Na M76 je potpuno nepotrebna i nezgrapna skalamerija.Dozer wrote:S prigusivacem domet i preciznost opadaju tek nakon 400-1500, zavisno od kalibra.Lajavikrelac wrote:Nije na kalašu klasična optika nego klimatorski nišan za brzo nišanjenje i paljbuZa prigušivač..hm..ne bi trebao da utiče na preciznost ako je sve dobro uštimano na pušci
Medjutim, ono sto se moglo vidjeti u nasem ratu na PASP-ovima, AP-ma i sl. nisu bili pravi prigusivaci, nego vise razbijaci zvuka.
Decibelaza pucnja na polaznoj tacki nije bila puno manja od one bez "prigusivaca", ali taj zvuk opaljenja na ciljnoj tacki i na manjim daljinama, do 400m, nije stizao na identican nacin kao bez razbijaca, nego se zvuk razlijegao vec nakon 100m.
S jedne strane - dobra stvar radi toga, ali s druge i trece strane, po licnom misljenju, totalno nepotrebno. Prvo iz razloga koje objasnih ranije (zvucni zid), a drugo jer je ta skalamerija bila poprilicno nezgrapna, glomazna, teska i podobro je narusavala balans oruzja, pogotovo PASP-a, i manipulaciju istim.
Snajperisti u Sarajevu..
- Gojeni H
#1776 Re: Snajperisti u Sarajevu..
- madner
#1777 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Pa PASP je izduzeni kalas.Eborg wrote:S obzirom da se pričalo o preciznosti, zanima me šta je sa ovim modelima koji nisu originalno bili namijenjeni u tu svrhu. Neku noć sam vidio Kalaš u nekom filmu sa optikom pa se zapitah - kada na sebi ima optiku ili kada se samo koristi putem običnog nišana, kolika mu je preciznost na pojedinačnoj paljbi? 50-100 m?
I da li prigušivač utječe na preciznost ili samo na (smanjenu) brzinu zrna/jačinu udara?
To su puske namjenjene za strijelca u vodu, ne kao klasicno super uber snipersko oruzje.
- славянин
#1778 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Inace nikad mi nije bilo jasno zasto Jugoslavija nije napravila "kvalitetniju" kopiju SVD-a a ne PASP koji kako ti i sam rece je zapravo poluautomatski Kalasnjikov za dobrom optikom.madner wrote:Pa PASP je izduzeni kalas.Eborg wrote:S obzirom da se pričalo o preciznosti, zanima me šta je sa ovim modelima koji nisu originalno bili namijenjeni u tu svrhu. Neku noć sam vidio Kalaš u nekom filmu sa optikom pa se zapitah - kada na sebi ima optiku ili kada se samo koristi putem običnog nišana, kolika mu je preciznost na pojedinačnoj paljbi? 50-100 m?
I da li prigušivač utječe na preciznost ili samo na (smanjenu) brzinu zrna/jačinu udara?
To su puske namjenjene za strijelca u vodu, ne kao klasicno super uber snipersko oruzje.
Nekako je cudno da su "podrezali" performanse SVD-a i napravili kopiju.
SVD:
Muzzle velocity 830 m/s (2,723 ft/s)
Barrel length 620 mm (24.4 in) (SVD, SWD-M)[2]
Efektivni domet: 800 metara
PASP:
Brzina 730 m/s
Dužina cijevi 550 mm
Efektivni domet: 600 metara
Sto ti rece ovi snajperi su namjenjeni za upotrebu od strane "Designated marksman" ili strjelca u vodu a ne za snajperiste.Koliko sam ja citao Rusi su ubacili SVD-ove (i to veliki broj) kako bi parirali vecem dometu NATO oruzija (obicnih pusaka) koje koriste 5.56 kalibar i imaju znatno veci efektivni domet od kalasnjikova.
Last edited by славянин on 24/06/2013 12:25, edited 1 time in total.
- madner
#1779 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Napravila je, samo kasnije:
M-93

Razlog zasto je sto tom strijelcu ne treba vrhunska puska, jer on nije vrhunski strijelac.
M-93

Razlog zasto je sto tom strijelcu ne treba vrhunska puska, jer on nije vrhunski strijelac.
- Dozer
#1780 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ovo je malo, khm, nategnuto i samo je rezultat americke propagande o njihovoj superiornosti.koje koriste 5.56 kalibar i imaju znatno veci efektivni domet od kalasnjikova.
5,56 je vrlo lagan u odnosu na 7,62 za kalas, skoro pa duplo laksi. Pocetna brzina mu jeste veca od 7,62 za kalas, i u zavisnosti od zrna, proizvodjaca, punjenja, duzine cijevi, itd., ide cak i do 1100m/s.
Medjutim, nakon 300m brzina pocinje rapidno opadati, pad zrna se takodjer rapidno povecava, a time opada i preciznost. 7,62 za kalas je skoro duplo tezi, pa je samim tim i njegova inercija veca, i iako je u startu dosta sporiji, ipak je njegov efikasni (ubojiti) domet nesto veci od kalibra 5,56.
-
The 51st State
#1781 Re: Snajperisti u Sarajevu..
skoro pa grehota je tebi replicirati ali kontam kada je rekao efektivni domet da je mislio pod borbenim uslovima bolji domet, znaci kad imas ono po ps-u, artiljerija, avijacija, podrska automatskog oruzja vecih kalibara...znaci precizniji na tim daljinama.Dozer wrote:Ovo je malo, khm, nategnuto i samo je rezultat americke propagande o njihovoj superiornosti.koje koriste 5.56 kalibar i imaju znatno veci efektivni domet od kalasnjikova.
5,56 je vrlo lagan u odnosu na 7,62 za kalas, skoro pa duplo laksi. Pocetna brzina mu jeste veca od 7,62 za kalas, i u zavisnosti od zrna, proizvodjaca, punjenja, duzine cijevi, itd., ide cak i do 1100m/s.
Medjutim, nakon 300m brzina pocinje rapidno opadati, pad zrna se takodjer rapidno povecava, a time opada i preciznost. 7,62 za kalas je skoro duplo tezi, pa je samim tim i njegova inercija veca, i iako je u startu dosta sporiji, ipak je njegov efikasni (ubojiti) domet nesto veci od kalibra 5,56.
- славянин
#1782 Re: Snajperisti u Sarajevu..
AK 47 (7.62×39mm) -Effective range - 350 m
M16 (5.56×45mm STANAG)
Effective range 550 meters (point target)
800 meters (area target)
M16 (5.56×45mm STANAG)
800 meters (area target)
- Dozer
#1783 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ako se mislilo na preciznost, onda tu nema nikakvih dilema - 7,62 za kalas (x39) se u preciznosti ne moze porediti sa 5,56.
Ali, isto tako, ako se prica o "automaticarkom" djelovanju, ono - rafalanja, podrska i to, onda do 300m ipak kalas odnosi pobjedu radi vece probojnosti. Kalas ce ipak bez vecih problema profurati kroz 3-4 sloja cigle, 5,56 samo kroz max. 2, i to upravo radi velike brzine. Ta brzina koliko je dobra za preciznost, toliko ga handri kod probojnosti na cvrstim preprekama jer se radi velike brzine brzo i raspadne.

S ovim 5,56 zrnom i radnim duzinama cijevi do 40cm, nema sile (ne one turske Sile
) da ces imati bilo kakav rezultat na 800m. 600 je plafon, i to u idealnim uslovima. Na 800 ce otici, ali sa cijevi radne duzine 55-65cm.
Ali, ovdje poredimo to zrno i zrno kalasa, do 300m.
Ali, isto tako, ako se prica o "automaticarkom" djelovanju, ono - rafalanja, podrska i to, onda do 300m ipak kalas odnosi pobjedu radi vece probojnosti. Kalas ce ipak bez vecih problema profurati kroz 3-4 sloja cigle, 5,56 samo kroz max. 2, i to upravo radi velike brzine. Ta brzina koliko je dobra za preciznost, toliko ga handri kod probojnosti na cvrstim preprekama jer se radi velike brzine brzo i raspadne.
Trust me, ovo je bull shitM16 (5.56×45mm STANAG)
800 meters (area target)
S ovim 5,56 zrnom i radnim duzinama cijevi do 40cm, nema sile (ne one turske Sile
- славянин
#1784 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Pa da kao sto spomenu i radi se o preciznosti, koliko sam ja upoznat kako vec navedoh Rusi su proizveli SVD da bi mogli parirati Americkim puskama (jer djaba ti ubojitost ako ne mozes pogoditi nista jel deDozer wrote:Ako se mislilo na preciznost, onda tu nema nikakvih dilema - 7,62 za kalas (x39) se u preciznosti ne moze porediti sa 5,56.
800 meters (area target)
S ovim 5,56 zrnom i radnim duzinama cijevi do 40cm, nema sile (ne one turske Sile) da ces imati bilo kakav rezultat na 800m. 600 je plafon, i to u idealnim uslovima. Na 800 ce otici, ali sa cijevi radne duzine 55-65cm.
Americke puske (M16 sve verzije) imaju veoma dugu cjev - 50ak CM.A sto se tice probojnosti nema teorije da moze parirati 5.56 kalibar 7.62ci kako i sam rece- ali sama energija koju metak nosi na pocetku nije mnogo razlicita
(1,991 j) 7.62
(1,764 j) 5.56
A skontalo se da m16ke nisu dobro oruzije tako da se radi na uvodjenju novih pusaka kao standardnog naoruzanja (i to u 2 verzije koje koriste 5.56×45mm NATO (SCAR-L) - 7.62×51mm NATO[6] (SCAR-H) )
Inace mnogo ce poboljsati vatrenu moc pojedinacnog vojnika kada stave ove kao osnovno oruzije.
http://en.wikipedia.org/wiki/FN_SCAR
- Dozer
#1785 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Inace, M16 je puska s najvise zastoja u istoriji oruzja. Ali, eto, ameri je guraju, reklamiraju, bla, bla 
Generalno, 5,56 kalibar o ruzje za njega ima dosta sitnije dijelove od vecih kalibara, a kako su punjenja u tim mecima jaka, tako ti mehanizmi trpe dosta jaka opterecenja. Istovremeno, puno se brze i lakse prljaju i radi toga je i veca mogucnost zastoja pri ucestalom pucanju vece kolicine metaka.
Generalno, 5,56 kalibar o ruzje za njega ima dosta sitnije dijelove od vecih kalibara, a kako su punjenja u tim mecima jaka, tako ti mehanizmi trpe dosta jaka opterecenja. Istovremeno, puno se brze i lakse prljaju i radi toga je i veca mogucnost zastoja pri ucestalom pucanju vece kolicine metaka.
- Gojeni H
#1786 Re: Snajperisti u Sarajevu..
DozerDozer wrote:Inace, M16 je puska s najvise zastoja u istoriji oruzja. Ali, eto, ameri je guraju, reklamiraju, bla, bla
Kakav M-16. Nakon skorog debakla u tropskim podrucjima i silnog zaglavljivanja US vojska sad fura ovo.

Poslije hladnog rata i 11-og septembra, vojni strucnjaci pri americkoj vojsci su dosli do neizbjeznog zakljucka da im treba manja, efektivna puska, vise prilagodjena urbanim i close-quarter-combat uslovima (CQB - borbe na skucenim prostorima, valjda je ovo dobar prevod). Long live M-4.
- Ramzess Veliki
#1787 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Podržavam sve što je Dozer rekao o 5.56 i 7.62. 
- славянин
#1788 Re: Snajperisti u Sarajevu..
M4,M16A4,M249 su koristene u svim jedinicama, mixaju namjerno radi razlicite upotrebe istih pa m4 je za blisku/srednju borbu,M16 za srednju/dalju borbu a m249 za supresiju.Imas razlicitih verzija m4 (automatske i one sa "burst" i poluautomatskim dejstvom) a M16 nemaju automatsku paljbu nego samo pojedinacnu i "burst" (3 metka).Gojeni H wrote:DozerDozer wrote:Inace, M16 je puska s najvise zastoja u istoriji oruzja. Ali, eto, ameri je guraju, reklamiraju, bla, bla
Kakav M-16. Nakon skorog debakla u tropskim podrucjima i silnog zaglavljivanja US vojska sad fura ovo.
Poslije hladnog rata i 11-og septembra, vojni strucnjaci pri americkoj vojsci su dosli do neizbjeznog zakljucka da im treba manja, efektivna puska, vise prilagodjena urbanim i close-quarter-combat uslovima (CQB - borbe na skucenim prostorima, valjda je ovo dobar prevod). Long live M-4.
Ali sve ove navedene puske su po njihovim standardima na kraju "vjeka" pa traze zamjenu.Tako da ima vise kandidata od za zamjenu.
In July 2007, the U.S. Army announced a limited competition between the M4 carbine, FN SCAR, HK416, XCR, and the previously-shelved HK XM8. Ten examples of each of the four competitors were involved. Each weapon fired 6,000 rounds in an "extreme dust environment". The purpose of the shoot-off was for assessing future needs, not to select a replacement for the M4.[9][10] The XM8 scored the best, with only 127 stoppages in 60,000 total rounds, the FN SCAR Light had 226 stoppages, while the HK416 had 233 stoppages. The M4 carbine scored "significantly worse" than the rest of the field with 882 stoppages.
- Ramzess Veliki
#1789 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ništa bez vel'ke kugle, odnosno zrna. 
- славянин
#1790 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Navede me da iscackam ovaj video o poredjenju pozdanosti AK47 sa AR15 (puska za civilnu upotrebu i policijsku upotrebu)
Ups, opet mi je ispao sendvic u kalasnjikov
.
Ups, opet mi je ispao sendvic u kalasnjikov
- Zokipfc
#1792 Re: Snajperisti u Sarajevu..
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... 082mJaGyl0
Komentar sa ovog klipa: titja991 3 years ago
svako je stradao na svoj nacin...
U pesmi kaze "ni jednog razloga za moga Saleta"...
E taj Sasa je bio moj otac koji je poginuo kad sam imala 4 meseca. Bio je doktor i upucao ga je snajperista dok je spasavao ranjenika...
Ali bez obzira na to nikog ne mrzim jer to nikuda ne vodi...
A kompozitor i tekstopisac je moj kum tako da znam da je ovo pesma posvecena njemu...
Reply · 17
Zna li neko pricu o ovom Saletu? Volio bih da saznam vise o ovom covjeku, stvarno sam se "zaljubio" u pjesmu, non-stop je slusam...
Hvala!
Komentar sa ovog klipa: titja991 3 years ago
svako je stradao na svoj nacin...
U pesmi kaze "ni jednog razloga za moga Saleta"...
E taj Sasa je bio moj otac koji je poginuo kad sam imala 4 meseca. Bio je doktor i upucao ga je snajperista dok je spasavao ranjenika...
Ali bez obzira na to nikog ne mrzim jer to nikuda ne vodi...
A kompozitor i tekstopisac je moj kum tako da znam da je ovo pesma posvecena njemu...
Reply · 17
Zna li neko pricu o ovom Saletu? Volio bih da saznam vise o ovom covjeku, stvarno sam se "zaljubio" u pjesmu, non-stop je slusam...
Hvala!
-
TheMule
#1793 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Scar je Belgijska puska, tj. nikad nece uci u upotrebu u Americkoj armiji. To samo mogu koristiti pojedine jedinice koji imaju vise slobode.славянин wrote:Pa da kao sto spomenu i radi se o preciznosti, koliko sam ja upoznat kako vec navedoh Rusi su proizveli SVD da bi mogli parirati Americkim puskama (jer djaba ti ubojitost ako ne mozes pogoditi nista jel deDozer wrote:Ako se mislilo na preciznost, onda tu nema nikakvih dilema - 7,62 za kalas (x39) se u preciznosti ne moze porediti sa 5,56.
800 meters (area target)
S ovim 5,56 zrnom i radnim duzinama cijevi do 40cm, nema sile (ne one turske Sile) da ces imati bilo kakav rezultat na 800m. 600 je plafon, i to u idealnim uslovima. Na 800 ce otici, ali sa cijevi radne duzine 55-65cm.
Ali, ovdje poredimo to zrno i zrno kalasa, do 300m.), i kako su mi pricali svaki vod u sovjetskoj vojsci je morao imati po jedan SVD nakon sto je isti poceo se proizvoditi.
Americke puske (M16 sve verzije) imaju veoma dugu cjev - 50ak CM.A sto se tice probojnosti nema teorije da moze parirati 5.56 kalibar 7.62ci kako i sam rece- ali sama energija koju metak nosi na pocetku nije mnogo razlicita
(1,991 j) 7.62
(1,764 j) 5.56
A skontalo se da m16ke nisu dobro oruzije tako da se radi na uvodjenju novih pusaka kao standardnog naoruzanja (i to u 2 verzije koje koriste 5.56×45mm NATO (SCAR-L) - 7.62×51mm NATO[6] (SCAR-H) )
Inace mnogo ce poboljsati vatrenu moc pojedinacnog vojnika kada stave ove kao osnovno oruzije.
http://en.wikipedia.org/wiki/FN_SCAR
Znam da su neki vojnici u Afganistanu trazili veci kalibar (7.62 Nato) jer mali 5.56 nije bio dovoljan zbog mali snage na velikim daljinama.
Postoji i srednji 6.5mm calibar koji uzima neke pozitivne osobine od oba NATO metka.
- Dozer
#1794 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Sto se mene i mog kalibarskog ukusa tice, preference su nekakve ovakve:
do 400 m - 5,56, recimo HKG3SG1 sa 2,5-6x40 i bazdarenjem do 400 m
400-800 m - .308 win, recimo SSG, bilo koja verzija i sa bilo kojom optikom. SVD takodjer.
preko 800 m - Lapua .338 mag, i 12,7, bilo koja varijanta, optike jacine ne ispod 8x
400-800 m - .308 win, recimo SSG, bilo koja verzija i sa bilo kojom optikom. SVD takodjer.
preko 800 m - Lapua .338 mag, i 12,7, bilo koja varijanta, optike jacine ne ispod 8x
- славянин
#1795 Re: Snajperisti u Sarajevu..
FN SCAR MK16/17 je "zajednicka" Belgijsko-Americka puska (radjena u kooperaciji)TheMule wrote: Scar je Belgijska puska, tj. nikad nece uci u upotrebu u Americkoj armiji. To samo mogu koristiti pojedine jedinice koji imaju vise slobode.
Znam da su neki vojnici u Afganistanu trazili veci kalibar (7.62 Nato) jer mali 5.56 nije bio dovoljan zbog mali snage na velikim daljinama.
Postoji i srednji 6.5mm calibar koji uzima neke pozitivne osobine od oba NATO metka.
Place of origin
Belgium
United States
A najveci proizvodjac je FN Herstal koji ima fabrike po Americi i vec prozivodi dosta oruzija koje Americka vojska koristi.
FN is a subsidiary of the Belgian Herstal Group, which also owns U.S. Repeating Arms Company (Winchester) and Browning Arms Company.[1] FN Herstal is the parent company of two United States entities: FN Manufacturing and FNH USA.[1] FN Manufacturing, located in Columbia, South Carolina, is the manufacturing branch of FN Herstal in the United States, producing firearms such as the M249 and M240 machine guns and M16 rifle, among others.[1] FNH USA, located in McLean, Virginia, is the sales and marketing branch of FN Herstal in the United States.[1]
Firearms designed and/or manufactured by FN include the Browning Hi-Power pistol, Five-seven pistol, FAL rifle, FNC rifle, F2000 rifle, P90 submachine gun, M2 Browning machine gun, MAG machine gun, and Minimi machine gun[1]—most of which have been very successful for the company.[2] FN Herstal's firearms are used by the armed forces of over 100 nations.[3]
Kako sam kazes vec se koristi u Afghanistanu (koliko ja znam samo Specijalne snage koriste iste a i ima manji broj u ostalim rodovima u svrhu testiranja)
Ali iznad sam vec postao da je FN SCAR MK16/17 samo jedna od pusaka u konkurenciji za zamjenu M16 M4 (imas iznad navedeno u mom postu)
- славянин
#1796 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Baci oko na ove Ruske puske koje ce vjerovatno sa AK103/4 biti osnovno oruzije u Ruskoj vojsci.Dozer wrote:Sto se mene i mog kalibarskog ukusa tice, preference su nekakve ovakve:
http://zonawar.ru/rash_guns/rg_avtomat_aek-971_eng.html
Imaju sistem "kontra-udara" tako da stabilizuju pusku pri automatskoj paljbi tako da prakticno moze se efikasno koristiti i na srednjem dometu pri automatskoj paljbi, za razliku od ranijih modela i "spray and pray" tehnologije
-
TheMule
#1797 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ma Amerikanci imaju ta testiranja i konkurencije nonstop. Ali nema sanse da neka strana kompanija dobije tako lukrativan ugovor. Nema sanse ma kako dobri bili, politika tu radi svoje.славянин wrote:FN SCAR MK16/17 je "zajednicka" Belgijsko-Americka puska (radjena u kooperaciji)TheMule wrote: Scar je Belgijska puska, tj. nikad nece uci u upotrebu u Americkoj armiji. To samo mogu koristiti pojedine jedinice koji imaju vise slobode.
Place of origin
Belgium
United States
A najveci proizvodjac je FN Herstal koji ima fabrike po Americi i vec prozivodi dosta oruzija koje Americka vojska koristi.
FN is a subsidiary of the Belgian Herstal Group, which also owns U.S. Repeating Arms Company (Winchester) and Browning Arms Company.[1] FN Herstal is the parent company of two United States entities: FN Manufacturing and FNH USA.[1] FN Manufacturing, located in Columbia, South Carolina, is the manufacturing branch of FN Herstal in the United States, producing firearms such as the M249 and M240 machine guns and M16 rifle, among others.[1] FNH USA, located in McLean, Virginia, is the sales and marketing branch of FN Herstal in the United States.[1]
Firearms designed and/or manufactured by FN include the Browning Hi-Power pistol, Five-seven pistol, FAL rifle, FNC rifle, F2000 rifle, P90 submachine gun, M2 Browning machine gun, MAG machine gun, and Minimi machine gun[1]—most of which have been very successful for the company.[2] FN Herstal's firearms are used by the armed forces of over 100 nations.[3]
Kako sam kazes vec se koristi u Afghanistanu (koliko ja znam samo Specijalne snage koriste iste a i ima manji broj u ostalim rodovima u svrhu testiranja)
Ali iznad sam vec postao da je FN SCAR MK16/17 samo jedna od pusaka u konkurenciji za zamjenu M16 M4 (imas iznad navedeno u mom postu)
Sto se tice tih Ruskih pusaka, interesantna mi je Nikonova. Vidio sam video negdje na netu, citava cijev se vraca nazad, dva metka idu jedan iza drugoga, i dobar strijelac moze kroz istu rupu obadva poslati.
- Dozer
#1798 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ma nit' imam, nit' mogu. Samo preferiram 
- madner
#1799 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ja bih ovo

7mm
kada vec biramo

7mm
kada vec biramo
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji