno sijala nije niklo.
Moze se naci 5 minuta vremena i napisati nesto o basti svakih nekoliko dana,eto moze i sedmica jedna.
vrtlar

#1784 Re: Bášča

Post by vrtlar »

armin_jocker wrote:Vidim svima je isti problem, vodosnadbijevanje, i ja imam isti problem u velikoj basti, nemam vode, nosim rucno onoliko koliko mogu, posadio nekog kasnog kupusa, prase, grasak se jadan predao, luk isto tako, zalosno izgleda, krompir je ok, bere se zlatica, grah onako, ma sve je onako :D, u plasteniku nije losa situacija, samo kontam da je pretoplo, paprike se lagano beru, poneki krastavac, jer je prvu sadnju ubio mraz kod onog snijega, paradajz fino ima plodova, za 10/ak dana moze i berba prva, jedino sto me brine jeste da na paprikama opada plod, odmah nakon cvijetanja, ad krene plod, pozuti

Biljka sto ne moze da prehrani onda taj plod odbaci.Znaci nije nikakva bolest u pitanju mozda nedostatak necega a to bi pored odbacivanja ploda pokazalo i na liscu ili drugom plodu.U plasteniku mozes malo napraviti propuha a i pisao sam ti vec da okrecis.
safran

#1785 Re: Bášča

Post by safran »

vrtlar wrote:
Zar ti nemas bunar mislim jesi li ga ocistila :?:
Ma nije se našlo vremena a nije baš bila ni tolika nužda. Da mi je gadno ko flagu ne bi bilo druge nego kopati bunar ali kod mene je uvijek bilo koliko-toliko vode. Muž i ja imamo jedan mali "problem" koji ima 15 mjeseci i vječito je u zijanu. Tako da uvijek radimo sa pola kapaciteta - jedno u bašču a drugo za zijanćerom. Npr. danas poslijepodne je akcija VODA2012 klapa 3 put. Muž ide da kopa znači ja ne mogu u bašču a svašta bi se trebalo uraditi.
flag

#1786 Re: Bášča

Post by flag »

vrtlar wrote:
flag wrote: Haj' se zakuni da me nećeš više zezati :lol:
Dabogda se onesvijestio ako te budem vise zezao :thumbup: :mrgreen: ;-) :razz: jel dobro ovako.
Dobro majstore, jašta nego dobro... Ako nastaviš... eto nek se onesvjestiš :lol:
Bio je u nedjelju kod mene neki stari rašljar - onaj što traži vodu sa rašljama i viskom. Priznajem da mi je to izgledalo k'o velika glupost, ali rekoh da probam - ništa me ne košta. Kad ono stvarno radi, dao je i meni rašlje da probam, i iznad komšijinog bunara rašlje jednostavno pobudale!!! Našao na tri mjesta kod mene vodu, ali kaže da nije živa voda i da je to slaba voda. Kaže još, da probam na ovom jednom mjestu svrdlom (koje mi je ostavio na mjesec dana) bušiti pa ako bude zemlja na dva, tri metra vlažna da ga zovem - ako se odlučim da kopam bunar. Malo je skup jer radi na birvaktilski način - kako kaže komšinica safran, znači zida kamenom bunar, zatim mora u cm biti određeni prečnik itd. Kamen koji se zida mora biti neki specijalni... Pa vidjet ću, kada uhvatim malo viška vremena... malo ću da svrdlam. Valjda neću naftu naći - s tim ne mogu bašti zaliti.
samoTEgledam

#1787 Re: Bášča

Post by samoTEgledam »

Report:
Vode ima, pumpa radi i po 10h. Krastavci napreduju uz ženinu haljinu. (Mumine neću da čujem ni a). Krompir ne loš. Za paradajz moram nekog naći da ga šamara. Luk se povija lagano, paprika ni za lijeka.
armin_jocker

#1788 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

Nesto nevezano za temu, moze li klik na sliku, pa like, za mog malog djecaka, hvala

Mu'min

#1789 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Velik pozdrav za FSR raju. :D
Evo me sa godišnjeg, nakon 6 dana lutanja i bicikliranja po ne znam ni sam više kuda, došo kući.
Što reko Edo Maajka:"Stigo ćumur!" :D
Danas idem ako Bog da na njivu da vidim stanje.
Inače svila veli da su paradajz ona i babo uveliko brali dok smo se mi "buhali" u Bohinju. :lol:

safran: mora ću ti slikati pipune, možda su sada bolji. :D
Mu'min

#1790 Re: Bášča

Post by Mu'min »

vrtlar wrote:Mumine ne mogu lopovi ukrasti koliko kod tebe moze roditi.Meni dosad nisu krali ali uvijek postoji prvi put.
Prijatelju moj, ljudi rasture državu da ne rasture moju bašču. 8-)
Bil hajr da na tome stane.

Sad imam velikih problema sa paradajzom, kao da mu nedostje kalcij, truhne ispod. I to u velikim količanama. :(
A 4x sam ove godine prskao sa bio gnojivom na bazi kalcija.
Mu'min

#1791 Flag

Post by Mu'min »

vrtlar wrote:
flag wrote: Haj' se zakuni da me nećeš više zezati :lol:
Šta čujem vrtlar već 2. put se onesvijestio. :lol: :lol: :lol:

Ne dirajte mi flaga, on je legenda! 8-)
Mu'min

#1792 Re: Bášča

Post by Mu'min »

safran wrote:A onom Muminu pipuni ništa ne valjaju - eto
Sad se borim sa spašavanjem paradajzi, truhnu ispod. :(
Mada ga ima, evo današnja slika poslije godišnjeg, prva "jača" berba u sezoni 2012:

Image
safran

#1793 Re: Bášča

Post by safran »

Mumine znaš kako kažu kad je beba lijepa i napredna - pupu ništa ne valja, koke ga organskim gnojivom poprskale :lol: :lol: :lol: - vele da se ne urekne

A kod mene se u subotu ukazala dva :oops: paradajzića - il' je Heinz il' SanPiere - e to već nisam sigurna. Danas se vrnuli iz Tuzle - btw danas sam sa djecom tri sata hodala po Tuzli po zvizdanu - od hlada do hlada - Mostar je mila majka za Tuzlu. Nije čudo što je ona žena danas umrla. Šta je ono braćo draga?

A i tikvice smo ubrali. Inače sam skontala da mi tikvice u stvari ne kasne. Moje mladunče prošle godine 10. jula napunilo 4 mjeseca i dr. rekla "hajmo sad pomalo probati kašikom". I muž donio prvu tikvicu - do kraja sezone je preradio preko 100 kg (ne pretjerujem).
Mu'min

#1794 Re: Bášča

Post by Mu'min »

safran wrote:Mumine znaš kako kažu kad je beba lijepa i napredna - pupu ništa ne valja, koke ga organskim gnojivom poprskale :lol: :lol: :lol: - vele da se ne urekne
:lol: :lol: :lol:
safran wrote:A kod mene se u subotu ukazala dva :oops: paradajzića - il' je Heinz il' SanPiere - e to već nisam sigurna.
Opaaa, čestitke! :wink:
safran wrote:Danas se vrnuli iz Tuzle - btw danas sam sa djecom tri sata hodala po Tuzli po zvizdanu - od hlada do hlada - Mostar je mila majka za Tuzlu. Nije čudo što je ona žena danas umrla. Šta je ono braćo draga?

Baš pročita za onu ženu. Ma jesu se vala i digli ko bijele potjere po ovoj žegi trčati po jezerima a nije sposobno hodati u hladovini sa 70 godina.
Ma meni je mladom precvrljilo. Nekad kad sjedem na biciklo i odem podalje sjetim se tek onda se valja vratiti. I samo crvčke čujem dok po užarenom asfaltu zadnju kap snage pošaljem u noge nebil išlo dalje. :lol:
safran wrote: A i tikvice smo ubrali. Inače sam skontala da mi tikvice u stvari ne kasne. Moje mladunče prošle godine 10. jula napunilo 4 mjeseca i dr. rekla "hajmo sad pomalo probati kašikom". I muž donio prvu tikvicu - do kraja sezone je preradio preko 100 kg (ne pretjerujem).
Jučer čitam da se tikvice mogu do kraja juna sijati pa kao nije kasno.

A evo extra zate (ne ureklo se :lol: :lol: ) sam slikao pipune. Pokraj je flašica sa vodom od 0,5l da vidiš veličinu.

Image
sorta: ekstra slatke (tako mi rekli ime "extra sweet")
safran

#1795 Re: Bášča

Post by safran »

Sutra sabah zorom ja odoh u Pipunland :-D :-D :-D :-D :-D (akobogda).
Mu'min

#1796 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Ako je tako, onda ja sutra nakon sabah namaza sjedam na biciklo i pokrećem novu gradačaku bunu sa ciljem spašvanja pipuna. :D
Valja mi vidjeti koji BUS vozi do tebe da ti pošaljem 1 pipun. :lol: :lol: :lol:
vrtlar

#1797 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Image

Evo pipuna

malo paprika prva tura se pobrala sad ide druga

Image

Image
vrtlar

#1798 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Zaboravih napisati Pipun za Safran.Mumin i ja cemo organizovati pipunijadu za safran.
Mu'min

#1799 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Jedna od stvari zbog kojih se divim i pomalo "zavidim" vrltaru jeste ova urednost. Sve po švabsko, uredno, čisto...
Bašča po mom ukusu i standardima.
Kod mene to na žalost nije moguće al eto trudimo.
Kad smo već kod paprika evo i 1 slike od mene.
Slatke, veličine upaljača, prljave od kiše :lol: i mašaAllah rodne. :)
Image
Mu'min

#1800 Re: Bášča

Post by Mu'min »

vrtlar wrote:Zaboravih napisati Pipun za Safran.Mumin i ja cemo organizovati pipunijadu za safran.
Morel al sa ćasama na glavi i ako će Oticon biti sa nama, da imamo i žeMskog predstavnika u organizacijskom odboru. :lol:
Post Reply